Het meest invloedrijke moment uit de pc-geschiedenis?

Mark Smith van Sudhian Media heeft een artikeltje geschreven waarin hij een antwoord zoekt op de vraag 'wat was het meest invloedrijke moment uit de pc-geschiedenis?' Deze vraagstelling staat centraal in een prijsvraag van AMD, waarbij de winnaars kunnen rekenen op een paar leuke Athlon 64-systemen. Op de zoektocht naar het antwoord krijgen we in grote stappen een kleine stukje geschiedenis voorgeschoteld van de pc zoals je die nu voor je hebt staan.

Allereerst wordt genoemd het door Intel introduceren van de MPU (Micro Processing Unit) in 1971, die aanvankelijk slechts was bedoeld voor gebruik in rekenmachines. Dankzij het inzicht van Ted Hoff, toenmalig onderzoeker aan de universiteit van Stanford, werd de MPU vervolgens gelukkig ook gebruikt in computers. In 1977 zette Charles Tandy de TRS-80 op de markt, een goedgeprijsde computer gebaseerd op Intel's 8080-architectuur die voor de gebruiker nog wel een 'black-box' bleef omdat de garantievoorwaarden niet toestonden het apparaat te openen.

IBM logo Nadat in 1980 Seagate de eerste harde schijf voor microcomputers had vervaardigd, introduceerde IBM met de 5150 in 1981 de eerste echte upgradebare pc, compleet geleverd met monitor, printer en keyboard. De 'Personal Computer' werd een groot succes en al snel kwamen concurrenten als Compaq met '100% IBM-compatible'-alternatieven, waarmee de computer zich definitief nestelde in het zakenleven en bij de thuisgebruiker.

Ook Steve Jobs van Apple zat ondertussen niet stil en kwam na het opkomen van de pc met zijn eigen alternatief, de Apple Macintosh, waarmee de computer voor het eerst uitgerust werd met een Graphical User Interface (GUI). Deze vernieuwing ging echter wel gepaard met een hoog prijskaartje van $2495, een bedrag dat lang niet iedereen klakkeloos op tafel wilde leggen. Toen Bill Gates ook het goedkopere x86-platform voorzag van een GUI-based besturingssysteem in de vorm van Windows, ging de markt massaal overstag. De hobbyisten echter wilden het liefst helemaal niets betalen voor het gebruik van software. Geen wonder dus dat toen Linus Torvalds in 1991 zijn op Unix-gebaseerde OS Linux in een nieuwsgroep aankondigde, hij met open armen werd ontvangen.

In 1987 had IBM met de introductie van de Video Graphics Array al het gebruik van 256 kleuren mogelijk gemaakt. Volgens de schrijver valt het belang hiervan echter in het niet bij de ontwikkeling van de eerste 3d-graphics mogelijkheden in 1996 met de komst van de 3dfx Voodoo add-on kaart. Daarnaast bleef men in de hardwarewereld op CPU-gebied ook steeds vooruitgang boeken. Intel verblijdde in 1993 de markt met de eerste Pentium-processor, die de pc-prestaties weer flink vooruitstuwde, en Intel vele jaren dominant maakte als CPU-fabrikant. Velen zullen echter ook niet willen voorbijgaan aan het moment waarop AMD zich op de processorkaart zette door de introductie in 1998 van de goed presterende Athlon-serie en vervolgens de eerste te zijn om de 1000MHz-grens te doorbreken.

Oude computers Op dit moment is de personal computer niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De meeste mensen nemen al ondertussen geen genoeg met een computer 'die het doet', maar stellen bijvoorbeeld ook belang in zaken als uiterlijk, overklokbaarheid, case-modding en geluidsproductie. Wat het belangrijkste is in de geschiedenis van de pc - die hier overigens verre van volledig is beschreven - is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Mark Smith laat dan ook doorschemeren dat hij het moeilijk vindt te kiezen voor één bepaald moment:

I tend to think that the computer industry has been a definite forward movement in the way people do things. As for my opinion on the most influential event in PC history, well, you'll just have to get to know me better to learn my thoughts on the matter. To drop a hint, I'll say that it was all about making the PC available to everybody. I can't give all the credit to any one event, as it was a conglomeration of everything that brought us to this golden age of technology. There were definitely a few points in time that made all the difference though. What do you think? That's what this is all about.

De prijsvraag van AMD waar het om gaat vind je hier.

Door Bram Kouwenberg

Nieuwsposter

26-01-2003 • 17:52

152

Submitter: T.T.

Bron: Sudhian Media

Reacties (152)

152
152
104
11
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 45311 26 januari 2003 18:09
Mja, of Babage natuurlijk, die met een serie tandwielen een computer wilde maken en dus eigenlijk het principe van de pc heeft uitgevonden.
in dat geval mag zeker ook de wiskundige Lady Ada Byron-Lovelace niet ontbreken:
Voor Babbage's Analytical Engine bedacht zij het principe van een soort van 'pons'-kaarten vor data-entry.

Vooral in haar twede brief aan Babbage beschrijft zij het engine-'geheugen' als 'storage columns', het accepteren van 'commands' en noemde als eerste 'memory location' en 'addressering van geheugen'.

verder op programeergebied bedacht ze het principe van 'loops'

[url="gopher://gopher.well.sf.ca.us/00/Publications/Miscellaneous/ada.lovelace"]gopher://gopher.well.sf.ca.us/00/Publications/Miscellaneous/ada.lovela ce[/url]

om zowel politieke redenen (in het engelse parlement werd verhit gediscussieerd over de 'Wooden Man' en of deze aanspraak mocht maken op mensenrechten) alswel problemen van technische aard (de tandwielen met die preciesie waren in 1835 nog niet te produceren) is Babbage's Analytical Engine pas 100 jaar later gebouwd en bleek inderdaad te functioneren.
Kleine aanvullling (weet niet of dat op je link ook staat, heb ff geen gopher proxy ingesteld):
Ada Lovelace bedacht niet alleen de "loop", maar ook de 'subroutine' en de 'conditionele sprong'.

Overigens, Valheru, Babbage had misschien een mechanische computer uitgevonden, maar daarmee nog helemaal niet specifieks iets voor de pc.
De eerste machinesche computer werd dor Blaise Pascal in elkaar geflanst ergens heel lang geleden. Ding kon alleen optellen en aftrekken. Later bedacht Von Leibniz nog een mechanische systeem om te vermenigvuldigen en te delen.
Lten we de uitvinding van Boolean Logic ook niet vergeten. zonder Boolean Logic kunnen huidige processors niet functioneren
Oe dan mogen we de syllogismen van Aristoteles niet vergeten! Zonder Aristoteles geen Boolse logica! :P
Hmm, als ik dit rijtje reacties zo lees, denk ik dat de spellingcontrole ook hoge ogen gooit :)
Anoniem: 35352 @RG27 januari 2003 17:51
Blaise Pascal ontwierp en bouwde een rekenmachine (om te gebruiken als "kassa" eigenlijk). Een computer kan naast real-time berekeningen maken ook een programma uitvoeren.
Als je puur en alleen kijkt naar welk moment echt een ommekeer in de PC-geschiedenis is, kom ik op het pijnlijk feit dat dat wel eens de introductie van Windows kan zijn... Kijk nu maar, bijna alle verkochte PC`s hebben nu windows als OS.
Naja, niet zo zeer is Windows echt belangrijk, maar de introductie van GUI. Nu kunnen mensen met relatief weinig kennis van de computer op het internet, documenten maken en dat soort dingen (instellen van die zooi even buiten beschouwing)

Ja hoor, Bill heeft weer zijn werk gedaan... :/
Niet zozeer de introductie van Windows als wel die van Windows 95. Voor 95 waren pc's alleen iets voor bedrijven en idioten (toen werden we nog geen Tweakers genoemd) ;) Als je spelletjes wilde doen had je een Nintendo of Sega, voor muziek (midi) gebruikte je een Atari, als je grafisch "artiest" was gebruikte je een Apple en er was ook nog een Amiga (ik geloof dat die veel voor videobewerking werd gebruikt). Pc's waren eigenlijk nergens echt goed in, ze waren duur, niet gestandaardiseerd, en software aan de praat krijgen was vaak een ramp. De oudere Tweakers hebben vast nog prachtige herinneringen aan die uren die het kostte om je config.sys en autoexec.bat te bewerken zodat je die 634k vrij basisgeheugen kreeg om je programma te starten }>

En toen kwam MS met Windows 95, het was instabiel, nam al je resources in beslag voor zichzelf en vele programma's werkten er niet mee.

MAAR het was makkelijk, een GUI is makkelijker om mee te leren werken dan een prompt. En Windows nam een hoop van de configuratieproblemen weg. Vooral toen DirectX ook werd uitgebracht werd de pc's een interessant platform voor games. Ontwikkelaars hoefden niet langer 20 verschillende geluidskaarten te ondersteunen, ze hoefden er nu alleen nog DirectSound te ondersteunen en als de fabrikant van de geluidskaart dit ook deed, dan werkte het gewoon.

Voorheen kon je hardware en software alleen kopen bij computerwinkels, tegenwoordig verkopen de sigarenboer en de supermarkt het zelfs. Voor 95 was een pc iets ongewoons, nu staat er wel 1 (of meer) in bijna elk huis. En hoewel MS heel veel gebreken heeft, onveilige software, hoge prijzen en een twijfelachtige bedrijfsvoering, is MS meer dan enig ander bedrijf of groepering verantwoordelijk voor het bereikbaar maken van de pc voor iedereen.

En voor de fanatieke MS-haters; hoever denken jullie dat de ontwikkeling van internet zou zijn nu als er niet zoveel mensen een pc hadden. Breedband, P2P-file-sharing, Flash, streamin audio/video, en zelfs hardware als cd/dvd-branders, snelle videokaartten voor games zijn alleen intressant om te ontwikkelen als er ook een (grote) potenciele afzetmarkt voor is.

/sarcasme-mode
hmm, pro-ms post, zal wel weer flaimebait of troll-mod krijgen ;)
Hier ben ik het niet mee eens. Als je het pas een PC mag noemen als er een x86 processor inzit heb je gelijk.

Maar wij hadden thuis al vrij vroeg een Atari. Een buurjongetje verderop had twee jaar later een tandon (een merk pc, met DOS 3). Ook mijn oom had een computer (kun je een uitzondering noemen) want hij had er fl. 4000 voor neergeteld. Het was een 286 (2x 5,25" floppydrive, veel TestDrive op gespeeld).

Ook op school hadden we in groep 3 (was in 1991) twee Philips MSX'en staan en die werden gebruikt. Later werden deze vervangen voor 386'ers, met Windows 3.1. De MSX'en hebben wij later van de school gekregen, toen ze niet meer gebruikt werden, inclusief printer.

In 1995 kochten wij onze eerste 486, met DOS 6.22 en Windows 3.11.

Met dit verhaal wil ik aangeven dat de pc niet echt pas op gang kwam met de komst van Windows 95. Ook daarvoor hadden al veel (ik noem er nu maar enkele) een computer thuis staan.
Ik vond Barbarian, Prince of Persia, Doom, zelfs C&C toch behoorlijke games hoor. Ik kan me zelf nog een LAN herinneren (Drome 3, jaja was er vroeg bij :)) die gerund werd op Novell Netware, en waarbij maar weinig tot geen mensen win 95 hadden (kan me niet meer precies herinneren wanneer het was)

Dus de PC is echt wel voor games gebruikt (hoewel de Amiga 500 natuurlijk mijlenver voor liep)
Heb je toevallig wel eens Windows 1.0 en 2.0 gezien??! De eerste Windows GUI die in de buurt kwam van de Mac is die van 3.0
Ik zou Windows 1.0 of 2.0 graag eens zien... weet iemand misschien waar die te krijgen zijn? Ik ben namelijk alleen bekend met Windows vanaf v3.0. Onze eerste eigen PC (486DX50, jammer dat die weg is.. zeldzaam! Geen DX2 dus. heeft iemand er nog een?) was alweer uitgerust met 3.1, dus heb het allemaal niet meer gezien..
Anoniem: 36507 @kakanox27 januari 2003 21:06
Zoek maar naar abandonware in google, heb ik laatst gezien en windows 1.0.1 is gewoon vrijgegeven dacht ik.

BTW deze windows versie was geflopt omdat de systeemeisen zo hoog waren. (je had een harde schijf nodig)
Euh...volgens mij ging de markt pas masaal overstag na de introductie van Windows 95. Microsoft introduceerde daarvoor Windows 1.0, Windows 2.0, Windows 3.x.
Win95 sloeg in het begin helemaal niet zo aan bij "jan met de pet". Jan met de pet wou spelletjes spelen, en dat ging beter onder DOS. Onder Win95 en hoger zit je namelijk met een HAL, hardware abstraction layer, waardoor direct de hardware aanspreken niet meer mogelijk was. Dat moest via de HAL.

Dat vonden spellenmakers niet leuk, want door een HAL werken is trager, dus DOS bleef nog even een populairder spelplatform... Toen kwam DirectX, daarmee kan hardware bijna direct aangesproken worden, en toen DX wat verder ontwikkeld was werden er ook echt games voor Windows gemaakt.

En op dat moment kon de markt echt overstag.
Waarom worden bijvoorbeeld Atari en Commodore niet genoemd in dit stuk?
Misschien zijn dat wel geen PC's :?
Een van de voorwaarden om een computer een PC te mogen noemen is volgens mij x86 compatible zijn. Dat waren de Atari en Commodore niet afaik :)
Apple probeerde voor te blijven, leende de het idee van een GUI van xerox en kwam toen pas met de macintosh.
Hoe het volgens mij toch ging :

Xerox had het idee van een GUI verzonnen. Ze vonden het maar niks (!) en de hele GUI ging in de koelkast van Xerox. Toen kwam Apple bij Xerox op visite en namen de GUI over. Bill Gates zag ook snel genoeg dat er wel potentieel in zat en kwam wat later dus met Windows...
Ik ga voor de 3D kaart.
Ik denk dat de PC groot is geworden door
de 3D games zoals Doom.
Grappig, Doom ondersteund helemaal geen 3D kaart :) (de originele versie althans niet).

De 3D kaart gaf, indien door een game ondersteund, wel een gigantische boost in details, resolutie en snelheid, maar 3D games bestonden al ver voor de 3D kaart.

1992 afaik, Wolfenstein 3D (daarvoor waren ook al 3D achtige games, maar die hadden niet eens textures). De eerst mainstream 3D accelerator (de Voodoo Graphics) kwam pas in 1996. De Voodoo Graphics werd in de eerste instantie overigens vooral gebruikt in DOS games die dan ook specifiek Voodoo support hadden (GTA1 :Y)).
>Waarom worden bijvoorbeeld Atari en Commodore niet genoemd in dit stuk?

Misschien zijn dat wel geen PC's?
In de klassieke zin van het woord wel, waarschijnlijk niet genoemd omdat meneer Smith te jong is de inmiddels algemeen door jan met de pet geaccepteerde definitie van "PC=x86/Windows" te ontstijgen. Een ander reden zou kunnen zijn dat VZIW IBM een trademark had op 'Personal Computer'.

De meest succesvolle 'thuiscomputer' was zonder meer de Commodore 64, waarvan C= zo'n 27 miljoen exemplaren heeft verkocht. Sindsdien zijn natuurlijk honderden miljoenen 'clones' verkocht, maar als je het over een enkel uniek model hebt..

Als je er dus van uitgaat dat de geschiedenis van de 'PC' in ca. 1980 begint (met de genoemde machine van IBM) dan is IMHO de meest invloedrijke gebeurtenis met betrekking tot wat we vandaag als PC beschouwen het moment waarop hun BIOS werd gekloond. Dat veranderde het computer landschap gigantisch door concurrentie: prijsdalingen en snelle ontwikkeling door de competitie.

Een goede tweede is Doom die de spelletjesrevolutie inluidde ten koste van consoles en concurrerende systemen zoals Amiga en Atari ST. Voor die tijd waren spelletjes vaak ports en door ontbrekende techniek van mindere grafische- en geluidskwaliteit.

Als laatste zou ik zeggen Windows 95, niet zozeer vanwege technische vooruitgang (hm, integendeel), maar vanuit het oogpunt van standardisatie op softwarevlak.

Voor mij persoonlijk heeft de Amiga 500 de meeste impact gehad, tot op de dag van vandaag gebruik ik nog software die ook op die machine liep, in onveranderde vorm.

Ook leuk om naar de (nabije) toekomst te kijken: wat zal de grootste verandering brengen? Wat betreft Amiga koester ik geen illusies meer, dus laten we hopen dat dat Linux/OSS op de desktop wordt :)
Xerox had het idee van een GUI verzonnen. Ze vonden het maar niks (!) en de hele GUI ging in de koelkast van Xerox. Toen kwam Apple bij Xerox op visite en namen de GUI over. Bill Gates zag ook snel genoeg dat er wel potentieel in zat en kwam wat later dus met Windows...

Ideeën over grafische gebruikersinterfaces waren al eerder ontwikkeld (Memex in 1945, NLS 1964, etc.) maar bij het onderzoekslaboratorium PARC van Xerox werd de techniek en de ideeën voor het eerst samengebracht in de Alto (1973). Deze machine is nooit commerciëel uitgebracht maar wel veelvuldig binnen Xerox gebruikt om de Star te ontwikkelen. De Star werd wel uitgebracht maar totaal verkeerd gepositioneerd en gemarket. De markt was er toen niet klaar voor.

Apple heeft trouwens wel betaalt voor deze blik in de keuken...

Voor meer info zie: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/540830/4/
Anoniem: 51675 26 januari 2003 18:03
de uitvinding van de transistor...
maar goed als het over de pc gaat wat is er dan het belangrijkste idd., ik bedoel waren het de logische IO schakelingen die het mogelijk maakte om de pc te maken. Of was het de eerste OS. die mogelijk maakte dat mensen met elkaar bestanden konden uitwisselen
daar dacht ik ook aan...en dus ook de microchip
De uitvinding van het eerste elektronische geheugen?

Of de eerste PC die betaalbaar was voor modale particulieren?

Zou het zo gauw niet kunnen bedenken...
Dacht ik ook meteen aan, maar in mijn hoofd vormde het beeld van die technicus die twee dioden aan elkaar had gebakken, de resultaten bekeek en dacht "hier moet meer mee te doen zijn"....

Ik heb tenminste gehoord dat het zo'n soort toevalstreffer geweest was. :)
de transistor (en de microchip) zijn uit de periode voordat er PC's waren (ja er waren toen wel computers maar nog geen PCs), dat kunnen dus geen belangrijke uitvindingen zijn geweest in de *geschiedenis* vd PC.
De uitvinding van de transistor natuurlijk!
Daarna de uitvinding van het IC.
Verder is er niks meer spectaculairs gebeurd daarna, het is alleen sneller en kleiner geworden.
ik zelf vind de muis een erg goede uitvinding....
denk is na hoe het zou zijn zonder muis! Spellen zouden iig minder lekker spelen, althans, quake en warcraft enzo
Jammer alleen dat de muis al was uitgevonden voordat de PC was uitgevonden. De eerste muis werd geïntroduceerd in 1964 en werd wel gebruikt voor computers, maar toen bestond de PC nog lang niet. De muis wordt door velen gezien als een stuk hardware dat specifiek voor de PC is ontwikkeld, maar dat is dus niet zo.

zie ook http://sloan.stanford.edu/MouseSite/Archive/patent/Mouse.html
Leuk hoor die prijsvraag, maar wij als nederlanders mogen denk ik niet mee doen.
Je moet je land invullen op die site (is verplicht). Maar je kan "The Netherlands" niet invullen .
Het feit dat ze landen uitsluiten is nog niet half zo dom als dat Information Technology niet in het beroepenlijstje staat... :+
Information technology is ook geen beroep he....
sssst, niet zo hard.
Er zijn nog steeds heel veel mensen die: "iets in de IT" een heel belangrijke baan vinden.
Dat maakt de IT nog geen beroep!
IT is immers de sector waarin zich diverse beroepen vinden
Anoniem: 33697 @daaf25826 januari 2003 19:51
... En onlangs kon je hier op t.net een prijsvraag invullen om een dvd writer te kunnen winnen.
En de belgen konden hoegenaamd hun land niet selecteren.

Eerlijk dan toch? }>
Waarom worden bijvoorbeeld Atari en Commodore niet genoemd in dit stuk?
Je hebt groot gelijk, dat vroeg ik mij ook al af. De komst van deze hobby-computers heeft er voor gezorgd dat de computer populair werd bij de amateur en de semi-professionele gebruiker.
Onderop mijn zx-spectrum stond ook 'Personal Computer'. Wat het m.i. ook was. wel niet zo krachtig als een IBM XT, maar toch. genoeg om leuke dingen op te doen, adreslijstjes boekhouding en niet te vergeten: leren programmeren.
Ik denk dat de meeste programmeurs van 28+ het vak geleerd hebben op een commodore, atari of spectrum, niet op de pc.
Toen mijn pa zijn eerste 'echte' pc kocht (een XT 10Mhz, als ik me niet vergis in 1985) hadden we de eerste 2 homecomputers al versleten.
Dus... als je het mij vraagt hebben deze hobbycomputers aanzienlijk bijgedragen in de acceptatie van de PC. met als toppunt natuurlijk de standaardisatie in de vorm van MSX.
Pas jaren later kreeg de ibm-kloon vaste voet aan grond.
Even voor de weet:
De ZX was ontwikkeld door de hoofdontwerper van de 4004, Intel's eerste 'echte' microprocessor. Die man heeft later een eigen bedrijfje opgericht, waar hij de Z80, de Z8080 en de Z8000 fabriceerde. Deze werden door Spectrum (die man was trouwens Excentriek!) gebruikt voor dat leuke computertje.
/weetmodus
Leuk overzicht van dit stukje geschiedenis

Het bedrijf heete trouwens niet Spectrum, maar Sinclair, naar de eigenaar Sir Clive Sinclair. En die man was idd excentriek, maar ook geniaal! Maar da's normaal voor echte uitvinders (zie hier voor een vrij droog overzicht).
Ik heb de ZX81 waar ik mee begonnen ben helaas niet meer, maar gebruik m'n 15 jaar oude Z88 nog heel regelmatig om bv. tijdens seminars notities te nemen. Minder opzichtig dan een laptop, en een stuk handiger (in die situatie) dan een PDA.
en VIC-20. dat was nog eens echte computer.

Maar het zijn geen van allen PC's
Anoniem: 47891 26 januari 2003 18:22
Uit the rules http://www.amd.com/us-en/breakout/survey/rules/0,,,00.html
For residents of France only: Upon written request, AMD will reimburse you U.S.$0.40 per entry for the cost of your Internet connection time. Send your written request to AMD Breakout Performance Survey, Mail Stop 593, AMD, 5204 East Ben White Blvd., Austin, TX 78741, U.S.A.


:D Dat wil ik ook !!!
Waar slaat dat nu weer op, denken ze soms dat internet in de rest van de wereld gratis is ofzo? :?
Haha, wat een onzin, je bent al meer kwijt aan postzegels om die brief te versture :7 |:(
" Ook Steve Jobs van Apple zat ondertussen niet stil en kwam na het opkomen van de pc met zijn eigen alternatief, de Apple Macintosh, waarmee de computer voor het eerst uitgerust werd met een Graphical User Interface (GUI). Deze vernieuwing ging echter wel gepaard met een hoog prijskaartje van $2495, een bedrag dat lang niet iedereen klakkeloos op tafel wilde leggen. Toen Bill Gates ook het goedkopere x86-platform voorzag van een GUI-based besturingssysteem in de vorm van Windows, ging de markt massaal overstag."

Euh...volgens mij ging de markt pas masaal overstag na de introductie van Windows 95. Microsoft introduceerde daarvoor Windows 1.0, Windows 2.0, Windows 3.x.

En weet iemand nog een indicatie van de prijzen voor IBM PCs uit 1984?

{edit1}
Volgens mij scheelde het niet zoveel...De eerste commerciële GUI werd op de Apple Lisa in 1983 geïntroduceerd voor ongeveer 5000 dollar, IBM's XT voor de helft daarvan. IBM introduceerde in november 1983 ook nog het kleine broertje van de PC, de Peanut; deze werd geïntroduceerd voor 699 en 1400 dollar, de goedkope versie beschikte alleen over een tape-opslageenheid en de dure over een 5,25 floppy-eenheid maar geen beeldscherm (bron: aantal boeken hier in de kast). Het prijsverschil was dus waarschijnlijk niet zo groot.
{/edit1}

{edit2}
Waarom wordt dit nu weggemod? Dit gaat toch gewoon over fouten in de nieuwspost?
{/edit2}
ik zou eerder die massale overstag plaatsen bij het win3.1 tijdperk. Het is pas echt losgekomen met win 3.1
Volgens mij iets van $5000 :) Je moet wel bedenken dat IBM PC's bedoeld waren voor zakelijk gebruik.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.