Creative introduceert professionele geluidskaart

Creative heeft gisteren een persbericht de wijde wereld in gestuurd waarin het bedrijf haar eerste professionele geluidskaart introduceert. De kaart gaat door het leven onder de naam Creative Professional E-MU 1820 en is in staat 24bits/192KHz audio af te spelen en op te nemen. De kaart heeft een groot scala features aan boord die interessant zijn voor de professional. Aanwezig zijn WDM, DirectSound en ASIO 2.0-drivers voor Windows XP en 2000. Verder is het mogelijk om verschillende audiobronnen te mixen en te monitoren via de hardware met behulp van de E-DSP chip. Ook qua aansluiting schiet de kaart niet tekort.

De kaart zelf heeft ADAT-, S/PDIF- (optisch en coaxiaal) en FireWire-aansluitingen. Tevens zit er op de kaart een EDI-aansluiting waarmee de kaart verbonden kan worden met de AudioDock door middel van een CAT5-netwerkkabel met een lengte van drie meter. De AudioDock heeft aan de voorkant twee TFPro microfoonvoorversterkers met een versterking van 40dB en een geintergreerde 48V voeding. Verder vinden we een uitgang voor een hoofdtelefoon, optische S/PDIF out en een tweetal MIDI-aansluitingen. Aan de achterkant vinden we zes 1/4" analoge ingangen, acht 1/4" analoge uitgangen, een draaitafel ingang, vier stereo 1/8" luidsprekeruitgangen, nog een aantal MIDI-aansluitingen en de EDI-interface.

Verder zal optioneel een speciale sync-dochterkaart beschikbaar komen waarmee verschillende audiobronnen betrouwbaar gesynchroniseerd kunnen worden. De kaart zal aan het eind van deze maand in de winkels komen te liggen met een prijskaartje van 405 euro waarmee de kaart aanzienlijk goedkoper is dan vergelijkbare producten van de concurrentie. Hoeveel de sync-kaart zal gaan kosten wordt niet vermeld in het persbericht.

Creative Professional E-MU 1820 Digital Audio Systeem

Door Hielko van der Hoorn

06-02-2004 • 15:42

59

Submitter: Roland78

Bron: Creative

Reacties (59)

59
54
42
23
4
5
Wijzig sortering
Raar verhaal. Creative is al tijden eigenaar van Emu en zoals bekend is Emu al jaren bezig met het ontwikkelen van professionele geluidsapparatuur. Bijvoorbeeld het Paris systeem of de Audio Production Studio (http://www.soundonsound.com/sos/jan99/images/emuaps.gif). Dit is dus helemaal niet de eerste professionele geluidskaart van Creative. Het enige wat anders is is dat ze wat meer nadruk aan de naam Creative geven bij de producten van Emu. Maar het ziet er goed uit en Emu maakt altijd goed spul, dus het zal er zeker niet minder om klinken.
Paris is een product uit de Ensoniq lijn. Ensoniq is opgegaan in EMU.

Vergelijk van Ensoniq en EMU laat een duidelijk kwaliteitsverschil horen. EMU is absoluut beter.

De naam Ensoniq vind je dan ook niet meer terug.

Zet maar eens een Ensoniq sampler naast een EMU. Een wereld van verschil! Ensoniq verliest kracht in een eindmix!

Paris is mijns inziens dus geen pro audio systeem!

@wouter veltmaat: Zou kunnen dat Ensoniq op het laatst toch goed geluid uit hun Paris wist te persen. Echter op dit moment vind je vrij weinig info over Paris en ziet het ernaar uit dat zelfs door EMU geen ondersteuning geboden wordt! Zelf ken ik niemand die met Paris gewerkt heeft. Tuurlijk zullen er mensen zijn die er super enthousiast over zijn. Echter als je met alle synths en samplers van Ensoniq gewerkt hebt en je kent het klankkarakter, dan ga je niet gauw nog een audiokaart van dat merk gebruiken, temeer daar je weet dat de support zal vervallen! (was bij uitkomen van Paris al bekend dat het niet zo goed ging met Ensoniq).

Protools is absluut niet heilig, maar is wel de standaard. Voornaamste reden dat het gebruikt wordt is veelal de uitwisselbaarheid tussen diverse studio's.

Zelf ben ik Creamware fan. Hoewel de support hier ook te wensen over laat, vind ik de software (TripleDat) zeer prettig werken EN het gebruik van externe converters (Tascam DA30II) bevalt me uitstekend. Ook zijn de onboard converters naar mijn mening uistekend.
Emu samplers zijn net zo crashgevoelig als Ensoniq's geweest hoor. (Wat wil je ook met een 486 als CPU
Vraag me af wat dit met de geluidskwaliteit te maken heeft? Trouwens, 486? dan maar effe kort lijstje:

EMU Emulator EIII: 32016 main processor and 32081 floating point coprocessor
EMU Emulator EIIIx: National 32CG16 main CPU, clocked at 30MHz
EMU ESI series: Motorola 68306 clocked at 16 MHz

Vergeet ook niet de dedicated chips door EMU zelf ontworpen!

Zomaar even doen alsof het hier om een 486 met wat software gaat is onjuist. Er is nog steeds een wereld van verschil tussen een software sampler en een hardware sampler!

Mijn favorieten: Fairlight en EIII (met analoge filters en dus 18 outs!) Ik heb beide staan en heb de meeste samplers zelf uitgebreid over mijn eigen setup kunnen testen.

Mijn favorite test: weergave van een cello (laag en hoog tegelijk) of een filtersweep met wat resonance van een MiniMoog. Test daar je audiokaart of sampler maar eens mee!

Tenslotte een tip voor mensen die het wat goedkoper willen houden en toch pro kwaliteit geluid willen: koop een tweedehands Tascam DA30, dit zijn de meest gebruikte DAT recorders, met uitstekende converters. Je kunt mooi monitoren en sluit die hap aan op een goedkoop audiokaartje die digitaal in en uit heeft. Werkt perfect en klinkt geweldig. (Meeste CD's zijn met de DA30 gemasterd). Alleen even opletten dat je audiokaart werkt met de software die je wilt gebruiken.
Dan heb je nog nooit goed met Paris gewerkt.

Die was z'n tijd ver vooruit en veegde zelfs de vloer aan met Protools 5. Een veel duurdere concurrent.
En ik ken ook diverse professionele mensen die dit voor film en audioprodukties gebruikt hebben. En Protools hier links voor lieten liggen.

Ensoniq had gewoon teveel verlies gemaakt op de synth markt dus moesten ze wel een noodsprong maken. Gelukkig dat E-mu haar kans schoon zag.

En Emu samplers zijn net zo crashgevoelig als Ensoniq's geweest hoor. (Wat wil je ook met een 486 als CPU)
Eigenlijk is dit een volbloed EMU product. En met EMU zit je wat geluidskwaliteit betreft absoluut niet verkeerd.

EMU mag dan wel ook synthesizers maken, eigenlijk is hun grootste verdienste op het gebied van samplers te vinden. Stellen dat EMU een "synthesizer fabrikant" is, is eigenlijk niet helemaal correct. Ze hebben een prachtig modulair systeem gebouwd en verder wat digitale synths die eigenlijk "romplers" zijn. Een "rompler" is een sample-player die samples in ROM heeft en waar bijv. een digitaal filter op los gelaten kan worden. Echte synthesizerfreaks beschouwen deze apparaten als een synthesizer wannabee.

Op gebied van samplers behoort EMU echt wel tot de top. Sterker nog, ze maken de best klinkende samplers! Ik heb ze vrijwel allemaal getest en kan dit bevestigen. (Alle merken, vrijwel alle types getest.)

Er zijn overigens ook nog 2 andere kaarten in hun pakket: de 1212M en de 1818M

Meer info op http://www.emu.com/

:Y)
(semi-)Professionals blijven benieuwd in hoeverre dit product een echte E-mu status krijgt, inclusief support ed.

Wie ooit een ' E-mu' Audio Production Studio heeft gekocht een aantal jaar geleden (ikzelf in ieder geval), weet hoe Creative met zijn klanten om gaat .Van dat imago komen ze niet gemakkelijk af. Voor mij reden genoeg om pas weer een product van hen te overwegen als de tijd leert dat ze hun leven gebeterd hebben.

Tip: ga er van uit dat je niet meer krijgt dan wat ze op het moment van aankoop bieden. Negeer beloften over toekomstige drivers en mogelijkheden.
Nu nog een volledige externe professionele geluidskaart via Firewire en dan sprint ik voor een Creative naar de winkel.

Tot die tijd behelp ik me met de digitale apparatuur buiten de PC. Dat scheelt nogal in de storingsgevoeligheid.
*)
Tot die tijd behelp ik me met de digitale apparatuur buiten de PC. Dat scheelt nogal in de storingsgevoeligheid.
Het is altijd een keuze tussen latency en storing. Met externe geluidskaarten haal je gewoon niet een even lage latency als PCI-geluidskaarten. Van veel storing met een PCI-geluidskaart hóéf je niet altijd last te hebben. Het ligt vaak aan de andere gebruikte hardware en aansluitingen. De A/D en D/A converters buiten de kast brengen, kan ook ontzettend helpen. En als je je niet veel met opnames bezig houdt en alleen digitale mixdowns doet, is het probleem gelijk een stuk kleiner.

Maar sjun, er zijn al goede externe geluidskaarten, bijvoorbeeld die van Motu. Die zijn redelijk prijzig, maar er zijn ook wel goedkopere alternatieven. Alleen weet ik die zo even niet uit mijn hoofd.
Een digitaal signaal heeft toch geen last van storingen?
En alle analoge signalen blijven buiten de kast, dus over welke storing heb je het nu precies?
Zie ook mijn post hierboven. Er kan wel degelijk storing optreden. Dit natuurlijk op het analoge circuit op de kaart. Bij het afspelen van geluid is het misschien minder vervelend dan bij het opnemen van geluid door middel van de analoge ingang. Zodra het geluid door de A/D-converter is geweest heeft het geen last meer van storing, maar het probleem is dus de weg naar de A/D-converter.
Professioneel? Je zou bijna afvragen "Wat is dat ding van €xxx.- wat nu in mijn kast zit dan?" maar ik snap dat die niet voor componisten/artiesten bedoeld zijn.

Oh well, deden ze nu maar wat aan hun trage driver updates.
Ga maar eens Googlen en kom je er wel achter waarom Creative bij de echte professionals niet echt hoog staat aangeschreven.
Maar het 'duur dus goed/professioneel'-imago van Creative zit er bij de gemiddelde consument helemaal ingeramd. :P
Anoniem: 82930 @-=bas=-6 februari 2004 15:53
Misschien dat hiermee daar verandering in komt. Tenminste... als dit hun eerste echte "professionele" kaart is. In dat geval hebben die professionals geen reden om te zeggen dat de geluidskaarten van Creative niet deugen.

Hoe dan ook, het ziet er wel een leuk ding uit, maar dus iets te uitgebreid voor de gewone gebruikers. :)
Dit is de eerste kaart van Creative gericht op de professionele markt. Dat de consumenten kaarten van Creative niet voldoen aan de eisen van de professionals lijkt me nogal logisch.
Het is natuurlijk een beetje lastig te zeggen. Natuurlijk zal Creative zeggen dat de kaart op de professionele markt gericht is, mede omdat ze zelf geen hogere klasse hebben. Persoonlijk zie ik die kaart eerder gericht op de prosumermarkt. Kaarten van bijvoorbeeld RME, Motu en Lynx zitten toch nog een stukje hoger.
En waar baseer je die uitspraak op?
Heb je al tests van deze kaart gezien? Kan jij alleen uit dat stukje tekst bepalen dat ie niet op het nivo van RME, Moty en Lynx zit?

Klinkt erg als: "het is Creative, dus ik vind het per definitie niet op het zelfde nivo zitten"
Anoniem: 79264 @Zodiac6 februari 2004 15:49
In het berichtje staat:

De kaart zal aan het eind van deze maand in de winkels komen te liggen met een prijskaartje van 405 euro waarmee de kaart aanzienlijk goedkoper is dan vergelijkbare producten van de concurrentie. Hoeveel de sync-kaart zal gaan kosten wordt niet vermeld in het persbericht.
In tegenstelling tot andere creative kaarten heeft deze kaart ook nog:
- gebalanceerde in/uitgangen (voor alle kanalen)
- Word clock
- Fantoon voeding voor de microfoons
- Phono ingang (met hardware RIAA preamp)

En hardware acceleration voor effecten (normaal doet je CPU dat).

-edit-
Linkje met product overzicht,
http://www.emu.com/products/category.asp?category=754&maincategory=754
Deze kaart is ontstaan uit een samenwerking tussen Creative en synthesizer-fabrikant E-Mu. Ik hoop dat Creative het hele ontwerp-gebeuren aan E-Mu heeft overgelaten, en dat ze alleen de productie en marketing voor hun rekening nemen, dan komt het wel goed. :)
Dat waren de meeste Audigy kaarten toch ook al? :?
Die Emu zat er toch ook al bij de AWE32 en opvolgers in?
Emu door Creative overgenomen...
Tegenwoordig maken steeds meer mensen als hobby muziek op de pc. Vroeger was daar veel extern apparatuur voor nodig zoals mengtafels, effectapparatuur (galm, delay etc.) en synthesizers. Maar tegenwoordig kan je met softsynths hele prducties maken die toch super professioneel klinken. Kijk naar Reason en/of VST instrumenten(softsynths) samen Cubase/Logic of Sonar.
Daarom denk ik dat Creative meer op de mensen aimed die vanuit die homestudio wat meer pro aan de gang willen. En dat is een enorme markt. Want ik denk dat "echte" professionals bij voorbaat geen Creative kaart kopen. Simpel weg omdat het merk bekend staat met "gebruikers" kaarten. Echte pro merken zoals creamware , Digidesign ,MOTU of ESI zijn er ook voor rond de 400 euro. En die hebben zich al veel meer bewezen dan Creative.
Rotzooi.

Emu is al tijden onderdeel van Creative. Emu heeft nog nooit een geluidskaart gemaakt. Creative wil de semi-professionele markt op. Wat denken jullie, dat Emu ineens geluidskaarten gaat maken, of dat Creative gewoon de Emu merknaam gebruikt (zoals al eerder gebeurde met de Emu APS)? Juist.

Zolang Creative in z'n consumerkaarten gigantische ontwerpfouten blijft maken kan ik ze niet serieus nemen als serieuze hardwarefabrikant.

Dit ding moet concurreren met de Terratec's, Hoontech's en AudioTrak kaartjes.
Een introductie in de professionele wereld: MOTU, RME en Digidesign. Google is your friend.
Anoniem: 57064 6 februari 2004 18:23
ik vind creative toch niet zo proffesioneel, ik werk nu zelf met de digi002 van digidesign en die werkt voortreffelijk, ik zal dus nooit opteren voor een externe geluidskaart van creative, ook al omdat je bij een digi002 een officiële versie van protools krijgt
Daarom staat er dan ook dat dit de eerste professionele kaart wordt. Omdat de rest dus niet professioneel was. |:(
Anoniem: 105178 6 februari 2004 19:05
Niks mis met de Audigy hoor. Ik hoor van iedereen dat ie brakke DA/AD convertors zou hebben maar dat valt wel mee. Tuurlijk, als je alles vergelijkt met het beste en het duurste dan is iets al snel 'brak'.
Veel huis-tuin-en keuken-muziekanten kikken op sublieme geluidskwaliteit terwijl ze van muziek weinig verstand hebben. Net als op het synthforum: allemaal gasten die menen te moeten pronken met hun gear-list. Ze hebben stapels synths, samplers, modules en de duurste geluidskaarten. En moet je dan eens wat muziek horen die ze on-line hebben gezet,.....echt triest gewoon ! Ik maak nog betere tracks met Music2000 op me PS1 ! Oftewel veel 'muziekanten' laten zich gek maken door geluidskwaliteit en zijn pas tevreden met studio kwaliteit. Deze EMU 1820 lijkt me zeer mooi, maar voor mij iets te professioneel. Ik hou het voorlopig bij mijn Audigy1.
Anoniem: 71926 6 februari 2004 15:52
Och ik heb de creative audigy2 platinum ex, tot voor kort het topmodel, en ik ben uitermate tevreden, wel weet ik zeker dat dat echt niks is voor een artiest. Dus heel goed dat ze er een professioneel model boven geplaatst hebben.
Niet boven, naast.
Deze kaart is voor games waarschijnlijk net zo brak als de Audigy is voor de professionele markt.

[edit]
dat klinkt flamerig, zo bedoel ik het niet ;)
Anoniem: 14038 @Drogo6 februari 2004 19:14
Je koopt deze kaart ook niet om mee te gamen.
Met m'n RME kaart kan ik ook niet gamen. Terwijl dat ding wel RTS output voor films heeft vreemd genoeg.

Maar interessant is dat de AD converters in een aparte kast zitten met speciaal door Ted Fletcher (ex-werknemer van Joe Meek, wat een specialistisch bedrijf in pro audioapparatuur is) ontworpen AD converters.
(Dat is nu even een hype welke beste AD converters in een pro-audio geluidskaart zitten.)
Dit met alles maakt het een prima kaartje voor de thuismuzikant die een alles in een oplossing wil hebben.

Trouwens is deze kaart een direct antwoord op de pro-lijn van Terratec.

E-mu heeft overigens ook varianten op deze kaart gemaakt die speciaal op sampling focussed. Wat interessant is voor de veeleisende muzikant/audio engineer.
Ik kan met mijn RME-kaart (HDSP 9652) prima gamen hoor. Je kan hem gewoon als primaire Windows geluidskaart instellen namelijk. Het wordt misschien wat lastiger als je nog surround wilt, maar dat heb ik nooit geprobeerd.
En reken maar dat je dat minimaal dezelfde kwaliteit hebt als met de beste Audigy.

Maar het is inderdaad zeker niet duur, als je ziet wat voor features je er allemaal bij krijgt.
Daar moest ik bij mijn RME-kaart (inclusief add-on kaarten) toch wel het dubbele voor neerleggen denk ik.
Wat nu interessant is, is als sites als SOS ofzo hem gaan testen en niet Tom's Hardware of Anandtech ofzo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.