Specificaties Rioworks HDAMA dual Opteron-moederbord

Ook Rioworks sluit aan in het rijtje van moederbordbouwers dat de Opteron ondersteunt. Met de HDAMA brengt men een dual-Opteron bord uit dat een van de eerste is met acht Dimm-slots. Iedere processor heeft de beschikking over vier geheugenbanken en er kan maximaal 16GB DDR333-memory gebruikt worden. Verder zorgt de AMD 8131 chipset voor de PCI-X tunnel en in totaal zijn er zes PCI-slots aanwezig. Twee maal PCI-X, twee maal 64 bit 66MHz PCI en twee maal 32 bit 33MHz PCI.

AMD Opteron logo (vrij, klein)Net als bij de K8D Master van MSI zit ook hier een ATi Rage XL videocontroller ingebouwd en deze heeft de beschikking over 8MB geheugen. Tevens is er gedacht aan Serial ATA en dit wordt door een optionele Promise PDC20319-controller verzorgd die vier Serial ATA-poorten mogelijk maakt. Tot slot zijn daar de Dual Broadcom 5702 Gigabit Ethernet controllers die het geheel compleet moeten maken en die gepaard gaan met mogelijkheden tot Fault-Tolerance en Fail-Over.

Rioworks HDAMA dual Opteron moederbord

Door Jan Laros

Freelance redacteur

23-04-2003 • 16:32

39

Bron: Rioworks

Reacties (39)

39
38
27
5
0
0
Wijzig sortering
Lijkt me een heel compleet moederbordje als ik dat zo bekijk.

Trouwens: we hebben hier de nieuwste generatie moederborden en nog steeds zit er een floppy controller op :P lmao

Kunnen ze floppy's niet gewoon op IDE aansluiten (met converter ofzo)?
Lol we hebben hier de nieuwste generatie moederborden en nog steeds zit er een floppy controller op
ik wil niet veel zeggen, maar ik installeer regelmatig FreeBSD met behulp van 2 floppen, en een floppy is ook heel erg handig als je een emergency fixit moet doen als er echt sorres is. Dus of dit nou zo dom/gek/bizar/leip is?

trouwens, schiet me er nog eentje te binnen: 'standaarden'. Voor hetzelfde geld 'moet' je een Floppy controller aan boord hebben, of je hem gebruikt is een tweede natuurlijk.
Paar jaar geleden had je ook een standaard die we ISA slot noemden, en als we die van de borden konden slopen, dan kunnen die diskette controller, com, lpt en uiteindelijk ps/2 poorten toch ook wel eens verdwijnen. Vooral als er zo'n enorme vooruitgang van de processor/chipset is, is het eigenlijk een aanfluiting dat deze antieke shit er nog op zit. Dit is hetzelfde als de voorkant van een F1-wagen een bevesteging voor een paardetuig monteren...dat kan misschien wel eens handig zijn als de moter afslaat en er geen auto in de buurt is om hem te verslepen, kunnen ze er een paard voor spannen. |:(
Dit is hetzelfde als de voorkant van een F1-wagen een bevesteging voor een paardetuig monteren...dat kan misschien wel eens handig zijn als de moter afslaat en er geen auto in de buurt is om hem te verslepen, kunnen ze er een paard voor spannen.
Dat is helemaal niet hetzelfde.
Dat zou namelijk een enorme belemmering voor de Formule 1 wagen zijn.

ISA functionaliteit met daarbij behorende of mogelijk aangesloten apparaten zoals de interne floppy controller zijn helemaal geen belemmering voor de verder werking van de Pc/server. Hoogstens een extra chipje.
Veel mensen hebben het niet nodig, maar dat maakt toch helemaal niets uit.
dan doe je toch een netboot met een laptop aan de seriele poort als console ?!?!
wat wel weer opvalt : dat de amd8131 wel met een koelblokje wordt uitgevoerd, en de 8111 niet :?
Anoniem: 82895 @bigbakkus23 april 2003 16:40
Northbridge heeft meestal koeler he want daardoor gaat geheugen, cpu etc. En southbridge (8111) is voor lichtere dingen zoals pci etc. Logisch, kijk maar eens op je eigen moederbord.
Geheugen gaat niet meer door de NB :P

Wel een goede actie trouwens van AMD, hoef je niet steeds een nieuw MOBO te kopen als je een CPU koopt met een hogere FSB dan je mobo aankan.
hoef je niet steeds een nieuw MOBO te kopen als je een CPU koopt met een hogere FSB dan je mobo aankan
De koperbanen vanaf de DIMM sockets naar de CPU zullen net zo goed de hogere frequentie aan moeten kunnen. Zomaar even een hogere frequentie over dezelfde koperbanen jagen lukt niet. Je zult dan allemaal stoorsignalen en timingsproblemen krijgen. Waarschijnlijk dat je dus gewoon nog een nieuw moederbord moet kopen.
De koperbanen vanaf de DIMM sockets naar de CPU zullen net zo goed de hogere frequentie aan moeten kunnen.
Dat vraag ik mij af. We zagen tot nu toe dat bepaalde moederborden die in eerste inhstantie "maar" tot 1GHz aankonden, nu zelfs de AthlonXP aankunnen. Neem bijvoorbeeld de Abit KT7A. Bepaalde versies van dit moederbord kunnen met een biosupdate nu de AthlonXP met een 133MHz FSB aan.

In dat geval heb je het niet over een verbinding tussen twee componenten tussen het moederbord, maar ik denk dat met een biosupdate de datacorruptie die optreed door de hogere snelheden redelijk te beperken is.

Wat een beter voorbeeld is, is het overclocken van je processor. Waar normaal gesproken 133MHz (266MHz DDR) het maximale is tussen de northbridge en het geheugen, is een MHz-je of 200 bij een overclock niet abnormaal. In dit geval heb je het aantal MHz van de verbinding tussen de northbridge en het geheugen flink omhoog getweakt en dus flink over de specificaties van de chipset heen. Toch is datacorruptie beperkt.
Zomaar even een hogere frequentie over dezelfde koperbanen jagen lukt niet. Je zult dan allemaal stoorsignalen en timingsproblemen krijgen. Waarschijnlijk dat je dus gewoon nog een nieuw moederbord moet kopen.
Zoals ik net al aangaf, je kan overclocken vergelijken met de situatie die jij schets. In beide gevallen verhoog je de snelheid die over de koperbanen gaat. Met overclocken hoeft dat geen problemen te veroorzaken mits het moederbord er op is gebouwd. Ik denk dat dat ook het geval is met de Opteron/Athlon64. De snelheid tussen de processor en het geheugen is gelijk aan de snelheid van de processor zelf (toch?). Moederbordfabrikanten zullen hun moederborden zo moeten maken dat snellere FSB's mogelijk zijn zonder problemen.
Laat nou net die Nortbridge helemaal uitgelkeed zijn, omdat de Opterom (het Hammer platform) een geheugen controller enzo op de processor zelf heeft :P
De AMD8131 is de PCI-X controller.
Deze heeft in mijn ogen een koeler op zijn dakje omdat hij aardig wat meer heeft te doen dan de AMD8111
want dit is de 64 en 32 bits PCI 2 controller.

De north bridge is in de CPU geintegreerd en is dus niet meer aanwezig. op het bord.
Zie ik dat nou verkeerd dat dat mobotje *twee* power connectors heeft? :?
Anoniem: 76695 @hoxolotl23 april 2003 16:49
Volgens mij hoef je er maar één te gebruiken, hangt er vanaf hoe je hem mount. In een 1Userver, waar je die connector toch wel plat wil leggen IVM hoogte, of in een "standaard" kast, waar op het board handiger uitkomt...

Just my bet.
ligt er waarschijnlijk aan hoeveel voedingen je in de pc hebt hangen. er zijn er genoeg die meerdere voedingen ondersteunen. klapt er 1 voeding uit, dan gaat het systeem vrolijk door op de andere en kan je hot swap de kapotte vervangen
Aansluitmogelijkheid voor 2 voedingen lijkt me niet overbodig als dit een serverbord is. Kan er tenminste eens een voeding uitvallen zonder dat de serevr meegaat.
Jup ik denk dat deze CPU + de latere hardware e.d. niet echt zuinig zullen zijn met stroom, zo kan er namelijk een SCSI kaart inzitten of een RAID of diverse speciale geluidskaarten, en vertrouw me, die SPECIALE geluidskaarten die zijn niet altijd ff zuining met stroom e.d.
wat moet een server nou ingodsnaam met 'speciale geluidskaarten'? gaan ze er een discotheek van maken :? Het enige waarvoor een server geluid zou moeten kunnen produceren is voor alarm signalen denk ik.... dus lijkt me onzinnig dat die extra aansluiting daarvoor dient.
Logischer is idd zoals de rest ook verteld als backup aansluiting dan wel als alternatief voor de ander.
Wat dacht je van een studio? Daar gebruiken ze geen SoundBlaster Audigy om muziek op te nemen hoor. :+

Zo'n bord kan best interesant zijn voor een rackmount audio-workstation.
2 dingen die me opvallen aan die foto, kleine northbridge, en geen printerpoort (* 786562 Sjah
Anoniem: 2141 @Sjah23 april 2003 18:28
kleine northbridge......omdat er geen geheugencontroller meer in zit :)
Anoniem: 25586 @Sjah24 april 2003 00:11
ik zie VGA en COM1 onderaan en drboven een hele brede LPT hoor, het is enkel niet aangegeven. je kan je iig nu vast wel iets drbij voorstellen
Anoniem: 78237 @Sjah23 april 2003 18:55
En geen parallelle poort omdat niemand die toch ooit gebruikt :D.
Staat er bij jou een andere foto ofzo?

* 786562 Skaah
Anoniem: 72316 @Sjah23 april 2003 19:40
welke northbridge?
er zitten enkel nog een paar southbridges op toch?

//update:
de NB is nu gereduceerd tot:
8151: AGP 3.0 + HT tunnel
8131: dual PCI-X + HT tunnel + APIC
HT=hypertransport

Dus enkel nog een doorgeefluik + AGP/PCI-X controller, waar er voorheen nog een geheugencontroller bij zat en een PCI controller.

PCI zit nu op de SB (8111), waar deze voorheen nog in de NB (761, bijvoorbeeld) zat.
ik vraag me maar 1 klein dingetje af. Waarom gebruiken ze in godsnaam een broadcom controller op een serverplank? Gooi er dan een intel of 3com op. De performance van die broadcoms is goed, maar niet extreem ofzo. Doe mij toch echt maar een 3com of intel erin!
3Com ethernet controllers zijn niet zo goed als het eerder was, en daarbij ligt het meestal aan de fabrikant, die heeft waarschijnlijk een contract afgesloten. Ik mis eigenlijk nog een SCSI controller of een Raid 5 controller erin. Dat vind ik wel jammer, want een server bord met IDE hdd's is toch niet echt wat. performance is dan down the drain.
Anoniem: 56669 23 april 2003 20:32
offtopic:
Ik vraag me tenslotte af hoe deze proc. geOCed moeten worden aangezien ze geen FSB meer hebben (of zeg ik iets heel doms??)
Maar ik heb er iig nog niets over gehoord en gezien.
Oja clocken op een serverboard gaat ook slecht :)


Overigens wel dom dat ineens alle (opteron) mobo`s in het nieuws komen bij tweakers.net, OK de opteron is wel groot nieuws! maar om elk moederbord te showen zonder benches interesseert me eigenlijk niet echt... B-) .
Ik zie liever een lijstje onderelkaar ofzo met alle soorten mobo`s en opties.

(no offence)
Ik mis eigenlijk nog een SCSI controller of een Raid 5 controller erin.
Daar heb je PCI(-X)-sloten voor... :z
Ik vraag me tenslotte af hoe deze proc. geOCed moeten worden aangezien ze geen FSB meer hebben (of zeg ik iets heel doms??)
Misschien dat het met de Hypertransport kloksnelheid kan. Die schijnt er iets mee te maken te hebben.
Anoniem: 82895 23 april 2003 16:39
Opteron stormloop?
Wel goed zo, de 64bit CPU van Intel word niet door zoveel bedrijven ondersteund en/of geleverd. Dat AMD nu zo populair is heeft eigenlijk alleen maar te maken met de goede samenwerking tussen 32 en 64 bit (het naast elkaar kunnen draai e.d.), maar we moeten oppassen, Intel heeft ook nog een soort x86-64 techniek ergens liggen, alleen ze zijn er toen vanaf gestapt misschien zijn ze er nu wel volop mee bezig om het te gaan gebruiken als opvolger van de Pentium 4 serie.
Moet..PCI-X...Videokaart...hebben...nggg

agp wordt toch binnenkort gedumpt voor een nieuwere pci standaard niet?

want met een goeie videokaart zijn de meeste serverplankjes erg decadente workstations.
Met dezelfde decadente prijs vrees ik dan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.