Financiële dienstverleners trekken ICT-markt uit het dal

Net als twee maanden geleden, heeft adviesbureau Ernst & Young de resultaten van de ICT Barometer op internet gezet. Dit onderzoek is inmiddels al voor de elfde keer gehouden door onderzoeksbureau Interview-NSS onder 615 directeuren, managers en ICT-professionals. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat het voornamelijk banken en verzekeraars zullen zijn die de Nederlandse ICT-markt uit het dal zullen gaan trekken dit jaar. Volgens Jacob Verschuur, directeur van Ernst & Young ICT Leadership, laat het onderzoek ook zien dat er een definitief einde is gekomen aan de ICT-recessie. Wanneer de huidige uitkomsten vergeleken worden met de resultaten van februari 2003 is een duidelijke toename van het ICT-budget te constateren in deze twee sectoren. Daarnaast viel in voorgaande onderzoeken op dat gereserveerde ICT-gelden niet volledig gebruikt werden. Dat is nu anders, aldus Verschuur. Hij waarschuwt echter wel voor een te groot optimisme: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer".

Ernst & YoungBij de helft van de 615 ondervraagden is binnen de organisatie sprake van het uitbesteden van ICT-activiteiten. In de handel- en distributiesectoren wordt relatief veel uitbesteed, terwijl er binnen de dienstverlening weinig gebruik van wordt gemaakt. Applicatiebeheer (hosting en onderhoud van systemen en applicaties) wordt door de meeste bedrijven uitbesteed. Daarna volgen de uitbesteding van de infrastructuur (desktop management en helpdesk) en de uitbesteding van business processes (HRM-activiteiten en salarisadministratie). Uit het onderzoek blijkt verder dat het uitbesteden van ICT-activiteiten aan buitenlandse bedrijven nog weinig wordt gebruikt. Vooral in het MKB is dit nog geen aandachtspunt. Grotere bedrijven zijn hier echter al wel mee bezig en de verwachting is dat bij deze bedrijven de aankomende twee jaar tien procent van alle ICT-projecten door buitenlandse bedrijven uitgevoerd zal worden.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

24-02-2004 • 16:59

30

Submitter: T.T.

Bron: Ernst & Young

Reacties (26)

26
26
8
3
0
17
Wijzig sortering
Wat voor een zwaluw? Een noord-afrikaanse? :Y)
(hint: Monty Python)

Maar de overheid en semi-overheid doen ook nog vrolijk mee hoor. Misschien dat zijn niet voor groei hebben gezorgd maar zeker dat de markt niet nog verder is afgezakt.
Ik merk zelf dat er meer vacatures komen voor ICT -starters en dat ik zelf vaker wordt uitgenodigd dan voorheen. Ben in de afgelopen maanden vaker uitgenodigd dan in 2 jaar.
Dus volgens mij gaat het beter met de economie. Wat ik verder heb gemerkt is dat bedrijven sinds instorten van de ICT markt, al 1 tot 2 jaar niemand meer hebben aangenomen en nu dus weer mensen aannemen. Dit is natuurlijk gunstig voor ons starters. Tevens slaat de vergrijzing volgens mij nu ook een beetje toe. Ik hoorde zelfs dat sommige bedrijven op korte termijn meer starters willen aannemen om het gat van gepensioneerden op te vullen.
Het enige nadeel voor starter is wel dat je moet opboxen tegen sollicitanten met ervaring of je krijgt zo'n fucking assesment(test), wat naar mijn mening niks zegt over je prestaties, inzet, ect, ect.
En wat versta jij onder een starter :?
Pas afgestudeerden of degenen zonder veel ervaring
Ja, Bedrijfskundige Informatica
Net uit de schoolbanken, dan wel mensen die uit een andere richting de IT hoek in gegaan zijn.
Anoniem: 106837 24 februari 2004 17:02
Wat zullen alle ICT'ers en informatica studenten nu blij zijn (waaronder mijzelf). Was ook wel logisch dat er een herstel aan zat te komen. Nu maar hopen dat er dit maal geen hype om de ICT heen komt te hangen (lijkt me niet echt realistisch meer).

Gelukkig gaat de bijbelse 7-vette, 7-magare jaren regel hier niet op :)

edit: typo & bijbelupdate
Nee, 't is symbolisch, je kunt het wel de 7slechte/goede maanden noemen :P
Nou, niet precies de bijbelse cyclus inderdaad maar begin jaren '90 is er ook een grote klap geweest. Dat was het einde van o.a. Infotheek.
Dienstverlening in ICT is gewoon ontzettend conjunctuur gevoelig-- als het goed gaat met de economie, gaat het goed met de ICT, als het slecht gaat met de economie, is het eerste waar bedrijven in zullen snijden hun ICT budget. Ik vermoed dat er na herstel bij de eerstvolgende laagconjunctuur weer de nodige ICT faillissementen zullen zijn.
Het is natuurlijk ook moeilijk: hoe dek je je als bedrijf in tegen zo'n laagconjunctuur zonder mee te groeien in de hoogconjunctuur?
Het is dan ook zo dat het weer iets beter gaat met de economie (ik heb zo ie zo niets gemerkt van een recessie), kijk naar de beurs die weer stukje bij beetje aan het opkrabbelen is; evenals de grotere nederlandse bedrijven die meer en meer winst maken. Het is dus uit jouw 'analyse' (niet denegerend) logisch dat het ook met de ICT weer beter gaat nu.

GOED MAN! :)
De vraag is of afstuderenden er meteen iets van gaan merken, check de vacature sites maar eens...het gaat tegenwoordig meer om ervaring...
Vergeet niet dat de afgelopen tijd een hoop ICT-ers met ervaring zijn afgevloeid. Deze zijn nu weer langzaam gewild, maar verdringen zo wel de starters. Tenzij dit vacatures zijn waar men starters op wilt zetten ivm kosten\ervaring. ( bijv. helpdesk etc. )

En verkijk je niet op de overheid. Deze zijn al een tijdje aan het kijken hoe ze de ICT dienstverlening beter kunnen interniseren of hun contracten kunnen inbesteden ipv aanbesteden. D.W.Z. kijken binnen andere overheidsinstanties welke de taken kunnen overnemen van externe partijen. Weet hier een en ander van want zit er zelf tussen.

Ben gedetacheerd voor een externe partij,bij een overheidinstatie waar we een lang lopende contract hadden. Intussen is vorig jaar, bijna alles overgeheveld naar een ander overhiedsinstantie onder mom van lange termijnbezuiniging.. :? terwijl de kwaliteit hollend achteruit is gegaan.

Is wel zo dat een gedeelte van de taken niet in huis zijn, dus worden toch nog externen hiervoor ingehuurd. Maar zijn ook niet oneindig..


*offtopic*
Hot item of "hype" van de komende jaren zal toch het hele Wireless gebeuren zijn. Alleen zijn ze wat voorzichtiger mbt investeringen tov vroeger.
*end offtopic*
Hij waarschuwt echter wel voor een te groot optimisme: "Eén zwaluw maakt nog geen zomer".
Een voorzichtig optimisme is nog altijd meer dan ICT'ers zichzelf 2 jaar geleden konden veroorloven. :)
Het is wel enig sinds te merken ik werk zelf als telematica monteur, en het is momenteel een gekkenhuis met nieuwe aanvragen voor nieuwe netwerken of oude te vervangen... Dus ik zie er wel een kern van waarheid in :)
Het gaat zeker langzaam beter met de economie, ik werd van de week voor het eerst in 3 jaar weer gebeld door een headhunter voor een baan.
Ik heb zo'n ontzettende hekel aan de media, de afgelopen tijd.
Ik denk dat als er geen enkele journalist ook maar iets over de achteruitgang in de economie had gezegt, dat de recessie er helemaal niet zou zijn geweest en al helemaal niemand over zat te klagen.
Bovendien vind ik dat, de werklozen daargelaten, er helemaal geen recessies is als ik nog iedere dag een zakkie brood naar me werk kan meenemen en dat er genoeg wc-papier is om me kont af te vegen.....
Volgens de definitie van een recessie is er ook (nog) geen. Ik heb me laten vertellen dat dan namelijk de economie twee achtereenvolgende kwartalen gekrompen moet zijn, en we hebben er maar 1 van gehad.

Maar macro-economisch gesproken gaat het dus wel een stuk minder goed (of dat je nou dus "slecht" moet noemen...)
Anoniem: 94640 @paella24 februari 2004 19:55
Volgens mij is dat de definitie van depressie, niet recessie.
vandale.nl:

economische teruggang => crisis, depressie, inzinking
1. Geef de definitie van een recessie voordat je probeert te zeggen wanneer we erin geraakt zijn... Als ik mij niet vergis is een recessie een krimpende economie waarbij een aantal perioden achter elkaar daadwerkelijk een afname van het bruto binnenlands inkomen voorkomt
2. Vanuit die optiek zitten we inderdaad pas sinds 2003 in een recessie
3. Echter, sinds 2000/2001 waren er al voortekenen dat het iets minder zou gaan, aangezien de groei verminderde. D.w.z. de economie groeide nog wel, maar minder hard. Nog geen recessie, maar wel duidelijk dat we die kant opgingen. Enkel, Komé Soldaat zegt wel: als we allemaal zeggen dat het slecht gaat, gaat het ook slecht. Klopt, de Self-fullfilling prophecy. Andersom ook zo: denken we allemaal dat het goed gaat, gaat het goed. Alleen Komé, je vergeet dat je op zo'n moment ook teveel ergens in gelooft en niet inziet dat het slechter kan gaan. Ofwel: iedereen schrok ervan dat de economie 'ineens' slechter draaide.
4. En dit blijft nu eenmaal zo: zonder dalen geen pieken. Constant groeien kan niet, er is altijd een afkoelingsperiode nodig! En ik moet zeggen dat die periode nog aardig milt is geweest! Klagen is dus inderdaad niet nodig... Werk is nog steeds te vinden, alleen moet je wat beter je best doen
Depressie = krimpende economie (negatieve groei)
Recessie = sterk verminderde groei (positieve groei)
Of ben ik nu helemaal gek aan het worden? :?
ah, nu snap ik waarom de hoge heren van de 2e kamer met Reces gaan
Ze overschatten het mkb opeens wel erg..
verwachten ze nou echt dat het ooit rendabel wordt voor een mkb om ict naar het buitenland te outsourcen?

--- als zo een bedrijf al denkt aan outsourcen van applicaties is het naar mijn menig al wat groter.. of doen ze het samen met een branchevereniging

Beetje raar perspectief hebben ze daar af en toe bij E&Y
In wezen is je POP accountje van je provider als een outsourcing van je email...
Uiteindelijk kan je maar in beperkte mate zaken outsourcen. Zaken als maatschapij software die je in de verzekerings wereld veel ziet zijn nederlands talige.
Lijkt me toch lastig om die door "anderstaligen" te laten suporten. Misschien dat Gumus in Turkije een Helpdesk voor nederlandse bedrijven wil beginnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.