De aangehaalde voorbeelden zijn allemaal al een prima voorbeeld van wat geen feiten maar wel perceptie zijn.
- Teveel CO2? Dat hangt van je doel af - wat je inzichten zijn, welke normen en waarden je vooropstelt
- Bevolking krimpt? Dat hangt er vanaf of je migratie meetelt of niet. (ik refereer naar BE, NL weet ik niet)
- Poeting is een bedreiging? Ik denk dat je een ander antwoord krijgt als je het aan de heer in kwestie zelf vraagt, en in BE zegt links onomwonden dat Poetin eigelijk helemaal niet zo erg is...
Van perceptie gesproken. Allemaal standpunten dus die meningen zijn, en dus ooit kunnen botsen met het narratief van dat moment, waardoor je dus gevolgen zal dragen. Dit is EXACT wat ik aanklaag.
Effectief zeg je daarmee dat de overheid corrupt is.
De eindeloze schandaal lijst - again, in België spreekt voor zich. Vaak opgezet en uitgevoerd door wie op dat moment ana de macht is. Dus, inderdaad, de overheid is in meer of mindere mate corrupt.
Omdat je onderbouwing vraagt:
Ik heb grok een lijstje laten spuwen. Uiteraard onvolledig. Kijk vooral eens naar deze: Qatargate (2022)
Ondanks de 'J'en ai mare des parvenues' van Elio Di Rupo blijft het merendeel van zulke schandalen uit een bepaalde politieke familie komen.
RTT-schandaal (1973)
Onthullingen over verspilling en fraude bij de Regie van Telegrafie en Telefonie (RTT). Politieke figuren, waaronder Edward Anseele (BSP), werden genoemd in verband met miljoenen die naar partijkassen vloeiden.
Affaire Centre Albert (jaren 1970)
Guy Mathot (PS) verkocht een gebouw met verlies, wat een immobiliënmaatschappij een winst van 212 miljoen frank opleverde. Verdacht van politieke beïnvloeding en financieel gesjoemel.
Schilderijenzwendel Mathot (jaren 1980)
Guy Mathot (PS) werd gelinkt aan een zwendel met valse schilderijen van Jeroen Bosch, samen met zijn vriendin en zakenman Charly De Pauw.
Agusta-affaire (1988-1998)
Smeergeld van het Italiaanse bedrijf Agusta bij de aankoop van helikopters door het Belgische leger. PS- en SP-kopstukken zoals Guy Spitaels, Guy Coëme en Willy Claes werden veroordeeld voor corruptie.
Dassault-affaire (jaren 1990)
Gelijkaardig aan Agusta: smeergeld van het Franse Dassault bij de aankoop van militair materieel. PS- en SP-politici werden beschuldigd van het aannemen van steekpenningen.
Moord op André Cools (1991)
De moord op PS-kopstuk André Cools werd gelinkt aan politieke afrekeningen en corruptie, mogelijk gerelateerd aan het Agusta-schandaal. Alain Van der Biest (PS) werd genoemd als opdrachtgever.
Kazernedossier (jaren 1990)
Fraude bij de verkoop van militaire kazernes, waarbij politici en ambtenaren werden beschuldigd van het verduisteren van overheidsgeld.
ICDI-schandaal Charleroi (2005)
Corruptie bij het afvalbedrijf ICDI in Charleroi. Meerdere PS-mandatarissen werden veroordeeld voor verduistering van publieke fondsen.
Carolo-affaire (2005-2006)
Brede corruptie binnen de PS in Charleroi, met onder meer Jean-Claude Van Cauwenberghe. Gemeentegeld werd misbruikt voor privédoeleinden, wat leidde tot ontslagen en veroordelingen.
Anne-Marie Lizin-affaire (2009)
PS-politica Anne-Marie Lizin werd veroordeeld voor fraude met een kredietkaart van een ziekenhuis en het inzetten van gemeentepersoneel voor haar campagne.
Michel Daerden en DC&Co (2010)
PS-minister Michel Daerden wees controle-opdrachten toe aan het revisorenkantoor van zijn zoon Frédéric, wat leidde tot beschuldigingen van belangenvermenging en financieel voordeel.
Publifin/Nethys-schandaal (2016-2017)
Lokale PS-, MR- en CDH-mandatarissen in Wallonië ontvingen hoge vergoedingen voor niet-uitgevoerde taken bij intercommunale Publifin. Miljoenen aan overheidsgeld werden zo misbruikt.
Samusocial-schandaal (2017)
PS-burgemeester Yvan Mayeur en andere mandatarissen in Brussel werden betrapt op het innen van exuberante vergoedingen via de daklozenorganisatie Samusocial, wat leidde tot zijn ontslag.
PubliPart-affaire Gent (2017)
Sp.a-mandatarissen in Gent, waaronder Tom Balthazar, kregen hoge vergoedingen via intercommunale PubliPart zonder duidelijke prestaties, wat ethische vragen opriep.
Qatargate (2022)
Europees corruptieschandaal waarbij Qatar politici omkocht, met Belgische PS-leden Marc Tarabella en Marie Arena genoemd. Miljoenen euro’s aan smeergeld zouden zijn betaald.
Nethys-verrijking (jaren 2010-2020)
PS-gebonden managers zoals Stéphane Moreau verrijkten zichzelf met overheidsgeld via de intercommunale Nethys, onder toeziend oog van politici.
Jean-Claude Marcourt Dubai-reis (2022)
PS-parlementsvoorzitter Marcourt kwam in opspraak door een dure reis naar Dubai, betaald met overheidsgeld, bovenop zijn rol in de Nethys-affaire.
Affaire Mosbeux (jaren 1980)
De vrouw van Guy Mathot (PS) baatte een winkel uit met de echtgenote van een frauduleuze clubeigenaar. Mathot werd gelinkt aan deze dubieuze praktijken.
Kabinet Madrane (2014-2017)
PS-minister Rachid Madrane werd genoemd in een oplichtingszaak rond adoptiediensten in Wallonië, waarbij een medewerkster overheidsgeld misbruikte.
Luikse PS-federatie (jaren 1980-1990)
Onder Guy Mathot’s leiding werd de Luikse PS beschuldigd van systematische corruptie, met luxe-uitgaven en bordeelbezoeken gefinancierd met overheidsgeld.