Google biedt werknemers in VS vrijwillige vertrekregeling aan na reorganisatie

Google heeft werknemers van zijn Platforms & Devices-afdeling een aanbod gedaan om vrijwillig bij het bedrijf te vertrekken. Die afdeling maakt onder andere hardware zoals de Pixel-telefoons en FitBit-smartwatches, maar ook Chrome, ChromeOS en software zoals Foto's en One.

Dat blijkt uit een memo aan Google-werknemers waar 9to5Google de hand op heeft weten te leggen. Het gaat alleen om werknemers in de Verenigde Staten. Werknemers kunnen ervoor kiezen vrijwillig te vertrekken bij het bedrijf in ruil voor een nader te specificeren vertrekregeling. Het is niet bekend hoeveel werknemers Google hoopt dat er vertrekken. Het bedrijf kwam in voorgaande jaren regelmatig onder vuur te liggen als het massaontslagen doorvoerde, omdat werknemers niet vooraf de optie kregen om vrijwillig ontslag te nemen. Werknemers bij Zoeken en in de AI-afdelingen krijgen de vertrekregeling niet voorgelegd.

Volgens 9to5Google heeft de vertrekregeling geen invloed op de keuzes die Google wil maken op productgebied. Dat heeft vooral te maken met recente samensmeltingen van afdelingen; vorig jaar werden verschillende afdelingen samengevoegd, onder andere die aan Pixel-hardware en aan Android werkten. Onder het nieuwe Platforms & Devices zijn er daarom veel werknemers met dubbele rollen en taken. Google zegt dat het in de toekomst wil dat teams sneller en efficiënter kunnen werken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

31-01-2025 • 15:29

36

Reacties (36)

36
35
18
0
0
13
Wijzig sortering
Mooi moment voor oud-Pebblers om weer terug te gaan naar het nieuwe rePebble?
Dat zou wel mooi zijn, maar zou er in zo'n vertrekregeling ook niet enige non-compete zitten?
Non-competes zijn op non-actief gesteld in de US voor iedereen onder manager/director niveau.
Dat is een mooie maatregel. Zeker voor een land als America,waar je rechten als werknemer toch echt wel minder goed geregeld zijn dan in de EU.
Voor heel de US of alleen voor bv Californië?
Volgens mij zijn dat zaken die niet op federaal niveau geregeld worden, maar per staat.
Dat zou hier ook wel mogen. Ik weet dat er onderzoeken lopen maar in de praktijk zijn non-competes hier aan de orde van de dag.
Non-competes zijn binnen de EU vanwege de machtsrelaties tussen werknemers en werkgevers alsmede de beperkte mogelijkheden om van baan te wisselen binnen je eigen expertise-gebied en dus met behoud van je loonsniveau en levensstandaard, haast niet af te dwingen.
Zullen, als het voor de rechter moet komen, keer over keer over keer sneuvelen.
Netjes van Google USA. Ze kunnen je ook bellen "kom je naar HRM?".
Waarom langskomen? Gewoon in een zoom call/teams meeting en binnen 5 minuten ben je klaar. Of een mailtje/sms sturen.
Je moet het als HR wel snel doen. Anders kunnen je medewerkers elkaar informeren en voor je het weet sta je op TikTok. :Y)
Actief een bericht sturen? Gewoon account blokkeren. Komen ze vanzelf langs.
Inderdaad. Je komt er wel achter als je pasje de deur niet meer open kan maken 's ochtends.
Wel handig, dan kunnen ze die dure Amerikanen vervangen door goedkope H1B'ers uit het buitenland, waarbij het visum aan het bedrijf gekoppeld is en je dus weinig onderhandelingsruimte hebt. (en makkelijker kan ontslaan).

[Reactie gewijzigd door Mr.Armageddon op 31 januari 2025 17:01]

H-1B's zijn er voor 3 jaar met maximaal 3 jaar verlenging. Die wil je niet laten werken op "gevoelige" afdelingen. Anders gaan ze er met de kennis vandoor.
Dat probleem hebben we in Nederland ook: H1B'ers zijn het Amerikaanse equivalent van de 30%-tarief uitvreters in Nederland. Deze regeling is de oorzaak waarom salarissen en freelance-tarieven onvoldoende stijgen of überhaupt de inflatie kunnen kan compenseren.

Quota-gestuurde arbeidsmigratie is prima, maar dan wel met een gelijk speelveld voor alle werkenden in Nederland.
En als er te weinig vrijwillig vertrekken volgt er alsnog een ontslagronde vanuit management.
Ze komt het iets minder hard over in de vorm van "we hebben je de kans gegeven, maar je pakte hem niet aan... "

Enige probleem op deze manier is dat de kans bestaat dat er mensen vertrekken die ze eigenlijk liever hadden gehouden.
Als ze vrijwillig vertrekken, zullen ze geen recht hebben op werkloosheidsuitkering, dus die vertrekregeling moet echt vrij ruimhartig zijn voor mensen om het lucratief genoeg te maken.
Ken zelf iemand die via zo'n regeling is vertrokken bij Google, die kreeg zowat een jaarsalaris mee. En nog de nodige aandelen die gecashed mochten worden na een bepaalde periode.

Vergeet niet dat WW sowieso niet echt een ding is in Amerika. En als je denkt dat als je niet zelf gaat je er niet alsnog uit gaat als je pech hebt kom je ook van een koude kermis thuis.

Californië is bijvoorbeeld een at will state, dit betekent zo ongeveer dat als je om 0900 op kantoor aankomt je zonder opgaaf van rede om 0901 weer buiten kan staan met je doosje met prive spullen.
Dat klopt, maar er is wel werkloosheidsuitkering. Meestal is het zo 70% van je salaris, het houdt echter wel op een keer. Volgens mij krijg je iets van een maand per jaar dat je gewerkt hebt, hoewel dat ws. verschilt per staat.

[Reactie gewijzigd door kikibu op 31 januari 2025 20:27]

Californië heeft idd een werkloosheid uitkering maar die is niet zo ruimhartig als dat jij denkt : De hoogte van de uitkering is gebaseerd op je eerdere inkomen en bedraagt ongeveer 50% van je gemiddelde wekelijkse loon, met een maximum van $450 per week.

Voor max 26 weken. https://edd.ca.gov/UICalculator
Als ze vrijwillig vertrekken, zullen ze geen recht hebben op werkloosheidsuitkering, dus die vertrekregeling moet echt vrij ruimhartig zijn voor mensen om het lucratief genoeg te maken.
Onzin. Als jij of je werkgever aanstuurt op een zogenoemde vaststellingsovereenkomst tussen werknemer en werkgever, dan heb jij als vertrekkende werknemer gewoon recht op een RWW uitkering en in veel gevallen kun je zelfs aanspraak maken op een transitievergoeding.

Been there done that. Twice.
Die zal vast ruimhartig zijn. Maar ik neem aan dat je hier alleen gebruik van maakt als je de kans groot acht dat je snel een andere baan hebt.
Dat is mooi voor die amerikanen, maar hier moet je oppassen zulke regelingen aan te nemen, want het is vrijwillig ontslag en daarmee heb je geen recht op een uitkering. Je moet wel zeker zijn dat je ook binnen het aflopen van de vertrekbonus, wat vaak enkele maanden doorbetaalt krijgen is zonder op te hoeven dagen, je weer een nieuwe baan kunt krijgen met vergelijkbaar of beter salaris, want dat is tegenwoordig echt niet meer zo zeker.
Google zuigt blijkbaar net zoals de chinezen zijn werknemers uit - eens opgestookt op hun 35e belanden ze dus op de vuilhoop. Uitgeblust en uitgeperst. Is dat geen moderne vorm van slavernij?
Bij een vrijwillige vertrekregeling vertrekken doorgaans de betere werknemers, omdat die toch snel een andere goede baan hebben en dan de ontslagvergoeding incasseren. Dan blijf je als bedrijf zitten met de werknemers waar je al niet blij mee was.
Ligt eraan. Alleen als het (voor jou) een aantrekkelijk bod is en je snel een nieuwe, leukere baan hebt.
Ben je tevreden of zijn de huidige arbeidsvoorwaarden zeer goed en nieuwe banen of het aanbod niet, dan zullen ze liever blijven. Alleen diegene die toch al half vertrokken zijn hebben een extra motivatie om hiervoor te kiezen.

Het is niet bv de overheid, waar vertrekken aantrekkelijker is dan om te blijven. Google heeft bijvoorbeeld aandelen opties en bonussen waar je veel geld mee kan verdienen die dan wegvallen. Ze zijn een top-werkgever, betalen goed en veel mensen willen er werken. Ze zitten daar dus al aan de top. De "een betere baan" is na een Google carrière een stuk lastiger. Dus dat alleen de betere werknemers vertrekken lijkt me niet.
Waarom zou je vertrekken als je tevreden bent? Je kent de baan, je kent de collega's je weet wat er van je verwacht wordt. En dan ga je, omdat je goed bent, dat zomaar opgeven omdat er wat extra te rapen valt? Ik dacht het niet.

Mensen die her op intekenen zitten al langer met het idee om te vertrekken, dit is gewoon een zetje dat hen in die richting duwt.
Dat lijkt mij ook. Ik krijg regelmatig veel betere aanbiedingen, mijn collega's vast ook. Toch is het zeldzaam dat er iemand vertrekt. Dat ik er financieel op vooruit kan gaan betekent niet dat ik er gelukkiger van wordt.
Als je weet dat er een ontslagronde gaat komen geeft dat wel veel onrust in een organisatie, je weet niet hoe je team en je werk er straks uit zien en wie je manager gaat zijn. Dat kan dus zeker wel een reden zijn om eens in je netwerk te gaan informeren.
Misschien zou je mijn bericht ook kunnen lezen als nadere achtergrondinfo waarom een bedrijf soms liever niet kiest voor zo'n regeling.
Als je zo denkt ga je ervan uit dat het personeel niet goed wordt gemanaged. Als je troep denkt over te houden heb je als manager of hr lopen slapen.
Je kan er voor kiezen zo'n lullige reactie te schrijven, je kan ook even verder nadenken over wat er geschreven is. Want wat MennoE aankaart is gewoon een waarheid als een koe. Dus waarom zou je als bedrijf daarvoor kiezen?

Wellicht is bezuinigen belangrijker dan de betere werknemers houden?
Uiteindelijk is niemand onmisbaar, dus als betere werknemers weggaan overleef je dat wel als bedrijf.
Of ga je de pareltjes een tegenbod doen zodat die niet weggaan?
Denken ze dat ze geen mindere werknemers hebben? In de VS kun je werknemers makkelijker ontslaan dus wellicht speelt dit issue in de VS minder dan in Nederland?
HR gaat over financiële targets en wordt daarop afgerekend. Zeker bij een groot bedrijf dat geen inzicht heeft op de individuele werknemers.

Verder is de onmisbaarheid niets anders dan managementspeak. Juist bij developers waar individuën de drijvende krachten zijn. Innovaties en ontwikkeling zijn vrijwel altijd toe te wijzen aan één persoon met de hulp van een team.

Creëer onrust op een afdeling en iedereen is bezig met alternatieve werkgevers. Tuurlijk, mensen zijn te vervangen maar goed samenwerkende en op elkaar ingespeelde teams niet.

Onmisbaar /= vervangbaar.
😂 sorry maar dit is echt te flauw, haha.

Maar ik hoop met je mee!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.