75.000 verdachte AMD-chips gevonden tijdens inval bij Atop

Tijdens een inval bij het Taiwanese bedrijf Atop Electronics heeft de politie een lading van 75.000 verdachte AMD-processors aangetroffen, samen met 25.000 nagemaakte flashchips van ST Microelectronics. Zowel het hoofdkantoor als de veertien verkooppunten van het bedrijf werden gisteren doorzocht omdat Chen Yue-han - de directeur van het bedrijf - ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de eerdere fraudezaak die aan het begin van dit jaar aan het licht kwam. Toen werden bij een klant van Atop 60.000 gestolen processors gevonden, vermoedelijk weggesmokkeld uit een van de assemblage- en verpakkingsfaciliteiten die AMD in Azië heeft. Volgens AMD hebben de twijfelachtige processors nooit de Europese markt bereikt.

Door Wouter Tinus

09-03-2005 • 22:17

56 Linkedin

Bron: DigiTimes

Reacties (56)

56
54
34
10
6
5
Wijzig sortering
Anoniem: 121054
9 maart 2005 23:56
Volgens het bericht van Toms Hardware Guide, zou het hier om defecte AMD K7 en K8 CPU's betreffen, die twee jaar geleden vernietigd hadden moeten worden in een van de fabrieken van AMD.

Ik heb mijn twijfels over de uitspraak van AMD.
Volgens AMD hebben de twijfelachtige processors nooit de Europese markt bereikt.
Enerzijds beseft AMD zondermeer dat dergelijke berichten potentiele kopers zouden kunnen afschrikken en anderzijds werd al gemeld dat dergelijke processors o.a. al in China en Duitsland waren gesignaleerd.
Je bent niet de enige die zijn twijfels heeft bij die uitspraak...
Als ze zelfs niet weten wat er met hun (al dan niet afgekeurde) CPU's in hun fabrieken zelf gebeurt... hoe kunnen ze dan weten waar die CPU's belanden?
Ook in Duitsland ??? Zo zie je maar weer dat een fabrikant soms niet helemaal eerlijk is om te voorkomen dat het vertrouwen van de consument niet onderuit te halen...
Quote: "Volgens AMD hebben de twijfelachtige processors nooit de Europese markt bereikt."

Door dit soort tegenstrijdigheden is mijn vertrouwen in AMD toch een beetje beschadigd...

AMD zou er dus beter aan doen toe te geven dat ze mogelijk wel de europese markt hebben bereikt en aangeven hoe deze cpu's te herkennen...
Er is volgens mij nooit sprake geweest van nagemaakte CPU's/chips. Chips die van slechte yields kwamen werden weggesmokkeld en verkocht.
Zie maar eens de kennis in huis te halen om een processor te bakken
vraag aan een 'intern' persoon bij Intel of AMD om de ets schema's

Koop een machine van zo'n Nederlands bedrijf.

Paar Silicium wafels... en bakken met die handel!

Het duurste is de ontwikkelkosten van het schema van de processor. Als je die hebt is de rest peanuts. (vooral op grote hoeveelheden! )

Drukwerk kun je overal laten drukken en plastic doosje schijnt China erg goedkoop in te zijn ;-)
Een chipfabriek om die chips (wafers) te maken kost meer dan 1 Miljard Euro. Dus bij namaken hebben ze het eerder over het vervalsen van de verpakking. Dan word een deels kapotte chip of een minder presterende chip in een vervalste behuizing gestopt. Zoals je zegt is dat in bepaalde landen redelijk goedkoop te doen. Dit soort vervalsing vind overigens ook plaats bij andere producten (parfums, medicijnen, luxe merkartikelen, vliegtuigonderdelen, etc.). Gezien de prijs per inhoud zijn chips natuurlijk een heel interessant doelwit voor dit soort fraude.
@omixium

Processor bakken peanuts? :?

Ik neem aan dat jij, als echte tweaker, niet tevreden bent met wat waterkoeling en blauwe fans. Nee, jij bakt gewoon zelf je processor...
En de apparatuur... Ik moet er niet aan denken een chip met de hand te maken :p
Ik wens ze veel succes met een microscoop :Z

Verkeerd gelezen, sorry |:(

Ik las "Zie het maar als de kennis in huis te halen om een processor te bakken"
Wat is een verdachte AMD?

Zoals al eerder gezegd, ze zijn gestolen van de assemblage en/of verpakkings-afdeling.

Tsja, het is natuurlijk niet fijn, maar hoeveel rollen er dagelijks niet uit de fabrieken? En hoeveel worden er jaarlijks niet verkocht?

Let wel, eenmaal bij de computer-bouwers, is het door AMD verkocht.

75.000 lijkt veel, maar kan meevallen binnen wat AMD afzet.
75.000 lijkt veel, maar kan meevallen binnen wat AMD afzet.
Dit is wel veel voor een bedrijf als AMD: op dit moment halen ze een schamele winst van 91 miljoen. Dit wil dus zeggen dat indien ze die 75.000 procs zelf hadden verkocht, deze vrijwel voor 100% van de prijs bij de netto winst gerekend kunnen worden, op wat transportkosten/taxen na natuurlijk. AMD heeft deze CPUs immers wel betaald (wat sommige tweakers hier boven mij vergeten) (R&D en productie), maar verkoopt ze niet.
Dus stel nu dat deze procs ruwweg een 150 euro opbrengen per stuk, dan betekent dit dat AMD zo'n 11.250.000 euro heeft mislopen. Dit is toch niet niks, dat is ongeveer 1/8 van de huidige nettowinst. |:(

Rekening houdend met het feit dat het nogal vreemd zou zijn moest dit een alleenstaand geval zijn, hebben ze dus waarschijnlijk een ferme brok winst laten schieten.
Dat verhaal klopt natuurlijk niet. AMD heeft een omzet van ruim een miljard, 11 miljoen is dan net 1% Van die omzet is maar een klein gedeelte winst. Vervelend voor AMD dat dit gebeurd maar geen miljoenenmisser.
Zoals Durona al duidelijk aangeeft, zouden gestolen CPU's bijna 100% winst zijn. De R&D- & productiekosten zijn er namelijk al ingestopt.
Anoniem: 52621
9 maart 2005 22:19
Dus het gaat niet om NAGEMAAKTE AMD's, waar eerder sprake van was dus?
AMD's maak je niet zomaar na.. daar is zo'n CPU te complex voor. Het gaat om vermoedelijk gestolen exemplaren.
Je hoeft de processor niet na te maken om hem te vervalsen. Een veelgebruikte truc is dat er een te hoge kloksnelheid op een 'echte' CPU wordt aangegeven, waardoor de processor opeens aanzienlijk meer waard wordt. De koper komt hier pas achter als hij de processor thuis in zijn pc prikt en een afwijkende processorsnelheid in zijn BIOS-scherm ziet.
Anoniem: 14932
@Tomatoman10 maart 2005 08:48
Alhoewel 'die' mensen dan ook weer niet uit het hoofd weten dat ze een 2200/2400 hebben. Ze weten vaak niet eens wat voor merk, laat staan type!

Hoe dan ook worden ook bij A-merk fabrikanten gewoon systeemchecks gedaan na assemblage, waarbij die assemblagelijnen dus snel genoeg ontdekken dat er iets niet klopt. Dit probleem zal m.i. eerder ontstaan bij webwinkels e.d. waarbij je verhaal moet halen.
Voor zwarte markt is er dat issue natuurlijk niet, daar verkoop je de gestolen cpu's gewoon voor een aardige prijs.
ALS men inderdaad naar de BIOS kijkt. Ik vraag me af hoeveel PC's er terugkomen als bijvoorbeeld HP en Packard Bell dergelijke AMD chips zou hebben gebruikt.

Hoeveel procent van de kopers zou erachter komen dat hun CPU niet doet wat die moest doen....
Ik denk dat het aantal erg laag ligt. :'(
ALS men inderdaad naar de BIOS kijkt. Ik vraag me af hoeveel PC's er terugkomen als bijvoorbeeld HP en Packard Bell dergelijke AMD chips zou hebben gebruikt.
Bij een A-merk PC zullen ze (bijna) allemaal terug komen. Wanneer iemand er achter komt dat het om zwendel gaat, hoeft er slechts een krantenartikel aan gewijd te worden en het is raak.
Hoeveel procent van de kopers zou erachter komen dat hun CPU niet doet wat die moest doen.... Ik denk dat het aantal erg laag ligt.
Totdat de pc 'stuk' gaat en opnieuw geinstalleerd moet worden door een handige kennis: "mooie AMD 2200 heb je zeg...". "Wat? AMD 2200??? Ik heb een 2400 gekocht!".
als die processors op de retailmarkt komen, dan valt het sneller op bij de eindgebruiker dan dat ze op de oemmarkt zouden komen. een retailgebruiker weet namelijk wat voor processor hij koopt en zal ook staan te springen om de performance ervan te zien, terwijl een oemgebruiker blij is dat hij een computer heeft
"Verdachte CPUs" betekend in dit geval waarschijnlijk CPUs die wel gewoon op de juiste kloksnelheid ed gemaakt zijn, maar bv niet door de testing gekomen zijn. Dit bedoeld men met "vermoedelijk weggesmokkeld uit een van de assemblage- en verpakkingsfaciliteiten" gok ik.
Anoniem: 129948
@Tomatoman10 maart 2005 09:15
T'ja er zijn in het verleden gekkere dingen gebeurd.. k'weet nog een verhaal dat een lading van duizenden PII's (in orginele Intel dozen et al!!) blokjes hout bleken te zijn!!
nee, om verdachte AMD's
Vergeet ook niet hoe het in de moederborden industrie aan toe gaat...

Kijk, AMD geeft opdracht aan een onafhankelijke fabrikant om een bepaalde batch van processors te maken. Niemand kan die fabrikant tegen houden van het maken van nog effe 100.000 meer processors, bijvoorbeeld in het weekend. Het is goedkoper om de machines een weekend door te laten draaien dan ze op vrijdagavond te stoppen en ze maandagmorgen weer op te starten.

Die fabrikant houdt die chips dan achter, ze kosten HEM alleen maar wat grondstoffen (hij hoeft de ontwikkelkosten niet terug te verdienen). Maar het zijn verder prima processoren en hij kan ze dus zo, zonder veel risico verkopen.

Probleempje is natuurlijk als er een paar niet verkocht kunnen worden. Die dingen worden steeds minder waard als ze blijven liggen. Dus als je na een half jaartje nog processoren van je illegale batch hebt liggen, zijn die vrijwel onverkoopbaar geworden.

Het loont dan om die processoren te relabelen en de multiplier te veranderen. Dat kan prima in dezelfde fabriek, want de originele labelmachine staat daar gewoon, en de apparatuur om de multiplier vast in te stellen staat er ook. Enige nadeel van het hoger instellen van de multiplier is dat je meer kans loopt dat de processor niet goed is. Maar swa, je levert toch geen garantie, en je afnemer ook al niet (tenzij je zo brutaal bent om ze aan een legitieme afnemer te verkopen).

Het enige risico dat je loopt is dat je AMD een slechte naam geeft en dat ze veel geld gaan neertellen om jou proberen te grazen te nemen.
Je verhaal gaat op voor veel producten, maar niet voor AMD. Zij hebben namelijk hun eigen fabrieken (die overigens sowieso 24/7 draaien).
Naja, misschien heb je gelijk, maar die fabrieken staan in Taiwan en Maleisie enzo. Ver weg van de hoofdvestiging. Fraude wordt niet alleen door lagere werknemers gepleegd hoor :).
AMD was al spottend goedkoop vergelijkend met intel
en dan gaan van die mensen de boel ook nog eens oplichten,
om het nog goedkoper te maken.
daar loopt AMD enorme schade op.
reken maar eens uit
100 euro per processor bijv.
€100x75.000= €7.500.000
dat is niet iets wat iedere nederlander op zijn bankrekeningetje heeft staan!

(niet als flamebait of als troll bedoelt. alleen mijn standpunt van hoe ik het bekijk)
AMD maakt echt geen 100 euro winst op 1 processortje hoor :)
Eerder een paar euro :)
een paar euro op het basismodel ja. Op alles wat daarna komt maken ze echter meer dan zat winst!
Op alles wat daarna komt maken ze echter meer dan zat winst!
Meer dan zat winst? Wat dacht je van ontwikkelingskosten? Of dacht je dat de ontwerpers daar in één keer op de achterkant van een sigarendoosje een werkend ontwerp tekenen?
En wat dacht je van de fabricagekosten? Alleen al het stofvrij houden van de fabricage-afdelingen van de wafers kost een vermogen (tenminste, vergelijkbaar met het schoonhouden van een regulier kantoor). En dan hebben we het nog niet eens over personeelskosten... De ontwerpers verdienen echt wel iets meer dan de gemiddelde vuilnisman of tweaker hoor!

Of ze winst zat maken waag ik te betwijfelen. Anders zouden ze hun processoren echt nog wel een stukje agressiever op de markt plaatsen (lees: nog goedkoper, meer reclame, enzovoort)
http://finance.yahoo.com/q/ks?s=AMD

5.00 miljard omzet omzet
netto winst 91 miljoen..
30% omzet groei..
hmjah dan doe je het opzich niet heel verschrikkelijk slecht, maar veel kan er niet af.
Zoals bille aangeeft heeft AMD afgelopen jaar een nettowinst gemaakt van 91 miljoen dollar op 5 miljard dollar omzet. Dat is een nettowinstmarge van 1,82 procent. Dat is verschrikkelijk weinig. Als je als investeerder je geld op de bank zou zetten in plaats van in AMD te investeren zou je dubbel zo veel verdienen zonder dat je investering risico loopt. Conclusie: AMD maakt absoluut niet 'zat winst'.
Dat er een nettowinstmarge is van 1,82% wil nog niet zeggen dat je het dubbele had kunnen verdienen als belegger door het op de bank te zetten hoor!!!
Een bedrijf kan wel verlies maken terwijl een koers omhoog gaat.
en daarom vind ik het ook iedere keer weer twijfelachtig wanneer ik deze cijfers zie van amd. amd staat er altijd erg schaars bij dus een processortje meer op een wat minder nette manier kan er best wel bij. en als het dan bekend wordt noem je het 'gestolen' processors. kan aan mij liggen maar hoezo hoor je dit steeds van amd en niet van intels kant uit. en ook hoe komt dat het nu om een kleine 200.000 processors gaat in minder dan 3 maanden tijd nieuws die plots ergens tevoorschijn komen. vroeger kwam het wel eens bij intel voor.. maar nu regelmatig bij amd. het is wel een erg twijfelachtige aangelegenheid.
ik denk dat amd best wel blij is met 200.000 x een kleine 100 usd extra op hun rekening over een jaar verspreid
Daaruit kun je concluderen dat AMD bij gestolen processors een minstens honderd dollar (minus een paar dollar winstmarge) misloopt. De schade voor de gedupeerde partij is dus wel degelijk een paar miljoen.
Als de winst van deze processors e.d. naar AMD zelf zou gaan.
ja dan zou het maar enkele euro's schelen
maar de fraudeurs houden het zelf
Ik denk zelfs dat AMD er verlies door oploopt. Iedereen die al een "Grijze" Proc heeft, gaat geen officiële meer kopen, dus omzetderving.
Alleen in het geval dat AMD volgens de spec's niet voldoende kan leveren, zou zo'n shady handeltje voor AMD aantrekkelijk kunnen zijn. (Complottheorie)
AMD spottend goedkoop tov Intel?? Kijk jij weleens in de pricewatch?
Anoniem: 47200
@_Thanatos_9 maart 2005 23:42
nu is dat misschien minder, de gelijk presterende cpus van amd zijn echter nog steeds goedkoper dan die van intel.

Vroeger in de athlon xp reeks kostte een cpu van amd gewoon tegen de 100 euro, voor een intel betaalde je minimaal het dubbele (pentium 4 dan).

Nu is AMD ook wat duurder geworden maar een tijdje terug was dit zeker waar
Een redelijke processor heeft altijd meer gekost hoor, voor 100 euro kocht je altijd een verouderd model
Anoniem: 139029
9 maart 2005 23:34
Dan vraag ik me toch af hoe deze fakes functioneren!!! wat zou er mis mee zijn?
Waarschijnlijk hebben ze last van de zogenaamde Pentium-bug. Verder gebeurt het volgende: als je een DVD van Harry Potter afspeelt geeft hij Sneeuw Witje en de Zeven Dwergen weer. :Y)
Neen, dat zijn de illegale DVD's die in het verkeerde doosje zitten! :) :D }>
aantal jaren geleden had vriend van mij een PII 300 MHZ gekocht na wat zoek werk omdat het systeem een andere procesor aangaf bleek het niet om een normale Pentium te gaan maar om een Celeron....

zal naam van verkoper niet plaatsen maar hij had het label van een kapote pentium kunnen kopieeren en gebruikt op aantal celerons....
Uh ik denk dan toch dat hij een kompleet systeem heeft gekocht met daarin een "pentium 2" en geen losse, een pentium 2 en een celeron zijn wel erg goed uit elkaar te houden (slot 1 tov ppga verpakking ;))
Dit is gewoon informatica maffia
oganiseerde misdaad is overal waar normale handel ook is.
ATOP is waarschijnlijk een schaduw bedrijfje van de mafia.

Niks nieuws in nederland hier zijn er bergen, ik heb als stagere eens een apparaat geinstaleerd bij een bedrijf wat product was van de maffia.

Zij zien het als nieuwe inovatie wij zien het als bederving van de nieuwe inovatie.

en zo is het altijd geweest.
Anoniem: 108582
@daft_dutch10 maart 2005 00:10
Knap dat jij als stagaire erachter kan komen dat een bedrijf eigenlijk door de maffia gerund wordt....
Nog knapper is dat hij dat hier durft te vertellen, internet is niet echt annoniem namelijk
Word er ook bekend gemaakt om welke chips het gaat :?

K7, K8, welke rating etc.
Reactie verwijderd

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee