De Duitse rechtbank heeft afgelopen vrijdag besloten dat het plaatsen van deeplinks niet in strijd is met de wet, zo meldt The Register. De zoekmachine Paperboy was aangeklaagd door de uitgeverij Verlagsruppe Holtzbrinck. Deze uitgeverij probeerde het deeplinken naar nieuwsartikelen te laten verbieden, omdat een deeplink een lezer direct naar het artikel brengt zonder eerst langs de intropagina's en de reclame te moeten klikken. Deze omzeiling van de advertenties zou de uitgever inkomsten kosten. Links & Law, een website die zich inzet tegen een verbod op deeplinken, brengt hier tegenin dat het dataverkeer dat de deeplink veroorzaakt kan gebruikt worden om meer banners op de site te verkopen.
Er wordt gesteld dat de deeplinkklikkers enkel op de pagina terecht zijn gekomen door het zien van de deeplink, vaak in een nieuwsticker. Zonder de nieuwsticker zou de surfer niet op de pagina zijn geweest; deze deeplinks leveren dus gasten op die anders nooit zouden zijn gezien. Een eerdere aanklacht van een dochtermaatschappij van Holtzbrinck tegen Newsclub.de is geschikt. De copyrightwetgeving van meerdere Europese landen wordt binnenkort echter gewijzigd, waardoor deeplinkrechtszaken dan misschien weer een probleem kunnen worden:
In March 2003, another case brought by Holtzbrinck subsidiary Mainpost against Newsclub.de, a news headline aggregator, for deep-linking was terminated, following a cease and desist agreement. However, it was accepted that the legality or otherwise of deep linking was to be established by the Paperboy case, a Newsclub.de press release said at the time.
Germany's Copyright law, in common with other EC member countries, is soon to change, so the deep-linking argument could be resurrected in a later date.