Vlaamse overheid betaalt vier jaar kosten voor itsme bij scholen en gemeenten

De Vlaamse overheid neemt de komende vier jaar de kosten op zich voor onbeperkt gebruik van authenticatiedienst itsme bij scholen en gemeenten. Tot nu toe moesten deze instellingen betalen voor het gebruik van de dienst.

Digitaal Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, neemt de kosten op zich voor het gebruik van itsme bij scholen, overheidsdiensten en lokale besturen, meldt De Tijd. Voor gebruikers is de dienst altijd gratis, maar Belgian Mobile ID rekent commissie aan de organisaties die itsme gebruiken.

De Vlaamse overheid en Belgian Mobile ID hebben een kostenplafond afgesproken, maar de Vlaamse regering zegt niet wat het gebruik van itsme maximaal mag kosten. Dankzij deze stap kunnen bijvoorbeeld scholen documenten door ouders goedkoper digitaal laten tekenen. De authenticatiedienst bestaat zes jaar en zeven miljoen Belgen gebruiken de dienst minstens een keer per jaar om digitaal een handtekening te zetten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-01-2025 • 11:03

102

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (102)

102
102
48
3
0
42
Wijzig sortering
Had België niet zelf een app ontwikkeld als vervanger van it's me. Het was smart-id geloof ik.
Overheid is dit gestaakt en heeft zich ingekocht als aandeelhouder in itsme.
Als de overheid een alternatief op de markt zou zetten, moeten ze bij de onboarding vragen dat iedereen hun eID laat inlezen (want dat is de enige manier die de overheid bezit om iemand "uniek te identificeren"). eID inlezen vereist echter al een kaartlezer, software en uiteraard de PIN van je eID waardoor het eigenlijk complex is om te doen. Besef immers dat zoiets de hele Belgische bevolking moet bereiden. De meeste mensen weten niet eens de PIN van hun eID en dan moeten ze nog eens een kaartlezer bezitten en voldoende IT kennis om dat ding werkend te krijgen.

itsme maakt voor het gros van de gebruikers gebruik van de identiteitsgegevens die de banken bezitten. De onboarding kan hierdoor een heel stuk eenvoudiger gaan omdat itsme gewoon kan activeren met je bank app (als de klant bent bij 1 van de 4 grootbanken in België). Die banken hebben samen een marktaandeel van circa 70% waardoor enkel 30% van de gebruikers de complexiteit moet doorstaan van eID.

Dit is ook een van de redenen waarom de concurrent van itsme gewoon geflopt is. Complexe onboarding en de markt die volledig ingepalmd is door itsme.
Er komt wel degelijk een itsme concurrent. Op dit moment heet die app de "mygov.be" app, maar de inlog procedure is nog niet geïmplementeerd. De vorige, federale minister, heeft wel aangekondigd dat dit in de toekomst er in gaat komen. We zullen wel moeten zien of de nieuwe federale overheid verder gaat met die project of niet aangezien er wel serieus bespaard gaat worden.

https://www.hln.be/binnen...we-app-mygov-be~ae075e24/

https://mygov.be/
Vergis je niet in het feit dat itsme wel degelijk ook de kaartlezer en kennis van de pin nodig heeft als er iets veranderd aan je gegevens. Als je bijvoorbeeld pech hebt en in één van de nieuwe fusiegemeenten wordt sinds 2025 ga je op een gegeven moment dit jaar wel de opmerking krijgen dat je gegevens niet meer kloppen en dat je via een pc gaat moeten authenticeren met je eid en je pincode om die data te updaten.
Als je 1 van de grootbanken gebruikt kan je uw data ook updaten door je eID in de CASH automaat te steken. Kaartlezer via pc is niet noodzakelijk.
Ik kan me die optie niet herinneren, maar ok, misschien is dat mogelijk. Ik vermoed dat het grootste probleem wel blijft dat je je pin code voor die eid kaart moet weten. Dit was letterlijk de eerste keer in 20 ofzo jaar dat ik die pincode heb nodig gehad en de enige reden dat ik ze had is omdat ik vorig jaar om een nieuwe moest en die papieren nog niet had weggegooid. (zitten nu natuurlijk in de password manager)
Yep, MyID.be maar dat is ondertussen failliet.
Nee. De bestaande Belgische ID app om via uw pas in te loggen + een bakje werkt niet goed. Banken verzekeraars zochten naar een veilige en vooral ook handige mannier om zaken te ordertekenen en hebben dan een consortium opgezet om de Itsme app mogelijk te maken.

Je kan er op alle overheids sites met inloggen (Pensioen, belastingen, btw, aanvraag digitale leter..) en je kan inloggen op banks apps en grotere betalingen met bevestigen. Kleine betalingen gaan vaak gewoon nog via Face-id of pin code.
Nee. De bestaande Belgische ID app om via uw pas in te loggen + een bakje werkt niet goed. Banken verzekeraars zochten naar een veilige en vooral ook handige mannier om zaken te ordertekenen en hebben dan een consortium opgezet om de Itsme app mogelijk te maken.
Inloggen met eID via kaartlezer werkt tenminste op PC perfect, zowel in Windows, Linux als Mac. Je moet uiteraard een kaartlezer hebben, de software installeren, de pincode van je eID kennen en niet vergeten je eID daarna weer op zak te steken, maar ik ben nog geen laptop of desktop tegengekomen waar het na installeren van de software niet gewoon werkte.

Android en iOS is een ander verhaal, daarop is de Belgische eID software inderdaad niet beschikbaar. Je kan bij de overheidsdiensten via gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met 2FA inloggen, maar daar is Itsme inderdaad wel makkelijker dan de alternatieven.
Op macOS is het al dan niet werken van de kaartlezer heel sterk afhankelijk van welke browser je gebruikt :-(
Ik werk voor een lokale overheid en ik kan je zeggen dat het 99% van de tijd goed werkt maar af en toe werkt het niet in Chrome en wel in edge of omgekeerd. Ik weet dat ze op de achtergrond allebei chromium zijn maar toch komt het voor. Bron is dus ervaring van een aantal jaar bij honderdtal computers/gebruikers die quasi dagelijks eid nodig hebben.
Er is niets mis met het CSAM platform van de federale overheid. Gebruik maken van de eID+kaartlezer is 1 van de opties die je er hebt, maar zelf maak ik steeds vaker gebruik van een gewone login+password+MFA via een authenticator app. Ja, dat is ook gewoon ondersteund.

Banken willen vooral graag geen geld geven aan de overheid om van een overheidsdienst gebruik te maken en hebben dus samen met de telecom aanbieders een bedrijf opgezet voor een alternatief waarmee ze zelf weer winst kunnen maken door een stuk aggresiever de integratie te pushen met andere diensten.
maar zelf maak ik steeds vaker gebruik van een gewone login+password+MFA via een authenticator app. Ja, dat is ook gewoon ondersteund.
Dat is toch geen Authenticatie? (aantonen wie je bent)
Dat is autorisatie (toeganggeven tot een bron). De eID+kaartlezer is Authenticatie en autorisatie net zoals Itsme.
Het klopt wel hoor. De overheid was/is inderdaad aan het werken aan een eigen platform.
https://www.vrt.be/vrtnws...e-heel-goed-systeem-maar/
Geen idee wat er ondertussen mee gebeurd is.
Smart-id bestaat blijkbaar ook, maar dat lijkt gewoon een concurrent voor itsme, van een ander privé bedrijf.
De overheid is trouwens mede-eigenaar van Itsme, naast de grootbanken.
Ook interessant om te weten is dat de overheid via één van hun investeringsmaatschappijen voor 20% eigenaar is van itsme.
Volgens mij niet.
Wel onrechtstreeks, via Proximus & Belfius, maar niet via een investeringsmaatschappij.

Wikipedia: itsme
Smart-ID is een Lithouweens product dat ook aanvaard wordt in België om je the identificeren, net zoals ItsMe.

De Belgische overheid heeft zelf geen app. Er zijn bij mijn weten enkele andere officiele ondersteunde oplossingen van de overheid, zoals via je ID-kaart (EID) waarbij je via een kaartlezer moet werken of via andere certificaten (meer op bedrijven gericht dacht ik).
Er zijn inderdaad plannen op het federale niveau om een digitale identiteitskaart te ontwikkelen.

Zie https://www.vrt.be/vrtnws...thieu-michel-itsme-is-sl/.

Sinds dat bericht heb ik daar wel niets meer over vernomen.
Dit is de "mygov.be" app. Die bestaat al sinds december. Het enige wat je er nu mee kunt is dat je er je ebox documenten kunt bekijken en een paar aanvragen bij de overheid kunt doen. In de toekomst komt die itsme concurrent. Maar ik heb zelf geen idee of de nieuwe federale overheid het project gaat stopzetten of niet, we zullen zien.

https://www.hln.be/binnen...we-app-mygov-be~ae075e24/
Bijzonder dat zo'n publieke nuts-voorziening wordt uitbesteed aan een commerciele partij? Alsof je je complete paspoorten infrastructuur uitbesteed aan een commerciele club, what can go wrong?

Of mis ik ergens iets?
Dit is exact de reden dat ik weiger gebruik te maken van Itsme. Tijdens de Corona tijd heb ik het een tijdje gebruikt omdat ik dacht dat het letterlijk de enige optie was om de app werkende te krijgen die de QR codes genereerde totdat iemand er op wees dat je verder kon gaan in de app via een moeilijk te vinden link die je dan liet aanmelden met CSAM, de overheidsdienst voor authenticatie.

Daarna mijn Itsme account gewoon terug verwijderd.

Itsme kan gebruikt worden voor zovele overheidsdiensten, maar ook bijv. gezondheidsdiensten of banken en wie weet waar nog allemala. En dat gaan we dan toevertrouwen aan een privaat bedrijf wienst primaire doel is winst maken? En hoewel ik begrijp dat onder andere de Belgische grootbanken achter dit initiatief zitten is er geen enkele garantie dat ze de beveiliging even goed in orde hebben.

Stel je even voor dat een hacker binnengeraakt bij deze organisatie en een manier vindt om ongemerkt aan te melden bij al die diensten als elke burger die er een account heeft. Ik moet er niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn. En voor de onderneming is het dan simpel. Snel even failiet gaan en gedupeerden zullen nooit een schadevergoeding krijgen terwijl vele diensten ineens in paniekmodus op zoek moeten naar alternatieven.

Onze federale overheid heeft zijn eigen inlog dienst (CSAM) en werkt ook aan een eigen app ondertussen. En hoewel dat niet noodzakelijk betekend dat het beter of veiliger is, blijft het wel de overheid, die net een betere motivatie heeft om het goed te doen.
Als een hacker bij die organisatie binnenraakt, kan die helemaal nergens inloggen. Je moet natuurlijk nog wel steeds het toestel van de gebruiker hebben met diens pincode/biometrische inlog.

Itsme verifieert, aan de hand van acties van de gebruiker op een vertrouwd toestel van de gebruiker, en koppelt aan de aanvragende instantie (overheidssite, bank, telco, ziekenhuis wat dan ook) terug "dit is effectief persoon X met deze gegevens". That's it.

Uiteraard is het altijd een gevaar als iets gehacked wordt, maar dat ga je met alles hebben. En voor de duidelijkheid: dit is voor 50% (via onrechtstreekse en rechtstreekse participaties) in handen van de overheid.
Als een hacker bij die organisatie binnenraakt, kan die helemaal nergens inloggen.
Dat is een speculatie en hoogstwaarschijnlijk niet waar.

Het zal er van af hangen hoe ver een hacker in het systeem geraakt en hoe de beveiliging werkt.
Het is een identity provider. Die koppelt enkel de gegevens van de gebruiker terug aan de webservice die Itsme aanriep mits correct authenticatie door de gebruiker. Dat heeft niets met inloggen te maken. Itsme heeft geen toegang tot die andere sites.

De flow:
Ik wil inloggen bij mijn bank. De bank voorziet de interface met Itsme. Ik vul mijn telefoonnummer in en dat gaat naar Itsme. Aangezien ik mijn nummer heb geregistreerd en gekoppeld aan de app, krijg ik nu in de app een popup om me te authenticeren. Ik doe dat, Itsme registreert dat ik dat heb gedaan, en koppelt nu aan de bank terug "dit is Dasprive, met deze en deze gegevens". Daar zit dus geen login aspect aan dat Itsme controleert.
Oh, ik begrijp je, maar als iemand toegang heeft tot itsme servers en je telefoon nummer weet dan geraakt ie waarschijnlijk wel in een account waar je itsme voor gebruikt hoor.

De kans is klein, maar wat jij zei is gewoon niet waar.
Ja die servers staan natuurlijk los op het internet, telnet poort open en de data in een csv file.

Wat @Dasprive verteld klopt behoorlijk. Het enige wat itsme doet is je officiële identiteit aantonen (letterlijk its me).
Het argument was dat zelfs als een hacker toegang heeft deze niets kan doen. Dat is gewoon niet waar.
Je herhaalt je claim opnieuw zonder hiervoor bewijs aan te brengen, onder het hypothetisch argument dat iemand toegang zou hebben.

Waneer banken iets nieuws doen, dan wordt dat geauditeerd volgens een hoop vastgestelde regels die voor de financiële wereld vast liggen, en die gaan een heel stuk verder dan pakweg een GDPR.

Met jou argumenten, neem ik aan dat je geen geld bij de bank staan heb, want een hacker kan je rekening zomaar plunderen door even toegang te krijgen tot een server.
Ik hoef geen bewijs aan te brengen. Mijn argument is juist dat jullie geen bewijs hebben voor het tegenovergestelde te argumenteren.
https://www.itsme-id.com/en-BE/business/industries/finance

Helemaal onderaan zie je de compliance

Maar dat ga je wellicht ook verwerpen zonder enige vorm van onderbouwing, dus ik laat het hier maar bij.
Ik verwerp helemaal niets. Ik zeg juist dat je toch onmogelijk kan claimen dat iets 100% robuust is?

Maarja, maak het maar persoonlijk.
CSAM koppelt met ItsMe en vertrouwt de door ItsMe ondertekende tokens. Als je de private key van ItsMe hebt kan je de ItsMe tokens zelf ondertekenen en je voordoen als iedere identiteit die je maar wilt.

Diensten, zoals gezondheidsdiensten, koppelen met CSAM en vertrouwen op hun beurt de door CSAM ondertekende berichten.
Ik lees in andere reacties dat de banken en overheid eigenaar zijn. Even failliet gaan is dan toch wat minder eenvoudig, lijkt me
Nee, dat gevoel speelt bij mij al een tijdje. Het werkt goed, maar waarom dat dit bij een 3e partij moet…

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 29 januari 2025 11:16]

ik zie dat ze (itsme) sinds kort ook in Nederland actief zijn. Ik mag toch hopen dat onze NL overheid niet het onzalige idee krijgt om met ze in zee te gaan. Kun je net zo goed met bv Docusign iets gaan optuigen LOL.

Anyway, wat is in NL/EU eigenlijk de status van overheids-initiatieven mbt digitale handtekeningen? Ik zie wat "handreikingen" en EU richtlijnen, maar niet echt actieve initiatieven of implementaties?
Ik mag toch hopen dat onze NL overheid niet het onzalige idee krijgt om met ze in zee te gaan. Kun je net zo goed met bv Docusign iets gaan optuigen LOL.
Ik denk dat je het concept van Itsme mist. Uiteindelijk is het gewoon een tool die door de EU en door een land en door de banken als veilig genoeg wordt gebschouwd om te tekenen onder uw naam of zaak.

Er zijn zelfs bedrijven zoals Docusign die Itsme implementeren om er zeker va te zijn dat de persoon die tekent via hun app effectief die persoon is.

Ik begrijp niet dat je een politiek gemotiveerde overheid zo hard vertrouwt.
Waarom niet?
Het werkt heel handig en (bij mijn weten) heel veilig.

Wat maakt het dan uit dat de overheid het geld opdoet, of een privéfirma?
Tenzij je er vanuit gaat dat de overheid het goedkoper & beter kan, maar dat durf ik niet te beweren.

Naast het ondertekenen van documenten, wordt het ook gebruikt om overschrijvingen te ondertekenen.
DigiD werkt toch redelijk? Ja het aanvragen is een beetje een gedoe.
Van wat ik hier lees is itsme beter te vergelijken met een crossover tussen digid en iDIN.
Digid is alleen voor overheidszaken te gebruiken. Itmse is ook te gebruiken voor andere partijen (banken, verzekeraars, etc, zoals iDIN).
Ik gebruik digid (nl) en ook itsme (be) en vind itsme toch een stuk verder staan. Het wordt veel breder geaccepteerd en is eenvoudiger in gebruik. Geen gedoe met een koppelcode, maar gewoon qr scannen en dan in je app toestemming geven. De Ux is net iets beter.
Ik zit er over twee weken, maar wel het kantoor in Brussel. Niet voor overheid, maar als alternatief voor bijvoorbeeld pensioenaanbieders. Het concept van DigiD is leuk, en het werkt best aardig, maar Logius is me toch een club...
Behalve dat itsme niet meer of minder doet dan identity provider te spelen en dus zelf geen data heeft zoals reeds vermeld;

Het grootste probleem is een systeem te verkrijgen dat in de hele EU werkt en voor alle Europeanen.

De reden daarvoor komt reeds naar voor in je eigen reactie, lidstaten die geen systeem willen van een andere lidstaat. Wat denk je dat Frankrijk zou zeggen als je daar digid zou invoeren? En dat Nederland later kan zeggen, hey Frankrijk, we zijn boos op je dus we flikkeren jullie toegang tot digid op. Of dat Nederland dan feitelijk de toekomst kan bepalen van een authentificatiesysteem welke Frankrijk gebruikt?

Per definitie is het dus geen goed plan een platform naar voren te schuiven dat in handen is van een lidstaat, het moet dus wel privaat zijn.

Bovendien is België op dat vlak nog een pluspunt, het is het minst controversiële land tov alle andere lidstaten vanwege zijn beperkte ouderdom en historische neutraliteit.

Het is daarbij uitdrukkelijk de vraag van de EU dat iedereen zich eenvoudig digitaal kan authentificeren en dit voor alle lidstaten. Ik weet niet hoe jij denkt een Spanjaard te identificeren met Digid in Nl of hoe jij denkt je te identificeren in Spanje, pakweg omdat je een deelfiets wilt huren daar (uit eigen ervaring, dikke pech als je geen Spaans paspoort hebt)

Vergeet niet dat de EU vrij verkeer van goederen en diensten als basis heeft dus mensen moeten weigeren omdat je ze niet kan identificeren is een nog

Verdere leesvoer van de EU over dit topic

https://digital-strategy....electronic-identification
Overheid en IT is ten slotte altijd zo'n geweldige combinatie. Nu werkt het tenminste....
DigiD werkt prima, zelden dat ik ergens niet in kan loggen vanwege een storing
lol, dat is ook wel weer zo :)
Deze reactie had ik verwacht.
De applicatie is gelanceerd door bedrijven waarvan in de board een behoorlijke hoeveelheid politieke macht zit en/of die deels in handen zijn van de overheid. (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC, Orange Belgium, Proximus en Telenet) (in vet waarvan ik het vanbuiten weet)
Je vergeet dat de overheid zich ingekocht heeft in itsme.
In 2021 heeft de Belgische overheid 20% van de aandelen in handen gekregen door een investering van 14,5 miljoen euro.

Als je dan de deel van Proximus en Belfius er ook nog bijneemt, dan is de overheid inderdaad grootaandeelhouder van itsme.
Bovendien heeft België ook nog 5,3% van de aandelen van BNP Paribas Fortis in handen.
Dit is een consortium van grootbanken en de Belgische overheid. Zeker niet zomaar een commerciele partij.

Dit is nu eindelijk een voorbeeld waar de overheid een gebruiksvriendelijke en betrouwbare manier heeft gemaakt om mensen te identificeren. Dit is de toegangspoort naar allerlei overheidsdiensten die via een centraal identificatie en authenticatie portaal gaan.

Ook aanloggen als mandaathouder voor een bedrijf (als eigenaar of iemand die door de eigenaar gemandateerd is) gaat via Itsme.

Als ik even ongenuanceerd mag zijn: kunnen de zuurpruimen in de reacties ook uitleggen waarom dit een slecht iets is? Het is veilig, het werkt goed, de overheid heeft er controle op maar heeft het samen met de private sector opgezet. Dit is eigenlijk een schoolvoorbeeld van een privaat-publieke samenwerking waar de burger beter van is geworden.

[Reactie gewijzigd door Dasprive op 29 januari 2025 12:05]

De Belgische overheid is geen partij in Itsme, Itsme is gestart door de 4 Belgische grootbanken en de 3 Belgische grote telecomaanbieders.
Belgie zit erin met het federaal investeringsvehikel FPIM voor 20%, en is grootaandeelhouder bij Proximus. De facto zitten ze dus gewoon in Itsme.
En België heeft ook 100% van Belfius en iets meer dan 5% van BNP.
Dit gaat louter of identificieren, niet het uitdelen van een erkenning of identiteitskaart zelf.

Waarom zou de overheid dat zelf moeten doen?
Je mist niets,

In mijn opinie kan dit eigenlijk ook totaal niet,

En zo zijn er veel zaken hoor,

Neem nu een voorbeeld dicht bij huis, de trajectcontroles in tremelo (ik denk zonder overdrijven dat minstens de helft van alle wegen in Tremelo een trajectcontrole is)

Die worden dus ook blijkbaar beheerd door een commerciële partij, ongeveer 50% van de boete gaat rechtstreeks naar het privé bedrijf,

Persoonlijk al 2x met success een boete aangevochten en niet moeten betalen (EUR 56,- omdat je gecorigeerd 32km/uur rijd bij een school waar je 30 km/uur mag OM 22.00 uur zondag avond !!!!!!!)

Dit heeft om te beginnen totaal NIETS met verkeersveiligheid te maken, en enkel zakkenvullerij, maar dus geen zakkenvullerij van de gemeente maar van een privé firma.

Het "zogezegde" doel van deze zaken is de verkeersveiligheid verhogen, dus als die firma er moest in slagen om de gemeente 100% veilig te maken, dus niemand rijd nog te snel, tja, dan zijn ze zelf failliet , dus ik betwijfel zeer sterk dat het verkeer veilig maken heel hoog staat in die firma hun business model :) :)
Als de MAXIMUMsnelheid 30km/u is, en jij rijdt gecorigeerd 32km/h, dan reed je te snel.

Wil je de zakkenvullers hun zakken niet vullen? De oplossing ligt voor de hand.
Tenzij het een dynamische zone 30 is lijkt die boete mij terecht. Gecorrigeerd 32km/h is zonder correctie 35km/h en geeft op de snelheidsmeter in je wagen al snel een 37 of 38 aan. Dat is geen klein verschil meer en daarbij kan je niet aanvoeren dat je niet wist dat je te snel aan het rijden was.
Dat is het net,

Het is GEEN dynamische zone, dus het is mega super belachelijk om daar dus om 22.00 uur s'nachts in het weekend 30 per uur te rijden,

zoals je zelf al zegt reeds ik daar dus gemiddeld aan de verschrikkelijke schandalige snelheid van 37 km/ uur, dus ik heb zelfs totaal onnodig wel mijn gas gelost op dat stuk ipv gewoon aan een "normale" snelheid van 50 km / uur te rijden,

Het punt hier is dat zo goed als NIETS van die snelheidscontroles ook maar iets met veiligheid te maken hebben,

Als ze zo een flitspaal zouden zetten in een scherpe bocht waar je 70 km/ uur mag, in de buurt van een discotheek of ander "patser pippo uitgaansbuurt" , awel, dan zou je 1 à 2 debiele gekken die daar tegen 100 per uur de binnenkant van de bocht nemen met hun johny mobiels die 1 mm van de grond hangen kunnen klissen per maand,
en dan kan je die voor het gerecht dagen en hun rijbewijs afnemen en dan haal je echt elk jaar 10-20 debielen van de baan en zou het verkeer ECHT veiliger worden,

maarja, dat geeft dus enkel kosten en geen opbrengst,

Daarin tegen, die trajectcontrole aan de school (als de school gesloten is) brengt gemiddeld 300x 56 euro op per maand (16.800 euro) dat is andere koek natuurlijk , kassa kassa, het feit dat dit GEEN ENKELE debiele zot uit het verkeer haalt zal hun worst wezen natuurlijk, zeker aangezien het een COMMERCIELE PRIVE FIRMA IS !!!!!

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/20/trajectcontroles/
Nieuwsberichtje over die zever daar (heb trouwens dit nieuwsbericht mee doorgeven toen ik de boetes aangevochten heb en die ook terecht terugbetaald gekregen.
Sorry, maar jouw betoog is onzin.
Als het bestuur van de gemeente beslist dat het daar 30 km/u is, dan is dat zo.
Dat jij dat "mega super belachelijk" vindt doet niet ter zake.
Als je dat wil veranderen, ga in de politiek.
Lees je gerust even in, 30 km/u, ook 's nachts is wel degelijk een maatregel om het aantal ongevallen en de ernst ervan te doen dalen.
's Nachts is de kans op een ongeval kleiner, dat klopt, maar die afweging is aan de politiek.

En waarom is een trajectcontrole kassa kassa? Doe gewoon rustig, dan krijg je geen boetes. De rit duurt hooguit een minuut langer.

De enige reden dat jij je geld hebt teruggekregen is omdat het bestuur een procedurefout heeft gemaakt, maar jij hebt wel een overtreding gemaakt. Het snelheidsregime staat immers niet ter discussie.

Daarnaast wil men de overheid altijd maar verder "afslanken" (wat de meerderheid van de burgers goed vinden) waardoor sommige zaken worden uitbesteed aan een privaat bedrijf.
Waarom zou een trajectcontrole niet mogen worden uitbesteed en iets anders wel?
Ik ben van de omgeving van Tremelo, en alle trajectcontroles bij scholen liggen ook in of aan dorpskernen (https://www.tremelo.be/product/3230/trajectcontroles). Die dorpskern houdt niet op te bestaan buiten de schooluren. Ik ben er ook al een keer beboet en dat is mijn eigen fout, sindsdien gebruik ik de snelheidsbegrenzer van mijn auto in zo'n zones. De trajectcontroles staan ook gewoon aangegeven.

Ik zag gisterenmorgen nog een vrachtwagen voorbij de poorten van de school van mijn zoon denderen aan 50+ km/u, daar is geen trajectcontrole, maar wel een zone 30, daar word je als ouder niet blij van.

Om terug naar het onderwerp te gaan, ik had natuurlijk ook liever dat die trajectcontrole niet uitgebaat werd door een private partij. Maar gemeentes lijken niet in staat dit zelf op te zetten, en uiteindelijk verdienen ze er nu ook meer aan dan
Het is inderdaad best bijzonder, maar als we moesten wachten op ontwikkelingen van de efficiënte Belgische overheid, dan tekenden we waarschijnlijk nog alles op papier.
Als het op digitalisering aankomt, dan doen we het in Belgie echt niet slecht. Denk bijvoorbeeld maar aan Tax-On-Web wat al meer dan 20 jaar bestaat of onze eID die al jarenlang gebruikt kan worden als MFA middel om aan te melden bij de overheid. Belgie heeft in vele opzichten altijd al een voortrekkersrol gespeeld bij digitalisering.
Tax-On-Web mag dan wel al 20 jaar bestaan, maar dat zie je er ook aan. Het is nu niet bepaald het voorbeeld van een moderne, gebruiksvriendelijke website.
Her verdienmodel is een beetje zwarte doos - dus dat is wel een nadeel.

Als de eigenaars ernaar streven om de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kan zoiets werken - als ze ernaar streven om er winst uit te gaan trekken wordt het anders.

Euroclear bank is (of was indertijd) ook zo een voorbeeld, de eigenaars daar maken gebruiken van het platform en hoe lager de transactiekosten, hoe beter.
Dus dan heb je effectief een incentive om zo goedkoop mogelijk te werken en zal men er daar ook naar streven.

Dus daar heb ik het zelf dus ook een beetje lastig mee.
Ik heb itsme integratie gedaan en dat kostte ons 1 euro per login.
Super handig, maar dat is toch wel een enorme kost. Hopelijk is het bulkgebruik bij de scholen minder duur.
Neen. Dat is even duur.

Ik ben al even op zoek naar een betaalbaar documentbeheer platform:
In het onderwijs is er enorm veel papierwerk (vaak dezelfde of weerkerende documenten) dat heen en weer gaat. Soms is die handtekening pro forma (of lijkt het althans zo: 'mag uw kind 's middags buiten' lijkt te triviaal om via itsme te doen tot het een verzekeringskwestie wordt), soms moet een handtekening effectief gekwalificeerd zijn (rapport oid). Er zit bij documentbeheer ook altijd een partij tussen, tenzij je als school zelf een software hebt die handtekeningen rechtstreeks opvraagt. Dat hebben wij dus niet en dan kom je voor documentbeheer toch weer terecht bij Docusign, Adobe Sign, ... Diensten die dus ook Itsme aanbieden.

Voor het opvragen is er wel https://www.e-signature.eu/nl/ maar daar heb je dan weer geen documentbeheer.

Ik lees maw niets over de praktische implementatie. Tot Smartschool of documentbeheerdiensten dit nieuwtje verwerken in hun aanbod verandert er voor de meeste scholen dus niets.
Die 1 euro is dus belachelijk duur.

Eigenlijk zou men moeten streven naar een kost van een paar cent per login.
Helemaal mee eens
Overheid is hoofdaandeelhouder van itsme doordat ze 20% van de aandelen bezitten + 25% via de overheidsbedrijven Proximus (53% van overheid) en Belfius (dat elk 12,5% itsme aandelen hebben).

Ik geef je wel gelijk dat identiteit beter niet in handen is van een commerciële partij, maar aan de andere kant kan je je afvragen of ze niet gewoon te laat zijn nu. itsme heeft de markt ingepalmd en gebruikt voornamelijk de identiteit die de 4 grootbanken al verzamelen (= eenvoudigere onboarding dan het geklungel met de eID). Als de BE overheid dus nu iets apart gaat maken, dan is het risico op falen zeer groot.

Waar wel veel kritiek op is, is natuurlijk de prijzen die itsme hanteert. Op zich itsme niet superduur (circa €10 / gebruiker / jaar, is afhankelijk van hoeveel gebruiker je hebt), maar voor pakweg een VZW als "het rode kruis" dat authenticatie wil uitvoeren om je donatie in te plannen, is dit wel zeer duur.
Daarom dat dit initiatief zeer welgekomen is. Scholen en gemeentes "verdienen niets" aan hun itsme gebruikers omdat ze geen commerciële instelling zijn terwijl pakweg een verzekeraar die itsme aanbiedt die kost kan terugverdienen aan iets anders.
De kritiek is dan volledig begrijpbaar dat iets als authenticatie niet in handen zou mogen liggen van een commerciële partij en dat er hierdoor instanties die deze voorkeursbehandeling niet krijgen uit de boot zullen vallen.
Bijzonder dat zo'n publieke nuts-voorziening wordt uitbesteed aan een commerciele partij? Alsof je je complete paspoorten infrastructuur uitbesteed aan een commerciele club, what can go wrong?

Of mis ik ergens iets?
Nederlandse paspoorten/rijbewijzen/rijkspassen worden ook gewoon uitbesteed bij de firma Idemia.
De overheid doet dat soort zaken toch bijna nooit zelf? Als je als bedrijf inlogt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (en daar kun je vaak niet omheen want van alles zoals machtigingen en subsidies moet je daar aanvragen, verplichte informatie indienen) doe je dat ook met een inlog-systeem van een commercieel bedrijf. Sterker nog er zijn er diverse waar je uit kunt kiezen.

Ik weet niet hoe het nu zit, maar Johan Enschede en Zonen maakte decennia lang zo’n beetje alle waardepapieren, papiergeld en paspoorten etc en dat was onderaan de streep ook gewoon een commercieel bedrijf.

Overigens is de zwakste schakel degene die er werkt en bij overheden zit er net zo goed wel eens een rotte appel tussen.
Ik vraag mij ook af waarom landen (zeker binnen de EU) hierin niet een samenwerkingsverband aangaan. Neem DigiD, dat werkt geweldig en er zit geen commerciële partij achter. Waarom trekken we dat niet breder, zodat het ook in de rest van de EU werkt? Een aantal landen zal zelf al een alternatief hebben, maar België zo te zien nog niet. Zo moeilijk kan het niet zijn om een complete kopie neer te zetten, die te koppelen aan de Belgische overheidsinstellingen en vervolgens in gebruik te nemen.

Dat gezegd hebbende, ik twijfel of je in Nederland DigiD kunt gebruiken voor communicatie met een school. Misschien zien wij dat ook niet als overheidsfunctie, waardoor DigiD niet gebruikt mag worden. In Nederland hebben we dan nog iDeal/iDIN, maar bij bijvoorbeeld het kopen van een huis of het aanvragen van een digitale bankrekening gaat het identificeren in Nederland ook vaak via commerciële partijen.
Alsof je je complete paspoorten infrastructuur uitbesteed aan een commerciele club, what can go wrong?
Exact dit doen we in Nederland al decennia. De hele keten van aanvraagstation tot eindproduct is in handen van Safran Morpho (het onderdeel heette overigens vroeger StaatsDrukkerij Identification, maar is na enkele overnames onderdeel van Safran).
Federaal niveau, België, beschikt reeds over Federal Authentication Service wat volgens mij al gratis was voor overheidsdiensten/gewesten. Hierin was ItsMe Inbegrepen;
https://bosa.belgium.be/n...uthentication-service-fas

Ik begrijp vooral dat men hier Vlaams belastingsgeld wil aan verspillen voor iets wat federaal al bestaat.
https://www.vlaanderen.be...uiskamer-van-elke-vlaming
Men is in België erg goed in het aanwenden van belastingsgeld voor het pleasen van bevriende bedrijven. Het is een ons-kent-ons wereldje waar ministers soms redeneren: ah ik ken wel iemand ipv overheidsopdrachten en aanbestedingen te respecteren. Het is inderdaad dubbel allemaal. Het gaat hier allesbehalve efficiënt aan toe helaas.
Wat je beschrijft is gewoonweg illegaal
Als je aanmeldt op dienst van de Vlaamse overheid (bv mijn burgerprofiel), dan ga je gebruikmaken van CSAM (= de ForgeRock van de Belgische overheid). De Vlaamse overheid heeft dus niets apart gemaakt.

Ik ga er vanuit dat Vlaanderen nu de optie geeft aan scholen en gemeenten om ook aan te sluiten op CSAM en dat de Vlaamse overheid niet gewoon de factuur van itsme op hun neemt.
Voor de overheid zelf kost dit overigens amper iets meer. itsme factureert per actieve gebruiker per jaar ongeacht hoe vaak je itsme gebruikt voor authenticatie / confirmatie. Als de overheid slim is dan hebben ze 1 contract met itsme en is het enkel CSAM dat gekoppeld is aan itsme. Ongeacht of de gebruiker dan tax on web, mijn woningpas, burgerprofiel, school.... gebruikt, de persoon wordt 1x gefactureerd door itsme. Er zal vermoedelijk zeer veel overlap in die doelgroepen.

Enige wat wel apart gefactureerd wordt is gekwalificeerde handtekeningen. itsme hanteert daar een kostprijs per handtekening en ik had vernomen dat dit ook door de Vlaamse overheid zou aangeboden worden.
Banken zelf gebruiken die gekwalificeerde handtekeningen niet want die prijs ligt rond de €1/handtekening ofzo. Dat kan aardig oplopen gezien het volume van betalingen.
Het raamcontract is tussen de Vlaamse overheid en Belgian Mobile ID.
CSAM heeft er niks mee te maken;

https://www.vlaanderen.be...-en-digitaal-ondertekenen

[Reactie gewijzigd door JeGoBE op 29 januari 2025 12:14]

Log eens aan op hun platform... https://digitaal-ondertekenen.vlaanderen.be/
Let vervolgens op de URL ;)
Op een bepaald moment kom je terecht op.... https://idp.iamfas.belgium.be of met andere woorden CSAM = Fed overheid.

Het zijn allemaal gewoon ForgeRock installaties die met elkaar communiceren. CSAM doet de finale call naar itsme en itsme weet niet of de gebruiker nu aan zit te melden op Mijn Burgerprofiel, Tax on web, MyPension of die school in Leuven.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 29 januari 2025 12:24]

Ik ben op de hoogte ivm CSAM, maar het raamcontract zelf heeft niks te maken met CSAM. Dit is tussen Vlaamse overheid en Itsme zelf.

Ik vermoed dat dit eerder gaat om itsme te integreren in bv. smartschool app.
Er zijn 2 integraties beschikbaar. Eentje via CSAM en eentje rechtstreeks met itsme. Je zal meestal de CSAM integratie zien.
Als je met itsme direct gaat integreren moet je zelf een contract afsluiten met itsme. Doe je het via wat de Vl. overheid nu aanbiedt dan maak je gebruik van "wat die aanbiedt" (waaronder dus ook itsme, maar ook eID,...).
Feitelijk speelt de Vl. overheid gewoon als reseller maar is de prijs €0.

En wat nu net mijn punt is, dit aanbieden door de Vl. overheid kost hen vermoedelijk zeer weinig. De gebruikers die itsme van de school of de lokale overheid zou gebruiken, gebruikt zeer waarschijnlijk ook al itsme in functie van Tax on web (of een van de andere 101 tools die de overheid heeft). Er is een gigantische overlap in gebruikers en itsme factureert enkel per unieke gebruiker, ongeacht welke tools die gebruikt of hoeveel.
Het aantal nieuwe gebruikers dat de overheid op die itsme factuur gaat zien door deze "toegeving" zal behoorlijk laag zijn, maar voor de scholen / gemeentes kan dit wel veel betekenen (geen contract onderhandelen met itsme en niet betalen voor die gebruikers).
Enkel een gekwalificeerde handtekening plaatsen kost hen geld, want daar krijg je geen "oneindig" aantal van maar betaal je altijd per handtekening. Dit zou fel kunnen oplopen afhankelijk wat je gaat tekenen. Je kan bij itsme ook kiezen om gewoon een "confirm" te doen, maar dat is geen eIDAS gekwalificeerde handtekening.

Wij doen exact hetzelfde (weliswaar voor bedrijven) en bieden 5 platformen aan waar je kan aanmelden (en een 6de in aantocht). Of die ene gebruiker enkel platform A gebruikt of alle 5, de prijs die itsme factureert is dezelfde.
Omdat wij veel overlap hebben geeft dit ons ook meer unieke gebruikers en vallen we in een goedkopere "tier" bij itsme zelf.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 29 januari 2025 13:19]

Het is dan ook de gemakkelijkste manier om je belastingsaangifte te ondertekenen.
Wat dan wel goed geregeld is, dat niet de gebruikers betalen, maar de organisaties die dit van je eisen.
Als ik in NL belastingaangifte voor mijn VOFje wil doen, moet ik eerst een abonnement à € 25/jr nemen (digidentity, KPN, Quo Vadis, We-ID...) om dat te kunnen regelen. Ik snap, het is voor m'n bedrijfje, maar het blijft krom voelen dat ik geld moet betalen om belastingen te kunnen betalen.
Ik hoop dat Itsme (inlogtool) hun bereikbaarheid dan toch gaat verbeteren. Wij krijgen als medewerkers bij Itsme Nederland (technische groothandel) regelmatig hun Belgische gebruikers aan de telefoon.

Wij hadden zelfs het telefoonnummer al op een post-it ophangen om de mensen door te verwijzen. En schijnbaar is dat telefoonnummer zelfs al afgesloten en alleen via mail contact te krijgen. Of dit moet weer veranderd zijn inmiddels.
Lange tijd geweigerd om itsme te gebruiken voor overheidsdiensten. Tot mijn eid geblokkeerd was door een softwarefout en je voor het deblokkeren eerst een afspraak moest maken bij de gemeente en dan nog eens 5 euro mocht betalen. Op die manier duuw je mensen als lokale overheid naar itsme. De kosten moeten ze toch niet betalen.
Itsme kan uw identiteit bewijzen, maar kan ook bankieren. Ik vindt dat een superhyperextreemgevaarlijke combinatie. Dus boycot ikzelf het gebruik van itsme. Het gaat zo ver dat ik liever doodval dan één keer itsme te gebruiken! Gebruik voor aanmelden ok. Gebruik voor bankieren ok - maar niet de 2 samen! Dat is een gat in de dam en elk gat is een gat te veel.
Net zoals ik geen toegangen wil van externe bedrijven (paypal, apple pay, google pay enz... naar mijn bankrekeningen). Dat zijn banken geworden die niet moeten voldoen aan de regels. Hell no!
Elke bankrekening zijn web-toepassing (ik weiger dus elk gebruik van apps op speeltjes, zijnde android en iOS wegens TE Slechte patching!) - is die er niet meer van de bank - dan vliegt de bank buiten.
Ik ben nog vergeten te vermelden dat itsme in private handen is - hoe gevaarlijk is dat?

[Reactie gewijzigd door mutley69 op 29 januari 2025 22:04]

Je kan je authenticeren bij je bank, maar itsme is toch zelf geen bank? Of hoe bedoel je dat?
je bank is ook in private handen, vermoed ik. Ook de browser waar je mee kan internetbankieren, is dat, net zoals je internetverbinding.
En af en toe lees je artikelen met als kop 'Kwetsbaarheden in Apple-cpu's maken datadiefstal via browser mogelijk', die aantonen dat alles eigenlijk gevaarlijk is. En dat is dan zowel on the internet als IRL, want ook uw fysieke geldafhaling aan de PIN-automaat heeft zijn risico's.
Nu, iedereen moet zelf zijn risico's afwegen, maar paypal en google pay als gevaarlijk bestempelen, is toch wel een beetje paranoia. Die volgen wel degelijk regels en bieden een veilige betaalomgeving aan. Als je zo'n gevestigde waarden gevaarlijk noemt, dan is je eigen bank en elke overschrijving wel gevaarlijk te noemen.
Het is niet zoveel maar dacht 3 euro per gebruiker per jaar ... Maar als je dat over 1000 gebruikers gaat doen lopen de kosten wel al flink op
geloof dat er wel wat meer mensen in Belgie wonen dan 1000 toch? ;P
Zoals ik het lees betalen de organisaties commissie per gebruiker. Dus als een school groeit en 1000 gebruikers heeft dan lopen de kosten die de organisatie moet betalen al snel op.

En daar komt nog bij dat een persoon bij verschillende organisaties gebruiker kan zijn dan bij alleen een school en gemeente. Dus de oplopende kosten per organisatie zijn waarschijnlijk een veelvoud aan wat het bedrijf zou verdienen als de inwoners individueel zouden betalen. Terwijl gemeenschappelijke organisaties de kosten vaak dekken met geld van de inwoners. Het verdienmodel van itsme lijkt winst maken met gemeenschapsgeld, in plaats van aan gewone handel.
Dat is juist, maar als bedrijf wil je er van gebruik maken, dan is het 3 euro per gebruiker. Neem een school aan 1000 gebruikers. Dat is dan 3000 euro extra per jaar per school. Dit gaan scholen echt niet leuk vinden hoor. De meesten moeten al serieus "schooien". Die 3000 euro per jaar extra ... ok na 4 jaar dat gaan ze niet leuk vinden
Lees het artikel vlaanderen neemt die kost op zich
Voor 4 jaar ... nadien mogen ze het zelf ophoesten
Zouets kan eenvoudig verlengt worden
Zoals de laptops indertijd?
Bijzonder ik weet van niets ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.