Baldur's Gate III-maker Larian gaat nieuwe studio openen in Polen

Larian Studios, de maker van onder meer Baldur’s Gate III, heeft aangekondigd dat het een nieuwe studio gaat openen in de Poolse stad Warschau. Het wordt de zevende locatie van het Belgische bedrijf.

Het bedrijf kondigde het nieuws aan op sociale media. Volgens Swen Vincke, ceo van het bedrijf, gaat het team in Warschau aan twee nieuwe, 'zeer ambitieuze' rpg’s werken, zo staat er in een persbericht. Het is niet bekend om welke games het gaat. Larian Studios heeft naast zijn hoofdkantoor in Gent ook studio’s in Quebec, Dublin, Barcelona, Guildford en Kuala Lumpur.

Larian is een Belgische ontwikkelaar die onder meer bekend is van de Divinity-serie. Het bedrijf bracht vorig jaar Baldur's Gate III uit. Die game werd zeer goed ontvangen, met onder meer een Metacritic-score van 97. Het spel won ook Game of the Year bij de Game Awards 2023 en de Bafta-award voor 'beste game'. Larian bevestigde eerder al dat zijn volgende game niet gebaseerd zal zijn op de Baldur's Gate-franchise.

Larian Studios Warsaw

Door Andrei Stiru

Redacteur

21-05-2024 • 11:01

25

Reacties (25)

25
24
16
1
0
3
Wijzig sortering
Polen? Heeft CD Project RED toevallig laatst een boel werknemers ontslagen ofzo?
Polen, en dan met name Warschau, is al jaren erg in trek. Voor zowel softwarebedrijven als process/IT-outsourcers. Krakow doet het ook aardig. Praag daarintegen is wat meer management/HR gespecialiseerd, je komt er minder makkelijk aan ontwikkelaars en makkelijker aan managers/accountants/HR-specialisten. Slimme wat grotere bedrijven zitten dus vaak in verschillende steden/landen vanwege verschillende specialismen.

Alles ten oosten van Duitsland is financieel erg aantrekkelijk. Je kan vanuit de EU makkelijk mensen werven en ze een salaris bieden van 2-3-4-5x lokaal modaal zonder dat het heel erg duur is. Hiermee trek je vooral jong talent wat op zoek is naar een paar jaar buitenlandavontuur. Tevens zijn in beide landen de loonkosten voor de werkgever wat lager dan in NL. Gemiddeld kost je je werkgever in NL 2x je brutosalaris. Ten oosten van DE is dat ongeveer 1.6x

In de voorsteden van Praag koop je voor 3-4 ton een vrijstaand huis met 6 kamers en land. Apartement vanaf 1.2 ton. Dat is dus gelijk een erg aantrekkelijke investeringsmogelijkheid voor wanneer je besluit terug te gaan. Polen, en dan vooral nog rond Krakow, is zelfs iets goedkoper dan dat.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 23 juli 2024 05:13]

Ik heb even met makkelijk en snel zoeken (dus zonder uitgebreid te vergelijken en wat je er voor krijgt) een payroll factor van 1.65 gevonden, dus het is niet per se zo hoog als je hier voorbeeld. Maar ja, dan alsnog zijn de lonen hoger in NL, dus heb je alsnog voordeel in het oostblok.

[Reactie gewijzigd door Gropah op 23 juli 2024 05:13]

Mijn bron was een multinational payroll specialist, maar dat is wel weer 12-15 jaar geleden, dus vermoedelijk ietwat outdated :+

edit:
De voorgestelde basisberekening geeft gelijk al tussen de 1.7 en 1.8

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 23 juli 2024 05:13]

Nee, zeker niet, maar wel een van de grootste RPG-studio's, vandaar dat ik het me afvroeg.
De game studio's hebben vaak veel internationale medewerkers. Dus dat ze in Polen zitten kan ook om andere redenen(ondernemers klimaat, belastingen e.d.) zijn dan personeel.

https://alcor-bpo.com/pol...ness-employees-explained/
Spannend! Hoe meer locaties, hoe moeilijker je bedrijf te managen. Ik hoop dat het ze lukt om goede games te blijven maken.
Hoe meer locaties, hoe moeilijker je bedrijf te managen.
Niet per sé.
Studio's hebben in verschillende landen heeft veel voordelen.
Voornamelijk het trekken van talent in de regio, wat bij gameontwikkeling voornamelijk vraagt om gespecialiseerde werknemers, omdat er per land schaarste kan zijn.
Ook kan een bedrijf 24/7 werken wanneer ze meerdere studio's in verschillende tijdzones laten opereren, wat het management juist ten goede kan komen.
Dit en beetje extra background, werk momenteel zelf ook in Polen, in mijn huidige stad hebben we geloof ik 25.000 software developers en circa 10.000 infra/anders. Polen begint beetje silicon valley te worden in de EU.

Naast IT zijn bordspellen/RPG's hier enorm populair, een hoop bordspellen komen uit Polen en zijn hier ontwikkeld, ik denk dat Polen een prima zakelijke beslissing was.
Plus dat buitenlandse developers tegenwoordig niet meer in Nederland kunnen wonen. Heel lastig althans. Enorm dure huisvesting en bijna geen mogelijkheid om iets te krijgen.
Veel portugezen, maar ook brazilianen gaan naar Polen waar ze voor 3000 euro per maand werken. Ze hebben veel meer te besteden dan als ze in Nederland of bv Londen zouden werken.
Laat dit nu net zijn wat hen de mogelijk geeft om zo snel updates uit te rollen. Het eene team logt af en het andere team gaat verder.

Al blijft het natuurlijk een huzarenstukje om te beheren.
Ja hopelijk word het niet als Ubi. Waar de meeste dochter bedrijven alleen maar spinoffs en mobile versies maken van de succesvolle franchises.
Of dat de grotere bedrijven kleinere studios overnemen die toptitels hebben uitgebracht, waarop ze vervolgens de dieperik ingaan .. draai of keer het.

Een individuele studio met weinig middelen kan toptitels uitbrengen omdat er een klein team of een leidersfiguur achter zit die er zich ten volle voor inzet.

Grote uitgevers lukt dit ook enkel door er massaal veel geld en grote teams op te plaatsen.
Wat daarom niet altijd resulteerd in betere titels .. :'(
Kan iemand mij uitleggen waarom middelgrote game studios zo verspreid zitten over de hele wereld? Het zou mij veel handiger lijken om alle studios binnen hetzelfde land te houden, eventueel over verschillende steden. Qua game-developers is er altijd wel genoeg aanbod om uit te kiezen toch?
Een van de redenen die genoemd werd door de CEO was dat dit voor een versneld iteratie proces was, ik weet zo eventjes niet de bron. Een feature kan overdag op plaats A worden gemaakt, op plaats B getest en tegen de tijd dat de mensen op plaats A weer aan het werk zijn is er al feedback. Er zullen nog een tal andere redenen te verzinnen zijn, maar deze werd specifiek genoemd
Klinkt logisch dat er "continu doorgewerkt kan worden" aan het product tussen tijdzones, maar intercommunicatie lijkt mij juist problematisch wanneer een partij slaapt.
Ja maar er spelen ook zaken als subsidies. Als je in iedere Nederlandse en Belgishe provincie een studio opzet om de lokale mensen te kunnen in huren dan drogen de potjes snel op.
Middelgroot.. ? Larian is denk ik al lang geen middel maar gewoon grote game studio
Altijd is het antwoord subsidies door overheid die lonen 30-50% lager leggen.
Nou nee. De kosten moeten naar beneden. Daarom bijvoorbeeld Polen. Nog steeds prima salaris. Veel minder belasting.
Hmmmm benieuwd of het merkbare impact gaat hebben voor cd project red. Zitten daar ook en maken met lokale talenten ook open wereld rpg’s. Kan me voorstellen dat er wederzijds interesse is voor personeel
Sommigen werken vanuit een ander land voor CDPR.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.