Anthropic brengt chatbot Claude uit in Europa

Anthropic stelt de chatbot Claude beschikbaar in Europa. Gebruikers kunnen de chatbot zowel op het web als via een iOS-app gebruiken. Er is zowel een gratis als een betaalde versie van Claude.

Om de gratis versie te gebruiken, moeten gebruikers hun mailadres, telefoonnummer en geboortedatum invoeren. De betaalde variant, Claude Pro, kost 18 euro plus btw. In Nederland komt de prijs uit op 21,78 euro per maand. Met Claude Pro kunnen gebruikers Claude 3 Opus gebruiken, het krachtigste taalmodel van Anthropic. Er is ook een Team Plan. Dat kost 28 euro per gebruiker plus btw, voor minimaal vijf gebruikers. Met het Team Plan krijgen gebruikers onder meer toegang tot inputs van maximaal 200.000 tekens en bijkomende tools om te factureren en teams te managen.

Volgens Anthropic kunnen gebruikers Claude gebruiken in verschillende Europese talen, waaronder Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Tweakers heeft de chatbot kort getest, waarbij bleek dat hij ook in het Nederlands kan antwoorden. Claude is beschikbaar in de hele Europese Unie en een paar niet-EU-landen, met name Zwitserland en IJsland.

Door Andrei Stiru

Redacteur

14-05-2024 • 14:59

11

Submitter: LigeTRy

Reacties (11)

11
10
3
1
0
6
Wijzig sortering
Maar waarom zou je claude.ai ipv poe.com gebruiken, daar krijg je voor dezelfde prijs naast Claude Opus ook nog eens GPT4, Llama 3, Mistral, etc..

Edit: ik heb dit gevonden
Als free user krijg je bij claude.ai standaard het Sonnet model die je 45 berichten per 5 uur kan sturen. Je kan daar niet eens kiezen voor het zwakkere Haiku model.

Bij poe.com kan je als free user kiezen tussen Sonnet en Haiku maar dat kost je meer. Je krijgt namelijk dagelijks 3000 credits, Haiku kost je 30 en Sonnet 80. Dus daar kan je dagelijks maar 37 Sonnet berichten sturen en dan mag je weer een dag wachten. Bij claude.ai is dat circa 200

Edit2: heb net ontdekt dat claude.ai geen urls kan lezen terwijl poe.com dat wel kan. Als je dus wilt discusseren over een artikel dat je net gelezen hebt moet je dus niet bij claude.ai zijn.

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 22 juli 2024 22:34]

Dat aantal berichten moet je relateren aan het aantal tokens. Je gaat vrij snel door je maximum aantal vragen heen als je lange inputs geeft en/of lange outputs krijgt. Dit geldt in ieder geval voor Opus.
Maximum aantal vragen is meer een indicatie (waarschijnlijk gebaseerd op gemiddelde chatberichten).

Net even getest met Opus:
Paar vragen gesteld over een CAO pdf document bestaande uit ca. 145000 tokens.
Na 3 vragen krijg ik al de melding dat ik nog maar 7 vragen over heb tot aan het einde van de middag.
Heb er een tijdje meet gespeeld vandaag en het is best leuk spul. Het reageert snel, lijkt sneller te typen dan de gratis ChatGPT, en geeft prima antwoorden. De lay-out leest ook lekker, is wat compacter van opzet en heeft fijne arcering van keywords.
Concurrentie op deze markt is alleen maar goed en juich ik toe! Hopelijk krijgen we dan straks ook wat prijsvechters en hebben we voor <10eu per maand een volledige AI.
Ik vermoed dat het eerst nog een stukje duurder wordt ipv goedkoper. Al deze bedrijven draaien hun modellen nu waarschijnlijk onder de kost prijs.

Op de lange termijn worden die modellen waarschijnlijk allemaal geoptimaliseerd en wordt het daarom misschien goedkoper. Of ze draaien dan met hetzelfde geld geen verlies.

Waar ik benieuwd naar ben zijn al die open-source modellen. Die zijn nu al competitief vergeleken OpenAI. En soms voldoende slim voor basic taken. Ben benieuwd hoe dat zich gaat uitspelen op de lange termijn
Ja ik denk dat ze nu vooral klanten binnen willen halen zodat de grootste blijft (beetje zoals je met VoD zag, Social Media etcetc.) en achteraf betalen wij uiteindelijk de kosten inderdaad.
Concurrentie staat tegenwoordig niet meer synoniem voor goedkoper helaas. Kijk naar de streamingdiensten. Er komen er steeds meer en ze worden allemaal steeds duurder. Dat geld ook voor de chatbots. Het is nu niet echt zo dat er een nieuweling komt die eens lekker onder de prijzen van de groten gaat zitten. Ik vrees dat concurrentie cq. prijsvechters iets van toen is en niet meer van nu.

Alleen mobiel zie je nog de prijsvechters, maar zijn allemaal dochters van de grote maatschappijen.
Eigenlijk zijn ze nu een beetje te laat. "Im also a good GPT2" was blijkbaar GPT4o. Vandaag met GPT4o " teams" versie aan de tand gevoeld: wat een wereld van verschil.

Als ze een week eerder waren, waren wij overgestapt. Nu maakt het niet heel veel uit en voelt GPT4o beter dan Opus.
Bij de naam "Claude" moet ik toch steeds denken aan Friends met Joey die Frans leert van Phoebe :+ Benieuwd of deze Claude ook zo duidelijk praat
Claude is al een aantal maanden te gebruiken als zoekchatbot in de android app can duckduckgo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.