Google Chrome heeft met een update een actief misbruikte kwetsbaarheid gedicht. Volgens onderzoekers van Kaspersky, die de kwetsbaarheid ontdekten, wordt het probleem mogelijk misbruikt voor spionage. Het probleem treft specifiek Chrome op Windows.
Het gaat om kwetsbaarheid CVE-2025-2783, een logische fout op het kruispunt van de sandbox van Chrome en Windows, zo schrijven de onderzoekers van Kaspersky in een blog. Met de fout kunnen aanvallers uit de sandbox van Chrome breken, waarna ze een andere kwetsbaarheid gebruiken om op afstand code uit te kunnen voeren. De onderzoekers weten echter niet welk lek daar dan voor wordt gebruikt. "Daarvoor zouden we op een nieuwe aanvalsgolf moeten wachten en gebruikers moeten blootstellen aan het risico op infectie", zegt Kaspersky.
"Ons onderzoek loopt nog, maar afgaande op de functionaliteit van de geavanceerde malware die bij de aanval werd gebruikt, lijkt het erop dat het doel van de aanvallers spionage was." De aanval - door de onderzoekers 'Operation ForumTroll' genoemd - start met malafide e-mails, met daarin een zogenaamde uitnodiging van de organisatoren van een wetenschappelijk forum genaamd 'Primakov Readings'. Opvallend is dat de link in de e-mail niet malafide is, maar gebruikers daadwerkelijk naar het officiële forum stuurt. "Maar we adviseren met klem om niet op potentieel malafide links te klikken", zeggen de onderzoekers.
De e-mails werden verstuurd naar media en onderwijsinstellingen in Rusland. De onderzoekers vermoeden dat een door een staat gesponsorde hackersgroepering achter de aanval zit. Uit welk land deze aanvallers komen, is niet bekendgemaakt. De onderzoekers willen later nog een rapport publiceren met meer technische details over de zeroday, de malware en de technieken van de aanvallen.
Hoewel onduidelijk is welk tweede lek precies bij de aanval gebruikt wordt, concluderen de onderzoekers dat de door Google uitgebrachte patch de gehele aanvalsketen stopt. De patch zit in versie 134.0.6998.178 voor Windows. De update wordt de komende weken uitgerold, zegt Google.