Dat heet beperkt denken of niet verder kijken dan je neus lang is.
Je werkt misschien in de branche, ik bracht het hier misschien heel hard, maar zo is het wel.
De voordelen van reclame zijn betere marktwerking,
Slechtere marktwerking, immers wie niet hard genoeg kan schreeuwen wordt niet meer gehoord, ook al heeft die het betere product. We hebben dat onder meer gezien in de inmiddels klassieke (of antieke zoals je wilt) strijd tussen VHS, Betamax en Video-2000. Op het moment dat deze geintroduceerd werden was Video-2000 absoluut de beste technische oplossing, maar die lag er ook als eerste uit. Later zijn de andere twee, door betere productieprocessen e.d. technisch ook verbeterd, maar van die twee heeft degene die technisch het slechtste was de stijd dus verloren.
meer concurrentie dus over het algemeen meer economische groei,
ook daar is het oorzakelijk verband niet per definitie aanwezig. Dat kan enkel gehaald worden als de grotere concurrentie leidt tot meer innovatie. We zien in diverse industrieën dat de partij die de meeste reclame maakt het minste innoveert. Het schoolvoorbeeld daarin is Duracell.
meer mogelijkheden,
Ik zie na de privatisering niet meer mogelijkheden op de Nederlandse markt voor mediche zorg, de verscheidenheid aan beschikbare medicijnen is juist gedaald omdat enkel het goedkoopste door de verzekeraars wordt vergoed, ook al werken ze bij iemand niet terwijl het beter werkende medicijn dus niet meer beschikbaar is. Ook met zorg verleend door zorgverleners is de keus juist verder beperkt.
Ook zie ik niet meer mogelijkheden op de markt voor kabel-internet en televisie, nu er daar glasvezel bij is gekomen zie ik daar wel keuze, maar de grote jongens die in hun thuisregio dominant zijn, zijn wel druk bezig om daar hun netwerken om te bouwen zodat het onmogelijk wordt daarop diensten van derde partijen toe te laten. Wat ze wel doen, de partij die in deze regio dominant is op coax en nu glasvezel aanlegt, is reclame maken voor "unlimited" abonnementen, maar het enige dat mij overkomt als zijnde unlimited is de hoeveelheid reclame die deze partij over me uitstoot.
En ook op het spoor zie ik niet meer mogelijkheden, nog steeds worden er stations gesloten (loketten zijn er al jaren niet meer) en lijnen afgestoten. Enkel daar waar kleine partijen de dienstverlening verzorgen - voor hen zie ik nooit reclame - daar loopt de dienstverlening goed, zonder dagdagelijkse vertragingen.
betere producten,
Nee, goedkopere producten (vooral vanuit het oogpunt van productie) waarvan de prijs hoog gehouden wordt door positioneren van een merk als exclusief of gelimiteerd verkrijgbaar.
concurrerende prijzen,
Just de merken die veel reclame maken proberen op allerlei manieren de concurrentie te beperken en verhogen de prijzen.
meer keuze,
Zoals ik bij "meer mogelijkheden" al aangaf is de keuze in de belangrijkste branches niet groter, maar meestal zelfs verkleind.
Door de "maak-me-gek-markt" met zijn prijsstunts is de lokale elektronicaboer verdwenen - ja de meeste nieuwsberichten wijten dit aan de internet en webshops, maar mensen willen meestal toch het product vandaag al hebben en gaan naar de partij die gelijk kan leveren, dat kan een webshop zijn, maar de "maak-me-gek-markt" is sneller. De lokale elektronicaboer had te weinig omzet, bestelde hooguit één keer in de week en kreeg van zijn groothandel ook slechts één keer per week uitgeleverd. Het eigenaardige is dus hier dat je minder keus hebt in leverancier maar dat die éne overgebleven leverancier zelf dus wel meer aanbod heeft als die lokale elektronicaboer had. Het perverse daarvan is dat die ene overgebleven leverancier nu dus wel monopolist is en nu dus zijn prijzen verhoogt en ook zijn assortiment weer inkrimpt.
meer werkgelegenheid
Met schaalvergoting en automatisering is er juist minder werkgelegenheid. Enkel die branches waar automatisering niet mogelijk is zie je tekorten: zorg (met name verpleging), onderwijs, schoonmaak, installatietechniek en politie (al is dat laatste vooral een keus geweest vanuit de overheid om zich steeds verder uit de samenleving terug te trekken - ook met de rechtspraak, het gebrek aan personeel komt vooral door jarenlange bezuinigingen)
Ook in de reclamebranche zelf levert meer reclame trouwens niet meer werkgelegenheid op, meer werkgelegenheid is er niet als ieder spotje iedere video en iedere banner steeds meer keren wordt vertoond.
en ja ook meer reclame omdat alles mogelijk te maken.
Al het geld dat gebruikt wordt voor reclame verminderd het beschikbare budget voor onderzoek, voor productontwikkeling, voor eigen personeel, voor betere grondstoffen, voor betere dienstverlening...
Meer reclame maakt het niet mogelijk, maar meer reclame maakt juist minder mogelijk.
Je kunt reclame wel pervers vinden maar menig hier op Tweakers zal ook de nieuwe GTA kopen wat ook mogelijk wordt gemaakt door reclame (trailers) maar dat mag ineens wel omdat het dan wel in hun straatje ligt.
Zoals ik al zei is er een groot verschil tussen reclame en voorlichting of informatie. Zo'n trailer zit op het randje. Enerzijds kan het voorlichting zijn omdat het de potentiële kopers een voorproefje geeft van hoe het spel is, anderzijds zie je in heel veel trailers dat ze vaak hoogtepunten tonen (ook uit een film, maar ook bij het spel) maar ook dat ze vaak - steeds vaker - niet overeenstemmen met de spelervaring (of om terug de parallel te trekken met de film, dat de sfeer in de trailer totaal niet overeenkomt met de sfeer in de film). Als informatie, voor het geven van een voorproefje is een demo-versie beter. Vroeger heb ik die veel gespeeld, maar tegenwoordig zie je geen demo's meer, enkel trailers.
GTA zal ik echter zeker niet kopen.
Dat heet hypocriet.
Of je nu wilt of niet, er is reclame, overal, op de radio, op TV, op youtube, op billboards, in gratis kranten ( e.g. Metro al zie je dat hier niet), in gratis huis-aan-huis-bladen (die heet bij ons het "Advertentieblad", in betaalde kranten en in tijdschriften, maar van die laatste zijn er al veel verdwenen. Je kunt er dus niet omheen, en (dat is ook de bedoeling) ongeacht of je het wilt of niet wordt je erdoor beïnvloed. Bij met name tv-wasmiddelreclame is het een hele tijd zo geweest dat ze bij voorkeur de meest irritante reclame vertoonden want dan bleef die beter hangen, en men weet dat mensen daardoor toch dat product kopen (ze hebben immers regelmatig toch wasmiddel nodig). Dat is dus een variant van Stockholm-syndroom.
Hypocrisie komt natuurlijk voor bij mensen, maar wat in verband met reclame hypocriet zou zijn, is als je werkzaam zijnde in die branche je soms toch ergert aan de reclame die je zelf in je privé-leven voorgeschoteld krijgt.
De hele dag met de gordijnen dicht zitten, werkelijk elke adblocker up-to-date houden om vervolgens een dosis anti depressiva naar binnen te werken want oohh..reclame. Dat is pervers.
Is dat pervers? Mensen die depressief zijn, zitten vaak de hele dag met de gordijnen dicht, en tussen de dagelijks verplichtingen door (eten, drinken, wasje draaien, strijken) doen ze vaak niet veel meer als wat media consumeren. Die mensen zijn niet pervers, die mensen zijn ziek. En die mensen zien dus de meeste reclames van allemaal terwijl ze vaak geen werk en dus nauwelijks geld tot hun beschikking hebben, en vooral zij worden dus ook de hele dag lekker gemaakt voor dingen die ze nooit zullen kunnen kopen, de nieuwste smartphones, de nieuwste televisies en computers, dure auto's, lekker eten, de mooiste partners van datingsites. Die reclames maken hen nog meer ziek.
Overdreven reacties hier. Beetje reclame

Op sommige kanalen zie je al meer reclame als nuttige inhoud, dat noem ik geen beetje reclame meer. Legio mensen kijken geen lineaire TV meer, vooral niet op de commerciële zenders omdat de reclame daar helemaal de spuitgaten uitloopt (en Youtube gaat er achteraan) Een film die iets meer dan een uur duurt wordt op de commerciële zender avondvullend met de reclame, duurt van 20:30 tot 23:30, nee dank je, dat noem ik niet meer een beetje reclame.