Nieuws: Google Nieuws

Sinds vandaag is de Google News-service ook in het Nederlands beschikbaar. De webcrawlers van de populaire zoekmachine houden het nieuwsaanbod van ongeveer 400 Nederlandstalige sites bij, en bieden elk kwartier een automatisch geactualiseerd overzicht van de belangrijkste berichten. De nieuwsdienst is in twee varianten beschikbaar: een Nederlandse en een Belgische. Beide sites maken bij voorkeur gebruik van bronnen uit het land van de gebruiker, maar op de Belgische pagina's wordt ook naar Nederlandse bronnen verwezen en omgekeerd. De dienst verkeert officieel nog in het bètastadium, die de Engelstalige variant pas afgelopen dinsdag is ontgroeid. Google News had ruim drie jaar nodig om volwassen te worden.

Google Nieuws-(bèta)logo Diverse Nederlandse nieuwssites reageren terughoudend op de nieuwe concurrent. RTL-Z kopt over 'afwachtende reacties' en interviewt Nu.nl-hoofdredacteur Rogier Swagerman: 'Het is geen nieuwssite zoals wij dat zijn. Het is een soort RSS-reader, en daar wemelt het al van op internet. Maar omdat Google het nu doet, is het ineens interessant', aldus Swagerman, die problemen voorziet 'als Google heel veel geld gaat verdienen met deze website, en het ten koste gaat van echte nieuwssites.' Diverse sites wijzen er nadrukkelijk op dat Google in Frankrijk een proces aan zijn broek kreeg omdat nieuws van persbureau AFP zonder toestemming gebruikt werd. Planet klaagt over de gebrekkige hoeveelheid bronnen: regionale omroepen en dagbladen ontbreken. Opmerkelijk genoeg vindt Planet ook het ontbreken van blogsites als VKmag en Geenstijl een probleem. Alleen het ANP juicht volgens RTL-Z het Google-initiatief onverkort toe, 'omdat eenmaal gepubliceerd nieuws toch al voor iedereen beschikbaar is.'

Door René Wichers

Eindredacteur

26-01-2006 • 14:50

43

Submitter: min6

Bron: Google

Lees meer

Google archiveert 250 jaar aan nieuws
Google archiveert 250 jaar aan nieuws Nieuws van 6 september 2006
Google.cn past zelfcensuur toe
Google.cn past zelfcensuur toe Nieuws van 25 januari 2006
Google bezig met GoogleTV?
Google bezig met GoogleTV? Nieuws van 24 september 2005
Google lijft internetpionier in
Google lijft internetpionier in Nieuws van 11 september 2005

Reacties (43)

43
41
28
6
0
4
Wijzig sortering
zelfde dienst als www.krantenkoppen.be (+TV-gids).

concurrentie??
De echte nieuwssite zullen niet verdwijnen, ze gaan zelfs nog meer bezoekers krijgen via google.

Google heeft naambekendheid, wat die maken, komt bij het grote publiek terecht.

Als de titel je aanstaat, wil je het volledige artikel lezen, dan kom je toch op de site terecht van de gezegde concurrent.
Anoniem: 133254 @re-enter26 januari 2006 17:55
Hm --- of misschien ook niet:
stel dat ik alleen in het rauwe nieuws terzake tech was geinteresseerd, dan zou ik enkel online naar T.net kijken.

Met andere woorden, alle manuren zijn verloren die door de originele bronnen --- ZDnet, tom's hardware, ... --- geinvesteerd zijn (nieuws najagen, hardware kopen en testen, samenhangende tekst schrijven): want op T.net post men een nederlandse samenvatting/parafrasering van dat nieuws plus link als bronvermelding.
Enkel als het mij echt sterk interesseert, ga ik effectief de link volgen. Dus: dankzij T.net ben ik een bezoeker minder van een handvol websites.

Dus lijkt het mij dat vele nieuwssites effectief minder bezoekers zouden kunnen krijgen --- of zoals je zegt, extra bezoekers omdat er een aantal doorklikken naar de geboden link. Waar de balans ligt, is nu zuiver gokwerk.

Dat gezegd zijnde, hebben andere aggregators (nu.nl bijvoorbeeld) --- lokale spelers --- er een geduchte concurrent bij, lijkt mij. De originele bronnen (AFP, Reuters) zouden inderdaad wel eens extra klikken kunnen krijgen --- de mensen die het gemak en de prijs van Metro willen maar niet in het wild willen rondsurfen: Grote hapklare brokken nieuws! Gemak! Geen Engelsch! Gratis!
Ik gok dat het een succes wordt, want alle benodigde G's.
Bij mij is het juist andersom.

Ik was zonder T.net nooit op vele sites terecht gekomen.
Ik denk beiden, zonder t-net zouden mensen nooit de wat onbekendere pagina's vinden. Ik denk dat het alleen een nadeel is voor de grotere nieuwssites.

dit zijn ideale sites... t-net, googlenews. Niet alle pagina's afsurfen op zoek naar het nieuws dat je interreseerd, gewoon het beste nieuws op 1 pagina.
Ik hoop dat ze er ook nog een Nederlandse Google Alerts bij doen. De internationale versie stuurt me al enige tijd een mailtje zodra een nieuwssite de naam van m'n werkgever ergens noemt in een artikel. Nederlanse nieuwssites zitten hier echter niet bij.

De tekstversie van google nieuws is trouwens best handig voor op je smartphone.
En wat dacht je van ondersteuning Google Desktop Nieuws plugin. Nu wordt Nederland daar nog niet genoemd in de lijst van de mogelijke nieuwsedities.
Anoniem: 142370 26 januari 2006 14:59
Waar zijn die Nederlandse Nieuwssite nou bang voor?

-- Het krijgen van extra aandacht via Google Nieuws?
-- Of het krijgen van een "concurent"?

Zal me niets verwonderen dat we straks een of andere rechtzaak gaan tegenkomen over het jatten van nieuws en het overtreden van rechten hierop..... :7
Zal me niets verwonderen dat we straks een of andere rechtzaak gaan tegenkomen over het jatten van nieuws en het overtreden van rechten hierop
Is een interessant punt in deze tijd van vermeend recht op intellectueel eigendom. Stel ik lees een berichtje op Google bv. vandaag dat "gevangenen moeten werken in callcenter" (don't ask..) en ik vertel dat door aan vrienden/kennissen, het welbekende "lopend vuurtje" Wanneer is het geen nieuws meer? Het was nieuws totdat ik het las maar volgens Swagerman hoort Google niet tot de "echte nieuwssites" Dat wordt dan nog een leuke discussie wat "echt nieuws is" Echt nieuws=berichten waarvoor de meeste lezers bereid zijn te betalen?
Het hele woord nieuws is in alle context eigenlijk al vreemd.
"Nieuwe auto=nieuw?" de waarde is al met 20% gedaald sinds hij de garage uitreed...dus hoe nieuw is hij dan?...nieuw -80%?

Alles is voor iedereen 1keer nieuws, daarna nietmeer. Maar hoeveel mensen moeten het weten voor het geen "algemeen" nieuws meer is... :P
Erg onduidelijk woord als je het zo bekijkt...
De vergelijking van Rogier Swagerman gaat mijns inziens een beetje mank, bij feed-readers (Atom, RSS...) moet je toch echt zelf je bronnen gaan zoeken.

In dit geval heeft Google de bronnen reeds uitgezocht, en in de korte tijd dat ik het gebruik merk ik dat ik van meer nieuwssites gebruik gemaakt heb dan dat ik tot op heden gedaan heb.

Hoewel ik bestaande sites (waaronder Nu.nl) nog niet direct vaarwel zeg heeft Google Nieuws wel degelijk meerwaarde bovenop de nieuwssites zelf. Juist door de vele bronnen waar men gebruik van maakt....
+ wat ook interessant is:
elke nieuws-site, instelling heeft een bepaalde kleuring:
politiek, preuts, ...

Het is soms wel eens interessant om hetzelfde nieuwsitem op van verschillende bronnen te lezen.
Anoniem: 96271 26 januari 2006 15:32
hmpf, waarschijnlijk kan je binnenkort dan ook niet meer naar Google News zonder op de Nederlandse pagina terecht te komen. Het is nu al bijna niet te doen om nog normale resultaten uit Google te krijgen (niet vol met ongevraagde Nederlandse pagina's). Hoeveel mensen zitten er eigenlijk te wachten op die lokalisering van Google?
Nah.. Volgens mij kan je gewoon instellen in windows dat je in UK zit of dat je in US zit. daaraan word Google gekopeld. behalve als je google.com benaderd en kiest voorgoogle.com in English dan wordt je taal gedeeltelijk genegeerd. vooral handig als je in het buiteland zit als engelse!! :+
Google heeft de naam hé, als ze morgen een chatbox voor gepensioneerden zouden beginnen zou het ook succes hebben.
Anoniem: 159651 26 januari 2006 15:08
@Bevano

Nieuws mag toch gewoon gekopieerd worden? Zolang het werkt met xml rss feeds.

Tevens keek ik ook nog redelijk vaak op de news pagina van google, ik miste daar vrij weinig. Maar nu overstappen op NL versie, helemaal mooi!
Ik zie het zelf zo dat je de informatie die je van een site dmv een RSS/Atom feed krijgt mag verwerken op de manier die jij het beste bij jou site vindt passen, als je maar altijd netjes naar de bron van het artikel blijft linken.

Ik heb toevallig uit nieuwsgierigheid zelf geprobeerd een soort "google-nieuws" in het Nederlands te maken, omdat google zelf er zo lang over deed, en om te kijken hoe de techniek er precies achter steekt. Ik moet zeggen dat me dat toch wel tegen viel, het is best moeilijk om goed nieuwsberichten bij elkaar te clusteren. Daarvoor in ieder geval petje af voor google! (mijn creatie is hier te vinden voor de belangstellende)

Ik hoop dat google hun eigen versie trouwens ook nog wat uitbreiden, want ik vind het er een beetje magertjes uitzien.. :/
Anoniem: 158094 26 januari 2006 15:09
Vanuit het oogpunt wat RTL-Z toelichte begrijp ik eigenlijk erg goed wat Google mogelijk maakt, het was gewoon nog een gat in de markt wat Google doet dichte.
Google heeft al een hele bekendheid en d.m.v. deze service zal het wellicht nog "bekender" worden.

Ook de klacht van persbureau AFP is wellicht terecht, door Google zullen waarschijnlijk minder *hits* op desbetrefffende nieuwssites komen.

Om nog een toevoeging op mijn bericht te plaatsen vind ik dat de hoofdredacteur van Nu.nl het wel verkeerd ziet, Google biedt gewoon een goede mogelijkheid tot het beschikbaar stellen van informatie. Deze informatie die goed ontsloten is en d.m.v. goede zoekfuncties geraadpleegd kan worden.
Anoniem: 140475 26 januari 2006 15:11
In Nederland doorzoekt Google onder meer de nieuwspagina's van Trouw, Reformatorisch Dagblad, Volkskrant, Algemeen Dagblad, Wereldomroep, Planet Internet RTL Nieuws en Zibb.nl. In België vult Google het nieuws van onder meer Gazet van Antwerpen, VRT Nieuws, De Standaard, Het Laatste Nieuws en Trends aan met enkele Nederlandse nieuwspublicaties.
Bron

Ik heb net even gekeken en het sorteren op datum werkt perfect, het laatste nieuws wordt keurig bovenaan de lijst geplaats. Je kan overigens ook zoeken op relevantie, ziet er prima uit!
Gelukkig .. werd tijd.
Ik word alleen een beetje moe van dat 'beta-syndroom' wat je tegenwoordig veel op internet ziet. Alles blijft maar hangen op beta .. of het nou MS Live is of Google. Zou dat niet ook zijn om juridische redenen ?

Ik bedoel , als het beta is .. hou het dan lekker binnenshuis !

Verder ontbreekt de URL in de post. Is natuurlijk wel zelf te verzinnen .. maar toch.

EDIT:
--------
URL's zijn zojuist neergezet zie ik ;) Exquise me.
Buitenhuis is het handiger om fouten te ontdekken met behulp van internetgebruikers

natuurlijk heeft googel al veel kracht binnenhuis erin gezet,

beter dan dat de officele final versie vol met gaten zit

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.