Allofmp3.com getest: legaal downloaden uit Rusland

Hans Dekker heeft op zijn website een review gepubliceerd van de Russische mp3-service Allofmp3.com. In een aantal heldere stappen legt Dekkers uit hoe Allofmp3.com werkt en hoe het gesteld is met bijvoorbeeld de service en de kosten. Hij trekt hierbij vaak de vergelijking met een andere mp3-downloadservice, te weten Weblisten. De Russische mp3-server werkt op basis van een prepayprincipe; je schrijft geld over van je creditcard naar je account en vanaf je account wordt geld afgeschreven voor downloaden van de muziek. Met name de kosten worden als zeer positief ervaren; er wordt een prijs gerekend van vijf dollar per vijfhonderd megabyte data. Dit is vele malen goedkoper dan concurrent iTunes vraagt voor een gemiddeld muziekstuk.

Qua gebruiksvriendelijkheid en vormgeving doet Allofmp3.com geenszins onder voor zijn Apple-concurrent, aldus de reviewer. Gekoppeld aan het account heeft de gebruiker de beschikking over een persoonlijke supportpagina, vanaf waar hij kan communiceren met techsupport. Dekkers beschrijft hoe hij na problemen met een betaling na een dag al antwoord kreeg van de supportafdeling. Een dag later bleek het probleem opgelost te zijn. Over de grootte van de collectie kan ook niets negatiefs gezegd worden; alle bekende nummers zijn te vinden. Voor de onbekendere nummers kan beter eerst gekeken worden of ze beschikbaar zijn, alvorens tot betaling over te gaan.

mp3 illustratieOver de snelheid heeft Dekker ook niets te klagen. Wanneer je op de zoekpagina een nummer hebt geselecteerd, wordt deze ter plekke geëncodeerd en na een aantal minuten wachten is het mogelijk om het muziekstuk te downloaden. Dit downloaden deed hij met 170KB per seconde over een 2048kbit-verbinding. Ondanks dat dit langzamer is dan het eerder genoemde Weblisten, is de auteur tevreden met deze snelheid. Een kritiekpuntje betreft de Online Encoding-service, waarbij beweerd wordt dat de nummers direct van de cd-data worden gehaald.

Stapeltje munten, geldNa onderzoek kan de reviewer echter geen kwaliteitsverschil ontdekken tussen de liedjes die op deze manier verkregen zijn en diegene die wel op de “normale” manier zijn gedownload. Als algehele conclusie zegt Dekker dat Allofmp3.com zich qua gemak en kwaliteit zeker kan meten met het bekende iTunes, maar hierbij als voordelen heeft dat er geen Digital Rights Management mee gemoeid is en dat men met Allofmp3.com een stuk goedkoper uit is.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

05-06-2004 • 14:26

64

Bron: Hansdekker.com

Reacties (64)

64
64
54
33
10
0
Wijzig sortering
Hmm, ik vraag me alleen af of de site wel afspraken heeft met de firma's die in Nederland de artiestenbelangen controleren (Buma/stemra), ik dacht nl. dat dat niet het geval was. Volgens mij is het daarom niet legaal om in Nederland die mp3's te downloaden, alleen binnen Rusland is het legaal. Dat het binnen Rusland zo goedkoop kan had met een loophole in hun wetgeving te maken waardoor ze alleen maar de plaatselijke BREIN hoeven te betalen zonder dat ze echte royalties hoeven te betalen aan de artiesten.

In een GoT topic vond ik iig deze reactie van BREIN:
In antwoord op uw vraag kan ik u als volgt berichten.

De site allofmp3 biedt tegen betaling muziekbestanden aan via het
Internet. Deze verspreiding geschiedt zonder toestemming van de auteurs- en
naburig rechthebbenden. De activiteiten zijn daarmee illegaal.

Met vriendelijke groet,

Bas Vissers
Stichting BREIN
Wel vreemd trouwens dat over de legaliteit geen melding wordt gemaakt in het artikel.
@poohbeer:

Het is natuurlijk wel een sterk punt voor in de rechtzaal, maar jij bent niet verplicht te bewijzen dat je het van hun hebt verkregen. Brein is verplicht om met de bewijzen te komen willen ze je ergens voor veroordelen. Je bent immers onschuldig tenzij anders bewezen.

@Roland:

Ze hebben geen recht om in Nederland muziek aan te bieden. Dat doen ze ook niet. Zij bieden muziek aan in Rusland. Het recht hiervoor hebben ze verkregen. Omdat zij de muziek in Rusland aanbieden is het Rusiesche recht van toepassing.

Het interesante aan de online download diensten is dat je een goed koopt. Je bent dus niet gebonden aan de beperkingen van het thuiskopie recht. Dat betekent dat je dat goed ook (beperkt) mag uitlenen, volgens het leenrecht. Het is wel aan grenzen gebonden, voor bibiotheek gaan spelen mag niet. Net zoals je een gekochte CD mag uitlenen aan vrienden, mag je ene gekocht nummer ook uitlenen aan vrienden.
Had je nu echt verwacht dat Brein je ging zeggen dat't legaal was?! Als het in Rusland legaal is, is het ook legaal. De service is russisch en alles tot en met de betaling lijkt in Rusland afgehandeld te worden.
Als jij kan bewijzen je nummer daar vandaan te hebben, dan wordt het érg moeilijk voor brein of wie dan ook om jouw daar nog voor aan te pakken!

PS: als dit al op got is besproken is een toipicje misschien handig.. spaart een hoop mensen weer wat zoekwerk uit ;)
Dat kunnen ze wel zo zeggen, maar punt is dat als muziek verkrijgbaar is via internet dat het alleen in het land waar de server staat rechten afgedragen hoeven worden.

Ergo: Als jij mp3's wilt kopen (en downloaden) van Allofmp3.com dan is dat geheel legaal.
Het verder verspreiden mag niet. (maar dat wisten we al :z )

Net zogoed als dat je bij de iTunes store kan kopen, dan mag je als je in Nederland verblijft die ook gewoon downloaden.

En daar heeft onze Buma/Stemra helemaal niks mee te maken. Simpelweg omdat de transactie niet in Nederland plaatsheeft, maar elders. En of dat nu in de VS is of in Rusland, dat maakt geen verschil.

* 786562 Adm.Spock
Jij mag wel downloaden voor eigen gebruik, niets mis mee. Alleen is het probleem dat zij niet de rechten hebben om muziek aan te bieden in Nederland, die heeft allen de buma/stemra. (omgekeerd heeft de buma/stemra geen rechten om muziek aan te bieden in rusland)
Ze hebben geen recht jou muziek aan te bieden, maar je mag er wel kopen.
Ik vraag me af, BREIN meldt natuurlijk dat het allemaal illegaal is, maar die lui vertrouw ik evenveel als elke andere criminele organisatie. Waar het mij om gaat, krijgen de artiesten eigenlijk (via via) geld van allofmp3?
De artiesten krijgen rechten betaald van de verkoop van alle muziek in hun land. buma/stemra int rechten van alle beschermde muziek en verdeelt die over de nederlandse artiesten. zo werken alle organisaties.

marco borsato krijgt een beetje geld voor elk singletje van michael jackson dat in nederland verkocht wordt, maar daar tegenover staat dat hij geen cent krijgt voor een marco-album dat in amerika verkocht wordt (dat geld gaat naar de amerikaanse artiesten)

Voor de buma/stemra is het een doorn in het oog dat nederlanders muziek kunnen kopen terwijl dat naar de amerikaanse artisten gaat (hetzelfde probleem treed overigens op als ik mijn cd-tjes koop in belgië, het probleem is niet nieuw)
Het punt waarop ze daar wat aan kunnen doen is dat de russische organisatie geen muziek mag aanbieden in nederland. Maar nederlanders mogen er wel bij kopen.
Het grote probleem is dat het internet geen grenzen kent terwijl de buma/stemra juist heel erg nationaal is. irl is het zo ver weg dat het aantal nederlanders dat naar rusland gaat om cd's te kopen verwaarloosbaar is, maar internet brengt daar verandering in.
Ik kan me niet voorstellen dat dit zo werkt. Volgens mij wordt er een inschatting gemaakt van welke artiesten er wordt gecopieerd. Ik ben er van overtuigt dat er nu rechten worden afgedragen aan Amerikaanse artiesten. Veel van hun CD's liggen hier in de winkel. Natuurlijk zal de inschatting, en daarmee de verdeling, in de toekomst veranderen door het internet.
de rusische BUMA heeft al een keer openbaar gemaakt dat de website alle rechten netjes afdraagd. Brein is gewoon weer uit op zwartmakerij. Net als, volgens Brein, CD's copieren per definitie illigaal is.

Gelukkig betaal je ook rechten op lege CD's dus laat ze maar komen :)
Mooi, dan ik ga ik fijn verder met OGG Vorbisjes downloaden :)
Ik heb het 2 maand gebruikt en vond het erg plezierig in gebruik. Precies zoals hierboven beschreven.

Ze hebben wel hun 'legal info' gewijzigd:
"All the materials in the MediaServices projects are available for distribution through Internet according to license # LS-3М-03-79 of the Russian Multimedia and Internet Society. Under the license terms, MediaServices pays license fees for all the materials subject to the Law of the Russian Federation "On Copyright and Related Rights". All the materials are available solely for personal use and must not be used for further distribution, resale or broadcasting.

Users are responsible for the usage and distribution of the materials of Allofmp3.com. This responsibility depends on the local legislation of the country of residence. Allofmp3.com's Administration doesn't chases the legislations of different countries and is not responsible to the non-Russian users."

Daarmee geven ze dus aan dat landen aparte wetten mogen maken voor dit soort zaken. Maar er staat duidelijk dat er wel betaald is voor de copyright. Dus Brein mag eerst gaan bewijzen dat er geen rechten betaald worden en dan pas kunnen ze het illegaal.

Op de site van Brein staat wel een indirecte link naar een lijst met legale downloadsites: http://www.pro-music.org/musiconline/tracker.htm en daar staat AllOfMp3 niet bij... :(
het is ook gewoon legaal. Alleen mogen de russische bedrijven geen muziek aanbieden in andere landen. Maar dat staat los van het internet, dat is zowiezo al het geval.
buma/stemra is de nige origanisatie die muziek mag aanbieden in nederland, maar consumenten mogen kopen/downloaden waar ze willen.
Wat wel zou kunnen is dat allofmp3.com bijv. verweten ziu kunnen worden dat ze te weinig doen om buitenlanders te weren van de site (aangezien ze hen eigenlijk geen muziek mogen verkopen). Misschien dat een rechtbank zou kunnen bepalen dat ze iets moeten doen zoals de Lindows-site: niet-russen mogen er niet kopen.
Ik denk dat roland steld dat ze de muziek in rusland aanbieden. Als het een offline bedrijf zou zijn geweest dan zou je daar ook bestellingen bij kunnen doen. Daar is niets illegaals aan. Het enige verschil tussen een offline en een online bedrijf is het medium waarover de goederen worden getransporteerd.
Op de site van Brein staat wel een indirecte link naar een lijst met legale downloadsites: http://www.pro-music.org/musiconline/tracker.htm en daar staat AllOfMp3 niet bij...
Maar daar staat Yearanimo en Noordzeemsn.nl (die nu al weer tijdelijk uit de lucht is) ook niet bij. Die lijst zegt dus ook niet alles.
Ze moeten eens stoppen met dat dom gedoe over rechten.

als artietst componist schrijver kreeg ik maar fl.1,- per plaat (10 nummers) de rest gaat allemaal naar distibutie, promotie en het label zelf. buma krijgt een klein deel maar die hebben geen invloed op de prijzen van de promo lui en distibutie kanalen
dat is wat de cd zo duur maakt (OVERHEAD KOSTEN)

daarom waardeer ik artiesten die alles gratis op internet zetten!!

Gtz ol
Legaal in Rusland is volgens mij iets heel anders bij ons heb ik het idee ;)
Anoniem: 9264 @Steffy5 juni 2004 14:46
als jij een koop doet in rusland is het ook hier legaal ,, je hebt immers voor de rechten betaald bij de russiche instanties.
verglijk het met een cdtje kopen in een gewone winkel in rusland.
Dat is wat je doet en in nederland is deze koop gewoon geldig en legaal.
Technisch gezien zou je invoerrechten moeten betalen.
Dat denk ik niet. Als je naar een Amerikaanse site gaat, en je download bv een plaatje van het wiite huis ( :P), dan betaal je voor die ingevoerde kb's toch ook geen invoerrechten? De truuk is namelijk dat data niet materieel is, je kunt jet niet aanraken, en daarom is het voor de Douane niets. Zou je een CD meenemen, dan heb je nauurlijk wel iets aanraakbaars bij.
Je mag als je van Rusland naar Nederland komt, 5 cdees meenemen van de douane.
Invoerrechten (en daarmee BTW) hoeft pas vanaf €22 ofzo, en dan ook nog es alleen als de douane het controleert.
je betaald toch gebruiks recht en niet het rechtop een tastbaar iets,. software zonder licentie is illegaal ook al komt het van een legaal cdtje,. mp3's zijn legaal maar als je niet hebt betaald voor het gebruiks recht dan is dat illegaal. ik heb veel disksets liggen van MS zonder licentie maar het is legaal omdat ik ze niet gebruik,. of draai in een productie omgeving.
nou broer je zit ernaast,. als ik steroide koop in thailand (legaal daar) of ik koop dier producten in afrika(legaal daar) of een rus of thai koop Nederweed in holland (legaal hier) dan wil dat niet zeggen dat het buiten het land legaal is,.
ik herinner me nog iets met 128bit encryptie wat niet mocht worden uitgevoerd uit amerika omdat het zo lang duurde vooradt het gedecrypt kon worden. daar legaal en hier niet,.
nou broer je zit ernaast,. als ik steroide koop in thailand (legaal daar) of ik koop dier producten in afrika(legaal daar) of een rus of thai koop Nederweed in holland (legaal hier) dan wil dat niet zeggen dat het buiten het land legaal is,.
Hier haal je wel twee dingen door elkaar: in Nederland (en België) zijn het bezit en gebruik van steroïden verboden. Het gebruik en bezitten van MP3s daarentegen is wel legaal, op voorwaarde dat je auteursrechten betaald hebt, en dat doe je bij die site aan de Russische auteursrechtenvereniging...
128-bit encryptie is hier wel legaal.

Het exporteren ervan uit de VS was illegaal in de VS, het importeren in België of Nederland was en is 100% legaal...
simpel voorbeeldje is volgens mij het "illegaal" vuurwerk in Nederland, wat in Belgie niet illegaal is

Ook laserstralingsdingetjes die in Nederland verboden zijn kun je vanuit het buitenland invoeren.
Deze blijven illegaal in Nederland, ook al heb je de daar legaal gekocht
Nou, de broncode van PGP hadden ze uitgeprint, gefaxed en weer ingescanned (ca. 5000 pagina's :o). En dat mocht wel.
als je een legaal cdtje haalt in rusland is die hier WEL illegaal, bij vrijwel alle rusische cd's staat op de achterkant "This cd must not be used outside russia"

ik heb er daar toevallig wat van liggen (worden aangeboden via ebay)
Mogen Russen die muziek ook niet opzetten op hun diskman als ze buiten Rusland zijn?

Ik vraag me altijd af hoe de rechtsgeldigheid is van dat soort teksten. Volgens mij mag je ze best kopen en invoeren in NL.
in het 'buitenland' is die russische regelgeving niet van kracht :+) Rusland kan helemaal geen regels opleggen over wat je in het buitenland wel en niet mag.
Ik vraag me trouwens af wat brein op het volgende zegt:
Stel ik koop een mooie server in Rusland, ik download m'n mp3tjes naar die server. Zover niks illegaals, aangezien het geheel binnen Rusland blijft. Echter, ik heb dan een server waar die muziek van mij opstaat. Ik heb ervoor betaald en deze is mijn rechtmatige eigendom volgens de Russische wetgeving. Nu is de situatie echter zo, dat ik de muziek in Nederland wil beluisteren. Dus wat doe ik, ik verplaats mijn muziek van mijn Russische server naar mijn Nederlandse computer.

Lijkt mij niet illegaal, toch?
maarja, BREIN kennende zullen ze er weer alles aan doen om zichzelf en de zichzelfinstandhoudende platenmaatschappijen er beter van te laten worden :z
Anoniem: 9264 @Arjan5 juni 2004 14:51
als je een LEGAAL cdtje koopt in rusland en je betaalt er voor en je neemt het mee naar nederland
Is dat dan illegaal?
Lijkt me niet.
zijn cd's bij de wet verboden zoals wapens?
Nee... maar je moet in sommige gevallen wel invoerrechten betalen (zeker als je er 10.000 meneemt!!). En als je dat niet doet, dan is de muziek in principe illegaal (of in iedergeval de dragers!)

Het hele legaal en illegaal vraagstuk wordt gewoon een stuk moeilijker wanneer je dit soort dingen bedenkt... Denk niet dat tweakers hier uit komen... alleen advocaten die in copyright, etc zijn gespecialiseerd.....
Invoer rechten gaat toch om de belasting van de nederlands staat ? en toch niet copyright ?
Het probleem is, is dat we het als gewone burgers niet meer kunnen begrijpen. Vroegah stond er nog in het wetboek dat je als burger verplicht was alle wetten te kennen. (En je eraan te houden).

Ik vind dat als je er gewoon voor betaald, en verder geen muziek verspreid, je nooit illegaal bezig kan zijn als gewone burger, omdat je nergens aan kan zien dat er iets niet klopt.

Misschien is er wel een regeling dat je nog wel invoerrechten moet betalen voor deze muziek, maar dat zouden we eens aan de douane moeten vragen. Dat ben je dan weer wel verplicht.
Invoer rechten gaat toch om de belasting van de nederlands staat
Inderdaad, dat zijn andere heffingen, ik neem dan ook aan dat als er al een heffing opzit er niet nog een vergelijkbare heffing overheen kan gaan
Overbodig omslachtig.
het probleem is niet dat jij muziek download, dat mag, maar het probleem is dat die maatschappij geen rechten heeft om muziek aan te bieden in nederland. Als ze de zite russisch houden en niet adverteren in nederland, dan is er niets aan de hand, dan kunnen ze makkelijk aangeven niets aan te bieden aan nederlanders.
Waarom zou dat illegaal zijn, je kunt toch ook cd's bestellen bij amazon.com, net als op de mp3tjes van deze site zijn over die cd's auteursrechten betaald in het land waar de organisatie gevestigd is
Stel je koopt hier een ongelofelijke pleur hoeveelheid wiet en neemt t mee naar Duitsland of België... Is dat dan ook legaal omdat het volgens Nederlandse wetgeving 'legaal' is om hier te kopen?

@ poohbeer:
Wiet is hier niet echt illegaal. Het wordt gedoogd.
In Rusland zijn deze mp3s misschien niet illegaal (wegens een loophole in de wet), maar daarom kan dat hier nog wel zo zijn (dus zouden wij hier België of Duitsland uit mijn vergelijking zijn).
Het lijkt me in ieder geval een interessant vraagstuk.
In Rusland zijn deze mp3s misschien niet illegaal (wegens een loophole in de wet)
Ik heb altijd begrepen dat het niet komt door een maas in de wet maar omdat ze er echt gewoon voor betalen. Nu betalen ze daar in roebels en die dingen zijn in verhouding geen moer waard. Dus loont het om als Nederlander in Rusland te downloaden.
Ook Weblisten is op die manier legaal. Die hebben een contract waarin staat dat ze muziek mogen kopieren, dat het gebeurd met een site op internet had de Spaanse auteursrechten mafia liever niet maar een beperkende bepaling in het contract is er niet.

edit: In het artikel op theregister hebben ze het inderdaad over een maas in de wet. Nu weet ik niet wat er gaat gebeuren als ze de muziek wel op internet aanbieden als ze er gewoon voor betalen tegen de zeer interesante roebelkoers . }>
Wiet niet omdat dat gewoon illegaal is.
Bij liedjes ligt het iets anders, het is niet het lied dat illegaal is maar liedjes zonder betaalde rechten! Maar hier heb je dus al rechten betaald!!
Anoniem: 107188 @witchdoc5 juni 2004 14:54
"Maar hier heb je dus al rechten betaald!!"

Maar niet volgens de Nederlandse wetgeving, dat is de denkfout die hier wordt gemaakt. In _Rusland_ is het legaal op deze manier, maar dit is geen Rusland, dit is Nederland.

Waarom denk je dat er duane en in invoerrechten etc zijn, dat is niet omdat je altijd alles zomaar in het buitenland kunt kopen tegen de tarieven die daar gelden.
Ik heb het zojuist even geprobeerd, en ik moet zeggen: het werkt erg goed!
Legaal of niet, voor ongeveer 1 dollar kun je een volledige cd (uit hun gigantische collectie) downloaden in elke kwaliteit, bijv. 256 kbps VBR of als je wilt in Ogg of wat dan ook.
Betalen kan met Paypal, dus bang voor rare creditcard-praktijken hoef je ook niet te zijn.
Downloads gaan bij mij >200 kbyte/sec.

Vraag me wel af: als ze zo'n gigantische collectie hebben en alles in raw format opslaan tbv het coderen in het door jou gewenste formaat, hoeveel opslagruimte hebben die lui dan wel niet?!?!
een cd-wisselaar doet wonderen
Wat de kwaliteit betreft zet ik ook mijn vraagtekens. ik meen ergens gelezen te hebben dat alles in 384 kps (mad) wordt opgeslagen en dat dat word omgezet in het formaat wat je besteld.

Het online encoding heb ik ook geprobeerd, hoewel ik mijn twijfels heb of het echt op bestelling word geript (het is wel erg snel klaar) is er ook wel wat voor te zeggen dat niet alles er in online encoding word opgezet. Er word dus door gebruikers in verschillende formaten aan ze geleverd. Soms zit er wel een albumpje tussen dat "maar" met 192 kps is gecode.
huh, ik dacht dat je alleen mp3 kon downen, keuze uit enkele lage bitrates... maar je kan dus ook Ogg kiezen??
want als ik ga betalen voor muziek moet het wel echt cdkwaliteit zijn... ogg...
Anoniem: 63628 @Jazco2nd5 juni 2004 19:22
Ik vind OGG maar belabberd, niet beter dan MP3 ofzo, het voordeel is dat het opensource is, dan klinkt het daardoor beter.

MPC Iemand?
Nog een gedachte over de (il)legaliteit:

in Nederland is het legaal om muziek te downloaden voor eigen gebruik, maar niet legaal om muziek te uploaden. Zoals wij natuurlijk allemaal al weten. (In Nederland is het overigens zelfs niet strafbaar om te downloaden, terwijl je weet dat degene die uploadt in overtreding is, maar dat terzijde.)

Logisch gevolg is dan dat het downloaden van een Russische muzieksite, die NIET in overtreding is, (in ieder geval niet in Rusland, aangezien ze daar royalties afdragen) dan ook niet strafbaar is.

Op zijn hoogst zijn zij strafbaar voor de Nederlandse wet, maar dat zie ik zo'n vaart nog niet lopen; volgens mij is het bijv. voor Brein niet eens mogelijk om een Russisch rechtspersoon in Nederland voor de rechter te krijgen.

Oftewel: lekker gebruiken dus!
Helaas gaat dat niet. De server en het bedrijf bevind zich in Russland. Daarom geld het Russiche recht. Indien Brein de wens heeft dit bedrijf voor het gerecht te slepen dan dienen zijn daarvoor naar Russland toe te gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.