Google patenteert vastleggen gebruikersgedrag

Een nieuw patent dat Google heeft ingediend, doet het nodige aan stof opwaaien op internet. Het patent 'Systems and methods for weighting a search query result' is bedoeld om een systeem vast te leggen dat constant bijhoudt wat de gebruiker op zijn computer doet. Hierdoor kunnen de resultaten van zijn zoekopdrachten afgestemd worden op zijn profiel. Deze digitale gedragsmonitoring wordt uitgevoerd door een applicatie die op de computer van de gebruiker actief is. Het profiel van de gebruiker is hierdoor op ieder moment bijgewerkt, waardoor zoekresultaten gebaseerd kunnen worden op huidige interesses en bezigheden van de zoekopdrachtgever.

Het gebruikersprofiel bestaat uit informatie over de programma’s die hij gebruikt, data die recent gebruikt is, activiteiten die uitgevoerd zijn, trefwoorden die de gebruiker beschrijven en een filter dat bijhoudt met welk type documenten de gebruiker de laatste tijd heeft gewerkt. Concreet houdt dit in dat de software onder andere bijhoudt wat de inhoud is van de documenten waaraan iemand werkt, wat er in de e-mails staat die er verstuurd en ontvangen zijn en welke informatie er op het klembord van de computer staat. Alhoewel er nog niets bekend is over het hoe en wat van het gebruik van deze technologie, is het niet ondenkbaar dat hiermee het futuristische GoogleGrid een stap dichterbij is gekomen.

GoogleGrid

Door Inge Janse

10-10-2005 • 15:33

54 Linkedin

Submitter: Sequence

Bron: SearchEngineWatch

Reacties (54)

54
53
39
23
7
9
Wijzig sortering
Anoniem: 91628
10 oktober 2005 16:29
Langzaam begint het er steeds meer op te lijken dat het internet alleen maar bedoeld is om mensen hun gedrag te kunnen scannen en het vervolgens eventueel te kunnen beinvloeden. Zoals met de meeste dingen op deze planeet die uitgevonden worden voor het "goede" word ook het internet veelvuldig gebruikt voor het "slechte".

Zowat onze hele maatschappij (liefdadigheids instanties en soortgelijken uitgezonderd) is gebaseerd op maar één enkel ding: geld. Overal word je vandaag de dag tot aan de strot toe dicht gepropt met reclame. En de vraag is, wil ik die reclame uberhaupt wel zien? Nee dus. Maar, erg veel keuze heb ik natuurlijk als "burgerlijk consumentje" niet. Ik ben er voor te werken, te kopen... mijn zieltje te investeren in de maatschappij die beheerd word door de overheid.

De laatste tijd begin ik mij daarom ook steeds meer en meer te ergeren aan de manier waarop Google te werk gaat. Er hangt wat mij betreft een heel muf geurtje aan dit bedrijf. Ondanks dat ik de zoekmachine dagelijks gebruik ben ik niet erg kapot van Google. De zoekmachine is nu eenmaal de beste ter wereld, dus erg veel keus heb ik niet als het gaat om iets fatsoenlijk op het internet op te speuren. Google beschikt echter wel over de beschikking om al mijn zoek acties te loggen. En daar ben ik als burgertje niet erg kapot van eerlijk gezegd. Maar goed, we leven nu eenmaal in een maatschappij waar je niet als "anoniempje" door het leven kan gaan. Je positie kan achterhaald worden door middel van GPS. Je mailtjes kunnen onderschept worden. En als de koningin wilt weten wat jij gisteren gegeten hebt, dan reken er maar op dat ze dat op de een of andere manier wel te weten komt!

Het is trouwens niet alleen Google wat ik van dit soort "spioneer en interpreteer" praktijkjes beschuldig hoor. Er zijn nog wel meer bedrijven of instanties die zich aan dit kinderlijke speurwerk schuldig maken. En wat mij betreft mogen dit soort praktijkjes gelijk een halt toe geroepen worden. Maar ja, wie ben ik hè...
Ok, stop het maar allemaal maar dan ook accepteren dat er geen gratis webmail, geen gratis IM programma's meer zijn, dat je moet gaan betalen voor content op websites etc.
Natuurlijk draait het Internet om geld, het Internet kost geld maar dat gedeelte vergeet iedereen.

Let wel, dit is geen verdediging van Google of wat Google doet, ik geef alleen aan dat Google niet van de lucht kan leven en dat er AFAIK nog steeds betaalt moet worden voor zaken als servers, personeel, bandbreedte etc etc.
Persoonlijk hou ik niet van apparatuur die meedenkt (en daarom gedrag volgt en opslaat) aan de andere kant vind ik het wel prettig al bijvoorbeeld zoekresultaten matchen met mijn verwachtingen. Het is een heel dun lijntje tussen hele mooie dienstverlening en privacyschending.

Hier moet je als gebruiker een keuze maken, en mijn privacy is me toch meer waard. Dus ik blader liever een pagina of wat verder door als dat mijn privacy beschermt. Dan leer ik zelf ook mijn zoekopdracht gerichter te formuleren, en krijg ik toch wat ik wil.

Voor Google geldt, voor niets gaat de zon op, dus die moeten bijna wel om aan de wensen van de massa tegemoet te komen.
Brazil 1984...

(Voor degenen die Brazil niet kennen: http://imdb.com/title/tt0088846/plotsummary )

Gelukkig kan je vooralsnog zelf bepalen wat je op je computer hebt, maar binnenkort wordt dat met TPM en DRM ook al een stuk moeilijker (dankzij MS).

Edit: Grappig, al die mensen denken dat deze info niet misbruikt wordt. Tùùrlijk niet!
(Deze mensen hebben duidelijk nooit geschiedenis gehad en zouden vast ook beweren dat het geen kwaad kan als iemand in registers opneemt 'van wat voor ras' iemand is zolang de partij die dit registreert belooft 'geen misbruik te maken'. Wat een lachtertje!)

Als je dit leest vraag je je af waarom mensen in 's hemelsnaam denken dat MS en Google concurrenten zijn, ze bespioneren je allebei net zo hard. De enige reden dat mensen op hun computer nog enige privacy hebben is wegens het niet samenwerken van MS en Google (en het bestaan van Linux in mijn geval). Want in de 'error reporten' van MS staat ook de nodige privacy gevoelige info, en bepaalde encryptietechnieken in MS NT hadden 'backdoors' voor de Amerikaanse inlichtingendiensten; om maar te zwijgen wat er in de XP EULA staat over DRM en 3de partijen.

Doet me ook denken aan de Google-cookies die pas in 2038 expiren.

Moet toch nodig eens een andere zoekmachine gaan gebruiken. Ben Google nu echt kotsbeu!
Niet zo zeer GooGle maar wel de mensen die denken dat GooGle iets van een godsdienst is ofzo en alleen "zoek het op met GooGle" als antwoord overal op hebben |:(

En wat betreft al die GooGle software : Dachten jullie dat het nou echt "gratis" was ?? (8>

Verder zijn natuurlijk alle search systemen redelijk hopeloos natuurlijk maar dat is een ander verhaal...
Voglens mij hebben ze nog niet aantoonbaar misbruik gemaakt van jouw privacy of die van iemand anders. Je bent Google kotsbeu op pure speculatie en roddels...
Dat 2038 komt waarschijnlijk vanwege de UNIX time stamp, die gaat van 1970 - 2038 :)
Niet alles is zo eng als je denkt...
ik kan nog niet echt zeggen dat ik hier heel gelukkig van wordt, gelukkig staat er nog wel bij dat het gaat om software die draait op de computer van de gebruikers,

das een stukje software dat ik NOOIT zal installeren, ik heb het er niet zo op dat google alles weet wat ik doe, al is het alleen maar omdat ik soms ook werk met informatie die niet bepaald voor iedereen bedoeld is

dat hele big brother gedoe van google begint een beetje uit de hand te lopen geloof ik, ik krijg het enge idee dat google in de toekomst wel es net zo erg of erger kan worden dan microsoft en dat zou erg jammer zijn
"da's een stukje software dat ik NOOIT zal installeren, ik heb het er niet zo op dat google alles weet wat ik doe, al is het alleen maar omdat ik soms ook werk met informatie die niet bepaald voor iedereen bedoeld is"


Hoeft ook niet... met een vast IP adres komt Google ook een heel eind.... :7
Hoeft ook niet... met een vast IP adres komt Google ook een heel eind....
Dat hoeft niet eens Google te zijn! Plaats een 1x1 transparant plaatje op een veelbezochte website, en volg daar de toegang van. Zo kan iedereen gegevens verzamelen van bezoekers met een vast IP.
Ja, google begint eng te worden. Echter google is vooral een zoekmachine en ervaringen uit het verleden hebben ons geleerd dat als er iemand een betere zoekmachine ontwikkeld google wel eens heel snel marktaandeel kan verliezen (vraag de mensen van altavista maar eens).

Google is een heel rijk en machtig bedrijf aan een heel dun draadje.
* 786562 addictive
Beetje naief...

Je hoeft het programma niet te installeren, net als dat je geen gebruik hoeft te maken van de diensten van Google.

Je kiest er zelf voor, net als dat mensen ervoor kiezen mee te doen aan bijvoorbeeld een reality soap.
er zijn wel steeds meer bedrijven die persoonlijke gegevens verzamelen (winamp ook bijvoorbeeld)

Tuurlijk kun je ervoor kiezen om dit uit te schakelen of de software niet te gebruiken, maar er zullen steeds meer software makers gebruik van gaan maken.
Volgens mij heb ik de afgelopen zes maanden dezelfde IP-adres,
dat icm met spyware, waar traditionele bedrijven zelfs niet vies van zijn, nieuws: Gouden Gids tool gedraagt zich als browser hijacker, en ze hebben heel veel.

MS hotmail waar je IP ook bekent is, icm met Google IP, en ze hebben een hele bibliotheek. Al vraag ik me vaak af wat mensen met al die data moeten doen. Komt daar echt iets rendabels uit?
Want als dat niet zo is, wordt het op een gegeven moment gewoon verkocht, KPN heeft dat ook gedaan met telefoonnummers.
Al vraag ik me vaak af wat mensen met al die data moeten doen. Komt daar echt iets rendabels uit?
Gerichte advertising is één van de pijlers waar Google groot mee is geworden; Adsense en Adwords bleken goudhaantjes. Wanneer adverteerders de merknaam kunnen tonen op het moment dat een consument daadwerkelijk bezig is met een relevant onderwerp, ligt de kans op doorklikken (en dus aankoop) velen malen hoger dan wanneer iemand op een willekeurig moment een advertentie ziet. Daarom werkt dit model zo goed bij de gesponsorde resultaten in de zoekmachine, en de advertenties op basis van keywords in de email van Gmail. Combineer deze feiten met de fictieve toekomstvoorspelling van Google Grid, en je snapt misschien waar deze patentaanvraag tot kan leiden.
Beetje naief...

Je hoeft het programma niet te installeren, net als dat je geen gebruik hoeft te maken van de diensten van Google.

Je kiest er zelf voor, net als dat mensen ervoor kiezen mee te doen aan bijvoorbeeld een reality soap.
Momenteel gaat het inderdaad nog steeds zo. Maar meer naar de toekomst kijkend zal het vanuit het developers perspectief normaal en doorgaans worden om op basis van gegevens app's te developen en supporten. Als we kijken naar het bedrijfsleven zien we dat er veel met statistieken, analyses en meer (deze beinvloeden de privacy overigens vaak niet).

In de toekomst lijkt het me niet geheel onwaarschijnlijk dat analyse / statistiek info stiekem wordt ingebakken en of als voorwaarde gesteld om een app te gebruiken.
In de toekomst lijkt het me niet geheel onwaarschijnlijk dat analyse / statistiek info stiekem wordt ingebakken en of als voorwaarde gesteld om een app te gebruiken.
The Future is Now... :z
Privacy had je allang niet meer....tenzij je met een bijna ongebruikt OS (qnx of zo ivm de verschillende enge appjes die geinstalleerd kunnen worden) via TOR op het internet gaat....
Waarom is iedereen toch zo bang voor zijn privacy. Het lijkt mij dat je dit "programma", zelf aan en uit kan zetten. Op mijn werk lijkt het mij erg handig als onderzoeker. Stel je bent bezig met een verslag over een bepaald onderwerp, en op gegeven moment wil je wat opzoeken op internet. Met behulp van een dergelijk programma kan je dan wellicht snel wat vinden, wat ook nog eens beter aan sluit op hetgeen je zelf mee bezig bent.
Het gaat erom dat je als individu controle houdt over informatie die je aan derden verstrekt. Voor je het weet ligt er een selectie uit je interesses bij een of andere overheidsinstantie en kan je zonder enige aanklacht vastgehouden worden omdat je profiel erop wijst dat je mogelijk banden hebt met terroristen. Jij weet niet welke informatie dat is en dat wordt je ook niet meegedeeld.
Lees Kafka's "Das Process" maar eens. Dat is echt zo onrealistisch niet meer, helaas.
Anoniem: 1913
@miw11 oktober 2005 00:21
Kafka was zijn tijd ver vooruit....net als Aldus Huxley en George Orwell... hey da's eng, ik denk aan Aldus Huxley, type dit in in Google en het wordt automatisch aan gevuld met Brave New World..................misschien ga ik toch voor een iets minder 'paradijslijke' wereld.
Omdat privacy niet voor niets bestaat. Hoe zou jij het vinden als je bij alles wat je doet wordt gevolgd door een man met een camera die alles rechtstreeks uitzend op internet. Of je nou aan het slapen bent, masturberen, in een (dronken) bui met iemand van hetzelfde geslacht zoent indien hetero, of het andere geslacht indien homo, naar het toilet gaat,...... Met geluid natuurlijk, zodat alles wat je zegt ook te horen is door iedereen die de betreffende webpagina bezoekt. Vervolgens kun je er niet voor kiezen de man met de camera weg te laten gaan, want dan had je er überhaupt maar niet mee akkoord moeten gaan om gevolgd te worden. Wat men tegenwoordig juist steeds vaker wel goedkeurt, al dan niet indirect.
Kennis is macht. als iemand alles van je weet dan heb je weinig onderhandelingsruimte voor iets anders en moet je gewoon de weg inslaan dat voor je uitgekauwd wordt. Stel dat je een huis koopt, en je wilt afdingen op de prijs, De persoon die het huis aan je verkoopt zou onderzoek naar jouw en je andere bieders kunnen doen "GOOGLE HOUSE" en voor zich zelf bepalen bij wie hij de beste prijs krijgt. Je bent in zo een fictief geval nergens, en je het niet eens op de hoogte te zijn over wat die persoon weet of niet. Hetzelfde geld voor je loononderhandelingen, verzekeringspremies, lijfrentes vul maar in of aan. Ik chargeer natuurlijk ten top, maar een wijze chinees heeft ooit gezegd "de langste reis begint met de eerste stap". Jij heb er waarschijnlijk niets op tegen, ik heb er wel iets op tegen. Overigens, als de semantic web wordt ingevoerd kan je al veel beter en gerichter van informatie voorzien worden zonder dit soort profiel fabrieken. Overigens is het concept niet nieuw de bonus-kaart en de airmiles is in pricicpe ook zo een trendvolg mechanisme, het concept wordt alleen op internet broswen toegepast.
Deze digitale gedragsmonitoring wordt uitgevoerd door een applicatie die op de computer van de gebruiker actief is. Het profiel van de gebruiker is hierdoor op ieder moment bijgewerkt, waardoor zoekresultaten gebaseerd kunnen worden op huidige interesses en bezigheden van de zoekopdrachtgever.
Klinkt als spyware. Is dat geen prior art?
De 'zoekopdrachtgever' ben je zelf, in de context van Google's patent. Bij spyware wordt je (vaak) een zoekpagina opgedrongen, die meestal weinig relevante zoekresultaten levert.
Spyware houdt inderdaad vaak je gedrag bij. Dit wordt, in tegenstelling tot Google's patent, niet gebruikt voor betere zoekresultaten.
Ik zie persoonlijk helemaal geen problemen aan dit patent, het zal natuurlijk heel specifiek zijn op de manier hoe hun dit gaan implementeren, dus vind ik is het een goed patent.

Natuurlijk kan je je bedenkingen hebben over het privacy verhaal uiteraard, maar dat heeft weinig met de geldigheid van het patent te maken.
Mooie headlines gaat dit opleveren man.

2007:
Spyware makers voor de rechter wegens patentschending.

Of anders
2006:
Patent Google afgewezen wegens prior-"art".

In beide gevallen
2005:
Internet community over Google patenten: "WTF?!"
Minister Donner voor het gerecht vanwege overtreding Google patent.
Dit patent beschrijft GoogleDesktop. Daarin zit echter een optie (die ook getoond wordt bij het installeren) zodat er NIETS doorgestuurd wordt naar Google... je hebt de keuze of je wel of niet "geoptimaliseerde" resultaten wil, ik alvast niet.

Er zullen wel /.ers of tweakers zijn met packetsniffers om te controleren of het ook werkelijk waar is dat ze dan niets privé doorsturen.

En dat Google mijn onzinmailtjes mee kan lezen vind ik ook niet echt boeiend.
Dit is dus eigenlijk iemand bespioneren op zijn internet gebruik, mag dit wel?
Als je de gebruikersovereenkomst accepteert wel ;)
dewelke geen rechtsgeldigdheid heeft.

vb.:

hé mag ik een dolk door je maag drukken ?
- ja tuurlijk, doe maar.
Deze vergelijking gaat niet op. In de grondwet staat in een bepaalde strekking met verschillende wetten (ben geen jurist) dat je mensen geen schade mag toebrengen (lichamelijk, geestelijk, financieel, emotioneel etc).

In het geval van informatieverstrekking ligt het dus anders. Als je akkoord gaat met het afstaan van informatie (intellectueel eigendom) en het wordt niet gebruikt om jou of iemand anders schade toe te brengen, dan is het legaal. Je staat eigenlijk gewoon je eigendom af...
Volgens het artikel:
Deze digitale gedragsmonitoring wordt uitgevoerd door een applicatie die op de computer van de gebruiker actief is.
Als deze applicatie niet op je computer geinstalleerd is, kan de 'spionage', zoals het patent beschrijft, niet plaatsvinden.
Anoniem: 21849
@Zr4010 oktober 2005 16:19
Deze Applicatie == Google Desktop , of wat dacht je

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee