Onder meer Amazon, Google, Microsoft en OpenAI tekenen Europees AI Pact

Ruim honderd bedrijven hebben het Europese AI Pact ondertekend, waarmee ze beloven te voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het gaat onder meer om Amazon, Google, Microsoft en OpenAI. Deelname aan het AI Pact is vrijwillig en geen verplichting.

Organisaties die het AI Pact ondertekenen, doen in ieder geval drie beloftes, zegt de Europese Commissie. Ze beloven een strategie op te zetten om de adoptie van AI in de organisatie te bevorderen en te werken aan de toekomstige naleving van de AI Act. Verder beloven de bedrijven hun AI-systemen met een hoog risico in kaart te brengen en om AI-geletterdheid en -bewustzijn onder personeel te bevorderen.

Het AI Pact is bedoeld als een soort overbrugging naar de AI Act, die op 1 augustus van kracht werd in de EU. Organisaties krijgen echter twee jaar de tijd om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen. Met het AI Pact hoopt de EU bedrijven te stimuleren om de eisen uit de wet al voor de deadline te implementeren.

Het AI Pact is door diverse grote organisaties ondertekend. Naast Amazon, Google, Microsoft en OpenAI gaat het onder meer om IBM, HPE, KPN, SAP, Samsung, Nokia, Vodafone, Snap en Qualcomm. De volledige lijst met organisaties die het AI Pact hebben ondertekend, is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

26-09-2024 • 10:18

48

Submitter: eprillios

Lees meer

Reacties (48)

48
48
17
3
0
23
Wijzig sortering
Ik zie apple er niet tussen staan of heeft die niks mee te maken?
Ik dacht dat zij wel aan ai deden.
Het is vrijwillig, dus Apple zal er dan voor gekozen hebben om niet mee te doen.
Denk dat Apple er niet heel veel mee kan omdate Apple Intelligence gebaseerd is op ChatGPT en dus indirect in deze lijst vertegenwoordigd is door OpenAI en Microsoft.
Organisaties die het AI Pact ondertekenen, doen in ieder geval drie beloftes, zegt de Europese Commissie. Ze beloven een strategie op te zetten om de adoptie van AI in de organisatie te bevorderen en te werken aan de toekomstige naleving van de AI Act. Verder beloven de bedrijven hun AI-systemen met een hoog risico in kaart te brengen en om AI-geletterdheid en -bewustzijn onder personeel te bevorderen.
Organisaties die enkel iets als ChatGPT gebruiken, kunnen via de AI Pact alsnog bepaalde zaken beloven. Het gebruik van ChatGPT dekt deze zaken niet binnen de eigen organisatie.
'alsnog bepaalde zaken beloven' ja en ze kunnen ook jokken...
Dus apple heeft zelf niks wat met ai te maken heeft en dus afhankelijk is van openai?
Apple heeft eigen LLM's, ook on device, alleen als die geen antwoord kunnen geven wordt ChatGPT aangesproken en dit wordt dan ook aangegeven.
Apple Intelligence is niet gebaseerd op ChatGPT. Het is echt ongelooflijk dat dit soort comments nog steeds +1 krijgen, want het is gewoon misinformatie.

Apple Intelligence zelf zijn eigen LLMs die op Apple hardware draaien. Een lokaal model dat dus op de Device draait die vooral persoonlijke dingen voor je doet en van jouw als gebruiker leert. En mocht je moeilijkere taken of vragen hebben wordt het Grote Model dat op Apple servers met Apple Chips in de cloud draait gevraagd om deze taak of vraag uit te voeren.

Pas wanneer ook het grote model geen antwoord kan geven zal Apple Intelligence vragen of je GPT wilt gebruiken. Dus nee GPT is pas als derde aan de beurt in het rijtje. En ook alleen als je elke keer expliciet toestemming heeft en anders wordt GPT niet eens gebruikt.
Vandaar ook de onzekerheid of Apple zijn "Apple Intelligence" gaat lanceren in Europa...
Alleen is dat dan weer gebasseerd op producten van bedrijven die wel meedoen, zoals een OpenAI
Nope. Apple Intelligence is een standalone systeem dat gewoon eigen Modellen gebruikt lokaal op de device en op Apple servers met Apple hardware. GPT wordt pas gebruikt als Apple Intelligence het niet kan doen of kan beantwoorden.
Erg apart ja, alzeker met het hele debakel rond Apple Inteligence in de EU...

Als ze de iPhone 16 hier fatsoenlijk verkocht willen krijgen denk ik dat ze toch echt eens moeten ophouden met het kinderachtige gedoe rondom AI-wetgeving.
kinderachtige gedoe rondom AI-wetgeving.
Dit was toch vroeg of laat te verwachten? Een groot deel van de wereld is heel liberaal tegenover bedrijven. In Europa hebben we, de Commissie zij dank, hele sterke consumenten- en werknemersrechten. Die rechten kosten bedrijven klauwen vol geld, dus het is iedere keer weer een afweging of een dienst/service wel of niet in Europa wordt aangeboden. Mak mee lopen en alles te doen wat de EU wil heeft het nadeel dat de EU steeds verder zal gaan in haar eisen. Ergens moest iemand een streep trekken en zeggen: als dit de eis is spelen we niet mee. Inhoudelijk ken ik de details niet goed, maar gevoelsmatig zal ik het meestal eens zijn met de EU-insteek. Dat neemt niet weg dat ik het gezond vindt dat iets of iemand de grenzen probeert op te zoeken om zijn beweegruimte te leren kennen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 26 september 2024 12:55]

En vergeet niet. De EU markt is zo groot dat bedrijven hier wel zaken willen doen. Dus alles wat AI is zal ook in de EU beschikbaar komen. Alleen later. Bedrijven willen niet het risico lopen dat ze door het maar snel te introduceren inclusief kinderziektes ze enorme boetes krijgen. In de IT is het al snel dat de gebruiker het proefkonijn is. 'We introduceren wel en als er dan problemen opdoemen dan lossen we ze wel op'

Dat wordt lastiger. en uiteindelijk beter voor ons als gebruikers.

De europese comissie is echt bezig met bedrijven om te kijken hoe ze het beste kunnen voldoen aan de ingewikkelde EU wetgeving, die overigens wereldwijd impact heeft (zie de GDPR). Maar als ze het gevoel hebben dat bedrijven niet meer meebewegen dan volgen er consequenties.

Resultaat is wel dat we alle nieuwe technologie later hebben. En dat is niet altijd leuk.
En vergeet niet. De EU markt is zo groot dat bedrijven hier wel zaken willen doen.
Zeker, maar alles heeft een prijs. Een eerdere werkgever had in China allerlei Joint Ventures met Chinese (defacto) staatsbedrijven. Daartoe waren ze bereid om niet de Chinese markt kwijt te raken. Maar bij de eis dat alle gebruikte patenten in handen van de Joint ventures moesten komen trokken ze een grens. Zo zal Apple, en ieder ander bedrijf dat AI gebruikt, ook zelf een grens moeten betalen. Tegen welke prijs willen we in de EU actief zijn. Het is deels blufpoker natuurlijk, als de EU teveel eist zijn ze een belangrijke bedrijf (en daarmee producten, diensten en werkgelegenheid) kwijt. Al Apple teveel eist zijn ze een belangrijke afzetmarkt kwijt. Uiteindelijk zal er wel een compromis uit komen; dit is een pokerspel op hoog niveau dat door professionals wordt gespeeld en dus niet, zoals hert voor de bühne soms lijkt (met de woorden van @Scribe) "kinderachtig gedoe".
Ik geef je helemaal gelijk. Maar de EU is de markt naast die van de VS waar grote bedrijven zaken willen doen. Apple, net als alle andere grote bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om de europese markt kwijt te raken. Behalve China is de rest van de wereld economisch (nog) niet zo interessant.

Alles heeft een prijs maar ze betalen wel een hoge prijs door niet op de europese markt te opereren. de VS is een beetje het wilde westen. Lanceren en kijken hoe het gaat. Problemen lossen we later wel op. Juridisch is de amerikaanse overheid niet zo bezig met grote bedrijven. Behalve als het kwaad allang geschied is. Europa wil zeker met de AI wetgeving dat voor zijn. En zijn er als de kippen bij. Bedrijven als apple zijn inmiddels bang voor de Europese commissie en wachten liever dan dat ze een product of dienst lanceren die niet niet door de wetgeving geaccepteerd wordt.

Overigens, heb je een fabriek in China dan moet je een samenwerking aangaan met een locale partner anders mag je er niets produceren.
Apple gaat straks uit China gegooid worden dat kun je op je vingers natellen. Of de Chinese consument doet het zelf in naam van het nationalisme.
Europa is nog steeds een lucratieve markt.
Als ze de iPhone 16 hier fatsoenlijk verkocht willen krijgen denk ik dat ze toch echt eens moeten ophouden met het kinderachtige gedoe rondom AI-wetgeving.
Ze gaan er hier nog zat verkopen.

Er is ook niets kinderachtigs aan het afwegen van de kans op een mega boete tegenover eventuele gemiste verkopen omdat mensen de toestellen niet boeiend genoeg vinden.
Apple weet ontzettend goed welke klanten ze hebben en hoe hard die op AI zitten te wachten. Ik vermoed dat de 'persoon op straat' daar een heel andere mening over heeft dan in 'AI bros' kringen gangbaar is...
Apple roept letterlijk chatgpt te gebruiken wat van openai is. Dus je zou zeggen dat dit indirect ook invloed op Apple heeft.
Apple roept letterlijk chatgpt te gebruiken wat van openai is.
Dat is zo, maar ik denk niet dat je ze als een dom doorgeefluik moet zien. Daarnaast geloof ik ook niet dat KPN zijn eigen taalmodel traint; ook KPN zal wel gebruik maken van een van de grote 4, maar toch hebben ze zelf het pact ondertekent.
Apple heeft ook zijn eigen AI. Apple en OpenAI zijn een partnerschap aangegaan om ChatGPT beschikbaar te maken voor Apple-apparaten via Apple Intelligence (zeg maar Siri), het generatieve AI-programma van Apple. Grof gezegd: Wat Siri niet weet, vraagt ze aan ChatGPT.
Klopt, maar daarom brengen ze AI dus nog niet uit in Europa (denk ik). Dat is een heel debakel toch
Ik lees in dit artikel niets over de training van de AI-modellen.
Lijkt mij van meer belang dan: 'Ze beloven een strategie op te zetten om de adoptie van AI in de organisatie te bevorderen'
Idd, wat houd t pact in? Wij willen meer AI?
Idd, wat houd t pact in? Wij willen meer AI?
Ehm, heb je het gelinkte artikel van de Europese Commissie wel gezien? Zie https://ec.europa.eu/comm...rner/detail/nl/ip_24_4864 (met weer verdere links naar detailinformatie)

Daar staat toch echt uitgelegd wat het pact inhoudt, en waar de deelnemers zich aan commiteren
Ik verwacht die info in t artikel. En daar zie ik niets over de meer nuttige zaken, behalve meer AI adoptie.
Dat lijkt me een goed onderwerp voor het feedback-forum.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 26 september 2024 12:56]

En als ze het niet doen? Gaat de CEO dan de bak in?
Uit het artikel dat @wildhagen gelinkt heeft
Het pact ondersteunt de vrijwillige toezeggingen van de industrie om de beginselen van de AI-verordening toe te passen voordat deze van toepassing wordt, (...)
  • AI-governancestrategie om het gebruik van AI in de organisatie te bevorderen en toe te werken naar de toekomstige naleving van de AI-verordening.
  • KI-systemen met een hoog risico in kaart brengen: (...)
  • Het bevorderen van AI-geletterdheid en -bewustzijn bij het personeel, het waarborgen van ethische en verantwoorde AI-ontwikkeling.
Mooi dat de EU weer een baken is voor (digitale) veiligheid. De AI-wet is van groot belang om controle te houden over de vooruitgang van AI en de onvoorzienbare gevolgen ervan. Aanvankelijk waren veel Amerikaanse bedrijven terughoudend en beweerden ze dat het de vooruitgang zou belemmeren (https://therecursive.com/...r-enhance-the-innovation/) . Gelukkig erkennen ze nu dat wetgeving noodzakelijk is (of moeten wel omdat de EU markt zo groot is). Er zijn immers tal van wetten omtrent de veiligheid van apparatuur, dus waarom niet voor iets revolutionairs zoals AI? Kortom, ik ben trots op de doorzettingsvermogen van de EU en haar ambtenaren. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door GreasyAce op 26 september 2024 11:13]

Europa en haar regelneverij at work...
Je kan vraagtekens zetten bij sommige regels maar als ik zo eens rondkijk in de wereld denk ik dat de EU het nog niet zo slecht doet.
Eens, het is makkelijk praten als je al de voordelen al hebt door het feit dat je in de EU woont. De strenge wetten in de EU zijn er juist om ons te beschermen en dat is toch iets goeds? Mijn zegen hebben ze.
Lees dit artikel dan ook even: https://www.nu.nl/tech/63...k-op-losse-schroeven.html

Hier lopen de rillingen van over mijn rug.
Lees de eerste 6 woorden uit mijn comment nog eens
Gedaan, en wat wil je nu eigenlijk zeggen ?
Heb je het artikel gelezen ?
Je kan vraagtekens zetten bij sommige?

Dat kan je bij alles doen... Bedoel dat ze een aandelenmarkt gemaakt hebben om CO2 uitstoot te verminderen, want stoppen doe je dat er niet mee en wie genoeg betaald of aankoopt mag naar gelang uitstoten, en die dat niet genoeg gekocht hebben krijgen een monster boete waardoor ze direct failliet zijn... En dat is nu hoe de wereld in elkaar zit en dan heb je nog de 2 groot vervuilers die steevast weigeren... Of zeggen dat ze tegen 2050 de tijd nodig hebben, ja de mensheid zal namelijk niet meer bestaan of toch niet niks doen zoals ze commentaar hebben op de gebeurtenissen in de Gaza of oorlog tegen Oekraïne, als je wat zegt, doe dan iets of houd gewoon je mond... Iedereen vind het 'ouh wat erg, oorlogmisdaden, zou niet mogen' en ondertussen gaan ze gaan slapen en slapen ze als een baby, ver van mijn bed show, en al die wetgeving, voor Al, wat onterecht is, wetgeving naar wat de mens verkloot, Ai heeft nog niks verkloot dat niet in eerste instantie te wijten is aan de mens, hoe sneller Ai geen mens meer nodig heeft des te beter en dan kan je een scenario als terminator, want wij, de mens, zijn nog slechter dan een virus, een virus gaat dood zonder besmettingen en van gastheer naar gastheer gaan, wij gaan grondstoffen delven tot ze uitgeput zijn, en voortplanten wanneer dit geen voordeel maar meer nadelen oplevert... En de mens evolueert zo traag dat, als de kans bestaat, hebzucht en macht boven alles willen en dat bereik je door iets universeels en dat is voor de moment nog geld, vanaf er waterschaarste komt en dat komt er, zeker de manier hoe ze ermee omspringen, als je weet dat de aarde 15 Graden gedraaid is enkel en alleen door grondwater in zodanige hoeveelheid naar een andere plaats te pompen, en dit wetende, ah gewoon verder doen... En dat is het probleem, CO2 uitstoot dat dat de aarde de das omdoet is al geweten van 1890... En om de zoveel tijd werd dat terug op tafel gelegd en zoals nog steeds, nah probleem voor later, bepalend door de rijksten en de meest vervuilendsts. Mensheid weg ermee en de aarde kan zich nog zelf redden, en de dieren die nu nog leven, maar we worden ons eigen ondergang.
Mwah, ik denk dat we oprecht blij moeten zijn met de regels die Europa verzind. Dankzij die regels hebben we nu oa. USB-C op alle devices en de GDPR, die ook buiten Europa een soort van navolging gekregen heeft.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 26 september 2024 16:29]

Deelname aan het AI Pact is vrijwillig en geen verplichting.

Een wasse neus dus die overeenkomst.. :P
Het tekenen is vrijwillig, maar na het tekenen van het pact heb je je er wel aan te houden en dat is (bij elk contract wat je tekent) gelukkig (binnen de kaders van de wet) af te dwingen via de rechter...

Dus nee de overeenkomst zelf is geen wassen neus!

Overigens komt er ook een Act voor de bedrijven die niet (vrijwillig) mee doen aan de Pact, scheid imo wel mooi het kaft van de koren, de rotte appels zullen zich niet (vrijwillig) inschrijven, die (AI) bedrijven zal ik dus mijden :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 september 2024 10:59]

Beloftes van grote bedrijven zijn helemaal niets waard.
Beloftes van grote bedrijven zijn helemaal niets waard.
Uitspraken van Tweakers ook niet :)

Maargoed gezien het op papier staat en er een krabbel onder gezet wordt kunnen die bedrijven vanaf dan wel aangepakt worden via de rechter als ze zich er niet aan houden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 september 2024 11:01]

Er moet gewoon alsnog strenge EU-wetgeving zijn, zelfregulatie van bedrijven werkt niet, dit is al meermaals aangetoond in het verleden.
𝕏 met Grok doet er zo te zien ook niet aan mee.
Cool CGI heeft hem ook ondertekend!
Toch een werkgever van meer dan 6.500 IT-ers in Nederland, die afgelopen jaar 1 miljard heeft geïnvesteerd in AI.

@EvelineM Welke andere IT bedrijven in Nederland hebben dit ook ondertekend?

[Reactie gewijzigd door djwice op 26 september 2024 18:12]

AuteurEvelineM Nieuwsredacteur @djwice27 september 2024 11:56
Er staat een link in het artikel naar de volledige lijst van organisaties die het AI Pact ondertekend hebben. Dus je kunt zelf even kijken wie erbij zitten!
Ik ken niet alle organisaties, dus weet niet welke daarvan in Nederland actief zijn als IT-bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.