Tweakers melden dat firmware-update Samsung-soundbars brickt

De recentste update voor Samsung-soundbars lijkt veel van die apparaten te bricken. Gebruikers op onder andere het Tweakers-forum melden dat de Q990D-soundbar na een update niet meer werkt. Gebruikers kunnen mogelijk een oude update via USB installeren.

Onder andere op het Tweakers-forum zeggen veel gebruikers last te hebben van het probleem. Het lijkt erop dat een recente update van de soundbar voor problemen zorgt. Dat is firmwareversie 1020, die eerder deze week uitkwam. Gebruikers kunnen onder andere via de SmartThings-app automatische updates uitschakelen als ze die update niet binnen willen krijgen.

Gebruikers op Tweakers laten weten dat de soundbar niet meer wordt herkend door tv's en dat het geluid niet meer te regelen is, zowel via de afstandsbediening als via de knoppen op de soundbar zelf. Het probleem lijkt voornamelijk te bestaan op de HW-Q990D, maar er zijn ook gebruikers die melden dat het probleem op andere soundbars zoals de HW-Q930D voorkomt. Ook op het Samsung-forum zijn tientallen gebruikers die de problemen melden.

Gebruikers kunnen de soundbar niet zomaar terugzetten naar fabrieksinstellingen, omdat de knoppen op de soundbar niet te gebruiken zijn. Sommige gebruikers, onder andere op Tweakers, zeggen dat ze firmware kunnen installeren via USB. Op Samsungs ondersteuningspagina staat onder andere een upgradegids, maar het enige downloadbare firmwarebestand is versie 1020 die juist de problemen lijkt te veroorzaken.

Tweakers heeft Samsung om een reactie gevraagd. Het bedrijf kon niet direct antwoord geven.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

14-03-2025 • 16:37

113

Submitter: mvds

Reacties (113)

113
112
43
1
0
37
Wijzig sortering
Soortgelijk issue gehad met mijn LG subwoofer. Uiteindelijk op advies van een YouTube tutorial een CH341a USB Programmer Module gekocht i.c.m. een SOIC8 clip en een werkende firmware kunnen flashen. Totaal kostte me dit max 30eu, echter las ik in de comments dat mensen dachten dat ie daadwerkelijk kapot was en dus gewoon een nieuwe hadden aangeschaft.

Je zou verwachten dat dit naar voren komt tijdens QA / UAT testen... Bizar eigenlijk!
Er zijn waarschijnlijk legio soundbars van Samsung die nog geen 2 jaar oud zijn. Simpelweg garantie.
Daarnaast, als zou de garantieperiode voorbij zijn, lijkt het mij niet de bedoeling dat Samsung je apparaat maar even op afstand sloopt. En dat ze dan vervolgens zeggen koop maar een nieuwe.
Helaas komt het daar bij Samsung wel op neer, is mijn ervaring met productie fouten bij verschillende klanten en mensen in mijn omgeving (incl mijzelf). Geen garantie meer is echt ook geen coulance of wat dan ook. Je komt ook echt niet door de 1ste lijns support heen en die kunnen heel onvriendelijk zijn of ze zijn vriendelijk en houden je dagen, weken, maanden bezig met allerlei (herhaalde) vragen.
Consumentenbond / overheidsbemiddelaar inschakelen.
Gewoon preventief waar mogelijk geen Samsung kopen. Ben genezen van Samsung: zeer slechte “service”
Nee, in gebreke stellen, termijn stellen voor een oplossing en daarna dagvaarden. Alsof Samsung en consorten zich ook maar iets aantrekken van een briefje van de consumentenbond…
In het verleden inderdaad legio voorbeelden gehad waarbij Samsung apparaten buiten waarborg bewust softwarematig brickt.
Van de fanboys redelijk wat tegenstand gekregen, maar men leest dit soort verhalen meer en meer over dit merk.

Wie hoog staat kan laag vallen natuurlijk...
Firmware betekent eigenlijk ook gewoon dat de fabrikant de eind-autorireit opeist. Het is software waar de eindgebruiker niet bij mag.
Het is de winkel die die garantie moet voorzien niet?
Klopt wat je zegt, mits je binnen de 2 jaar garantie valt is er niks aan de hand (los van dat je je subwoofer enkel weken kwijt bent, tenzij er ergens een lokale retailer deze reparaties kan uitvoeren haha). Mijn subwoofer viel daar echter buiten, vandaar dat ik zelf op onderzoek uit ging. Voor de huis, tuin en keukengebruiker is dit echter niet haalbaar ben ik bang...
Voor bedrag wat mij de soundbar heeft gekost (ruim €600) verwacht ik wel wat langere support van Samsung. Helemaal als ze het ding door hun toedoen bricken.
Heb je die soundbar ook bij Samsung gekocht? Dwz waren zij de verkopende partij?
Want wettelijk gezien is hier binnen de EU de verkoper aansprakelijk. Niet de fabrikant.
HelloTV. De mijne heeft nog ruim 1,5 jaar garantie. Net 5 maanden oud. Kon hem bij HelloTv brengen voor reparatie een nieuwe of een tijdelijk vervangend apparaat meekrijgen gingen ze niet doen want ik had geen extra garantie bijgekocht.
Maar gaat er meer om dat een fabrikant niet zomaar kan zeggen Oh wij hebben op afstand je apparaat gesloopt. Helaas pindakaas geen garantie meer koop maar een nieuwe. Sterker nog in hoeverre kun je ze dan zelfs aanklagen wegens hacken of computer vandalisme of iets dergelijks? Ik bedoel ze leveren geen garantie of support meer maar slopen wel je eigendom. :?

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 14 maart 2025 23:44]

Vandalisme lijkt me niet echt de goede term, ik ga er niet van uit dat ze het met opzet doen.
Maar ook buiten de garantie kun je van een redelijke levensduur uitgaan, en dingen kapot maken met firmware-updates valt zeker niet binnen redelijke verwachtingen.

Moet je wel naar de rechbank gaan voor je garantie, natuurlijk een grote, lastige, dure stap.
Class action lawsuits zijn een prachtige manier om hier goed gedrag van bedrijven af te dwingen, terwijl ze anders gewoon weten dat bijna niemand ze aan gaat klagen.
Iets soortgelijks had ik laatst met een firmware upgrade van m’n thermostaat - geforceerd vanuit Remeha. Ding bleef rebooten en ik was niet de enige blijkbaar. Na een hoop geneuzel met hun helpdesk en meerdere pogingen tot afschepen in de trend van ‘garantie is 2 jaar’ heb ik ze maar op de verwachte gebruikstermijn gewezen en na wat verder geneuzel uiteindelijk nog 50euro gekregen… dus onschuldig of niet, je gelijk hebben en krijgen blijkt toch iets lastiger in de praktijk…
Je hebt bij dit soort non-conformiteitsgevallen te maken met de verkoper. Die is aansprakelijk.
Dat zal enkel Remeha zijn als je ook direct bij Remeha gekocht hebt.
Correct - dus de afhandeling lag bij hun. En na hun firmware update bleek hun 1e antwoord ‘koop maar een nieuwe’…slecht dus.
Als de verkoper er voor kiest om de afhandeling van jouw klacht direct bij de fabrikant te leggen, en de fabrikant komt vervolgens met zo'n antwoord, dan stap je daarmee terug naar de verkoper en eis je van de verkoper een oplossing.

Wat kan betekenen dat ze jou dan maar een nieuw exemplaar moeten leveren van equivalente bouwkwaliteit, met equivalentie functionaliteit, en evt. van een andere fabrikant - als het anders niet op te lossen valt.


Ik heb in het verleden een soortgelijk geschil gehad in zake een Sony televisie, waar BCC me continue richting Sony stuurde en Sony continu met non-oplossingen en andere televisie-hardware kwam terwijl het kern-issue een gedeeld firmware probleem* in al hun Android TVs was. Uiteindelijk bij BCC erop aangedrongen dat zij met een oplossing moesten komen. Ik kon toen de aankoopsom terug krijgen, contant, of direct aanwenden voor een ander toestel (van een andere fabrikant).

Maar goed- dat was toen ook wel een traject van, letterlijk, jaren. En een toonbeeld van dat het huidige model van de wet eigenlijk alleen werkt als alle partijen mee willen werken -- en anders wordt het 'moeilijk.'


*) Saillant detail: dat probleem wat Sony niet wilde erkennen als firmware probleem bleek 5 jaar na dato (!!) in een firmware update die ik toevallig tegenkwam (oude URL in browser historie) ineens toch opgelost te worden. Ra, ra, hoe kan dat?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 maart 2025 16:43]

Geef mij maar analoog dan heb je dit soort problemen niet, je bent niet afhankelijk van updates en software wat met digitaal gepaart gaat, laat staan (afhankelijk) van bent.
Gaaf man, 576 zichtbare beeldlijnen die ook nog eens om en om geschreven werden. Met 3 electronenkanonnen die je alleen met heel veel moeite moest afstellen zodat de RGB kleuren exact op elkaar vielen. Daar kan geen OLED of QLED tegen op ;-)
Wellicht de link naar het YouTube filmpje toevoegen mocht iemand dit (in de toekomst) zelf willen proberen. Bedankt alvast!
Om verwarring te voorkomen, dit gold dus voor mijn LG-subwoofer (SPN8-W) welke stuk is gegaan door een OTA-update. Link naar filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=RPBZRJMbb6k
Ja dat zou je verwachten echter tussen wat de consument thuis heeft en wat er binnen test labs van o.a. Samsung / LG of andere fabrikanten staan, zijn er wel degelijk revisie verschillen in o.a. PCB-versies en (actieve) componenten op de printplaten etc. deze hebben allemaal een variabele. Sommige producten worden namelijk door sub-contractors in China gemaakt die elk met een eigen leverancier bestek werken.

Soms komt een "brick state" puur door een revisie verschil consumenten thuis (klanten) ten opzichte in lab testing, kort gezegd.

[Reactie gewijzigd door mapa2011 op 14 maart 2025 17:26]

Ah, daar heb je een goed punt inderdaad. Mijn conclusie was iets overhaast.
De automatische update functie uitzetten in de Smarthings app houdt de automatische update NIET tegen!!
Be warned en blokkeer de soundbar van je Wifi netwerk.

[Reactie gewijzigd door daffie82 op 14 maart 2025 18:49]

Dank voor je opmerking, heb hem net geblocked dus hopelijk heeft de soundbar de update nog niet binnengehaald. Via smartthings zie ik nog versie 1010, dus hopelijk kan ik problemen nog voorkomen.
Hoe heb je dat gedaan ?
Ik gebruik Ubiquiti spul, dan kun je per apparaat blocken. Anders zou ik hem resetten en geen wifi instellen.
Ik heb in mijn Ziggo modem bij beveiliging - mac filtering, de soundbar toegevoegd. En niet vergeten om op "instellingen opslaan" te klikken.
Hoe? Ik kan niets aanpassen bij de devicesettings voor WiFi. Zit die optie ergens anders verstopt?
Bij Deco kan je devices op mac address blokkeren. Geen idee hoe dit bij andere systemen werkt.
Top, bedankt! Bij Asus routers werkt dat ook gemakkelijker. Sneller ook dan uitvogelen hoe het bijndiensoundbar werkt
Dank hiervoor. Net via router WAN verkeer voor soundbar geblokkeerd zodat ie toch net de laatste update naar binnen haalt. Even afwachten wat er gebeurd met Samsung communicatie rondom deze update.
Waarom heeft een soundbar überhaupt updates nodig?
dit zijn devices die app support hebben en veel connection mogelijkheden (mn Sammy TV in de woonk ziet hem ook bv

adding of features

atmos en DTS:X > verbeterde algoritmen ?

Issue resolving

3dingen die bij mij opkomen
Om je Eclipsa door je strot te duwen.

Gemaakt door 2 bedrijven (Google en Samsung) die in dezelfde week miljoenen apparaten weten te bricken. Eentje met een vervallen certificaat en de andere met een brakke firmware (waar waarschijnlijk Eclipsa ondersteuning mee toegevoegd werd). Zeker weten doet niemand het, want release notes krijg je NOOIT van Samsung.

[Reactie gewijzigd door daffie82 op 14 maart 2025 18:56]

Zeker weten doet niemand het, want release notes krijg je NOOIT van Samsung.
Zeer kwalijk. Bij digitale inhoud en diensten kun je middels hun EU richtlijn 2019/770 tenminste nog terugvallen op Artikel 19, welke fabrikanten de-facto verplicht degelijke release notes beschikbaar te stellen. Maar helaas bestaat die verplichting bij goederen met digitale element onder richtlijn 2019/771 vziw niet.

Geen idee hoe dit exact in het Nederlands recht is geimplementeerd en of wij het breder getrokken hebben en die verplichting ook voor die laatste hebben ingevoerd. Zou het controleren eens waard zijn.
Ik zou er niet eens aan denken zoiets aan het netwerk te hangen, of een app er voor te downloaden.
Kabels er aan hangen(Stroom en HDMI voor HDMI EArc), instellen met de afstandsbediening die erbij zit 1 keer en klaar.
Mijn dure lg soundbar van 988 euro heeft nog nooit een update gehad, en ik heb toch 2 bugs gemeld. Heel internet staat er vol mee, de bug is nog niet gefixt. Dus ik wacht graag op een update
Hier wel op de laatste firmware(1020.7) en alles werkt nog naar behoren.
Automatisch geupdated of zelf gedaan met usb stick?
Het lijkt dat inderdaad sommige 1020 gebruikers nog wel een werkende soundbar hebben... Tot nu toe heb ik ze enkel gezien die dus zelf geupgrade hebben en niet de automatiche update via WIFI.
Of ze hebben inmiddels de bug gefixt en blijven deze 1020.7 noemen zodat ze geen vragen krijgen maar ook geen nieuwe klachten meer krijgen.

Ook ik zag UPD staan in het scherm en daarna heeft deze vreemd genoeg nog 2 dagen gewerkt. Dit komt vaker voor lees ik maar niet helemaal verklaarbaar...

[Reactie gewijzigd door bullus01 op 14 maart 2025 17:46]

Ik las de berichten over bricked 990d's op Reddit en wilde toen snel de auto update uitzetten maar zag dat ik al die firmware had...is dus automagisch gebeurd.
Auto update uitschakelen had niet geholpen. Stond bij mij uit op mijn 930D en die is sinds gisteren ook gebricked.
Usb update werkt niet. Er is iemand die deze firmware update al via usb had gedaan voordat de ota werd uitgerold. Dus je zou denken dat er iets in de ota mis is gegaan.
Maar hangt je Soundbar dan aan het internet ofzo?, die van mij niet hoor.
Alleen HDMI kabel erin voor het geluid, heb zelfs nog nooit een app gedownload voor mijn samsung soundbar(Als die er is).
Eerste ding bij samsung producten is, auto updates uitzetten en blocken op je netwerk.
Nou ja en ook niet alles aan je netwerk hangen, een soundbar hoeft in mijn inzien niet aan het netwerk.
Net als een koelkast of een wasmachine, een soundbar moet geluid geven via HDMI eArc of optical audio kabel.
Daar heb je geen app voor nodig, netwerk etc, gewoon de afstand bediening van je tv of dat ding en klaar.
Duidelijk geen Samsung soundbar gebruiker. Als je de settings in de app wil aanpassen moet dat ding met de WiFi geconnecteerd zijn. Je kan het ook met de buttons en via een mini schermpje op de soundbar zelf doen maar dat is ontzettend onhandig... Dus niet heel veel keuze helaas.
Ik heb toevallig wel een Samsung soundbar..
En hoezo via de soundbar zelf doen, ik heb er gewoon een kleine afstandsbediening bij( en dat doe je 1 keer en dan staat die goed ingesteld).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 14 maart 2025 23:31]

Er zijn functies, zoals sound-group, die niet met afstandsbediening of knoppen zijn in te stellen.

Ook bijv bass enhancement.

Die kunnen alleen met mobiel ingesteld worden.

Ook voor t casten (non Bluetooth) heb je wifi verbinding nodig.
Zoals reeds gemeld door een andere gebruiker - er zijn best veel functies die je NIET met de afstandsbediening alleen kan instellen.

Dus je kan nu wel blijven herhalen dat je dat ding niet aan je netwerk wil hangen - wat prima is, moet je zelf weten. Maar het feit blijft dat je dan bepaalde dingen NIET kan instellen.
Daarom heeft bijna iedereen het dus WEL aan zijn netwerk hangen. Samsung verplicht je er bijna toe door functies enkel beschikbaar te maken met netwerk toegang.
en dan eerst online lezen over de updates , voordat je n USB update doet ;-)

was idd n dingetje bij de S95B OLED TV , update zorgde voor minder nits

maar je kunt makkelijk het service menu inkomen en waardes weer terug zetten, mocht dat nodig zijn
"stability update"
Geen enkele release update bij de file te vinden, dus geen idee waar die update uberhaupt voor (nodig) is..
Toch maf. Mijn q70t soundbar zit volgens SmartThings al op versie 1022.0? Specifiek versie HW-Q70TWWB-1022.0.
Mijn soundbar was een paar weken oud. Waarom blijf ik het gevoel hebben dat samsung de verantwoording niet neemt?
Kan er ook normaal Nederlands gesproken worden?
Wat is 'bricken'?
Dat is een ingeburgerd engels word net als downloaden. Het komt er op neer dat je van je apparaat een brick (baksteen) maakt, hij doet niets meer.
Tja, je kan ook zeggen dat ie hangt of bevroren is. Mijn engels is voor normaal gebruik uitstekend, maar het begint me steeds meer te irriteren, dat dit soort popiejopie termen steeds vaker gebruikt worden en ik eerst moet opzoeken wat er nu bedoeld wordt. Voor mensen die het Engels minder beheersen, is het nog erger.
Dat kan je niet zeggen want "hangen" (wat hangt er dan juist ??) of bevroren (leg je het toestel in een diepvriezer of zo ??) betekent dat het iets tijdelijks is. Bricken is een term die al tientallen jaren gebruikt voor het totaal onbruikbaar maken van iets, in die mate dat je het apparaat enkel nog als baksteen of paper weight kunt gebruiken.

Nu wordt bricken te pas en te onpas gebruikt. In die geval is het nog niet zeker of dat wel het geval is. Als samsung met een oplossing komt, is het eigenlijk niet echt bricken.
Vraag een groep mensen of ze downloaden en bricken kennen. Ik weet het antwoord wel welk woord men vrijwel allemaal kent. Ik ben redelijk thuis in engels maar Bricken nog nooit gehoord. Hier op kantoor ook niemand.. Dus zeker niet ingeburgerd.
Dan ben je hier vast nieuw. Ik ken het woord al jaren(sinds Android)
Je hebt zeker nooit van een gebrickte PSP gehoord begin 2000... of gebrickte iPhones in de tijd dat Jailbreaken populair was. Denk dat dit toch echt aan jou ligt, de meesten in mijn omgeving zijn hier namelijk wel bekend mee.

Ook hier op kantoor een collega die in de Playstation 1/2 tijd mensen aan unlimited games hielp gebruikte dit woord toen al.
Nog zoiets: het flashen van je bios of de bios van je videokaart resulteert vaak ook in een brick. Op één of andere manier kende ik het eerder van videokaarten dan van moederborden (ook uit eerste hand).
Goh,

Op een site als tweakers vind ik "Bricken" toch wel echt ok,

als je ooit zelf eens iets geupdate/aangepast hebt met niet officiële software, of als je al eens BETA software durft installeren, of als je gewoon constant kijkt of er niks moet geupdate worden, dan ga je denk ik al wel eens ooit iets "gebricked" hebben :) , of tenminste de term op forums tegen zien komen dat iemand een oplossing zoekt voor zijn "gebricked" toestel.

Maar er moet natuurlijk niemand boos worden of zo, is een terechte vraag, en hier hebben dan weer mensen iets van bijgeleerd :)

Ik weet zelfs eigenlijk niet of er een echt nederlandstalig woord voor is dat exact hetzelfde betekend,

het is letterlijk "onbruikbaar" gemaakt, maar bricken klopt wel beter vind ik want je maakt letterlijk van een toestel nu een "baksteen" / "paperweight" :) , en de term "Bricken" wordt letterlijk gebruikt als je door foute software een electronisch toestel omzeep helpt. , dus een vertaling zou zijn "onbruikbaar gemaakt door foute software/firmware" maar dan bekt "Bricken" toch beter en elke "tweaker" gaat snappen wat je bedoelt :)

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 14 maart 2025 18:16]

We zitten toch ook op tweakers en niet op nu.nl oid?
En? Gezien de vele reacties zijn er een hoop mensen die het ook niet snappen. :-).
Kapot. Het raakt kapot.
Het gaat kapot toch?

PS: ik doel meer op de rare stijlvorm "het raakt kapot", mijn reactie is niet inhoudelijk bedoeld ;) .

[Reactie gewijzigd door Andros op 14 maart 2025 20:12]

Nee. Bij een bicked apparaat kun je soms middels een externe manier alsnog weer leven in het apparaat krijgen. Bijvoorbeeld door een andere manier van flashen te gebruiken. Als een elektronisch apparaat kapot gaat, kan bijvoorbeeld ook de processor of de harde schijf stuk zijn, dan is het echt helemaal stuk, wat bij een brick dus niet per se het geval hoeft te zijn.

Zo had ik ooit een Abit NF-7S 2 Ultra gebricked. Die had een 'error beyond flashing', waarbij na het flashen alle bitjes naar 0 gereset waren. Moederbord onbruikbaar, maar bios zeker nog wel opnieuw te flashen via een externe tool. Bios er dus uit gehaald en naar iemand toe gereden die dat voor me deed. :)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 14 maart 2025 17:53]

Goh,

Ik herinner mij nog de goede oude tijd dat ik eens een twee dezelfde moederborden had waarvan 1 bios chip defect was (nog klassieke oude bios met lange pootjes die op het mainboard geprikt was,

Nieuwe lege bios chip besteld maar op die moment hadden we nog zelf geen programmer,

goede bios (van ander werkend moederbord) op moederbord gezet met 2 koortjes onder de bios chip, mainboard opgestart naar bios flash scherm, bios met de koortjes er uit getrokken terwijl PC op staat, lege bios chip er in gezet, bios geprogrammeerd, presto , 2 werkende moederborden, maar wel even peentjes zweten, want er waren veel kansen om de boel te "bricken" :) :)
Inderdaad. Ook wel hard-brick vs soft-brick. Bij hard-brick zal je het ding open moeten maken en met speciale hardware/tools aan de slag moeten (maar meestal heb je de juiste sleutel of complete firmware niet).
Een soft-brick kun je oplossen door een DFU (direct firmware update) te doen mits er nog een werkende (minimalistische) bootloader in zit.
Iets wat bricked is, kun je in vele gevallen nog uiteindelijk nog verhelpen. Kapot is kapot.
Bricked is niet echt hetzelfde als kapot
Het is meer een soort coma.
Een foutieve update zorgt er voor dat je over blijft met een functionaliteit
van een "baksteen". Bricken dus.
Eleganter is het niet te maken :)

[Reactie gewijzigd door BizzieBis op 14 maart 2025 17:06]

Bij een electronisch apparaat wil dat meestal zeggen dat ie alle functionaliteit verliest en bij wijze van spreken gereduceerd is tot een baksteen (wat in het Engels brick is ;) )
Bricken -> Blokkeren, door de update is de soundbar geblokkeerd waardoor deze niet meer functioneerd/te gebruiken is. Gebricked word in de tech wereld vaak gebruikt maar hoewel Tweakers heel er probeert te ver-Nederlandsen laten ze het hier na 😉

[Reactie gewijzigd door De Nelis op 14 maart 2025 17:08]

Blokkeren impliceert met intentie onbruikbaar maken, bricken gebeurd vaak per ongeluk door fouten gemaakt in het proces
Google: wat is bricken?

Een brick is een mobiel apparaat, gameconsole, router, computer of ander elektronisch apparaat dat niet meer functioneert vanwege beschadigde firmware, een hardwareprobleem of andere schade. De term analogiseert het apparaat met het moderne technologische nut van een baksteen.


Had je sneller je antwoord gehad dan vragen in een reactie en je hoeft minder te typen!
Beetje het zelfde als je zegt dat het een paperweight is geworden. :)
Of een doorstop. (Dat is ook weer Engels.)
Jongens toch.
Nee sorry dit is een technologiewebsite, er hoort wat jargon bij
Het gebeurt wanneer bijvoorbeeld een (verkeerde) update een elektronisch apparaat onbruikbaar maakt.

Letterlijk vertaalt betekent 'bricked' gebaksteent. Oftewel nadat je elektronische apparat 'gebricked' is, is deze voor zijn oorspronkelijke functie ongeveer net zo nuttig als een baksteen dat zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Torpedohoofd op 14 maart 2025 23:51]

Veel antwoorden die je van moeilijk doende tweakers kan verwachten.

"Bricken" is "onklaar maken".

[Reactie gewijzigd door emphy op 17 maart 2025 17:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.