Mark Smith van Sudhian Media heeft een artikeltje geschreven waarin hij een antwoord zoekt op de vraag 'wat was het meest invloedrijke moment uit de pc-geschiedenis?' Deze vraagstelling staat centraal in een prijsvraag van AMD, waarbij de winnaars kunnen rekenen op een paar leuke Athlon 64-systemen. Op de zoektocht naar het antwoord krijgen we in grote stappen een kleine stukje geschiedenis voorgeschoteld van de pc zoals je die nu voor je hebt staan.
Allereerst wordt genoemd het door Intel introduceren van de MPU (Micro Processing Unit) in 1971, die aanvankelijk slechts was bedoeld voor gebruik in rekenmachines. Dankzij het inzicht van Ted Hoff, toenmalig onderzoeker aan de universiteit van Stanford, werd de MPU vervolgens gelukkig ook gebruikt in computers. In 1977 zette Charles Tandy de TRS-80 op de markt, een goedgeprijsde computer gebaseerd op Intel's 8080-architectuur die voor de gebruiker nog wel een 'black-box' bleef omdat de garantievoorwaarden niet toestonden het apparaat te openen.
Nadat in 1980 Seagate de eerste harde schijf voor microcomputers had vervaardigd, introduceerde IBM met de 5150 in 1981 de eerste echte upgradebare pc, compleet geleverd met monitor, printer en keyboard. De 'Personal Computer' werd een groot succes en al snel kwamen concurrenten als Compaq met '100% IBM-compatible'-alternatieven, waarmee de computer zich definitief nestelde in het zakenleven en bij de thuisgebruiker.
Ook Steve Jobs van Apple zat ondertussen niet stil en kwam na het opkomen van de pc met zijn eigen alternatief, de Apple Macintosh, waarmee de computer voor het eerst uitgerust werd met een Graphical User Interface (GUI). Deze vernieuwing ging echter wel gepaard met een hoog prijskaartje van $2495, een bedrag dat lang niet iedereen klakkeloos op tafel wilde leggen. Toen Bill Gates ook het goedkopere x86-platform voorzag van een GUI-based besturingssysteem in de vorm van Windows, ging de markt massaal overstag. De hobbyisten echter wilden het liefst helemaal niets betalen voor het gebruik van software. Geen wonder dus dat toen Linus Torvalds in 1991 zijn op Unix-gebaseerde OS Linux in een nieuwsgroep aankondigde, hij met open armen werd ontvangen.
In 1987 had IBM met de introductie van de Video Graphics Array al het gebruik van 256 kleuren mogelijk gemaakt. Volgens de schrijver valt het belang hiervan echter in het niet bij de ontwikkeling van de eerste 3d-graphics mogelijkheden in 1996 met de komst van de 3dfx Voodoo add-on kaart. Daarnaast bleef men in de hardwarewereld op CPU-gebied ook steeds vooruitgang boeken. Intel verblijdde in 1993 de markt met de eerste Pentium-processor, die de pc-prestaties weer flink vooruitstuwde, en Intel vele jaren dominant maakte als CPU-fabrikant. Velen zullen echter ook niet willen voorbijgaan aan het moment waarop AMD zich op de processorkaart zette door de introductie in 1998 van de goed presterende Athlon-serie en vervolgens de eerste te zijn om de 1000MHz-grens te doorbreken.
Op dit moment is de personal computer niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De meeste mensen nemen al ondertussen geen genoeg met een computer 'die het doet', maar stellen bijvoorbeeld ook belang in zaken als uiterlijk, overklokbaarheid, case-modding en geluidsproductie. Wat het belangrijkste is in de geschiedenis van de pc - die hier overigens verre van volledig is beschreven - is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Mark Smith laat dan ook doorschemeren dat hij het moeilijk vindt te kiezen voor één bepaald moment:
I tend to think that the computer industry has been a definite forward movement in the way people do things. As for my opinion on the most influential event in PC history, well, you'll just have to get to know me better to learn my thoughts on the matter. To drop a hint, I'll say that it was all about making the PC available to everybody. I can't give all the credit to any one event, as it was a conglomeration of everything that brought us to this golden age of technology. There were definitely a few points in time that made all the difference though. What do you think? That's what this is all about.
De prijsvraag van AMD waar het om gaat vind je hier.