NSO Group, de maker van de Pegasus-spyware, is schuldig bevonden aan het hacken van WhatsApp. Een Amerikaanse jury draagt het Israëlische bedrijf daarom op om 168 miljoen dollar aan schadevergoedingen aan Meta te betalen. NSO Group gaat waarschijnlijk in beroep.
De spywaremaker NSO Group werd eind 2024 al aansprakelijk gesteld voor het hacken van de berichtendienst van Meta en wordt in het verlengde daarvan nu opgedragen om een schadevergoeding te betalen. Het bedrag bestaat uit ruim 444.000 dollar aan compensatiegeld en een strafsom van meer dan 167 miljoen dollar.
Meta klaagde het Israëlische spionagesoftwarebedrijf in 2019 aan voor het vermeende verspreiden van spyware via WhatsApp. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Pegasus via een kwetsbaarheid in WhatsApp bij zo'n 1400 gebruikers geïnstalleerd werd. Onder meer journalisten, overheidsmedewerkers en mensenrechtenactivisten werden hiermee bespioneerd. Apple startte enkele jaren later een vergelijkbare rechtszaak tegen het bedrijf, maar stopte dit proces uiteindelijk.
NSO Group zegt tegen The Washington Post dat de spionagesoftware alleen aan 'legitieme soevereine overheden' verkocht wordt voor legitieme doeleinden zoals terrorismebestrijding. De Volkskrant schreef in 2022 dat de AIVD hackingsoftware van NSO Group bijvoorbeeld heeft gebruikt bij het opsporen van een hoofdverdachte in een omvangrijk strafproces.
Meta schrijft in een blogpost dat het 'een lange weg' wordt om de schadevergoeding daadwerkelijk bij NSO Group te innen. Het bedrijf belooft een onbekend deel van de vergoeding te doneren aan 'digitalerechtenorganisaties die mensen beschermen tegen dergelijke aanvallen'.