De Amerikaanse advocaat Ray Beckerman heeft diverse keren namens cliënten de strijd aangebonden met de Recording Industry Association of America (RIAA). In een conference call sprak hij onlangs over zijn ervaringen met de RIAA en over die organisatie in het algemeen. Beckerman spreekt van een spoor van verschrikkingen dat de RIAA de afgelopen drie jaar heeft achtergelaten, waarbij de organisatie zich vooral richtte op weerloze mensen. Hij waarschuwt dat als men niet in opstand komt tegen deze organisatie de RIAA succesvol zal zijn in het laten herschrijven van het auteursrecht. Verder vertelt de advocaat over de werkwijze van de RIAA: een onderzoeker in dienst van de organisatie doet zich voor als bijvoorbeeld een Kazaa-gebruiker en vindt een gedeelde folder met een groot aantal nummers erin. Hoe die songs daar beland zijn, weet deze persoon niet, maar er wordt wel een screenshot gemaakt. Daarna wordt er naar een ip-adres gezocht en gaat men op zoek naar de registrant van de internetaansluiting, waarna een vervolging ingezet wordt.
De gedaagden die veelal duizenden kilometers bij de rechtbank waar het proces gevoerd wordt vandaan wonen, raken in veel gevallen pas veel te laat op de hoogte en weten niet eens dat ze gedaagden in een rechtzaak zijn. Deze mensen hebben daardoor nauwelijks de kans zich goed te verweren, aldus Beckerman. Daar komt nog eens bij dat de rechters die deze zaken behandelen amper ter zake kundig zijn. De advocaat noemt als voorbeeld een zaak waarin de RIAA een rechter overtuigde dat bepaalde bestanden illegaal gekopieerd zouden zijn omdat dat viel af te lezen uit de hashkeys en metacode. Dat dit nonsens waren kon men niet aan het verstand van de desbetreffende rechter gepeuterd krijgen, waarna een veroordeling volgde waarbij de rechter nog eens fijntjes naar de eerder genoemde informatie verwees. In de meeste gevallen stuurt de RIAA aan op een regeling die rond de vierduizend dollar bedraagt. Nemen de slachtoffers echter contact op met de RIAA om te laten weten dat ze onschuldig te zijn, dan volgt er vaak een rechtzaak. De kosten die een rechtsgang met zich meebrengt, zijn echter zo hoog dat ook als de gedaagden winnen ze zich eerder verliezer dan winnaar kunnen noemen.
Beckermans kantoor is op dit moment betrokken bij een aantal rechtzaken die de RIAA heeft aangespannen. Volgens de advocaat weet de organisatie alleen dat de slachtoffers op een bepaald moment een rekening betaald hebben voor hun internetaansluiting, maar zijn de aanklachten nauwelijks op meer gebasseerd dan dat. Bewijzen van het downloaden of de distributie van bestanden zijn er niet. In het beste geval kan worden aangetoond dat de aangeklaagde persoon geassocieerd kan worden met een bepaald ip-adres, maar of diezelfde persoon verantwoordelijk is voor de gevonden bestanden op een bepaalde computer valt niet te bewijzen.