VMware maakt bestandsformaat openbaar

VMware heeft bekendgemaakt dat het de specificatie van zijn bestandsformaat voor virtuele machines openbaar gemaakt heeft. Het bedrijf hoopt op deze manier meer softwareontwikkelaars en -projecten ertoe te bewegen het formaat te gaan gebruiken om zo een betere interoperabiliteit te verkrijgen. Daarnaast past deze handeling in de wens van de softwareproducent om marktleider te blijven binnen de markt voor virtualisatiesoftware. Het gebruik van het formaat staat namelijk voor iedereen open, aangezien VMware geen bepalingen heeft opgenomen met betrekking tot de open- of geslotenheid van de licentie. Het openbaar maken van VMwares bestandsformaat is gebeurd door het vrijgeven van uitgebreide documentatie, die gratis is op te vragen door een e-mail naar VMware te sturen. Andere developers kunnen die gegevens vervolgens weer gebruiken om hun eigen virtualisatiesoftware hiermee te laten werken. Volgens VMware is er nog geen interesse getoond door een van de andere leveranciers van virtualisatiesoftware, zoals Microsoft, Xen of Qemu. VMware heeft ook laten weten samen met andere bedrijven te willen gaan werken aan de totstandkoming van één open bestandsformaat voor virtuele machines.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

05-04-2006 • 23:14

43

Bron: Newsforge

Reacties (43)

43
43
32
7
2
7
Wijzig sortering
Anoniem: 42364 5 april 2006 23:21
Krijgt Intel dan toch gelijk??
Ik denk het wel. Een hoop bedrijven beginnen in te zetten op virtualisatie, omdat je in principe minder hardware voor meer servers kunt inzetten. Je initieele investering ligt met bijvoorbeeld VMware ESX wel wat hoger (denk aan de kosten voor een SAN), maar dat verdien je wel weer terug.
Anoniem: 25586 @arjankoole6 april 2006 02:27
En dat is ook logish, aangezien vaak veel servers voor 'nix' worden neergezet.

Servertje voor dit, servertje voor dat, allemaal met erg lage load. Heb je 1 dikke bak met virtuele servers drop heb je alles gescheiden, maar wel minder stroomverbruik e.d. Het kan dus erg voordelig zijn.
Maar 1 server met alles erop hoeft maar 1 keer uit te vallen en je hebt niets meer, dat is dan weer een groot nadeel.
Persoonlijk denk ik dat stroomverbruik van ondergeschikt belang is. Wat ik persoonlijk een groot voordeel vind is dat je een virtual machine makkelijk van het ene hostsysteem naar het andere kunt verplaatsen zonder ongewenste zorgen als drivers e.d.

Of natuurlijk gewoon een soort "template" maken van een standaard server-inrichting waardoor je em alleen maar hoeft te 'fine-tunen' voor de taak die ie moet uitvoeren.
Daar heb je dan weer de cluster-functionaliteit van ESX/GSX voor :9
@EJP

Waarom zou je deze server anders benaderen als een kritieke server met één applicatie :?
@tERRiON:
Persoonlijk denk ik dat stroomverbruik van ondergeschikt belang is.
Dan onderschat je toch hoeveel warmte een 19" kast met servers genereerd. Als je de hoeveelheid servers kan verkleinen verbruik je minder energie en genereer je minder warmte. Hierdoor kan je goedkopere koel installaties gebruiken bijvoorbeeld. En dus bespaar je indirect veel kosten.
Verder ben ik het helemaal met je eens.

@EJP: Als je de boel goed voor elkaar hebt (ver)plaats je de (backup van de ) images van je virtual machine op een andere server en de boel draait weer. Ook voor onderhoud aan hardware of vervanging van hardware is dit heel handig. Zwaardere server plaatsen, Virtual machine verhuizen naar nieuwe server en klaar.
Klopt, leuk als je een databaseserver vervangt en vervolgens een dual CPU machine over hebt: "Ow maken we daar een proxy van", inmiddels draait die machine 2 proxyservers, aangezien squid singlethreaded is |:(
Mwah, bij Getronics hebben ze al een heleboel dikke servers staan (multiple processor/blade) die worden gevuld door meerdere virtual servers die weer worden verhuurd aan bedrijven. Dus manycore + virtuele platforms wordt een tijdje in praktijk gebracht.
VMware is wel laat met het vrijgeven van zijn image formaat. Microsoft heeft zijn formaat al vrij gegeven in juni vorig jaar.
Bron : http://www.microsoft.com/...ver/techinfo/vhdspec.mspx

@Splorky : Dit kan ook al, er zijn conversie tools voor verkrijgbaar, zoals platespin powerconvert universal :

http://www.platespin.com/products/PowerConvertMain.aspx

Hiermee kan je van image naar image en/of naar ghost of van fisiek naar virtual of op wat voor manier dan ook.

En nu VMware en Microsoft de formaten vrij hebben gegeven kan iedereen met programmeerskills zelf een converter maken.
Ach ja, Microsoft komt deze week in het nieuws door het gratis beschikbaar stellen van Virtual Server. VMWare moet dan natuurlijk ook wat tegengas geven en bedenkt deze actie. Bovendien wil Microsoft virtualisatiesoftware in Vista stoppen, dus moet VMWare zorgen dat ze wat meer marktaandeel krijgen. Misschien kan dat op deze manier.

Overigens vind ik VMWare voorlopig nog mijlenver vooruitlopen op Microsoft.
@lzandman:

VMWare komt binnenkort ook met een gratis VMWare product, momenteel als beta al te downloaden, VMWare Server (voorheen GSX Server).
Volgens VMware is er nog geen interesse getoond door een van de andere leveranciers van virtualisatiesoftware, zoals Microsoft, Xen of Qemu.
Maar Qemu kan toch allang al .vmdk disk images maken? Lijkt me sterk dat ze dan geen interresse hebben in compatibiliteit... Bovendien lijkt het me ook handig als je hetzelfde image kan openen in zowel qemu als vmware, zonder het voor een van beide aan te hoeven passen.
Het openbaar maken van VMwares bestandsformaat, dat beschrijft hoe een virtuele machine er qua features uit ziet,
Het gaat niet om het bestand waarmee een VM qua features beschreven wordt (dit is het .vmx bestand, een soort ini-file) maar het formaat van de virtual disk files (.vmdk) wordt vrijgegeven. VMware omschrijft het zelf ook een beetje ongelukkig trouwens.
Anoniem: 162252 5 april 2006 23:35
De term wassen neus komt bij mij boven.

Volgens mij is het vmdk formaat niet zo heel bijzonder. Afhankelijk van welk vmdk formaat (monolitic / cow) is het een letterlijke bit voor bit weergave van een disk. Zoals een iso image van een cd. Of een kopie van alle gevulde ruimte.
Zit natuurlijk nog wel een headertje bovenop maar ingewikkeld kan het nooit zijn.

Andere ontwikkelaars hebben dit al ge-reverse-engineert dus het openbaar maken heeft niet zo gek veel impact meer. Het blijft wel een leuk gebaar natuurlijk. En een handige zet om hun toekomst veiliger te stellen (wat mij weer erg aanspreekt, ik ben vmware consultant en geef ook training... :) ).
Volgens mij is het vmdk formaat niet zo heel bijzonder. - Zit natuurlijk nog wel een headertje bovenop maar ingewikkeld kan het nooit zijn.
wat mij weer erg aanspreekt, ik ben vmware consultant en geef ook training...
Betere trainers kun je je niet wensen
VMWare is duidelijk bezig om M$ op VM gebied uit de markt te drukken. Eerst een gratis GSX (oké, nog beta) en dan nu het openbaar maken van het bestandsformaat...

Het grote voordeel van ESX vind ik dat deze op Linux is gebasseerd (GSX kan zowel op Windows als op Linux draaien). Dit houdt in dat je hostsysteem niet maandelijks security patches hoeft te installeren.

Het clusteren van ESX servers (te beheren via Virtual Center) is ideaal: on the fly een file server naar een andere host overzetten zonder dat er connecties wegvallen, machines restoren in luttele minuten... Alleen backup-mogelijkheden bieden ruimte voor verbetering. Alternatief is het 3rd party tooltje ESX-ranger: on the fly gecomprimeerde back-ups maken en aan te roepen met een batch file.

VM's zijn 100% zeker de toekomst!
Je draait dingen om. VMware is niet bezig om MS uit de markt te drukken. MS probeert voet aan de grond te krijgen in de markt van VMware. Virtual server is totaal geen concurrentie voor VMware, vooral door het ontbreken van een Linux versie.
De mac versie is niet zo nuttig, want wie gebruikt er nou macs als server? Daar zijn veel betere oplossingen voor qua price/performance ratio. In zo'n server rack hoeven ze geen mooi design te hebben.
Door geen Linux versie te maken loopt MS een groot deel van de markt mis, aangezien Linux flink aan het groeien is op de server markt. Volgens mij is het markt aandeel van Windows op de server binnen 10 jaar gedaalt tot onder de 50%...
In dit opzicht is het handig om met VMware een virtuele windows te installeren, zodat je je legacy windows-only applicaties nog op windows kan houden, terwijl je de rest op Linux zet (apache, email, etc), en geen extra server hoeft aan te schaffen.
Helaas is reeds eerder geannonceerd dat de nieuwe versie van virtual server ook linux zal gaan ondersteunen.
En dat is nu het nadeel van innovatie die door een monopolist eenvoudig nageaapt wordt maar net genoeg verschilt om niet meteen voor het gerecht gesleept te worden.
En mark my words bij een van de volgende releases of servicepacks van de grote MS os'en wijzigt er iets waardoor vmware onder windows (tijdelijk) niet lekker meer loopt.
En dan na enkele weken is het van ehh oh ja foutje dan hadden ze zich maar aan de programmeer richtlijnen moeten houden en de os structuren moeten doorlezen (die overigens niet beschikbaar worden gesteld).

Ik heb hetzelfde al diverse keren gezien waarbij de enige me die zo direct naar boven komt een patch was die lotus notes onbruikbaar maakte.
* VMWare is duidelijk bezig om M$ op VM gebied uit de markt te drukken. *

Als je het mij vraagt is dat niet realistisch, ik denk eerder dat ze geleerd hebben van de fouten van anderen die niet tijdig in gingen spelen op het feit dat MS hun uit de markt ging drukken.
Vmware doet er goed aan een zo groot mogelijk draagvlak en spreiding te creeeren voor hun product.
Als maar genoeg mensen goede (betere) ervaringen hebben met een vmware product dan kon dat wel eens doordruppelen en uiteindelijk zorgen dat vmware zijn plekje behoudt binnen de virtuele server gemeenschap.
Overigens heb ik hier al een paar jaar een 30tal virtuele servers draaien op 4 dikke HP Proliants met een bevredigend resultaat.

Overigens doet MS ook aan lobbyen , op de laatste technet sessie waren ze gratis hun product aan het uitdelen aan elke bezoeker (Volledige versie, geen trial)
Juist en Linux is ooh zo veilig vergeleken met windows... dus niet, al uit genoeg onderzoeken gebleken dat het net zoveel gaten bevat als windows, alleen die worden nog niet zoveel misbruikt omdat er niet zoveel linuxbakken zijn in verhouding tot windowsbakken...
Ja, door MS gesponsorde onderzoeken.
Die vertellen er heus niet bij dat de impact op Windows systemen gemiddelde veel groter is, omdat alles als admin draait, en op linux de services meestal hun eigen account hebben. En dat op linux de lekken meestal gepatched worden binnen no-time en je er bij MS met een beetje geluk slechts op hoeft te wachten tot de eerstvolgende patch dag.
Zeggen dat Windows net zo veilig is als Linux is complete onzin. Laten we hopen dat het met Longhorn server beter wordt, want op het moment is het huilen met de pet op.

Waar ik het alleen niet mee eens ben met de originele poster is dat je op Linux niet 'maandelijks security patches hoeft te installeren', want ook een ongepatch linux systeem is geen goed idee. Op beide systemen moet je de patches installeren om het veilig te houden.
Microsoft bashen is zo makkelijk zonder feiten, meestal zijn het de gebruikers die door onkundig gebruik windows onveilig maken.

In windows draaid niet alles met admin, het zijn juist de gebruikers die dat doen. Microsoft heeft een aantal hele intressante artikelen geschreven om met normale user accounts je werk te doen. Dit noemen ze een Least-Privileged User Account (LUA) Dit heeft hetzelfde idee als op linux niet met root te werken en een sudo (SU) te geven als je meer rechten nodig hebt.

Lees de volgende pagina's maar eens.

Using a Least-Privileged User Account :
http://www.microsoft.com/...ws/articles/lpuseacc.mspx

Applying the Principle of Least Privilege to User Accounts on Windows XP :
http://www.microsoft.com/...ro/maintain/luawinxp.mspx

En als ik van Linux een patch nodig heb die ik als bedrijf "vertrouw" dan moet ik ook wachten op RedHat of Novell Suse dat ze een gecertificeerde patch hebben uitgebracht. Voor windows worden ook wel 0-day patches uitgebracht door "derden" alleen of je die moet vertrouwen is een tweede.
Anoniem: 95344 6 april 2006 10:04
@superdre

Linux bevat idd wel fouten maar is over het algemeen iets veiliger als windows omdat de fouten die erin zitten meestal alleen local exploits zijn en windows nogal eens last heeft van remote exploits.

Verder vind ik het grappig dat microsoft zijn virtual server gratis beschikbaar maakt nadat vmware dit ook doet.
En vmware heeft dat gedaan doordat xen een opensource versie heeft.

Goed voor de prijzen zou ik zeggen.
VM heeft zijn server gratis gemaakt omdat MS hem goedkoop (100$ wat ik hoorde) had gemaakt. Als je echt serieus aan de slag wil ga je toch voor ESX en daar verdienen ze flink op.
Anoniem: 95344 @SirBlade6 april 2006 10:36
Hopen dat xen opschiet met een goede interface en die virtualization techniek waarmee je unmodified ossen kunt draaien.

Xen kan in grote lijnen evenveel als de esx van vmware.
Nou, VMware geeft Vmware server gratis weg om dat ze ook op die manier klanten kunnen krijgen voor ESX.
VMware heeft ook laten weten samen met andere bedrijven te willen gaan werken aan de totstandkoming van één open bestandsformaat voor virtuele machines
want aangezien 90% strax vmware gebruikt zal het universele formaat ongetwijfeld gewoon vmware worde.. en ms zal moete aanpasse.. slim bezig :Y)
MS en aanpassen? Dat gaat nooit gebeuren.
Zoals kozue al zei, is het niet handiger dat alle VM's dezelfde (of iig waar mogelijk) "hardware" aanbieden.
Zodat in elk VM prog bijv hetzelfde type ethernet controller wordt gebruikt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.