[qoute]maar dat surfgegevens alleen door een officieer van justitie opgevraagd kunnen worden (en dan moet je dus ergens van verdacht zijn, toch?)[/quote]
Dan zou ik als ik jou was toch even het artikel opnieuw lezen:
Daarin is ook geregeld dat een officier van justitie behalve de adresgegevens ook het internetgedrag, oftewel de verkeersgegevens, mag opvragen bij een internetprovider.
Je hoeft dus niet verdacht te worden van iets.
Volgens Bits of Freedom is de Eerste Kamer het niet eens met de stelling van Minister Donner dat verkeersgegevens niet onder de bescherming van het telefoongeheim vallen (artikel 13 Grondwet). Ze verwijzen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat verkeersgegevens als een integraal bestanddeel beschouwt van het telefoongesprek.
Deze wet is dus in strijd met de privacy wetgeving, en het is nog maar de vraag of het door de Hoge Raad komt.
Gevolg van deze wet:
Het is totaal gedaan met je privacy op het internet. De politie en BVD kunnen zonder opgaaf van reden en zonder tussenkomst van een rechter die hun argumenten op rechtvaardigheid toetst een IP-adres aan de desbetreffende gebruiker koppelen.
Zo kunnen ze bijvoorbeeld de weblogs van een kinder-porno website koppelen aan je IP-adres, en vervolgens je adres te weten komen, waarna je dus een verdachte bent geworden en ze eventueel een huiszoekingsbevel kunnen krijgen. Ook zullen ze dan vrijwel meteen je telefoon gaan afluisteren (wat in Nederland OOK gewoon maar mag; er word hier in absolute getallen 100x zo veel telefoons afgeluisterd als in de VS, wat 20 keer zo veel inwoners heeft. Daar mag het niet zonder een rechterlijk bevel).
Dat je in die weblogs terechtgekomen bent doordat je tijdens het surfen een pop-up hebt gekregen van die site, maakt dus niet uit.
Met deze wet wordt IEDEREEN als verdacht gekenmerkt.
En dit is inderdaad 'Big Brother is watching you'.
Ik snap niet dat die sukkels in de eerste kamer dit zomaar klakkeloos aannemen. Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt?
zelfde als dus zomaar iemand afluisteren, dat mag ook niet zomaar).
Erm...in welke wereld leef jij?
In Nederland worden elk jaar 50.000 telefoons afgetapt.
Het is een weinig bekend iets maar er wordt hier HEEL VEEL afgetapt.
En als er een keer iets per ongeluk illegaal afgetapt wordt, dan kijgt de politie een 'anonieme tip' binnen over bv een drugs-transactie.
You don't buy it?
Google maar eens op 'telefoon aftappen in nederland'
en lees je droomwereld maar kapot.