AnandTech heeft een interessante beschouwing over DDR2 online geplaatst. Na de berichten over torenhoge prijzen en tegenvallende prestaties is de conclusie van Anand geen grote verrassing: DDR2 is flink duurder dan DDR, zonder dat de prestatie er echt op vooruit gaat. Eerst en vooral wordt er iets dieper ingegaan op de verschillen tussen DDR en DDR2; dat zijn er niet spectaculair veel, het belangrijkste verschil is dat DDR2 een 4-bits prefetch heeft. Dat bekent dat er vier bits per klokpuls worden verzonden, waardoor het eigenlijk onder de noemer QDR (Quad Data Rate) valt. Dat heeft tot gevolg dat de werkelijke kloksnelheid van bijvoorbeeld DDR2-400 slechts 100MHz is, terwijl DDR400 z'n werk doet op 200MHz. Samen met een aantal optimalisaties zou dat ervoor moeten zorgen dat de bandbreedte en de performance in het algemeen van DDR2 er fors op vooruit gaat ten opzichte van DDR.
De praktijk blijkt echter anders. Enerzijds heeft dat als oorzaak dat DDR2 nog jong is en de technologie nog verder ontwikkeld moet worden, samen met de bijbehorende geheugencontrollers. Het DDR2 dat we in maart of april in massaproductie zullen zien zal ook zeker niet hetzelfde zijn als het DDR2 dat we nu kennen. Toch is het zo dat de latencies voorlopig torenhoog te noemen zijn; zo hebben de modules van bijvoorbeeld Micron latencies van maar liefst CL4-4-4-4. Dat is ook weer een gevolg van het feit dat de technologie nog in de kinderschoenen staat. Een ander niet te miskennen feit is dat DDR2 niet noodzakelijk ontwikkeld is om DDR de boksring uit de slaan qua performance; het is vooral de bedoeling om weer een stuk verder te kunnen.
Binnen DDR is er weinig ruimte meer over, aangezien er nu reeds betrekkelijk hoge klokfrequenties worden bereikt. DDR2 verzendt het dubbele aantal bits per klokpuls, met als gevolg dat de klokfrequentie in theorie slechts half zo hoog hoeft te zijn om dezelfde bandbreedte te bereiken. Dat laat veel meer ruimte over naar de toekomst toe; pas wanneer we spreken over DDR-667 en DDR-800, volgens een aantal roadmaps nog dit jaar, wordt het interessant om de prestaties van de oude en nieuwe DDR-variant te vergelijken. Het ligt in ieder geval niet in de lijn der verwachtingen dat DDR2 snel zal aanslaan bij het publiek; daarvoor moet er eerst iets gedaan worden aan de prijzen, die op dit ogenblik ongeveer 900 US-dollar bedragen voor 512MB. Een blik in de Pricewatch leert ons dat dat bedrag het tienvoud is van de prijs van dezelfde hoeveelheid DDR-geheugen, namelijk zo'n 72 euro.