Tesla toont teaser prototype humanoïde robot Optimus Gen 2

Tesla toont in een teaser het ontwerp en enkele functies van de Optimus Gen 2. De tweede generatie van het prototype van de humanoïde robot is onder meer 10 kilogram lichter. De eerste versie woog 56 kilogram. Ook kan de nieuwe versie volgens Tesla 30 procent sneller lopen.

Tesla Optimus Gen 2De Optimus Gen 2 is volgens een medewerker van Tesla voor de teaser volledig praktisch gefilmd, zonder cgi. In de video is onder meer te zien hoe de Optimus Gen 2 een ei van de ene naar de andere hand beweegt. Dit kan volgens het bedrijf van Elon Musk dankzij nieuwe druksensors in de vingers van de robot. Ook zouden de voeten, balans en actuators van de robot verbeterd zijn. Vooralsnog geeft Tesla geen verdere technische details over de vernieuwingen in de Gen 2-versie van Optimus.

Tot dusver gaat het om een prototype en er is nog geen indicatie van wanneer een versie van de Optimus Gen 2 in het echt getoond wordt, of wanneer er een variant van het product daadwerkelijk op de markt gebracht gaat worden. Tijdens de initiële aankondiging van de Optimus-robot in 2022 beweerde Musk dat de uiteindelijke consumentenversie minder dan 20.000 dollar moet gaan kosten. De humanoïde robot moet volgens de website van Tesla autonoom 'onveilige, repetitieve of saaie taken' uitvoeren.

Door Yannick Spinner

Redacteur

14-12-2023 • 17:38

162

Reacties (162)

162
160
78
3
0
32
Wijzig sortering
Ik ben eventjes niet mee met het verhaal. Musk heeft een aantal bedrijven waarin hij actief is (Boring Company, Tesla, SpaceX, Neuralink). Waarom wordt dit binnen het autobedrijf Tesla geplaatst?
De reden om Optimus onder Tesla te ontwikkelen gaat om de combinatie:
- AI software (Autopilot / FSD).
- AI hardware en camera's (FSD computer en sensoren).
- Ervaring met zelf ontwerpen van actuatoren, motoren.
- Ervaring met accu's produceren en toepassen.
- Ervaring met massaproductie (!)
Ik denk dat zo'n prototype ook een prototype blijft. Alle ideeën en functionaliteiten kunnen gebruikt worden in andere toepassingen, veelal bij Tesla. Ook binnen een huishouden zijn veel functionaliteiten te gebruiken, maar ook een apparaat binnen een huishouden hoeft er niet uit te zien als een mens. Integendeel zelfs.
Het gaat om het kunnen vervangen van alle door mensen uitgevoerde (saaie, gevaarlijke, repetitieve) arbeid. De 'human form-factor' is dan een 'must', omdat de gehele wereld en alle bestaande apparatuur is ingericht en gebouwd door en voor mensen. Denk als toepassing aan (alle) fabrieksarbeid, werken in mijnen, katoen plukken, etc. etc. - de toepassingen zijn eindeloos en kan onze hele economie op zijn kop zetten. Dit is dus niet alleen een 'demo-model', maar daadwerkelijk een prototype voor massaproductie (het punt wat ik daarom ook benadrukte). Om je een gevoel te geven voor orde-grootte: Musk overweegt er een miljard te produceren. Hij is dan ook voorstander van t.z.t. een universeel basisinkomen, omdat het hele begrip 'werk' dan niet meer zal betekenen wat het nu betekent.

[Reactie gewijzigd door Gulpen op 22 juli 2024 13:36]

Ja, ik begrijp dat dit dus een revolutie op het gebied van arbeid gaat betekenen, maar wat ik bedoelde, is dat het geen menselijk uiterlijk hoeft te hebben. Ik weet dat er in Japan poppen gemaakt worden, die qua uiterlijk bijna niet van mensen zijn te onderscheiden. Als je daar nu ook nog een robot in gaat bouwen, wordt het heel vreemd in deze wereld.
Denk als toepassing aan (alle) fabrieksarbeid, werken in mijnen, katoen plukken, etc. etc. - de toepassingen zijn eindeloos en kan onze hele economie op zijn kop zetten.
Dit zijn allemaal taken die je met gespecialiseerde robots wil doen, want die kunnen dat véél efficiënter en goedkoper per geproduceerde unit.

Dingen als vakken vullen in de supermarkt of nachtrondes lopen in een verzorgingshuis is waar je dit soort robots voor wil gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 22 juli 2024 13:36]

Omdat die naam een ijzersterk merk is.
Eerst de auto die je overal naar toe rijdt, nu de robot die de minst leuke klussen voor je doet.
Omdat het veel overlap heeft met autopilot vermoed ik. En straks prima vervanging is voor de lopende band werkers in de Tesla fabrieken.
Die hoeven er niet als mens uit te zien en doen dat al niet. Vele processen gaan daar al volledig automatisch en dat worden er ook zonder als robotmens uitziend apparaat met de dag meer.
Helaas is het hele automatisering systeem van Tesla compleet in de soep gelopen dankzij Musk die onrealistische deadlines en verwachtingen neer had gezet.

Menig in de auto-industrie had al gezegd dat alles wat Tesla probeerde te doen, namelijk volledig automatisch auto's bouwen, niet zou werken. Niet omdat men geen vertrouwen had in de mensen bij Tesla, maar omdat iedere fabrikant er sinds de jaren 80 al miljarden in had gestoken en het nooit gelukt is. Niets van wat Tesla probeerde te doen was uniek of nieuw, alles was al eens geprobeerd door meerdere fabrikanten.

Nadat Tesla bijna ten onder ging hebben ze Toyota opgezocht voor hulp, ze hebben praktisch een volledige eigen versie van een Toyota fabriek gekregen. Als een van de meest ervaren autobouwers en algemeen fabrikanten, heeft dit Tesla geholpen om hun aantallen enigszins op orde te krijgen. Toyota heeft in ruil daarvoor een lading aandelen gekregen, hopelijk hebben ze er iets aan gehad, maar Toyota is zo gigantisch dat het waarschijnlijk weinig uitmaakt.

Naar wat men zegt heeft Tesla op het moment minder automatisering dan Toyota, terwijl ze dezelfde technieken gebruiken. De afgeleverde kwaliteit is tevens lager, waarbij de betrouwbaarheid en afleverkwaliteit (zoals panel fitting bijvoorbeeld) bij Toyota gigantisch goed is zelfs bij hun instapmodellen, terwijl Tesla zelfs bij hun duurste wagens kwaliteitsissues hebben.
Natuurlijk is het een kwestie van pech of geluk, maar een maat van mij is bijna maandelijks met z'n Tesla bij de garage wegens een hele reeks aan issues. Daarvoor had hij een Jaguar en dat was nog veel erger, dus in zoverre een stap naar voren, maar toch.

Dus geloof niet teveel van wat Musk roept, zijn Tesla fabrieken zijn niets bijzonders en ze hebben geen gigantische mate van automatisering, ondanks alle pogingen tot.
Als je alleen al kijkt hoe de gigapress werkt dan weet je dat je verhaal nergens op slaat. De hele auto uit 1 stuk metaal stansen is uniek in de auto wereld. De Tesla is qua engineering echt wel net even anders en een stap verder dan mening andere auto fabrikant. De kwaliteit en betrouwbaarheid zijn niet minder; Tesla's halen een levensduur waar menig andere fabrikant van droomt. En dat geklaag over panel gaps begint vermoeiend te worden. Ja er waren zeker issues, zeker bij de eerste model S-en. Maar als je vandaag een dagje gaat kijken in Tilburg is iedere Tesla die daar staat echt van hoge kwaliteit.
Je haalt enkele dingen door elkaar vrees ik. Tesla heeft in het begin bij het uitbouwen van de eerste fabriek geprobeerd van veel te veel te willen automatiseren. Musk wou zo min mogelijk mensen op de productielijn zien en dacht dat zelf even te kunnen oplossen ondanks, zoals happysan schrijft, de automotive industrie al zeer zwaar inzet op automatisatie.

Want vergis je niet, de automotive industrie is een koploper als het op automatisatie aankomt, er werken tot 4x zoveel robots per 10 000 werknemers in automotive dan in het gemiddelde van de maakindustrie. Maar Tesla wou dat aandeel nog eens sterk verhogen en dat is destijds mislukt om uiteindelijk uit te komen op een fabriek waar net meer handwerk gebeurde dan bij legacy autobouwers.

Vandaag is dat uiteraard niet meer het geval en men heeft geleerd van de fouten uit het verleden. En er wordt door Tesla ook steeds verder gewerkt aan automatisering, waarvan Optimus ook een onderdeel is.

Wat die gigapress betreft, het heeft zijn voordelen, maar vergeet niet dat het ook zijn nadelen heeft. Er is een reden waarom de auto industrie er voor kiest om net kleinere delen te persen en te gebruiken die dan aan elkaar gelast worden. Het is ook niet alsof ze de hele auto in 1 keer uit 1 stuk metaal stampen, dat kan uiteindelijk ook niet.

Want nu doe je net alsof andere fabrikanten hier nog nooit over hebben nagedacht, natuurlijk hebben ze dat gedaan. Maar als groot bedrijf neem je nu eenmaal minder risoco's dan als kleinere startup die als doel heeft de markt te verstoren.

En de kwaliteit is zeker verbeterd over de jaren heen, maar het niveau van afwerking is gelijk gebleven, en dat blijft een Amerikaans afwerkingsniveau. Goed genoeg voor de 3/Y, maar voor de S/X eigenlijk onvoldoende.
Het is ook niet alsof ze de hele auto in 1 keer uit 1 stuk metaal stampen, dat kan uiteindelijk ook niet.
Eh jawel, dat doen ze dus wel. De stalen constructie van de auto wordt in zijn geheel uit 1 stuk vervaardigd. Dat er daarna stalen en kunststof delen aan de buitenkant aangehangen worden om de auto er leuk uit te laten zien is logisch, maar de hele constructie daaronder, van voor tot achter is uit 1 stuk geperst. Of dat voor of nadelen heeft was niet mijn stelling, mijn stelling was dat Tesla hier uniek in was.
Maar als groot bedrijf neem je nu eenmaal minder risoco's dan als kleinere startup die als doel heeft de markt te verstoren.
Tesla is de gigapress gaan gebruiken in 2020, bij de productie van de model Y. Toen waren ze allang geen start up meer, de markt hadden ze al succesvol verstoord. Het succes van de model 3 heeft ze daar lang en breed voorbij getild.
En de kwaliteit is zeker verbeterd over de jaren heen, maar het niveau van afwerking is gelijk gebleven, en dat blijft een Amerikaans afwerkingsniveau. Goed genoeg voor de 3/Y, maar voor de S/X eigenlijk onvoldoende.
Dat is subjectief en een persoonlijke ervaring. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn ervaring anders is. Ik heb genoeg hoog segment auto's gezien en gereden om een verschil te kunnen waarnemen, maar ik zie het niet. De design filosofie van een model S is anders dan die van een BMW i7, maar dat wil niet zeggen dat de afwerking slechter is. Het ene is minimalisme, het ander is (overdreven) opsmuk. Sterker nog, mijn ervaring is zelfs vaak andersom. Ik zie genoeg Audi's, BMW's en Mercedessen voorbij komen waar ik echt wel wat op de afwerking kan aanmerken. Maar Tesla heeft nu inmiddels de naam, dus let men daar net wat scherper op dan bij de 'luxe' merken. En als we dan toch een verschil mogen aanmerken: de interfaces van die merken zijn vaak om te huilen zo slecht. Iets wat Tesla al sinds den beginne zoveel beter doet.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 13:36]

Het is een aluminium spuitgiet stuk, en geen stuk dat uit een plaat geperst en gestanst wordt. Dat is niet mogelijk met die vorm en ribben. En het is de achterkant, niet de hele onderkant. Ondanks dat nog steeds een zeer groot spuitgiet stuk.

Indrukwekkend grote machine, automatisering er omheen is niet speciaal. Robot die het deel uitneemt zie je overal wel. Dit is een machine waar je een fabriek omheen bouwt. En je bent er daarna ook altijd aan geboden om er iets mee te doen. Het is daarom iets wat een bestaande fabriek niet zal doen, want bestaand. Lukt eigenlijk alleen bij green field.

Daar kom nog bij dat autofabrikanten veel met toeleveranciers werken voor dit soort delen, en zijn daardoor gebonden aan het machine park van die leverancier. Een OEM houd hier rekening mee, anders verliezen ze leveranciers. En dat willen ze niet. OEMers knijpen leveranciers uit, maar houden ze wel in leven. Zij hebben die leveranciers toch nodig. Auto onderdelen worden daarom ook ontworpen naar de eigen productie capaciteiten en die van de leveranciers.

Dat zijn redenen waarom een nieuwe OEMer dit wel kan en een bestaande niet. De volgende nieuwe OEMer zal weer een stap verder gaan.

Heb je ook nog meerdere productie locaties en gaat transport een factor zijn is het helemaal een non issue. Dan ga je delen maken die makkelijk te stapelen en te nesten zijn. Transport kosten voor zo'n deel zijn veel te hoog.

Bedenk mij net dat het niet fijn is bij schade. Ik vermoed dat die Tesla bij een aanrijding van achter van meer dan ~25km/u total los is, omdat dit spuitgiet deel stuk is.

Netjes dat ze zo'n groot deel hebben kunnen maken, en daarmee hun automatisering vereenvoudigd. Mooie technische prestatie, daar mogen ze trots op zijn bij Tesla. Maar geen rede om Tesla of Musk heilig te verklaren.
Als eigenaar van een 3,5 jaar oude S en X valt er best veel te zeggen qua afwerkings niveau en design hoe het niet moet. Te beginnen ik ben "slechts" 1m95 maar ik pas niet goed op de achterbank, ik kan niet goed rechtop zitten in een X. Ik pas gewoon niet. Vooral de S achterin zit voor mijn gevoel veelste laag net zoals een kinderzitje.

Qua afwerking de materialen na 3 jaar ziet er gewoon niet uit. Wit leer ziet er plastic uit, er is gewoon heel veel plastic overal, wederom voor auto's die ruim 100.000 euro kosten is dat erg teleurstellend. Ook de afwerking zelf, het is nog steeds niet echt lekker. Zo past mijn hand gewoon tussen de deur/frame. Ook het nacht-lichtje dat automatisch aangaat wanneer ik uitstap schijnt precies in m'n ogen, wederom niet fijn.

De grootste tegenvaller voor een auto zo duur is de tech achterin, of beter gezegd het ontbreken van. Het is erg spartaans.

De nieuwigheid bij de introductie van de S was zeker indrukwekkend en heeft zeker een trend gezet voor de rest van de auto industrie. Maar na 10 jaar is Tesla geen start up meer maar voelt nog steeds heel veel start-up achtig aan.

Ik rij zelf heden ten dagen veel vaker een E300 die gewoon veel, veel meer bied dan de S iets duurder is. Dat is gewoon teleurstellend. Ook qua onderhoud ondanks ik best veel km's maak is die net zo duur maar veel sneller dan Tesla. Tesla's onderhoud is gewoon bedroevend qua uitvoering.

Zelf koop ik geen Tesla maar voor mezelf maar ... tegelijkertijd de 3 die hier heel populair is (China is de grootste markt op dit moment voor de 3/Y) bied met de huidige prijs van onder de 40.000 euro heel veel auto voor dat geld. Maar in het luxury segment op dit moment bied Tesla gewoon niks meer. Er zijn genoeg alternatieven die beter qua afwerking zijn. (En dan heb ik het nog niet over de teleurstellende software).
Van mensen uit industrie hoor ik andere geluiden. Als iemand door een lichtgordijn loopt vallen computers zonder stroom en ligt de lijn 5min stil (was blijkbaar op z'n mexicaans gedaan enkele jaren geleden). Bv gap-matching van deurpanelen lukt ze nog steeds niet goed. Twee voorbeelden maar dat zijn echt dingen die in andere fabrieken al zeker 20jaar goed gaan.
Kijk naar hoe lang ze erover deden om de cybertruck te introduceren, dat is 4 jaar geleden aangekondigd. Andere automakers doen dit op 3 jaar. En die hebben 100 verschillende opties, niet 3 standaard modellen.
Plus alle berichten over mistoestanden op de werkvloer...
Er is veel om onder de indruk van de zijn bij Musk, maar niet de automatisatie van de Tesla fabriek.
Optimus lijkt mij vooral ook een sideproject op persaandacht te krijgen en jonge ingenieurs enthousiast te maken om voor de Tesla te werken. Ik zie vaak rekrutingsads rond Optimus berichten.
Ze hebben 4 jaar gedaan over de productie van een truck van RVS, met een exoskeleton, kogelvrij en deukvrij. Kortom, een compleet nieuw productie proces, niet gelijk aan welk ander model ook. Het is niet zomaar je bestaande proces aanpassen aan een nieuw model, wat andere fabrikanten doen. Die bouwen op een bestaand platform een nieuwe auto met wat nieuwe body panels, iets wat Stellantis bijvoorbeeld heel goed doet. De cybertruck is een bijna totaal nieuwe auto bouwen, alles is nieuw, zelfs het productieproces. Is Musk soms overmoedig en maakt hij onrealistische beloftes? Zeker. Maar juist door dat soort beloftes weet hij ook dingen te bereiken die andere auto merken gewoon niet kunnen. Niet voor niets staat de automarkt volledig op zijn kop door de komst van Tesla.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 13:36]

Ook andere fabrikanten gaan weleens volledig buiten de gebaande paden. De BMW I3, wat je er ook van vindt, is toch ook ff wat anders dan standaard(o.a. carbon monocoque in een volume model) . En die kwam al in 2013 op de markt. Eerste prototype komt uit 2011, wat natuurlijk niks zegt over de gehele ontwikkeltijd. Aan de andere kant, de Cybertruck concept is nu 4 jaar oud, dus zijn ze er waarschijnlijk langer mee bezig geweest.

En natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te vinden bij andere fabrikanten die wel degelijk revolutionair bezig zijn geweest en echt wel hun nek hebben uitgestoken.
Het hele idee van de cybertruck is net dat je een simpele bill of material en assemblage hebt...
Dat maakt het niet perse makkelijker om te engineeren. Vaak zitten in ogenschijnlijk simpele constructies juist het meeste werk qua engineering.
Ontikkeling van een ieuw model start meestal metaan na de lancering van het huidige model.
Een model loopt meestal jaar of 5 tot 7.
Met 1 tussentijdse visuele update.
Bij Elon Musk is bijna alles marketing. Autopilot/fsd was meer dan vijf jaar 'volgend jaar klaar'. Totdat Tesla winstgevend was, toen hoefde dat niet meer.
Elon is dan ook niet de briljante engineer waar velen hem voor aanzien (aanbidden is misschien wel een beter woord) maar vooral een briljante verkoper (van tweedehands ideeën aan investeerders).
Dat hergebruiken en doorontwikkelen van ideeën doet hij bret aardig, al wil het bij het zelfstandig rijden al dan niet in goedmkpe tunnels), snelle treinen, tunnels bouwen, hersenen aan computers koppelen en op mars wonen nog niet zo erg vlotten.
De semi heeft ook gewoon een chauffeur nodig en concurreert op geen enkele manier met traditionele vrachtwagens of treinen.
Voor iemand die meer van productie weet dan wie dan ook doet hij bixar slechte voorspellingen.
Tesla's halen een levensduur waar menig andere fabrikant van droomt.
De post waar je op reageert had het vooral over Toyota. Dat zijn zowat de meest betrouwbare auto's in het universum, die dromen echt niet van de middelmatigheid die Tesla aflevert :+
Zeker, Toyota is een van de meest betrouwbare auto’s, zeker de landcruiser en de hilux, ongekend. Dat wil niet zeggen dat Tesla geen fenomenale cijfers haalt met bijvoorbeeld de model S, waarvan er ook al legio voorbeelden zijn van modellen die het klokje rond zijn. Als je de kilometerstanden ziet van 2e hands model S-en, die worden verkocht, is er zelfs een paralel te maken met de Landcruiser. Maar dat zijn wel kilometerstanden waarop je bijna ieder ander model auto laat staan. Een Prius met 4 ton op de teller verkoopt gewoon net wat minder lekker.
Een benzinewagen vergelijken met een elektrische wagen qua levensduur is wel redelijk krom. Een elektromotor is gewoon veel simpeler en minder aan "wear & tear" onderhevig dan een verbrandingsmotor en zal uiteraard veel langer meegaan. De tijd zal het uitwijzen, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk niet enkel voor Tesla's gelden hoor.
Een Prius met 4 ton op de teller verkoopt gewoon net wat minder lekker.
Ik vraag me af of je dat kan staven met data?

het enige dat ik kan vinden online is het aanbod, en daarin zijn de aantallen vergelijkbaar, als ik zoek naar Tesla's en priusen boven de 300k km op de teller: beiden zijn uitzonderingen, het grootste aanbod zit in de 100k-250k.

Ik beeld me in dat kopers bij beide auto's bedenkingen hebben emt zulke hoge kmstanden: bij de prius over de motor, bij de tesla over de batterij.

Full disclosure: ik ben erg tevreden Priusrijder :+ Dit is mijn tweede prius (eerst een gewone, dan wegens kinderen een upgrade naar de Prius+, beide keren enorm tevreden met mijn tweedehands aankoop van een auto met +- 250k op de teller.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:36]

Nee zijn verhaal is gewoon waar.
Ken de mensen van vdl die het moesten regelen en het was een onhaalbare puinhoop.
Wat was een onhaalbare puinhoop? De productie van de model 3? Of de productie van de model Y? Beide een van de meest succesvolle en meest verkochte auto’s van de afgelopen tijd? Ziet er heel onhaalbaar uit inderdaad.
Ah ja, ik snap wel dat je dan naar VDL gaat, die produceren vele grotere aantallen. Toch?
Precies die maken die automatiseringslijnen namelijk.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 22 juli 2024 13:36]

Toyota had een aandeel van 3,15% in Tesla. Dat zou nu $25 miljard waard geweest zijn maar Toyota heeft het in 2017 al verkocht.
Er zijn nog steeds zaken die door mensen worden uitgevoerd omdat het de finesse van een paar menselijke handen vereist. Een op een mens lijkende androïde kan die functies wel overnemen.
Voor de precisie van beweging heb je geen humanoid nodig.
En onze handen zijn ook maar een evolutionair ongeluk eigenlijk.Waarom maar 1 opponeerbare duim?

De benen zijn bijvoorbeeld in een fabriek totaal overbodig, kan prima iets op wielen zijn, en waarom beperken tot maar twee armen?

stoort me ook zo ontzettend aan bedrijven die hip doen en een BD Spot aanschaffen... om vervolgens over een compleet vlakke vloer te laten lopen. Neem iets op wielen, gaat ie langer mee op een lading

Humanoids hebben als doel om op mensen te lijken, en zo beter geaccepteerd te worden door mensen. Zolang ze maar uit de uncanny valley wegblijven (niet op lopende lijken, lijken).
De halve wereld in ingericht voor mensen dus het voordeel is dat hij overal mee uit de voeten kan.
... finesse van een paar menselijke handen vereist. Een op een mens lijkende androïde kan die functies wel overnemen.
Met zekerheid nog (heel lang) niet, dat zeg ik niet alleen, al mijn collega's doen dat ook.
Mijn werk is; robots bouwen. :)
Wel iets minder complexe types dan deze humanoide robot, maar toch...
Heel veel technisch werk (doe het nu 28 jaar, ook in allerlei andere technische vakgebieden) is op een flink aantal vlakken zo veel complexer dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen want; telkens net weer even anders bij [zogenaamd] 'dezelfde bewerking' en dat op een moeilijk tot niet voorspelbare manier.
Het kan wel, en het gaat ongetwijfeld gebeuren, maar Tesla (of welke autofabrikant dan ook) gaat niet binnen nu en 10 jaar een autofabriek zonder 'mensen-handjes' (en mensen-ogen, en mensen-hersens) kunnen laten draaien.
En de dag dat 'robots zelfstandig zichzelf kunnen nabouwen' ga ik zeer waarschijnlijk niet meer meemaken... ;)
Nee Tesla heeft al heel veel industriele robots die hebben een andere use case en zien er ook anders uit. Die moeten heel snel en hele zware objecten kunnen verplaatsen. Niet eieren kunnen vasthouden.
Omdat tesla van nature geen autobedrijf is.

Het zou me ook niks verbazen dat deze robots een heel stuk groter gaan worden dan het kleine stukje auto.

Dat en de software
De software, voornamelijk de software. De robot is niets meer dan een leuke verpakking voor de software :D
Software an sich is ook niet erg interessant. Zonder verpakking doet het erg weinig. |:(
Tesla is zeer zeker wel een bedrijf met primair doel het bouwen van auto's, hoezo geen autobedrijf?
Vermoed dat de auto ook daar de toepassing van de software is, en dat de software de echte core business is.

Daartoe waarschijnlijk de overlap met de humanoid. Andere verpakking.
Als ze het van de software hadden moeten hebben was tesla allang failliet geweest. Tesla is gebouwd op de belofte van 'volgend jaar zelfrijdend' en heeft dat nooit geleverd.
Verder is er voor zover ik kan inschatten niet veel bijzonders aan de software.
Mogelijk omdat de AI die hem aanstuurt ook gebruikt wordt in hun auto's?
According to the presentation made during the first AI Day event, a Tesla Bot will be "controlled by the same AI system Tesla is developing for the advanced driver-assistance system used in its cars"
Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Optimus_(robot)

Daar zit dus een stukje overlap in tussen beide produkten.
Dit is straks het enige ding wat veilig in een cybertruck mag rijden.
Anoniem: 138647 @uip14 december 2023 19:11
"Waarom wordt dit binnen het autobedrijf Tesla geplaatst?"

Tesla is de overkoepelende organisatie. Daaronder vallen:
Tesla Motors (Autos)
Tesla Energy (Energie opslag voor thuis en industrie + Solar roof)

Ik weet niet waar robotics onder vallen.
Taro Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit @uip14 december 2023 21:31
Tesla doet ook aan bijv. zonnepanelen & accupacks en is dus niet per se een autobedrijf. Bij de andere bedrijven past dit niet, voor de Boring Company is dat helder, voor SpaceX zou je nog kunnen redeneren dat het handig is om een robot op Mars in te zetten en bij Neuralink wil je waarschijnlijk wegblijven met dergelijke zaken al kan dat in de toekomst wel geïntegreerd worden.

Tesla is toch meer de algemene bredere innovatietak binnen de groep bedrijven. En zoals aangegeven kan Tesla op termijn een deel van de fabrieksmedewerkers vervangen door robots, daar valt de grootste winst te behalen.
omdat Tesla dat zelf doet.. het filmpje staat op het tesla YT kanaal :)
Is Tesla tegenwoordig niet eerder een AI / tech-bedrijf dat momenteel auto's maakt?
Net zoals banken tegenwoordig IT-organisaties zijn met 'toevallig' een banklicentie?
Omdat dit mensen zogenaamd vertrouwen zou moeten geven in de AI technologie waar Tesla over zou beschikken.

Zo zouden meer mensen eventueel een Tesla (met Autopilot) overwegen.

Dit is toch geweldige reclame voor het bedrijf Tesla zonder dat ze überhaupt een werkend product op de markt brengen.

Ps dit staat even los van het feit of dit product nou wel of niet op korte termijn op de markt zou kunnen verschijnen, ik ben een absolute early adopter als ik een robot zou kunnen aanschaffen die het huishouden compleet over zou kunnen nemen. (Afstoffen, afnemen, stofzuigen, dweilen, de vaatwasser/wasmachine, eventueel strijken, de was vouwen zou in het begin misschien een stapje teveel zijn….

Ja daar zou ik wel €20.000 voor over hebben als de robot minstens 10 jaar mee zou kunnen gaan.
Ja, 20k lijkt niet al te veel voor wat wij kunnen bedenken wat hij kan doen, maar niets zegt natuurlijk dat dat ook effectief is wat hij kan doen. In die 10 jaar komt er wellicht nog een hoop aan uitvoerbare taken bij, maar toch... veel van de prijs hangt daar van af.
Ook belangrijk is wat dat ding verbruikt; als die elke dag 10kWh verbruikt om een halve dag rond te lopen, dan is dat nog eens een 1000€ per jaar aan energiekosten dat erbij komt.
Voor die prijs + de energie kan ik elke dag een huishoudhulp een uurtje laten komen helpen. (of 2u elke 2 dagen, lijkt me efficiënter).

Ook veel zal afhangen van hoe je hem instructies kan geven. Als je kan zeggen "doe de strijk van de kleren in die wasmand" en hij begint, dan is het goed, maar als ik moet voor doen hoe hij een hemd moet strijken, dan zal ook hij zeer inefficiënt strijken.

Ik zie eerder industriële en commerciële voordelen van dergelijke robot. Patiëntentransport in een ziekenhuis, bedienen in een 24/7 wegrestaurant, -ik wou zeggen bediening aan een tankstation, maar we gaan natuurlijk elektrisch :+ -, brengen van bakstenen aan een metser, opvoeren van pakjes op de sorteerband van een pakkettendienst, etc...
Als je maar twee uur hulp nodig hebt kun je misschien nog wat buren er bij betrekken, want even los van het laden kan die dan wel nog 12 anderen helpen.
Dit vervoersmiddel kan je naar werk tillen :P
Omdat bij het bouwen van auto's nu nog dure en lastige mensen nodig zijn. Ze moeten eten, slapen, plassen, willen vakbonden en (veilige) gele strepen in de fabrieken. Robots stellen geen eisen, werken 24/7 en als ze uit de eigen fabriek komen maakt er niemand winst op behalve Elon Musk.
Overlap in het Vison team.
- 2 Camera sensor naar 360* 3D beeld
- Interpreteren van het beeld. (Iets oppakken of een straat inrijden...)

Bijvoorbeeld de laatste nieuwe Tesla update heeft een 3D visualisatie bij het parkeren op basis van de autopilot camera's. Die feature is mee ontwikkeld door het Optimus team.

Tldr: AI-vision fundamenten zijn hetzelfde.
Een droid voor minder dan 20k, sure.

Zaten we niet nog steeds te wachten op die betaalbare elektrische auto?
Het 25k model moet over 2 jaar verschijnen. Op dit moment werken ze aan het productieproces. Volgens Musk revolutionair om snel en makkelijk miljoenen autos te kunnen produceren.

Of de droid 20k wordt valt nog te bezien. Voor een vervanger van je personeel heb je al binnen een jaar je investering terug verdiend.
Gok op initeel prijs 40/50k.
Voor een vervanger van je personeel heb je al binnen een jaar je investering terug verdiend.
Ja, maar het zal na de release van de robot waarschijnlijk nog wel een paar jaartjes duren voordat ie ook algemeen inzetbaar is voor repetitieve taken. Denk om te beginnen aan uiterst simpele taken. Daar zullen niet heel veel bedrijven 20k voor over hebben (maar ze zullen er wel zijn).

Het duurt ook al jaren langer dan ze gedacht hadden om FSD gebruiksklaar te krijgen. Als dat over een paar jaar eindelijk klaar is, en ze die software in de robot stoppen, dan kan ie wel navigeren, maar voor een robot is nog veel meer nodig. Je zult hem ook moeten kunnen trainen in de taken die je belangrijk vindt. De leerfunctie werkend krijgen is een heel andere uitdaging dan FSD lijkt. me. Dus reken daar nog maar een aantal jaar extra voor. In het begin zal ie vooral inzetbaar zijn voor zeer simpele taken, met een zeer hoge voorspelbaarheid, en waar zeer weinig fout kan gaan. Zo ongeveer als een industriële robot, maar dan mobiel, en in een mensachtige verpakking. Improviseren, zal ie de eerste tijd amper kunnen, en terugvalllen op algemene wereldkennis om met onvoorziene omstandigheden om te gaan, wat voor een mens voor zich spreekt, zal de robot in het begin ook nog niet kunnen. Ik twijfel er niet aan dat dat alles in de loop van de tijd beter zal worden, maar in het begin zal hij voor veel bedrijven die 20k nog niet waard zijn. laat staan 50k.
Ga maar uit van minimaal 100k in het begin en relatief kleine oplages. In die fase wordt er door bedrijven en overheden met name mee getest. Om te kijken wat ze er mee kunnen en wat het nut voor hun kan zijn. Spot kost ook gewoon 75k dollar.
Gezien de Model Y de meest verkochte auto is, ook in landen zonder subsidie, lijkt hij toch voor heel wat personen betaalbaar.
De Model 3 is goedkoper. Maar veel mensen hoorden 30.000 dollar en vergeten dat dollar en euro niet gelijk zijn. Ook dat er nog BTW bijkomt in Europa. En dat we ondertussen fikse inflatie hebben gehad.

Maar goed: er komt een kleinere, meer betaalbare Tesla aan. We zullen zien wat de uiteindelijke prijs gaat zijn.
volgens Musk 25k dollar en euro.
Maar dat is instapmodel die nooit als eerste wordt verkocht. Reken op 28/30k
Na het meerdere keren niet halen van genoemde datums en prijzen zoals bv de cybertruck die 30k USD zou gaan kosten, is het moeilijk om zulke uitspraken van Elon Musk als hard gegeven aan te nemen, maar ik laat me graag positief verrassen maar kijk er wel met enige scepsis naar.
De Cybertruck zou $40.000 gaan kosten, geen $30.000.
Daarnaast hebben we sinds 2019 nogal forse inflatie gehad, een Golf 8 kost inmiddels ook al €36.000 en dan heb je hem nog net eens aangekleed.

Overigens is het vrij normaal dat de eerste Cybertruck duurder is. Tesla werkt altijd op die manier: ze vullen eerst de orders die ze kwijt kunnen terwijl ze de productie opvoeren. En zodra het aanbod (productie) aansluit op de vraag (kopers) dan verlagen ze de prijs tot er een equilibrium ontstaat.
Die auto kan zeker weten geen ei bakken, laat staan sushi klaar maken. Die robot zie ik nog wel in de keuken iets voor elkaar krijgen.
Ik heb teveel (horror) films gezien om een robot een koksmes vast te laten houden :+ maar de hond uitlaten en vuilniszakken buiten zetten mag. Dan hoef ik helemaal niks meer te doen.
Geen idee wat voor hond jullie hebben, maar die van ons laat zichzelf wel uit. En de robotmaaier takes care of what the dog niet opruimt...

Dat koksmes maak ik me nu ook al zorgen over, denk aan vrouw en kinderen die er iets mee doen, dat zal met een robot vast niet erger worden. En wanneer het eindresultaat beter is, zijn het die extra zorgen zomaar waard!
Een droid voor minder dan 20k, sure.

Zaten we niet nog steeds te wachten op die betaalbare elektrische auto?
Volgens mij zijn grotendeels van de meerprijs de BPM waar Musk weinig aan kan doen.
En hoeveel duurder wordt een auto dankzij de BPM? Precies 0 (lees: nul) euro.

Btw zit er uiteraard wel op, en dat is in Nederland vrij veel.
Klopt, maar ook dat duurt natuurlijk niet lang meer :) geloof dat er vanaf 2025 BPM op gaat komen.
Klopt, daar zijn plannen voor. Voor EV's zal dat echter nauwelijks verschil maken, er komt een vast bedrag van een 600 euro en variabel deel afhankelijk van de uitstoot.

Die 600 euro voel je niet echt bij de aanschaf van een nieuwe auto, een paar extra opties kosten al snel veel meer dan dat.
Op elektrische autos zit geen BPM |:(
Zo'n promotiefilmpje zegt net even niks, misschien is ie wel tientallen keren gevallen en heeft het honderden eieren gekost om dit filmpje te maken. Zelfs al zit er geen cgi in, dan nog zegt dit niets over prestaties in de werkelijkheid. Tesla is hierin natuurlijk niet anders dan andere bedrijven, die laten in reclame ook alleen de positieve kanten zien. Misschien trappen aandeelhouders er wel in, ik zou toch eerst echt een live demonstratie willen zien.
Het zegt wel iets. Hetzelfde geldt voor de filmpjes van Boston Dynamics. Je kan het iig vergelijken. Echte investeerders investeren alleen als het product werkelijk omzet levert. Niet op basis van belofte. Volgens Musk kan de droid binnen een jaar een draad door een naald halen.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

Verschil is natuurlijk wel dat de filmpjes van Boston Dynamics, zoals die van Atlas, niet alleen in onderwerp een stuk vooruit lopen - complete parcours worden soepel en rap afgelegd - maar ook nog in één shot zijn genomen. Daarbij heeft BD ook daadwerkelijk producten heeft die in gebruik zijn, zoals de Spot.

Dat vergelijken met die bot van Tesla, waarvan de demo bestond uit flarden van verschillende momentopnamen die duidelijk uit veel verschillende pogingen om iets neer te zetten aan elkaar zijn geplakt... da's ook gewoon niet eerlijk.
Volgens mij is het idee dat deze Tesla-bot de weg inslaat van veel meer AI/zelflerend. Terwijl Boston Dynamics volgens mij voorgeprogrammeerd is met zijn Atlas. Al denk ik dat BD ook niet stil staat en dat pad ook gaat bewandelen.
Klopt, dat zie je nu ook terug in FSD V12. Daar zijn 300.000 regels code in geschrapt en het gaat vrijwel geheel op het "neural net" draaien. Voorheen was in FSD nog gedefinieerd wat de juiste kant van de weg was om te rijden, wat een "STOP-bord" was, hoe je een rotonde neemt, etc. Vanaf V12 leert FSD van het analyseren van miljoenen uren aan videobeelden. Musk demonstreerde dat een paar maand terug al in een live-stream en sinds een paar weken heeft het personeel beschikking over V12. Nu is het wachten tot ook de FSD Bètatesters die versie krijgen. De voorzichtige aanname is dat het eerst een stap terug is, zoals vaker met een nieuwe versie.
Atlas interpreteerde z'n omgeving en reageerde daarop met bepaalde template-acties. Het was dus al reactief en niet geheel voorgeprogrammeerd.
Het heeft Boston Dynamics maanden geduurt om een perfecte 1 minuut parkour te laten doen. Kijk nu is het ineens minder indrukwekkend met dit feitje.

https://www.theregister.c.../boston_dynamics_parkour/
Welja, als ze nu een ander parkour veel sneller succesvol af kunnen laten leggen, zeg een week trainen ipv 7 maanden, dan is het nog steeds indrukwekkend.

Moeten ze voor een andere route weer maanden aan de slag, dan toch net wat minder..
Eigenlijk niet, want het toont wel aan waar het apparaat moment tot moment toe in staat is, zonder dat er creatief moet worden geplakt met de video-editor om iets extreem sullige te doen. Plus, zoals ik zei, BD heeft daadwerkelijk al producten daarbuiten.

Er is dus iets om op af te gaan, tenminste.
video-editor om iets extreem sullige te doen.
Okej bro ik ben klaar met deze discussie dit slaat nergens op.
Nee, dat weet ik, en toch deed Tesla het. Bro.
Ze hebben een video van de vorige versie versneld wat ook duidelijk te zien was aan de Tesla werknemer. Het was niet handig.. Of is er meer naar jouw weten?
Ja. Ze hebben creatief beelden lopen plakken, zoals ik zei. Valt vrij makkelijk te zien aan laptops en mensen die tussen shots verdwijnen, bureaus die verschuiven, dat soort dingen.
Je weet toch wel dat die filmpjes van BD behoorlijk geedit zijn, kijk maar eens naar de behind the scenes.
Bedoel je het filmpje waar ik het over had, die "ook nog in één shot zijn genomen"?
Nou de filmpjes van die parkour waren behoorlijk geedit en sommige daarvan waren tich keer opnieuw gedaan, naast dat een hoop grotendeels ook 'geprogrammeerd' waren en echt niet met ineens iets nieuws random toegevoegd ook overweg hadden gekund.
Neemt overigens niet weg dat die robots nog steeds fantastisch zijn. Maar bedenk je ook dat ze een heeeeeeeel stuk zwaarder zijn dan deze Tesla bot (wat mij overigens dus verbaasd hoe licht die schijnen te zijn).
Je beantwoordt mijn vraag niet. Bedoel je het filmpje waar ik het over had, dat in één shot was opgenomen? Was die "behoorlijk geedit"? Want mijn punt gaat over dat filmpje.

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 22 juli 2024 13:36]

Het laatste filmpje dat ik van atlas gezien heb, zogenaamd parkour op een 'bouwplaats' omgeving (in hun hal), was grotendeels voorgeprogrammeerd en had behoorlijk wat takes nodig om correct te zijn.
...en dat was dat filmpje dat in één shot was opgenomen? Was die "behoorlijk geedit"?

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 22 juli 2024 13:36]

Het zegt wel iets. Hetzelfde geldt voor de filmpjes van Boston Dynamics.
Er zijn belangrijke verschillen tussen de filmpjes van BD en deze 'humanoïde' Tesla robot:
Afgaand op de videos van BD en anderen, kunnen BD robots veel meer dan Optimus (niet tegenstaande videos die claimen dat Tesla nu "officieel" voor ligt op Tesla...), en er wordt niet geclaimd dat BD robots intelligent zijn. Uit deze video van Tesla blijkt afgezien van het uiterlijk helemaal niets van hoe "humanoïde" die robot is. Manipuleren van kwetsbare objecten en mensachtige bewegingen zijn niet nieuw en niet uniek menselijk.
Ik kan je wel inzicht geven
BD programmeert hun robots tot op de regel. Afwijken is niet mogelijk.
Tesla gebruikt AI. AI programmeert zichzelf. Klopt dat wij als buitenstaander niet precies weten hoe het werkt. Maar dit wordt verteld. Het is hetzelfde AI als fsd v12 van Tesla. Ze voeden de AI beelden hoe rijders in situaties rijden. Geven geen context wat een rotonde, verkeerslicht, verkeersbord, snelheidslimiet, voetganger etc is.
Ontwijkt als voorbeeld de training video voetgangers dan kopieert de AI dat. Bij een rotonde leert de AI vanaf welke afstand je wel of niet en met welke snelheid kan invoegen.
Bij 2 stroken met file kiest de AI de strook met minste autos. Dat is via training materiaal geleerd.

Ik vraag mij af of BD ook zover is.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

Ik kan je wel inzicht geven
BD programmeert hun robots tot op de regel. Afwijken is niet mogelijk.
Tot op zekere hoogte, net als Optimus: bvb evenwicht bewaren / het ei niet kapot knijpen gaat autonoom. Maar Optimus heeft niet zelf bedacht dat ie dat ei zal gaan op pakken, net zo min als BD robots zelf hun route bepalen.
Ik vraag mij af of BD ook zover is.
BD robots worden her en der in praktijk ingezet, maar Opimus niet. En Optimus' AI is voorlopig nog niets meer dan verhalen, het is nog niet gedemonstreerd, oftewel "zo ver" is Optimus ook niet.
Simpel voorbeeld.
Je geeft optimus opdracht. Pak eieren uit koelkast en verplaatst de eieren in een ander doos.
Of de eieren boven midden onder in koelkast geplaats zijn is geen issue.

Optimus wordt voorlopig niet geproduceerd. Eerste model stamt uit 2021. En na 2 jaar is er toch aardig wat bereikt. BD bestaat al sinds 1992.
29 jaar verschil.
Je mag het wel in perspectief zien.
Ik weet niet wat je anders moet verwachten van een demo model die 2.5 jaar bestaat. Meteen productie?

Tesla geeft geen planning en moeten we gissen naar de toekomst van de robot.
Simpel voorbeeld.
Je geeft optimus opdracht. Pak eieren uit koelkast en verplaatst de eieren in een ander doos.
Of de eieren boven midden onder in koelkast geplaats zijn is geen issue.

Optimus wordt voorlopig niet geproduceerd.
Dat gaat misschien ooit zo werken, maar wat in de toekomst wellicht zal zijn is geen basis om te concluderen dat Optimus nu verder is (tegenwoordige tijd) dan BD.
Heb ik ook niet getypt dat het op dit moment realiteit is.
Ben met jou oneens dat Tesla bot minder ver is dan BD. Je negeert 29 jaar verschil tussen de 2 bedrijven. BD heeft op AI niks laten zien. De tijd zal het uitwijzen maar in 2.5 jaar heeft Tesla in mijn opvatting grote sprongen gemaakt.
De vingers die soepel verlopen. Dat heeft BD niet.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

BD programmeert hun robots tot op de regel. Afwijken is niet mogelijk.
Dit is niet waar. Misschien refereer je naar het filmpje van Atlas, maar zelfs daar zijn enkel de templates voorgeprogrammeerd, en werd de omgeving door de robot geïnterpreteerd om te kijken welke template moest worden gedraaid.

Daarbij worden hun robots al in de echte wereld gebruikt. De Spot wordt bijvoorbeeld gebruikt door Amerikaanse politie, en euh... door SpaceX.

Ook zijn er veldtesten geweest voor LS3. Die werkten uitstekend, maar het gebruik ervan ketste uiteindelijk af omdat ze te luid waren.
Atlas is de enige die je kan vergelijken met de Tesla bot.
Spot is een ander robot. Er is wat mij betreft heel wat op af te dingen op je argumenten. Je mag best woordvoerder zijn voor BD. Zoals ik het zie loopt BD Atlas nu al achter op de Tesla Bot

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

Atlas is de enige die je kan vergelijken met de Tesla bot.
Dat deed je echter niet. Je zei dat BD hun robots programmeert tot op de regel, en dat afwijken niet mogelijk is. Niet alleen trek je hier de vergelijking met meer dan één model, het is, hoe dan ook, ook nog eens feitelijk onjuist.
Er is wat mij betreft heel wat op af te dingen op je argumenten. ... Zoals ik het zie loopt BD Atlas nu al achter op de Tesla Bot
Dit is alleen maar ononderbouwde fluff met een "ik vind".
Je mag best woordvoerder zijn voor BD.
Euh... Dank je voor de toestemming? Geen idee wat je hiermee bedoelt.
dan herhaal ik het nog eens
https://www.theregister.c.../boston_dynamics_parkour/

Boston Dynamics spends months training its Atlas robots to perform one minute of parkour almost perfectly

En klopt. Ik vind Tesla Bot verder dan BD. Is een aanname op basis wat ik zie. En die mening mag ik hebben. Is daar een harde onderbouwing van? Nee dat kan ik niet want die levert Tesla niet.
Komt het over 2 of 3 jaar in productie? Wie weet. Of nooit. Het is gissen. Alleen de tijd zal het uitwijzen.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

En dan herhaal ik het ook nog eens, je zei dat BD hun robots - en daarmee bedoelde je alleen Atlas - programmeert tot op de regel, en dat afwijken niet mogelijk is, en dat klopt niet:

Each jump an Atlas pulls off was not individually preprogrammed, Boston Dynamics insisted. Instead, the robots learned in simulations how to use a small number of provided “template behaviors" to get around a course.
En klopt. Ik vind Tesla Bot verder dan BD. Is een aanname op basis wat ik zie. En die mening mag ik hebben.
Het is een mening die je stoelt op niets, en elke metriek zegt het tegendeel, maar ja, die mening mág je hebben.

En je zegt dat op mijn argumenten heel wat valt af te dingen en vervolgens ding je er helemaal niets op af, maar ja, dat mág je zeggen.

Maar dan hoef je ook niet te verwachten dat het als meer wordt behandeld dan een inhoudsloze uitspraak die grenst aan het religieuze.
Religieus betekent dat je alles van 1 kant bekijkt. Waar ik notabene typ. Het kan ook nooit in productie gaan.
Ik proef uit jouw reactie een weerzin tegen Tesla. En jij meteen iemand in een hoek als religieus duwt. Er zijn Tesla haters en fanboys. En alles daar tussen. Het is overduidelijk welke kant jij bevindt.
Nee, ik zeg dat het grenst aan religieus omdat je iets maar aanneemt zonder dat je er bewijs voor hoeft te hebben, en denkt dat er op argumenten (eigenlijk feiten) iets valt af te dingen, maar niet kunt zeggen hoe. Met andere woorden: je bent je een bepaalde mening toegedaan ondanks argumenten.

Als er dan iemand langskomt die een feitelijke misvatting corrigeert, dan probeer je eerst de misvatting te redden met een artikel dat je nota bene tegenspreekt, en de volgende stap is om een beetje te wurmen met een zwakke "jamaar dat mag ik denken".

Dáárom zeg ik dat het grenst aan het religieuze. En om dat nog eens te onderstrepen, maak je van degene die ook daadwerkelijk de feiten en argumenten gaf uiteindelijk maar de "Tesla-hater"-boeman. Op dat moment ben je nog alleen maar bezig met jezelf te overtuigen, want inhoudelijk heb je nog steeds niets van waarde naar de tafel gebracht.
En hoe moet ik BD beoordelen dan?
Waar zijn de bewijzen dan de YT filmpjes van BD Atlas?
Spot is geweldig een robot hond. Kom op zeg.
Atlas bestaat sinds 2016 hoeveel zijn er verkocht?
Waarom kan ik volgens jou geen mening vormen en tegelijkertijd zeggen dat er allerlei mitsen en maren zijn? Is dat religieus? Dan moet je eens de definitie opzoeken.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 13:36]

Je kunt doen wat ik doe en bedrijven beoordelen op wat er daadwerkelijk is, en dat is inclusief beeldmateriaal (mits niet creatief gemonteerd uiteraard) en praktijktesten. De enige reactie die je zo te zien hebt is echter weer niets met enige inhoud, alleen maar wegwuiven. Gelukkig dat mensen die in de robotica werken niet zo laatdunkend zijn.

Atlas wordt niet verkocht, en dat zal ook niet gebeuren. Het is namelijk een researchplatform.

Waarom ik zeg dat wat je zegt grenst aan religieus (waarom je steeds dat "grenst aan" weg laat, dat weet alleen jij), heb ik hierboven al uitgelegd. Mag je zelf op je gemak terug lezen.

[Reactie gewijzigd door Spatienazi op 22 juli 2024 13:36]

Precies. In dit soort demo's krijg je nooit voldoende informatie om te kunnen bepalen of de machine daadwerkelijk zelfstandig bezig is of dat alles tot in detail is voorgeprogrammeerd.
Vrijwel alles is voorgeprogrammeerd uiteraard. Een robot gaat niet van zichzelf een parcour volgen of een dansje doen. De zelfstandigheid zit hem meer in het kunnen bewaren van evenwicht door de juiste druk op het juiste moment van de verschillende bewegende onderdelen.

Ik stel me zo voor dat je de plekken aangeeft die de robot moet "aanraken", of een specifieke actie zoals armen omhoog doen alsof de robot iets aan het vieren is.

De kunst is bijvoorbeeld om tegen een robot te zeggen dat het moet gaan lopen in een rechte lijn en tijdens het lopen de linker arm volledig moet uitsteken naar links. De robot moet dan zelfstandig het evenwicht bewaren terwijl het evenwichtspunt van plaats is veranderd.

De volledige zelfstandigheid van een robot is iets voor onze kleinkinderen denk ik. Die zullen dat wel meemaken ;)
Correct, maar de vraag is in welke mate de boel is voorgeprogrammeerd.

Heeft de machine bijvoorbeeld enig idee van de eigen plek in de ruimte, kan het meten welke vorm en rigiditeit een object (zoals het ei) heeft en is alleen de opdracht "Pak het object" voldoende? Of zijn alle motorische bewegingen 100 keer voorgedaan, heeft de machine daar een gemiddelde van gemaakt en vult het deze gegevens aan met sensordata om het ei te kunnen pakken?

Zo lang we daar geen duidelijkheid over hebben kunnen we echt niets over enige vorm van zelfstandigheid zeggen.
of de machine daadwerkelijk zelfstandig bezig
Het feit dat niet wordt geclaimed dat dat ding zelfstandig bezig is, is een hint...
het wordt misschien gesuggereerd met de term "humanoid" - maar meer dan suggestie is er niet dus ik zou daar geen conclusies uit trekken.
Niets zeggend... :D

Je ziet hier een super tactile hand plus vingers, vloeiende beweging, zo veel kinematics die precies juist zijn.

Al heeft dit 100 takes gekost.. (which it didn't) dan nog zegt het alles. Het is geen dude perfect waar alles maar geknipt wordt tot het ergens op lijkt

Maar das allemaal perspectief, voorstelling bepaalt je gedrag etc. etc.

The robots are coming.
Zeg je nou dat dude perfect fake is? Want dat is absoluut niet zo!
Tja, je kunt lekker goedkoop schieten op een bedrijfspresentatie. Of je kunt genieten van de progressie die er gemaakt wordt. Ik wordt blij van de vooruitgang die we wel degelijk boeken. Vijf jaar terug kon Boston Dynamics ook met CGI en slimme montage nog steeds geen robot laten apekooien. Vijf jaar geleden kon Tesla, ook met CGI en slimme montage, een robot nog geen ei laten oppakken.
Dit is gewoon puur vooruitgang en daar kun je heerlijk van genieten. Of niet.
wat ik mis (behalve zo'n beetje alles) is vooral hoe die bewegingen tot stand komen. Ze zien er heel subtiel uit. Het lijkt alsof iemand de beweging maakt in een pak met sensoren en dat die overgebracht worden. Er is namelijk geen reden dat die robot de handeling zo 'sierlijk' doet. Dat kan veel efficienter
Dat idee had ik vooral met lopen. Waarom zou die exact zoals de mens met zijn armen "zwaaien" :?
Is dit omdat dit de meest efficiente manier is om evenwicht te bewaren (doen wij het daarom ook?) of doet de robot dit om het menselijker/logischer te laten lijken?
Kijk naar de filmpjes van de Honda robot van ongeveer tien jaar geleden. Voor publiek opgenomen. Asimov heette deze als ik me niet vergis (?). Kon in elk geval al heel wat meer dan de tesla robot. Maar misschien ben ik te ongeduldig. Full self driving duurde tenslotte ook vijf jaar langer dan 'next year' (en is inmiddels vervangen door level 2 driver assistance).
Hmmm doet me erg denken aan de film Irobot. Hopelijk zijn nu wel de wetten van robotica goed ingebouwd
De robots in iRobot liepen niet rond alsof ze moeten poepen. Wat is dit voor een raar loopje... Als je dan toch mensen probeert na te bootsen dan gebruik je toch gewoon wat motion capture om een robot fatsoenlijk te laten lopen lijkt me.
Het probleem is niet een goed voorbeeld van hoe een beweging er uit moet zijn, maar de snelheid die nodig is en de krachten die erbij komen kijken.

Lopen is voorover vallen en dat beurtelings opvangen met de voeten/benen.

Als je het pasje (gait) van deze robot vergelijkt met een (inmiddels bejaarde) Asimo, dan zie je de vooruitgang. Asimo's hele beweging is stabiel, hij zou elk moment kunnen bevriezen en niet omvallen.

Die tesla-unit zou onherroepelijk op z'n gladde snuit vallen als ie plots verstijfd zou raken.

Vergeleken met een Atlas is dit veel houteriger ja, maar de actuatoren van de getoonde Optimus gaan veeeel langer mee op deze manier. En dat is voor een consumentenproduct best welkom.
Mensenlijk skelet bestaat uit heel veel botten en ook heelveel spieren
Als je mens wilt nabootsen zul je ook nagenoeg ook die skeletal complexiteit en ook de spieren servo’s moeten nabootsen en neural engine die muscle memory er al in geprogrammeerd heeft om die complexe timings en aansturing in realtime te realiseren.
Motion capture werkt niet voor zwaar vereenvoudig mechanisch model met ook marginaal benodigde servo aansturing. Waar de meeste rigide enkele movement waar in menselijke lichaam soms 2 botten in gewicht bij elkaar komen maar dozijn pezen en spier in 3d gebeuren kunnen moven. Zoals main spierbundels maar ook core strength.

En core strength is niet alleen torso maar ook als kijkt naar voet zitten daar ook hele fijne spieren in die kanteling of platvoet tegen werken. Maar onze moderne levenstijl deze verzwakken en tot vele voet problemen lijden.

Deze complexiteit in gewervelde dieren maakt dat door complexe gecoordineerde bewegingen cheata 100km/u kan behalen zonder extre klappen op gewichten.
Bij goed gebruik van core-strength van voet tot torso zie dat goede sprinter als hun hoofd beweging volgt hun hoofd gelijk blijft in de richting . Bij slecht getrainde mensen krijg je hobbel mee en dat is verlogen energie en gewicht belasting.

Dat gekke loopje krijg je ook als vele core strength spieren totaal verzwakt zijn en je wervel kolom fixed. En veel botten groepje gefuseerd zijn.
Indrukwekkend wat ze nu al kunnen. Vooral de controle over handen/vingers is echt knap gedaan. Ik snap alleen niet waarom robots zo lopen dat het lijkt alsof ze hun broek vol hebben gepoept :P
Ik snap alleen niet waarom robots zo lopen dat het lijkt alsof ze hun broek vol hebben gepoept
Lopen op de menselijke manier is nogal moeilijk. Je moet niet alleen de balans / het evenwicht van je lichaam perfect onder controle hebben, wat deze robot inmiddels redelijk goed lukt, maar ook de zwaai van de benen, en de continue 'val' naar voren van je hele lichaam tijdens het lopen. En mogelijk zijn z'n benen/voeten er op dit moment ook nog niet geschikt voor, omdat ze te weinig vrijheidsgraden hebben (maar dat is speculatie).

Ik denk dat ze het uiteindelijk wel zullen doen, want het zou het lopen van de robot een stuk efficiënter maken.
Dat is hetzelfde als je een donker persoon op salsa ziet dansen naast een blank persoon. Dan lijkt het net alsof de blanke in zijn broek heeft gepoept tijdens het dansen. Dan gaat zo soepel swingend bij donkere personen.

Disclaimer: ik noem het een donker persoon omdat ik tegenwoordig niet meer weet wat ik kan zeggen.
Ik noem geen 'blank' maar pink of roze, past veel beter.
Mijn vrienden noemen het zelfs 'pinky pigs' maar dat keur ik niet goed, ik ben geen racist.

[Reactie gewijzigd door KKose op 22 juli 2024 13:36]

Ik zeg vaak donker getinte mensen...
Ja, ik ook. Ik heb zelden een donker persoon gezien die een zwarte huid heeft. Ik vind het toch wel een beetje stereotyperend en erger, tegenstellingen benadrukkend om "zwart" en "wit" te zeggen. We hebben allemaal een tintje, zou ik zeggen - zelfs Nederlandse ICT'ers.
Je mag gewoon zwart zeggen hoor.. Daar is niets mis mee. Een zwart persoon is zwart, een bruin is bruin, en een witte mens is wit.

Als je er adjectieven zoals "vuile" gaat voorkleven heb je natuurlijk wel een probleem. Maar een kleur benoemen is en zal nooit een probleem zijn.

"Blank" is evenwel geen kleur en kan je best niet gebruiken.

[Reactie gewijzigd door BlueHulk op 22 juli 2024 13:36]

Vooralsnog geeft Tesla geen verdere technische details over de vernieuwingen in de Gen 2-versie van Optimus.
Eh dat is toch ongeveer alle tekst in de video?
Rosie kan dus binnenkort gewoon werkelijkheid worden! Als ze goed kan koken, kopen we er direct eentje.
Ben zeer onder de indruk van Tesla's robot en de snelheid van progressie. Maar blijf lachen als de robot voorbij komt lopen,alsof die net in zijn boek heeft gepoept.
Ik ben zeer benieuwd wanneer Optimus een Tesla gaat besturen 8-)
Hoewel het waarschijnlijk niet in 1 take opgenomen is ziet het er mooi uit. Nu alleen nog even iets vloeiender lopen. De armen gaan allemaal soepel, maar het lopen ziet er nogal houterig uit. Ik ben me er van bewust dat het bij mens en dier komt doordat ze oa een ruggengraat hebben en ook die natuurlijke zwaai en vering gebruiken voor extra momentum. En dat heeft een robot niet, maar ivm 'uncanny valley' zou het toch fijn zijn als ze het dan soort van zouden simuleren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.