AI-bedrijven als OpenAI overlegden met Chinese instellingen over AI-regels

AI-bedrijven als Anthropic en OpenAI hebben met Chinese instellingen overlegd over regels en wetten rond kunstmatige intelligentie. China en de VS zitten in een handelsconflict en een wedloop rondom AI-ontwikkelingen.

De gesprekken vonden plaats in de Zwitserse stad Genève, meldt Financial Times. De organisator van de gesprekken, Shaikh Group, bevestigt de ontmoetingen. Die vonden plaats in juli en oktober van het afgelopen jaar. Hoewel OpenAI en Anthropic erbij waren, ontbrak Google bijvoorbeeld en van Chinese zijde waren onder meer Tencent en TikTok-moederbedrijf ByteDance er ook niet bij. Overheden waren op de hoogte van de gesprekken.

De bedoeling is om overeenstemming te bereiken over regels waaraan AI-ontwikkeling moet voldoen. Sommige wetenschappers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zijn bang dat ontwikkeling zonder regels kan leiden tot AI-systemen die een bedreiging kunnen vormen voor de mensheid. Door die regels gezamenlijk op te stellen, denken betrokken wetenschappers, instituten en overheden die risico's te kunnen wegnemen. Als China en de VS regels afspreken, is de gedachte dat andere landen die ook zullen volgen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-01-2024 • 18:12

18

Reacties (18)

18
17
6
0
0
3
Wijzig sortering
Wie weet welke Chinese instellingen er wel bij waren? Dat klinkt namelijk als 'overheidsinstellingen' en niet als 'bedrijven'.

Voor China is een direct gevaar van AI dat het antwoord kan geven op vragen die je daar helemaal niet mag stellen.
Graag idd Chinese overheid rechtstreeks betrekken ipv indirect via de bedrijven die ze controleren.

Op je 2 de opmerking, wat er niet in zit komt er niet uit dus de Chinese modellen zullen wel goedgekeurde data gevoed worden, vanuit ons perspectief niet wenselijk, maar de chinezen hebben een ander perspectief
Correctie op:
Op je 2 de opmerking, wat er niet in zit komt er niet uit dus de Chinese modellen zullen wel goedgekeurde data gevoed worden, vanuit ons perspectief niet wenselijk, maar de chinezen hebben een ander perspectief
De Chinese overheid heeft een ander perspectief. Niet Chinezen. Je kunt moeilijk spreken over de perspectief van een gemiddelde Chinees als er geen democratie heerst. Laat staan dat generaliseren überhaupt gevaarlijk is. Zeker als het gaat om meningen.
Het is goed om genuanceerd te zijn. Er is niet één mening onder 1.4 miljard Chinezen.

Maar je kan perfect conclusies trekken over de algemene tendens in een land. Uit wat Westerse journalisten in China vaststellen blijkt dat de gemiddelde Chinees de afgelopen 10 jaar zich meer en meer is gaan afsluiten van de buitenwereld. Ze zijn erg nationalistisch en neerbuigend naar alles wat niet Chinees is. Dat komt natuurlijk voor een groot deel door het beleid van de "volks"partij op vlak van pers, media, onderwijs, ... Over het algemeen vinden Chinezen hun systeem superieur aan het Westerse, democratische model. Dat daar vrijheden moeten voor sneuvelen vinden ze een redelijke prijs om te betalen.

Een goede voedingsbodem voor oorlog en onmenselijkheid.
Dat is overigens historisch al heel lang zo, als je geschiedenis vanuit Chinees perspectief leest was over het algemeen iedereen die niet Chinees was een barbaar :)
We zijn vermoedelijk te optimistisch geweest naar hoe open we China hebben ingeschat. Na de gewelddadig neergeslagen protesten in 1989 toen burgers openheid wilden en de overheid niet hadden we ons misschien anders moeten opstellen naar de regering toe. Maar achteraf is het natuurlijk makkelijk praten.

Historisch gezien vonden ongeveer alle naties zichzelf superieur aan de anderen 😃. We schatten onszelf altijd bovengemiddeld in als mens.
Laten we vooral ook het Nederlandse vingertje niet vergeten, waarmee wij graag andere landen terecht willen wijzen. Ook wij voelen ons superieur. Niets menselijks is ook de Chinezen niet vreemd.
Maar om op AI terug te komen, als de Chinese overheid AI voedt is er vanuit Chinees perspectief niets aan de hand. De Chinezen krijgen de antwoorden die de overheid welgevallig is.
Dat nationalisme wordt ook weer gevoed vanuit de overheid.
En de gemiddlde chinees weet waarschijnlijk niet dat er vrijheden voor sneuvelen aangezien mensen worden opgepakt en veroordeeld voor vage termen als "staatsgevaarlijk" etc terwijl ze wellicht alleen wat nodige kritiek hebben op het regime.

Wanneer er geen open samenleving is en mensen niet eerlijk informatie en kritiek kunnen lezen over hun regering en land dan is het logisch dat hun wereldbeeld ernstig gebrekkig is.
Dat had ik taalkundig iets beter kunnen verwoorden idd.
Lijkt me helemaal prima om onderling te overleggen. Dan heb je, als het allemaal lukt uiteraard, tenminate uniforme regels ipv regels die per land verschillen. Maakt het allemaal een stuk eenvoudiger voor alle betrokken partijen. En ook transparanter voor gebruikers.

Dan is het uiteraard wel zaak dat alle grote spelers meedoen uiteraard, als het alleen bij enkele spelers blijft schiet het alsnog niet op allemaal. Schuiven die andere partijen (Google, ByteDance etc) wellicht later nog aan bij deze overleggen, of willen die helemaal niet meedoen?
Denk dat we openAI enorm overschatten, maar goed dat ze toch wat dingen proberen af te spreken
Liever overschatten dan onderschatten.
Het zegt denk ik meer dat slimme koppen regels willen en waarschuwen dan een tweakert die meldt dat het allemaal wel meevalt.
Het feit dat ze niet eens voor hun trainingsdata betalen, gecombineerd met het gebruik van twijfelachtige bronnen..
..geeft juist precies aan waarom je het niet moet onderschatten (en waarom er regels nodig zijn).
Immers... ze klooien op dit moment maar wat aan, ongeacht gevolgen.
Gaat alleen weinig uithalen, je kunt wel voor jezelf regels gaan opleggen, maar anderen zullen die altijd naast zich neerleggen, oa, in the name of national security.
Een waardevol initiatief, maar ik betwijfel ten zeerste dat China zich er ook maar 1 minuut aan gaat houden en is puur voor de tribune.

Ik ga ervan uit dat er genoeg overheden zijn, inclusief Amerika, die dit serieus willen aanpakken en dan gebeurt dit dus stiekem, en over tien jaar gaan we allemaal verbaasd kunnen zijn als blijkt dat deze landen ermee bezig waren :+

Voor bedrijven lijkt het me wel slim om zoeits in te richten want die kun je ook echt straffen via bijv de VN maarja ik schat de kans van slagen niet heel groot in te zien dat je daar ook weer met vetos zit van de grootmachten.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 02:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.