Informatie over ATi Radeon X850-serie duikt op

The Inquirer heeft meer informatie opgegraven over de serie van vijf nieuwe videokaarten die ATi volgende week woensdag gaat introduceren, ondere andere gebaseerd op de R480-core. Hoewel het één en ander al eerder bekend was geworden zijn er nu onder andere namen, prijzen en een foto gepost. De nieuwe high-end Radeons zouden door het leven gaan als de X850-serie, ook al zijn ze alleen maar iets hoger geklokt dan hun voorgangers. De extra snelheid van de chips komt volgens het bedrijf door een iets verbeterde architectuur, maar het valt wel op dat er tegelijkertijd een dual-slot koeler en thermal throttling aan de kaart is toegevoegd. Hoe dan ook zou de Radeon X850 XT Platinum Edition volgens ATi 20 tot 55% sneller zijn dan de GeForce 6800 Ultra. Voor deze prestaties moeten wel 549 dollars worden neergeteld. Een normale X850 XT gaat voor 499 dollar de deur uit en een X850 Pro zal 399 dollar kosten.

ATi Radeon X850 dual-slot koeler

Naast drie nieuwe producten voor de doorgewinterde gamer zal het bedrijf op 1 december ook twee kaarten voor de wat meer prijsbewuste tweaker op de markt zetten. De eerste is de X800 XL, gebaseerd op de 0,11 micron RV430-core met 16 pipelines. Deze is voorzien van een chipklok op 400MHz, 1GHz geheugen en zal 349 dollar gaan kosten. De tweede is de Radeon X800 (zonder verdere toevoegingen). Deze kost 249 dollar, heeft 12 pipelines, een 400MHz core en 700MHz geheugen. Men zet volgens de bron alles op alles om de kaarten op de eerste werkdag van 2005 in de winkels te hebben liggen, of om in ieder geval een snellere introductie dan die van de X800-serie te realiseren.

Door Wouter Tinus

22-11-2004 • 18:01

125 Linkedin

Bron: The Inquirer

Lees meer

Eerste foto's ATi X850 met 512MB Nieuws van 24 februari 2005
ATi introduceert Radeon X850-serie Nieuws van 1 december 2004

Reacties (125)

125
105
46
12
1
28
Wijzig sortering
Dacht da ze altijd tegen het innemen van twee sloten waren
Dat was puur uit commercielle redenen.
Veel mensen wilden geen twee sloten vanwege het FX5800 stofzuiger idee.
Dat dat inmiddels al was veranderd en dat een twee slot niet veel geluid hoefde te maken dat drong niet bij die personen door.
Zelfs personen hier op t.net keurde al elke nVidia met een dual slot af puur vanwege een grotere koeler.

Echter ATI kan nu ook niet anders aangezien de X850 op een hogere clocksnelheid loopt en ook meer warmte producteert.
dus nu zouden eigenlijk de prijzen van de x800 omlaag moeten gaan? Theoretisch gezien dan, want meestal gebeurt er niet veel meer dan 10 euro prijsverlaging..

Verder ziet het er goed uit ! :)
Anoniem: 72960
@Bliep22 november 2004 18:10
De X800 is op dit moment door enorm succes nog steeds moeilijk verkrijgbaar en volgens het economische vraag-aanbod model betekent dat de prijs hoog is. Pas wanneer de vraag afneemt (en dat zou kunnen als de X850 aanslaat) of het aanbod toeneemt zal de prijs van de X800 dalen, denk ik.
vraag is niet extreem groot vanwege succes, maar door de slechte beschikbaarheid.
vraag is niet extreem groot vanwege succes, maar door de slechte beschikbaarheid
Daarom lees ik met enige verbazing dit artikel. Je ene product is nog niet eens fatsoenlijk leverbaar, en er wordt weer volop gesuggereerd dat de opvolger klaar is, en op 1 januari 2005 al leverbaar moet zijn.
Daarbij wordt er weer flink geschermd met hogere snelheden, en er wordt een vergelijking met Nvidia getrokken.
Een vergelijking met de eigen kaart zou hier meer op de plaats zijn geweest aangezien maar weinig mensen hem nog hebben en misschien de kaart helemaal niet meer aanschaffen.
Ik denk dat dat laatste de ware reden is, productieproblemen die ze niet krijgen opgelost, maar bij de nieuwe lijn hebben ze dat niet waardoor een grotere afzet mogelijk is.
Anoniem: 79837
@Deadsy25 november 2004 09:31
@iblies
Een vergelijking met de eigen kaart zou hier meer op de plaats zijn geweest
dat gaat dus niet want de eigen kaart is niet leverbaar :P
De X850 XT PE lijkt me bijzonder stoer om te hebben, maar hoeveel stroom zou dit kaartje gebruiken?

Tegenwoordig ook niet meer een onbelangrijk issue.

AMD gaat al de goede kant op met ontzettend lage verbruik met hun 90nm procedure.
Zal ATI dit ook lukken met hun nieuwe 110nm kaarten?

Heb namelijk geen zin om uiteindelijk een 1000W voeding in m'n kast te zetten. Wordt tijd dat we weer teruggaan naar energiezuinige systemen met 200W voedingen waarbij de temperatuur en geluidsproductie flink teruggedrongen kunnen worden.

Lijkt me niets beter dan een supersysteem te hebben die 100% passief gekoeld kan worden. :z
En mens mag toch zo z'n dromen hebben :P
Lijkt me niets beter dan een supersysteem te hebben die 100% passief gekoeld kan worden
Het probleem is dat het dan meteen al geen supersysteem is, want als je er dan een brute heatsink + fan op zou zetten, zou dat passief gekoelde 'supersysteem' nog superder zijn :P. Das nu juist het probleem. Processors en Videokaarten worden steeds sneller en daarbij letten ze minder op verbruik en dus word de koeling steeds groter.
Als alles nou maar in te stellen is kan je zelf kiezen waar je ergens tussen performance en zuinigheid/stilte wil gaan zitten. Het enige wat ik wil is dat ik dat kreng (mijn pc) echt stil kan krijgen als ik zit te internetten maar em ook kan laten presteren als ik een potje wil schieten/racen. Mijn pc staat vrijwel iedere hele dag aan en ik heb geen zin de levenscyclus van een videokaart naar een stofzuiger te luisteren. Zelfs niet naar een stofzuigertje.
Je kan je videokaart over- en onderklokken terwijl je in je in Windows bezig bent en volgens mij zijn er zelfs progjes te krijgen waarmee je profielen aan kan maken voor verschillende games, waarin je ook de kloksnelheid in kan stellen.
Ook met CPU's is dit tegenwoordig al mogelijk, als ik de snelheid niet nodig heb draait mijn CPU op een FSB van 100 ipv 166 MHz :)
Ja das behoorlijk balen maar de tijd dat je een high end kaart
had waar je een paar jaar mee vooruit kon zijn voorbij, zover die er dan waren.

Je moet even weten hoe het 'systeem' in elkaar zit.
Denk namelijk het volgende.
Koop nooit het beste van de beste.
De chips zijn namelijk maar uit 1 serie die uit de high end kaarten dan.
Worden gekeurd op kwaliteit. De een is beter dan de andere en daarom worden er ook hogere klok frequenties van gemaakt van de betere.
De wat 'mindere' voor zover aantoonbaar, worden voor een lagere prijs verkocht.
Maak daar gebruik van zou ik zeggen en koop een goede goedkope high end kaart.
Bv een x800 pro of een 6800 GT.
Klok deze over naar de PE of Ultra settings en je hebt voor minder dezelfde kaart.
Dit gaat ook bij processors.

Er komen nu om de 6 maanden nieuwe kaarten, daar kan je op wachten.
Overigens belachelijk, de x800 en de 6800 zijn mondjes maat eindelijk leverbaar en er komt nu al weer een nieuwe versie op de stoep. Zal mij benieuwen of deze dan ook werkelijk 1 januari in de winkels liggen.
Denk het haast niet. We Shall See.

Ik denk dat je beter je kan bepereken de de zgn. iets mindere kaarten die 5 frames lager scoren dan de ultra of de PE's en deze gaat overklokken. Daardoor houd je zelf veel geld in de pocket.

Dus eigenlijk is het stom om gelijk de duurste van de duurste te nemen,
Vergelijk het maar met de artikkelen in de supermarkt.
Dezelfde kwaliteits A producten komen uit dezelfde fabriek als B merken alleen met een andere labeltje.
damn jammer dat ze ATI 2 slots nodig heeft.
zo beginnen ze op nvidia te lijken en nee dat vind ik niet cool!
dan maar watercooling er op :)
Deze koeling is juist wel 'cool', want door het 2e slot wordt warme lucht naar buiten geblazen. Daardoor blijf je kast zelf koeler en dus alle overige onderdelen ook.
Inderdaad, daarom hou ik wel van zulke koelers. In de meeste kasten zullen ze geen probleem vormen want in het eerste PCI slot zet je gewoonlijk toch geen uitbreidingskaart omdat die dan heel dicht bij het koelblok ligt.

@lawaai: Bij nVidia zat het systeem wel goed maar maakte de fan te veel lawaai waardoor hij niet zo populair was (naast de brakke prestaties)

Natuurlijk kan ik niets over de prestaties en de geluidsproductie van deze kaart zeggen maar ik hou van dit model van koelers. Alleen spijtig dat deze dus niet de warme lucht naar buiten blaast zoals ik dacht toen ik deze post maakte. Dan wordt het natuurlijk al een stuk minder interessant. Hoewel, ik twijfel nog steeds. Als je kijkt hoe da t de fan is gemonteerd
@lawaai: Bij nVidia zat het systeem wel goed maar maakte de fan te veel lawaai waardoor hij niet zo populair was (naast de brakke prestaties)
Nog ff wat gedetailleerder: Bij de FX5800 was dit zo, bij de Geforce 6 serie schijnt het behoorlijk mee te vallen (koeler lijkt ook behoorlijk veel op Arctic VGA silencer, wat ook een goeie koeler is ^_^)
Natuurlijk kan ik niets over de prestaties en de geluidsproductie van deze kaart zeggen maar ik hou van dit model van koelers.
Nou, je kunt het niet precies zeggen, nee, maar je kan gerust aannemen dat zo'n kleine koeler die enorm veel toeren moet maken (omdat hij klein is (luchtverplaatsing) en omdat dit kaartje nogal een hoge kloksnelheid heeft), en die vele toeren zorgen dus voor een hoge geluidsproductie. Die kleine luchtkoelertjes op Northbridges en videokaarten zijn algemeen gekend om hun 'hoog zoemend geluid' die nogal vrij irritant kan zijn,...
Maar je hebt er wel gelijk in dat 'ie er mooi uitziet :P

Edit: met uitzondering van deze koeler op de X800XT van his digital die in een review van c't magazine de hoogste score op vlak van geluidsproductie haalde:
http://www.hisdigital.com/html/product_ov.php?id=123&view=yes
dus, kleine koelertjes kunnen dus wel stil zijn, maar deze koeler is niet gericht op de gpu, deze staat eigenlijk voor de helft 'naast' de kaart. Dit heeft het voordeel dat tegelijkertijd de ribben op de gpu (die er in overvloed zijn) als de achterkant van de kaart gekoeld worden, en dat zie ik niet bij deze koeler :'(
De reden dat ik nooit in mijn eerste PCI slot een kaart steek is omdat die vroeger altijd het IRQ deelde met de VGA kaart. of was het nou het DMA...
anyway, geen idee of dat tegenwoordig nog steeds een probleem oplevert, het is bij mij gewoon altijd blijven hangen en plaats dus nog steeds geen kaart in het bovenste PCI slot :)
Als je naar de fan kijkt blaast ie naar buiten
Moet je ze horen... toen Nvidia het had was het waardeloos en nu vinden ze het mooi :)
Geweldig .. Echt geweldig. Hiervoor lees je nou de posts bedankt jongens :7
Anoniem: 31814
@lawaai22 november 2004 20:27
je moet niet vergeten dat deze Ati versie: warme lucht uit je pc BLAAST,...... en die van Nvidia Zuigt lucht IN je pc(kijk maar naar de flow richting van de core, althans dit lijkt mij niet anders effectief te werken) tenzij ik volledig de plank mis sla 8-)
die van Nvidia hebben we al "gehoord" namelijk. deze nog niet, wat we er van vinden kan dus nog veranderen. ;)
Alleen blaast dit model toch echt gewoon je kast in een haalt deze de lucht van buiten af. dus is de mooie luchtstroming wel weg.
nou ik vind het helemaal niet jammer van mij mag hij zelfs 3 sloten in beslag neemen als hij maar goed koeld en lekker still is

zeker met de nieuwe moeder borden van nu is dat helemaal geen probleem meer.
geluid, (2X)(G)lan, raid, scsi, en firewire onboard

ik denk dat de meeste onder ons zelf 4 sloten vrij hebben!!!
in iedergeval in hun game pc ;)
En weet 'men' ook al of dit alleen PCI Express gaat worden, of gaan we hier ook nog AGP versies van zien?
Kijk eens op het plaatje....

Verder wel leuke specs, maar dat een kleine klok verhoging en een betere architectuur nou voor 20 tot 55% prestatie verhoging zou kunnen zorgen betwijfel ik.....
Nee, dat weet ik allemaal wel!
Er is een PCI Express uitvoering, zoals ik hier zie, maar de vraag is of er OOK een AGP uitvoering gaat komen :Y)
Hè, hè, het antwoord. :)

Nee dus :'( :
as it is the case with X850 new X800 cards will be PCIe only.
(Zie: http://www.theinquirer.net/?article=19814 )
@ Who Am I?
opgelet: de vergelijking is tov een GF 6800 ULTRA geen RADEON X800 PRO/XT
nou ik gun de mensen die deze kaart snel kunnen krijgen het NIET

laten ze ook maar een half jaar wachten :r

verder vraag ik me af of het warme luch uit de kast gestoten wordt of dat hij juist koude lucht van buiten aanzuigt
Naar buiten weg, dat is logischer, anders warmt je kast langzaam (of snel) op.

Als ik de foto zo zie zou je aerodynamisch ook zeggen dat hij naar buiten toe druk opbouwt.
Ja, dat is een PCI Express uitvoeren, dat zie ik ook nog wel, maar dat is niet mijn vraag, mijn vraag is of er ook AGP uitvoeringen uitkomen...
@ alle reacties, het is idd een pci express kaart, ik heb me verkeken op die knik |:(

Bovendien is er ongelooflijk veel winst te behalen met het verbeteren van je architectuur, veel meer dan met het verhogen van kloksnelheden.

Een nieuwe architectuur kost alleen klauwen met geld en daarom wordt elke architectuur eerst zo ver mogelijk opgeschaald.
Dat is overduidelijk een PCI-Express slot... :z

En bovendien heeft die kaart geeneens een normale Molex connector, maar een PCI-Express connector..
Hij vraagt zich dus af of er een AGP versie van gaat komen, niet of de kaart op dat plaatje de PCI-Express of AGP versie is ... |:(
Het is toch echt een PCI Express hoor |:( :>
die er wel errug vreemd uit ziet (knik halverwege in het lange stuk. Gephotoshopt?)
zeer waarschijnlijk wel want hoewel de X850 een pci-e chipset is zou ati ook een brige chip gaan maaken a la Nvidia
Zo, non flame intended maar ATI ziet blijkbaar dus ook in dat single slot niet langer een optie is ivm hitte ontwikkeling.

Want de huidige X800 serie word dan ook wel redelijk heet.
Het is dan op dit moment ook aan te raden om een andere koeler te nemen wanneer men een X800 heeft en die wil overclocken.
ATI heeft veel zieltjes gewonnen door op single slot te blijven, maar op dit moment vinden de meeste het niet meer erg om er een extra slot voor kwijt te zijn, en kan ATI dus ook over, en zo dus ook een kaart met wat extra snelheid op de markt brengen.

Ik denk niet dat ATI het gedaan zou hebben als niemand meer die dual slot dingen van nvidia had gekocht om die rede. Maar de meeste vinden het niet zo heel erg als hij maar niet teveel geluid maakt.
tja, ik wil niet lullig doen, maar een beetje tweaker wist dit toch al ?? :?
Sterker nog, deze high-end GPU's verstoken net zoveel of zelfs meer energie dan een high-end CPU. Dat ze de zaak met dergelijke ( relatief gezien ) kleine koelblokken en fans nog op werkbare temperaturen kunnen houden is eigenlijk al een klein wonder.

Tegelijker tijd geeft het aan dat een fanduct veel effectiever is, dan een groot koelblok, met een nog grotere fan, die er maar een beetje lucht overheen blaast. BTX is er ook een duidelijk voorbeeld van ...........
Anoniem: 110664
22 november 2004 18:08
Als ze maar iet de zelfde fout gaan maken als nvidia door van die dikke zuigers erop te monteren om de kaart snel te laten zijn met hoge clocksnelheden.. En om te beweren dat je kaart 20 tot 55% sneller is dat de 6800 ulta vind ik een zeer gewaagde uitspraak, dat deed nVidia destijds ook met een FX5900, daat zou de ati killer worden..

Want het is nogg steeds een strijd tussen de 6800 en de X800 want tis nog nooit egt duidelijk welke sneller is, de 6800 is hier sneller in en de X800 daar.. :?
dat maakt het op zich juist best simpel, er is gewoon geen kaart dat met alles sneller is dan de andere....
Far Cry draait beter met ATI kaarten, Doom 3 daarentegen met Nvidia kaarten. Het zijn in principe twee verschillende architecturen waar bepaalde software gewoonweg meer performance uit kan halen dan andere....
Verbeterde architectuur, maar wel een dual-slot koeler...
Volgens mij hebben ze gewoon de chip een beetje ge-oc-ed...
Lijkt een beetje op de eerst GF-5 lawaai makers :)
Ben benieuwd of nVidia nu ook komt met een "micro"-update in de vorm van een licht overgeclockte versie... :) (dit gaat helemaal nergens meer over, ze kunnen beter de tijd en moeite steken in het ontwikkelen van de volgende generatie core...)
Anoniem: 111100
22 november 2004 18:21
"Echter ATI kan nu ook niet anders aangezien de X850 op een hogere clocksnelheid loopt en ook meer warmte producteert" (iemand moet met leren quoten :P)

vervolg is dat dat ding er niet uitziet, ati stond voor mij altijd bekend als compact en snel en stijlvol. met deze entree krijg je een overduidelijk fabriek effect alsof er heel wat gaande is.
alleen voor een beetje koeling. hadden ze wat meer tijd in architectuur verbeteringen gestoken was ik meer tevreden geweest.

dat wordt wachten op de x900 (?) volgend jaar.
Zo kun je altijd overal wel op wachten, ze kondigen een forse snelheidsverbetering aan, de features zijn al directx9, pci-e, etc. etc.

Dit is een hele stap.
Zelf wacht Familyman al heel lang op de AMD-128
offtopic:
[quote]
iemand moet met leren quoten :P
[/quote]

zoals ik nu met offtopic doe moet je doen met quote en het werkt. tussen blokhaken zetten dus en bij het einde de / erbij


[ontopic]

eerst maar eens wachten hoe lang het duurt voordat hij leverbaar is. de X800 is nog steeds niet (goed) leverbaar en deze kaart borduurt daar op verder. ik hou het tot die tijd wel uit met mijn 9700 Pro van 2 jaar oud
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee