Miljoen illegale AMD-processors gevonden in Taiwan

De politie in Taiwan heeft ongeveer een miljoen illegale AMD-processors in beslag genomen. Het gaat hier vermoedelijk om afgekeurde exemplaren uit een van de fabrieken waar de in Duitsland gebakken wafers verwerkt worden tot eindproducten. De autoriteiten geloven dat deels werkende processors werden weggesmokkeld uit een dergelijke faciliteit om vervolgens opnieuw gemarkeerd en verkocht te worden. Als zogenaamd authentieke topmodellen had de vracht de namakers 785 miljoen dollar op kunnen leveren. AMD waarschuwt dat deze illegale processors onbetrouwbaar zijn en mogelijk zelfs schade kunnen veroorzaken aan een pc. Het is onduidelijk hoe omvangrijk de fraude is; de 34-jarige Taiwanees Wu Hao Min werd bij de inval gearresteerd, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat hij alleen werkte. Ook is niet bekend hoeveel vervalste processors er al op de markt terecht zijn gekomen voor de inval. Wel weten we dat ze in onder andere in China en Duitsland zijn gesignaleerd.

AMD Fab30 Dresden met parkeerplaats

Door Wouter Tinus

02-01-2005 • 11:47

52 Linkedin

Bron: Sinchew

Reacties (52)

52
51
32
14
0
5
Wijzig sortering
maar als ze 785 miljoen dollar op moeten brenden dan kosten die nep dingen dus wel gemiddeld 785 dollar per processor dus ze zullen wel de goede procs uit hebben gekozen. De opterons en de athlon 64's en athlon 64's fx's. En het laatste wat je wil met die dure procs is dat ze kapot gaan of onstabiel zijn. Maar die distributeur weet toch van wie ze het kopen dus dan lijkt het me we logisch dat ze kijken hoe ze eraan komen. Zitten zei soms ook in het complot :+ Das mijn idee he maar ik ben pas 14 :z
Dit soort zwarte handel speelt al jarenlang.
Zo hebben we eens in de begintijd van de PII-400 een hele reeks aan boxed 400MHz-CPU's gehad en als je het plastic van die behuizing een beetje opzij boog, zag je groene draadjes lopen naar een klein chipje.
Feitelijk waren dat 300 of 333 MHz PII's die op een andere multiplier ingesteld waren en op 100MHz bus hun werk moesten doen.

Dat waren op dat moment de duurste processoren, dus best lucratief voor de oplichters.

De importeurs kopen echt niet altijd in bij de fabrikant. Heel vaak nemen ze ook partijen over van derden.
Het is namelijk erg duur om grote voorraden aan te houden, door de vrijwel constante prijsdalingen.
Dan is het goedkoper voor een importeur met een overschot om dit met verlies aan een andere distributeur te verkopen dan dat 'ie er langer mee blijft zitten.
Met een dergelijk verhaal kunnen die verkopers van de niet-goede onderdelen ook hun spul wel kwijt.
Je vergist je, in de handel bestaat iets dat "prijsprotectie" heet: Als je spul koopt dat later in prijs daalt, wordt je voorraad ook geherwaardeerd en krijg je geld terug.
Dat was jaren lang een van de redenen dat je meer en gemakkelijker Intel processoren kon krijgen: die hadden een betere prijsprotectie deal,.
Het zal wel geen actie van AMD zelf zijn aangezien ze alleen hun naam er mee schaden. Kunnen ze die defecte dingen niet gelijk door de hakselaar halen? |:(
Waarnschijnlijk is dat ook de bedoeling geweest alleen zijn ze mischien gekocht of gestolen van het bedrijf dat ze zou moeten vernietigen. En ik denk niet dat amd zelf alle appratuur heeft om ze meteen in de fabriek tevernietigen dan wel te zo te verwerken dat er nog wat van gebruikt kan worden.
vernietigen kan elke onbehouwen boer, gewoon in stukjes rammen die zooi, kan met de hand of machinaal. }>

@Oceria, dit is bedoeld als reactie op bovenstaande, waarin vermeldt staat dat AMD er zogenaamd de apparatuur niet voor heeft. Die dingen kun je wel slopen, ook zonder apparatuur, zo bedoel ik het, natuur en recycling even buiten beschouwing gelaten :D :) ;)
Dat is dan best wel zonde van alle metalen die er op een core / cartridge zijn aangebracht. Om maar te zwijgen over de milieu eisen.

Waarschijnlijk heeft AMD of zelf een afdeling waar niet functionerende cores worden ontmanteld om zo veel mogelijk herbruikbaar materiaal terug te winnen en om aan de milieu eisen te voldoen, of hebben ze een verwerkingsbedrijf in de arm genomen om dat te doen. Waarschijnlijk zijn deze processoren gegapt tijdens het vervoer naar die verwerkings afdeling.

* 786562 Oceria
als 't om een kleine 800 miljoen gaat waarom zou het geen actie van amd zelf zijn? afgelopen kwartaal bedroeg de omzet 1.2 miljard zie http://www.tweakers.net/nieuws/34602/?highlight=omzet+amd
dus 800 miljoen uitgesmeerd over een jaar zou nog steeds een leuke hap extra zijn voor amd. het is zeker niet netjes dat zoiets gebeurd en bij amd is dit dus duidelijk dat het gebeurd maar ik vraag me dan ook wel af of ze juist door kenbaar te maken dat ze ook 2e rangs cores verkopen hier hun eigen naam niet mee 'vies' maken. ik kan me wel voorstellen dat bv. HP of fuijutsi deze cores gebruikt aangezien de end user hier niets van ziet maar zo in de winkel is wel een heel stomme actie naar mijn idee
moet het geen 78,5 miljoen zijn ??

gemiddeld 78.5 euro voor een CPU vind ik een veel reëler bedrag, lijkt me sterk dat er een miljoen FX of Opterons geproduceerd zijn, en al helemaal dat ze afgekeurd worden, en vervolgens illegaal verhandeld worden..
Vraag je je eens af hoe makkelijk het is om hele ladingen processoren als afgekeurd aan te merken terwijl dat helemaal niet zo is, en vervolgens alsnog illegaal door te verkopen.

Echt defecte procesooren verkopen heeft namelijk geen toekomst, aangezien het te snel ontdekt wordt.

Je kan er als hoofd van de afdeling/medewerker daar zo te zien een hele dikke winst op maken.

Bedoel als er echt streng toezicht werd gehouden op zulke praktijken, kwamen deze processorern niet eens op de markt...
Als iemand, een bedrijf bijvoorbeeld, bij computerland/cistron/paradigit/mycom (ik noem maar wat voorbeelden) contact opneemt over een goed aanbod van amd processors, bijvoorbeeld 10.000. voor en 5% lagere prijs dan dat ze normaal hebben. Geef even aan dat je een goede ingang bij amd hebt en dat je ze daarom zo cheap kan krijgen. De winkel koopt vervolgens die stukken van je over.

Daarna gaat het door naar de consument en dan pas komt een consument (bedenk ook dat er consumenten zijn die "ermee kunnen leven" dat hun pc 3x per dag uitvalt) er na een week oid mee terug dat ie niet werkt.
Dan pas zal de winkel dus doorkrijgen dat ze niet goed werken, of gedeeltes ervan niet goed werken.
En tsja of je dan nog terug kunt komen bji die source... die zegt natuurlijk vrolijk dat je terug bij AMD moet zijn. :)
de politie staat er ook op te kijken terwijl alle hennep van een zoveelste inval vernietigd wordt bij de afvalverwerkingsbedrijven. Gek toch dat op de een of andere manier die gasten toch een deel redden... Alles wordt gecontroleerd, maar sommige gasten zijn nou eenmaal slimmer dan anderen. Echte slimme mensen doen het namelijk niet of worden niet gepakt ;)
Anoniem: 121212
2 januari 2005 12:23
@schnautzi

Ik heb een keer een reep geheugen naar gistron opgestuurd omdat het stuk was (met memtest als enige reep in verschillende sloten getest). Kreeg een vervangingsreep van hun teruggestuurd met daarbij de melding dat ze geen fouten in de reep konden vinden die ik ze zelf had teruggestuurd maar dat ze hem uit coulance zouden vervangen. Ik vertrouw die gistron gasten daar dus echt helemaal niet meer mee, zeker omdat ze me ook nog een KAPOTTE module terugstuurden (teruggestuurd met foto's van memtest errors, stelletje kl**tz*kken).

Ik vind het trouwens grappig dat ze kunnen zien dat je processor door thermische/elektrische overspanning stuk is gegaan, de enige manier waarop je dat zou kunnen zien is als er een zwarte/witte veeg op de core zit o.i.d., en die komt er indd niet vanzelf.

Persoonlijk ben ik overigens opgehouden om bij gistron te kopen, ze hebben wel eens leuke prijzen maar dat garantie gebeuren bij hun is gewoon verschrikkelijk. "Ja sorry je moederbord lijkt stuk, we gaan het even naar asus opsturen over 8 weken hoor je nog wel wat".
Hou ff op zeg. als je wat te klagen hebt over een bedrijf, ga dan naar de Shopsurvey. Terug naar de topic. Als criminelen geld zien in "troep" dan zullen ze het niet laten. Dat bedrijven en later de consument daar last van heeft, dat zal ze worst zijn. Iets waar bonafide bedrijven niets aan kunnen doen.
(Nee ik heb geen aandelen in welk bedrijf dan ook)
Graficall (Leiden) doet dat ook hoor, maar die geven WEL 2 weken omruil garantie ipv 1. Daarbij is het toch logisch dat het teruggestuurd wordt. Wat wil je dan ? na 3 maanden meteen een nieuwe ? wat denk je dat dat kost ? Daarbij komt het ook nog wel eens voor dat mensen zelf hun boeltje slopen en vervolgens met een of ander lulverhaal komen om een nieuw exemplaar te krijgen. Sorry hoor, maar daar heb ik alle respect voor. Handelaren willen ook hun brood verdienen.
Ik denk dat er inderdaad processoren die bedoeld waren voor vernietiging zijn gestolen. Want AMD is niet zo gek om hun reputatie "doelbewust" te schaden met brakke CPU's te verkopen om in eender welk product te l(laten) monteren.

Het is zeer jammer dat dit gebeurd is, omdat IK vind dat AMD de beste processoren voor het minste geld leverd (gewone desktop CPU's).

Dit is wel mijn eigen (bescheiden) mening...
Ben ik helemaal met je eens, maar het is zeker geen nieuw fenomeen, in de tijd van de Athlon(XP) werden er ook brakke cpu's verkocht, of bv. een 2400+ naar 2700+ overclocken en als zodanig verkopen.
Er is toch al eerder een post geweest waar mensen stukjes van hun core waren verdwenen. En zo te zien waren die Cores dus wel illigaal om te verkopen.

Das even spijtig voor AMD. Denk dat gistron die nog heeft verkocht.


Linkje verwijst naar topic kapotte cores.

@ ViVenDi's

Leek verdacht veel daarop dusja.
Anoniem: 88892
@Arieke2 januari 2005 12:00
Deze zijn gelukkig niet illegaal [linkje],

Ze worden vrij veel verkocht aan vooral 'de grote' computerboeren omdat deze processoren wel gewoon goed werken maar omdat de core er niet fris meer uitziet veel goedkoper zijn. :)

en dat vinden ze bij b.v. bij
edit:
Packard Hell
wel leuk :*)
Bij DELL gebruiken ze geen AMD.
Daarom juist!
Hetzelfde had bij intel ook kunnen gebeuren, gebeurt misschien ook wel.
zoals TD-er hier beneden zegt is dat bij de PII-400 ook op grote schaal gedaan.

Dus ik vind dit niet echt een argument om geen AMD cpu's te kopen, bovendien kan je met zo'n gare core altijd terug naar de winkel als'ie het nie doet.
Anoniem: 44174
@Arieke3 januari 2005 12:15
Vind dat wel een erg voorbarige conclusie om aan de hand van een discussie te beweren dat een goedkope internetboer illegaal spul verkoopt.

Zou daar toch maar mee oppassen als ik jouw was, jouw bewijs is filterdun en kan zelfs als laster gezien worden, wat jouw weer als je een beetje pech hebt erg veel geld kan gaan kosten.

Ik zou zoiets in ieder geval niet openbaar maken als ik zoeits zou denken.
Ik heb kort geleden een proc. teruggestuurd naar Gistron,
Kreeg na 6 weken bericht dat hij overleden was door thermische danwel electrische overbelasting
Nooit wat met die proc, gedaan , gevraagd om bewijs dat hij inderdaad naar AMD terug gestuurd was en daar getest.
Antwoord was dat ze wel een rapport konden sturen met de gegevens daarop
Ik wacht nog steeds hierop, begin langzamerhand toch flinke twijfels te krijgen, ook nadat ze inderdaad B keus gingen verkopen
Maar toch weer eens gaan bellen morgen.....
Proc heb ik hier nog liggen, kijken of ik hem zelf kan terugsturen ?

Groeten
offtopic:
Mmm vage bedoeling daar bij Gistron, begin me af te vragen of ze daar misschien nog meer B-keuze verkopen. Mijn laatste aankoop daar was een compleet systeem in onderdelen waarvan (achteraf gezien) 1 brakke 9600Pro, 1 koeler voor AMD64 waarvan stukken waren afgebroken en 1 Samsung 710N TFT met 2 dode pixels (welke ze weigerden om terug te nemen). Noem het duffe pech of B-keuze of ze smijten daar daar gewoon met de spullen. :(
In ieder geval maar eens een slechte Shop Survey schrijven...
De wafers worden in Dresden gemaakt, gaan vervolgens naar Maleisië voor assemblage en daarna naar Singapore voor stresstesten en verkoopklaar maken.

Gezien de aantallen waar het hier om gaat zullen deze dus wel uit de afvalbakken in Maleisië komen.

edit:

Dit verhaal staat nu ook op xbitlabs. Alleen hebben ze het daar over remarked CPU's en honderden miljoenen in chinese yuan. Qua bedrag is dit in ieder geval een stuk geloofwaardiger. (1 Dollar = 6 CNY)
Anoniem: 93545
@dataworm2 januari 2005 15:34
De wafers worden in Dresden gemaakt
Volgens mij worden de chips in Dresden gemaakt.. ik heb nog nooit een wafer in een computer zien zitten.

zou wel een stoere vorm van multicore zijn, complete wafer met een paar honderd hammers in je bak. 8-)
Even een punt: Waar staat dat het hier om Socket A processoren gaat?????

En een Athlon 64, met heatspreader zie je niet zomaar met een beschadigde core toch?

Ik denk dat je dit ook vooral niet in 1 partij wegsmokkelt, maar bijvoorbeeld elke week/maand duizend stuks. Dan gaat het ook hard!

Erg jammer voor AMD dat mensen dit hun naam aandoen! (ik moet zeggen.....je hoort dit bijna nooit over Intel? Of wel?............ow wacht die maken er Celerons van of niet (meer) ??? :))

edi: (oeps dit had eigenlijk onder het Gistron verhaal moeten staan)
ze maken alleen celerons van de cores waarbij een deel van de cache foutief is . maar dat zijn er nooit genoeg dus ze baken ook gewoon celerons.
maar ook in andere delen dan de cache kunnen fouten opstreden dus intel heeft wel degenlijk afdankertjes.

en vroeger gebeurde het nog wel een dat er vervalste intels verkocht werden.
since de gelockte multie en het feit dat er geen ruimte is voor een omzeilings chip op de huidige packages zie je het niet meer (of iniedergeval is het niet meer ondekt)
Ik heb al eens in een winkel in Zandhoven (boerengat in belgie) Waar ze een P4 3.2Ghz verkochten met een multiplier van 23 of 21. Echter kan dit niet want dat zou een fsb van 200 moeten hebben en is dus lager dan 20. Dus het gebeurt nog steeds maar bij kleine pc winkels in een no name dorpje.

Heb er geen linkje van srry anders zou ik het geven.
Anoniem: 70985
@Smht2 januari 2005 21:22
Erg jammer voor AMD dat mensen dit hun naam aandoen! (ik moet zeggen.....je hoort dit bijna nooit over Intel? Of wel?............ow wacht die maken er Celerons van of niet (meer) ???
Ja en AMD noemt dat ook wel Duron of Sempron.
Als je dan toch op Intel wil flamen zorg dan wel dat je eerst je huiswerk maakt.
Anoniem: 93545
@Smht2 januari 2005 21:40
Even een punt: Waar staat dat het hier om Socket A processoren gaat?????
Het gaat niet om Socket-A processoren, want ze kosten gemiddeld 785 euro.
Dus zijn ws. FXen of opterons.
Hoe kan je een miljoen processoren kwijtspelen? Deze moeten toch ook voor AMD een boekingswaarde hebben in hun balans? De zogenaamde "scrap" moeten zij als een waarde afschrijven in de boekhouding en een financiele audit zou deze normaal gezien moeten controleren. Net zoals er een telling voor moet gemaakt worden bij de stocktelling. Je moet het materiaal dat er in zit kunnen afschrijven van de winst als een kost.

Ik denk dat AMD deze dus zelf doorverkocht kan hebben. Maar niet geweten hebben dat dit gebruikt ging worden als "Real" AMD processoren.
ik denk niet dat AMD zo gek is om afgekeurde wafers daadwerkelijk nog door te verkopen om verwerkt te worden in enig product dan ook. Als ze onbetrouwbaar zijn worden ze gewoon afgeboekt als 'defective' en dat heeft AMD net als iedere chipfabrikant ingecalculeerd als bedrijfsrisico.

Ik denk derhalve dat AMD een fors intern onderzoek zal starten om uit te zoeken hoe deze slechte wafers enige markt dan ook hebben kunnen bereiken, en als ze iemand vinden die dergelijke wafers achterover drukt... dan mag ie waarschijnlijk een andere baan gaan zoeken wegens het schaden van de bedrijfsvoering en marktreputatie, en wegens het verduisteren van bedrijfs eigendom.
ik denk eerder dat hij een nieuw bed mag uitkiezen in een gevangenis naar keuze van de rechter ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee