De Franse president Jacques Chirac heeft in zijn nieuwjaarstoespraak hoog opgegeven over de toekomst van de multimediale zoekmachine Quaero. De search engine, die zowel cultureel als economisch tegenwicht moet bieden aan Google, Yahoo en MSN Search, werd vorig jaar aangekondigd en heeft een flinke hap geld uit de Franse staatsruif gekregen, maar succesvolle resultaten zijn nog niet gemeld. Na de hernieuwde aandacht werden de beheerders van de website van het project zelfs zo nerveus dat ze quaero.org offline hebben gehaald, al heeft uitgerekend Google de pagina's nog wel in zijn cache opgeslagen. Frank Dangeard, topman bij Quaero-partner Thomson, zou naar verluidt de gemoederen tot bedaren hebben willen brengen; de werkgroep wil zelf een moment kiezen waarop de progressie van het Quaero-project aan den volke wordt getoond.
Het project krijgt dan ook veel sceptisch commentaar. 'Er is al een goede Franse zoekmachine', aldus een blogger, 'en die heet google.fr.' Ook het feit dat de concurrenten economische grootmachten zijn die probleemloos in de concurrentiestrijd kunnen investeren, doet wenkbrauwen fronsen. Google haalde vorig jaar honderd miljard dollar op de beurs op, en Microsofts omzet van dertig miljard op jaarbasis is ook geen aanmoediging om de strijd op de zoekmachinemarkt aan te gaan, schrijven diverse commentatoren. Daar staat tegenover dat naast het grote Thomson ook het Duitse Bertelsmann aan het project deelneemt, dus helemaal tandeloos is de Europese tijger niet.
Veel van de doelstellingen van Quaero lijken vooralsnog echter van de marketingafdeling afkomstig: een tekst als 'Enhance the content production, management and distribution value chain for better search capabilities' kan op zo'n beetje elk data management-project van toepassing zijn. De nadruk die op herkenning en ordening van beeld- en geluidsbestanden wordt gelegd is op zich wel interessant, al was het maar omdat de progressie die bijvoorbeeld Google de afgelopen tijd op dit gebied heeft geboekt, niet bepaald indrukwekkend is. De 'news blackout' die de organisatie na Chirac's speech heeft afgekondigd doet echter het ergste vrezen, en het valt nog te bezien of er een serieuze tegenhanger van de Amerikaanse grootmachten op stapel gezet kan worden.
