Satellietradio lijkt van de grond te komen in de VS

In de Verenigde Staten maken steeds meer mensen gebruik van de digitale radio die wordt uitgezonden door satellieten, zo meldt BBC News. Digitale zenders nemen veel minder bandbreedte in dan analoge zenders waardoor er veel meer verschillende soorten muziek uitgezonden kunnen worden. Daar komt nog bij dat digitale radio via de satelliet niet ruist, niet interfereert met andere zenders en niet snel buiten het bereik van de zendmast komt. Satellietradio werd daarom ook in eerste instantie aangeboden aan mensen die veel onderweg waren met de auto. Buiten de steden is er in de VS, naast countrymuziek en een paar religieuze zenders, weinig op de radio en door het kleine zendbereik van de masten blijf je aan het zoeken naar zenders.

XM Digital Radio logoDe twee grootste aanbieders in de VS, Sirius en XM, bestrijken met hun satellieten vrijwel alle staten en kunnen dus overal dezelfde zender op dezelfde frequentie uitzenden. Een reden waarom niet iedereen meteen is overgestapt op dit systeem is waarschijnlijk het maandelijkse bedrag dat betaald moet worden. Het aanschaffen van een digitale ontvanger is niet genoeg, er is ook een abonnement nodig bij één van de aanbieders. Dit abonnement kost tussen de 9,99 en 12,95 dollar per maand. Daar krijg je wel meer dan honderd kristalheldere zenders zonder vervelende commercials voor terug. Steeds meer mensen hebben daar wel een maandelijkse bijdrage voor over.

De digitale radio via de satelliet is nog maar het begin voor de aanbieders. Er wordt al druk gewerkt aan nieuwe diensten voor mensen die veel op de weg zitten. Eén van deze nieuwe diensten is video. Video wordt al veel langer aangeboden via satellieten, maar nu kan het ook ontvangen worden in de auto. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de kinderen zoet gehouden worden tijdens lange reizen, zonder dat stapels dvd's of video's meegenomen hoeven te worden. Een andere dienst waar druk aan gewerkt wordt, is het op aanvraag leveren van realtime weers- en verkeersinformatie, zodat de reisplanning daar op afgestemd kan worden.

Door Matthijs Abma

08-03-2004 • 23:22

27

Bron: BBC News

Reacties (27)

27
27
14
3
0
4
Wijzig sortering
Ik vraag me af hoe dit technisch in zijn werk gaat. Om namelijk digitale beelden te ontvangen van een satelliet op de gangbare frequenties (10-12Ghz) heb je een schotel nodig die permanent op de juiste satelliet staat afgericht. In een auto is dit erg lastig.
Het is wel mogelijk maar die zelfsturende setjes kosten 5 a 10.000 euro..

Het lijkt me eerder dat ze net zoals Sovjet-Rustland in de jaren 80 op UHF frequenties uitzond, ze op lagere frequenties die digitale radiosignalen uitzenden. Dan zouden ze in principe met een normale antenne opgepakt moeten kunnen worden..
Heb even op hun website gekeken, maar dit is een laag frequent sattaliet radio, uitgezonden vanuit twee 10 Megawatt satalieten. Zo extreem heb ik het nog nooit gezien. Ze gebruiken de "wx" band welke net boven de FM band zit. Die satalieten hebben dan ook enorme schotels om die lage frequenties goed op het continent te kunnen richten.
De radio ontvangers zijn daardoor heel goedkoop en de antennes zijn gewoon een metalen sprietje.

Ik vraag me alleen af of we dit wel in europa gaan krijgen, want hier zit je met verschillende talen in elk land.
Anoniem: 97487 8 maart 2004 23:56
" Buiten de steden is er in de VS, naast countrymuziek en een paar religieuze zenders, weinig op de radio "

> Vind ik toch maar een zeer bekrompen stelling ..trek die stelling door en je hebt alleen maar willeke alberti of willy sommers in de benelux op de radio .. de gemiddelde pop / rock fan komt overal wel aan zijn trekken hoor .. plus veel radiozenders zitten hier ook op de AM band in minder stedelijke gebieden .. en AM geraakt best wel ver ..
... dan heb jij nog nooit een roadtrip door de VS gemaakt zeker?

(Redje heeft wekenlang naar country geluisterd tijdens een roadtrip door Zuid-West VS.)
Inderdaad, het is niet zo als in ons landje, waar je 3fm oid de hele dag bijna ongestoord kan ontvangen...

Het was zo bagger dat ik bij een tankstation een cd of 10 heb gekocht... anders trek je al die bagger daar niet hoor... zeker niet in Utah... :r
Schaf eenmalig een mp3 speler in je auto aan en zet 300 mp's op een cd en je bent voorlopig ook wel zoet denk ik. Tis goedkoper dan maandelijks 12 dollar ophoesten en je hebt ook geen ruis.
Als je muziek van een of andere gratis MP3 site download kan dat ja. Maar je vergelijking gaat niet echt op voor de muziek die je in de winkel koopt. Die CD's zijn een stuk duurder. Of voor mocht je illegale MP3's luisteren: dat is net zoiets als zeggen van dat de TV bij Winkel 1 duurder is dan bij Winkel 2, omdat je 'm bij Winkel 2 gewoon kunt stelen.
Er is in europa genoeg te krijgen, alleen is alles landelijke beschermd, dus voor iedere aanbieder weer een ander encryptie..

Maar er is een hoop leuks te vinden, met een draaibare schotel..
Zou inderdaad is tijd worden!!

want ik heb ook een roadtrip gemaakt, en ik moet zeggen.. als je 5 kilometer buiten een flinke stad ben, dan krijg je echt alleen maar countrymuziek, echt vreselijk! ;(
Anoniem: 108359 9 maart 2004 12:44
Wat betreft kosten valt het wel mee hoor, een satellietradio heb je al voor zo'n 100 euro. Er zit een redelijk compacte antenne bij, zoals je op bijvoorbeeld http://www.dooyoo.co.uk/electronics/portable_audio/hitachi_worldspace_ receiver/ kunt zien.

Ontvangst gebeurt trouwens tussen 1453.384 to 1490.644MHz

Thijs
Anoniem: 84097 8 maart 2004 23:33
Klinkt goed, dat is voor Amerika denk ik wel een stapje vooruit. Alhoewel ik denk dat ze dit beter kunnen doen met het GSM netwerk, want daarvan is de dekking net zo beroerd. En bereikbaar zijn lijkt me toch iets belangrijker dan naar de radio kunnen luisteren. Maar goed, digitalisering van media en communicatie op een wereldwijde schaal komt ons allen ten goed en aangezien Amerika een groot deel van ons bolletje inneemt lijkt het mij een goed begin!
GSM met satellieten kan niet. Dan zou je een schotel mee moeten nemen als zender.
Ik persoonlijk zie dit hier niet zo snel verschijnen. De dekking is hier wat handiger voor elkaar te krijgen d.m.v. van een aards (terrestrial) netwerk zoals DVB-T. In nederland wordt hiermee nu uitgezonden al (Digitenne).
<quote>
The Iridium Satellite System is the only provider of truly global, truly mobile satellite voice and data solutions with complete coverage of the Earth (including oceans, airways and Polar regions). Through a constellation of 66 low-earth orbiting (LEO) satellites operated by Boeing, Iridium delivers essential communications services to and from remote areas where terrestrial communications are not available. The service is ideally suited for industrial applications such as heavy construction, defense/military, emergency services, maritime, mining, forestry, oil and gas and aviation. Iridium currently provides services to the United States Department of Defense and launched commercial service in March 2001.
</quote>

of ga maar eens kijken op [url="http://www.iridium.com,"]www.iridium.com,[/url]
deze levert diensten via een hoop "resellers" zoals bv. in Nederland via http://www.glocall.com en http://www.xantic.net/ en in Belgie via http://www.edchq.com en je hoef helemaal geen satelietschotel mee te nemen hoor, die telefoons zijn te vergelijken met een (iets grotere) GSM.
Anoniem: 57363 @s4630428 maart 2004 23:45
Google even op irridium, wil je?

Het bestaat namelijk wel. Was een projekt van Motorola om een soort GSM netwerk middels sattelieten om de aarde. Daar heeft Motorola miljarden ingepompt en er zwerven nog een aantal van die speciale sattelieten rond de aarde en was al achterhaald door de welbekende GSM telefoons op moment van opleveren.

De techniek was deels dat er veel sattelieten rond de aarde in een baan werden geschiten in een lage baan met veel uitgangsvermoegen. Het was/is de schrik voor menig radio-sterrenwacht.
Het is wel even wat lastiger als je ook data terug moet sturen, zoals met telefoons. Nou zijn er wel sateliet telefoons, maar om "even" te zorgen dan alle mobiele bellers de sateliet in de ruimte kunnen bereiken is wat optimistisch ingebeeld.
Wel een mooi iets, maar 9 tot 12 dollar per maand zou ik er wel niet voor overhebben hoor.

Eens dat dit weer over heel de wereld beschikbaar is een algemeen goed is geworden zal de prijs wel deftig zakken. Eindelijk een zender zonder reclame die niet stoort enzo ..
Ik vind het anders wel een reeel bedrag. Voor de kabeltelevisie/radio betaal ik het ook, en dat zijn heel wat minder zenders en van heel wat minder kwaliteit (niet digitaal).
Anoniem: 102692 @djack9 maart 2004 12:10
Als het inderdaad reclame-vrij is dan wil ik best betalen. Moet het wel non-stop muziek zijn. Maar $12 per maand is vrij veel.
Anoniem: 106950 8 maart 2004 23:43
Vraag me nou toch wel af wat het word in nederland, glasvezel of satteliet, zal wel glasvezel worden aangezien nederland toch niet bepaald groot is :)
hopelijk gaan ze van die thema zenders maken met bijv alleen dance of alleen met hiphop etc.
lekker je eigen muziek zonder dat je opeens je radio zacht moet zetten omdat er dan opeens een :r nummer langs komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.