Wereldwijde leveringen van smartphones stegen of daalden nauwelijks

De leveringen van smartphones wereldwijd lieten afgelopen maanden geen grote groei of daling zien. In Europa daalden de leveringen, terwijl in de VS, Afrika en China fabrikanten juist meer smartphones hebben geleverd.

De leveringen van smartphones aan de VS stegen met 12 procent, vooral omdat Apple iPhones in de VS wilde opslaan om heffingen te voorkomen, meldt Canalys. In China en Afrika zat de markt ook in de lift. In China door subsidies voor telefoons, in Afrika door toegenomen activiteit bij retailers, zo zegt het analistenbureau.

Europa kende juist een daling van smartphoneleveringen. Fabrikanten bleven zitten met onverkochte voorraden van high-end smartphones van vorig jaar. Samsung bleef volgens Canalys marktleider met 60 miljoen geleverde exemplaren, gevolgd door Apple met 55 miljoen en Xiaomi met 41 miljoen. Dat is anders dan bij Counterpoint Research, die juist dacht dat Apple marktleider was. De fabrikanten zelf maken geen exacte cijfers bekend, waardoor de inschattingen van analistenbureaus kunnen verschillen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-05-2025 • 16:13

18

Reacties (18)

18
18
11
0
0
3
Wijzig sortering
Fabrikanten bleven zitten met onverkochte voorraden van high-end smartphones van vorig jaar.
Wat Canalys noemt hierover:
The European market has also dropped after a brief recovery, with vendors facing high flagship inventory from late last year and disruptions in mid- and low-end product lines due to the upcoming eco-design directive.
Dus helaas geen achterliggende oorzaak ervan, hoewel ik mij kan voorstellen dat in Europa meer mensen de hand op de knip houden omdat alles duurder wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 mei 2025 16:26]

Het grote probleem dat ik zie is dat smartphones lang meegaan en al jaren geen nieuwe killerfeatures hebben. Camera's, schermen, batterijen zijn al jaren goed genoeg. Snelheid is goed genoeg.

Dat alles, inclusief smartphones, duurder wordt helpt niet idd 😃.
En dat ze vanuit de EU eigenlijk verplicht zijn lang updates te verstrekken, dus telefoons gaan software matig extra lang mee.
Je hoeft uiteraard nooit op de laatste versie te zitten, paar versies er voor krijgen ook nog wel security updates. en ook apps gaan niet zo hard met de laatste versie nodig hebben.

Dus ja doordat telefoons eigenlijk nu jaren ondersteuning krijgen, is de noodzaak door dit alles om te vervangen ook een stuk kleiner.
Er is weinig reden om te upgraden van een 5-7 jaar oud apparaat. Ze kunnen nog steeds prima chat apps draaien, browsen en youtube en de camera's zijn over het algemeen prima.

De gemiddelde smartphone gebruiker geeft een worst om systeem updates, zolang de apps maar werken.

Vergelijk dit scenario met 2012-2017 en de smartphones van die tijd waren inderdaad zeer traag en de camera's waren matig.

Ik denk dat de meeste kiezen voor een nieuwe accu of vaker laden totdat het echt tijd is om een nieuwe te kopen. Ik zit momenteel in hetzelfde bootje met de Mi 9T Pro. Niks is echt een upgrade als je de potentie er niet van gebruikt, en een nieuw apparaat alleen voor een langere accu duur is inderdaad niet heel aantrekkelijk voor een prijs van 400+ euro (voor een vergelijkbaar toestel).
Lig het aan mij, of is de titel van het artikel wat vreemd?
Het zou ook anders geformuleerd kunnen worden zoals: "Wereldwijde leveringen van smartphones stabiel".
En misschien handig om in het artikel ook de periode expliciet te noemen; Q1 2025.
ja precies,of wereldwijde leveringen van smartphones is gelijk gebleven.
Tja, dat is het kapitalisme he :)
Lijn moet stijgen, anders is er moord en brand.
Vermoedelijk wordt de auteur beloond aan de hand van een quotum woorden per aangeleverde tekst.
Stel je de ellende voor (woonlasten, mobiliteit, telefoon abonnement, boodschappen, etc.) als beloning zou plaatsvinden op basis van geleverde kwaliteit.
Het is heel simpel:
- Verzadiging van de markt. De groei is er echt zo goed als uit, afgezien van bepaalde markten zoals Afrika...
- Dat Apple meer dan €1000 voor een telefoon kan vragen, wil niet zeggen dat een fabrikant van een 13 in een dozijn Android toestel dit ook kan. Laat staan Android toestellen die boven de €1200 liggen en hun waarde na enkele maanden na release al zien kelderen. Dit zorgt dus voor onverkochte voorraden.

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 1 mei 2025 16:35]

Als er dan zoveel onverkochte telefoons van vorig jaar zijn, dan zou je verwachten dat de prijs met de komst van een nieuw model aantrekkelijk worden gemaakt. Als ik het prijsverschil tussen een bijvoorbeeld een S24 en een S25 (van Samsung) is dat 120euro. Dat is niet een enorme korting voor een ouder model. Zeker in combinatie met een abonnement is het verschil nog kleiner.
Dat ligt er natuurlijk aan of die 25 een stuk beter is dan 24. Anders ben je toch beter af met de 24.
Als het prijsverschil groter zou zijn, zou niemand het nieuwe model (S25) kopen. En het is uiteindelijk hun bedoeling om zoveel mogelijk van het nieuwste model te verkopen. Die stock die blijft liggen is lastig, maar niet zo erg als dat de verkoop van hun nieuw topmodel niet vlot.
Volgens mij is het met name nog alleen toestellen optimaliseren en verfijnen. De flexibele smartphones blijven een niche en ik vraag me af in hoeverre de AI-hype echt nieuwe of sneller kopers trekt.
Ergens verbaasd mij dat niets want puur voor de 'normale' taken zijn de meeste high-end telefoons van zelfs een aantal jaren geleden nog steeds méér dan capabel. Zelfs als je naar design kijkt dan verschillen ze eigenlijk maar weinig en het vaak dan in kleine verbeteringen/veranderingen zit. Of als je naar Samsung kijkt dan wisselen die de laatste jaren nog wel eens van socs. Dan weer Qualcomm, opeens alleen Exynos of dan zoals bij de laatste generatie Mediatek.
Heb een Galaxy S9+ en die werkt nog prima.
Tis net alsof iedereen inmiddels een smartphone heeft en dit product al minstens 5 jaar compleet is uitontwikkeld.

Maarja, kapitalisme eist GROEI. MEER! CONSUMEER! STILSTAND IS ACHTERUITGANG! EINZ!
Geen probleem, geld lenen voor stock buybacks en het probleem doorschuiven naar de volgende.
Ik zie wel degelijk in de praktijk vooruitgang op accu/batterij gebied. In 2017 was 3500mAh gebruikelijk, inmiddels is dat al 5000mAh geworden. De reden dat ik Ampere prettiger vind, is dat dit zegt hoeveel electronen er uiteindelijk in de accu/batterij zit.

Het is wel mogelijk om hoogenergetische electronen om te zetten in meerdere electronen met bijvoorbeeld een eenvoudige TRAFO. En daarmee bedoel ik bewegende electronen die met een TRAFO nog meer electronen in beweging brengen en daardoor uiteindelijk in de accu/batterij daadwerkelijk meer electronen hebben verplaatst.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn