Telegram krijgt ingebouwde browser met ondersteuning voor TON-blockchainwebsites

Telegram heeft een eigen browser gemaakt. Daarmee worden links in de app voortaan geopend. De browser kan pagina's openen die op basis van de TON-blockchain werken. Ook krijgt de chatapp een apart tabblad voor apps.

De browser, die simpelweg de Telegram Browser heet, kan volgens de makers van de chatapp overweg met websites die op het The Open Network-protocol zijn gemaakt. The Open Network, dat in 2018 van start ging, is door Telegram zelf gemaakt en heette aanvankelijk het Telegram Open Network. TON is een blockchain, maar ook een peer-to-peernetwerk waarop websites kunnen worden gehost. Zulke websites kunnen alleen worden geopend met specifieke browsers, zoals de Tonkeeper-browser, maar in de toekomst lukt dat ook in Telegram zelf.

Telegram maakt het makkelijk om te wisselen tussen de browser en chatberichten. Als gebruikers de in-appbrowser gebruiken en een notificatie krijgen, kunnen ze met een veeggebaar makkelijk de browser minimaliseren of weer fullscreen maken.

Telegram browser

De chatapp krijgt met de nieuwe update ook een apart tabblad voor miniapps. Er zijn er veel van zulke apps, zoals minigames, maar die zijn nu makkelijker te vinden. Ze staan in het hoofdmenu van de app tussen kanalen en media. In de toekomst kunnen ontwikkelaars ook screenshots en video's als preview voor die miniapps toevoegen.

Telegram krijgt nog een handvol andere kleine updates. Zo wordt het mogelijk om miniapps te delen als 'stories' en is het mogelijk om vrienden Stars te geven, waarmee ze bijvoorbeeld premiumcontent in kanalen kunnen kopen.

Telegram apps

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-08-2024 • 10:52

53

Reacties (53)

53
53
30
1
0
0
Wijzig sortering
Wellicht belangrijker, uit te schakelen hier:
Android: Settings -> Chat Settings -> In-App Browser
IOS: Settings --> Data and Storage --> [OTHER] Open Links in

De in-app browser van Telegram heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Firefox mobile op Android, geen ad-blocking dus dat was de voornaamste reden voor mijzelf om direct uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door -MVD- op 2 augustus 2024 11:44]

Kan helaas geen chat settings vinden op de IOS app. maar bedankt voor de tip!

Edit : in de IOS app moet je naar
Data and storage, daar staat de optie “open links in”

[Reactie gewijzigd door Senguie op 2 augustus 2024 11:17]

Voor IOS: Settings --> Data and Storage --> [OTHER] Open Links in
Had hem net gevonden! Maar dank je wel voor je reactie!
Ja, we waren vrijwel gelijk. Mag ook graag zelf mijn browser kiezen. Linkedin heeft er ook een handje van om links in een eigen browser te openen.
Klopt, Instagram en Facebook doen dat ook.
Firefox voor Android heeft geen ad blocking? Hoe kom je daarbij?
Had hem net gevonden! Maar dank je wel voor je reactie!
Firefox voor Android heeft al langere tijd ondersteuning voor extensies waarmee ad-blocking mogelijk gemaakt kan worden. Nu worden zelfs meer extensies ondersteund dan voorheen (nieuws: Firefox voor Android krijgt over twee weken add-ons) maar wellicht als tip om deze te installeren in je mobiele browser:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin
Die gebruik ik al jaren. ;) Het was een vraag aan jou waar je vandaan haalde dat Firefox geen ad blocking zou ondersteunen. Ik weet niet beter dan dat het dat altijd al heeft gedaan.
Je kunt gewoon niet zo goed lezen. @-MVD- zei:
De in-app browser van Telegram heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Firefox mobile op Android, geen ad-blocking dus dat was de voornaamste reden voor mijzelf om direct uit te zetten.
Nergens in die zin staat dat dat hij in de veronderstelling is dat firefox for android geen ad blocking heeft. Dat maak jij er van, terwijl er erg duidelijk in de comment van MVD staat dat firefox for android wel adblocking heeft.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 2 augustus 2024 13:10]

De oorspronkelijke reactie is dan ook bewerkt, dus je mag ervan uitgaan dat er een foutje is gecorrigeerd voor je reageerde. Een aantal reacties omlaag scrollen en we zien daar dat de oorspronkelijke auteur van de reactie aangeeft die zin te bewerken om het te verhelderen.
Wat we ook zien is een hele hoop replies van zij die het wel gewoon konden lezen
Ironisch: je moet zelf ook eens proberen duidelijk te lezen, ik leg je namelijk duidelijk uit dat de reactie is gecorrigeerd voordat jij het las. Wij twee hebben geen flauw idee hoe het geformuleerd was toen het oorspronkelijke gesprek plaatsvond. Dat Jan het wel duidelijk vond, terwijl Gohan per ongeluk (ook ironisch) bevestigt dat het inderdaad verwarrend was geschreven, dat betekent alleen maar dat de correctie alle twijfel heeft weggenomen.

Draadje gaat nergens meer over, maar goed. :Y)

[Reactie gewijzigd door Blizz op 2 augustus 2024 18:45]

Je leest hem verkeerd ;)

De in-app browser heeft (zoals Firefox mobile op Android) geen ad-blocking.
Lezen is een kunst..

Maar schrijven ook; een komma achter Android had geen kwaad gekund, maar ik las die wel.

Firefox for Android Rulez.
Och, en paar komma's vergeten.
Ik denk dat @-MVD- dit bedoelt:
"De in-app browser heeft, zoals Firefox mobile op Android. geen ad-blocking"
Dat verandert de betekenis van die zin toch niet? Er wordt gesuggereerd dat Firefox voor Android geen ad blocking zou ondersteunen maar dat doet het al zolang ik mij kan herinneren.

@-MVD- Duidelijk, top!

[Reactie gewijzigd door watabstract op 2 augustus 2024 12:09]

Gezien de vele reacties heb ik mijn eerder bericht gewijzigd, dit moet inderdaad zijn dat de Telegram in-app browser geen ad-blocking heeft en Firefox Mobile wel.
Ach begrijpend lezen moet je ook willen.
Nou beste Geim. @-MVD- heeft zijn zin aangepast want die was gewoon niet goed geformuleerd. Begrijpend lezen heb ik als academicus weinig moeite mee. ;)
soms moet je iets ook kunnen begrijpen zonder dat iemand iets daadwerkelijk goed geformuleerd heeft :)
Huh? Dus ik moet raden dat iemand het tegenovergestelde bedoelt van wat er staat? Haha nou dan zal ik daar wel iets te autistisch voor zijn. Bijzonder. Ik hoop in ieder geval niet dat iemand mijn woorden anders opvat dan hoe ik het opschrijf.
Off topic: zelf maak ik een verschil tussen hoe iets geschreven is, en wat iets geschreven is. Bij het hoe let ik vooral op zowel de grammatica, als de spelling (die ook bij mijzelf niet echt zuiver zijn).

Bij het wat let ik minder op het letterlijke, maar juist meer op het symbolische, het allegorische, etc.

Dus met hoe lees ik de regels, en met wat lees ik juist tussen de regels.

Wellicht dat mijn academische achtergrond hier juist positief aan bijdraagt, zo denk ik interdisciplinair in de mensenwetenschappen.
Begrijpend lezen heb ik als academicus weinig moeite mee. ;)
Blijkbaar wel, je was de enige die er moeite mee had....
Spuit 11. :P Daar stond eerst iets anders.
Kleine tip: Als je zoiets meldt, zet er dan ook een quote bij van de tekst. Dan voorkom je dat de lezers het (na aanpassing van het originele bericht) niet snappen.

Als er een fout in het artikel staat quote ik het ook altijd bij het melden, anders krijg je precies dit soort reacties van mensen die het pas lezen nadat het al opgelost is. En dan missen ze context van je melding/opmerking.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 augustus 2024 13:12]

Ja dat weet ik maar als je niet in de gaten hebt dat iemand zich vergist dan zie je dat niet aankomen. En dan had ik sowieso al anders gereageerd natuurlijk.

Wel jammer van de reacties van tegenwoordig. Ik ben al sinds 1999 een bijna dagelijkse bezoeker en ik kan me tijden herinneren dat er nog discussies van niveau waren onder een artikel. Tegenwoordig vliegen de jij-bakken je om de oren. Maar dat zal ook wel de tijdgeest zijn. Helaas wel.
Dank, Nu nog een optie om die stories uit te zetten. Ik vind Telegram ok maar er komt steeds meer bloat. Daar ben ik niet zo blij mee.
Ingedrukt houden -> Hide stories
Ik krijg dan enkel add story, archived stories, posted stories.

In de settings ook al uitgeschakeld
Wat het ook doet is bv. nu.nl links in hun eigen browser openen, ipv de app van nu.nl.
Hoe kun je die half gebakken in app browser uitschakelen in Chromium? Want dat is de volgende soort van in app browser. Ik wil liever dat links compleet in de webbrowser geopend worden en niet in zo'n halve in app browser. Er zitten nu dus twee browser lagen tussen (en het uitschakelen op TG haalt er maar een weg)
Android: Settings -> Chat Settings -> In-App Browser
You're a lifesaver! Ik dacht al m eerdere keren 'wtf is dit'.
Ik vind het moeilijk om het nut te vinden van blockchainwebsites. Er zijn verschillende crypto netwerken die niet samenkomen tot 1 geheel. Ook heb ik het gevoel dat het niet een toegevoegde waarde heeft maar eerder gedaan wordt omdat "web3 de toekomst is".
wel in dit geval is het een poging om zoveel mogelijk te combineren achter een app die voor vele dingen gebruikt wordt en het nu een zaak is van er zoveel mogelijk rond/in te bouwen onder het motto "if it is big enough we can rule" en dat mensen het volledige plaatje gaan gebruiken.

web3 de toekomst al of niet, het is een "open" idee niks specifiek enkel met dit te maken. de dag dat het web open was is al lang voorbij en of dan web3 wel echt "open" is en of dit gewild is, zelfde met echte Defi waar de overheid en banken zo bang van zijn.
Klinkt als een manier om websites te maken die niet offline te halen zijn en mogelijk enige anonimiteit bieden (als de site zelf in de blockchain weggeschreven is, dan staat hij op alle computers die de blockchain runnen dus alle computers die minen, en er kan geen informatie uit de blockchain verwijderd worden).

Zo ver gaat Telegram nog net niet, want de sites staan zelf niet in de blockchain, enkel hashes (zover ik kan zien), dus is het meer een manier om sites decentraal te delen (denk torrents) terwijl de adressen en verificatiegegevens dat je de juiste site hebt in de blockchain staan.

Hierdoor kan je minder afhankelijk van hosts zijn, en Telegram beweert in de toekomst ook anonimiteit in te bouwen met iets Tor-achtigs.

Dus denk een combinatie van Tor + torrents + blockchain, waardoor je een darkweb krijgt waarop sites nog lastiger te traceren en offline te halen zijn. Erg fijn voor criminelen, als we vertrouwen dat dit allemaal goed gaat werken.
Interessant, ik wist helemaal niet van die stroming. Blockchain websites.
Misschien leuk om een artikel aan te wijden? @TijsZonderH
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @SeenD2 augustus 2024 11:50
Dat is wel heel erg niche en met dingen over Web3 ben ik altijd extra sceptisch, die tijd besteden we denk ik beter aan onderwerpen waar meer vraag naar is onder lezers :)
Ja, ik zat net verder te zoeken, en zag er ook wel erg web3 uit. Ik zag dat ik seend.ton met ton coins kon kopen... :+ Grote boog omheen.

Maar gedecentraliseerd web lijkt me geen slechte, maar misschien niet in deze vorm. Thanks.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 2 augustus 2024 11:54]

Maar gedecentraliseerd web lijkt me geen slechte, maar misschien niet in deze vorm. Thanks.
Kan je eens uitleggen wat je hier precies mee bedoelt? Wat mij betreft is het web al decentraal. tenslotte kan Iedereen een webserver optuigen en daar een webpagina op plaatsen. Vindbaarheid is het probleem, maar daar gaat web3 geen verandering in brengen.
Lijkt mij ook interessant. We zijn tenslotte Tweakers 😁
Een andere redacteur dan die wat minder sceptisch is?

Ik vind het een gemiste kans dat het met zo'n scepsis ontvangen wordt.
Enige duiding zou wel welkom zijn.

Wat is het nut of de functie van TON?
Wat kunnen we nu dat we voorheen niet konden?
Wat probeert Telegram hier mee te bereiken?

Gaat het om het ontwijken van censuur?
Gaat het om anonimiteit of juist om identificeerbaarheid?
Gaat het om betalen voor pageviews?

Na een paar minuten op hun website te hebben gekeken lijkt het vooral om geld en microbetalingen te gaan. Alle voorbeelden en toepassingen komen steeds terug op het onderwerp "betalen". Dat is op zich geen verassing, het hele TON draait om betalen (net als de meeste blockchains).

Daarnaast lijkt het ook een soort poging te zijn om het oude www te vervangen door een nieuw netwerk met Telegram aan het hoofd. Zo kun je "domeinnamen" kopen maar die zijn alleen geldig binnen dat netwerk.
Wat voegt het voor mij als consument toe?

Verder zie ik wat ogenschijnlijk tegenstrijdige claims als "volledig anoniem" en "nooit meer hoeven inloggen". Ik wil niet bij voorbaat zeggen dat het onmogelijk is, ik kan er best iets bij bedenken, maar er is wel wat uitleg nodig.

Als ik eerlijk ben voelt het als een poging op alles op internet te monitariseren met TelegramInstagram aan het stuur, maar misschien schat ik het verkeerd in omdat ik nogal bevooroordeeld ben,

Ik krijg erg het NFT-gevoel: op zich leuke techniek op zoek naar een toepassing waarbij het gat gevuld wordt door soort piramidespel van mensen die bang zijn de boot te missen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 2 augustus 2024 13:00]

Als ik eerlijk ben voelt het als een poging op alles op internet te monitariseren met Facebook/Telegram aan het stuur, maar misschien schat ik het verkeerd in omdat ik nogal bevooroordeeld ben tegen Facebook.
Ik denk dat je hier Whatsapp of Instagram (eigenaar: Facebook) voor Telegram (eigenaar: Pavel Durov) verwart. Facebook heeft geen zeggen over Telegram/TON.
Ik denk dat je hier Whatsapp of Instagram (eigenaar: Facebook) voor Telegram (eigenaar: Pavel Durov) verwart. Facebook heeft geen zeggen over Telegram/TON.
Oeps, correct, gecorrigeerd.
Potentieel mooi maar ik ben bang dat het verder alleen voor domme games en louche handel gebruikt gaat worden.
Zulke websites kunnen alleen worden geopend met specifieke browsers,
Ik mis hier nogal cruciale info: wat is daar het voordeel van, want het klinkt mij eerder als een heel groot nadeel.
Ik dacht dat appdevelopers een tijd geleden massaal zijn beginnen afstappen van ingebouwde browsers. Ik vind het nieuwsartikel niet direct maar ik dacht er iets over gelezen te hebben. Raar dat Telegram er dus wel voor kiest. De voornamelijke negatieve reden is dat ingebouwde browsers een target zijn voor exploits.
Ingebouwde browsers zijn vaak heel irritant omdat je dan weer opnieuw moet inloggen op een hoop sites, waar je dan dus weer eerst je ww moet opzoeken. Ook is het altijd maar de vraag how goed die bijgehouden worden wat betreft security bugs.
Die russen melken ook alles uit voor harde valuta, makkelijk via crypto's. Voor wie dat maar niet wil weten, lees de wiki er op na. Wikipedia: Telegram (software)

En natuurlijk nu in gangsterparadise dubai.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.