Meer informatie over vervalste AMD-processors

Enkele dagen na de onthulling dat er ongeveer een miljoen illegale AMD-processors opgedoken waren in Taiwan zijn er wat meer details bekend geworden. In tegenstelling tot wat eerder gezegd werd, stelde een woordvoerder van AMD ondertussen dat de processors niet op de Europese markt terechtgekomen zijn. Bovendien zijn de illegale chips herkenbaar aan het ontbreken van een 'Processor-in-a-Box'-label met een uniek serienummer en hologram. Het zou al de derde keer zijn dat AMD met processorfraude te maken krijgt.

Naar aanleiding van het illegaal relabelen van chips in 2003 werden de hologramstickers ingevoerd en in november 2004 werden nog meer dan 200 illegale processors en 4000 valse labels ontdekt. De fraudeurs zouden de processors volgens AMD gekocht hebben bij niet-geauthoriseerde verdelers. In Zuid-Oost Azië zijn er namelijk slechts drie verdelers die de AMD-processors mogen verkopen.

Barcode op AMD-sticker

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

06-01-2005 • 09:51

48 Linkedin

Reacties (48)

48
46
37
16
1
7
Wijzig sortering
Ik snap niet zo goed hoe zoiets kan gebeuren, het zijn toch wel AMD processors? En zo niet, wie kan er nou nog meer een geavanceerde processors maken?

En dan staat er in de tekst
"De fraudeurs zouden de processors volgens AMD gekocht hebben bij niet-geauthoriseerde verdelers. In Zuid-Oost Azië zijn er namelijk slechts drie verdelers die de AMD-processors mogen verkopen."

Hoe komen de processors dan terecht bij niet-geauthoriseerde verdelers. AMD zal ze dan toch echt verkocht hebben aan deze verdelers.

Wie helpt mij dit te begrijpen?
Het zijn afgekeurde exemplaren die eigenlijk vernietigd hadden moeten worden, maar bij AMD zijn gestolen.

[edit]
Quote: The suspect AMD CPUs, including K7 and K8 models, were defective CPUs that would normally have been destroyed. However, market sources said that the CPUs might have been stolen from one of AMD’s three packaging and testing plants in Asia and shipped to Taiwan for re-marking.

bron: DigiTimes
ik vind dit allemaal nog maar de vraag
de verkoop van deze processors zou voor 1 kwartaal amd namelijk een winst verschil van 1.2miljaard naar 2 miljard kunnen uitmaken. ik vraag me dan ook erg af hoeveel amd hier weet van heeft zeker als je leest dat er maar 3 officiele verkopers zijn. tevens helpen ze naar mijn idee dan ook alleen maar dit soort praktijken in de hand met zo weinig dealers. ik blijf me maar afvragen in hoeverre amd hier dan ook weet van heeft/had
waarom zou AMD moetwillig meehelpen aan the op de markt bregen van al afgekeurde CPU's? zeker nu AMD just bezig is een goede naam op te bouwen?

en AMD vangt echt geen 800 euro voor elke CPU hoor, zeker niet als er ook k7's tussen zitten dus een winst verschil van 1.2 naar 2 miljard is rijkelijk overdreven.
als amd deze cpu's zelf zou verkopen zouden ze heel erg laag geclokt moeten worden om nog goed te kunnen werken (als ze dat al kunnen) en dus weinig op hebben gebracht per cpu.
zeg 50 tot 150 ofzo. dat zou dan een winst verschil hebben gemaakt van 1.2 naar 1.3 miljard.
lang niet genoeg dus om je naam voor op het spel te zetten.

ook is 3 distributeurs, als ze groot genoeg zijn, best een redelijke hoeveelheid. ik zie daar het probleem niet zo van in.
Tussen het maken en het vernietigen van chips die niet goed zijn zitten natuurlijk een hele boel mensen. Als er iemand tussen zit die vind dat zijn salaris niet hoog genoeg is, dan kan hij er makkelijk een aantal van verkopen via de zwarte markt.
Het is voor AMD natuurlijk heel moeilijk om er achter te komen wie dat doet. Het hoeft natuurlijk niet iemand bij AMD zelf te zijn. Het kan ook bij een bedrijg gebeuren die ze moet vernietigen.
Je mag toch aannemen dat er een fatsoenlijke interne controle is op het gehele productie proces. Uiteindelijk moet het aantal ingaande wafers overeenkomen met de aantallen goede processor chips en vernietigde processor chips. Kortom een lelijk intern logistiek probleem bij AMD.
Maar er is nogal een verschil tussen 'makkelijk een aantal verkopen', en een miljoen processors! Dat zijn er nogal wat: Dat steek je echt niet even in je achterzak ofzo: Daar moeten vrachtwagens aan te pas zijn gekomen. (Stel 10 proc's in 1 liter, dan is het 100 Kuub proc's...). Ik zou zeggen dat men dat toch wel gaat missen, cq. dat het opvalt...
als je ze uit de afvalbak haalt bij weizen van hoeft het niet zo heel erg op te vallen.
Je pakt een 3400+ en plakt er een sticker op dat het een 3700+ is. Kassa.

En dat de CPUs bij niet geautoriseerde distribiteurs terecht komen is vrij eenvoudig te verklaren. Bedrijven als HP, IBM enz kopen grote partijen in bij AMD om hun inkoopsprijs zo laag mogelijk te krijgen. Een gedeelte van die CPUs wordt niet door hen gebruikt maar direct weer doorverkocht aan derden: De niet officiele distributeurs.
Geloof jij nou echt dat HP/IBM het risico gaan nemen om op eigen houtje CPU's te gaan distribuëren en al helemaal niet in grote partijen. Het gezichtsverlies van zulke bedrijven zal VEEL meer kosten dan dat die paar illegale cpu's zullen opleveren :)

Toch blijft het raar, want hoe ga je in g*dsnaam 1 miljoen cpu's stelen :? Lijkt me toch wel dat zoiets door de mand zou moeten vallen bij controle... elke keer een tray is namelijk erg weinig om snel en goed aan te verdienen, dus het moet wel in grote partijen gejat zijn :)
Ik dacht dat het iets te maken had met werknemers die stiekem de processors meesmokkelden; mensen die geld willen verdienen over de rug van anderen heb je er altijd bij zitten; zeker in een zo groot bedrijf als intel of amd. Schijnbaar heeft intel dus een beter beleid op het gebied van beveiliging of afvalstoffen.
of intel heeft niet eens door dat het gebeurd en amd wel omdat ze juist een beter beleid hebben...
Ik weet het ook niet hoor, maar op basis van deze informatie vind ik niet dat je zulke conclusies kan trekken...
Ergens in het proces wordt getest of en hoe goed de CPU werkt. Des te beter de CPU, des te beter de frequentie waarop hij wordt ingesteld. Alles beneden een bepaalde specificatie moet weggegooid/vernietigd worden. Deze spullen kun je natuurlijk laten verdwijnen alsof ze vernietigd zijn, terwijl je ze via een achterdeur verkoopt en dan ergens Remarkt en verkoopt aan niet- geauthoriseerde Verdelers.
Daar heb je zeker een punt.

Bovendien, hoe kan je zeker zijn dat het label authentiek is. Vroeg of laat zal dit dan ook wel vervalst worden.
één miljoen cpu's in je zakken steken zou op zich indrukwekkend zijn :)
Tja dat AMD weet hoe ze valse processors moeten herkennen is natuurlijk heel leuk maar als een winkelier of particulier dus een processor trayed koopt weet hij nog niet waar hij aan toe is; ook al zijn de processors niet in Europa terecht gekomen. :'(

Erg jammer voor de naam AMD; hoop dat dit geen grote klap voor hun gaat worden; als jan met de pet hoort dat er illegale AMD's zijn zal hij er nooit meer een kopen.
Anoniem: 21486
@GH45T6 januari 2005 10:08
Dat zal wel meevallen denk ik. Als je een "illegale" proc hebt en hij werkt gewoon prima, dan zie ik geen enkel probleem voor de end-user.
Ik zou dat toch niet willen hebben. Een processor die fout is kan het bij installatie wel goed doen, maar na een maand of jaar toch problemen gaan opleveren. En zeker als het na een jaar is, baal je toch flink, want dan heb je meestal geen garatie meer.
Het is volgens mij sowiso moeilijk om garantie te halen op een illegale processor. Als deze processor niet getest is of niet door te test is gekomen en niet authentiek is. De winkelier stuurt hem op naar AMD en dan?

Wordt lastig denk ik... :(
Ja, idd.
Dus geef mij maar gewoon een processor die 100% goedgekeurd is door amd. Als ik een processor koop en ik vertrouw het niet (door label dat niet klopt of zo), dan gaat ie meteen terug naar de winkel.
Er achteraf acteraf achter komen is natuurlijk helemaal flink balen.
Als ik een processor koop en ik vertrouw het niet (door label dat niet klopt of zo), dan gaat ie meteen terug naar de winkel.
Denk dat je dat in de winkel al zal moeten zien. Want als een verkoper zo "eerlijk" is dat hij vervalste AMD's verkoopt, kun je vergeten dat hij de processor nog terugneemt nadat jij hem al mee naar huis hebt gehad...
Gelukkig heb je daar als consument geen last van.
(Wettelijk gezien dan)
Je hebt namelijk het product bij de winkel gekocht en die winkel is verantwoordelijk om jou dat product goed werkend te leveren of indien deze defect is deze te vervangen/repareren.
(Binnen 8 dagen geloof ik moet men het product direct vervangen en daarna mogen ze het ter reparatie aanbieden.)
Hoe de winkel dit weer verder regelt met zijn leveranciers is hun taak, niet de jouwe.

Echter dit is waar je recht op hebt of je het ook krijgt...
Anoniem: 106923
@GH45T6 januari 2005 10:06
nou, zolang de winkelier ze bij de grote leveranciers zoals ingram en techdata blijft halen ipv. een chinees op de hoek lijkt mij er niet veel aan het hand. Deze chips komen echt niet in het legale verkoop circuit.
Imgram heeft geen AMD. Helaas...
En Techdata ook niet. :)
Er bestaat voor dit soort technologie een enorme grijze markt.(net als voor geheugen) De CPU die je via de grijze import koopt komt uit precies dezelfde fabriek als de officiele import.

Zeker AMD heeft in het verleden problemen gehad met levering en hiermee zijn allerlei alternatieve kanalen actief geworden.
Anoniem: 54081
6 januari 2005 09:57
Het wordt echt wel een probleem voor AMD. Hierdoor wordt hun goede naam echt wel beschadigd. Ze kunnen er natuurlijk niets aan doen dat er valse processoren op de markt worden gezet, maar blijkbaar komen deze wel uit eigen winkel. En daar gaat AMD volgens mij zwaar in de fout. We horen toch zelden of nooit (vroeger wel) dat er valse Intel processoren op de markt worden gebracht. Het wordt hoog dat AMD een systeem uitdoktert zodat hun afgekeurde processoren de markt niet kunnen bereiken, of dit kan zware gevolgen hebben voor AMD omwille van consumenten die het vertrouwen verliezen.
Die false Intel processoren waren dan vaak ook nog eens PII 333 processoren die met behulp van een paar extra draadjes op PII 400 liepen.
Het zou al de derde keer zijn dat AMD met processorfraude te maken krijgt
Hoe AMD dit gebeurd is mij een raadsel, vooral omdat het al een derde keer betreft. :?
Het is niet mijn bedoeling om te gaan flamen, maar er gaat toch ergens iets mis.
Het is voor AMD natuurlijk heel moeilijk om uit te zoeken waar het probleem zich voordoet. Het kan natuurlijk ook iemand van binnen het bedrijf zijn, als is dat wel minder waarschijnlijk.
Hoe AMD dit gebeurd is mij een raadsel, vooral omdat het al een derde keer betreft.
Het is niet mijn bedoeling om te gaan flamen, maar er gaat toch ergens iets mis.
Probleem was eerder dat bijvoorbeeld een 2200+ werd overclocked naar 2600+, ander stickertje d'r op en klaar.

Kan je als fabrikant niet veel aan doen, want de cpu's waren dus in eerste instantie wel legaal.
AMD heeft uiteindelijk besloten om de Multiplier van de Socket-A cpu's toch maar te locken ivm. deze fraude. Dit wilde ze eerst niet, maarja je moet wat.

En hoe dit komt vraag ik me ook af, misschien een grote partij naar een bedrijf gestuurt waar ze vernietigd zouden moeten worden, wat dus niet is gebeurd.
Is dit het plaatje van een gerelabelde AMD?

zou het anders niet mbeter zijn een plaatje te doen van "processor in a box"

http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118_11120 _11124,00.html
Anoniem: 69180
6 januari 2005 11:20
Zou dit Gistron's A en B keus verklaren zie:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/969849
Klinkt wel aannemelijk inderdaad, dat dat deze CPU's zijn. En dat verklaart ook, waarom ze gecrushed zijn. Wellicht dat de afvalverwerker ze uit de crushed-bak trekt?
Anoniem: 70985
6 januari 2005 10:09
Naar aanleiding van het illegaal relabelen van chips in 2003 werden de hologramstickers ingevoerd en in november 2004 werden nog meer dan 200 illegale processors en 4000 valse labels ontdekt.
Dan ben ik bang dat er toch ook al een x aantal in omloop zijn gebracht. Aangezien de false labels op voorraad liggen.
Dat zou natuurlijk kunnen. Maar je weet natuurlijk niet hoe makkelijk of moeilijk de labels op de processoren te zetten zijn. Mischien word bij het verkeerd erop zetten ze toch herkent als illegale processoren door AMD.
Al voor de derde keer!

Wanneer de politie verdovende middelen in beslag neemt, moet dit verbrand worden.
Dit wordt goed gecontroleerd want het is niet de bedoeling dat dit spul via de achterdeur weer
op straat beland.

Wanneer foutieve AMD processors zijn geproduceerd kunnen ze deze ook via een zelfde controle systeem vernietigen.
Men zal zich er toch wel van bewust zijn dat het hier om een HOT item gaat.

1 miljoen is ook wel erg veel voordat je erachter komt dat het proces niet naar wens verloopt.
Ja, en als iemand in dat controlesysteem corrupt is weet je niet zeker wat er mee gebeurd is...
AMD zal zijn packaging contractors een stuk beter in de gaten moeten houden.
Als het gaat om ready to use processors dan betekent dat deze in ieder geval die/wire bonding hebben gehad en daarna getest zijn.

Bij testen zal er ongetwijfeld een shifting ijn gemaakt van uitstekend, goed, niet zo goed of helemaal niet goed.

Ik vermoed dat de twee laatste categorien voor d afvalbak zijn van de illegale distributeurs.
Intel heeft al veel vaker met vervalsingen te maken gehad. Er waren destijd een hoop mensen die een P-II 300 als een 450 herlabelden.
Ik snap niet dat AMD hier zelf niks mee doet, als je ze ilegaal verkoopt en ze werken dan moet je er als bedrijf toch iets mee kunnen of vergis ik me daar in? Op lagere kloksnelheid, als ze dan werken dan maakt het niet zoveel toch? Je verkoopt ze in ieder geval en leverd het toch nog wat op

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee