Cryorig onthult Monster XX-cpu-koeler met tien heatpipes en dualtowerontwerp

Cryorig kondigt de Monster XX aan. Deze forse cpu-luchtkoeler heeft een dualtowerontwerp met tien heatpipes, die worden gekoeld door twee 120mm-fans. De fabrikant claimt een koelvermogen dat in de buurt komt van 240mm-aio-waterkoelers. De adviesprijs en releasedatum zijn onbekend.

De Cryorig Monster XX meet 120x133x159mm en moet een tdp van 300W kunnen wegwerken. De koperen baseplate wordt via tien heatpipes met een diameter van 6mm verbonden met de twee aluminium koeltorens, die elk 86 vinnen bevatten.

De bijgeleverde Vision F120-argb-fans hebben een draaisnelheid van 800-1800rpm. Bij het maximale toerental claimt Cryorig een airflow van 58,47cfm en een statische druk van 1,35mmH2O. Ze produceren naar eigen zeggen maximaal 31,5 dBA aan geluid. De fansnelheid wordt aangestuurd via pwm, een argb-header met drie pinnen zorgt voor de lichteffecten.

Volgens de website van Cryorig is de Monster XX compatibel met de AM4- en AM5-processorvoeten van AMD. De fabrikant noemt sockets LGA115X/1200/1700/1851 voor Intel-cpu's.

Cryorig Monster XX

Door Idriz Velghe

Redacteur

25-10-2024 • 21:16

43

Reacties (43)

43
43
31
1
0
10
Wijzig sortering
Ik zou echt graag willen zien of er nu verbeteringen zijn geweest in dit soort type coolers in de laatste 15 jaar.
Op mijn PC zit een Coolermaster 212 EVO en dat ding heb ik 10 jaar geleden gekocht, hoeveel procent winst is er nu gemaakt op dat ding?
Heatpipe koelers als deze hebben hun top wel bereikt, veel meer kunnen je niet meer doen met heatpipes.

Thermosiphon kan de vervanger worden voor deze koelers.
Er zijn nog misschien opties om eventueel andere metalen en combinaties te gebruiken. Eventueel dikker en zwaarder maken, maar dan heb je met de draagcapaciteit misschien wel een probleem. Er zit nog wel wat rek op, maar geen 50%, 3-4-5% zou misschien maar meer denk ik echt niet. Onlangs (dacht dat het hier was) nog iets gezien van noctua over de jaren heen, en daar hadden ze met hun design wel een paar graden eraf kunnen doen, maar das 3-4 graden op 15-20 jaar tijd ofzo. Dus het is niet dat je standje vriezer zal gaan halen met een luchtkoeler. Een graad of 2-3 winst is misschien nog haalbaar.

De vraag is alleen, wat gaat het kosten qua research en wat gaat het opbrengen. Een bedrijf moet nu eenmaal winst maken, en jarenlang research moet ook betaald geraken en liefst wat opbrengen.
Niet iedereen wilt hier 100+ euro betalen voor een koeler. Ik heb de afgelopen 10 opbrengen-15 jaar altijd noctua of bequiet gekocht en dat zijn best wel prijzige coolers, maar ze koelen zeer goed en muisstil. Daar wilt ik wel wat voor betalen. Ik hoef geen helikopter meer die gaat opstijgen. Ik wil maximaal 2 fans vooraan, 1 achteraan en een luchtkoeler. Liefst dat die minimaal staan te draaien en toch genoeg koeling voorzien.

En tevens zijn deze koelers voor een zeer beperkt publiek. Niet iedereen koopt een "top"koeler. Dit is slechts voor een beperkt aantal van de totale pc verkoop. En dit is dan ook nog alleen voor de desktop computers, wat toch ook wel een pak minder verkocht word. Veel mensen kopen een laptop en een lompe bak hoeven ze niet meer. Maar als cpu's meer gaan beginnen te vragen, dan gaat er toch wel ergens iets moeten gebeuren om de hitte weg te krijgen. Ook zelfs binnen de desktop markt, heeft niet iedereen de top cpu die serieuze koeling nodig heeft. Dan is de vraag als bedrijf: heeft het nog wel echt veel nut om te investeren voor een "niche" product
Koop je altijd een nieuwe koeler of gewoon nieuwe brackets voor de socket?
Persoonlijk zo veel als mogelijk - want niet gevonden / beschikbaar voor de Cryorig A Series - nieuwe brackets, waarom zou ik een volledige - verder perfect functionerende - koeler vervangen?
Een luchtkoeler gaat wat dat betreft ook niet kapot!

Goed de fan kan het begeven (alhoewel een beetje fatsoenlijke fan 10+ jaar mee kan) maar verder dan dat is er weinig wat er kapot aan kan gaan.
Ik kijk zelf wel uit naar die Thermosiphon van Noctua, al is dat nog heel ver weg. De werking daarvan zit een beetje tussen Heatpipes and AIO in. Er gaat vloeistof rond, maar dat gebeurt zonder pomp en je hebt een AIO radiator om de boel te koelen.

Het is een Hybrid zeg maar.
Heatpipes nu kunnen wel dikker gemaakt worden of met iets meer vloeistof (snij maar eens open, zit echt weinig in) of iets meer wik in de pijp, maar of het echt veel gaat schelen is een 2e (tenzij je het allemaal tegelijk doet en meer fins in de koeler propt voor meer oppervlak). En je betaalt er vast ook voor omdat heatpipes vrij standaard zijn en in echt grote aantellen worden gemaakt, grote aanpassingen zijn niet gratis.

Maar goed bekeken zijn thermosiphons dan ook slechts grote heatpipes, allebei vacuum, allebei een vloeistof, allebei geleiden hite door middel van verdamping, vaak allebei een wik al kan dat bij een thermosiphon missen.
de hoeveelheid vloeistof zal wel afgesteld zijn op het volume en de snelheid waarmee de warmte kan worden opgenomen door het koper. Als je meer vloeistof toevoegd in hetzelfde gesloten volume zal enkel de druk verhogen, maar daarmee nog niet de koelcapaciteit van het raakoppervlak.
Helemaal niks want die nieuwe intel cpu"s worden 3x zo heet.
1.5x zo heet worden de AMD en Intel chips tegenwoordig. 3 is wel erg overdreven. Mijn E6750 van voor 2010 werd al 70 graden warm.
100 of 105 graden is ook niet 1.5 x zo heet als 70 graden. Wat de temperatuur in Celsius is relatief ten opzichte van een willekeurig punt (smeltpunt van water).
3 x zo heet zal eerder bedoeld zijn als '3 x zoveel warmte productie'.
Heel populair om dat zo te roepen, maar dat is natuurlijk ook omdat Intel en amd een tijdje terug besloten hebben dat die ouderwetse ‘60 graden is de Max’ overboord mocht, en er gewoon een ton extra vermogen door die chip mag. Want of ze lang mee gaan is na een paar jaar niet hun probleem (Intels 13 en 14 waren een beetje verkeerd ingeschat echter).

Feit blijft wel dat al die Watts weg moeten. De hogere temperatuur betekent meer delta waardoor de koeler meer kan doen en tot op zekere hoogte heb je gelijk, fucking heet worden ze toch wel. Maar meer vermogen af kunnen voeren betekent wel langer en hoger boosten voor de cpu. En echt niet dat die oude 212s (zelf ook nog gehad) 300W konden afvoeren.
Ben ik eigenlijk ook wel benieuwd naar, zou een leuke test zijn.
Ikzelf zit nog steeds met een Thermalright Ultra-120 Extreme gelapt en wel, beestje is nog steeds goed (3 builds gelden begonnen met een Intel Q6600)
Maar ik ben in de markt voor een nieuw systeem, en de koeler meenemen is problematisch (vanwege de mounting)

Ontopic: Nog nooit van het merk Cryorig gehoord, maar een imposant beest, als de prijs goed is misschien een leuk alternatief op een Noctua.
De koeler ziet er wel zwaar uit.
Zwaar is noodzakelijk. Je wil zo veel mogelijk massa koper en/of aluminium hebben om de warmte af te dragen.

Ik raad je een Thermalright Phantom Spirit aan. Stil en ongeëvenaarde luchtkoeling voor een zeer aantrekkelijke prijs.
Je wil veel oppervlakte met luchtstroom erover. Met veel massa vlak je alleen de piek af totdat je een equilibrium hebt.
maarja, meer oppervlakte = meer gewicht
Ik denk dat je met eens in de zoveel tijd goed stof verwijderen veel goedkoper winst kan behalen.
En push/pull met de juiste fans, kan veel schelen.
Er is wel wat winst behaald. Kijk naar de Thermalright Peerless assassin of the Phantom Spirit. Uit '23 en '24. Die hebben de koelprestaties van de Noctua NH-D15 ('14 en jarenlang de beste koeler) voor 1/3 tot 1/2 de prijs.

En dan heb je de NH-D15 G2 ('24). Superveel R&D in gegaan en topt deze koelers weer met een paar graden.

[Reactie gewijzigd door Dekar op 26 oktober 2024 09:30]

Nihil. Linus heeft hier een video over dacht ik
Ik zag er even terug een video over, maar kan die zo gauw niet terugvinden. Volgens mij was dat over de eerste en laatste koeler van Noctua. Verschil was niet groot en het grootste verschil zat in verbeteringen aan de fans. Dus als je de nieuwe fans op de oude koeler zette was het verschil minimaal.
Helaas zijn het 6mm koperen pijpjes.
Ik had eerder verwacht 8mm pijpjes voor/bij een "betere" luchtkoeler.
En als de cpu alleen hitte in het middendeel opwekt dan hebben de buitenste pijpjes minder nut.
Het is een metaal.. deze geleiden sneller de warmte. Maw die buitenste hebben weldegelijk nut en zitten aangesloten op de grote koeltorens waar de fans op zitten.
Zelfde als je een pan van onderen verhit, de gehele pan wordt heet. Daarom zitten er vaak plastic of andere speciale handvaten zodat je de pan kunt pakken.

Wat ik mij af vraag is of die middelste koeler niet snel slijt ivm de warmte. Als je warmte aan zuigt kan dat negatief zijn voor de koeler. Beter is frisse lucht blazen en vervolgens de warmte zijn weg te laten zoeken. Neemt niet weg dat het zeer effectief zal zijn.

[Reactie gewijzigd door whitemage2003 op 25 oktober 2024 23:04]

Het is een metaal.. deze geleiden sneller de warmte

natuurkunde beweerd anders, Koper geleid namelijk veel beter warmte maar is veel duurder
Aluminium geleid weliswaar minder goed warmte, maar voor de warmte wisseling naar lucht in de fins presteert Al juist beter dan Cu. Vaak zie je dan ook koelers met koperen contact en heatpipes, en de aluminium fins.
En zwaarder. Aluminium wordt ook gebruikt om dit soort dual tower ontwerpen enigszins licht te houden. In koper dat gaat je moederbord niet leuk vinden.
Begijp ik het goed? Beweer je dat koper geen metaal is?
De diameter van de heatpipes maken niet uit, als de benchmarks straks uitwijzen dat deze koeler goed koelt. Dus laten we die eerst afwachten.

Dat laatste geldt voor alle koelers. Nogmaals, laten we de benchmarks afwachten.

Vandaar ook dat oa Noctua voor AM5 van die offset brackets meelevert, zodat de koeler recht op het warmste dele van de AM5 chips gemonteerd kan worden. Scheelt ~2 graden.
Ze lijken allemaal op nu erg elkaar. Dit zal vast het meest efficiente ontwerp zijn.
Compatibel maken met AM5 of Arrow Lake is 10x meer een issue dan dat men verbetering haalt uit dit soort dual tower ontwerp. Het is genoeg uitgemolken en verzadigd. Het werkt prima voor 90% van de mensen, maar ontwikkelingen nee.
Compatibel maken met AM5 of Arrow Lake is 10x meer een issue
Dit. Fabrikanten gaan nog steeds uit van dat bij een CPU alles vanuit het midden gebeurd terwijl met moderne CPUs sommige van de meest warme onderdelen uit het midden zitten. Als gevolg dat mensen offset mounts gaan gebruiken etc. Daarnaast willen de meeste fabrikanten één cooler die op alle CPUs past i.p.v. te optimaliseren voor de current gen CPUs. De vorige generaties hebben al coolers, dus voorzien.
Qua vorm, qua prestaties zal er wel een groot verschil zijn. Ik ben al een tijdje bezg met de samenstelling voor een nieuw werkstation en kijk vooral naar Noctua en als tweede naar Scythe..beide merken uitstekende ervaringen mee in eerdere zelfgebouwde systemen.
Ik ben toch meer fan van Noctua. Heb bij twee Scythe koelers toch gehad dat er een koelplaatje los kwam van de heatpijp en begon te trillen/resoneren. Dat is niet echt kwaliteit. Ook de fans gingen niet zo lang mee.
Misschien wel, maar voor dit type kan je hem wat mij betreft niet veel lelijker maken.
Benieuwd naar reviews, 58CFM bij 1800 toeren met een zo te zien standaard 25mm dikte? Lijkt me wat optimistisch gezien een Phanteks T30-120 67CFM haalt bij 2000 toeren maar wel met 30mm dikte.

Kijkend naar het design van het contact block, vooral de homp koper voor de hitte bij de heatpipes komt lijkt me niet ideaal om snel veel warmte af te voeren. Misschien eenmaal op temp in staat om 300watt af te voeren maar wel compleet heat-soaked.
Het klinkt natuurlijk imposant, koeler met 10 heatpipes maar dit dan verder nog niet zo heel veel zegt of die koeler werkelijk zo optimaal koelt. Heb een beetje zo het idee bij deze koeler dat het meer marketingpraat is maar goed, de praktijk zal het uitwijzen.
Ja ik heb er ook mijn bedenkingen bij, zal denk ik heus wel redelijk werken maar verwacht niet de absolute top. Aan de andere kant zit er ook weer niet zoveel verschil tussen al die monstertowers, de temps liggen maar een paar graden uit elkaar tussen een 50 en een 100+ euro type, dus dit zal ook wel in die range vallen. ps: maar met een mooi prijsje waarschijnlijk :o

[Reactie gewijzigd door Dark op 26 oktober 2024 01:16]

De fabrikant claimt een koelvermogen dat in de buurt komt van 240mm-aio-waterkoelers
Ze hebben mijn aandacht, maar ik wacht wel eerst op een review van GamersNexus voordat ik het koop.
Ik hoop wel dat de fans van goede kwaliteit zijn.
Ik tel toch 20 pijpjes ?
Het zijn er toch echt 10 , het gaat om de heatpipes die contact maken met het contact oppervlak
Aan beide zijden komen de heatpipes uit maar elke heatpipe moet je zien als een U vorm
Zoals @Axon al schrijft moet je je niet verkijken op de bovenkant en het aantal uiteinden tellen want dat zijn er inderdaad 20tig. Maar elk pijpje heeft aan 2 kanten een uiteinde die je dus aan de bovenkant kan zien zitten, dus 10 pijpjes met beiden 2 uiteindes zeg maar.
Ik houd van deze grote beesten. Niet noodzakelijk, maar hoe meer massa, hoe langzamer de fans kunnen draaien en hoe stiller deze koelers doorgaans zijn tov goedkopere modellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.