Zoekallehuizen.nl mag informatie makelaars gebruiken

Makelaarsvereniging NVM heeft de rechtzaak tegen de website Zoekallehuizen.nl verloren. Volgens de Arnhemse rechtbank maakt de site geen inbreuk op het auteursrecht van de makelaars die bij de NVM zijn aangesloten en parasiteert Zoekallehuizen.nl niet op de inspanningen van de NVM. De site Zoekallehuizen.nl is volgens de rechter niet anders dan 'normale' zoeksites zoals Google.

Zoekallehuizen.nl-logoDe website Zoekallehuizen.nl indexeert het huizenaanbod op de websites van makelaars om vervolgens een zoekmachine te kunnen aanbieden waarmee potentiële huizenkopers kunnen zoeken naar een huis. De NVM had in eerste instantie geen problemen met deze site, zo liet de vereniging weten aan RTL Z, maar aangesloten makelaars hadden wel bezwaar tegen de manier waarop de zoeksite werkt. Hierop werd door de NVM, dat zelf de huizenzoeksite Funda exploiteert, besloten naar de rechter te stappen. De rechter stelde echter dat Zoekallehuizen.nl geen onrechtmatige dingen doet en dus zonder probleem kan doorgaan. De foto' s die de zoeksite laat zien verkleind, waardoor ze volgens de rechtbank geen inbreuk maken op eventueel van toepassing zijnde auteursrechten. De enkele regels tekst die door de zoeksite worden getoond, zijn dermate kort dat er sprake is van een citaat wat gewoon toegestaan is, zo stelt de rechtbank. Ook het deeplinken is niet verboden, wat al eerder was vastgesteld in de Kranten.com-rechtzaak. 'De gegevensverzamelingen bij de NVM-makelaars vormen geen beschermde databank in de zin van de Databankenwet', zo stelt de rechtbank in zijn betoog.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

16-03-2006 • 20:13

31 Linkedin

Submitter: ronaldvr

Bron: De Rechtspraak

Reacties (31)

31
31
20
10
4
8
Wijzig sortering
NVM zal nu wel een inlog systeem gaan hanteren.
Je kon je toch al inschrijven om eerder zoekacties en voorkeuren op te slaan, het zal dus niet zo'n grote moeite zijn om dit te implementeren.
Dat zou betekenen dat alle makelaars een dergelijk systeem zouden moeten implementeren op hun website.
Zoekallehuizen.nl maakt GEEN gebruik van Funda.nl, maar indexeert zelfstandige pagina's van makelaars!

Vele makelaars hebben al geprobeerd de ZAH.nl-servers toegang tot hun site te blokkeren door o.a. het IP-adres van de ZAH.nl servers te blokkeren. Ook hebben sommige makelaars deeplinking naar hun site onmogelijk gemaakt. En ik ben van mening dat vooral dat laatste effectief is. Immers, wanneer er geen deeplinking meer mogelijk is, kan ZAH.nl mensen niet meer direct naar een bepaald huis doorsturen, en moeten ze alsnog op de site van de betreffende makelaar rond gaan struinen..
met als meteen gevolg dat "de gewone consument" geen zin heeft om zo omslachtig te werk te gaan en wel een huis bekijkt dat bij de concurrent (met deeplink) staat...

ze helpen hunzelf niet met dit soort acties volgens mij, maar dat zien ze vanzelf wel...
Anoniem: 145231
@JJapie17 maart 2006 11:35
ik begrijp dat blokkeren vanuit een makelaar niet. ze krijgen meer traffic op hun site door zah, gebruik die traffic dan om je site inkomsten te laten genereren. werk met affiliates naar klusbedrijven, bouwmarkten, hypotheekverstrekkers. en trek er zo nog wat advertentie inkomsten van zo moeilijk is het allemaal niet
Klopt, maar dan werp je wel een flinke drempel op. Mensen maken niet graag nog een account aan. Al helemaal niet om alleen wat rond te kijken (waarmee de meeste zoekacties toch beginnen). Ze kunnen dit dus wel doen maar dan lopen ze ook flink wat klanten mis.
Ben ik niet met je eens. In dit geval, denk je even in dat jij een huis zoekt. Daar wil jij ECHT wel even voor registreren hoor. Wat is namelijk je alternatief? Naar je lokale-makelaar.nl gaan en daar 0.5% van het landelijke aanbod bekijken...

Het wordt anders als je ergens anders dezelfde info vindt zonder inlogprocedure...
Anoniem: 35978
@spaceboy16 maart 2006 23:03
Het alternatief is www.zoekallehuizen.nl ;)
Er zijn vast ook zat mensen die te onhandig zijn met te computer, om zich te kunnen registreren, of het niet doen omdat ze hun email niet willen geven, na al die enge virus/spam/spy-/ad/malware verhaaltjes.. :)
Dat hoeft niet, je hebt tegenwoordig ook andere manieren om login te voorkomen, neem een plaatje met een wachtwoord er in dat je in moet typen om op de site te komen. Tegenwoordig kom je dat overal tegen.

(hier bv als je wil weten wie een eu domain heeft typ een naam in en zoek.)
http://www.whois.eu/whois/GetDomainStatus.htm
edit robots.txt en done...
snap niet dat men hier zo'n fuss van maakt, dit gaat toch via een spider als je deze buiten de deur houdt ben je klaar. beetje veel herrie om niets imo
Dan ga er wel vanuit dat de spider deze robots.txt respecteert, en ik ga er voorzichtig vanuit dat ze dat niet zullen doen.
Er zijn ook spiders die geen aandacht schenken aan robots.txt
Ik ben het er mee eens dat ZAH moeten kunnen opereren zoals ze doen. Met één uitzondering en dat betreft de foto's... Ik sla dan ook stijl achterover als ik de volgende zinnen lees in de uitspraak:

ZAH plaatst de foto’s verkleind op haar website. Als aan de foto’s al auteursrechtelijke bescherming toekomt, is overneming in verkleind formaat geen inbreuk op dat auteursrecht. Door de verkleining gaan de auteursrechtelijk beschermde trekken verloren.

Pardon??? Dat zal mooi worden zeg... Hoe groot een foto afgedrukt / gepubliceerd wordt is totaal niet relevant voor het auteursrecht. Dit is een vrijbrief om maar in het wilde weg foto's van internetsites te gaan pakken, ze iets te vekleinen en voila... je gaat vrijuit! |:(
Dit is natuurlijk wel een mooie vorm van gratis reclame, met dank aan de NVM.
Ik denk dat ZAH uiteindelijk niet een enorm lang leven beschoren is voordat het opgeslokt wordt door NVM of misschien wel VBO, die het op hun beurt als een makkelijk en flexibel toegangsportaal kunnen gebruiken voor hun eigen aanbod.
De foto' s die de zoeksite laat zien (zijn) verkleind, waardoor ze volgens de rechtbank geen inbreuk maken op eventueel van toepassing zijnde auteursrechten.
Dit vind ik wel een opvallende redenatie.
Zouden we dit ook mogen toepassen op diverse andere media, dan is het aanbieden van bijvoorbeeld DivX films ook ineens legaal.

[quote]
[edit: ik ben dus niet de enige en in ieder geval niet de snelste die dit opvalt]
[/quote]
Of iets een kopie is wordt geotendeels bepaald door de bruikbaarheid ervan. Een thumbnail is een nauwelijk bruikbaar aftreksel van het origineel. Een divx rip dat over het algemeen niet.
Als je echter een DVD ript tot een filmpje met een resolutie van 60x40 pixels of zo en er al het geluid afstript en de lengte drastisch reduceert zodanig dat je het verhaal verloren dan is het ongetwijfeld geen probleem. ;)
Ik vind dat je hier een punt hebt, maar de discussie is wel vaag.
Ik vind de foto's bij ZAH wel bruikbaar: het huis is duidelijk herkenbaar op de foto wordt ook gebruikt om een beeld van het huis te geven. Als de afbeelding niet "bruikbaar" zou zijn, zou ZAH hem ook niet gebruiken.
Zo kun je ook zeggen dat een DivX nog erg bruikbaar is om een film te kijken, terwijl het toch een sterk verkleinde versie is. In een verdere vergelijking met de thumbnails kun je zelfs nog constateren dat de kwaliteit wel duidelijk minder is.
Maar wat is nu het criterium: omvang? kwaliteit? of toch "bruikbaarheid"?
ik zat ook al te denken, als ik dus een zoekmachine maak die alle porno sites afgaat, alle plaatjes verkleind en deze in m'n eigen zoekmachine laat zien, dan is dat dus ook legaal? :Y)
Makelaars die hier bezwaar tegen hebben ... Ik dacht dat ze die huizen wilden verkopen ? Hoe makkelijker te vinden hoe beter zou je dan zeggen.

Lijkt me dan ook eerder een slap excuus van de NVM om zoveel mogelijk zijn eigen kliek te beschermen.
Dit door te proberen er op deze manier voor te zorgen dat hun eigen site de site met het grootste huizenaanbod blijft. Met alleen huizen van de NVM makelaars natuurlijk.

Een website met huizen van NVM makelaars EN huizen van anderen past niet in dat plaatje.
Dit is echt een goede search voor huizen jacht. Ik zat voornamelijk op F..da en na dit nieuws bericht zit ik op deze! Wat erg handig is, is dat je in 1 oogopslag kan zien hoelang een huis / appartement, te koopstaat. Dit heeft weer betrekking op het feit dat je een beter bod kan uitbrengen in jouw voordeel.
Anoniem: 153028
@RGL17 maart 2006 11:06
Wat erg handig is, is dat je in 1 oogopslag kan zien hoelang een huis / appartement, te koopstaat. Dit heeft weer betrekking op het feit dat je een beter bod kan uitbrengen in jouw voordeel.
Het aantal dagen dat een object (volgens ZAH) te koop staat klopt in 99% van de gevallen niet. Die X aantal dagen wordt berekend vanaf het moment dat ZAH het object voor het eerst ziet.

Mochten de gegevens wel kloppen dan is het in de bieding wellicht handig om te weten, maar de makelaar voert (zeker in deze tijden) regelmatig prijsverlagingen uit waardoor de prijs steeds reeeler wordt.
Zeer interessante kwestie aangezien dit voor 1000-en-1 databases toepasbaar is. Alleen dat deeplinken snap ik niet. Als je bijvoorbeeld hier kijkt: http://zoekallehuizen.nl/...x=38&y=15&savesettings=on zie je toch dat er direct naar de huizenpagina's verwezen wordt.
Wat snap je er precies niet aan? In het nieuwsbericht staat dat deeplinken niet verboden is en dat dat dus gewoon mag. Overigens is dat voor de 'gedeeplinkte' helemaal geen probleem, met een simpele referrer check kun je dat soort requests gewoon redirecten naar het begin van je site (hoewel dit je in feite alleen maar klanten kost), of er een frameset omheen bouwen als dat het probleem is.
Er zijn software firewalls en ook de browser Opera, die de optie bieden/standaard aan hebben staan(?) de referer niet mee te sturen.
En je wilt als makelaar niet de normale bezoekers die toevallig hun beveiligingsniveau hoog hebben staan van je site weren.
Vandaar ook dat je de "inlog" optie al wel helemaal kunt uitsluiten.
Het voorkomen/bemoeilijken van deeplinken, maar dan zonder gebruik van de referer, is de meest reele mogelijkheid.

[quote]
[edit: in laatste zin de "zonder referer" opmerking toegevoegd]
[/quote]
Anoniem: 99126
@.oisyn17 maart 2006 08:59
nah.. als je je script met een socket verbinding laat maken met de site kun je de referer gewoon faken!
De links die jij bedoelt zijn indirecte deeplinks op of te wel redirects. Zo kan ZAH weten hoe vaak een bepaalde pagina bezocht wordt via ZAH.
Waar ik nu wel benieuwd naar ben is of de NVM in dit soort van concurrentie, want dat is het toch, iets doet aan de actualiteit van Funda.nl...
Van wat ik hoor zo her en der is het daarmee namelijk slecht gesteld: er staan vaak nog huizen op die allang verkocht zijn.

Natuurlijk best interessant voor het extra laten zien van de advertenties, maar niet voor de huizenzoeker die hierdoor gefrustreerd raakt.

just a thought....
Klopt, en dat is ook een reden dat ZAH.nl is ontstaan. ZAH.nl indexeert zelfstandige pagina's van makelaars. Wanneer een huis op een site van een makelaar verschijnt is hij niet veel later te vinden op ZAH.nl. Bij Funda.nl moet een huis eerst een heel proces doorlopen voodat deze op de site verschijnt. Ze zouden er verstandig aan doen een directe koppeling te maken met de sites van de makelaars..
fijn zo n rechtszaak, had nog nooit van die site gehoord, nu wel..........
dit is toch ook wel bijzonder:

Algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van Zoekallehuizen.nl
:
5. Eigendomsvoorbehoud en intellectueel eigendom

Het is verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van zah.nl producten van zah.nl te verveelvoudigen, openbaren, exploiteren of aan derden ter beschikking te stellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee