Internetstoring treft dienstverlening gemeente Rotterdam - update

Een internetstoring bij Vodafone/Ziggo heeft dinsdagochtend de gemeentelijke dienstverlening in Rotterdam lamgelegd. Het gemeentelijke contactnummer 14010 was onbereikbaar en systemen voor het aanvragen van onder meer paspoorten en rijbewijzen functioneerden niet.

De storing betreft de volledige ict-infrastructuur van de gemeente. Verdere details over de oorzaak zijn nog niet bekendgemaakt. De gemeente heeft alle geplande afspraken op publiekslocaties moeten afzeggen. Deze worden op een later moment opnieuw ingepland. Dat meldt de Rotterdamse krant De Havenloods. Vodafone/Ziggo, de internetprovider van de gemeente, zei dinsdagochtend aan een oplossing te werken.

Update 11.04 uur - De storing lijkt inmiddels opgelost.

Door Andrei Stiru

Redacteur

04-02-2025 • 10:42

39

Reacties (39)

39
37
25
1
0
9
Wijzig sortering
Het grappige was dat de authoritative (voor rotterdam.nl) nameservers van de gemeente ook niet bereikbaar waren waardoor rotterdam.nl langzaamaan verdween uit dns met SERVFAIL's. Terwijl de site het wel gewoon deed.
Tja, als je je nameservers in hetzelfde netwerk hangt… dan is het vragen om problemen.
Met alle netwerken in de Rotterdamse grond vraag ik me af hoe dit niet redundant is uitgevoerd?
Simpel de kosten. Er zijn wel meer dingen niet redundant uitgevoerd bij de gemeente Rotterdam omdat het gewoon weg te duur is.
Nou, dan praat je over een paar honderd euro per maand, dat is toch peanuts voor een "bedrijf" met duizenden medewerkers. Denk dat je van deze stilstand het 5 a 10 jaar redundant had kunnen uitvoeren.
Het is geen thuisnetwerkje he.
Ik lever groot zakelijke verbindingen aan locaties met duizenden gebruikers. En vaak is dit enkel en soms redundant, en dan is het verschil een rond de 300 honderd euro per maand (ex BTW).
Da's leuk, dan heb je de verbinding. Dan heb je nog de firewall die om moet kunnen gaan met redundante WAN paden, dan moet het zooitje nog geconfigureerd worden, dan zal het af en toe getest moeten worden (buiten kantoortijden) en dan eindig je met een vrij dure oplossing die vrijwel nooit nodig is. Die businesscase krijg je dus ook niet rond.
Dat klopt idd.
Maar mag hopen dat je al best wat netwerk spullen hebt staan als 1 van de grootste gemeentes van Nederland.
De spullen zijn het probleem niet. De uren, knowhow en beheerprocessen maken het kostbaar.
Wat is je punt? Dat een gemeente geen know how heeft om dit te beheren?
ik denk wat hij probeert te zeggen is. Er is inhouse te weinig kennis. Waardoor alles extern uitbesteed moet worden. En de gemeente wilt daar juist een beetje vanaf. En voor een use case die gelukkig 1x in de zoveel tijd voorkomt lijkt het mij dat de gemeente hier niet in wil investeren.
Dat het geld kost, veel meer dan alleen een extra lijntje (wat inderdaad op zichzelf niet zo heel veel kost).
Daarmee ben je er nog lang niet.
Redundante backup bij de concurrent kost al snel het tienvoudige.
Je hebt het niet over een consumentenlijn van een gig, maar over - vermoedelijk- (multi?) tien gigabit lijnen.

Dan routering. Uitgaand is 1, maar al het binnenkomende verkeer goed afhandelen is een 2de dingetje. Al het binnenkomende verkeer moet ook afgehandeld kunnen worden: alle servers die aan internet hangen moeten dan via BGP ook bereikbaar blijven.

Dan telefonie...
Hebben ze alles al gestandaardiseerd naar 1 groot telefonie platform, met SIP trunks maar Vodafone/Ziggo?
Vast niet voor de gehele omgeving.
Wat ze wel hebben kan natuurijk redundant uitgevoerd zijn naar de concurrent.
Maar hebben ze ook een SIP trunk naar de concurrent?
Ook daarvoor is uitgaand weer simpel te routeren.
Echter binnenkomend verkeer is een heel ander verhaal.
Uiteraard kun je een noodomleidings scenario bij V/Z naar bv. KPN hebben liggen...

Hele vele tienduizenden euro's aan abonnementen en manuren heb je daarvoor wel nodig.
Dus ja, voor 300 euro heb je een backup internetlijn, zodat 1 stadskantoor kan blijven surfen...
Ik heb het over een redundante lijn(en) bij 1 accessprovider over 2 totaal gescheiden paden. Niet over 2 lijnen die bij verschillende bedrijven zijn afgenomen (en dan ook nog eens kan hebben dat ze over hetzelfde fysieke pad lopen). Redundante lijnen wil je per definitie juist bij dezelfde aanbieder hebben omdat die als enige de gescheiden paden kan garanderen. En daarmee heb je bovenstaande meteen grotendeels een stuk eenvoudiger ingeregeld.
Het probleem bij gemeentes is dat ict een x bedrag krijgt en andere dienstverlening van de gemeente willen van alles van ict. Ict kan vaak moeilijk tegen een andere dienstverlening van de gemeente zeggen prima maar dat kost dan x bedrag.
het zijn onrelevante feiten. Niets met het artikel te maken. Daarom -1
vriendjespolitiek als dienstverlening
/s Bijzondere dienstverlening die ze aanbieden
Je kunt je ook afvragen of het noodzakelijk is. Het is een afweging van hoe vaak dit zou kunnen voorkomen versus de impact. En als dit eens in de 2-3 jaar voorkomt (in de praktijk) dan is het misschien de moeite niet eens. Want het is niet alleen maar een dubbel netwerk. Er hangt veel meer aan, en niet alles is even simpel om te leggen naar je backup netwerk zoals @Arfman ook al opmerkt. Die dubbele verbinding is het simpelste. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat de GBA koppeling het niet zomaar accepteert dat er ineens een Odido client binnenkomt ipv een Ziggo client. Daar zullen ook wel weer fixes voor zijn, maar het is gewoon niet zo eenvoudig als het klinkt.
Storing is opgelost door Vodafone/Ziggo.
Uit betrouwbare bron begreep ik dat het weer werkt.
Het lijkt er op dat diensten weer mondjesmaat weer online komen. :)

Ik ben benieuwd wat de oorzaak is. In ieder geval een configuratiefout welke wordt teruggedraaid, maar wat precies is nog niet bekend (gemaakt).
De gemeente heeft alle geplande afspraken op publiekslocaties moeten afzeggen.
Loopt de gemeente hier niet wat hard van stapel? Lees uit verschillende reacties hier dat de storing al is opgelost, wat zou betekenen dat alle middagafspraken voor niets zijn afgezegd.
Als je niet afzegt, en de storing duurt toch wat langer, dan heb 's middags allemaal geïrriteerde mensen aan de deur staan die je vragen waarom je niet afgezegd hebt. Of waarom je pas zo laat hebt afgezegd.

Het is een keuze uit 2 kwaden.
Je kunt natuurlijk ook alles 2 uur in de toekomst afzeggen en dat rollend doen... Nu hebben mensen rekening gehouden met die afspraken en zitten gewoon een stapel ambtenaren duimen te draaien.
Op basis van het artikel, weet ik niet welke afspraken zijn afgezegd. Misschien zijn de middagafspraken nog wel helemaal niet afgezegd?
Het originele nieuws vermeld dat afspraken voor belangrijke diensten niet afgezegd zijn. Dus er zijn kennelijk keuzes gemaakt hoe groot de gevolgen van de storing mogen zijn. En aangezien een gemeente ook wel meer afspraken heeft dan alleen vandaag mag de verwoording dat 'alle' afspraken afgezegd zijn eerder kritisch gelezen te worden. Maar het lijkt me wel een relevante vraag welke afspraken precies wel en niet te maken hebben gekregen met de gevolgen van deze storing. Het blijft vaak te onbekend wat de schade was om het acceptabel te kunnen vinden.
Ik vraag me af hoe de gemeente met een internetstoring bij de klantgegevens is gekomen om af te zeggen.
Ik weet dat het op Tweakers niet meer zo popi is, maar er is altijd nog de ouderwetsche telefoon, hè. ;)
Klopt en bellen via de mobiel kan ook.

Echter beantwoord dat de vraag van @ruftman niet en ik zou het zo 123 ook niet weten.

Kijk als alleen het paspoort en rdw stuk eruit lag kon ik het snappen (klant info is een ander systeem) maar in het artikel staat dat de complete infra van de gemeente niet werkt.
De storing betreft de volledige ict-infrastructuur van de gemeente.
Maar hoe komen ze dan bij de telefoonnummers en elektronische agenda?
Ik weet dat het op Tweakers niet meer zo popi is, maar er is altijd nog de ouderwetsche telefoon, hè. ;)
Het gemeentelijke contactnummer 14010 was onbereikbaar en systemen voor het aanvragen van onder meer paspoorten en rijbewijzen functioneerden niet.
Ouderwetse telefoon is tegenwoordig een internetdienst (SIP/VoIP). Om volledig over te schakelen op mobiel moet je van te voren daar nummers voor registreren en een plan klaar hebben (inclusief doorschakeling in- en uitschakelen).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 februari 2025 13:48]

Nou, je hebt agenda's, en die werken af en toe ook vanaf een server op locatie ipv in de cloud.
Als alles naar buiten defect is, maar binnen netwerk werkt nog prima, kan je nog wel bij de servers in het lokale rack.
.

[Reactie gewijzigd door Testuser2 op 4 februari 2025 11:57]

WiFi werkte niet, dus computers konden niet inloggen op het systeem. Via de werktelefoon kon er wel in de agenda gekeken worden (verbonden via 5G), dus daardoor konden afspraken worden ingezien en worden afgezegd, heb ik gehoord uit betrouwbare bron.

[Reactie gewijzigd door Smit2601 op 4 februari 2025 14:39]

Verhelderend, top!
Uit betrouwbare bronnen ik vernomen dat het interne netwerk het nog wel deed. Dus dan kan je er gewoon bij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.