Aantal gebruikers Belgische ID-app itsme stijgt in jaar met 11 procent

De Belgische identiteitsapp itsme heeft er vorig jaar 11 procent gebruikers bij gekregen en heeft daarmee nu 6,7 miljoen accounts. Van dit aantal gebruikt 95 procent de app minstens een keer per jaar. Itsme heeft daarnaast vorig jaar voor het eerst winst gemaakt.

De 6,7 miljoen gebruikers zijn er niet veel meer dan de 6,5 miljoen die itsme in juni vorig jaar noemde. De groei van 11 procent is bovendien minder dan de verdubbeling die in 2021 plaatsvond. Toen groeide de identiteitsapp veel doordat hij nodig was voor bijvoorbeeld corona-apps.

Het aantal transacties nam vorig jaar wel meer toe dan het aantal gebruikers, zegt ceo Stephanie De Bruyne van itsme's moederbedrijf Belgian Mobile ID tegen De Tijd. In 2022 waren er 315 miljoen transacties, 35 procent meer dan in 2021. Het aantal transacties groeide vooral in de privésector, waar de groei drie keer zo hoog is als bij publieke instanties.

Het verdienmodel van itsme werkt met commissies op basis van die transacties. Doordat het aantal transacties toenam, nam ook de omzet van het bedrijf toe. Daardoor had itsme vorig jaar voor het eerst een nettowinst, van 1,2 miljoen euro. Belgian Mobile ID zelf behaalde een verlies van 600.000 euro, zo'n 2,8 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Belgian Mobile ID wil itsme laten groeien, voornamelijk in het buitenland. Zo gebruikt de gemeente Rotterdam itsme als identiteitsapp en wil de app ook in Luxemburg actief worden. Na de zomer hoopt Belgian Mobile ID met nieuwe wetgeving ook buiten de Benelux diensten te kunnen aanbieden. Overigens werkt de Belgische overheid aan een alternatief voor itsme, om niet afhankelijk te worden van één bedrijf.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-03-2023 • 15:21

95

Reacties (95)

95
94
37
11
0
48
Wijzig sortering
Zulke apps geven uiteraard altijd een dubbel gevoel.
Maar Itsme is wel de eerste, overheids gefinancieerde, app die gewoon werkt.
Nog nooit problemen mee gehad.

Hopelijk krijgen ze voet aan grond in andere landen. Kan de app alleen maar ten goede komen.
Hier ook, altijd dubbel gevoel gehad en nog steeds, heb er zelfs een hele poos mee gewacht om het te installeren maar het maakt veel dingen echt wel een pak eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.

Net zoals @dutchnltweaker zegt moet je idd. niet willen dat bedrijven over belangrijke persoonsgegevens beschikken, maar tenzij je off grid leeft kan je als normaal burger niet voorkomen dat een minimum bedrijven en de overheid, over een aantal van je persoonlijke gegevens beschikt, en als je enigszins iets digitaal wil benaderen, dus ook wachtwoorden/pincodes... en dan heb je opties om te authentiseren maar geen enkele optie is waterdicht, zelfs wachtwoordmanagers met unieke, belachelijk lange wachtwoorden niet.

...in dat opzicht beperk ik het aantal apps waarin ik gevoelige gegevens deel tot een minimum...

...maar moet toegeven dat ItsMe inloggen tot bvb. klantenzones van allerhande bedrijven (van electra tot telecom etc) danig versimpeld heeft -werkt tot nu toe altijd- t.o.v. vroeger: ik gebruik meerdere paswoorden maar werk niet op elk toestel met passwordmanagers (waar ik kan wel), dan was het: wachtwoord vergeten, wachten op mailtje om wachtwoord terug in te stellen, en je kent het: dat mailtje kwam soms ook gewoon niet door, of te laat = time-out, herbeginnen. |:(

Of nog erger: inloggen met zo'n crappy bankkaartlezer van de bank om een online transactie te doen, iets waar je dan dat achterlijke bakje met logo van je bank voor uit de kast moest halen, je bankpas in duwen, om dan vast te stellen dat het ding z'n accu leeg is na een half jaar ongebruikt in de kast te liggen, mag je dus fysiek naar je bankkantoor gaan om een nieuwe te gaan halen, uiteraard zijn die slechts nog halve dagen open en niet eens àlle dagen van de week, op afspraak, en -niet vergeten- de ouwe kaartlezer inleveren of ze doen moeilijk om je een nieuwe te geven, (die dan ook weer na een half jaar met lege acu in de kast ligt!)... om vervolgens na thuiskomst je transactie te herbeginnen (als je daar nog zin in hebt).
Nu is het gewoon QR scannen, bevestigen met Itsme, vingerafdruk, betaald, klaar.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:57]

Begrijp perfect dat tweakers dit soort situaties schetsen omdat te verdedigen dat ze mee doen met dezelfde "handig, werkt gewoon"-evoluties die de tech-analfabete massa aanspreken en ieders afhankelijkheid van gatekeepers versterken. Maar uiteindelijk is het toch vooral gebaseerd op overdrijving ("crappy" bankkaartlezers? Rijd je er soms met je wagen over?), het normaliseren van je eigen gebrek aan discipline in het beheer van je persoonlijke administratie, en het doen alsof uitzonderlijke situaties (batterij kaartlezer op) de norm zijn.

Anders gezegd: wanneer ik dit soort retrospectieven op het pre-"handige app"-tijdperk lees denk ik toch "maar hoe beheerden we vroeger onze administratie toch?" Je mag die dingen allemaal gebruiken natuurlijk, maar de meerwaarde van een zaak als Itsme is toch sterk afhankelijk van je persoonlijke organisatorische discipline, of een gebrek daaraan. Voor een tweaker zou eeen gatekeeper-toepassing als Itsme enkel mogen dienen als benchmark om te zien waar de inefficiënties in zijn persoonlijke, gatekeeperloze setup zitten.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 22 juli 2024 15:57]

je klinkt niet alsof je open staat voor de mogelijkheid dat itsme beter/prettiger/fijner is.
Oh jawel. Ik betoog gewoon dat mensen de onhandigheid van de oude manieren tot in het absurde overdrijven.
...
Allemaal mooi maar die kaartlezertjes hoef je niet met je wagen over te rijden om ze crappy te maken en de ontzettend beperkte accuduur van die dingen is weldegelijk norm en geen uitzondering, daarvoor heb ik er voldoende gebruikt om representatief te zijn.

Sommige banken gebruiken er met oplaadbare accu, maar de meerderheid niet en die dingen gaan dus snel leeg met als resultaat dat wanneer je het nodig hebt, kans groot is dat je het niet kan gebruiken, da's geen overdrijving maar een conclusie op basis van meerdere vaststellingen over jaren heen.

De ad-hominems, aannames en speculatie over mijn 'administratieve en organisatorische discipline' op basis van een mening over kaartlezers en inlogmogelijkheden zal ik hier maar niet verder op ingaan en toeschrijven aan projectie.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:57]

zal ik hier maar niet verder op ingaan en toeschrijven aan projectie.
Doe je nou net niet wat je zei dat je niet zou doen?

Kijk, mijn argument is gewoon: tweakers gebruiken dezelfde zaken die de tech-analfabete massa gebruikt omdat de massa die nodig heeft. Omdat tweakers niet willen verward worden met de tech-analfabete massa, beginnen ze de onhandigheid van de "onhandige" manier tot in het absurde te overdrijven. Allemaal om impliciet te betogen: "Ja, ik gebruik op bepaalde vlakken dezelfde dingen als de tech-analfabete massa, maar het heeft ook echt voordelen weet je wel. Ik gebruik het niet omwille van dezelfde redenen als waarom dat soort volk het gebruikt."

Het probleem is dat de lezers, die vaak in dezelfde situatie zitten, die beweringen niet kunnen relativeren. Dan krijgen ze immers het stropopargument dat ze anti-technologie zijn, want "technologie" wordt in dit soort discussies onvermijdelijk gelijk gesteld aan de laatste poortbewakende, propriëtaire gimmick, en ze willen hun tijd niet verdoen met het neersabelen ervan. Dus op die manier krijg je een evolutionaire druk naar het normaliseren van gebrek aan discipline, overdrijving en het voorstellen van uitzonderlijke situaties als de norm (ik heb nog nooit een batterij van een bankbakje moeten vervangen of er een nieuwe moeten aanvragen, gaat toch al mee sinds ze die in hun huidige vorm geïntroduceerd hebben). Dat betekent niet eens dat wie dat soort argumenten maakt zelf geen discipline heeft.
[...]

Doe je nou net niet wat je zei dat je niet zou doen?
Neen want ik ga er toch niet -inhoudelijk- op in?

en verder: i.p.v. het evolutionair, disciplinair, straks nog biologisch of genetisch te gaan mansplainen blijf ik bij het punt dat ik eerder maakte: 'iedereen zoekt zelf het evenwicht tussen aan scepticisme gekoppelde voorzichtigheid, en gebruiksgemak.'

Meer is er dus niet achter te zoeken maar ben blij voor je dat je je duidelijk hoogzittende gripes over de tech-analfabete massa toch eens bent kwijtgeraakt n.a.v. mijn reactie. :Y)
"Handig werkt gewoon" is iets wat iedereen aanspreekt. Mijn geduld drempel wordt steeds lager.

Een transactie moet in 2 seconden. Ik had het laatst ook, moest uit mijn stoel opstaan om dat ding van de SNS uit de kast te halen omdat ik boven mijn dagelijkse limiet kwam.
echt wel een pak eenvoudiger en gebruiksvriendelijker.
Dat is dan ook meteen de manier om iedereen over de streep te trekken. Maar zolang het initiatieven zijn van bedrijven/overheden die alternatieve motieven hebben (altijd!), dan blijf ik sceptisch.
en dan heb je opties om te authentiseren maar geen enkele optie is waterdicht, zelfs wachtwoordmanagers met unieke, belachelijk lange wachtwoorden niet.
Waarom niet? Ik weet niet hoe itsme werkt maar ik vermoed met een challenge-response via je mobiel(?) en ook die is niet waterdicht. En als dat belachelijk lange password one-way hash is dan wordt ook bij een 'inbraak' niets van waarde gestolen. Als je bij jouzelf inbreken dan hebben ze dankzij de password manager ook nog niets.

De banken willen het namelijk vooral makkelijk maken om je geld uit te geven. Dat is hun voornaamste doel. En dat zou eigenlijk niet ons doel moeten zijn (enkel consumeren). Er lijkt steeds meer een soort van 'gij zult maar weinig sparen' idee door banken en overheden te worden toegepast. Logisch, want dit economische model klapt in elkaar als iedereen veel zou gaan sparen.
Je weet niet hoe het werkt, je weet eigenlijk ook niet echt wat het is, en waartoe het dient, maar je hebt er wel een uitgesproken mening over.

T'is te zeggen: je gebruikt het dan maar als een uitstekende gelegenheid om je maatschappelijke ideeën en halve complottheorieën aan vast te hangen.

Itsme is inderdaad zeer gebruiksvriendelijk en bovendien uiterst veilig, zeker voor mensen die anders bijgod niet weten hoe ze hun systeemtoegangen veilig kunnen houden. Want je kan wel allerlei filosofische kritiek hebben op Itsme, maar wat zijn dan de laagdrempelige en veilige alternatieven?
Je weet niet hoe het werkt, je weet eigenlijk ook niet echt wat het is, en waartoe het dient, maar je hebt er wel een uitgesproken mening over.
Ja dat klopt. Alleen maar gebaseerd op degene die het produkt aanbrengt. Zo zitten we toch ook in elkaar? Als je iemand (of iets) niet vertrouwt (en inmiddels is dat wantrouwen ook terecht gebleken) dan verandert dat niet opeens als deze een mooi produkt maakt.

En waarom zou je het dan maar accepteren? Omdat het toevallig fijn en laagdrempelig is?
"en inmiddels is dat wantrouwen ook terecht gebleken"

En waarop baseer je dit dan weer?

Je lijkt me niet gehinderd door enige kennis van zaken of door enige feitelijke kennis!
Ik heb het dan ook over wantrouwen richting de banken - niet richting itsme. Want ik vermoed dat jouw verhitte reactie daar op doelt.

En als jij gelooft dat de banken het beste met jou voor hebben...
Ik zet gewoon in de verf dat je over allerlei dingen sterke meningen hebt, maar dat je feitelijk helemaal niet lijkt te weten waarover je het hebt.

Maar ik begrijp je wantrouwen natuurlijk wel, want als je niet kan volgen wordt je natuurlijk wantrouwig en angstig.

Ik zou je dan ook aanraden om je te informeren, dan zal je je misschien wat serener voelen. En niet de behoefte hebben om zomaar dingen rond te bazuinen.
maar dat je feitelijk helemaal niet lijkt te weten waarover je het hebt.
Maar onderbouw dat dan eens... een sterke mening is 1 - stellen dat ik het mis heb zul je dan toch moeten onderbouwen...

Op het moment zie ik je alleen maar feller reageren... dus wie heeft er dan nu zo'n sterke mening zonder feitelijke onderbouwing?
Je hebt in ieder geval wel feitelijk aangetoond niets te weten over banken (zie de post waar ik aantoon dat je duidelijk niet weet hoe banken hun geld verdienen - hoogstens haal je een artikel aan waarvan je niet beseft dat het niet meer van toepassing is) en je hebt zelf toegegeven eigenlijk ook niets over itsme te weten.

En ja, ik heb een uitgesproken mening over mensen die zomaar wat roepen.
Wat???

Ik stel toch nergens dat banken geen geld zouden verdienen aan geld in depot nemen? Ik stel dat inmiddels - dankzij de enorme hoeveelheid geld die in omloop is gebracht - banken (en samen met hen: de overheid) minder interesse hebben in spaargeld van consumenten en liever zien dat we ons spaargeld uitgeven.

En als jij dat nog steeds niet oppakt dat er een verschil is tussen hoe banken geld verdienen en hoe een economisch systeem valt of staat als geld niet meer wordt rondgepompt, dan kijk je toch echt niet ver genoeg. Jij blijft hameren op het feit dat ik niet zou begrijpen hoe banken geld verdienen maar ik probeer duidelijk te maken dat een bank niets heeft aan alleen maar spaargeld als niemand geld zou willen lenen [om dus uit te geven]. Dat geld in depot een middel is om geld te verdienen betekent toch ook dat er een afnemer moet zijn van leningen? En die leningen worden gebruikt om meer te consumeren (niet alles natuurlijk - we hebben ook nog wel aanwas van mensen waarvoor eerst wat extra kapitaal nodig is).
Je verwart de belangen van een individuele bank (zoveel mogelijk geld in depot nemen - want daar is geld mee te verdienen) met het feit dat de economie en dus maatschappij als geheel er belang bij heeft dat geld rolt (want anders functioneert de economie en dus de maatschappij niet).

Helder en logisch denken, het wordt zeldzaam blijkbaar...
Het is een gemeenschappelijk initiatief van meerdere banken... dus ook voor de belangen van meerder banken toch?
En het belang van iedere bank is dat mensen en bedrijven geld blijven lenen...


En hierbij laat ik het maar; want op de een of andere manier blijft jouw toon terugvallen naar uitgesproken superioriteit terwijl ik vermoed dat je dat niet verder kan denken dan wat je vertelt cq. wijsgemaakt is...

(Ik zal je andere net zo kortzichtighe antwoord ook nog beantwoorden...just for the fun of it)
Ik heb een universitair diploma toegepaste economie en werk als consultant in de banksector, dus ja ik weet toevallig waarover ik spreek _/-\o_
:9 ik noem dat een bias...

(overigens de grootste fout van velen; opgeleid en alles denken te begrijpen - terwijl ik enkel een stelling deponeer die je niet hebt kunnen weerleggen heb jij enkel vertelt dat banken geld verdienen door geld uit te lenen.... ben ik toch bang dat ook mensen zonder een diploma in toegepaste economie dat wel wisten...)
Maar blijkbaar weet jij niet dat banken niets verdienen aan particuliere betalingen. Het betalingsverkeer is voor banken een kostenpost. Het is een basisdienst die ze moeten bieden om klanten aan zich te binden voor andere producten die wel geld opbrengen. In die zin moet je ook Itsme zien: het is een middel van de banken om de toegang tot hun diensten gemakkelijker te maken. Het is dus hetzelfde type belang als een supermarkt die een parking biedt aan zijn klanten: het brengt niets op maar het zorgt wel dat de klanten gemakkelijker naar hen toe komen voor de zaken waar ze wel geld aan verdienen.
Het betalingsverkeer is voor banken een kostenpost.
Wel bekend hoor.
het is een middel van de banken om de toegang tot hun diensten gemakkelijker te maken.
Dat ontken ik ook niet.
als een supermarkt die een parking biedt aan zijn klanten
Ook supermarkten zijn soms niet 'netjes'. Bijv. het idee dat je korting krijgt met een klantenkaart is zo'n voorbeeld. Met de korting is niet zoveel mis maar de achterliggende gedachte is jouw gegevens dan te gebruiken om op je koopgedrag in te spelen. En uiteindelijk is daarbij altijd het doel meer winst voor de supermarkt (ook weer: logisch) maar dat is dus 'opeens' niet meer in het belang van de klant. Het begon als een manier om minder te gaan betalen [die klantenkaart] maar wordt daarna een manier om je meer te laten kopen en ook om juist de produkten met de hoogste marge aan de man te brengen.

Daarom begrijp en geloof ik best dat je veel verstand hebt van banken maar dat neemt mijn scepsis niet weg. Omdat steeds meer bedrijven iets aanbieden dat ogenschijnlijk voor de klant een voordeel heeft maar dan juist een veel groter voordeel voor de aanbieder heeft wat zich dan vertaald in een echt nadeel voor de klant.
[...]

De banken willen het namelijk vooral makkelijk maken om je geld uit te geven. Dat is hun voornaamste doel. En dat zou eigenlijk niet ons doel moeten zijn (enkel consumeren). Er lijkt steeds meer een soort van 'gij zult maar weinig sparen' idee door banken en overheden te worden toegepast. Logisch, want dit economische model klapt in elkaar als iedereen veel zou gaan sparen.
Ja tuurlijk, maar ItsMe is toch geen initiatief van de banken?

Soit, je hebt sowieso gelijk dat het steeds gezond is om sceptisch te blijven.

We zoeken allemaal een evenwicht tussen ons scepticisme en gebruiksgemak, in mijn geval is het de overstap van meerdere manieren om bij verschillende diensten/klantenzones/overheid/bank/... etc. in te loggen, naar 1 en dezelfde manier die -tot nu toe- bij mij steeds werkte.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 15:57]

"Er lijkt steeds meer een soort van 'gij zult maar weinig sparen' idee door banken en overheden te worden toegepast."

De banken hebben niets aan consumenten die geld uitgeven: het betalingsverkeer voor consumenten is (in elk geval in België) zo goed als volledig gratis.

Banken willen integendeel dat je zo veel mogelijk spaart, want met het geld op je rekening verdienen ze geld.

Maar goed, het was maar een uitspraak van @Tintel die maar wat roept want hij heeft een sterke mening - niet gehinderd door kennis of feiten blijkbaar...
Let op; de banken verdienen niet zozeer aan betalingsverkeer van consumenten. Maar je moet natuurlijk wel wat verder kijken dan je neus lang is...

De banken verdienen geld als dat in omloop is. Als investeringen niet nodig zijn omdat weinig wordt uitgegeven dan valt het systeem stil.
De banken verdienen inmiddels ook vrij weinig met spaargeld. Want er is zoveel geld in omloop inmiddels.
Banken willen integendeel dat je zo veel mogelijk spaart, want met het geld op je rekening verdienen ze geld.
Dat is dus niet waar. Even een kleine quote van een willekeurige website:
De ECB pompt sinds 2015 miljarden euro’s per maand in de economie door staatsobligaties (in bezit van de banken) op te kopen. Een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat de banken daardoor veel minder afhankelijk zijn van jouw spaargeld.
De spaarrente is dan ook inmiddels ook behoorlijk laag.

Nog een quote:
De ECB heeft nog een ander middel waarmee ze het rentebeleid van Europese banken kan beïnvloeden: de depositorente. Dat is het tarief dat de ECB aan Europese banken betaalt als ze er geld stallen. Die depositorente is ook al heel lang laag, en nu zelfs 0,4 procent negatief.

Het kost banken dus geld om tegoeden van hun spaarders bij de centrale bank te 'parkeren'. Banken hebben daardoor dus weinig aan het spaargeld van hun klanten en willen er weinig rente over betalen.
En jij hebt het vervolgens over feit.... |:(

Dus: banken (en overheden) willen niet dat de consument spaart omdat dit automatisch betekent dat de consument dan minder uitgeeft.
En als je het nog niet in de gaten had: ook hebben we belasting op spaargeld. Dat is niets minder dan een middel om te zorgen dat minder gespaard wordt. Het systeem is veel meer gebaat bij investeringen/beleggingen. Kortom: het geld moet rollen.

Maar goed - jouw sterke mening en een enorme lading feiten zullen dit dan gaan weerleggen? O-)

[edit: spaarrente is laag]

[Reactie gewijzigd door Tintel op 22 juli 2024 15:57]

Het is je inmiddels blijkbaar compleet ontgaan dat de depositorente van de ECB inmiddels (en dat sinds september vorig jaar) behoorlijk gestegen is en flink positief is geworden.

De banken hebben er dus momenteel (en zoals bijna altijd al het geval geweest is - negatieve rentes zijn een historische uitzondering) zeker belang bij dat je spaart en je geld bij hen op de rekening laat, want hun overtollige liquiditeiten bij de ECB stallen brengt veel geld op... Nog los van het feit dat banken geld verdienen door het renteverschil tussen geld dat ze in depot nemen van bedrijven en particulieren en geld dat ze uitlenen aan bedrijven en particulieren.

Misschien leer je hier iets bij:

https://www.tijd.be/polit...subsidieren/10439534.html

Het is ook wel grappig dat je belastingen definieert als "een middel om te zorgen dat er minder gespaard wordt". Belastingen zijn een middel om de uitgaven van de staat te financieren :)

Dat "de economie" er baat bij heeft dat het geld rolt, dat klopt natuurlijk. Ook jij als individu, die hoe dan ook deel uitmaakt van "de economie" hebt daar belang bij. De dag dat het geld minder gaat rollen kan je gaan vrezen dat je je baan kan verliezen, dat je inkomen daalt, je favoriete winkel sluit, of dat de overheid de belastingen gaat verhogen omdat ze haar uitgaven niet meer gefinancierd krijgt.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 15:57]

Belastingen zijn een middel om de uitgaven van de staat te financieren :)
Serieus? Jij denkt dat dit het enige doel is? Het is ook een middel om te sturen hoe uitgaven worden gedaan.
negatieve rentes zijn een historische uitzondering
Maar die waren er dus wel... je zegt het goed: het is uizonderlijk en waarom is dat zo?
Nog los van het feit dat banken geld verdienen door het renteverschil tussen geld dat ze in depot nemen van bedrijven en particulieren en geld dat ze uitlenen aan bedrijven en particulieren.
Nergens stel ik dat banken geen geld verdienen aan geld uitlenen. Ik stel dat het gunstig is dat we als consument minder sparen en dankzij een flink overschot aan geld dat in omloop is gebracht(! het maakt dus niet uit dat de ECB nu de andere kant op beweegt).

(Jouw link zit achter een paywall/registratie verplicht los van het feit dat je feiten geeft die mijn stelling onderbouwen)

Maar jouw laatste opmerking onderschrijft dan toch wat ik zeg? Geld moet rollen. Daar zijn we het dan toch eens? En om die reden zullen banken het makkelijk maken om geld uit te geven. Dat kun je goed zien aan alle mogelijk manieren waarop we inmiddels kunnen betalen.

Dus waarom dan die felheid / tegenstelling? Mijn enige stelling is dat banken graag zien dat consumenten hun geld uitgeven en om die reden betalingen makkelijker maakt.
Je wil het maar niet snappen: banken hebben er alle belang bij dat er veel geld op je rekeningen staat bij hen. Want met dat geld verdienen ze geld, door het weer uit te lenen (desnoods aan de ECB...) of door je te verleiden het te investeren in andere producten die ze aanbieden (zoals beleggingen).

Aan contante betalingen van consumenten verdienen banken geen geld. Betalingen vlot kunnen uitvoeren en ontvangen is een basisdienst die de banken integendeel vrij veel geld kost, maar waarmee de banken aan klantenbinding doen.
alle belang bij dat er veel geld op je rekeningen staat bij hen.
Nee, ze hebben dus nog meer belang bij: zorgen dat mensen/bedrijven leningen afnemen. En dat is omdat inmiddels heel veel geld in omloop is gebracht en banken meer kunnen uitlenen dan ze hebben liggen. Dus de behoefte naar meer geld in depot is minder groot.
Maar dat wordt toch ook ondersteund door de lage spaarrente??? Hoe kun je blijven beweren dat ik het niet snap terwijl de spaarrente zo laag is? Hoe hoger de spaarrente - hoe liever ze jouw geld hebben.

Dat ze nog steeds geld verdienen aan uitlenen bestrijd ik ook nergens maar als we dus niet meer willen lenen (bijvoorbeeld omdat we inmiddels genoeg hebben gespaard...gekheid natuurlijk) dan vinden ze dat best jammer.
Je snapt blijkbaar totaal niet dat over het algemeen genomen mensen die geld in depot geven en mensen die geld lenen niet dezelfde zijn?

Dus banken willen graag dat mensen die geld in depot geven dat daar zo lang mogelijk houden. Daarom betalen ze ook interest. Zodat ze het kunnen uitlenen aan andere mensen (of bedrijven) die geld willen ontlenen en daar een hogere interest willen voor betalen.

Helder denken. Het is blijkbaar moeilijk.
Dus jouw helder denkvermogen heeft nog niet in de gaten gehad (terwijl je hetzelfde noemde... 8)7 ) dat de 'spaar'rente negatief is geweest...
En dat deze nog steeds extreem laag is.... dat geeft je nog steeds geen hint dat banken niet zo op spaargeld zitten te wachten?

En dat niet dezelfde mensen geld lenen en ook sparen is totaal niet relevant; waar zit je met je gedachten? Het gaat toch om consumenten in het algemeen? Ik laat voor het gemak bedrijven buiten beschouwing omdat die niet 'consumeren' maar natuurlijk ook zorgen dat geld in circulatie blijft. Sterker nog: het is soms voordelig om geld te lenen ondanks dat ze veel geld bezitten - grappig genoeg dus precies wat jij aandraagt (en nog steeds niet relevant is) dat de lener en spaarder niet dezelfde entiteit zijn.

Maar goed....ik heb inmiddels geen idee wat je nog probeert te vertellen. Jouw reactie lijkt vooral; ingegeven door het feit dat ik een "uitgesproken mening heb" en daarvoor ik heb onderbouwing gegeven. Nergens heb ik gesteld dat andere mensen dom zijn (of niet helder denken) maar vooralsnog vermoed jij dat je het allemaal wel begrijpt en dat vooral anderen dom zijn met als enige onderbouwing dat banken inkomsten verkrijgen door geld in depot te nemen...ja.... en de aarde is rond maar op welke manier bewijst dat jouw stelling dat banken geen alternatieve belangen hebben?
Waarom blijf je denken dat banken het beste met haar klanten voor heeft na inmiddels vele schandelen en veroordelingen? Hun prioriteit ligt bij zoveel mogelijk geld binnen harken - logisch en op zich niets mis mee. Helaas zijn ze niet bepaald adverse van wat illegaal / onethisch gedrag om dat doel te bereiken. Maar om dan te geloven dat ze vooral willen zorgen dat jij een fijn leven hebt is wel een vreemde conclusie.
Je spring van de hak op de tak…

Nergens schrijf ik dat ik vind dat de banken buitengewoon ethische bedrijven zijn.

Maar beweren dat banken betalingen gemakkelijker willen maken omdat ze geld verdienen als je geld uitgeeft, dat klopt helemaal niet en je hebt dat dan uiteraard ook geenszins kunnen aantonen.
"En dat zou eigenlijk niet ons doel moeten zijn (enkel consumeren)"

Ik denk dat de meeste mensen in Nederland het kapitalistische systeem aanhangen.
inloggen met zo'n crappy bankkaartlezer van de bank om een online transactie te doen, iets waar je dan dat achterlijke bakje met logo van je bank voor uit de kast moest halen, je bankpas in duwen, om dan vast te stellen dat het ding z'n accu leeg is na een half jaar ongebruikt in de kast te liggen
, die ING kaartlezer werkt anders prima bij mij. Compact (makkelijk mee te nemen), heb batterijen nog niet hoeven te vervangen (gebruik het langer dan een jaar) en zelf vind ik het een fijn qua veiligheid dat iemand fysiek toegang moet hebben tot mijn kaartlezer + code (naast mijn wachtwoord, ook aangezet als eis om überhaupt in te loggen).
[...]
, die ING kaartlezer werkt anders prima bij mij. Compact (makkelijk mee te nemen), heb batterijen nog niet hoeven te vervangen (gebruik het langer dan een jaar)
Kan het zijn dat ING het type met kabeltje (en herlaadbare accu) gebruikt? ik weet het niet: ik heb Axa en Argenta en hun kaartlezers zijn/waren niet-herlaadbaar. M'n vrouw was vroeger bij Belfius en die gebruikten ook zo'n heroplaadbare. (hier wel België btw...)
en zelf vind ik het een fijn qua veiligheid dat iemand fysiek toegang moet hebben tot mijn kaartlezer + code (naast mijn wachtwoord, ook aangezet als eis om überhaupt in te loggen).
Yup, je hebt idd. een punt.

Al vond ik het wel steeds gedoe: kaart insteken + m1 of m2, code + ok, pincode + ok, bedrag ingeven + ok, wachten op bevestigingscode, die dan ingeven in browser, nogmaals ok op lezer... en als één stapje iets te lang duurde - kon perfect je browser zijn die er lang over deed om te refreshen = time-out.
Kan het zijn dat ING het type met kabeltje (en herlaadbare accu) gebruikt? ik weet het niet: ik heb Axa en Argenta en hun kaartlezers zijn/waren niet-herlaadbaar. M'n vrouw was vroeger bij Belfius en die gebruikten ook zo'n heroplaadbare. (hier wel België btw...)
, misschien zit er inderdaad veel verschil tussen de kaartlezers, die van ING kwam relatief laat op de markt voor zover ik weet.
De app is helemaal niet door de overheid gefinancierd. De overheid neemt gewoon een dienst af van het bedrijf dat er achter zit en is, mede daarom, ook gewoon aan een eigen alternatief aan het werken daar itsme voor de overheid alles behalve goedkoop is.

Daarnaast vond ik de app nooit goed werken toen ik deze nog gebruikte. Het was altijd enorm traag om mee in te loggen, voordat je de melding kreeg op je telefoon. Als zovele apps een push notificatie binnen 1 a 2 seconden kunnen tonen, waarom moet het dan bij itsme soms een halve minuut duren voordat de app doorheeft dat je ergens probeert aan te melden? Maar ondertussen zie je op de site wel de teller aflopen.
Een halve minuut?
Nog nooit voorgehad (ongeveer 2 jaar gebruiker). Als de app is opgestart is er response binnen 2-3 seconden.
Is de app niet opgestart dan duurt het langer, 5-8 seconden.
Wel akkoord dat dit niet vliegensvlug is, maar niet in de buurt van een halve minuut.

Misschien spelen er andere factoren mee, de smartphone, netwerkverbinding, de response van de andere services,.. En het subjectief gevoel dat je moet wachten.
Ik beweer niet dat je nooit een halve minuut hebt meegemaakt, maar dan speelt iets anders.

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 juli 2024 15:57]

Op dit moment bezit de Belgische overheid 20% van ItsMe. Als ik me niet vergis was dat niet vanaf het begin.
Dan moet er ondertussen wel veel veranderd zijn. (ik zit wel op de beta van de aankomende release)
- nu geeft de app dat bijna instant door < 1 sec
- ook de reactie tijd van de website als he hebt bevestig in de app is < 3 sec

Voor de Beta kon dit wel wel een 10 tal seconden duren.
en soms een halve minuut was eerder heel zelden bijna een halve minuut (Mijn ervaring)
En ik gebruik de app meermaals per week.

En als het soms wat trager is zijn meestal ook dan ander aanlog methodes op de site/dienst wat trager.
- Bank en mobile provider: zijn altijd bijna instant.
- Overheidssites: soms wat trager als de sites belast zijn.
Dat is trouwens bewust zo: itsme doet geen push bericht, maar gaat pullen. Dat zorgt ervoor dat jij actief de app moet openen eer je een vraag tot authenticatie krijgt.

Minder kans om per abuis je toelating te geven.
Belgian Mobile ID, het bedrijf achter itsme is in 2013 opgericht met een startkapitaal van 11 miljoen euro, verdeelt in 11000 aandelen. Investeerders waren Belgacom (5,5 miljoen euro) en BNP Paribas Fortis (5,5 miljoen euro). Zie hun inschijvingsformulier zoals gepubliceert in het belgisch staatsblad.
Oorspronkelijk was het bedrijf gestart met een raad van bestuur van 4 personen benoemd, met 2 personen uit elk 2 groepen van de aandeelhouders (Belgacom en Fortis). Ondertussen is dat al wat verschoven, maar de raad van bestuur bestaat voornamelijk uit directeurs/CEO's van Proximus, telenet en banken zoals KBC, bancontact.

Dus eigenlijk is it's me een bedrijf dat wel door de overheid (Belgacom/Proximus) en banken gefinancieerd is. En de mandaathouders verdienen daar momenteel ook nog wel wat aan :-)
Ik hoop eigenlijk niet 😜. Dan hopen we dat we geen ruzie krijgen (Hollanders en Belgen).

Maar even serieus, EU moet dit oppakken. Dit kan de stap zijn tussen allemaal losse eilandjes en een groot digitale eu.

Eu is al een groot rotzooi met verschillende soorten technologie (Fransen op nummer 1).

Kijk maar naar de treinen... België Nederland en Frankrijk hebben een ander systeem. Frankrijk en Spanje moet je zelfs overstappen.
Waarom moet de EU dit oppakken?
Als dat banken, overheden, en dies meer zijn, laat hen dat uitwerken. Bankkaarten en credit cards, sim cards en smartphones etc kunnen meestal over heel de wereld gebruikt worden, zonder dat 'de EU dat heeft opgepakt'.
Ik begrijp die drang niet naar een grote gecentraliseerde staat die alles moet oppakken.

Wat de overheid of EU wel kan doen, is regels van fairplay en veiligheid opleggen...
Een grote gecentraliseerde staat zou een pak vlotter werken, kan korter op de actualiteitsbal spelen en kan innovatief werken op lange termijn.

Die drang naar de kerktoren begrijp ik toch niet.
Heeft enkel in uw hoofd iets met kerktoren te maken. Ik zou zeggen, kom eens onder die lokale steen vandaan.

Citaat: "Een grote gecentraliseerde staat zou... vlotter werken". Geef eens een voorbeeld van een grote gecentraliseerde staat die 'gelukt' is.
De wereld is inmiddels geïnternationaliseerd. Maar een wereldregering is niet relevant, misschien over 500 jaar, maar dan nog zal subsidiariteit het belangrijkste bestuursprincipe blijven.

Lees het boek: "The Size of Nations ", by Alberto Alesina and Enrico Spolaore.

[Reactie gewijzigd door D100 op 22 juli 2024 15:57]

De eu heeft dit al jaren geleden opgepakt. Er bestaat een europese/internationale authenticatiestandaard. Dat betekend dus dat je met elk goedgekeurd authenticatiemiddel kan inloggen op elke buitenlandse overheidswebsite die dit ondersteund. Het heeft lang geduurd maar ik kan nu met mijn belgische e-id of met een app zoals itsme inloggen op nederlandse overheidssites. Nederlanders kunnen dan weer hun digi id gebruiken om hiermee in te loggen in belgie of andere landen.
oh wow, ik zat als student met stufi in het buitenland zonder digid login. enorm gedoe destijds. Ik ben benieuwd of ik dan nu met eid kan inloggen om de huidige balans te checken
Toch even corrigeren: Itsme komt vanuit de Belgische bankensector en is dus een particulier initiatief. En toen de app tijdens de coronatijd ineens populair werd om in te loggen bij vaccinatiecentra kostte het aanmelden mij een kleine week omdat er niet genoeg capaciteit was.
Nu dat ik even opzoek: Blijkbaar niet alleen een initiatief vanuit de bankensector. Ook de telecom sector zit er tussen. Dat jaagt me wel meer schrik aan ....
Belgian Mobile ID, een consortium van vier Belgische grootbanken: Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC, en drie telecommunicatiebedrijven: Orange Belgium, Proximus en Telenet.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Itsme
Oprechte vraag: waarom?
De app was al populair voor Corona, voor inloggen op overheidsdiensten, authenticatie in e-banking, bij betalingen enzovoort.

Men kon ook in coronatijden overal snel inloggen. Geen idee waar je die problemen vandaan haalt… wellicht ging het veeleer om een probleem op de website van de vaccinatiecentra.

Er zal ooit wel eens ergens een probleem geweest zijn, maar Itsme werkt zo goed als altijd perfect en zeer snel.
Ik had nog geen itsme en blijkbaar veel anderen ook niet en toen die ineens een account gingen aanmaken, konden de servers van itsme dat niet aan.
Ik gebruik het bewust niet om exact deze reden. Ik heb ook niet het gevoel dat ik iets mis? Overheidszaken of andere zaken die via CSAM gaan, kan je makkelijk en veilig met een klassieke TOTP app doen.
Het lijkt me dat als een bedrijf geld aan het verdienen is aan andermans gegevens het vooral hoort te gaan om het volledig ten goede laten komen aan die personen, niet de app of bedrijf.
Het bedrijf lijkt echter niet te willen dat gebruikers meer zeggenschap of compensatie krijgen. Dat klinkt niet als een redelijk verdienmodel dat bestaat bij andermans persoonsgegevens.
Dit lijkt me een bedrijf dat alleen exact die gegevens van je opslaat die het nodig heeft om alleen jou een exact omschreven dienstverlening te leveren die alleen jou ten goede komt… en gratis is.
Doet mij denken aan BankID hier in Zweden. Eén partij heeft dit namens de centrale banken ontwikkeld en je gebruikt het voor alles. Inloggen bij webshops, abonnementen afsluiten, inloggen bij overheidsinstanties. Wordt hier heel gewaardeerd door de laagdrempeligheid en snelheid, maar ik weet dat een groot deel van de bevolking, en dat zal ook voor België gelden, niet weet welke risico's hier bij komen kijken.
Maar welke zijn dat dan? Oprecht geïnteresseerd. Los van het feit van een monopolitiepositie, wat zeker gevaar met zich meebrengt, dénk ik niet dat ze effectief toegang hebben tot gegevens, maar enkel de authenticatie verzorgen.
Daar kun je al uit afleiden welke diensten en producten iemand gebruikt en afneemt. Alle informatie is bruikbaar als je kwaad wi doen
Wie is "je" en over welke concrete risico's heb je het. Wat zijn de alternatieven en welke risico's komen daar bij kijken..?
Gaat mij iets te veel tijd kosten om dat hier op te schrijven, maar je als in algemene zin, concrete risico's: zie bovenstaande, alternatieven: niet (wordt geforceerd).
Ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven bij dit soort tokens SSO diensten, allemaal heel leuk en aardig maar mensen weten niet wat de gevaren hier van zijn.

Ik hou het liever bij losse accounts dan mij volledig afhankelijk maken van 1 partij(ben bang dat ik in de minderheid ben en in de toekomst hier in Nederland ook gedwongen wordt aan mee te doen).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:57]

In Belgie kun je amper zonder It's me. Of je moet constant met je eID kaart inloggen.
dit klopt niet, ik heb geen itsme, en ik moet nooit met mijn eid inloggen. de Belgische overheid ondersteund ook 2FA inloggen via de "standaard" wijze met username, password en een authenticator app

[Reactie gewijzigd door schoene op 22 juli 2024 15:57]

Er zijn een paar websites, waaronder doccle.be, die het moeilijk maken.

Bij Doccle bijvoorbeeld heb je "Sterk beveiligde documenten" waar je alsnog met ItsMe of eID moet inloggen dat niet via ACM (vlaanderen) of CSAM (federale) gaat.

ItsMe is prima als je het occasioneel nodig hebt, en de makkelijkere keuze als het enige alternatief een fysieke kaart + lezer is.

Ik hoop bij dergelijke diensten op WebAuthn/Passkey ondersteuning op de desktop, al is het maar te gebruiken voor een paar dagen tot je weer eens een 2FA moet doen met ItsMe/eID. Op mobiele toestellen zie je dat al vaker dat een Biometrische ID voldoende is voor langere tijd, en enkel ItsMe nodig is voor de initiële login.
inderdaad, die sterk beveiligde documenten moet je in doccle dan via eid inloggen. In de praktijk is dit voor mij voor overheidsdocumenten. Daarom heb ik de koppeling met doccle voor overheidsdocumenten verbroken, en ga ik rechtstreeks naar de e-box daarvoor. Want daar kan je wel via de standaard 2FA manier inloggen.
Ik kan perfect zonder itsme, heb dan ook vorig jaar mijn account bij hen terug opgezegd. Zelfs bij de overheid kan je aanmelden met een combinatie van gebruikersnaam, wachtwoord en MFA token, zoals bij zovele andere websites.

Enkel de bank, die moest moeilijk doen door hun aanmeldapp te vervangen door itsme. Daar ben ik dus terug over op bankkaart en kaartlezer.
Echt? Ik doe zoveel overschrijvingen op een dag. Ik ga echt niet constant lopen priegelen met die kaartlezers, pasjes en al die codes en dan met 3 bankrekeningen, dat je daar zin in hebt 8)7

En alleen maar omdat je denkt dat It's me alles kan lezen, terwijl ze enkel de 2FA verzorgen meer niet :')
Het kan prima. Voor de overheid kun je gewoon inloggen met je identiteitskaart en een kaartlezer, nooit last mee. Particuliere bedrijven hebben met die gegevens niets te maken en krijgen die ook niet van mij. Welk privaat bedrijf heeft jouw itsme dan per se nodig zonder andere mogelijkheid?
Wat bedoel je met "die gegevens"? Itsme deelt niets met bedrijven, het authentificeert jou, essentieel op basis van 2FA, voor bedrijven waar je zelf klant bent en bepaalde minimale identificatie data hebt achtergelaten.

Andere "aanlogmogelijkheden" zullen je zelden additionele privacy geven, tenzij je een fake account aanmaakt..
Wat denk je dat ik constant met een kaartlezer en laptop op zak loop?
Je wordt gemind om ik weet niet welke reden, maar je slaat natuurlijk exact de nagel op de kop. In een mobiele wereld is iets als Itsme het enige veilige, gebruiksvriendelijke en laagdrempelige alternatief.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 15:57]

Webshops bieden nog wel losse accounts aan, ik als Nederlander bestel soms nog wel uit belgie.
Het gaat voor Belgen over overheidsdiensten, bank, ziekteverzekering, enz... Die zijn allemaal met ofwel itsme, ofwel eID (wat voor geen meter werkt).

Heb persoonlijk geen weet van webshops die met itsme werken.
eID werkt al jaren redelijk perfect.
Wel zorgen de je smartcard reader, en recente EID middleware zijn geïnstalleerd.
Als het een keer op een site niet werkt, werken meestal ook alle CSAM aanmeld methodes niet.

De meeste problemen met EID zijn. (van vaak naar minder vaak)
- mensen die hun pincode vergeten zijn.
- EID middleware niet geïnstalleerd. (of een sterk verouderde versie)
- Chip defect of oxidatie op de contacten.
- Oxidatie op de contacten van de cardreader.
- Beperking door de firewall van het bedrijf.
- algemeen defect aan de cardreader (kabelbreuk, verbogen/afgebroken pin)

Edit: typo CSAM ipc C-ZAM

[Reactie gewijzigd door bugcyber op 22 juli 2024 15:57]

Perfect is nogal relatief als je jouw lijst met problemen ziet. Het is gevoelig voor problemen, erg omslachtig en niet bruikbaar in een mobiele context.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 22 juli 2024 15:57]

Los van de vele mogelijke technische issues die je zelf al opnoemt, was het ook erg picky op de gebruikte browser.

Maar nog belangrijker, het gebruiksgemak :
* Niet bruikbaar op mobiel of tablet
* Niet bruikbaar op een andere pc, bvb wanneer je in het buitenland zit
* Card reader kopen, ergens, en hopen dat die werkt. Vaak waren ze van bedenkelijke kwaliteit.

Het was een typische 20j oude oplossing, die volledig voorbijgestreefd was.
Ja maar dit is dan ook niet echt om op een webshop in te loggen. Eerder voor als het een officieel karakter heeft of iemand echt zeker moet zijn dat jij het bent. Bv belastingaangifte, medische zaken, bankzaken, etc
Misschien een beetje achterdochtig, maar moet je het willen dat zo een bedrijf zoveel macht gaat krijgen over zulke belangrijke data gegevens? Dit doet me gelijk aan de game Watchdogs. Niet de beste vergelijking misschien, maar hopelijk wordt het punt gesnapt wat ik probeer te maken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 15:57]

Blume IRL inderdaad.

Hopelijk is het goed geïmplementeerd en verzorgt het bedrijf alleen de authenticatie obv de app, en niet het opslaan en verwerken van de gegevens. Maar het blijft een eng idee dat een gewone commerciële organisatie zich met overheidsdata gaat bemoeien.

Sommige dingen kun je uitbesteden, zoals het uitgeven van bepaalde certificaten of het schrijven van software, maar de data zelf moet toch echt gewoon bij de overheid blijven. Aan de andere kant, de meeste overheden staan er nou niet om bekend dat ze zo goed zijn met IT..
De simpele reden waarom is omdat er geen alternatief is. De belgische staat heeft zelf de opdracht gegeven een app te ontwikkelen. Resultaat is een (serieus) pak boven budget voor een app die in de eerste week van lancering al weer terug geroepen is door ernstige security issues. Geef mij dan maar een prive instantie die op zen minst doet wat het moet doen. De extra druk dat als het niet secure is, ze het al helemaal mogen vergeten om ooit winst te maken is een mooie incentive om toch maar te zien of het in orde is. In de ideale wereld roept de regering een commissie in leven die dan gaat monitoren of alle data effectief correct behandeld word.
Misschien een beetje achterdochtig, maar moet je het willen dat zo een bedrijf zoveel macht gaat krijgen over zulke belangrijke data gegevens? Dit doet me gelijk aan de game Watchdogs. Niet de beste vergelijking misschien, maar hopelijk wordt het punt gesnapt wat ik probeer te maken.
Liever door overheid dan bedrijf... omdat bedrijven altijd aan winst denken en dan gaan ze ook hun macht misbruiken OF.... ze gaan onze levens bepalen... of we levensverzekering mogen afsluiten ook als we depri (of suïcidaal) voelen. Of we lening mogen krijgen wanneer we onze werk kwijtraken. Op beide vragen zei het systeem NEE en dat werd aan de bedrijven doorgegeven.
Precies net als in Westworld seizoen 3 (vanwege Rehoboam AI).

Dus je hebt een groot gelijk.
Iedere keer dat ik die naam hoor voel ik me echt misselijk dat ik het dolgraag wil slopen voordat de menselijk bevolking in opstand komen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 15:57]

Wat is er verkeerd om aan winst te denken?
Je moet wel vrije marktwerking hebben, er moet concurrentie zijn, en misbruik door bedrijven moet hard aangepakt worden, maar meestal krijg je dan iets dat werkt. En standaarden worden meestal best uitgewerkt door de industrie in overleg.
Stel je even voor indien de overheid een operating system voor computers had moeten maken, of voor smartphones....
Er zijn echter wel mensen die vinden dat de overheid zoiets allemaal moet doen.
Inderdaad. De overheid verleent een dienst aan de bevolking, daar is geen winstoogmerk nodig. Integendeel, in dienstverlening werkt winst net contraproductief, aangezien de verleende dienst altijd wel korter en effectiever kan maar daarom nog niet beter.

Overheid moet nooit winst willen maken maar wel de juiste diensten verlenen. Troep ontwikkelen zoals smartphones etc mag gerust overgelaten worden aan de vrije markt. Dienstverlening toch liever niet.
IRMA is volgens mij de Nederlandse variant.
Volgens mij lijkt dit meer op PiM ID.

[Reactie gewijzigd door pbruins84 op 22 juli 2024 15:57]

Ik vind het jammer dat het geen Itsi heet.
Ik kijk wel vaker naar b.v. bureau Arnhem en nog een paar van die series op tv waarbij ik mij nog steeds verbaas hoeveel mensen hun ID kaart niet bij zich hebben. Wel hebben ze dan hun smartphone bij zich terwijl het bij mij vaak wel andersom gebeurd. Mijn ID heb ik altijd bij mij terwijl ik mijn smartphone echt nog wel eens vaker vergeet mee te nemen.

Dus in die situaties zou dan zo'n digitaal ID wel handig kunnen zijn maar ik er net zo goed ook qua veiligheid wel zo mijn twijfels bij heb. En tja, ondanks dat het gemakkelijk zou zijn als alles gekoppeld is aan zo'n ID zoals bank en ziekenfondspasje, zou ik het toch gescheiden houden. Alleen al als je kijkt naar diefstal van smartphones wat echt geen uitzondering op de regel is.
Het verhaal heeft twee kanten of door de googles of de  ‘s hmmm. De technoloog heeft hier een interessante podcast over.
Schattig dat je lijkt te denken dat je nu wel controle hebt over je geld of gegevens?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.