Nintendo: 'Wij zijn niet te koop'

'Nintendo is niet te koop, en daar wordt niet over gepraat ook', aldus Nintendo's hoofd public relations Yasuhiro Minagawa. Woensdag meldden we nog dat Microsoft aangegeven had interesse te hebben in Nintendo en niet zou aarzelen een bod uit te brengen op het moment dat hoofdaandeelhouder Yamauchi zijn aandelen kwijt wil. In een officieel antwoord op deze zaak stelt Nintendo dat het onder geen enkele voorwaarde te koop is. De voormalig CEO van Nintendo, Hiroshi Yamauchi, bezit nog steeds heel wat aandelen en heeft nog heel wat te zeggen bij Nintendo. Bovendien is het bedrijf al meer dan honderd jaar lang in handen van Yamauchi's familie. De afwijzing komt dus niet geheel onverwacht. Enkele jaren geleden deed Microsoft al een bod op Nintendo. Naar aanleiding van de weigering van Yamauchi toen, zou men in Redmond beslist hebben zelf een console te ontwikkelen.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

06-08-2004 • 11:29

60 Linkedin

Submitter: MetroidPrime

Bron: IGN

Reacties (60)

60
57
38
17
5
3
Wijzig sortering
Bovendien is het bedrijf al meer dan honderd jaar lang in handen van Yamauchi's familie.
Ik wist niet dat dat bedrijf al zo oud was :D

Even gekeken op de site van Nintendo en het blijkt dat ze vanaf het begin in 1889 kaartspellen maakten. Pas vanaf 1963 maken ze ook andere spelletjes (een jaar daarvoor waren ze al naar de beurs gegaan).

Ander "fun fact" van die pagina: het hoofdkwartier van Nintendo of America is in Redmond, Washington. How convenient for Microsoft ;)
Hebben we dat antwoord niet eens vaker gehoort net voordat de overname bekend werd?
Misschien wel, maar ik geloof echt niet dat eervolle Japanners dat op die manier zouden doen. In hun PR-mededeling wordt de familie van de heer Hiroshi Yamauchi erbij betrokken. En als er iets belangrijk is in de Japanse cultuur, dan is het familie eer. Het is niet ongebruikelijk om zelfmoord te plegen als je je familie ernstig teleur stelt, in Japan. Als je dat in je achterhoofd houdt, geloof je dan écht dat Nintendo stiekem in onderhandeling is met Microsoft? Ik denk dat je het verkopen van die aandelen aan microsoft best wel kunt zien als het schenden van familie eer, als je in PR mededelingen zegt dat het bedrijf al meer dan 100 jaar in handen van de familie is.
Anoniem: 94011
6 augustus 2004 11:47
Ik denk dat Microsoft beseft dat zij nooit zulke goede spellen kunnen maken als Nintendo. Nintendo was en is (samen met SEGA destijds) kwaliteit die noch door Sony noch door Microsoft wordt evenaart. Microsoft en Sony doen het zo goed in de markt doordat ze een geweldige marketingsmachine hebben en tonnen met geld om dit te ondersteunen. Nintendo is hier minder goed in en dat blijkt ook wel uit hun marktaandeel. Desalniettemin weten mensen dat ze spellen maken van de hoogste kwaliteit. Sony en Microsoft willen maar wat graag een troef als Zelda of Mario in handen hebben. Bovendien is de Gameboy oppermachtig. Sony probeert nu de Gameboy aan te vallen met hun PSP maar of dat ze lukt moet ik nog zien. Nintendo is goud binnen de gameswereld en zowel Sony als Microsoft weet dat.
Nintendo WAS goud, maar gezien de laatste ontwikkelingen kan je ze beter brons noemen.

- Ze zijn hun nummer 1 positie kwijt op de consolemarkt en moeten het met de 3e plek doen.
- Hun laatste Mario game was een flop (zowel kwalitatief als qua verkoop) en Nintendo probeert duidelijk voort te borduren op oude successen (er zijn de laatste tijd weinig of geen nieuwe, baanbrekende games van Nintendo).
- Hun nummer 1 ontwikkelaar (Rare) is verkocht aan Microsoft.
- En tot overmaat van ramp besluiten veel game leveranciers hun toppers eerst (of zelfs exclusief) uit te brengen voor PS2 en Xbox...

Nintendo wordt een nichespeler in de markt voor handheld devices.
Echt slechter geinformeerd kan je niet zijn.

- Als je ze een medaillekleur wilt geven, geef ze dan zilver daar ze (aantoonbaar) nog steeds 2e met aantal verkopen staan.
- Inderdaad, voor Nintendo's doen was de laatste mario een flop op het gebied van kwaliteit maar zeker niet op het gebied van verkoop.
- Rare was al jaren niet meer de nummer 1 van Nintendo en is dat bij Microsoft nu ook niet.
- Game leveranciers kunnen niet opboksen tegen de kwaliteit van Nintendo (dat wil zeggen, zoals hun fans het zien en dus andermans spellen niet kopen) waardoor ze hun spellen liever uitbrengen op Xbox en PS2.
Anoniem: 72482
6 augustus 2004 11:56
Op gamer.nl stond een stuk hierover, dat Gates het zei uit bewondering voor Nintendo en niet dat hij daadwerkelijk van plan was om Nintendo over te nemen
http://www.gamer.nl/nieuws/23104
Ik denk niet dank Bill Gates zo maar iets zegt uit bewondering. Hij heeft een bedoeling met deze uitspraak. Maar wat precies in natuurlijk niet duidelijk.
Dat kan wel wezen, maar als ik een bedrijfje had met leuke producten en Bill Gates zou met al zijn centjes zijn 'bewondering' uiten voor het werk, dan zou ik de deurmat in de gaten houden.

"Resistance is futile. You will be assimilated"
Leuk dat ze nog een reactie geven, maar totaal niet verrassend natuurlijk. Nintendo maakt tot nu toe elk jaar dik winst en er is dus totaal geen reden om overgenomen te worden. In de jaren 90 waren er zelfs jaren dat Nintendo het meest succesvolle bedrijf ter wereld was en zelfs Microsoft achter zich liet. Voor de rest het het bedrijf al jaren een vaste groep aanhangers achter zich, hebben ze franchises die al tientallen jaren succesvol zijn(Mario, Donkey, Kong, Zelda gaan richting de 20 jaar of zijn ze zelfs al gepasseerd, Pokemon gaat richting de 10 jaar), zijn ze heer en meester op de handheld markt en verkopen ze het meest aantal games per console.
Ook waren ze de enige die het afgelopen kwartaal winst maakte en blijft het natuurlijk mooi dat een bedrijf gewoon aan haar eigen innovatieve visie blijft vastklampen en niet kiest voor het grote geld wat ongetwijfeld samen met Microsoft te behalen valt.
innovatief... maar geen online gaming aanbieden...
als er iets innovatief is is het toch wel online gamen tegen je maatjes. wat dat betreft loopt Nintendo dus gewoon achter....


edit:
hoezo overbodig? er wordt overal maar gezegd dat Nintendo zo innovatief is terwijl ze gewoon keihard achterlopen met het uitbrengen van o.a. gadgets voor hun console en online gaming, dingen die Sony en MS wel uitbrengen en hard aanslaan.
@Jan, nee, want omdat Nintendo zo een sterke positie heeft, zal MS daar ook voor moeten betalen. "Ja hallo, wij staan tweede met de verkopen, we zijn heel sterk in Japan en we maken zoveel Yen per jaar winst, meneer Gates, betaalt u maar..." Die Japanners kunnen ook wel uitrekenen hoeveel winst ze de komende jaren gaan maken en daarop de prijs van hun bedrijf aanpassen.

Kortom, Nintendo is alleen interessant als er SYNERGIE voordelen zijn (1 + 1 = >2), en nee, die zie ik niet..
Anoniem: 98044
@Aristos7 augustus 2004 15:02
Die zijn er wel. De kennis van Nintendo kunnen ze dan ook toepassen op de XBOX. 1+1=6 8-)
Iedere console-gamer zegt dat het perfect zou zijn als er 1 console zou bestaan waar alles opdraait, maar ze vergeten dat 1 product in een bepaalde branche vanzelf belachelijk duur wordt, door de monopoly.

Het is uiteindelijk dus maar beter om dat soort antitrust-praktijken te voorkomen, dan belachelijk boetes op te leggen waar de consument alleen maar nog meer de dupe van wordt...

Dus, goed gedaan, Nintendo ;)
Anoniem: 22738
7 augustus 2004 13:11
Bill Gates: "40 miljard voor je ziel."
Hiroshi Yamauchi: "Nee."
Bovendien is het bedrijf al meer dan honderd jaar lang in handen van Yamauchi's familie.
Bestaan spelcomputers al zo lang?
Anoniem: 119686
@techni6 augustus 2004 11:44
Nee,Nintendo deed eerst ook in spelkaarten en andere merchandise...
Erg jammer. Nintendo en Microsoft zou een combinatie zijn die ik heel graag had gezien: Microsoft kan een agressieve marketingaanpak voor het westen maken terwijl Nintendo het Japanse publiek tevreden stelt met vreemde, originele en goede games. Yamauchi maakt zakelijk gezien een erg onverstandige beslissing, want de toekomst van Nintendo wordt op zo'n manier veiliggesteld.
Anoniem: 61096
@183276 augustus 2004 13:57
Het is maar zeer de vraag of de toekomst van Nintendo wordt veilig gesteld.

Waarschijnlijk pakt MS de Gameboy en de belangrijke softwaretitels. Software en hardware ontwikkeling gaat naar de USA en het Japanse Nintendo wordt gesloten.

De naam blijft vast wel behouden maar van het bedrijf en de bedrijfscultuur blijft waarschijnlijk erg weinig over.
Anoniem: 34169
@183276 augustus 2004 17:58
Gelukkig hoeft Nintendo's toekomst niet door derden veilig te worden gesteld, gezien het feit dat ze nog nooit verlies hebben geleden en op elke verkochte console winst maken, dit in tegenstelling tot zowel Sony als MS.

Het eigen vermogen van Nintendo (= het geld wat ze nog over de balk kunnen jagen eer ze failliet zijn) bedraag zo'n 25 miljard dollar.
In de jaren tachtig en negentig wist Nintendo haar positie op nummer 1 te houden door vooral te wachten op Sega's console en vervolgens een verbeterde versie ervan uit te brengen en alle third parties aan zich te binden. Hoewel de Sega Master System (alias Mark II) technisch beter was, had Nintendo een aggressievere marketing waardoor ze de NES (famicom) presenteerden als superieur hardware. Terwijl Sega het moest hebben van eigen arcade-ervaringen ging Nintendo contracten aan met alle grote 3rd parties. Sega zakte naar de tweede positie omdat ze alleen maar arcade-georiënteerd waren, terwijl Nintendo van alle markten thuis was. Nintendo wachtte totdat Sega haar Mega Drive uitbracht zodat ze wederom met een verbeterde 1-bit console konden komen in de vorm van de super famicom. Ook daarbij bleef Sega zich eigenwijs richten op de arcade-doelgroep, terwijl Nintendo een zo breed mogelijk publiek pakte en op de troon bleef staan. Nintendo was niet vies van een beetje concurrentievervalsing, aangezien ze de hit van de jaren 90, Street Fighter II hadden opgekocht voor meer dan een jaar. Geen enkele home-console mocht de titel uitbrengen totdat Nintendo lang en breed zich had gevestigd als Street Fighter II console. De Amiga SFII telde uiteraard niet mee, omdat het ondanks de betere graphics niet de controls of het publiek had en bovendien zich in een andere sector bevondt i.p.v. homeconsoles. De NEOGEO had korte metten kunnen maken met de SNES mits ze de moeite deden om meer 3rd parties aan te trekken. In plaats daarvan bleef SNK bij gamehouses als ADK en een paar anderen, waardoor ze achterbleven. Bovendien beperkten ze zichzelf door uitsluitend beat-em-ups te maken en het ergste van allemaal: Het systeem en de games waren met hun prijskaartje van 1600 gulden per console en 550 gulden per game niet te betalen. Nintendo wreef haar handjes in en probeerde de vloer aan te vegen met alle anderen door de Ultra64 uit te brengen. Na de uitermate trieste X32 en zwakke Saturn moest Sega het loodje leggen. Gelukkig maakte PlayStation korte metten met Nintendo, aangezien het bedrijf monopolistische trekjes begon te krijgen. Bij de val van de N64 probeerden ze wanhopig de console te "redden" door Pokemon op te kopen en brachtten Golden Eye en Mariokart64 uit. Hoewel van Sega nu slechts de imago is overgebleven van innovator die onterecht niet op nummer 1 is gekomen, vind ik Dreamcast toch 1 van de beste consoles aller tijden. Aan de spellen zie je gewoon dat de gedrevenheid en de wil aanwezig is om iets moois te creëren. Bijna alle Dreamcast-titels zijn subliem en niet snel in elkaar geflanst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee