Citymesh wil vanaf 2024 mobiele diensten aanbieden via Belgisch Proximus-netwerk

Citymesh krijgt vijf jaar toegang tot Proximus' mobiele netwerk om daar diensten op te kunnen aanbieden. Volgend jaar wil Citymesh de eerste abonnementen verkopen. Het bedrijf werkt ook aan een eigen netwerk.

Naast de toegang tot Proximus' mobiele netwerk, neemt Citymesh ongeveer vierhonderd antennesites over van Proximus. Zo wil het bedrijf de aanbouw van zijn eigen netwerk versnellen. Citymesh meldt niet wat voor diensten of abonnementen het wil verkopen, het bedrijf zegt alleen de consumenten- en zakelijke 5G-markt in 2024 te willen betreden. Concrete plannen worden 'binnenkort' aangekondigd.

Citymesh is een bedrijf dat vorig jaar bij de Belgische 5G-veiling samen met het Roemeense bedrijf RCS&RDS delen van het spectrum kocht met de intentie om daarmee eigen diensten aan consumenten en bedrijven te kunnen aanbieden. Citymesh heeft zelf nog geen Belgisch netwerk. Het bedrijf werkt hier wel aan, maar door de overeenkomst met Proximus kan Citymesh als virtuele provider alvast diensten aanbieden aan Belgische klanten, terwijl het bedrijf zijn eigen netwerk opbouwt. Zo wil Citymesh het vierde landelijke 5G-netwerk van België worden. Naast Proximus hebben ook Telenet en Orange een eigen mobiel netwerk.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-08-2023 • 19:29

34

Reacties (34)

34
34
9
1
1
21
Wijzig sortering
Tsja, afwachten of ze dus ooit wel de beloofde vierde speler zullen worden. Tegen dat hun 5g-netwerk is aangelegd...
Ik kan je alvast meegeven dat er hard gewerkt wordt aan de aanleg van ons eigen netwerk.
De bedoeling is zeker niet om een goeie deal met Proximus te sluiten en daar op onze lauweren te gaan rusten. Het is nu eenmaal zo dat het bouwen van een kwalitatief nationaal netwerk tijd nodig heeft. Er moet onderhandeld worden met eigenaren, stabiliteitsstudies uitgevoerd worden, vergunning aangevraagd worden, materiaal aangekocht en geconfigureerd, etc. We verwachten in de loop van volgend jaar voldoende sites gebouwd te hebben om in sommige delen van het land reeds ons eigen netwerk te gaan gebruiken.

De bedoeling van zo een national roaming overeenkomst is dus om gradueel steeds minder gebruik te maken van het netwerk van de roaming-partner (voor ons dus Proximus), en binnen een 5-tal jaar volledig op ons eigen netwerk te kunnen steunen.

Bron: ik ben de CTO van Citymesh...
Heel veel succes Robain!
Minimaal drie netwerken is een gezonde zaak.
Ik heb hier in Spanje om die reden 2 sim's in mijn iPhone, helaas is 3 niet mogelijk :*)
Ik hoop dat jullie dan eerst de stabiliteit van jullie bestaande diensten verbeteren... Ik ken geen enkele collega die tevreden is van de dekking van jullie bestaande (virtuele) netwerk, noch de ad-hoc opties die jullie zouden bieden zoals een tijdelijke pack voor non-eu roaming.

Ik spreek in de 'voorwaardelijke' wijs aangezien ik ook maar de info heb die onze it-dienst ons wil/kan geven.
Ik ben al zeer benieuwd wat jullie aanbod zal zijn 💪
Ik vind de naam citymesh een beetje ongelukkig gekozen, dat gaat weinig vertrouwen inboezemen bij de simpele plattelandsbewoners }:O
Dacht dat die naam al een jaar of vijftien bestaat. Initieel was het de bedoeling "city wide" wifi en smart toepassingen aan te bieden. Of dat er uiteindelijk van gekomen is, weet ik niet. Woon zelf in een uithoek dus misschien dat het in de grotere steden wel bestaat.
Jaren geleden was er ook één of ander Europees project waarbij gemeentes subsidie kregen om wifi te voorzien over hun grondgebied. Weet niet of citymesh hier ook iets mee te maken had
Jaren geleden was er ook één of ander Europees project waarbij gemeentes subsidie kregen om wifi te voorzien over hun grondgebied. Weet niet of citymesh hier ook iets mee te maken had
Daar moest ik ook aan denken toen ik de naam Citymesh las. Weet niet of het een Europees project was, meer plaatselijk. Iedereen via WiFi bereikbaar in de stad. Nooit meer iets van gehoord. Denk overigens niet dat Citymesh daar iets mee te maken had, want dat is een commercieel bedrijf, terwijl die stadsWiFi gratis zou zijn.
Heb me misschien verkeerd verwoord. CityMesh bestond al voor dat Europees project. En ik dacht dat ze "toendertijd" (geen idee hoe lang ze al bestaan, tussen de 15 en 20 jaar dacht ik) als commercieel bedrijf dergelijke wifi wilden aanpassen, in combinatie met smart city toepassingen. Maar niet echt van de grond geraakt.
Toen kwam enkele jaren later dat Europees project dat hetzelfde doel had. Of ze daar aan deelgenomen hebben, weet ik niet

Is maar uit het geheugen getypt. Had het eigenlijk al lang kunnen opzoeken maar ja :+
Ikdacht dat Citymesh wordt gebruikt voor bedrijven , hun roemeense partner Digi zal hier in belgie de markt veroveren en ook nog vaste diensten zoals internet via Fiber aanbieden.., dus nogmaals kassa-kassa voor Proximus die zwaar heeft geïnvesteerd in fiber.
https://www.proximus.be/p...rk-van-proximus-gebruiken

https://www.proximus.com/nl/news/2023/20230828-digi.html

[Reactie gewijzigd door Redsfan op 22 juli 2024 16:00]

Citymesh verdeelde vroeger inderdaad wifi. Eventueel in combinatie met bvb. locatievoorzieningen en passantentellingen. Indertijd voor een project nog offerte van hen gehad maar een andere partij had een betere voor hetzelfde materiaal :+
Wel bizar dat Proximus een toekomstige concurrent op zijn netwerk toelaat? Of zou het kunnen dat CEO Mitch De Geest (schepen OpenVld Blankenberge) actief is in de politiek en dat de hoofdaandeelhouder van Proximus de Belgische staat is, met een premier van OpenVld??? Ons kent ons......
Hoi Robain,
Is het de bedoeling dat jullie ook voor consumenten op de markt komen? Tot nu toe ken ik jullie enkel van de pro oplossingen. Ik denk dat de tussen oplossing met Proximus een goede zet is. Ik heb een tijdje bij Euroports gewerkt en dat was het toch niet met de antennes onsite :'( Jullie hadden daar eerder een andere bijnaam 8)7
Onze activiteiten in de nationale mobiele markt (lees: gsm abonnementen) zijn in samenwerking met de Europese telecom speler Digi (reeds actief in Roemenië, Spanje, Italië en nu aan het opstarten in Portugal).

Zo hebben we een joint venture opgericht die vorig jaar succesvol deelnam aan de spectrum veiling.
Verder is er nog een joint venture, genaamd InSky, die verantwoordelijk is voor de uitrol van het nationale netwerk. Tot op zeker hoogte vergelijkbaar met wat Orange en Proximus samen doen in MWingz. Meer info over InSky vind je overigens hier.

De bedoeling is om op het netwerk van InSky een apart aanbod voor de consument en de zakelijke gebruiker te lanceren. Overigens mooi om te zien hoe mensen hier benieuwd zijn naar wat ons aanbod dan wordt. Daar gaan we binnenkort uitgebreid over communiceren.

Ja wat betreft Euroports, dat was een van onze allereerste private mobiele netwerken, en dat bracht heel wat uitdagingen met zich mee... Maar daar kan ik om begrijpelijke redenen niet veel meer over uitweiden...
Beste Robain,

Ik kijk erg uit naar de lancering van DIGI in België. Meer concurrentie op mobiel en vast internet is hier meer dan welkom, en ik stap direct over als ik een beter aanbod tegenkom.

Ik vroeg me wel een ding af, het vaste internet dat DIGI gaat aanbieden, zal dat alleen via de glasvezel / fiber van Proximus zijn? Of komt er ook een oplossing met een soort 5G-modem / flybox, zoals Tadaam of Orange al aanbieden? Want dan heb je het natuurlijk helemaal zelf in de hand, wat ook voordelen biedt. En misschien speelt mijn afkeer van Proximus ook een beetje mee...

[Reactie gewijzigd door Pizzakoerier op 22 juli 2024 16:00]

Hoi Pizzakoerier,

Als je het persbericht nog eens naleest zal je merken dat er enkel gesproken wordt over het afsluiten van een overeenkomst voor mobiele wholesale diensten (en overname telecom sites). Wat betreft onze strategie voor het aanbieden van vast internet en eventuele andere diensten zal er op een later moment gecommuniceerd worden.
Dank, duidelijk! Ik wacht in spanning af :)
Ik volg jullie verhaal al een paar jaar. Tijd voor vers bloed en nieuwe aanpak! Zeker op gebied van facturatie en administratie zou ik zeker maken dat jullie alles 100% onder controle hebben en vanaf het begin rekening houden met schaalbaarheid! Zelf bij de marktleiders is dit huilen met de pet op. In combo met in het buitenland data aanbieden aan normale prijzen!

Een speler die de fairplay toer op gaat heeft zeker de kans om snel verandering te brengen.

Succes gasten!
ze hebben niet zomaar voor 114 miljoen aan frequenties gekocht, dus ik ben er redelijk zeker van dat ze hier ASAP zélf aan willen gaan verdienen ipv op Proximus te moeten vertrouwen (lees betalen).
HIer sla je de nagel op de kop. Elk jaar valt er een pittige factuur van het BIPT in onze brievenbus. Het is dus essentieel om zo snel mogelijk het eigen netwerk draaiende te hebben, want het spectrum betaal je sowieso...
De vraag blijft echter of toekomstige klanten die rekeningen dubbel en dik gaan moeten terugbetalen voor jullie net zoals bij de ‘traditionele’ operatoren. Of gaan jullie eindelijk die speler worden dat de telecomfactuur in België op een aanvaardbaar niveau brengt.

Als er met de komst van jullie geen prijsverlagingen op komst zijn dan kan mij al het nieuws over Citymesh totaal niet boeien.
Hoe zouden ze het anders moeten doen?
In 1 nacht honderden zendmasten installeren? Zo kunnen ze tenminste een cashflow genereren terwijl ze hun fysieke netwerk installeren. Dat maakt de investering haalbaarder en geeft hen de mogelijkheid om business processen uit te werken zodat ze geleidelijk aan kunnen opschalen.

Het is dit, of wachten tot 2025 als ze voldoende dekking hebben tegen dan. In de
Volgens mij is nationale roaming tijdens de uitrol van een eigen netwerk heel normaal. In Nederland had je vroeger Telfort, dat jarenlang roaming aanbood op Libertel (nu Vodafone) in gebieden die nog niet gedekt waren. En onmiddellijk landelijke dekking bieden is natuurlijk wel goed voor je reputatie, zeker in het begin.

[Reactie gewijzigd door Pizzakoerier op 22 juli 2024 16:00]

Deze methode wordt altijd en overal toegepast door nieuwkomers. Met een handjevol antennes kan je immers geen netwerk lanceren waar je ook klanten iets mee kunt laten doen.
Ik kijk niet meer op naar dit soort zaken. Alleen als ze het distributie-net zoals elektriciteit hier splitsen, kunnen ze mij nog interesseren.
Maar ze hebben jammergenoeg niet de licentie voor het snellere 5G, ze kunnen toch nooit meer de licentie krijgen achteraf ? Wachten op 6G ergens in 2030, of bieden in NL wanneer dat eindelijk zal plaatsvinden.

Btw 5G rond de 3500MHz is er al in België en Frankrijk ?

[Reactie gewijzigd door Pentiummania op 22 juli 2024 16:00]

Ze hebben wel een licentie voor een deel van het 5G spectrum?
Ohw ik had even gekeken bij het vorige artikel wat in dit artikel staat.

Ohw wacht ik had het verkeerd gezien volgens mij hebben ze alle licenties voor 5G, dan word het op zich wel een interessante speler.

Ze zullen dan ook wel iets van 5G voor thuis gaan aanbieden vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Pentiummania op 22 juli 2024 16:00]

Dat laatste hoop ik zelf op, een flybox / 5G-modem zou heel fijn zijn. Bestaat nu al bij Orange en Tadaam, maar is ofwel te duur, ofwel heeft het een datalimiet. Hier zou DIGI een gigantische verschil kunnen gaan maken, en de afhankelijkheid van het vreselijke Proximus terugbrengen naar nul.
Ik volg het doen en laten van Citymesh al een tijdje. Het zou eindelijk eens komaf kunnen maken met die belachelijk hoge prijzen en slechte service van de mobiele providers in België. Heb ze inmiddels allemaal gehad.

- BASE & Telenet: vriendelijke klantendienst die wat mij betreft altijd deden wat ze konden. Maar het netwerk is zo ondermaats dat internet vaak supertraag gaat en je in gebouwen/woningen erg vaak ondermaats bereik hebt om nog maar fatsoenlijk te bellen. Van BASE zijn de prijzen en voorwaarden wel echt über.

-Orange: die hun ding werkt wel en vroeger hadden ze een mooie balans prijs vs. kwaliteit. Die mannen zijn tegenwoordig ook ontzettend aan het opslaan. De klantendienst zijn een hoop ongelikte BOEREN die dan nog amper Nederlands kunnen spreken. Je min of meer uitlachen bij een bepaalde vraag om iets uit te schakelen, je na aandringen gewoon een half uur in de wacht zetten om dan de verbinding te verbreken. Bah. Helaas is dat voorlopig mijn actuele provider.

-Proximus: Altijd veel te duur geweest (hoewel het tegenwoordig schappelijker wordt, zolang er maar geen adders onder het gras zitten), en een zéér agressieve marketing. Ooit een half jaartje klant geweest, dadelijk meer hierover, en sinds dan jaren elk half jaar telefoon om hun dingen te promoten.
Op zich is hun netwerk prima, maar wat me opviel tien jaar terug: ik had een abbo met een dikke promotie via het werk van m'n vrouw. Toeval of niet: men moest per oproep wel een aansluitkost betalen. 75% van de tijd moest ik twee tot drie keer proberen. De kassa rinkelde. Toen die promo ophield, was dat probleem meteen van de baan. Puur uit principe heb ik ze toen vaarwel gezegd.


Nu heb ik hoge verwachtingen van Citymesh. Zoals de CTO hier komt te vertellen in de comments lijkt me dat Citymesh meteen kan starten met een goed netwerk. Als dat goed georganiseerd wordt, kan het niet anders dat de toekomstige klanten een prima bereik gaan hebben. Eerst gedeeltelijk op de Proximus masten, later stilaan overgaand op hun eigen materiaal.
Ik hoop alleen maar dat Proximus daar weer zo geen sabotagemaatregel gaat instoppen.
25 jaar terug op mijn ouders hun vaste lijn, toen bij Scarlet, hetzelfde probleem geweten.
Er zijn wel veel MVNO's die wel goede service bieden.
- Mobile Vikings (alhoewel hun prijzen momenteel absoluut niet meer de goedkoopste zijn)
- Nieuw: UNDO (Orange netwerk), zeer goede prijzen en alle functionaliteit van Orange. (VoLTE, VoWifi,..)
- Hey telecom
Mobile Vikings is eigendom van Proximus, voorlopig lijken ze nog relatief autonoom te werken, maar Proximus kennende zullen ze het wel vergallen.
Hey Telecom is eigendom van Orange, maar heeft zelfs geen aparte klantendienst, enkel een eigen website & aparte naam. Undo is wellicht hetzelfde.
De drie bestaande spelers zijn vooral heel goed in schijnconcurrentie op te zetten.

Edit: Neibo bestaat ook, een coöperatieve operator uit het Brusselse. Geen ervaring met hun diensten wel.

[Reactie gewijzigd door MsOnalicious op 22 juli 2024 16:00]

Momenteel is Hey Telecom wel relatief gunstig, voor 25 euro 80 GB en na een jaar wordt dat 160 GB.

Maar ik verwacht dat DIGI hiervoor niet onder zal doen. Zeker als ze een goede combinatie met vast internet bieden ben ik weg bij Hey en Scarlet.
Een collega van me schakelde onlangs over naar MV.
Het valt me op dat geluidskwaliteit een pak minder is als je hem aan de lijn hebt. Smartphone bleef dezelfde.

Dit is al wel twee jaar terug, maar een vriend van me liet MV achter zich voor precies dezelfde reden. Perfect voor data-verslinders, maar belkwaliteit vond hij ondermaats. Omdat hij dat meer moest gaan doen veranderde de man van provider.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.