Binnenkort ook WiFi-bereik midden op de oceaan?

Reuters schrijft over Wheat International, een bedrijf dat zich bezighoud met breedbandinternet in een gebied dat bijna elke netwerkprovider over het hoofd heeft gezien: de wereldzeëen. Forrest Wheat, eigenaar van het bedrijf, ziet een gat in de markt dat opgevuld zou kunnen worden door het twaalf maanden geleden ontwikkelde TeleSea, dat momenteel gedeeltes van de territoriale wateren van de VS van WiFi internet voorziet. Momenteel richt Wheat zich nog op het beschikbaar maken van internet in een zeegebied van dertig mijl tot de kust, in de toekomst zou het met behulp van satellieten zelfs mogelijk moeten zijn om midden op de oceaan te internetten.

Aankondigingspic WiFi-netwerkDe ex-marinier verkoopt geen TeleSea-apparatuur: indien je gebruik wil maken van internet binnen een afstand van dertig mijl tot de kust dien je een servicecontract met de lengte van minimaal een jaar aan te gaan, dat niet bepaald goedkoop te noemen is. Met 7.500 dollar aan installatiekosten en een maandelijkse kostenpost van vijfhonderd dollar is dit type internet alleen weggelegd voor de serieuze zeeverkenners. Een netwerk van meer dan zestig meter hoge antennes langs de kust maken een snelheid tot 11 megabit per seconde mogelijk.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

22-09-2003 • 18:40

52

Bron: Reuters

Lees meer

Reacties (52)

52
52
41
4
0
0
Wijzig sortering
Lijkt me voornamelijk wel handig voor de commerciele vrachtvaarders. Maar gezien de financiele problemen van de toenmalige satteliet telefoonboeren, lijkt het me geen aantrekkelijke markt.

Bovendien lijkt het me sterk dat je met je wifi apparatuur met sattelieten zou kunnen communiceren. :?
Vraag me af hoelang het duurt voor je bij je business class vlucht standaard een breedband internet verbinding hebt
Dat word een lang kabeltje :)

Naja, leuk zo op zee, later komt zeker de rest van de planeet er ook nog bij, en dan hebbie wereldwijd WiFi. Alleen even de leuke hamvraag, lekker beveiligd zeker?

Ik heb een nieuw gat in de mark, hacking cruises,
30 mijl van de amerikaanse kust mag je er lekker op los hacken, als ze komen gaan we lekker internationale wateren op. Laat maar komen,

Iemand interesse?
Vraag me af hoelang het duurt voor je bij je business class vlucht standaard een breedband internet verbinding hebt.. Daar is denk ik een vrij grote markt voor, want dan kunnen mensen nog effectiever werken in die 8 uur in het vliegtuig op en neer naar Amerika...
Vraag me af hoelang het duurt voor je bij je business class vlucht standaard een breedband internet verbinding hebt.. Daar is denk ik een vrij grote markt voor, want dan kunnen mensen nog effectiever werken in die 8 uur in het vliegtuig op en neer naar Amerika...
Dat is allang mogelijk op een aantal vluchten. Ik meende vanaf Lufthansa. Gewoon via satteliet.

Deze techniek, via wifi...ik vind het ronduit belachelijk. Je praat hier over afstanden van tientallen kilometers...daar is Wifi niet de juiste techniek voor. De snelheden zijn laag, de standaard radio's zijn brak (Het scheiden van de kanalen) en het is gewoon gemaakt voor indoor.
Maargoed, wil je toch wireless gebruiken....neem dan een fatsoenlijke Fixed wireless oplossing. Hogere frequenties, grotere afstanden, en stukken meer zekerheid.

Daarnaast, er zijn zat schepen die al lang een standaard satelliet verbinding hebben, waarmee internetten ook prima mogelijk is. En dat is stukken goedkoper dan deze 'oplossing'.
offtopic:
En over welke pingtijden spreken we hier :z


Denk niet echt dat dit van de grond gaat komen.
Als je echt midden op zee wil i-netten dan neem je toch satelliet?
Snel, overal bereikbaar en nog minder duur :) (en veiliger dan wifi)

[EDIT]
Wat is hier zo slecht aan dat het -1 verdient volgens jullie?
@Netblade:
[quote]

moet je dan niet inbellen voor je upstream
[/quote]
Nee, upstream gaat tegenwoordig ook met sateliet...
Ik dacht dat satteliet een hele kunst was om af te stellen. Een millimeter onnauwkeurig je zender afgesteld en je mist de satteliet gigantisch.
Ik vraag me af of dat wel te gebruiken is op een bewegende boot, die ook schommelt en waarschijnlijk ook nog eens goed trilt door allerlei zware motoren aan boord.
hoezo? Men maakt nu voor GPS en telefonie ed. op zee toch ook al gebruik van satellieten?
Het GPS-systeem heeft iets van 30 satelietten in de lucht hangen zodat je altijd bereik hebt van een sateliet. Ik denk niet dat bedrijven van internet ook zoveel satelietten daarzo hebben hangen.
Wanneer je een schotel antene gebruikt zoals bijvoorbeeld met schotel TV is het inderdaad erg nauwkeurig richten en zit je er snel naast etc. Veel boten hebben daarom ook een zogenaamde Bolle schotel. Dit zit er uit als een grote witte bal op het dak en kan dus van alle kanten satelliet signaal ontvangen waardoor je dus niet hoeft te richten. Het nadeel is dat deze oplossing erg duur kost en daarom dus niet voor digitale tv word gebruikt in normale huishoudens.
offtopic:
[quote]
En over welke pingtijden spreken we hier
...
Als je echt midden op zee wil i-netten dan neem je toch satelliet?
[/quote]

Hmm satteliet heeft vast een veel snellere pingtijd.... not. Als een sateliet in een stationaire baan hangt dan hangt deze ongeveer 37000KM boven de aarde das dus zo'n 74000 kilometer heen en terug, oftewel zo'n twee keer rond de aarde. Met de lichtsnelheid van 299792 km/s doed een signaal er dus 123ms seconden over die afstand. En dan ga je lopen zeuren over de pingtijd van deze oplossing?


Ik denk dat deze oplossing meer voor de rijke jup op z'n jacht bedoeld is die zonder veel gedonder een aansluiting wil. Deze personen kan het niet zoveel schelen hoeveel het kost, als het maar betrouwbaar werkt. Wat satteliet op een boot betreft, volgens mij heb je voor breedband satteliet een schotel nodig en een schotel op een boot lijkt me door de deining van de oceaan niet echt betrouwbaar. Voor niet breedband heb je waarschijnlijk wel andere oplossingen met gewone antennes over sattelieten alleen is deze manier van communiceren erg duur daar de bandbreedte schaars is en een satteliet duur.
je bent vergeten dat je ping tijd *2 is

dus als jij een ping doet gaat het als volgt

pc -> satelliet
satelliet -> provider
provider -> host
host -> provider
provider -> satelliet
satelliet -> pc

dwz dat je ping in optimale omstandigheden minimum 250 ms is.
Er zijn een hoop mensen die op boten werken, zoals baggeraars etc, voor zulke bedrijven kan het best wel intressant zijn om internet voor hun werknemers op zee en in de haven aan te bieden.
Lichtsnelheid + normale pingtijd :z
Jah, ik denk dat je hier idd een puntje hebt... Wel vinnik het echt een mooi initiatief. maar vraag me af hoe groot de behoefte is aan internet midden op de oceaan? de info die je nodig hebt krijg je toch soieso wel via telefoon/marifoon/satteliet??
moet je dan niet inbellen voor je upstream ;)
Als ik op zee zit en heb de kansen... dan wil ik Tweakers lezen :Y)
Ik vraag me alleen effe af of er ook een benodigde extra antenne nodig is. De masten zullen mijn Wifi kaartje echt wel kunnen bevooraden met gegevens, maar hoe zend ik iets terug?
Zijn die grote antennes zo gevoelig ... lijkt me niet.
Ik vraag me alleen effe af of er ook een benodigde extra antenne nodig is. De masten zullen mijn Wifi kaartje echt wel kunnen bevooraden met gegevens, maar hoe zend ik iets terug?
Gewoon, net zoals je op het land ook communiceerd met een sataliet, met een schotel + zender. Die dingen kosten verhoudingsgewijs niet echt veel en je kan ermee de satalieten bereiken.

De bedrijven/particulieren op het vaste land gebruiken ook of schotels om het upstream verkeer terug naar de sataliet of een dial-in verbinding en aangezien dail-in midden op zee niet werkt blijft de schotel over.
Zijn die grote antennes zo gevoelig ... lijkt me niet.
Het gaat over satalieten en inderdaad is een standaard WiFi kaartje niet echt geschikt om met satalieten te communiceren, het zal dus gewoon via schotels gaan.
het vervelende met satelieten is de tijd, 2 keer op en neer is al ruim een halve seconde. Verder is sateliettelefonie (modem) prijzig, 5-10 usd /min.

Op zich een goeie zaak dus. Grappig dat de yanks hun territoriale wateren nog steeds wereldzeen noemen. Is dat niet wat kort door de bocht voor een strook van 200 nautische mijlen?
nou ten eerste sataliet internet heeft op zijn minst 2 sec vertraging zowel up als down
en wordt net als je standaard ADSL of Kabel verbinding gewoon per maand berekent en niet per minuut
voorbeeld http://dtv.orbitsat.com/Product.asp?PID=DW-4000/99N&referer=seoproz

en nog een quote uit het origineel artikel van reuters
His year-old service, TeleSea, has tossed a line to U.S. coastal waterways, and eventually aims to encircle the globe
Hier hebben ze het nog over een kust gebied
het is je eigen mede kaaskop die het artikel op tweakers geschreven heeft die het heeft over wereld zeeen dus wie is er kortzichtig hier ???
Met geostationaire satelieten wel, die staan namenlijk op 72000 km hoogte. Maar het iridium netwerk (ik weet niet van wie het nu is, is nl. al een paar keer failliet gegaan geloof ik) heeft satelieten op 200km (dacht ik) hoogte staan (die draaien dus rond en zijn niet geostationair) is de latency stukken lager. Dus als je met een dergelijk netwerk wilt internetten gaat het al een stuk beter.
Een netwerk van 60 meter hoge antennes langs de kust.... nee dank u wat mij betreft, dat is landschapvervuiling.

Is het dan zo erg om op bepaalde plaatsen offline te zijn voor zowel internet als telefonie?
ja dat kan het zijn.
als rijken luis jongen op je jacht will je toch ook aftentoe op internet, of niet soms? :+
maar serius, er zijn zag legitime redenen te bedenken waarom je internet op het water wou willen.
daarnaast komt zo'n paal maar op de 10-15 mile te staan ongeveer. lijkt me sterk dat je er echt last van hebt.
en later gaat het dus via een sataliet. heb je helemaal nergens last van.
Inderdaad.. als rijkeluisjongen moet je toch midden op zee ook je pr0n kunnen downloaden :)
Gelul van een groenkikker.
Heb je echt last van van die paal.
Nee, ik heb er geen last van, ik kan die dingen wel 'plaatsen' in het landschap. Maar denk ook eens aan wezentjes die zich niet zo kunnen inleven, vogels bijvoorbeeld...
hehe we hebben het over een zendmast niet
nog een windmolen die wij in nederland maar al te graag aanleggen
omg :o

Hier in Nederland zijn nog zat mensen die nog moeten inbellen met hun 56K modempje omdat er niks beters is, maar op de stille oceaan wordt er flink @ 11mbit geleeched? :D

Ja.. het is maar oneerlijk verdeeld. :+
die kunnen van dezelfde satelietverbindingen gebruikmaken als schepen...maar reken op een prijs van ongeveer 1 dollar per MB....
Kan je niet al heel lang gebruik maken van redelijk betaalbaar sateliet internet voor je downloads. Voor gewoon wat surfen is 56k redelijk geschikt, mits je een goede provider hebt.
Ja maar op zee heb re een tweewegverbinding nodig...en een heel leuk ontvangertje die goed op de juistte sattelietten gericht wordt...
Ik doelde op het: "Hier in Nederland zijn nog zat mensen die nog moeten inbellen met hun 56K modempje omdat er niks beters is" van Databeest.
Er zijn al genoeg mogelijkheden om midden op de oceaan te internetten via de satelliet. Denk met name aan Intelsat.
Alleen met satteliet is het ontzettend duur om zowel up als download te krijgen.

Alleen download is nog wel te doen, en zelfs mogenlijk hier in nederland thuis.

Alleen dan gaat de upload gewoon nog via de telefoon.
Als je up en download via telefoon wilt, dan kan je de kosten vertienvoudigen als wat dit geintje in amerika kost.
Als je up en download via telefoon wilt, dan kan je de kosten vertienvoudigen als wat dit geintje in amerika kost.
Dan zul je er toch wel héél véél moeten opzitten ;-) Of bedoelde je satteliet :-D
Misschien gewoon op elke boot een zender / ontvanger monteren en dan via peer-to-peer internetten :?
Dat zou dan alleen betrouwbaar zijn op drukke vaarwateren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.