Europese zoekmachine Quaero is onvindbaar

De Franse president Jacques Chirac heeft in zijn nieuwjaarstoespraak hoog opgegeven over de toekomst van de multimediale zoekmachine Quaero. De search engine, die zowel cultureel als economisch tegenwicht moet bieden aan Google, Yahoo en MSN Search, werd vorig jaar aangekondigd en heeft een flinke hap geld uit de Franse staatsruif gekregen, maar succesvolle resultaten zijn nog niet gemeld. Na de hernieuwde aandacht werden de beheerders van de website van het project zelfs zo nerveus dat ze quaero.org offline hebben gehaald, al heeft uitgerekend Google de pagina's nog wel in zijn cache opgeslagen. Frank Dangeard, topman bij Quaero-partner Thomson, zou naar verluidt de gemoederen tot bedaren hebben willen brengen; de werkgroep wil zelf een moment kiezen waarop de progressie van het Quaero-project aan den volke wordt getoond.

Quaero.org-inlogschermpje Het project krijgt dan ook veel sceptisch commentaar. 'Er is al een goede Franse zoekmachine', aldus een blogger, 'en die heet google.fr.' Ook het feit dat de concurrenten economische grootmachten zijn die probleemloos in de concurrentiestrijd kunnen investeren, doet wenkbrauwen fronsen. Google haalde vorig jaar honderd miljard dollar op de beurs op, en Microsofts omzet van dertig miljard op jaarbasis is ook geen aanmoediging om de strijd op de zoekmachinemarkt aan te gaan, schrijven diverse commentatoren. Daar staat tegenover dat naast het grote Thomson ook het Duitse Bertelsmann aan het project deelneemt, dus helemaal tandeloos is de Europese tijger niet.

Veel van de doelstellingen van Quaero lijken vooralsnog echter van de marketingafdeling afkomstig: een tekst als 'Enhance the content production, management and distribution value chain for better search capabilities' kan op zo'n beetje elk data management-project van toepassing zijn. De nadruk die op herkenning en ordening van beeld- en geluidsbestanden wordt gelegd is op zich wel interessant, al was het maar omdat de progressie die bijvoorbeeld Google de afgelopen tijd op dit gebied heeft geboekt, niet bepaald indrukwekkend is. De 'news blackout' die de organisatie na Chirac's speech heeft afgekondigd doet echter het ergste vrezen, en het valt nog te bezien of er een serieuze tegenhanger van de Amerikaanse grootmachten op stapel gezet kan worden.

Ask Jeeves-zoekboxje
Quaero.org: concurrent voor Angelsaksische cultuur

Door René Wichers

Eindredacteur

16-01-2006 • 17:59

45

Bron: Infoworld

Reacties (45)

45
45
30
3
1
9
Wijzig sortering
och ja... die fransen.
die zijn ook nog steeds in de veronderstelling dat frankrijk een wereldmacht is en het frans wereldtaal nummer 1.
en een computer is geen computer maar een ordinateur en email mag zelfs geen email worden genoemd maar courriel.
dus ja.... nu is er ook een franse zoekmachine die het beste is van de heeeeeeeele wereld.
Anoniem: 146396 @GiLuX16 januari 2006 19:55
Heel Europa zou er beter wat in investeren om de concurrentie met google aan te (kunnen) gaan.
Op den duur zal het ook wel renderen.
waarom moet Europa(=de politiek concurren met zoekmachines??? Verklaar je wat nader, aub.

Europa moet niet concurreren met Philips, Proctor&Gamble, MS,....

Europa moet REGEREN (me dunkt dat ze daar nog werk genoeg hebben!) Als een bepaald bedrijf te groot wordt/monopolistisch wordt, moeten ze reguleren, maar nooit concurreren asdf...


@Ulx
in geval van een monopoliepositie/inmenging van buitenlandse overheden/whatever moet Europa reguleren, zeker niet zelf concurreren.
Europa moet, in jouw redenering, een eigen OS bouwen omdat MS misschien in de toekomst zotte dingen zou doen?
waarom moet Europa(=de politiek) concurren met zoekmachines??? Verklaar je wat nader, aub.
Waarschijnlijk omdat Google en de rest zonder morren de resultaten beinvloeden zodra de chinese(!) regering daarom vraagt.
Dus kun je nagaan wat er gaat gebeuren zodra de amerikaanse regering Google vraagt om bepaalde woorden niet meer te vinden.

Ik denk dat Frankrijk daar weinig trek in heeft.
En waarom zou europa dat moeten doen?
En waaruit haal je het idee dat het zal renderen?
@jooster:
weet je hoeveel geld je moet investeren om een product te ontwikkelen wat ook maar enigzins in de buurt komt van de zoekmachinecapaciteiten van google?
das niet echt een zinnige vraag lijkt me, google functioneert al prima en is een uitstekend platform om advertenties op te plaatsen als europees bedrijf zijnde, zodat je ook gevonden kunt worden door de rest van de wereld...

wat is het werkelijke nut van die europese zoekmachine boven google? google is snel en overzichtelijk en levert (bij mij tenminste..) deugdelijke resultaten op met soms redelijk algemene zoektermen. Dat lijkt me een redelijk moeilijke prestatie om te evenaren. Op dezelfde fiets kan Europa dan ook wel gelijk investeren in de ontwikkeling van een Europees OS, dat kunnen we dan weer verkopen op de rest van de aarde en das ook weer goed voor de economie... als we er maar genoeg geld insteken wordt het vast wel zo veel gebruikt als Windows (ik ga hier geen uitspraken doen over het al dan niet goed zijn van Windows, dan wordt daar weer over doorgekletst...)
@Sir Axe
niet zo veel, je moet alleen de juiste mensen hebben.
das niet echt een zinnige vraag lijkt me, google functioneert al prima en is een uitstekend platform om advertenties op te plaatsen als europees bedrijf.
Google functioneert niet prima, het is slechts een prima éénoog in het land der blinden. Ontwikkelingen op zoekmachinegebied zijn per definitie toe te juichen, zelfs al heeft Google goed werk gedaan.
Waarom renderen? Als Europa er in investeert, wordt het een groot project. En zulke grote projecten zijn meestal ook goed. Een goede zoekmachine zal veel bezoekers krijgen en veel bezoekers betekent veel reclame-geld van bedrijven vanover heel de wereld die naar Europa vloeit. (ik weet het, er zijn al veel projecten bezig in Europa die nog moeten renderen, maar dit lijkt me een goed voorstel)

Waarom zou Europa dat moeten doen? Voor onze economie, zie hierboven :-)
Je vergeet dat Frankrijk minitel ipv het internet gebruikt :9
Ik heb heel toevallig vrijdag mijn eerste Minitel in het echt gezien... mijn dierenarts (ik woon in Frankrijk) gebruikt er een om zijn bestellingen te maken - omdat het makkelijk is en er geen problemen zijn met virussen e.d. (legde hij uit toen ik "wauw, Minitel!" zei).

Ik moet wel een ding er over zeggen: het is echt verdomd snel en handig! Klepje open (toetsenbord en schermpje worden zichtbaar) en hij staat onmiddelijk aan. Een paar keer een menu keuze maken, productcode en hoeveelheid intoetsen, "ok", dichtklappen, klaar. Echt alles bij elkaar geen dertig seconden!!!

Ik ben toch een beetje onder de indruk, dus... :)
duitsers zeggen ook rechner tegen een computer wat gewoon hetzelfde is als de engelsen ook zeggen. Wij noemen het een computer e wijken daarmee af van de engelsen, duitsers en ook de fransers...
ja dat zeggen de duitsers idd, maar niet omdat de overheid daar een campagne voor heeft gehouden waarbij de franse overheid dat wel heeft gedaan tav het woord coureil
rekenaar/rekener klinkt inderdaad veel beter :P
E-mail wordt hier (Frankrijk dus) echt geen "courriel" genoemd... hier spreekt men van "messagerie".
en een computer is geen computer maar een ordinateur en email mag zelfs geen email worden genoemd maar courriel
Dat wij nou toevallig de Engelse termen gebruiken, betekent niet dat elke andere taal dat doet of zou moeten doen. In het Duits is een computer een Rechner, in het Tsjechisch een počítač (spreek uit potsjitatsj). Je gaat zelf trouwens de fout in door e-mail zonder koppelteken te spellen. Dat bestaat ook, maar is een bestaand Frans leenwoord. Betekenis: een harde laag van een soort gekleurd glas die gebruikt wordt om metaal te beschermen.
Ik denk dat ze wel een wat betere naam konden bedenken... (ik vind google toch wel wat makkelijker te spellen ;))
Anoniem: 159456 @-Tim-16 januari 2006 18:14
het is gewoon latijn. Net zoals Video betekent: Ik kijk. Betekent Quaero: Ik zoek.
Opzich wel logische naam maar niet zo makkelijk als google.
edit: never mind, ik keek er overheen
Ze kunnen voor een eventuele Nederlandse divisie altijd nog schuilgaan onder www.kweero.nl .
Maar ik betwijfel of het ook echt wel zo ver komt.
www.kwairo.nl (zo spreek je het iig fonetisch uit
alleen als je het engelse air gebruikt. Ik zou eerder www.kwaero.nl zeggen dan.
Hangt af van de eeuw waaruit jouw uitspraak komt. Ik heb op school kwaairo (op z'n Nederlands uitgesproken) geleerd, maar in het latere Latijns zou ook wel kweero gebruikt zijn, of diverse tussenvormen.
Anoniem: 35352 @dtech17 januari 2006 13:56
In klassiek Latijn was het vermoedelijk (er zijn geen bandopnamen ;) ) "kwaëro", in het "kerklatijn" of bastaard-latijn uit de middeleeuwen "kwajro".
Of het personeel loopt alvast over naar Google :+
als ze dat kunnen vinden ;)
Hebben ze aan Chirac gevraagd om de site verder af te maken :)

Als ze toch zo nationalistisch zijn, waarom hebben ze dan geen franse naam voor de site gekozen :?
Anoniem: 133254 @SPee16 januari 2006 18:46
Omdat het niet om nationalisme gaat maar om cultuur-protectionisme. Aldus zeggen ze.

Anyhow, hoe meer zoekmachines hoe meer vreugd...

<offtopic>
waarom eigenlijk geen vindmachine? Is optimistischere naam, en je vindt altijd wel iets maar dat heeft vaak niets met het gezochte te maken...
</offtopic>
<offtopic>
waarom eigenlijk geen vindmachine? Is optimistischere naam, en je vindt altijd wel iets maar dat heeft vaak niets met het gezochte te maken...
</offtopic>
WTF durf jij onze moerstaal te bekritiseren!??!?! }>

Het oerhollands-zijn zit in onze taal ingebakken. Oerhollanders zijn nooit positief, alleen al uit bijgeloof dat er misschien iets slechts van zou komen. Dus is het 'zoekmachine' en niet 'vindmachine'.

Zal er wel niet ver naast zitten. 8-)
Anoniem: 82384 16 januari 2006 18:45
Het project krijgt dan ook veel sceptisch commentaar. 'Er is al een goede Franse zoekmachine', aldus een blogger, 'en die heet google.fr.' Ook het feit dat de concurrenten economische grootmachten [is] geen aanmoediging om de strijd op de zoekmachinemarkt aan te gaan, schrijven diverse commentatoren
Nou, erg ambitieus is men ook niet ezg :r .
Google is klein begonnen, Microsoft, Linux en talloze anderen ook. Dit is geen enkele reden om 'het maar niet te proberen'.

Of er staatsgeld in zo'n project gepompt moet worden is natuurlijk een heel andere discussie...
<Google is klein begonnen, Microsoft, Linux en talloze anderen ook.>

Da's iets heel anders: google kwam en zag dat het hele veld leeg was, met in een hoekje Altavista en nog een paar kleuters die aan het spelen waren in de modder. Google heeft als eerste gezien dat ze niet zozeer dealers zijn in antwoorden dan in reclame-ruimte.
Dan komt Microsoft die wel in zoekmachines klein is (want onbestaande), maar met de aanzuiging van al de rest (ik hoef het niet op te noemen) klanten aantrekt; MS als merk is groot.

Dat MS ooit klein was --- inderdaad, in een tijd dat de wereld een stuk kaler was qua computeraars. En Linux/OSS wordt allengs minder klein omdat ze een paar unieke ideeen in aanbieding hadden, zoals een collectieve aanpak en alle stuff gratis en tweakbaar.

Dus als je een grote zoekmachine wilt bouwen, moet je OF vroeg zijn (altavista, hotmail) en blijven je tech bijspijkeren, niet om de beste te zijn, maar om in dezelfde divisie te kunnen spelen (niet altavista, wel hotmail)... In het hele betoog is "europese cultuur" het unieke verschil. Lijkt mij niet doorslaggevend...

surprise, altavista nog bekend van babelfish (even brak als google-translate) maar niet meer als zoekerd, en hotmail: als je nu moet kiezen, hotmail of yahoo of gmail is de keuze direct voor de laatste --- maar door voorsprong in tijd sterven de eerste twee niet zo snel uit. Zo ook met al die sugababes-achtige egodocument-pagina's: de populairste schelen van land tot land, ook al zijn ze internationaal bedoeld --- zuiver omdat er 'in den beginne' toevallig wat meer op de een dan op de ander zaten van een bepaald land/overtuiging/interesse.
Daar ben je toch eventjes mis mee hoor. Toen Google begon, had je al Yahoo en Altavista, en dat waren echt geen kleintjes hoor. Google werd populair omdat het sneller en beter was, niet omdat de markt leeg was.
Tja, ze kunnen natuurlijk wel rekenen op het chauvinisme van de Fransozen. Als Quaero net zo goed presteert als google zijn er met de juiste marketing vast wel een hoop Fransozen en zelfs Europeanen die overstappen op deze zoekmachine.
..en een computer is geen computer maar een ordinateur
In het Duits wordt een computer overigens ook wel Rechner genoemd :)
Anoniem: 45104 16 januari 2006 20:50
Het principe waarom Frankrijk (en waarschijnlijk ook enkele niet-Franse Europese politicie) zo'n soort zoekmachine willen lijkt me duidelijk; losmaken van andere niet-Europese machten.

Politiek Europa is bezich een blok te maken, een machtsblok bedoel ik dan. Het Europese machtsblok, met zijn eigen wapens (Eurofighter bijv), zijn eigen GPS variant (Galilieo) en dus ook zijn eigen internetfront en daar hoort een zoekmachine bij. Ze willen ook een sterkere concurrentiepositie vanuit Europa.

ijk, nu is het zo dat wij Europeanen geacht worden zoetjes deel te nemen aan het vormen van zo'n front en allemaal Europese zoekmachines te gebruiken, Europese Galilieo positiebepaling en Europese handwapens op zak te hebben.....Maar dan moet dat wel goed werken.

Google is wellicht te hoog gegrepen vooralsnog, ik zou eerst proberen wat minder grote zoekmachines weg te rammen en wellicht wat kleinere EUropese zoekmachines ofwel op te kopen ofwel mee samen te werken.

Voor het moment is Google gewoon te goed, alhoewel ik Google lang niet perfect vind.
Europese Galilieo positiebepaling en Europese handwapens op zak te hebben.....
Nou, zolang ik de keuze heb blijf ik bij het amerikaanse GPS, omdat je met galileo traceable bent, en galileo (als ik me niet vergis) ook voor verkeerscontroles gaat worden gebruikt.

En, als ik met een europees handwapen op zak rondloop word ik net zo goed gepakt als dat ik met een amerikaans handwapen rondloop...
dit is dus de eerste keer dat ik er van hoor.

Sowieos lijkt het me geen handige move als de staat een bedrijf op gaat richten, om met de grote commerciele jongens te gaan concurreren. kijk maar naar de privatisering van de huidige nederlandse bedrijven zoals de ns
rare jongens die fransen
Inmiddels is ook Google Quereaeu zoektgeraakt: link is dood.
Hadden die marketingjongens trouwens geen betere naam kunnen bedenken? Dit is niet te onthouden.

edit:spelling

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.