Rabobank heeft storing waardoor klanten mogelijk geen transacties kunnen doen

De Nederlandse Rabobank meldt dat er momenteel een storing is waardoor klanten mogelijk transacties niet kunnen afronden. Het bedrijf werkt aan een oplossing. Het is niet duidelijk hoelang de storing nog gaat duren.

De Rabobank erkent de storing op zijn website, maar geeft weinig details over wat er precies aan de hand is. Op Allestoringen meldden klanten sinds dinsdagochtend rond 06.00 uur Nederlandse tijd dat zij problemen ervaren met overboekingen en inloggen in de Rabobank-app.

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-07-2023 • 13:18

115

Reacties (115)

115
103
45
2
0
23
Wijzig sortering
Weet iemand waarom dit best consistent gebeurt? Ik kan me moeilijk voorstellen dat de backendsystemen zo vaak updates krijgen die slecht zijn getest waardoor de boel omvalt, maar evenmin vind ik het aannemelijk dat die systemen inherent om de maand ermee ophouden.
De infrastructuur bij een bank bestaat uit tientallen applicaties en services die allemaal aan elkaar geknoopt zijn. Het komt zelden voor dat alles eruit ligt. Soms werkt iDeal eventjes niet, soms worden ATM opnames niet meteen bijgewerkt. Heel soms wordt een betaalbatch tweemaal uitgevoerd.

De infrastructuur wordt continue bijgewerkt. Windows of Unix patches, database patches, JDK patches, Tomcat updates noem maar op.
Maar ook de applicaties en services zelf, al is er functioneel geen enkele update, open source componenten moet je nog steeds continue bijwerken.
En tot slot ook de hardware wordt continue gepatched, vervangen et cetera. Is het niet in je eigen data center dan is het wel in de Cloud.

Testen is maar beperkt mogelijk. Infra patches zoals Linux of de maandelijkse Windows updates worden uitgerold naar een UAT. Doe maar eventjes volledig testen in een paar dagen. Dan worden de standaard testscripts gedraaid. Niks omgevallen, ga maar live.
Denk vooral dat het eerder zo lijkt, dan dat het echt consistent gebeurt.
Neem als voorbeeld re Rabobank die nu problemen heeft, die had de afgelopen 12 maanden (tussen 06:30 en 01:00) een uptime van 99,73% voor Online bankieren en 99,70% voor Mobielbankieren

iDeal- en pinbetalingen lagen de afgelopen 3 maanden allemaal boven de 99.8%
Ik sluit ddos aanvallen niet uit.
Je kan wel inloggen, maar geen transactie afronden, dus GEEN ddos aanval.
( Staat gewoon in het artikel)
Je denkt toch niet dat alle systemen van de Rabobank op 1 enkele server staan waarbij het inloggen en transacties afhandelen in eenzelfde applicatie draait?

Ik zou het raar vinden als ze geen microservices gebruiken waarbij er dus 1 service is die puur het inloggen afhandelt, 1 service die transacties regelt, 1 service die rekening informatie teruggeeft, 1 service die verzekeringen afhandelt etc.
Het kan dus prima zijn dat er bij een DDOS aanval alleen 1 van die services geraakt zal worden en niet de rest.
Ik mag hopen dat de transactieserver - en alles wat zich achter het inloggen bevindt - dan niet direct aan het internet hangt en dus onbereikbaar is voor een DDOS aanval. Ik ga wel met @Newbey mee, als je kan inloggen en het gaat daarna mis, dat het geen DDOS kan zijn ...
Als die niet aan het internet hangt, hoe kan die dan transacties naar het systeem van de Nederlandse Bank toe sturen om af te handelen?
Sowieso hoop ik van harte dat dit soort dingen via proxies gaan en dat dit heel ver van "het internet" blijft. Daarnaast zullen de banken onderling een 100% gescheiden netwerk hebben dat het internet werkelijk nergens raakt. In de tijd dat het internet nog niet bestond, waren er natuurlijk ook "point to point" connecties tussen computers en die bestaan nog steeds. Internet is gelukkig niet het enige aan connecties wat er bestaat. Tegenwoordig vaak dark fibers, DWDM of laag 2 ethernet connecties, vroeger vaste verbindingen, ATM, frame relay en meer van dat soort oude meuk.

Linkje naar KPN Weas die dit soort diensten levert, 100% gescheiden van het boze internet :) net als deze van Vodafone

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 14:01]

Dit is echt fundamenteel onwaar. Een inlogservice betekent niet dat alle requests vervolgens via die service lopen, en ook zeker niet dat kunnen inloggen betekent dat er geen DDoS aan de hand is. Er kan prima een service beschikbaar zijn met een API waarop je transacties uit mag (proberen te) voeren, dat acht ik zelfs erg waarschijnlijk. Dat daar ACHTER dan nog een hoop services zijn die niet direct via internet benaderbaar zijn kan best, maar is niet erg relevant.
Ik denk dat dat bij de Rabobank reuze meevalt.
Die hebben vrij zelden last van storingen of dingen die niet werken.
De ING heeft misschien iets meer technical debt, maar ook dat valt mee.

Nee, als je technical debt wil zien moet je naar de overheid.
Dan schrik je je kapot wat er nog voor zooi draait.
Ik denk dat het prima ontworpen is 30 jaar geleden. Maar door overnames, samengaan van banken, organisaties samengevoegingen met verschillende achtergronden, belastingeisen aan rapportages je inmiddels met een technisch moloch zit van jewelste. Ik ben er altijd een klein beetje bang voor dat een bank op een slecht moment moet zeggen: "We zijn gehackt, alles is weg". En dan? Het afschrift heb ik al een tijdje niet gezien, ik maak af en toe een screenshot (op de PC, want op de mobiel mag dat niet). Banken als Bunq en Revolut slepen een legacy mee, die hebben potentieel een enorme voorsprong, nu al.
Bijzonder dat er de laatste tijd zoveel storingen rondom bankzaken zijn. Zeker omdat de impact best hoog is aangezien wij afhankelijker worden van online valuta.
De uptime is echt veel te laag, ook voor bankstandaarden. Maar dit zijn natuurlijk ook wel enorm complexe systemen. Verkeerde technieken gekozen in het verleden in combinatie met heel veel legacy. Ik ben blij dat ik daar niet werk..
Als een bank mij 99% uptime beloofd voor 80% van de kosten dan ga ik accoord.

Is het soms onhandig ja zeker. Maar is het heel erg.

Laten we gewoon even naar de feiten kijken. Online bankieren is het afgelopen jaar 99.73% up geweest bij de rabobank(https://www.rabobank.nl/p...n/storing/beschikbaarheid).

is het het echt waard om (veel) meer te betalen voor een hogere uptime.

En ja nuances want uptime tussen 23:00 en 6:00 is natuurlijk minder waard dan tussen 17:00 en 22:00.

Geef mij maar een lagere uptime voor wat minder geld 99 of 98% is prima.
99% uptime betekent een halve week storing per jaar.
Vroeger kwam dit ook gewoon voor, alleen bij een ingeleverde acceptgiro viel het niet zo op dat het een paar uur of een dag later verwerkt werd.
Met meer mensen die de service over de gehele dag gebruiken valt het nu gewoon wat meer op en wordt er eerder melding van gemaakt.

De uptime is ook nog prima voor de consument. Als de service er 10 dagen van de 365 uit is, is dat altijd nog minder dan zoals het vroeger ging. De bank service hoeft echt niet 24x7 online te zijn. De kans dat een consument nu een prio overboeking moet doen die niet een halve dag tot een dag kan wachten is zo ontzettend klein. En als dat al wel moet dan zijn daar nog andere manieren voor, zoals wel gewoon langs gaan bij een hoofdkantoor in de regio. Deze storingen zijn vaak aan de voorkant een probleem en kunnen aan de achterkant gewoon nog verwerkt worden op de 'ouderwetse' manier.
Vroeger ging een bankfiliaal om 17.00 uur dicht en kon je de volgende dag om 9.00 uur weer terecht. Dat wist je en daar ging je mee accoord als je een rekening opende.

Tegenwoordig adverteert de bank met 365/24/7 online beschikbaar. Dan zou je daar op mogen rekenen
Tegenwoordig adverteert de bank met 365/24/7 online beschikbaar. Dan zou je daar op mogen rekenen
Ik heb even rondgekeken, maar zie geen enkele bank hiermee adverteren.
Van hun eigen websites:
Rabobank: Altijd en overal toegang tot je bankzaken en zie direct hoe je ervoor staat met Rabo Online Bankieren. Op desktop, tablet of je smartphone.

AbnAmro: 24/7 uw bankzaken regelen met de ABN AMRO app en Internet Bankieren

ING: Access Denied You don't have permission to access "http://www.ing.nl/" on this server. Reference #18.2b477b5c.1689687761.97b2459

Bij de ING kon ik het niet terugvinden omdat ze een softwareprobleem hebben. Bij de 2 andere grote bank had ik deze info in minder dan een minuut gevonden.
De kleine lettertjes...

https://www.rabobank.nl/disclaimer

Ook in minder dan een minuut gevonden

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 22 juli 2024 14:01]

Dat zegt niet veel...ze zeggen alleen dat ze hun best doen en geen schadeclaims accepteren. Er worden geen getallen genoemd
Ze noemen dan wel geen getallen (overigens toen ik keek was de rabo website offline dus kon ik juist daar deze info niet vinden ;)), maar ze hebben met alle systemen een uptime van meer dan 99.5% gemiddeld, zelfs zonder disclaimer noem ik dat persoonlijk altijd.

Zelfs als de app er uit ligt, kun je bijvoorbeeld je saldo via de Rabofoon nog opvragen etc.

Zelfs als ik die exacte zin zoek, vindt ik die voor de ABN Amro nergens, wellicht zit je in een test met andere content. Maar ook daar zal de uptime boven de 99% liggen en zal dit zijn afgevangen in de disclaimer

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 22 juli 2024 14:01]

Vrijwel alle dan wel alle bankvoorwaarden hebben een hoofdstuk over beschikbaarheid die iets zegt over het binnen redelijke termijn oplossen. En volgens mij ook dat je ze niet aansprakelijk kunt stellen.

Ze hebben wel een SLA met Currency voor Ideal maar dat is geen 99,99%. https://www.ideal.nl/actu...rs/ideal-beschikbaarheid/

Op het moment dat je de bankrekening opent ben je akkoord gegaan met de voorwaarden. Wil je 99,99% dan zul je eerst moeten onderhandelen.
Volgens mij adverteerd de bank niet met 365/24/7 naar consumenten (ook niet naar bedrijven overigens), want dat is een uptime van 99,9999. Althans, je mag mij die advertentie van de bank laten zien. Als ze er al zijn, gok ik dat er kleine lettertjes bij staan.
Ze zeggen dat ze altijd en overal beschikbaar zijn. Staat op hun eigen website. Altijd is gelijk aan 100% uptime.
Nee, dat zeggen ze niet...
Altijd en overal toegang tot je bankzaken en zie direct hoe je ervoor staat met Rabo Online Bankieren.
bron: https://www.rabobank.nl/particulieren/online-bankieren
Er staat altijd toegang en inzicht hoe je er voor staat. Dat werkte gewoon nog (weet ik uit eigen onderzoek)

Daarnaast gelden natuurlijk gewoon de algemene voorwaarden, waar je mee akkoord gaat als klant. Iedereen weet dat die er zijn. Marketing verhalen moet je nooit vertrouwen. Beetje zelfonderzoek als klant mag je verwachten. Die vind je op https://media.rabobank.co...-online-diensten-2022.pdf
Artikel 15
Wij spannen ons in om onze diensten beschikbaar te laten zijn. Maar houdt u er rekening mee dat onze diensten niet voortdurend beschikbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld van belang als u een bedrag voor een bepaalde datum moet betalen. Neem zo nodig maatregelen om de gevolgen van het niet beschikbaar zijn van onze diensten te voorkomen of te beperken. Bijvoorbeeld door eerder of op een andere manier te betalen
In mijn ervaring zijn financiële instellingen helemaal niet achter ('legacy')... integendeel. Gedreven door PCI-DSS houden ze de boel op z'n minst up-to-date en gedreven door klanten en concurrentie blijven ze innoveren.
Ik denk dat vooral de verwachtingen van ons, "de consument", enorm veranderd zijn. Bedrijven als Microsoft, Meta en Google (globale giganten) tonen dat 99,99999% up mogelijk is, en we verwachten dat dus van zowat alles. We verwachten tegelijk innovatie, nieuwe features, de beste app... En dat van instellingen en bedrijven die dat om realistische redenen niet altijd kunnen bieden.
Ik wens je (oprecht) de uitdaging toe om een applicatie 24/7 beschikbaar te houden!
Een ex van mij werkte bij 1 van de 3 grote banken... uit haar verhalen begreep ik wel dat de servers nogal houtje-touwtje aan elkaar hingen.
Niets om trots op te zijn in elk geval. Waren daar ook geregeld storingen waar ze dan de hele dag mee bezig waren.
Google Workspace geeft je alleen een SLA van 99,9%. Waar haal jij vandaan dat ze en de rest 99,99999% uptime hebben? Dat komt neer op iets meer dan 3 seconde downtime per jaar en dat lijkt mij sterk.
https://workspace.google.com/terms/sla.html
Een uptime van nagenoeg 100% wordt tamelijk onbetaalbaar aan (veel) meer IT systemen, realtime synchronisaties, loadbalancers en weet ik wat je daar nog meer voor nodig hebt. Dat hebben wij consumenten - en veel MKB bedrijven ook niet - er ook weer niet voor over als je betaalpakket ineens 45 euro per maand kost. Dan wordt het toch vaak de "second best" en accepeteren we dat de uptime net wat minder is. Vergeet ook niet dat meldingen als deze het altijd goed doen in de berichtgeving. Je ziet niet elke dag dat de app van bedrijf XYZ wel goed werkt :)
Het heeft in 99 van de 100 gevallen te maken met hun Apps of de app infrastructuur. Dus het is niet zo dat betalingen in winkels (of het pinnen) in gevaar komt.

Volgens mij houden ze daar bij de ontwikkeling van de Digitale Euro wel rekening mee, dat je dus 'digitaal geld' in een wallet op je telefoon kunt hebben, zodat je toch (offline) kunt betalen. Werkt overigens niet heel anders dan het PINNEN nu volgens mij, daar heb jij (althans je telefoon) ook niet elke keer bij een betaling contact met de servers van je bank.
Bijzonder? Nee dit gebeurt elke maand zo'n beetje, dus dit is echt niet meer bijzonder te noemen.
Het is bijzonder dat er zo veel storingen zijn rondom bankzaken. Dat heeft niets met "elke maand" te maken. Als dit nu al 5 jaar achtereen gebeurt dan kan je het niet bijzonder noemen maar (voor mijn gevoel) is het aantal toch wel veel toegenomen laatste paar jaar.
Wat op zich niet zo gek is omdat we steeds meer doen met online bankieren. En ik heb ook het idee dat Tweakers er meer aandacht aan besteed en het dus meer zichtbaar is.
Gelukkig raakt jouw tirade kant nog wal. De online systemen die nu even niet bereikbaar zijn, zijn niet gelijk aan de offline systemen.
Het gaat erom dat je niet bij je eigen geld kunt.
Kan je niet met pin betalen? Of geld uit de muur halen?
Nee.. bij de de laatste bankstoring waar ik last van had kon dat niet. Anders was het geen probleem
Ik begrijp je, dat is een eng gevoel, eerder gehad en daarom heb ik nu 2 bankrekeningen
O ja, dat was in de tijd dat ik geld wilde opnemen in Amsterdam, maar mijn bank ik het gehucht waar ik woonde dicht was. En dus mijn eigen geld niet meekreeg. Nee, dat was een fantastisch iets. Ik weet na 40 jaar nog steeds hoe boos ik was.
Wat mij betreft echt wel bijzonder. Als ik kijk hoe vaak hier storingen worden gemeld van Nederlandse banken en ik vergelijk dat met hier in Belgie, dan is het dag en nacht verschil.
Misschien juist daarom dat ze problemen hebben?

We worden te afhankelijk van alle andere. Wat vroeger gewoon altijd heeft gewerkt. Moet je nu maar hopen dat het goed werkt. Is echt om te janken.
het blijft IT, zoveel factoren die mis kunnen gaan.
Daarom moet je als bedrijf ook investeren in goed personeel en opleidingen.
Dat is vooral de ING :)
Ik denk niet dat er méér storingen zijn, alleen dat de bekendheid van de storing sneller verspreid.
Daarom beste om bij minstens 2 banken klant te zijn.
Of gewoon cash in huis te hebben.
Het zijn wel vaak de zelfde banken met storing valt mij op. Misschien komt het door de hoeveelheid klanten die ze hebben maar ik had bij sns nooit last van storingen en nu bij Rabobank toch best geregeld.
Niet? Alle storingen denkt daar echt heel anders over.

Het is eerder dat SNS niet zoveel gebruikt wordt dus hoor je minder over de storingen.
AlleStoringen werkt wel op de input van gebruikers, dus ga er van uit dat er altijd wat tussen zit van atechnische pipo's die zelf zitten te stuntelen.

Momenteel zie ik daar een piekje, maar wel rond half twee 's nachts. En laat het nou net zou zijn dat SNS meestal onderhoud rond die tijd inplant :-)
helemaal eens, alle andere banken hebben het ook.
Het zijn inderdaad de drie 'grote' banken die veel in het nieuws komen als het om een storing gaat. Dit is ook al iets wat volgens https://www.banken.nl/nie...aan-kop-bij-bankstoringen al langer aan de gang is.
Een bericht uit 2014. Lekker actueel.
Ik bedoelde meer dat het al lange tijd de drie grote banken zijn waar het regelmatig mis is.
Inloggen lukt wel, maar vanochtend met eventueel overmaken moest voor elk bedrag de reader er al bijgehaald worden. Storing speelt tot op heden nog steeds.
Een storing bij de Rabobank gebeurt niet zo vaak. Maar blijkbaar heeft niet iedereen er last van. Ik kon ondanks de foutmelding wel geld overmaken via de app.
Op 7 Juli hebben de activistengroeperingen DDoSia Project en NoName057(16) aangekondigd om Rabobank en andere financiële instellingen aan te vallen. Vooralsnog is het niet duidelijk als Rabobank effectief slachtoffer is geworden van DDoS aanvallen.
Het valt mij op dat er de laatste tijd wel erg veel storingen zijn bij het internet bankieren!
mij is dat andere jaren nooit opgevallen.

Het is nu al meerdere keren voor gevallen dat er niet betaald of online bankiert kan worden.
nieuws: Nederland heeft te maken met landelijke storing bij pinnen - update
nieuws: Klanten ING melden dubbele afschrijvingen door storing - update 2
nieuws: Rabobank waarschuwt voor storing Rabo App en iDEAL - update
nieuws: ING heeft last van storing waardoor internetbankieren niet mogelijk i...


Kan misschien vergezocht zijn maar zou haast denken dat Russische hackers hier iets mee te zouden hebben.
Zonder enige vorm van bewijs (of onderbouwing) is dat idd wel wat ver gezocht.

[Reactie gewijzigd door Cryothic op 22 juli 2024 14:01]

Al is het wel een feit dat Russische sympathy hackers het gemunt hebben op Nederlandse infrastructuur.
Zoals reeds nog bij de haven van Rotterdam. Al waren dat wel een stelletje amateurs.
Voor mij lijken de problemen allemaal iets te willekeurig.

De ene keer kan je bij bank X niet pinnen, de andere keer kan je bij bank Y niet bij je spaar rekening, en bij bank Z krijg je een foutmelding na het inloggen.

Op m'n werk bouwen we o.a. webshops. De betalingen lopen vooral via Mollie, en we krijgen dus ook met enige regelmaat status-updates. Je wil niet weten hoe vaak er niet gewoon mailtjes langs komen met storingen in het betalingsverkeer. Soms gaat het enkel om creditcards van een specifiek merk, soms gaat het om iDeal betalingen in het algemeen (ongeacht bank), en soms gaat het om problemen met een specifieke bank. Meestal zijn die problemen binnen een half uur weer verholpen (ligt er natuurlijk aan waar het probleem zich voor doet, en wat het probleem is).

Maar dat komt ook niet allemaal in het nieuws, want de tijdsduur is te kort, of de impact is te klein.

Als die hackers echt zo goed zijn om gepland die banken helemaal plat te leggen (van rekeningen tot logins en externe betaalsystemen), had dat op dit moment allemaal al plat gelegen denk ik. Als je echt een statement wilt maken tenminste. Want die storingen nu af en toe is niks meer dan een onhandigheid voor een groep gebruikers.
Klopt. Er komen veel vaker storingen voor dan de meeste mensen denken.
Alleen gaan deze ongemerkt weer voorbij, zonder dat hier iets over is genoemd.
Voor grote handelspraktijken is dat natuurlijk net ietsje anders.
Die krijgen daar melding van. Maar de normale gebruiker heeft hier weinig tot geen last van en is zich grotendeels niet eens bewust van een storing.

Ik denk ook niet dat die Russische sympathy hackers het vermogen hebben om een bank plat te leggen.
Misschien dat de staatshackers dat wel kunnen, maar dat wordt dan weer een politiek spel.
Daarnaast is 1 bank platleggen niet genoeg om de economie van een land naar gladiolen te brengen.
Daarvoor zouden ze dus eerst een Living Off the Land approach moeten doen om ALLE banken in dat land plat te leggen.

Daar zijn ze wel even zoet mee. En als dit wordt opgemerkt kunnen ze ook nogeens opnieuw beginnen. Daarnaast wordt na zo'n ontdekking een status van paraatheid opgeroepen bij de beveiligingsspecialisten.
Het feit dat Tweakers dit vroeger niet melde en tegenwoordig wel onder het "experiment" met korte berichten zal hier een belangrijkere rol in spelen dan de Russen. Als in: vroeger waren die storingen er ook, alleen wist je het niet.

Zelf net in ieder geval bij Rabobank ingelogd (inclusief melding dat er een storing was) en een kleine transactie gedaan en dat werkte gewoon (ook ondertekenen in de app, hierboven stond een reactie m.b.t. "nu altijd scanner nodig"). Dus dat het kan dat sommige transacties mislukken kan kloppen, het is in ieder geval geen zwart/witte fout/storing waar iedereen door getroffen is.
Als ik de daglimiet verhoog naar x, kan ik alsnog niet (net onder) bedrag x overmaken bij de Rabobank. Zelfs de foutmeldingen laten de verkeerde bedragen zien. Rabobank heeft de app / internetbankieren gewoon niet op orde. Maar wel elk jaar de tarieven verhogen. Met mijn eigen bedrijf ben ik al jaren geleden overgestapt.
Als je de daglimiet ophoogt duurt het 4 uur voordat dit wordt toegepast. Dit zodat je niet onder dwang eerst de limiet moet aanpassen en daarna rekening leeg trekken. Een overvaller gaat namelijk geen 4 uur bij je staan te wachten.
Is dit dus niet het "probleem" waar je tegenaan loopt? Verklaard in ieder geval ook waarom je de oude limiet nog zou zien, dat is die 4 uur ook nog de geldende limiet.
Dat is bijzonder, bij ING kan je de limiet per direct ophogen...

Mocht dit wel zo zijn dan lijkt de UX niet duidelijk genoeg om dit over te brengen.

Edit: Blijkbaar heb ik wat gemist! :)

[Reactie gewijzigd door MrDucky op 22 juli 2024 14:01]

Bij de ING heb je tegenwoordig ook een vertraging van 4 uur.
Uiteraard heb ik eerst de vier uur wachttijd afgewacht. Je krijgt dan inderdaad een melding dat de daglimiet is ingegaan.

(Ik heb nu contact met de ontwikkelaar hierover.)
Alleen om dit soort dingen kunnen we voor eens en altijd stoppend met de discussie over de waarde van cashgeld!
Is ook maar relatief. Als je nog maar een paar euro in je portemonnee hebt zitten en je moet tanken, gaat naar je bankloket om geld op te nemen, en er is een storing zegt de kassier: Sorry ik kan niet in het systeem komt u later op de dag of morgen maar terug.
Ja, dan ben je dus op het moment weer afhankelijk van die bankiers.
Je moet gewoon vooraf een stapeltje biljetten hebben liggen, cash is king ;)
Ik heb wel iets van briefgeld, maar al 10 jaar lang ligt het op dezelfde plek, nee ik heb nog nooit gehad dat ik het echt nodig heb gehad. En dan zit ik nog wel bij ING waar volgens mensen hier altijd de meeste issues zijn.

Als je je zaken gewoon op tijd regelt maakt het gewoon niks uit als het er een dag uit ligt, loop je achter de feiten aan, ja dan krijg je de deksel op je neus met een storing!

Als ik geen eten heb voor vanavond dan kijk ik wat ik uit de voorraadkast kan maken en in het ergste geval is dat wat nootjes en wat instant noodles.
Nou ik vind het niet ideaal dat ik op werk ben en geen eten kan bestellen omdat de rabobank app niet werkt.
Je zal vast wel een collega hebben die het even kan voorschieten voor je.
Zo niet dan wil ik niet eens weten waar jij werkt haha.
Cash(Bargeld) zoals ze hier in Duitsland zeggen ist König.

Altijd op zak, je ziet dat Nederland 5-7 maatstaaf verder is qua innovatie en technologie.

Maar dat er dus ook 5-7 meer problemen zijn.
Volgens mij gaat het hier om geld overmaken van A naar B. Je pinpas doet het gewoon. Jouw opmerking slaat in de huidige situatie dus nergens op. Al ben ik het met je eens dat we nooit afscheid zouden moeten nemen van contant geld.
iDeal deed het ook niet dan lijkt het me zo dat de flappentap ook niet werkte maar mijn opmerking heeft betrekking op de gehele push naar een algehele digitalisering en verbannen van het gebruik van cashgeld dus wel degelijk relevant lijkt me toch?
iDeal en pinnen zijn twee seperate systemen.
iDeal is voor gemakkelijke "Online" betalingen.
Je pinpas staat daar los van.
Amen, een geldsysteem zonder cash is een liability.

Vorig jaar heb ik het nog gehad, hele kar vol boodschappen, om alleen te horen dat ze betalingen "even" niet werken. Gelukkig kon ik nog gewoon een paar flappen neerleggen, anders had het die week moeilijk uitgekomen allemaal.

Dit doet me een beetje denken aan die transitieperiode met headphone jacks en dure telefoons.
Iedereen springt wanhopig op de bandwagon zonder connector, en de helft van de headsets zijn puur bagger of duurder dan je maandelijkse inkomen en alsnog mediocre.

Om een technologie/techniek af te sluiten, moet je er wel klaar voor zijn.
Als cash eruit gaat, i better have 24/7 service zonder outtages.
Niet mogelijk? Simpel. Hou cash als back-up.
Omdat banken dit soort zaken vooral in de cloud doen, is het zeer waarschijnlijk een storing bij een Cloud Provider (de AWS en Azure's van deze wereld). Waarom het dit keer Rabobank treft en niet de andere banken, kan ik niet verklaren.
Misschien jouw aanname van de zaken in de cloud niet correct?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.