Nintendo: geen gamekeycards voor zelfontwikkelde games

Nintendo zal geen gamekeycards gebruiken voor zelfontwikkelde games. Dat heeft de Britse afdeling van het Japanse bedrijf bevestigd. Het is niet duidelijk of deze maatregel ook zal gelden voor games die Nintendo als uitgeverij wil uitbrengen.

Nintendo heeft deze beslissing niet via zijn officiële kanalen bekendgemaakt, maar wel bevestigd aan website Nintendolife. Het bedrijf zegt voorlopig geen plannen te hebben voor de gamekeycards voor spellen die door Nintendo zelf zijn ontwikkeld.

Het Japanse bedrijf heeft gamekeycards eerder dit jaar geïntroduceerd. Bij dergelijke cartridges staat de inhoud van het aangekochte spel niet op het intern geheugen van de cartridge. De cartridge bevat enkel een digitale code waarmee het spel digitaal kan worden gedownload. Gebruikers hebben daarvoor een actieve internetverbinding nodig.

Game-key card. Bron: Nintendo
Vermelding game-key card op verpakking Nintendo Switch 2-game. Bron: Nintendo

Door Jay Stout

Redacteur

18-05-2025 • 12:11

123

Reacties (123)

123
123
55
2
0
64
Wijzig sortering
Waarom überhaupt een hele cartridge gaan produceren als er enkel 1 regel tekst op staat opgeslagen.
Verspilling van resources om niks, verkoop ze dan gewoon als keys.

Waarschijnlijk is het enkel om mensen het idee te geven dat ze een fysiek spel hebben gekocht terwijl dat eigenlijk niet het geval is.
En dat mensen denken dat ze het kunnen door verkopen, iets wat Nintendo op elk gewenst moment kan afsluiten.
Gaan de servers van de store down omdat er inmiddels een nieuwe console is? Zeg dan maar dag tegen al je spellen.
Walgelijke praktijken van Nintendo, dat mensen hier in meegaan vind ik onbegrijpelijk, van mij krijgen ze geen cent meer.
keys kan je niet zo makkelijk retourneren of doorverkopen, een game key card wel.

helaas lijkt dit een nodige tussenweg te zijn omdat spelkaartjes met de vereiste leessnelheid schijnbaar niet rendabel zijn onder de 64GB, en zelfs op 64GB nog vrij duur zijn om te maken.
het alternatief voor veel 3rd party ontwikkelaars zou zonder deze kaartjes een extra €10-€20 prijsverhoging of alleen digitaal uitbrengen zijn.
Keys kun je net zo makkelijk doorverkopen hoor, is gewoon een string met cijfers en letters.
Dat uitgevers en producenten je al jaren proberen wijs te maken dat dit niet kan is puur uit eigen belang.

De limitatie in deze is gewoon door Nintendo zelf gecreëerd, zelfde geld voor het verhaal over geheugenkaartjes.

Dat mensen dit systeem verdedigen vind ik echt verbazend.
Dit systeem biedt enkel en alleen voordelen voor Nintendo en geen enkel voordeel voor de klant, alleen maar nadelen.
Keys kun je net zo makkelijk doorverkopen hoor, is gewoon een string met cijfers en letters.
Dat uitgevers en producenten je al jaren proberen wijs te maken dat dit niet kan is puur uit eigen belang.
Inderdaad, ze zouden een digital license gewoon doorverkoopbaar kunnen maken en/of uitleenbaar. Maar dat zullen ze nooit doen, misschien wanneer de EU dit zal afdwingen.

Edit: Ik zie dat een EU hof daar in het verleden al een uitspraak over heeft gedaan en dat we hier in de EU dat recht hebben om digitale games door te verkopen. Handhaving is er niet. Misschien moeten paar gamers een rechtszaak aanpassen want precedent is er al. In 2012/2013 werd deze uitspraak gedaan: https://www.theguardian.c...used-digital-games-market

- https://www.eurogamer.net...ing-your-downloaded-games
- https://curia.europa.eu/j...df/2012-07/cp120094en.pdf

Het lijkt erop dat er geen handhaving is omdat je op Steam je digitale games niet kan doorverkopen en bij Nintendo, Sony and Microsoft is dat ook niet het geval. Ik hoop echt dat een groepje gamers een rechtszaak gaan aanspannen want wij in de EU hebben dat recht gewoon. En dan zou digitale verkoop niet meer een probleem zijn.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 18 mei 2025 18:27]

Als die key gebruikt is niet meer. Begrijp niet hoe je dit niet inziet?
Wat @xenn99 bedoelt is dat het door de platform houders onmogelijk gemaakt wordt om dit te doen. Dat heeft niets met een fysiek kaartje te maken of met een “gebruikte key”, het ontkoppelen van de key-code en weer koppelen op een ander account is technisch prima mogelijk.

Dat heeft niet met “Niet inzien” te maken, dat heeft alles te maken met het bewust niet ondersteunen van deze mogelijkheid alle platformen.

De code verpakken in een keycard is een mooie stap vooruit overigens, alleen dat doet niet aan het punt af dat codes verkocht zouden moeten kunnen worden.
Is dit echt een stap vooruit?
Ik vind het eerder een stap vooruit en dan 2 stappen achteruit..
Losse codes kun je nu ook al gewoon kopen namelijk die zijn er al jaren.
Die zijn dan natuurlijk niet te ontkoppelen maar dat heeft een heel andere reden zoals je zelf ook al concludeerde.

Ik vrees dat Nintendo op termijn al zijn fysieke cartridges wil gaan vervangen voor dit soort key cartridges.
Dat ze het nu nog niet voor first party titels doen is hoogstwaarschijnlijk omdat ze daarbij teveel negatieve reacties verwachten.
Dus laten ze mensen eerst even wennen aan het idee.

Vanuit hen is het zeer begrijpelijk, het kost immers flink minder als er maar 1 of een paar regels text hoeven te worden opgeslagen in plaats van een heel spel.
Daarnaast hebben ze ook nog is veel meer controle en als bonus een berg extra gratis gebruikersdata.

Maar voor ons als eigenaar is het een drama.
Niet nu, maar wel over bijvoorbeeld 20 jaar als al die systemen al lang en breed uit de lucht zijn.
Ik vind dat persoonlijk echt enorm zonde, games zouden behouden moeten blijven voor het nageslacht.
Ach goede kans dat er over 20 jaar technische verandering hebben plaatsgevonden waardoor je je games niet meer kan spelen. Consoles van 20 jaar oud werken toch al niet meer op moderne TVs. Ik heb hele bakken met Amiga en Commodore games waarvan de tapes en diskettes rot zijn. SNES games waarvan de rom batterij kapot is.

En willen mensen over 20 jaar die games nog spelen dan? De hobbyist die er tijd in steekt om oude hardware in orde te houden die compatible is met de oude consoles, die nog wel. En met het oog op verzamelaars was het op zich een prima investering. Maar ik vind het niet onredelijk dat een bedrijf zich daar niet op richt.

VHS banden, CDs, laat staan bakelieten grammofoonplaten en zelfs oude boeken; die willen mensen helemaal niet bewaren. Het is geen schone kunst uiteindelijk.
Mijn kinderen spelen met veel plezier nog steeds spellen die ik 18 jaar geleden heb gekocht op mijn WII. Sterker nog, Nintendo verkoopt nog steeds ports van nog oudere spellen op hun laatste generatie consoles. En in het versnipperde streamingdienst landschap pakken we nog regelmatig een dvd van van 20 jaar of ouder uit de kast om die te bekijken op een dvd speler met 4k upscaling.
Als ik een spel, een film, een boek, of voor mijn part lego koop, wil ik geen gebruiks overeenkomst , maar wil ik daar eigenaar van zijn. En wil ik dat mijn kinderen of later kleinkinderen gewoon over kunnen beschikken, zonder afhankelijk te zijn van de bereidheid van de producent om de stekker in een server te laten zitten..
De afgelopen jaren hebben we maar al te vaak gezien dat ontwikkelaars (ook nintendo) na een paar jaar de stekker uit een online dienst trekken. Van games tot aan slimme devices. Voor mij alleen nog maar hardware die ook offline nog volledig kan functioneren
Hoe bedoel je als een key "gebruikt" is?
Dat je hem dan niet nog een keer kunt activeren is een keus van Nintendo niet een werkelijke limitatie hoor.

Ze zouden ook gewoon kunnen kiezen voor een systeem waarbij je de key aan je account koppelt.
Dan kun je hem dus ook weer ontkoppelen en aan iemand anders doorverkopen, eventueel met een redelijke limiet.

Mensen zijn zo gewend aan het systeem wat we nu gebruiken dat ze blijkbaar niet eens meer kunnen bedenken hoe het anders zou kunnen.

Ooit was de klant koning, maar tegenwoordig is dat blijkbaar de producent, en de meeste mensen vinden dat nog prima ook.
De key voor davinci resolve kan ik ook blijven invoeren, dan raakt ie los van eerdere systemen.
Dus waarom kan het niet bij games?
Ik zeg niet dat het fysiek niet kan. Maar dat het op dit moment niet kan. Dat het mogelijk gemaakt kan worden is een andere discussie.

Dan nog zijn gamekey cards beter omdat je iets tastbaars hebt wat in je kast kan staan en daarbovenop ook verkocht kan worden zoals je gewend bent van fysieke games.
Keys kun je net zo makkelijk doorverkopen hoor, is gewoon een string met cijfers en letters
Als je het puur vanuit doorverkoop bekijkt: Dit is gewoon een simpele manier om zo'n tekstje te verkopen op een manier dat je vrij zeker weet dat de code echt is en jij straks de enige eigenaar bent.

Dat Nintendo geen tweedehands pure digitale producten wil verkopen snap ik wel. Er zou echt totaal geen reden zijn vol tarief te betalen als ze op nintendo.com gewoon een soort marktplaats hebben waar je perfecte kopieën hebt.

Ik denk dat tegenwoordig doorverkoop, wisselen van device, of een leuk doosje hebben om cadeau te geven of te hebben staan de belangrijkste redenen zijn om de fysieke versie te kopen. Dat lossen ze zo op. Mensen die de game 100% offline willen installeren en gebruiken help je dan niet, maarja.
Wat jij niet begrijpt is dat Nintendo (en consorten) de 2e hands markt al jaren kapot proberen te maken. Door alleen keys te verkopen bezit jij de game niet! Je hebt alleen gebruik recht. Als je een game fysiek koopt is deze daadwerkelijk van jou! Als jij je console 20 jaar later dan weer wil gaan gebruiken kun je al je spellen nog gewoon spelen. Dat kun jij met je download bare spellen niet als de server plat ligt. Ik vertik het ook pertinent om gamekeys te kopen! Ik wil alleen fysieke op zich zelf werkende spellen. Je kunt ze verkopen, weggeven, later weer gebruiken en voor de verzamelaar blijft dat een pre.

Als je kind 50 euro heeft een spel koopt, speelt en er klaar mee is verkoopt hij hem weer voor 35 bijvoorbeeld. Dan hoeft hij nog maar 15 bij te leggen voor een nieuw spel. Dat vergeten mensen nog weleens. Zodra jij een spel digitaal koopt, is hij op het moment van aankoop niks meer waard. Jullie gooien met geld alsof het rotte fruit is en dat blijf ik maar niet snappen. Nintendo verdiend vele malen meer en de consument gaat er steeds verder op achteruit. Dat mensen dit goed praten zegt al genoeg, hoe de consument is gemanipuleerd in dat het normaal is!
Door alleen keys te verkopen bezit jij de game niet! Je hebt alleen gebruik recht. Als je een game fysiek koopt is deze daadwerkelijk van jou!
gezien de day one patches e.d. heb je ook niks aan je fysieke cd als de servers er de brui aangeven.
Zodra jij een spel digitaal koopt, is hij op het moment van aankoop niks meer waard.
dit zou met wetgeving in 1 klap kunnen worden opgelost. maar dat staat niet hoog op de agenda.
Zodra jij een spel digitaal koopt, is hij op het moment van aankoop niks meer waard. Jullie gooien met geld alsof het rotte fruit is en dat blijf ik maar niet snappen.
Het heeft geen economische waarde, dat klopt, maar ik heb zelf geen interesse in het verkopen van games. Ik hecht veel meer waarde aan het gemak van het opstarten an games zonder eerst een fysieke drager in m'n spelsysteem te stoppen.
Dit is de reden waarom ik alleen op GOG koop.
Er is een hele goede reden dat die keys op een kaartje staan en niet als plaintext aangeboden worden. Kan je raden waarom?
helaas lijkt dit een nodige tussenweg te zijn omdat spelkaartjes met de vereiste leessnelheid schijnbaar niet rendabel zijn onder de 64GB, en zelfs op 64GB nog vrij duur zijn om te maken.
Ik vraag me af of dit een heel groot probleem is. Ik heb genoeg indie games gespeeld op de PS en de meeste die ik gespeeld heb halen de 2 GB niet. Dus tenzij het een echte heel trage leessnelheid heeft zou het gewoon rendabel kunnen zijn vanwege de hoeveelheid die geladen moet worden.
90 mb/s voor oude switch kaartjes, 960 mb/s voor sd express.
snelheid switch 2 kaartjes is niet bekend, maar we kunnen er van uit gaan dat switch 2 vergelijkbare snelheden heeft voor interne opslag, microSD, en spelkaartjes.
een factor 10 verschil is nogal wat.

als je kijkt naar de prijzen van usb sticks en microSD's(om een schatting te maken) dan zie je bij opslag onder de 128GB dat er minder dan €1 verschil zit tussen elke stap.
€15 voor 64GB en €12 voor 8GB maakt qua prijs bijna niks uit, en dat is als je er van uit gaat dat dit met de nieuwe opslag technieken nog mogelijk is.
daarnaast zorgt het hanteren van meerdere verschillende fabricage lijnen voor de nieuwe geheugenchips er voor dat alle kosten iets omhoog gaan.
Natuurlijk zit er een groot verschil in de snelheid maar ook in de data hoeveelheid zal meestal wel een factor 5 tot 10 verschil inzitten. The Legend of Zelda: Breath of the Wild is 13.4 GB dus als een dus als een indie game 1,3 is zal het ongeveer dezelfde tijd nodig hebben om te laden. Ja niet echt wat je zou verwachten voor een kleine spel maar ik zou het er voor over hebben om het op de kaart te hebben. Daarnaast kunnen ze het aanpassen dat je het installeren kan zodat het gewoon snel laadt. Dan heb je ongeveer hetzelfde situatie met lege kaart en downloaden behalve dus meer veiligheid met servers die mogelijk offline gaan.
Of dat je nou 100 ms doet voor die texture of 1 ms is nogal een verschil in framerate.
De textures van de meeste indie games zijn natuurlijk een stukje kleiner. Ik verwacht zeker niet dat het een verschil zal zijn van een factor van honderd. Volgens de reactie van thedicemaster zal het meer een factor van 10 zijn. https://tweakers.net/nieu...ction=21073746#r_21073746
Waarop ik ook reageerde dat het spel geïnstalleerd zou kunnen worden. Dan heb je toch data op de kaart en toch de snelheid. Maar ik vermoed dat de gemiddelde data en gemiddelde snelheid in verhouding ongeveer gelijk zal zijn tussen triple A game en de indie game. Ja het zal niet normaal voelen dat een kleinere spel misschien even lang laat als een grotere spel maar dat is een andere discussie.

Daarnaast zijn de meeste (ja er zijn uitzonderingen) indie games natuurlijk niet zo ingewikkeld / groot qua game wereld als een triple A game. Genoeg games zijn niet open wereld. En zijnnhet wel open wereld dan is het veel beperkter dan bijvoorbeeld Zelda. De meeste belangrijke data zal dus vooraf al ingeladen kunnen zijn dus zal je minder merken van FPS problemen omdat het meeste in de geheugen zit, mits de game goed is ontwikkeld.
keys kan je niet zo makkelijk retourneren of doorverkopen, een game key card wel.
Ik denk het niet want dat wordt op je account toegevoegd toch? Of niet? Is het niet zoals Steam? Waarbij je soms fysiek een game koopt maar een Steam key krijgt in het hoesje en dat je dat aan je account toevoegd?
game key card werkt als een gewone cartridge, maar met het hele spel als day 1 patch.
deze kan je dus doorverkopen/retourneren omdat het kaartje zelf de licentie bevat.

een gewone game key wordt direct aan je account gekoppeld, die kan je dus niet retourneren na gebruik en kan alleen met je hele account mee doorverkocht worden(tegen de gebruiksregels in)
Oké, dus de key wordt niet aan je Nintendo account toegevoegd. Dus het is net zoals vroeger toen games in een CD of DVD kwamen met een game key? Dat is dan wel handig. Maar nog steeds wel milieu verspilling in deze tijd. Snap niet waarom ze digital licenses niet doorverkoopbaar kunnen maken.
er is geen losse game key, er is enkel een "cd check" waarbij de "key" onderdeel is van het spelkaartje zelf.
Geen kwestie van kunnen, maar een kwestie van willen.

Nintendo heeft namelijk wel het concept dat je in de eShop gekocht spellen uit kunt lenen. Als dat mogelijk is, bewijst dat sowieso dat permanente verkoop of schenking technisch ook gewoon mogelijk zijn.
Inderdaad, want in 2012 deed een EU hof daar een uitspraak over: https://www.eurogamer.net...ing-your-downloaded-games
Gaan de servers van de store down omdat er inmiddels een nieuwe console is? Zeg dan maar dag tegen al je spellen.
Je kunt nog steeds aankopen voor je Wii opnieuw downloaden.
Nog wel ja en tot wanneer?

De enige reden waarom ze het weer online hebben gezet is omdat er massale aandacht aan werd besteed in de media, niet omdat Nintendo zo'n klantvriendelijk bedrijf is.
De bedoeling was gewoon om in 2019 de hele boel offline te halen.
Hoe is luisteren naar de feedback van je klanten niet klantvriendelijk.
Anticiperen zou netter zijn... Nu is het toch een beetje Oeps, ze hebben ons door.
Dat maak je er zelf van.
Nou vertel, tot wanneer? Die link geeft geen einddatum aan. Tot nu toe zijn alle spellen nog gewoon downloadbaar en gaat dit in de komende tijd niet veranderen. Walgelijke he van Nintendo, dat ze zo hard hun best doen om digitale spellen downloadbaar te houden.

Je andere link ondersteunt je argument ook niet. Er staat nergens dat het de bedoeling was om in 2019 "de hele boel offline te halen". Het was de bedoeling dat de shop offline ging. Games blijven nog steeds downloadbaar en er was nooit enige indicatie dat dit anders zou zijn.
[...]

Je kunt nog steeds aankopen voor je Wii opnieuw downloaden.
Ja goed verhaal, vertel dat ook even tegen de eigenaren van het nieuwere 3DS platform.
Aah nice, dat verzacht de pijn iets 😀
Totdat niet meer het geval is, en dan?
Normaal wordt het volgende hier niet gewaardeerd maar zowel de 3DS als de WiiU hebben intussen andere methodes om aan de games te komen. Je kunt er vanalles van vinden maar als de fabrikant zelf de store sluit en geen mogelijkheid meer biedt om je AANKOPEN te herstellen vind ik het wel een reden om die weg maar op te gaan. De huidige generatie consoles wordt al standaard geleverd zonder disc drive, sommige games zijn fysiek uberhaupt niet eens te koop en blijkbaar bij de Switch2 bevatten de cartridges alleen een key, geen software meer. Retro gamen wordt legaal wel erg moeilijk op deze manier en dat is ergens toch erg jammer.
en geen mogelijkheid meer biedt om je AANKOPEN te herstellen
Kan nog steeds
Je ziet daar precies niets.
Voel je vrij om je eigen 3DS te pakken en het tegendeel vast te leggen.
Ahhh ja, eventjes een 3ds kopen omdat je een nietszeggende foto krijgt van iemand online :+
iets met een dood paard zeg, dit is precies als bij playstation en xbox. Precies hetzelfde, waarom is het dan Nintendo die walgelijke praktijken uitvoert?
Opzich doen alle 3 console platformen vreemde dingen maar er is nogal een verschil in houdbaarheidsdatum en praktijken waar ik op XB omstreeks 25 jaar aan digitale spellen heb en waar ik originele spellen en remaster's kan kopen en spelen hebben Nintendo en Sony omstreeks de 15 jaar aan digitale spellen koopbaar en speelbaar en hun verwijderen sommige spellen en of voegen dan remasters' toe voor hogere prijzen.. XB heeft ook een specifiek team om classics speelbaar te houden dus ja dan investeer ik daar liever in digitaal.
Op welk platform van Nintendo kan je reeds aangekochte digitale spellen niet meer downloaden dan? Als je gaat klagen over 'walgelijke praktijken', is het wel zo netjes om dit ook waar te maken.
Waar heb ik het over ''walgelijk'' Nintendo sluit shops en verwijdert spellen om te kopen net als Sony en ik vindt het ''vreemd'' om nee tegen klanten te verkopen maar dat is inmiddels standaard bij Nintendo en Sony dus waarom zou ik daar digitaal in investeren ? als het allemaal zo omslachtig is.
Dus je mag niets over X zeggen omdat Y het ook doet?
Nintendo heeft ook nog wat jongere klanten. Als oma/tante/oom etc een Nintendo game wil geven voor een verjaardag/sinterkerstetc heeft het wel iets om toch een doosje met iets tastbaars te kunnen geven. En dat weten ze bij Nintendo ook wel. Tevens gaan winkels er ook iets van vinden als ze alleen maar de console in de schappen kunnen zetten en voor games naar een online store moeten wijzen, niet iedereen is daar even handig mee.
Als je niet met je console om kan gaan, moet je hem misschien niet kopen? Los van al het andere.
Waarom überhaupt een hele cartridge gaan produceren als er enkel 1 regel tekst op staat opgeslagen.
Verspilling van resources om niks, verkoop ze dan gewoon als keys.
Inderdaad, maakt het volledig digitaal. Ik denk dat ze dit doen om gamers te pleasen die fysiek iets willen. Maar volgens mij bieden ze ook eshop aan maar de prijzen dalen niet, dat is het grootste probleem als je 1 verkoper hebt (in dit geval Nintendo in de eshop).
Ik ben het opzich helemaal eens met je, en zie deze argumenten vaker voorbij komen. Echter de meeste spellen zijn extreem buggy als ze worden uitgebracht, en hebben altijd een day one patch nodig.

Ik kan mij herrineren, dat Zelda Breath of the Wild ook veel framedrops had tijdens de originele release, en met patches moest komen om een hoop te fixen.

Wat is dan nog het voordeel van een game cardridge? Als de store offline gaat, kan je deze games ook niet meer updaten en datsoeijk spelen.

Het is helaas niet meer zoals vroeger dat games op cardridges meer compleet ware voor ze werden uitgebracht. Juist omdat ze niet meer of makkelijk geupdate konden worden.

dit is overgens niet een excuus om nintendo te verdedigen, meer een punt van de realiteit waar we nu wel inzitten tegenwoordig nu alles online wordt gedaan.
Het is helaas niet meer zoals vroeger dat games op cartridges meer compleet ware voor ze werden uitgebracht. Juist omdat ze niet meer of makkelijk geüpdatet konden worden.
Dat valt op zich wel mee. Er zijn vroeger genoeg bugs geweest die soms ook actief misbruikt werden (niet elke bug is voor elke speler een nadeel)
Maar ik weet nog heel goed dat ik bijvoorbeeld vroeger wel eens het spel "Dune" gespeeld. Waarbij ik de cd-rom voor garantie kon omruilen, omdat er een bug in zat die pas in een latere druk opgelost was.

Ik kan mij geen andere games meer voor de geest halen, maar ik kan mij vaag herinneren dat dit voor meer games is geweest voordat het internet tijdperk echt van de grond kwam.
Uiteraard zeg ik niet dat het bugloos is, dat bestaat niet. Maar vroeger dachten de game ontwikkelaars wel 2 keer na voordat ze de game onafgemaakt uitbrachten.

Kijk al naar Cyberpunk, No Man Sky, Star wars: Outlaws. Een aantal voorbeelden van games die hypothetisch op cardridges hadden gestaan, waarbij als de een store offline zou gaan de games gewoon niet/niet goed speelbaar meer zijn, en compleet vol zitten met bugs.
Feit is, daar ben je zelf bij. Dat men willens en wetens alsnog met geld smijt voordat men een indicatie van de kwaliteit heeft, daar kan je van een commercieel bedrijf geen schande spreken dat ze hier misbruik van maken. Zo werkt kapitalisme.

Tegelijkertijd is het wel belangrijk niet de vergissing te maken te denken dat het risico niet groter is dan vroeger. We kijken met een rooskleurige bril naar oude games, maar die werden ook steevast met bugs en glitches uitgeleverd. Het verschil was dat wij in Europa in de regel een Day 740 patch kregen. Doordat games in Europa steevast flink later uitkwamen, waren vele problemen uit de Japanse versie in de tussentijd verholpen.
Ok, zeer goed punt heb je hier wel! Maar hoe verhoudt dat dan in jou visie met de huidige game key cards?

In de huidige situatie heb je als de store offline gehaald wordt, of niets of een bijna niet speelbare game? Dat is om het even toch?
Ik zie het glas halfvol. Als de store plat gaat zijn je digitale aankopen ook waardeloos. Ten opzichte daarvan vind ik deze kaartjes dan dus beter.

Want ook al delen ze dezelfde risico’s, ik kan ze wel onderling uitlenen met familie en vrienden, dat is met hun eShop aankopen slechts beperkt mogelijk.

Neemt niet weg dat ik het liefste dus wel games op kaartje koop hoor. Zekerheid voor alles en heb hier nog genoeg Switch Online NES games origineel “op kaartje” ;)

Maar wat kwaliteit betreft ben je met alles versies eigenlijk in de aap gelogeerd als de store down gaat. Want dan is het toch ook nog de vraag of je überhaupt nog een patch kunt downloaden? Ben het dus ook wel eens met jouw blik die je eerder stelde. Het is gewoon de realiteit. Vind de ophef daarom ook wat overtrokken, Sony doet het al jaren zo en er is geen PlayStation minder om verkocht.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 19 mei 2025 14:15]

Een kanttekening die we ook moeten maken is dat games ook aanzienlijk groter geworden zijn (en niet alleen maar de betere textures)
Een game met 40GB+ aan code is toch wat complexer dan de games van vroeger die 1 en soms 2 cd's van 700mb hadden. (Laat staan de 1,44mb op een diskette als we echt wat verder teruggaan)
Ik noem ook even specifiek cd's omdat toen dvd's voor games gemeengoed werden, patches via internet ook al redelijk beschikbaar kwamen.

Zeker "open wereld-games" hebben zoveel mogelijkheden, dat bugs soms alleen optreden met een specifieke beweging op een specifieke plek, of met een bijzondere combinatie handelingen.
Bedrijven kunnen dit onmogelijk allemaal testen zonder input van de community, bètatesten werken inderdaad een beetje voor de grove bugs, maar de kleine bugs zullen pas echt aan beeld komen als de grote groep gamers er mee aan de slag gaat.

Uiteraard staat dit bovenstaande los van ontwikkelaars/uitgevers die er echt een potje van maken, waarop games met grove bugs worden uitgebracht.
Ik denk dat dit in alle tijde hetzelfde is geweest, of een game in 1980 nu een paar MB was, of nu 150 GB, het aantal mensen die vroeger aan games werkte was ook kleiner. Minder of kleinere processen.

Nieuwe/Grotere games, meer personeel, meer kans of bugs/fouten, meer processen om te bewaken.
En dat mensen denken dat ze het kunnen door verkopen, iets wat Nintendo op elk gewenst moment kan afsluiten.
Kan Playstation / Xbox de werking van het CD-laatje niet evengoed met een simpele update deactiveren / bricken? Maargoed. Dan raken ze natuurlijk ook de oorspronkelijke koper van het schijfje... Tenzij er op dat schijfje ergens een unieke code zou staan die de eerste account die het schijfje gebruikt in staat stelt om de game nog te spelen maar anderen daarna niet meer.

[Reactie gewijzigd door B Tender op 18 mei 2025 22:15]

Je kan nog steeds gewoon selectief je games kopen..

Dus game-key cards is opzicht wel te vermijden. Alleen wel jammer dat de game die je waarschijnlijk wilt hebben misschien op zo`n game-key card staat. (natuurlijk eerste downloaden)
Dit is wel heel erg overdreven. Ja, het is mogelijk dat je toegang tot het spel verliest als de servers offline gaan. Maar dit hebben ze nog niet gedaan. De downloadservers voor eerdere consoles staan nog steeds online.

Dit is niet 'walgelijk', het is een optionele manier voor ontwikkelaars om fysieke spellen uit te brengen op goedkopere cartridges. Ja, het heeft nadelen van zowel fysieke als digitale games. Maar het heeft ook de voordelen ervan.

Als dit je niet bevalt, kan je inderdaad kiezen om dergelijke spellen niet te kopen. Maar dat is aan jou. Je hoeft echt niet tegen Nintendo aan te trappen alsof dit daadwerkelijk een walgelijke actie is, terwijl het netto juist een positief effect heeft om effectief digitale spellen toch herverkoopbaar te maken.
Het is op verzoek van publishers voor indie games waarvoor de kosten van een cartridge moeilijk te dekken zijn, zodat die gebruik kunnen maken van zichtbaarheid in de winkel. Er is al iets soortgelijks op dit moment, als ik me niet vergis. De publisher is degene die ervoor kiest om het op deze manier te doen, niet Nintendo.

Ik ben het ermee eens dat het lomp over komt en ik mag hopen dat er altijd duidelijk te zien is wanneer er een cartridge in de doos zit of niet. Maar laten we wel even duidelijk houden dat dit soort praktijken al generaties lang ook bij MS en Sony voorkomen. Alleen zijn zij er nooit open over geweest zoals Nintendo.
Het zal toch iets te maken van de mentaliteit van de Japanse consument balanceren met 'moderne' distributiepraktijken. Fysieke locaties zijn belangrijk voor Nintendo in de thuismarkt, maar waarschijnlijk kost een 'echte' cartridge meer om te produceren.
Enige voordeel van key on card is het kunnen doorverkopen of uitlenen.
Je schrijft het alsof dat totaal niet belangrijk is. Laat wel zien hoeveel privilege je hebt (ik ook hoor).
Zat mensen moeten het hebben van de 2e hands markt; of hebben die geen recht op vermaak?
Nee dat vind ik juist goed, digitale games zijn permanent en eenmalig aan een account verbonden.

Maar als je dus geen speelbare data op de card/disc hebt dan heb je er verder weinig extra aan ten opzichte van een digitale versie.

Long term preservation is dan uitgesloten.
Ik speel soms met het idee dat er over 30 jaar ergens op zolder een doos met consoles en games wordt gevonden en dat het ook daadwerkelijk speelbaar is en niet allemaal achter vergeten accounts en zonder servers om te downloaden.


Maar key on card/disc heb ik nog liever dan code in box overigens

[Reactie gewijzigd door Bulls op 19 mei 2025 16:42]

Game je helemaal niet meer dan?

Deze praktijken zijn niet uniek voor Nintendo, de hele game industrie draait erop.
Zelf als je een spel fysiek koopt heb je maar een gedeelte van de data die nodig is om het spel te spelen, de rest moet je downloaden (al dan niet via een day 1 patch)

Ook op PC is fysieke media ook zeldzaam met alle digitale winkels, beetje vreemd om Nintendo te boycotten om iets wat op PC en andere consoles al jaren de standaard is.. (tenzij je helemaal niet meer games uiteraard ;) )
Ik koop alleen spellen die op gog staan.

Want inderdaad, de meeste games zijn het a) niet waard en b) pakken je rechten als consument af.
Ok, maar dat is nog steeds digitaal, en kan op ieder moment onbeschikbaar worden. Het enige voordeel wat je dan hebt is een eigen back-up, maar opnieuw downloaden kan maar zo onmogelijk worden.
Ik heb dan alle bestanden natuurlijk wel zelf opgeslagen. Ik ben onafhankelijk van GOG.
Ik denk dat je niet helemaal begrijpt hoe deze game cards gaan werken.

Sony en Microsoft doen dit al jaren. Nintendo volgt in de voetstappen, alleen geven een naam aan de praktijk.

Er is geen download code die je inwisselt en verbruikt, de game card is de "code"/sleutel. Net zoals bij Playstation en Xbox is deze nodig bij het opstarten van het spel en kan de game gedownload worden op het moment dat deze in de console zit. Deze kan dus ook zonder problemen doorverkocht worden.
Zolang andere game bedrijven dat wel kunnen doen hebben we er niks aan dat Nintendo dat niet doet. Je betaalt overigens extra voor een fysieke box.

Het zou juist leuk zijn of meer verkopen als we gewoon weer fysieke games hebben ik weet dat handleidingen niet meer gelezen worden, maar misschien gewoon een boekje met informatie over de hoofdrolspelers en wat leuke art ofzo. Maarja.. centjes besparen.
Het hangt er denk ik vooral van af of er voor een derde ontwikkelaar extra kosten gebonden zijn aan het (laten) produceren van een game met een cartridge. Als Nintendo de kosten voor een game-key card lager maakt dan die van een fysieke, zal het voor veel publishers een het overwegen waard.

Daar komt bij dat een virtuele game-key card niet door kan worden verkocht, wat ook in het voordeel van een publisher is; dan kan een potentiële klant deze niet tweedehands kopen, en blijft de prijs hoog.

Edit: ik las het artikel verkeerd. Het zijn in beide gevallen fysieke cartridges, dus je kunt ook de game-key card doorverkopen. Het hangt mijn inziens nog steeds af van de kosten voor de developer of we dit breed gaan zien; als het verschil minimaal (voor meeste games/grootte) is kan ik mij voorstellen dat een developer gewoon een cartridge met inhoud laat produceren, omdat die ervaring beter is dan te hoeven downloaden.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 18 mei 2025 12:55]

Bij de Switch kon een uitgever kiezen tussen 4GB tot 32GB opslag, met een lagere prijs voor de kleiner kaartjes.

Voor de Switch 2 is tot nu toe enkel of een game key card met noemenswaardig geen opslag, of een 64GB kaart aangeboden door Nintendo aan publishers. Het prijsverschil tussen de twee zou $16 zijn per kopie.

Als je dus dezelfde verkoopsprijs kan vasthouden, is dat 16 dollar extra marge op een aankoop van 40-70 euro!

Zeker voor kleinere studios en indie games die niet de hoofdprijs kunnen vragen, is er volgens mij maar 1 keuze die betaalbaar blijft...
Het is denk ik goed om in her achterhoofd te houden dat het hier waarschijnlijk gaat om opslag die ongeveer in lijn ligt met MicroSD Express (om laadsnelheden te garanderen die weer in lijn liggen met on-device opslag) en dat is een bijzonder duur medium; een kaartje van 128GB is in de pricewatch te zien voor € 43,- ten tijde van schrijven. Waar het voor Sony/Microsoft vaak voorkomt dat games worden geïnstalleerd vanaf een trager medium (of in elk geval breed 'cached') is Nintendo nog de enige die een direct-speelbaar medium heeft. Die ervaring heeft zeker een meerprijs, maar ik vind het ook wel mooi om een game meteen te kunnen spelen.

Nu is 64GB minder, en kostprijzen zullen wel lager liggen, maar $16 vind ik inderdaad niet verbazingwekkend.
Zeker voor kleinere studios en indie games die niet de hoofdprijs kunnen vragen
Sowieso was het al het geval voor kleinere uitgevers dat ze alleen downloads via de eShop aanboden. Een fysieke release is om die reden vaak een extra tier of stretch-goal in Kickstarter campaigns, maar zelden de standaard optie.

[Reactie gewijzigd door Luminair op 18 mei 2025 16:55]

Een stuk wensdenken is dat juist door het afschaffen van kleinere kaartjes, de grotere goedkoper te produceren zullen worden. Dat effect heeft bij de originele switch plaats kunnen vinden.

Tevens had je daar het nadeel dat uitgevers gingen schrapen om het op een kleiner kaartje te kunnen prakken. Meer compressie, gedeeltelijke downloads. Dat is nu niet meer het geval. Alles of niks. Daar zie ik voor de consument dus op termijn eigenlijk juist voordeel.
Maar er werden al lang doosjes verkocht met daarin alleen een code om een digitale versie te activeren op je switch. Dit lijkt me een prima compromis om wel een goedkopere optie te bieden aan uitgevers die niet voor een dure cartridge met veel opslag willen betalen (of voor games die simpelweg te groot zijn) maar toch ook nog de mogelijkheid te bieden om een cartridge te kopen die je ook nog door kunt verkopen of uitlenen als je dat wil (gewoon uitlenen, niet dat zeer beperkte systeem van Nintendo om een digitale game te ejecten en twee weken op een andere switch in je familie te activeren).
Tja, als het dan toch een fysieke release is met een kaartje, dan betaal ik heel graag twee euro meer zodat het spel ook echt op het kaartje staat. Wil ik dat niet, dan koop ik wel digitaal.
Ik denk dat je de meerprijs nogal onderschat...
Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden en publiceert Nintendo natuurlijk niet, maar zie bv hier: https://www.reddit.com/r/...much_each_cartridge_size/
Dat kleinere developers het doen daar kan ik op zich nog mee leven, het is een voordelige manier voor hen om toch een optie te hebben om hun spel in de winkelschappen te krijgen. Maar van grote developers is het vind ik erg onwenselijk. Als het gerucht klopt dat Nintendo naast game key cards alleen 64GB game-cartridges beschikbaar stelt en en daar tot $16 per stuk voor rekent was ook dat te verwachten. Nintendo zelf is "slechts" de kostprijs kwijt en het zou mij verbazen als dat veel meer dan $5 kost, dus voor hen is het veel makkelijker te doen.
Fysieke ganes zitten een hoop mensen niet meer op te wachten, net zoals DVD's/Blurays inmiddels verder uit asn het sterven is. Veel mensen doen toch al niet aan doorverkopen. Ikzelf deed vroeger ook graag fysieke games kopen, maar ruimte gebrek en dat er toch niets zinvols meer echt in de doos zit, want in die boekjes stond ook niets interessants meer, heeft er ook voor gezorgd dat ik al in geen 10 jaar nog een game op disc gekocht heb. Aanbiedingen zoals op Steam of gebruik maken van gamekey(bundle) sites als eneba, fanatical, humble bundle, indiegala zorgen er ook voor dat het zoveel makkelijker en vooral ZOVEEL goedkoper je games kunt kopen.
Je moet hier het verschil maken tussen fysieke games voor PC's of Consoles. Bij PC's ben ik het met je eens, maar doordat Nintendo's eigen spellen nooit in de aanbieding zijn, is de cartridge relatief waardevast op de tweedehands markt. Je kan hem na de 1e eigenaar eigenlijk altijd wel kwijt voor het bedrag wat je er zelf voor betaald hebt (meestal 30-40 euro).
Fysieke games kun je doorverkopen. Digitaal aangekochte voor zover ik weet niet. Geldt trouwens niet alleen voor Nintendo, want ook bij PS, XBox of PC games die je digitaal koopt kun je ze niet (of niet gemakkelijk) doorverkopen.
Klopt. Maar dit geldt, gelukkig, niet voor fysieke cartridges met game key er op.
Iets waar ik eerlijk gezegd héél blij om ben. Ik koop namelijk zoveel mogelijk fysiek console games.

Edit: Nadeel blijft dat als Nintendo of hun shop ooit kopje onder gaat, dat je dus ook je toegang tot de gamecontent verliest en dus enkel nog maar een key bezit.

Bron: https://www.howtogeek.com...-key-cards-are-shareable/

[Reactie gewijzigd door dragongamer op 18 mei 2025 12:28]

Edit: Nadeel blijft dat als Nintendo of hun shop ooit kopje onder gaat, dat je dus ook je toegang tot de gamecontent verliest en dus enkel nog maar een key bezit.
Maar zolang de game nog op je systeem geinstalleerd staat is dat geen probleem.

Daarnaast gaat hetzelfde bijv. op voor een aantal PS5 discs met verplichte downloads omdat niet alles op de disc zelf staat.
Maar als je console kapot gaat heb je pech. En inderdaad dit is een risico bij elke digitale aankoop met drm (eigenlijk alles behalve gog), maar de reputatie van Sony om de store lang in de lucht te houden is wel beter dan die van Nintendo... Nog steeds niet heel goed trouwens, maar wel beter. In mate van betrouwbaarheid dat ze nog lang beschikbaar zijn zou ik de grote partijen rangschikken met Valve/Steam als meest betrouwbare, dan Microsoft, Sony en Nintendo als hekkensluiter.

Edit: excuus, ik realiseer me (oa na lezen van een andere reactie van jou hieronder) dat ik het verkeerd in mijn hoofd had... Nintendo heeft de stores van oude consoles gesloten maar de servers zijn nog steeds up om reeds gekochte games opnieuw te downloaden. Dan is er eigenlijk weinig verschil inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 18 mei 2025 13:03]

Als je dan namen noemt mag je GOG boven Valve zetten. Per definitie drm vrij
Ja ik focuste me dan ook op de grootste partijen. En bij gog is het gewoon niet van toepassing eigenlijk want je kunt de install file prima zelf opslaan.
Maar zolang de game nog op je systeem geinstalleerd staat is dat geen probleem.
Nou ja, dat hopen we maar. Dit hangt sterk af van het type DRM dat ze gebruiken, en of die af en toe online moet gaan om keys te verversen.
Euh je moet echt toch wat in langere termijnen denken …

ik heb hier zowat alles staan van mijn eerste Atari2600 tot vandaag de dag en ze werken nog allemaal. Ik heb gisteren zelfs nog een extra Nintendo64 console gaan kopen om te kunnen modden met een hdmikit.
Ja, ondanks dat ik ook nog al mn oude consoles heb staan (atari, videopac, sega megadrive 1+2, nintendo nes/snes en nog een zwik meer), gebruik ik toch gewoon liever een emulator omdat ik geen zin meer heb in die consoles aan te sluiten en beperkt te zijn door de kabels, en veel sneller van games kan wisselen, en zelfs gewoon kan stoppen en verder gaan waar ik gebleven ben.
Ik spel net liever alles op originele hardware, wel met vaak een moderne controller en “meestal” met een scaler of hdmi mod.

Emulator is eerder voor devices die ik niet meer heb of die echt teveel “setup” vereisen zoals een MSX , commodore 64, Amiga
Als je dit soort praktijken wilt voorkomen kan je je games het beste op GOG kopen. Die zijn gegarandeerd drm vrij en je krijgt de offline install files die je zelf kan bewaren en back-uppen.

Dat is in principe zelfs beter voor behoud dan een fysiek kaartje met de game er op (de verwachting is dat fysieke Switch games minder lang zullen werken door het gebruikte Flash geheugen dan bijvoorbeeld n64 en snes games die mask ROM gebruikten.)
de key card blijft werken zolang de game data op je switch 2 blijft staan.
dus bij het sluiten van de servers wordt het kaartje niet direct onbruikbaar (maar wel minder bruikbaar)
Ik denk niet dat Nintendo, mits ze niet failliet raken, het kan maken om download-servers van zulke game key cards af te sluiten. Hoewel ze dat volgens de algemene voorwaarden vast mogen, al is ook dan de vraag of het juridisch door de beugel kan, zal de reputatieschade groot zijn.

Bemoedigend is het dat Nintendo nog steeds Wii Virtual console downloads faciliteert van games die in 2006 gekocht zijn. Dus ik denk dat de kans klein is dat die game keys de komende decennia onbruikbaar worden voor nieuwe eigenaars.

Maar het is natuurlijk een stuk minder zeker dan bij fysieke games die gewoon direct werken. Al is dat tegenwoordig ook dan geen garantie dat je een goed werkende game hebt. Er zijn game-cartridges die uitgebracht zijn met game-breaking bugs of slechte performance, en als je dan geen patch kunt downloaden is het ook dan een probleem.

[Reactie gewijzigd door jumbos7 op 18 mei 2025 15:11]

De shop gaat op een gegeven moment na vele, vele jaren wel offline, maar de downloadservers houden ze veel langer online. Dit is nog steeds het geval voor hun oudere consoles met een digitale shop.
game key cards kan je ook gewoon doorverkopen. Je download de game via de store en de gamecard wordt gebruikt als key. Heb je de gamecard niet kan je de game dus ook niet opstarten. De key blijft namelijk op de gamecard en wordt niet gelinked aan een account of iets dergelijks.

Zie het als een soort tussenstap voor mensen die misschien wel de wens hebben om een fysiek hoesje of gamecard te hebben. Nadeel is dus wel alleen dat als de servers down gaan je niks meer aan de gamecard hebt.

[Reactie gewijzigd door Raxious op 18 mei 2025 12:29]

Fysieke games kun je doorverkopen. Digitaal aangekochte voor zover ik weet niet.
En eigenlijk is dat raar omdat een EU hof in 2012 een uitspraak daarover heeft gedan dat wij in de EU dat recht wel hebben. Er is gewoonweg geen handhaving. We moeten als gamers een rechtszaak starten.

- https://curia.europa.eu/j...df/2012-07/cp120094en.pdf
- https://www.theguardian.c...used-digital-games-market
- https://www.eurogamer.net...ing-your-downloaded-games
Er is een misverstand over deze uitspraak. Het stelt dat het legaal is om digitale spellen door te verkopen, maar het stelt *niet* dat de publisher het eenvoudig of zelfs mogelijk moet maken om dit voor elkaar te krijgen. Het betekent enkel dat de transactie zelf niet tegengehouden mag worden. In de praktijk betekent dit dus dat voor games op een publiceerplatform als Steam niet doorverkocht kùnnen worden en dat dit niet tegen de wet in druist. Zuur, dat wel.
In de praktijk betekent dit dus dat voor games op een publiceerplatform als Steam niet doorverkocht kunnen worden en dat dit niet tegen de wet in druist. Zuur, dat wel.
Daarom denk ik dat wij gamers een rechtszaak moeten aanspannen, maarja wie wil 20 jaar procederen tot een EU hof?
Helaas zijn er nog altijd de MIG Switch cards die het spel ecosysteem zullen gaan verpesten.
Hopelijk brengt deze aanpassing daar verandering in.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 18 mei 2025 12:38]

Er zijn 2 dingen zeker in het leven. Dat de zon morgen weer op komt en dat een Nintendo console gehacked kan worden :+
Ik verwacht eerder dat mensen nog meer willen uitzoeken wat de opties voor piraterij zijn. Bij fysieke games voelen preservationisten zich redelijk veilig. Bij puur digitale games worden ze juist blij van piraterij, want dan geeft piraterij het enige middel om behoud van die games te garanderen.

Ik snap trouwens niet hoe jou inziens die MIG kaarten het ecosysteem verpesten? Welke last heb jij ervan als een ander
Ik heb er persoonlijk niet zoveel moeite mee zolang de games downloadbaar blijven. Star wars outlaws voor de PlayStation 5 vereist ook internet om te installeren. Weet niet hoe het zit met de singleplayer voor call of duty bo6 volgensmij heb je daar ook internet voor nodig.

Ik vind digitale games altijd wel fijn. Maar een fysiek kaartje krijgen als cadeautje is toch leuker dan een cadeaubon. Vind dit wel een oké tussenweg.

Voor een kleine game als bijv schim (Nederlandse Indie game) kost een fysieke kaart dan heel veel omdat de game relatief goedkoop verkocht wordt. Dan ontkom je als ontwikkelaar niet aan een game key.
Ik heb er persoonlijk niet zoveel moeite mee zolang de games downloadbaar blijven.
Het probleem is dus dat je daar geen enkele garantie op hebt. Het is juridisch geen vereiste want de download is zogenaamd een 'dienst' en geen product, en financieel gezien zijn er natuurlijk heel veel redenen voor een uitgever om op een gegeven moment daarmee te stoppen, en dan heb je als klant geen poot om op te staan. Netto heb je dus nagenoeg een garantie dat het vroeg of laat niet meer mogelijk zal zijn.
Dat ben ik met je eens! Maar is dit dan heel anders dan sommige games van PlayStation die internet nodig hebben zoals star wars outlaws en gewone digitale games?
Ja, dat is zeker iets anders, maar om twee verschillende redenen voor de beide vergelijkingen.

Voor spellen die internet nodig hebben (en dan bedoel ik ook echt nodig, dus bijvoorbeeld omdat het multiplayer-only is), daar kun je er als ontwikkelaar of uitgever niets aan doen dat het alleen maar werkt als er servers online zijn, dat is inherent aan het spel. Ik vind wel dat er meer eisen gesteld mogen worden aan de beschikbaarheid van die servers, maar dat is een heel andere discussie - het niet speelbaar zijn zonder servers an sich is goed te verdedigen in die gevallen.

En bij digitale games (bijvoorbeeld op Steam) is het duidelijk dat je een spel aan je account toevoegt. Dat wil wederom niet zeggen dat er niet meer wettelijke eisen over beschikbaarheid zouden moeten zijn, maar dan is het in ieder geval overduidelijk dat je iets digitaal en online koopt en het dus afhankelijk zal zijn van de online dienst waar je het gekocht hebt.

Dat is bij een fysieke verpakking een heel ander verhaal; je koopt een fysiek object en dus mag je er vanuit gaan dat het bruikbaar is zolang je dat fysieke object in je bezit hebt. Dan kan er wel een disclaimer of een 'online-only' labeltje op zitten, maar net zoals met de kleine lettertjes bij een hoop overeenkomsten is dat moreel gezien gewoon geen nette manier van zakendoen, want je anticipeert erop dat men het over het hoofd ziet en een fysiek product koopt in de aanname dat het zich gedraagt als een fysiek object, terwijl het dat dus niet doet - en dat is gewoon misleidend.

Uiteindelijk gaat het allemaal gewoon om verwachtingen. Er is een hoop mogelijk, en er zijn weinig vormen van verkoop waar ik echt een probleem mee heb, maar men moet wel eerlijk zijn over wat ze verkopen, en er zorg voor dragen dat ze de juiste indruk wekken over wat het precies is. Als je het mogelijk wilt maken om digitale games in een fysieke winkel te kopen, dan kun je dat bijvoorbeeld doen door kraskaarten met redeem-codes te verkopen en niet doosjes die eruit zien alsof er een fysieke gegevensdrager inzit; of desnoods door doosjes met een speciale kleur te gebruiken die alleen voor digitale games gebruikt wordt, als het idee is dat de koper ze in de kast moet kunnen zetten.
Denk dat dit niet uit liefdadigheid is. Ze proberen ook te voorkomen dat er een handel ontstaat in cd keys.
Of je koopt een fysieke game (volle prijs, want ze doen niet aan afprijzen), of je moet via de officiële Nintendo shop je game kopen.

Het maakt de Switch wel duur. Eigenlijk zijn bijna alle games fors duurder dan voor de andere consoles.Geldt ook voor 3th party games, die zijn vaak ook fors duurder zelfs jaren na release.
Veel mensen zijn hier lastig over, maar dit lijkt me een vervanging van codes in een doosje.
In die manier is het een upgrade want dit kan je doorverkopen en uitlenen.

Als je dit vergelijkt met een echte fysieke kopie is het natuurlijk slechter,
negerende dat de helft van de games tegenwoordig een day 1 patch nodig hebben om deftig te draaien.

Ik denk dat de "age" van fysiek games kopen nu wel voorbij is als het over langdurig bijhouden gaat.
Je zal enigszins 10 - 15 jaar in de toekomst wel ergens een ROM vinden die je kan spelen dan.
You shall own nothing....

Wat gebeurd er als de downloadserver uitgaat. Dan heb je niets behalve een cart met een kort binair beetje data...

Ik heb serieuze twijfels. Aan de ene kant, digitaal lijkt milieu vriendelijker, namelijk geen verspild plastic. Echter consument onvriendelijk. De verkoper houd volledige controle. Als de server uit gaat heb je niets. Nintendo (of wie dan ook) kan de content die je krijgt elk moment aanpassen.

Hoog tijd voor wat wettelijke garanties rond digitale aankopen.
Van mij mogen ze game-key cards afschaffen. Een hele hoop plastic om uiteindelijk alsnog te moeten downloaden. Pure vervuiling en verspilling.
Mooi dat Nintendo het zelf niet gaat doen maar bedrijven willen zoveel mogelijk winst en opslag zijn onkosten dus Nintendo zal er wel degelijk over nadenken om het ook te gaan te doen vooral als de consument het slikt en gezien hoe men over gaat naar digitaal is het een kwestie van tijd.. hoe gaat Nintendo dit ook bijhouden over de jaren ? als shops sluiten dan is het weg.

De Wii en DSi Shop waren van 2006 tot 2016 en 2019 en in 2023 is alles gestopt behalve de Switch en ik verwacht wel een Switch 3 en 4 maar hoe het komt met de digitale aankopen van Switch 1 en 2 geen idee en ik denk dat zelfs Nintendo het niet weet en het interesseert de meeste (Valve, GoG, MS uitgezonderd) bedrijven ook niets als de consument hun product verliest dan kan het weer opnieuw verkocht worden.

Noem mij ouderwets maar ik vindt het prachtig een doosje met fysiek spel wat je in handen kan hebben en controle op hebt om het te spelen of te verkopen daarom maakt mij die 80€ of 90€ voor Nintendo spellen weinig uit want Zelda en Mario van 60€ of 70€ verkoop je na jaren van lancering nog steeds voor 45€ of 50€ en met die nieuwe prijzen van 80€ of 90€ zal je zo een 55€ of 65€ terug krijgen dus maar een extra 5€ of 10€ verlies dat is prima te doen.

Het hangt er ook vanaf hoe lang iemand een spel wil spelen voor een paar jaar is fysiek goedkoper met 20€ of 30€ verlies en je kunt natuurlijk ook tweedehands kopen maar op langere termijn is digitaal goedkoper want als je een fysiek spel verkoopt dan heb je dat verlies en niets meer om te spelen maar digitaal heeft niet de houdbaarheidsdatum zoals fysiek tenminste ik kan mij niet herinneren dat een disc of cartridge niet meer werkt terwijl digitale software wel degelijk verdwijnt..
De Wii en DSi Shop waren van 2006 tot 2016 en 2019 en in 2023 is alles gestopt
Alleen het winkelgedeelte is weg. Je kunt nog steeds je aankopen opnieuw downloaden.
Ah dank want geen idee hoe dat werkt ik zie alleen maar dat winkels sluiten en dat spellen van vorige generaties niet beschikbaar zijn in de huidige eshop voor aankoop terwijl de Switch technische in staat is om alle vorige generaties te emuleren en er zijn wel alternatieven zoals Retron maar die gaan tot GBA en N64.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn