HMD kondigt eerste smartphones onder eigen naam aan

HMD, bekend van de Nokia-smartphones, heeft de eerste reeks smartphones onder eigen naam aangekondigd: de HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ en HMD Pulse. Het bedrijf legt daarbij de focus op betaalbaarheid en repareerbaarheid van de toestellen.

De HMD Pulse is met een prijs van 140 euro het instapmodel van de drie budgettoestellen. Deze smartphone heeft een 6,56"-scherm met een verversingsfrequentie van 90Hz. In het toestel zit een Unisoc T606-processor met 4GB geheugen en 64GB of 128GB opslag. De telefoon heeft verder een 13-megapixelcamera met 'AI-hdr- en huidtoonoptimalisatie' aan de achterkant en een 8-megapixelcamera aan de voorkant. De Pulse krijgt een accu van 5000mAh, die 59 uur moet mee kunnen gaan.

De Pulse+ komt beschikbaar vanaf 160 euro. Het grootste verschil met de Pulse is de betere camera; aan de achterzijde zit een 50-megapixelcamera met een dieptesensor voor betere portretfoto's. De hardware van dit model is verder hetzelfde, al heeft de Pulse+ standaard 128GB opslag.

De Pulse Pro kost 180 euro en is daarmee het duurste en meest luxe model. Dit toestel heeft niet alleen aan de achterzijde, maar ook aan de voorkant een 50-megapixelcamera. De selfiecamera heeft bovendien Selfie Gesture Navigation, waarmee handsfree foto's gemaakt kunnen worden. Ook is deze camera voorzien van een nachtmodus genaamd AI Super Portrait-stand. Verder laadt de 5000mAh-accu met een maximale snelheid van 20W sneller op dan de andere twee modellen, die het met een snelheid van 10W moeten doen.

Alle drie de modellen zijn uitgerust met het 'Gen 1 repareerbaarheid'. Dat betekent dat consumenten het beeldscherm, de verborgen laadpoort en de accu zelf kunnen vervangen. Volgens de fabrikant zijn reparaties eenvoudig uit te voeren, aan de hand van een reparatiekit die in samenwerking met iFixit beschikbaar wordt gesteld.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

25-04-2024 • 10:09

40

Reacties (40)

40
40
25
1
0
10
Wijzig sortering
Heel erg sterke prijs, maar wat voor besturingsysteem staat er op? Is het een 'gewone' Android versie, iets minimalistisch of juist een erg aangepaste skin?
van https://www.hmd.com/nl_nl/hmd-pulse-pro/specs?sku=286946224

Besturingssysteem:Android™ 14
Functies:Android Enterprise Recommended
OS upgrades:2 OS-upgrades
Beveiligingsupdates:Three years of quarterly security updates.
Leuk dat je onderdelen kan repareren. Maar als ik deze specs lees dan ben je na 3 jaar al klaar, of mag je dan security updates bijkopen?

Dan betaal ik toch liever wat meer voor een batterij vervanging, zodat het toestal in totaal 4-5 jaar meegaat.
Met meer dan 2 OS upgrades en en langere beveiligingsupdates
Ja, zelf word ik hier ook niet heel blij van, aangezien m'n huidige telefoon ook al weer bijna 5 jaar oud is (en dus idd geen updates meer krijgt).

Wel kun je het ook andersom redeneren. Een galaxy fold kost 10x zo veel, zou die dan ook 10x zo lang (30 jaar updates) mee moeten gaan? Voor minder geld kun je dus elk jaar een nieuw toestel krijgen (en je oude in de sloot gooien).
Een smartphone die inzet op repareerbaarheid zou ik niet zomaar weggooien. Een andere smartphone overigens ook niet. Hier wordt veel gekeken naar updates en ondersteuning, maar ik denk dat de gemiddelde klant daar helemaal niet naar omkijkt en niet beseft wat dat inhoud, noch de updates, noch de risico's.
Dit zou potentieel een geweldige smartphone zijn om na twee a drie jaar (of meteen) een custom ROM op te flashen wanneer mogelijk. Dan heb je de updates toch zelf een beetje in de hand.
Op hun eigen website adverteren ze met Android 14
Wel hoofdtelefoonaansluiting, geen 5G.
Over Android One wordt niets gezegd.
Accu 800 volledige oplaadbeurten. Daar ben ik met mijn Nokia 7+ na 5,5 jaar al ver over heen.
Wie gebruik een tel zo lang?

Max 2 jaar hier dan wil ik wel wat anders
Het gaat niet om wat anders willen, het gaat om wat anders nodig hebben.
Als de behoefte is om appjes te beantwoorden, het nieuws te lezen en te bellen dan is het toch niet nodig iets nieuws te kopen?

Ikzelf doe meestal 3 a 4 jaar met een telefoon omdat ik m dan wel een keer kapot heb laten vallen of hij is per abuis nat geworden.
Vind het persoonlijk leuk om af en toe een andere te nemen.
En met jou een miljoen anderen waardoor er ieder jaar tonnen en tonnen aan e-waste wordt gecreëerd. Het punt is dat fabrikanten dit in de hand werken door een telefoon zo te bouwen dat je eigenlijk wel moet upgraden na twee jaar.
Tja. Als ik een andere wil, dan haal ik een andere. Ik verkoop mijn apparatuur wel vaak door. Dus waste is het niet meteen. Ik ga wel zuinig om met mijn apparatuur
Dat had ik eerder ook, maar er zijn zo weinig vernieuwingen tegenwoordig dat 3-4 jaar ook prima is.
Wie gebruik een tel zo lang?

Max 2 jaar hier dan wil ik wel wat anders
Ik heb mijn mobiel al anderhalve jaar en ga het wel 5 jaar gebruiken of totdat het geen updates meer ontvangt en/of traag is. Ik heb de Fairphone 4 die 5 of 7 jaar updates krijgt vanaf introductiedatum. En dat was een van de redenen waarom ik het kocht en repareerbaarheid.
Bestaat android one nog?
Android One was sowieso niet veel waard. Ik heb een mobiel genomen met Android One omdat er maar liefst 3 jaar i.p.v. 2 jaar aan updates verplicht werden. Raad eens wat er exact 3 jaar na de introductie stopte...
Android One was sowieso niet veel waard. Ik heb een mobiel genomen met Android One omdat er maar liefst 3 jaar i.p.v. 2 jaar aan updates verplicht werden. Raad eens wat er exact 3 jaar na de introductie stopte...
Kromme redenatie. Je kocht deze telefoon omdat er 3 jaar updates beloofd werden ipv de gangbare 2 jaar, je krijgt vervolgens die 3 jaar updates en dat is dan volgens jou niet veel waard. Ik snap wel dat je liefst meer wilde, maar je kreeg in dit geval wél wat beloofd was. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten uit die tijd. Toen ik 5 jaar geleden mijn budget Android One toestel kocht leverde Samsung op hun midrange telefoons 2-3 jaar support (op hun midrange tablets slechts 1-2 jaar), maar fabrikanten als Motorola leverden hooguit 1 jaar updates op hun low/midrange toestellen (en vaak nul OS upgrades).
NB: Wat fabrikanten uiteindelijk aan updates leveren is echt iets anders dan wat ze bij aankondiging van hun model roeptoeteren.

Ik was erg blij met mijn Android One. Een budget toestel van EUR 200. Startte supersnel op, cleane interface en geen bloatware (dwz ook geen calling-home rommel onder de motorkap). Idd precies 3 jaar updates. Wat niet betekent natuurlijk dat ie na 3 jaar compleet onveilig is. Pas nog een keer opgestart, nog net zo vlot als dag 1 (voor zover ik me dat nog kan herinneren :)). In tegenstelling tot veel andere low/midrange Android toestellen uit die tijd die na 2 jaar niet meer vooruit te branden waren.
Ik zou zo er zo weer een willen kopen als ze nog bestonden.

Maar zoals @Loller1 toelicht in de post hieronder, niet van HMD. HMD heeft een vrij slecht track record op het gebied van updates. Dus ook de belofte van HMD met deze reeks telefoons zou ik maar met een korreltje zout nemen.
Een van de pluspunten van dit toestel:
Alle drie de modellen zijn uitgerust met het 'Gen 1 repareerbaarheid'. Dat betekent dat consumenten het beeldscherm, de verborgen laadpoort en de accu zelf kunnen vervangen.
Dus als de accu te brak wordt, prop je er met gemak een nieuwe in
Nee, net als bij de G42 en G22 is de repareerbaarheid gewoon weer een leugen van HMD/Nokia.

Het vervangen van de batterij kost 30-45 minuten en is niet makkelijker te doen en ook niet of nauwelijks sneller dan concurrerende toestellen van Xiaomi en Samsung die beide ook nog eens langer updates krijgen.

Bewijs:
https://www.ifixit.com/Gu...attery+Replacement/171479
https://www.ifixit.com/Gu...attery+Replacement/170815
https://www.ifixit.com/Gu...attery+Replacement/171451
Ok dan -O-
** pluspunt wegstrepen doet **
Ik was vroeger ook van ieder jaar of 2 jaar weer wat nieuws en dan het nieuwste en iets bijzonders.
Op een gegeven moment toch mee gestopt en doe zo 4 a 5 jaar met een toestel en laat me niet meer gek maken door al die grandioze vernieuwingen die in de praktijk amper iets voorstellen of toevoegen.
Android One is dan ook praktisch dood. Nokia/HMD was de enige die er nog iets mee deed. In juni 2020 kwam de Moto G Pro uit, dat is de laatste non-Nokia tot 2022, toen Nokia er ook mee stopte. Kyocera heeft sinds dien nog 1 toestel in 2022 uitgebracht en 1 in januari 2023.

De voornaamste reden om Android One toestellen te kopen - snelle updates en gegarandeerd voor 2 jaar - is ondertussen natuurlijk ook langs alle kanten voorbij gestreeft, met oa. Samsung die voor de A15 (een toestel dat in de Pricewatch staat voor €140) al 4 jaar OS upgrades aanbied. Ironisch genoeg heeft HMD naar mijn mening schade gebracht aan de reputatie van Android One; ze waren ontzettend traag met de uitrol van updates, die vaak niet helemaal stabiel waren, of kwamen zelf de belofte van de 2 grote upgrades gewoon niet na (met enkele van de eerste Nokia toestellen).
It will run Android, of course, but unfortunately the listing wasn't more specific. So we're hoping it's Android 14. HMD's update promise is two major Android updates and three years of security updates.

Van de vrinden van gsmarena.
Scherpe prijs! En toestellen zien er nog goed uit ook imo. Ik hoop op een kleine schermrand want dat kon ik zo snel niet vinden.
@Tweakers: rap reviewen deze!
Op hun eigen site lijken de randen vrij dik te zijn
https://www.hmd.com/nl_nl/hmd-pulse-pro/specs?sku=286946224

[Reactie gewijzigd door Bombaron op 22 juli 2024 15:47]

Prima usecase voor werkomgeving. Simpel toestel, repareerbaar, betaalbaar. Als je niet veel meer hoeft dan bellen/appen/mailen, dan lijkt me dit een mooi en zeer betaalbaar alternatief.
Ik vind het fijn dat er een Europees alternatief is voor de goedkope smartphone markt.
Ik hoop dat ze een beetje fatsoenlijk kwaliteit kunnen leveren, ipv de net-niet telefoons die werden uitgebracht onder de Nokia naam.
Unisoc meuk. Lekker laten liggen, dit is gewoon e-waste.
Benieuwd naar wat de prestaties zijn van de toch wel gedateerde soc (Unisoc T606). Ziet er goed uit voor wie in de markt is in deze prijsklasse. En aandacht voor repareerbaarheid kan ik enkel toejuichen.
Het verschil in prijs tussen €140 en €180 is behoorlijk klein. Die €40 verschil uitsmerend over 3+ jaar maakt het verschil minimaal.
Mooi om te zien dat ze voor de goedkope grote aantallen gaan ipv 1 flagship (incl prijs).
Had dan 3 echt onderscheidende gelanceerd van €150 / €250 / €400 waardoor je een bredere range kan kiezen.
Ik ben benieuwd naar de eerste benchmarks en hoe ze het doen ten opzichte van bijvoorbeeld de Samsung A15 die ook in deze prijsklasse zit.
Wat is de specifieke garantie op USB-C dochterbordjes en accu's? Bij vorige "Nokia's" heb ik veel uitval gezien, vaak net buiten de garantieperiodes. Binnen de garantieperiodes was er geen goede oplossing (kapot brak ontworpen onderdeel werd vervangen met nieuw brak ontworpen onderdeel).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:47]

Niet bijzonder, maar ook niet slecht. Qua specs niet echt beter of minder dan een Nokia G11 (Ook uitgebracht door HMD), dan met meer RAM en een iets moderner design. Best wel te vergelijken met de Motorola G04, die is verkrijgbaar voor €93 in de pricewatch, €47 verschil met de goedkoopste Pulse dus.
Ben benieuwd naar hun repareerbaarheid claims, de wereld heeft meer telefoons nodig die makkelijk op te halen zijn. 2 jaar OS-updates is ook netjes in dit segment, Motorola geeft er op de G04 geen (naar mijn weten).
misschien wel een goeie vervanging voor mijn mi 9t pro
Dat zou ik niet doen. De Unisoc in deze telefoon is langzamer en minder energiezuinig dan de SD855 in je huidige telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.