Microsoft zou Nintendo overnemen als het de kans kreeg

Bill Gates heeft het Duitse financiële magazine WirtschaftsWoche verteld dat hij nog immer interesse heeft om Nintendo over te nemen. Gates vertelde het blad dat hij onmiddellijk een bod zou doen op het moment dat Hiroshi Yamauchi, sinds twee jaar ex-CEO van Nintendo maar nog steeds grootaandeelhouder, zou aangeven dat hij zijn aandelen kwijt zou willen. De opmerkingen van Gates zijn echter voornamelijk wishfull thinking, aldus gamesindustry.biz. Yamauchi heeft namelijk nog steeds een behoorlijke vinger in de bestuurlijke pap bij Nintendo. Ook gezien de geschiedenis van het bedrijf is het niet waarschijnlijk dat Yamauchi verkoopt, aangezien zijn familie al meer dan een eeuw eigenaar is. Het is niet voor het eerst dat Gates interesse toont in Nintendo. Enkele jaren geleden deed Microsoft ook al een overnamebod, wat werd afgeslagen door Nintendo. Onder andere hierom is toen ook besloten dat Microsoft zijn eigen console zou gaan ontwikkelen.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

04-08-2004 • 20:29

53 Linkedin

Bron: WirtschaftsWoche

Reacties (53)

53
53
39
14
5
2
Wijzig sortering
Anoniem: 19339
4 augustus 2004 20:37
Ik ben bang dat MS anders ook zo wel in staat is om Nintendo van de markt te drukken. Ik denk niet dat er plaats is voor 3 consoles op de markt, en Nintendo is in de laatste generatie toch de verliezer.

Sony heeft een regelrechte hit gehad met beide PlayStations, en de Xbox kwam uit het niets met de krachtigste hardware... de Gamecube vervulde een niche van voornamelijk Nintendo-fans die de first-party-games leuk vinden, maar dit is een relatief kleine groep, en ik ben bang dat van deze drie de laatste als eerste af zal vallen.

Uiteraard is dat speculatie van iemand die geen verstand heeft van economie... maar als dit waar is, dan zou dit nog een redding voor N kunnen betekenen ook. (Ik ga me niet populair maken met deze uitspraak.)
Dan heb je dit vast niet gelezen, 4 dagen geleden:

http://www.tweakers.net/nieuws/33594/?highlight=nintendo
Maar toch is dat NIET het geval! Nintendo heeft qua hardware iets minder als de concurrentie... maar qua naam en games is Nintendo denk ik zelfs de sterkste... Ze zeggen zelf al dat graphics niet het belangrijkste van een spel is... Kijk maar naar het succes van Mario en Zelda... das de kracht van de Postbank... uhhh Nintendo..

Edit: Deze post was bedoeld als antwoord op RefriedNoodle
Pardon, nintendo hardware gewijs minder dan de concurrentie? Ja, minder dan de xbox, maar de gamecube doet toch echt niet onder aan de playstation 2, integendeel. Specs ondersteunen dit (ook al is het enigzins appels met peren vergelijken), maar beter is dat je beide consoles maar eens naast elkaar zet en een geporte game neemt die op beide platformen beschikbaar is. Ik denk dat het dan voor zich spreekt.
Zoals je al aangeeft is het niet echt graphics dat het hem voor Nintendo doet, maar de oh zo fijne gameplay, die imho na al die ports nog steeds verfrissend is.
En toch worden de toppers van PS2 en Xbox (GranTurismo en Halo) meer verkocht dan de toppers van Nintendo (Mario, Zelda). Sterker nog, de gehele games top 10 bestaat uit veel PS2 en een handje Xbox games, maar Nintendo komt er bijna niet meer in voor...

Hieronder een lijst met best gereviewde games:
http://www.gamespot.com/misc/top100_score.html

En de top verkopende games:
http://www.the-magicbox.com/forums/showthread.php?t=8916
Mischien wel maar met de aankoop van Nintendo zou Microsoft zowel de expertise als de 'franchise' titels van Nintendo krijgen plus dat ze gelijk markleider op het gebied van handheld consoles worden..

Ik kan mij zo voorstellen dat MS bereid is om daarvoor diep in de buidel te tasten, een combo Nintendo-MS zou een zeer zeer zware concurrent voor Sony worden.
@prototype: aiaiai, neem dan wel een goede geporte game. Teveel games worden primair voor de PS2 ontwikkeld om vervolgens even snel geport te worden naar PC, Xbox en GC. Gevolg: brakke PS2 graphics op systemen die veel meer aankunnen en op de PC daarbij nog een contra-intuïtieve besturing.
Mwoah.. Afgaande van het feit dat Nintendo de enige is die winst heeft gemaakt op zowel z'n console als games, EN een enorm monopolie in de hand-held markt heeft.. Zie ik niet in hoe zij de verliezer zijn. Ze hebben het zelfs voor elkaar gekregen om een console te maken die geen DVDs leest EN moeilijk doet met kopieren, en hem succesvol te maken.. Want zeker toen de NGC naar de $100 ging, vlogen ze de winkel uit; weliswaar zijn ze niet verkocht in zulke grote getalen als de PS2, maar slecht hebben ze het toch niet gedaan, denk ik..
Natuurlijk ligt een groot deel van de 'winst' bij naamsbekendheid en imago - ies waar Microsoft ook in heeft gewonnen, maar ik geloof niet dat Nintendo het daar nou ook zo slecht in doet... Tenslotte hebben heel veel gamers meer dan 1 console staan tegenwoordig.
Nintendo heeft in Japan iig een grote schare trouwe fans, en dat is een zéér grote markt voor de consoles.
Vergeet ook niet de de rest van de wereld.
* 786562 DeTeraarist
Anoniem: 22738
5 augustus 2004 00:11
Dit gaat allemaal niet werken. Het komt door 1 belangrijke factor: cultuur. De Japanse cultuur van Nintendo is totaal niet compatible met het Amerikaanse. De Japanse Nintendo super famicom was erg strak ontworpen en had een elegante kleine logo 'super famicom' erop. En wat doet de Amerikaanse Nintendo? Ze maken er een schoenendoos met paarse knoppen van met lelijke koeieletters SUPER NINTENDO erop, alsof je een bril nodig hebt. Zelfs de accessoires van de joypads tot multi-taps moesten het ontgelden. Alle goed-ontworpen Japanse games werden totaal verkeerd 'aangepast' in de VS. De soldaten in Contra werden vervangen door robots in Probotector. De ruige dames in beha's in Final Fight werden vervangen door junks met gekleurde pruiken. Jessica (vriendin van Guy) mag geen beha aan en moet een topje dragen. Street Fighter en Mortal Kombat mogen in de Amerikaanse Nintendo geen bloed bevatten en krijgen groene/bruine kots.

In de box-art zie je ook het verschil. De Japanse box-art is altijd anime-georienteerd en heel erg strak of vrolijk ontworpen. De VS-versies hebben altijd een veel te serieuze, bijna foto-realistische groep mensen die poseren voor de verpakking. Ook hebben ze de gewoonte om in de VS uitsluitend grote standaarddozen te gebruiken, terwijl Japan kleine strakke unieke doosjes gebruikt voor alles (GBA, super famicom, etc.). De GBA is hoogstwaarschijnlijk de laaste Nintendo die ik ooit zal bezitten, gezien de slordige beslissingen van Nintendo. Hoewel ik van oorsprong geen Sony-aanhanger ben is mijn mening volledig veranderd sinds de PSX en nu PS2 en de toekomstige PSP.

Al met al is dit een zeer ongezonde zaak. Laat Japan gewoon alles ontwerpen zo als het hoort. Nintendo is synoniem voor Japan. Als Microsoft het over neemt dan is het simpelweg geen "echte" Nintendo meer.
Jij begrijpt het! Chappeau.
Anoniem: 37180
4 augustus 2004 20:49
Toch een vreemde uitspraak. Xbox bezet momenteel de tweede plek achter Sony en de Xbox Live! online dienst is een groot succes. Bovendien is DE grote Nintendo game leverancier, Rare, al overgenomen door Microsoft. Alles wijst erop dat de stijd zich gaat afspelen tussen Sony en Microsoft.

De enige reden dat Microsoft interesse zou hebben in Nintendo lijkt me de Gameboy. Maar dan nog vraag ik me af of ze dat ook niet beter zelf kunne uibrengen op basis van PocketPC hardware. De nieuwe "Portable Mediacenters" lijken mij de Microsoft handhelds van de toekomst: http://www.microsoft.com/windowsmobile/portablemediacenter/default.msp x
De Rare van nu is niet meer de Rare van de GoldenEye-tijd. Kijk maar naar het laatste spel dat ze voor Nintendo hebben gemaakt, Star Fox Adventures, dit is spel is gewoon diep triest. Het is duidelijk dat ze bij Rare vergeten zijn wat een spel leuk maakt. Het grootste deel van het personeel van Rare in de dagen van GoldenEye enz. werkt tegenwoordig voor andere developers zoals Free Radical en Zoonami, de eerste is zeer trouw aan Nintendo(ze noemen de GameCube hun "thuisplatform") en de tweede is al een tijdje in gesprek met Nintendo over een mogelijke overname. Ook is er personeel van Rare vlak voor de overname door Microsoft naar afdelingen binnen Nintendo doorgesluist. Het enige wat Microsoft echt heeft gekocht is de naam "Rare".

Ook is het aantal spellen dat Rare per jaar voor Nintendo uitbracht ook nooit zo heel groot geweest. De grote games leverancier voor Nintendo is altijd Nintendo zelf geweest. Rare heeft daar een tijd lang een steentje aan bijgedragen met fantastische spellen, maar die tijd is allang voorbij. Games als Zelda, Mario en Pokemon behoren tot de best verkopende games in de industrie, ondanks dat Nintendo minder consoles heeft verkocht dan Sony(Nintendo heeft er ongeveer evenveel verkocht als Microsoft trouwens, het verschil in het voordeel van Nintendo is verwaarloosbaar, maar ze staan zeker niet op de derde plek). Als je kijkt naar de games-verkoopcijfers voor consoles van vorig jaar, dan heeft Nintendo de meeste games verkocht, veel meer dan bijvoorbeeld de best verkopende onafhankelijke uitgever, Electronic Arts. Bill Gates weet dit en ziet dit dan ook als een manier om meer geld te verdienen. Een overname van het winstgevende Nintendo zou ervoor zorgen dat Microsoft winst zou kunnen beginnen te maken op de spelcomputer afdeling, die alleen nog maar verlies heeft geleden tot nu toe. Microsoft heeft meer dan genoeg redenen om Nintendo te willen overnemen en die hebben niet allemaal met de Game Boy te maken. Een Zelda spel op de X-Box 2 zou er zorgen voor enorm veel geld opleveren bijvoorbeeld en dat is iets wat Rare nog niet gelukt is met het matig ontvangen "Grabbed by the Goulies".
De enige reden dat Microsoft interesse zou hebben in Nintendo lijkt me de Gameboy
En natuurlijk niet de naam en de schare trouwe volgers die Nintendo kent...Ik denk dat de naam minstens net zo veel waard is als het bedrijf. Zodra er Nintendo op staat kan je er (vrijwel) zeker van zijn dat het goed is... tenzij het niet je smaak is, maar daar over valt te twisten ;)
De pocket PC is qua hardware vele malen duurder als een Gameboy. Dus de Pocket PC omvormen naar een handheld is niet echt haalbaar. Daarnaast is marktaandeel heel leuk maar is het toch de bedoeling voor een bedrijf om winst te maken. Zoals al eerder gemeld is, gaat het niet echt best bij de gamesdivisies van zowel Sony als MS. Enkel Nintendo schrijft mooie zwarte cijfers.

Tot slot heeft Nintendo een paar games (mario, zelda) die natuurlijk elke gamedeveloper wil hebben. Dus dat Bill Nintendo wil hebben lijkt mij vrij logisch. Dat Nintendo geen reden heeft om te verkopen lijkt ook wel duidelijk.
De desktop PC was ook stukken duurder dan een PS/Gamecube. Maar toch heeft microsoft een console weten te fabriceren op basis van PC-hardware. Ditzelfde trucje zullen ze denk ik ook wel met pocketPC's kunnen ;)
Maar één ding is zeker. Nintendo zou alles doen om dit te voorkomen. Dat weet ik zeker.

En ik vind dat de Nintendo GameCube beter is dan de PS2 en de XBOX. Maar dat is mijn mening.
Als de grootaandeelhouder van Nintendo hiertoe besluit dan maakt het niet uit wat 'Nintendo' ervan vind.
Anoniem: 79837
@Tijger5 augustus 2004 08:29
alleen de grootaandeelhouder is mister nintendo, dus ik denk niet dat nintendo bang hoeft te zijn voor een overname
Microsoft heeft inderdaad geld te veel. Een paar weken terug gaf Microsoft aan meer dan 60 miljard dollar uit te keren aan de aandeelhouders over de komende paar jaar, omdat het geld anders ook maar op de bank staat.
De entertainment tak kan echter nog flink groeien, oa door het doen van overnames (dit in tegenstelling tot de OS tak, waar een monopoliepositie hen in de weg zit).

Nintendo overnemen zou ook tot een grotere marktpositie in Japan leiden, waar de XBOX tot nu toe het minst populair is.
Toch denk ik dat het eergevoel de groeikansen van Nintendo in de weg zit.

Ik zou het best prettig vinden alle goeie games op één enkele console te krijgen. Laat Microsoft de hardware ontwikkelen, dan kan Nintendo doen waar het goed in is, games maken.

Maar... net als MS, whishfull thinking. Je moet eens teruglezen wat Nintendo allemaal geflikt heeft om groot te worden. Hoe ze voet aan wal hebben gekregen in Amerika en hoe ze de spellenmakers/spellenverkopers onder een ijzeren vuist hielden. Wat dat betreft is (of was) Nintendo net zoals Microsoft. Erger zelfs, lijkt me. Nee... voor Nintendo is het zwemmen of verzuipen, er is geen tussenin.
Anoniem: 119754
@KaiZas5 augustus 2004 00:20
De hardware kun je niet los zien van de software imho.

Echt innovatieve spellen vergen unieke hardware.

En als je de software en hardware splitst over verschillende bedrijven ontneem je de games designers een stuk vrijheid.

Vergelijk bijvoorbeeld de PC vs Apple. Mac OS X en apple design vormen 1 geheel. De som van het geheel is groter dan de afzonderlijke delen hardware en software (synergie).

De Nintendo DS is een ander voorbeeld die het belang van inhouse hardware development voor een originele, innovatieve, game designer als Nintendo onderstreept.

Wat Microsoft wil is een soort windows for consoles natuurlijk. Een directx achtige api waar de hele spellenindustrie naat toe gaat programmeren. En waardoor Microsoft voor elk "windows for consoles" spel een flink veel royalties ontvangt... MS zal vervolgens een paar spelontwikkelaars overnemen. Deze MS spel divisie zal als eerste de api kunnen gebruiken en ook weet hebben van special tricks waardoor MS games altijd een edge hebben over concurrerende game studio's (wordperfect/office scenario...).

Kortom ik zie zowel sony als nintendo niet toegeven aan de MS standaard voor consoles...
Sorrie hoor, maar dit is natuurlijk gelul in de ruimte..

Zeggen dat je geen goede software kan schrijven zonder dat je de hardware maakt....

Als een ms de hardware zou maken en de specificaties deelt kan nintendo daar nog steeds inovatieve spellen maken...

Of denk je dat valve eigelijk een console had moeten maken voor hl/hl2 ?
Ik zou het best prettig vinden alle goeie games op één enkele console te krijgen. Laat Microsoft de hardware ontwikkelen, dan kan Nintendo doen waar het goed in is, games maken.
Alsof de XboX technisch zo fijn in elkaar zit, de Gamecube is een technisch kunstwerkje vergeleken met de XboX, die laatste kan je het beste samenvatten met de woorden: Brute Force & Ignorance. Typisch amerikaanse aanpak trouwens.
Anoniem: 120246
4 augustus 2004 21:17
Microsoft wilt gewoon over alles controle hebben zodat er geen concurrentie bestaat en ze rustig hun gang kunnen gaan.

Maar even On-topic: De xbox heeft de markt zowat overgenomen, de PS2 behoud zijn respect, en Nintendo is aan het afzakken. De vele games verschijnen op PS2/XBOX/PC, Maar is niet aanwezig op de Game Cube.

Nintendo had het in het begin goed, maar omdat third party ontwikkelaars in gameland minder mogelijkheden zien in de Gamecube, heeft Gamecube steeds minder nieuwe spellen per maand, terwijl de aantallen gelijk blijven bij de concurrenten of evt stijgen.

Tegenwoordig zijn er bijna alleen maar First-Party-Games voor de GC beschikbaar, eigenlijk iets dat niet zou moeten zijn.
nou nou. Microsoft heeft de markt echt niet overgenomen hoor. Sony heeft koploper Nintendo razendsnel overgenomen met de Playstation en is nog steeds marktleider. Microsoft draait nog steeds verlies met de XBox (ze verdienen alleen aan de verkoop van games, niet aan de hardware) en hopen met de nieuwe XBox winstgevend te worden.
Wat microsoft wel slim gedaan heeft is het 'gat' opvullen wat sony en nintendo gecreeerd hebben. de laatste 2 gingen namelijk lange tijd uit van hun genialiteit terwijl microsoft beter naar de gamers luisteren. Gelukkig doen sony en nintendo dat nu ook.
Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren wanneer microsoft nintendo echt over kon nemen. er komen geniale spellen vandaan namelijk. Ik vraag me af of MS dan simpelweg de nintendo van de markt zou halen of de nintendo voor de huidige doelgroep zouden houden (de wat jongere gamers) en de XBox voor de wat oudere...
Euhm als er 1 bedrijf is wat naar gamers luisterd dan is dat wel Nintendo en Microsoft toch echt wel als laatste. Ms is arrogantie ten top zelfs de met xbox. Zo'n beetje de enige reden dat de xbox verkoopt is het feit dat ie relatief makkelijk modbaar is. Mensen die hun Xbox orgineel hebben is volgens mij zelfs in de minderheid.
Mensen die via Xbox live spelen hoor ik klagen over het feit dat er bij games exploits zitten waar niks aan gedaan wordt.

Nintendo is nog altijd koning keizer en admiraal in Japan en zolang dat blijft zal Nintendo ook zonder problemen blijven bestaan. Ik denk zelf dat MS hier grootste onzekerheid is. MS weet dat de Xbox2 om het zo maar te noemen MOET slagen. Ze hebben er miljarden in geinvesteerd en er nog helemaal niks van teruggezien terwijl Nintendo gewoon door blijft gaan met zwarte saldocijfertjes. Om het zelfs beter te zeggen ze hebben pas 1x een negatief kwartaal gehad en dat was die van een half jaar geleden. Als de Xbox2 niet gaat lopen zal MS waarschijnlijk de stop eruit trekken. En dit is al eens door MS aangegeven. En zoals het design er nu naar uitziet zie ik niet dat MS het gaat halen. Japan veroveren zullen ze zowieso niet doen. en hier is het maar de vraag. Voor de volgende generatie hebben Nintendo en Sony toch wel de beste kaarten in hun hand al moet Sony ook oppassen want ze vallen in herhaling. En de achterban begint aardig pissig te worden op de zooi trash die voor de PS2 uitkomt. Ja er komt veel uit voor de PS2 maar echt veel is ook rommel. Ik heb mijn PS2 feitelijk alleen nog maar voor Final Fantasy.
Om het zelfs beter te zeggen ze hebben pas 1x een negatief kwartaal gehad en dat was die van een half jaar geleden.
Mwoah, als je na honderd jaar ineens rode cijfers zegt, is dat niet echt heel \\\\\\\"beter\\\\\\\" :P

Maar Nintendo heeft gewoon het immense voordeel om status te hebben, en retro te zijn, en sweet, cool, hip, tof, charming, gaaf, enzo, en Microsoft niet, die hebben dat pas over twintig jaar :)

Als Nintendo een advertentie in de krant zet \\\\\\\"We zitten in de shit, koop allemaal een Gamebox & Gamecube\\\\\\\", dan staan er inene tienduizenden mannen op, die terugdenkend aan hun NES naar de winkel lopen, en zo\\\\\\\'n ding gaan halen :P
Anoniem: 57360
4 augustus 2004 22:00
Ook gezien de geschiedenis van het bedrijf is het niet waarschijnlijk dat Yamauchi verkoopt, aangezien zijn familie al meer dan een eeuw eigenaar is.
Als bovenstaande klopt bestaat Nintendo dus meer dan 100 jaar. Aangezien de eerste spelcomputer pas in 1952 werd uitgevonden, ben ik wel heel benieuwd waar Nintendo zich de eerste 50 jaar mee bezig heeft gehouden. Ganzeborden? :P

http://inventors.about.com/library/inventors/blcomputer_videogames.htm
Japanse kaartspelletjes :)

Maar dank zij een geniale spelontwerper (oa, Donkey Kong, Mario (die ook al in DK speelde :) en Zelda) zijn ze nogal groot geworden als spelletjes maker voor computers
ik verwacht dat de verkoop van 'nintendo'-producten onder de naam van microsoft nogal zal dalen eigenlijk... microsoft's mario & luigi :?

nintendo is een sterk merk met allerlei vriendjes die je al tijden vergezellen bij leuke spelletjes, die formule werkt en als je die kapot maakt heb je niks meer over....
Helemaal mee eens, kijk maar naar Sonic van Sega, dat heeft ook nooit meer de vroegere glorie kunnen herhalen op de consoles van hun vroegere concurenten.

Op de dag dat MS Nintendo koopt hang ik de vlag half stok! :r
Anoniem: 119828
5 augustus 2004 00:17
"Al met al is dit een zeer ongezonde zaak. Laat Japan gewoon alles ontwerpen zo als het hoort. Nintendo is synoniem voor Japan."

NOA doet niet alles fout hoor. NOJ wilde Project Dolphin de "StarCube", ben ik even blij dat het dankzij NOA de GameCube is gaan heten.
Ze konden het beter famicom2 noemen. Klinkt veel stoerder.
Gratis ideetjes van mij voor Nintendo's volgende console:

StarCube
GameCube
XCube
Starbox
Gamebox
GameStation
PlayCube
Playbox
famibox
Gamecom
Starcom
Xstar
Cubecom
CubeStation
StationCube
Famistar
Famistation

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee