Dropbox verliest functie om Google Docs, Sheets en Slides te maken en bewerken

Dropbox en Google Drive stoppen hun samenwerking die het mogelijk maakte om Googles bestandsformaten Docs, Sheets en Slides aan te maken en te bewerken binnen Dropbox. Gebruikers moeten die bestanden naar Drive migreren of overzetten naar MS Office-formats.

Waarom de verandering plaatsvindt en welke van de twee partijen, of beide, deze initieert, wordt niet vermeld in de e-mail die gebruikers het afgelopen weekend hebben ontvangen. Gebruikers hebben vanaf het moment van mailen 30 dagen de tijd om hun bestanden over te zetten naar Google Drive door een koppeling tussen de twee diensten of kunnen wachten totdat ze automatisch omgezet worden naar de bestandstypen die Microsoft Office-applicaties gebruiken, meldt 9to5Google.

De functionaliteit is sinds 2018 aanwezig. Naast de bovengenoemde functionaliteit kwam er toen ook integratie van Hangouts en Gmail in Dropbox. Dropbox motiveert de beslissing door te zeggen dat op deze manier 'het werk met je bestanden gestroomlijnd wordt'.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-06-2023 • 09:53

111

Reacties (111)

111
111
39
1
0
57
Wijzig sortering
Dropbox was ooit m'n go-to oplossing tot het geneuzel begon met maximaal X devices ingelogd, etc. en er steeds meer gedoe (en vooral 'handige' troep) bijkwam. Na een tijdje gratis stack en een jaar of 2 betaald stack kwam hun (stack) laatste prijswijziging hoger uit dan hetgeen office 365 biedt: 1 jaar 1TB voor de helft minder en office erbij (via zo'n grijs 40eu/jaar dingetje) - dus die keuze was ook snel gemaakt. Het is crisis ofzoiets dus bezuinigingen op alles.

En ja, ik weet het - voor niks gaat de zon op (hoewel met de huidige belastingtarieven in NL dat ook alweer aan enige inflatie onderhevig is...) maar op een gegeven moment is je service zodanig hol of beperkt met irritatie dat zelfs gratis niet interessant is. Betaalde Dropbox is naar mijn idee gewoon te duur voor hetgeen ze bieden...

Offtopic: Google docs? Wie gebruikt Dat in vredesnaam... Een oude werkgever kwam ooit met het briljante idee om daar naar over te stappen want het was heel erg cool en hip en goedkoper enzo, gelukkig waren ze daar snel van genezen dus na een jaar gelukkig weer terug naar het MS eco systeem... Niet ideaal maar iig geen afgrijselijke browser based workflow maar echte applicaties, fatsoendelijk exchange integratie met meerdere mailboxen en dat soort ongein...

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 27 juli 2024 14:40]

Google docs? Wie gebruikt Dat in vredesnaam...
Gebruikt tegenwoordig uberhoubt bijna geen Google spul meer dus geen idee of het nog speelt, maar toen ik nog studeerde gebruikte bijna iedereen het ondanks dat we gratis MS Office hadden. Met een hele projectgroep tegelijk in hetzelfde office bestand werken werkte toen echt voor geen meter. Lagte verschrikkelijk en bestanden werden vaak corrupt. En om elkaar heen plannen was ook gewoon niet praktisch.

Nu op werk, met alles in de Microsoft Modern Workplace werkt het al stuk beter overigens, dus wellicht is het nu geen probleem meer. Maar indertijd was Google Drive & Docs wel de norm voor studie projecten, puur omdat het het enige was dat beetje fatsoenlijk werkte.
Anoniem: 1322 @Cambionn6 juni 2023 15:32
Groot in het onderwijs inderdaad en in de zorg. Eigenlijk overal waar kosten omlaag moeten en men niet om wil komen in de licentie kosten van Microsoft ;)
Zoals ik zeg hadden we wel een Microsoft licentie. Echter werkte de Microsoft oplossing niet lekker in onze use-case, waar Google Docs dat wel deed. Microsoft werd door de school aangeboden, maar studenten gingen uit eigen initiatief over op Google Docs om deze reden tot het punt dat dat de standaard werd in projectgroepen.

Had bij ons dus weinig met kosten omlaag brengen te maken.
Anoniem: 1322 @Cambionn6 juni 2023 16:04
Sorry, het was misschien niet duidelijk maar ik valideerde enkel je punt dat het populair is in onderwijs.
Het andere issue met Google Docs is dat het native bestandsformaat van Google Docs gesloten is - waar we met Microsoft door de hele circus zijn gegaan met de ECMA standaardisatie van OpenXML, begin je met Google Docs weer van voor af aan.
Ik dacht dat alle Google Docs gewoon links waren naar een online bestand, het is al een paar jaar geleden maar vroeger als je de documenten open deed via oa Linux clienten kreeg je een bestand van enkele kB met een verwijzing.

Hebben ze nu een gesloten 'offline' formaat? Voor welk doel, er zijn toch geen systemen (zoals MS Office of LibreOffice) die "Google Docs" offline kunnen lezen?
De bestanden staan online, maar hebben uiteraard gewoon een onderliggend bestandsformaat, het heet .kix.
Anoniem: 1322 @Dreamvoid6 juni 2023 15:39
Ik denk dat je dan niet hebt begrepen wat 'Google Workspace' is. Er zijn geen documenten, alles is een website. Dat is juist het hele ding, je wilt geen documenten die alleen maar achter worden gelaten op een niet-versleutelde laptop in de trein... Dat is ook waar Microsoft naar toe werkt (de moderne werkplek is web-based). Delen, niet mailen....

Ik denk dat je niet met de juiste mensen om tafel hebt gezeten. Microsoft heeft letterlijk het meest gesloten systeem (docx) waarbij je met hun 'open standaard' heel veel features verliest en nog steeds niet interoperabel bent. Bij Google Docs daarentegen exporteer je het zo naar ODT, RTF, EPUB en Docx.
Zeker met een verkoper gepraat in plaats van zelf onderzoek gedaan? ;)
Ehm...is dit een serieuze reactie? Uiteraard kan je exporteren - vanuit MS Office of OpenOffice kan je ook exporteren naar andere bestandsformaten als PDF, CSV etc. Maar het master bestand met de volledige functionaliteit werkt via het native bestandsformaat. Dat het bestand op een Google server staat en via een Google webapp geopend wordt, verandert niets aan. Je hebt dezelfde situatie met Office 365 bijvoorbeeld: het OpenXML bestand staat op een server, en wordt via een webapp (Office 365) geopend.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 juli 2024 14:40]

Anoniem: 1322 @Dreamvoid6 juni 2023 16:23
Ja, dit is een serieuze reactie :)
Het hele punt van Google Workspace is dat er geen 'native' bestandsformaat is... Zoals andere mensen ook al aangeven. Dus als je dat zoekt, dan begrijp je niet echt wat het platform is of hoe men ermee om moet gaan (no offense). Ik denk dat je het dan niet goed is uitgelegd maar het is niet de bedoeling om bestanden in/uit de omgeving te halen. Microsoft is hier ook druk naar toe aan het werken. Vandaar de opmerking, niet mailen maar delen....Verder ondersteund Word Online enkel export naar ODT of HTML.
Uiteraard is er een native bestandsformaat, dat is het hele punt van Google Docs - een gesloten bestandsformaat dat alleen werkt met Google apps op Google servers. Er is jarenlang gevochten in de jaren 90/begin 2000 om Microsoft te forceren om de specs van hun bestandsformaten open te maken, wat uiteindelijk in 2006 gebeurd is. Maar met Google begint hetzelfde liedje gewoon weer opnieuw.

Dit heeft verder niets met de kwaliteit van de service te maken overigens, een hoop gebruikers maakt het allemaal niet uit.
Anoniem: 1322 @Dreamvoid6 juni 2023 19:27
dat is het hele punt van Google Docs - een gesloten bestandsformaat dat alleen werkt met Google apps op Google servers.
Zo zou je dat kunnen bekijken, maar het is precies andersom bedoeld. Als jij samen wilt werken dan moet je allemaal dezelfde software gebruiken. Daarom zijn webapps ook 'de toekomst'. Je levert de software bij het document. Zo hou je ook volledige controle over het document (en de inhoud). Dat is wat organisaties willen en de reden waarom terminal server oplossingen vroeger zo populair waren: volledige controle over de data en tooling.

Microsoft lost dat op met Sharepoint maar Google heeft die oplossing direct in de cloud gebouwd. Het is niet bedoelt als losstaand document, docs is het document... En iedereen die je uitnodigt kan direct aan het werk.

Maar met Google begint hetzelfde liedje gewoon weer opnieuw.
Eens, maar dat is wat organisaties willen. Geen datalekken en als het gebeurd (onvermeidelijk) kan je de toegang intrekken en hou je schade beperkt... Cryptoware die al je data versleuteld? Nope, niet hier... Laptop die in de trein blijft liggen? Volgende keer beter opletten, graag...

Dit heeft verder niets met de kwaliteit van de service te maken overigens, een hoop gebruikers maakt het allemaal niet uit.
Gebruikers willen eenvoud en gewoon aan het werk. Die maakt het niet veel uit dus je wilt alles zo laagdrempelig mogelijk maken.

Ik moet denken aan een oud-collega die Microsoft Word had geïnstalleerd voor zijn dochter en waar later de laptop uitviel. Ze had hem gevraagd waar het document was en hij vroeg waar ze deze had opgeslagen. Dat wist ze niet, ze had nog nooit iets opgeslagen. Het document was weg en hij kon het haar niet uitleggen waarom. Nu zal dat tegenwoordig niet meer gebeuren vanwege Onedrive maar werken met bestanden zoals we 'vroeger' gewend waren is niet meer hetzelfde met cloudsoftware. Alles is een webapp en als je afstand neemt en objectief kijkt, dan is het gewoon beter.

Veel grote crypto hacks die je de laatste jaren zag waren niet zo groot geweest als men op een moderne werkplek had gewerkt. Steeds meer organisaties leren dat (soms de harde manier).
Dit is gewoon niet waar, schrijft iemand die meerdere applicaties gebouwd heeft die docx lezen en genereren, docx is geheel open en bruikbaar door derden in tegenstelling tot een document bij google dat geheel in een gesloten omgeving zit zonder echte tools om met het native formaat te werken. Beidden kunnen exporteren naar andere formaten die 0.1% normaal gebruikt en allebei maken ze geen perfecte export waarbij data verloren gaat.
docx is geheel open en bruikbaar door derden
Als dit het geval was,
Waarom hebben 3de partij applicaties dan zoveel moeite met dit 'open' formaat?
Waarom is de layout van het bestand helemaal kapot als je het document op twee verschillende platformen of de webapps opent? Zelfs binnen Microsoft producten?
Wist je dat deze 'standaard' uit 6546 pagina's bestaat? En er niets 'open' aan is?

Je bent waarschijnlijk niet bekend met de geschiedenis van Docx, die kan je op wikipedia vinden: https://en.wikipedia.org/...ctions_to_standardization
Er is rond 2007 een poging gedaan om Office Open XML tot een standaard te maken (ISO normering) en dat is gefaald. Voornamelijk doordat het een corrupte bende was met veel politiek gelobby,

in tegenstelling tot een document bij google dat geheel in een gesloten omgeving zit zonder echte tools om met het native formaat te werken.
Google heeft geen 'native formaat', het is een website. Het is alsof je Word Online een native formaat zou noemen.

Beidden kunnen exporteren naar andere formaten die 0.1% normaal gebruikt
Die 'andere formaten' die je noemt zijn juist de echte erkende standaarden. Dat zijn de standaarden die je zou moeten gebruiken en in ieder ander software pakket kan werken. Zoals bijvoorbeeld:
OpenDocument (ODT)
Rich Text Format (RTF)
Comma-separated values (CSV)

Wat je hebt gedaan is een vendor-lockin verder uitgebouwd... Congrats ;)
Voor echte standaarden, zie hier voor een prima begin:
https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden
Zo heel veel anders dan de pdf documentatie is het dan niet :p Helaas ken ik de geschiedenis maar al te goed en de meuk die we ervoor hadden. Via openxml toolkit kun je direct converteren naar andere formaten, zat voor te vinden dat goed werkt. RTF en csv lol, daar hoef je bij een grote partij niet mee aan te komen als dat je document output is.. nee die willen office, pdf maybe maar liever gewoon een aanpasbaar word document.

[Reactie gewijzigd door RobLemmens op 27 juli 2024 14:40]

RTF en csv lol, daar hoef je bij een grote partij niet mee aan te komen als dat je document output is..
Als IT engineer is CSV de absolute standaard en vind ik het echt geweldig. Dat snapt Microsoft ook en al hun producten (als in server / cloud) werken hiermee. Ook de software die ik zelf gebruik, inclusief financiële software, exporteert naar CSV en RTF.

Het is echt een hele verademing om gewoon te software te kunnen gebruiken die je zelf wilt. RTF werkt zelfs helemaal prima in Apple office software (Numbers & Pages). Niet dat ik dat gebruik maar het verraste mij ik zelfs die keuze had.

nee die willen office, pdf maybe maar liever gewoon een aanpasbaar word document.
Mijn verantwoordelijkheid als 'IT-er' is om organisaties verstandige keuzes te laten maken en deze standaarden zorgen ervoor dat men niet in een vendor-lockin loopt. Dat wil ik zelf niet en dat gun ik anderen ook niet. Maar ik snap ook dat er een grote wereld van Microsoft Partners is die dit als hoofddoel hebben en mensen willen zich maar al te graag iets aan laten smeren ;)
3 dagen terug via expert.de nog ‘wit’ 27 maanden 365 family voor €99. Heb ook al jaren dit pakket
(via zo'n grijs 40eu/jaar dingetje)
Je hebt mijn aandacht, waar regel je dit?
Zie er nu een op Groupon, na 2 sec Googlen. Die dingen kun je echt links en rechts vinden als je even zoekt.
Als je kijkt in in de Tweakers Pricewatch dan zie je leukere prijzen dan op de site van MS, soms is er een Black Friday actie en als je nog goedkoper wilt dan moet je even een zoekmachine opentrekken en de wat minder gangbare licentiewinkeltjes langsgaan.
Personal code kun je trouwens ook voor family gebruiken (krijg je 9 maanden family voor).
Ik heb even gezocht (ben op dit moment een paar weken in de Filipijnen aan het rondtrekken dus reacties kunnen wat vertragen en toegang op m’n archief is niet altijd betrouwbaar ivm snelheid) maar ik had hem toen hier besteld: https://nandusoftware.eu/

6eu/maand aka 72eu/jaar stack 1 TB of 40eu 1 jaar 1 TB onedrive+ Office…

Het was een gokje maar het lijkt betrouwbaar: Je krijgt bijna direct een code en daarmee kan je een jaar vooruit, alleen onthouden dat je tegen het eind van het jaar via hun moet verlengen ipv direct via MS,

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 27 juli 2024 14:40]

Dropbox was ooit m'n go-to oplossing tot het geneuzel begon met maximaal X devices ingelogd, etc. en er steeds meer gedoe (en vooral 'handige' troep) bijkwam. Na een tijdje gratis stack en een jaar of 2 betaald stack kwam hun (stack) laatste prijswijziging hoger uit dan hetgeen office 365 biedt: 1 jaar 1TB voor de helft minder en office erbij (via zo'n grijs 40eu/jaar dingetje) - dus die keuze was ook snel gemaakt. Het is crisis ofzoiets dus bezuinigingen op alles.

<knip>

Niet ideaal maar iig geen afgrijselijke browser based workflow maar echte applicaties, fatsoendelijk exchange integratie met meerdere mailboxen en dat soort ongein...
Ik snap je beslissing hoor maar bereid je alvast voor op de volgende migratie. MS zit op hetzelfde traject en doet ook steeds meer via one-size-fits-all webapplicaties die steeds meer anti-functies krijgen. De eindgebruiker is steeds minder belangrijk voor de kernproducten van MS, het grote geld komt van bedrijven en integratie met andere diensten. Windows is tegenwoordig vooral een manier om mensen naar O365/Teams en andere MS producten toe te sturen en O365/Teams voelt ook steeds meer als een gateway naar de rest van de producten van MS.

We hebben met z'n alleen door de jaren heen een heel vertekend beeld gekregen van de prijs van software (ontwikkeling, onderhoud, ondersteuning, etc..). Dropbox heeft miljarden uitgegeven aan het ontwerp van de website en app. Het meeste daarvan zie je niet terug maar het is haast onmogelijk voor een klein bedrijf om zo'n grote investering te doen om een systeem te maken die net zo goed is. Zeker niet als de gebruikers vervolgens niet meer dan een paar tientjes per jaar willen betalen. Dat kan alleen als je enorm groot bent en liefst ook nog andere inkomsten hebt (bv reclame). Hetzelfde heb je met andere grote sites/diensten/software zoals Google, Youtube en Windows. Vrijwel niemand betaalt de hele prijs direct en in geld, een flink deel van de inkomsten komt indirekt.
Toch willen we pas overstappen naar iets anders als het beter én goedkoper is, of in ieder geval niet duurder. Dat is haast niet realistisch. De enige die een uberhaupt een kans maakt om dat te doen is een ander megabedrijf dat miljarden kan investeren voordat er ooit een cent verdient wordt met een nieuwe product.

Vanuit het individu is dat begrijpelijk maar als maatschappij hebben we onszelf er maar mee. De enige manier om er mee
Zou dit een fatale klap kunnen zijn voor Dropbox? Een tijdje terug hebben ze ook al een boel mensen moeten laten gaan (nieuws: Dropbox ontslaat 500 mensen om te kunnen investeren in AI). En ze hebben m.i. ook niet bepaald meer een unique selling point in hun services.

Pivot, of helaas toch onderweg naar een ondergang?
Ik hoop het in godsnaam niet, wij gebruiken het hier zakelijk en ondanks alle nukken van Dropbox (geen ondersteuning voor symlinks, nog altijd geen goede ondersteuning van de meest recente fileserver api op MacOS, zeer karige features op de command-line versie) is het de enige fatsoenlijke dienst met onbeperkte opslag en goeie rollback functionaliteit bij file-changes en verwijderingen. Dus tot er wat beters langskomt, zijn we hier behoorlijk afhankelijk van Dropbox.
Ik ben recent toch over aan het gaan naar zelf hosten, misschien is dat zakelijk ook wel verstandig? Ik heb nu een directe, encrypted VPN verbinding naar alleen mijn NAS (overal bereikbaar) en gebruik een drive applicatie alla dropbox (minder toeters en bellen wellicht). Uiteraard wordt het dan wel van belang de dedicated server van backups te gaan voorzien. Mogelijk wel duurder op de schaal van een zaak, maar uiteindelijk nooit overgeleverd zijn aan wat de externe partij verzint.
We hebben hier nu 42,6TB in Dropbox staan, en dat is dus los van "oude versies" die we nog terug kunnen halen. Een aanzienlijk deel hiervan zou best in een soort cold storage kunnen, maar ondanks dat denk ik dat het nog best een prijzig verhaal wordt om dit zelf te gaan hosten. Zeker als je bedenkt dat we nu ongeveer € 15 per maand per user betalen, dat is natuurlijk peanuts als je kijkt naar wat je er voor krijgt.
Is het niet vooral de initiële kosten? Ik denk dat als je eenmaal volledig over bent op zelfhosten, de kosten lang niet meer zo hoog zullen zijn. Je moet alleen even door de initiële investering heen.
Totdat het niet meer werkt natuurlijk. Zeker ook als dit betekend dat klanten bijvoorbeeld niet meer bij hun data kunnen.

Zeker Dropbox en Wetransfer worden volgens mij veel gebruikt door allemaal media bedrijfjes om grafische bestanden etc uit te wisselen.
1 iemand die er halftijds mee bezig is kost meer.

Dan heb je het nog niet over aankopen en vervanging
Zakelijk alleen best wel complex en de vraag is of je dit wel zou moeten willen zelf hosten.

Je moet het ook onderhouden en bijvoorbeeld al het beheer en integratie zelf regelen. Backup, DR, HA komen ook allemaal lang.

Dit is natuurlijk allemaal mogelijk, maar dit moet vanuit het gedachtegoed komen, niet vanuit een technische verwachting.
Als je zelf het beheer en onderhoud kan doen wel. Zodra je mannetje daarvoor wegvalt moet je outsourcen en de prijzen daarvan waren een paar jaar terug al niet grappig.
Je kan als je zelf gaat hosten ook kijken naar tools waarbij je per user betaald ipv per opslag. De opslag zelf kan je dan goedkoop naar gaan shoppen, bijvoorbeeld VPS/Amazon. Zelf hosten op een Cloud provider kan dus een voordelige optie zijn. Kijk vooral eens naar Filerun. Ik gebruik het prive (via Docker) maar het is echt veel krachtiger, veel meer opties dan een Google Drive of Dropbox. Met ondersteuning voor dingen als OnlyOffice, LibreOffice, Google Docs, Office365 etc.
Wij gebruiken Google Workspace en hebben 146 TB aan data (wij maken o.a. veel video) . Kost 20 euro per medewerker per maand en krijg je een hoop extra's bij.

Backup van Backupify (Datto)...

En je hebt alle kantoorautomatisering.
Heb je naast Dropbox de data momenteel ook offline staan?
De data die "belangrijk" genoeg is wel ja :)
Dus mocht de data die nu alleen op Dropbox staat verloren gaan op 1 of andere manier heb je geen probleem?
Probleem: nee. Irritatie: ja ;)

Hoezo?
Minder data opslag kost natuurlijk minder. Data die je niet nodig hebt zou je wellicht zelf offline kunnen bewaren om kosten te besparen?
Ja, maar het is ook gemak. En zoals gezegd: bij Dropbox is de opslag onbeperkt.
hoe dan? wat doet dropbox wat je zelf niet kunt hosten/beheren (en of naar eigen hand kunt zetten?)

prive; prima, niet voor iedereen eenvoudig te maken

zakelijk; beetje tweaker draait toch zelf zo'n hosting pakketje (zodat je geen 3rd party afhankelijkheden hebt) zeker voor je bedrijf wil je dit toch zelf in beheer houden?

//edit; zie ook publicatie vandaag; https://www.nsa.gov/Press...argets-to-collect-intell/

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 27 juli 2024 14:40]

Zeker als bedrijf, wil je zo min mogelijk gezeur hebben.

Ik gebruik geen dropbox, maar onedrive en ik zou echt hier zelf niets anders voor willen hebben draaien.
Ik kan mijn tijd wel beter besteden.
kan op gezeur lijkt me juist groter wanneer je afhankelijk bent van de ontwikkelingen van je externe partner/leverancier; zie wat er rommelt bij dropbox, twitter eva

zeker je data/documentjes wil je zonder gezeur hebben [..] je kunt prima een unattended file host hebben draaien (intern/vpn etc.)

voor nextcloud ofzo;

'unattended_upgrades' => [
'blocked' => [
'unattended_upgrades',
],
],

die kun je prima draaien zonder hoofdpijn/gezeur :+ maar goed, voor iedere situatie is wel een geschikte oplossing te bedeken :)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 27 juli 2024 14:40]

Ik zou niet zo graag mijn zakelijk data in DropBox zetten. DropBox deelt met aardig wat partijen vertrouwelijke gegevens. https://help.dropbox.com/nl-nl/security/privacy-policy-faq

En was er ook niets iets met DropBox dat afbeeldingen die gebruikers erop zetten, eigendom van DropBox worden, of is dat een fabeltje?

Overigens is het mij ook niet duidelijk hoe OneDrive omgaat met vertrouwelijke gegevens.
Ik zou niet zo graag mijn zakelijk data in DropBox zetten. DropBox deelt met aardig wat partijen vertrouwelijke gegevens. https://help.dropbox.com/nl-nl/security/privacy-policy-faq

En was er ook niets iets met DropBox dat afbeeldingen die gebruikers erop zetten, eigendom van DropBox worden, of is dat een fabeltje?

Overigens is het mij ook niet duidelijk hoe OneDrive omgaat met vertrouwelijke gegevens.
OneDrive is HIPAA/GDPR compliant, mits je de zakelijke versie gebruikt.
*Alles* moet GDPR compliant zijn, ook consumenten spul (of misschien *vooral* consumenten spul, aangezien GDPR daarvoor bedoeld was). Het is tenslotte wetgeving, die is niet optioneel om je wel of niet aan de wet te willen houden.
Beetje laat, maar nog bedankt voor je reactie.
Rollback kun je ook realiseren met online backup, bv van iDrive.
Zet onbeperkt maar tussen haakjes. Als je een groot bedrijf bent en een paar duizend mensen die TB's opslaat, gaan ze wel de prijs verhogen en wijzen ze dat 1PB niet evenredig is met de overeenkomst van "onbeperkt".

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 27 juli 2024 14:40]

Sure, maar voorlopig is dat bij ons nog geen issue.
Ik kan me niet voorstellen dat het verliezen van de mogelijkheid om Google bestandformaten te kunnen bewerken, de fatale klap voor Dropbox wordt. Bovendien is het de laatste tijd een trend dat de grote Techbedrijven ontslagrondes houden. Geen idee hoe Dropbox voor particulieren stand houdt, maar Dropbox Business loopt goed. Ik zie hier bijvoorbeeld alleen maar groeiende gebruikersaantallen: https://www.wallstreetzen.../us/nasdaq/dbx/statistics

Enkele USPs voor Dropbox (Business):
  • Delta save: Bij (kleine) wijzigingen in enorme bestanden worden alleen de veranderde bytes verzonden (Google en M365 doen (of deden dit tot voor kort) dit niet. Bijvoorbeeld bij werken met enorme CAD bestanden is dat heel fijn.
  • LANsync, waarbij op het netwerk direct gesynced wordt, dus niet alle werkstations naar de cloud heen en terug bij elke bestandswijziging. Scheelt bandbreedte en tijd
  • Niet locked in aan een dienst zoals Google Workspace of Microsoft 365 (en toch prima met active directory te koppelen)
  • Teamshares zijn sneller/eenvoudiger in te richten vergeleken met de M365 Sharepoint jungle
LANSync klinkt leuk, maar moet je toevallig wel op het zelfde UPD broadcast domain zitten.

Zeker icm remote werken of andere locaties, klinkt dit voornamelijk als een leuk marketing praatje. Ik denk dat de winst betrekkelijk laag zal zijn.
Het werkt prima als je wel op hetzelfde netwerk zit. Toevallig heb ik vorig jaar voor een klant (met helaas niet een hoge upload beschikbaar) tests gedaan met zeer grote bestanden. LANsync samen met Delta werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 27 juli 2024 14:40]

LANSync klinkt leuk, maar moet je toevallig wel op het zelfde UPD broadcast domain zitten.
Klopt. De meest collega's die naast elkaar zitten zullen dat "toevallig" ook hebben.
Als ik een video van 15GB upload, dan kan mijn collega die netjes over de LAN vanaf mijn PC trekken, ipv. dat dat 'uit de cloud' moet komen.
Zeker icm remote werken of andere locaties, klinkt dit voornamelijk als een leuk marketing praatje. Ik denk dat de winst betrekkelijk laag zal zijn.
Als je op afstand werkt dan zul je inderdaad weinig hebben aan LAN synchronisatie, wat een verrassing..

De feature heet dan ook LANSync..
Klopt. Alleen als je dan weer met laptops op wifi werkt, dan gaat die 15GB video wel 2 keer over het wifi netwerk en belast mijn laptop weer extra.

Ieder voordeel, heeft zijn nadeel, en ieder nadeel, heeft zijn voordelen.
Wellicht is het 1/1000ste van 'death by a thousand cuts'?
Ik hoop het niet want ik vind DB toch een beetje een OG daddy.
Zou voor mij wel de doorslaggevende factor zijn en de hoofdreden waarom ik nog steeds Google Drive gebruik. Vrijwel al mijn documenten staan gesynced op Google Drive vanwege het kunnen bewerken vanuit Drive dmv Google Docs/etc..
Ben benieuwd hoe ze 'AI' gaan toevoegen zonder hun basisvoorwaarden op de schop te gooien, zij lezen nooit je documenten, ik denk dat AI geen enkele toegevoegde waarde zal hebben zonder te weten met welke documenten je aan het werk bent.

Gros van de mensen die wij nog hebben met dropbox gebruiken dat ding echt nog als dump&share, ik zie nog bar weinig meerwaarde dan behalve naamsbekendheid en gebrek aan eigen sharebox oplossingen.
Maar AI is de oplossing voor elk probleem! Aldus elke CEO/COO om maar hun shareholders tevreden te houden.

Dropbox is en zou eigenlijk een simpele oplossing moeten zijn. Je gooit er bestanden op, die deel je met andere. Je bestanden zijn overal beschikbaar. That is it. Wat kan AI hier aan toevoegen? Ik zie hier geen usecases in. Het enige wat ik kan bedenken maar of dat de manier is om het te doen is een andere vraag is, zorgen dat je structuur van je mappen goed blijft. Als je een bepaald bestand hebt en je wilt die opslaan dat je dan een goede suggestie krijgt met de locatie.
Dropbox werkt samen met Kobo (van de e-readers), net als Pocket (van Mozilla Firefox). Dat is echt een meerwaarde.
Waarom de verandering plaatsvindt en welke van de twee partijen, of beide, deze initieert, wordt niet vermeld in de e-mail die gebruikers het afgelopen weekend hebben ontvangen.
Lijkt meer op een overeenkomst van vijf jaar die niet meer verlengt wordt.
Zulke overeenkomsten worden doorgaans aangegaan met de aanname van verlenging, dus er is wel degelijk sprake van het initiëren van een verandering.
Je kunt niet 100% vertrouwen op een aanname. Dat is zoiets als een telefoon kopen met de belofte dat er nog wel een update zal komen om bijvoorbeeld de camerasoftware te verbeteren. Uitgaan van een aanname is sowieso slecht, maar dat er sprake is van een verandering op basis van iets wat je dacht dat zou gebeuren is gewoon onjuist.
Waarschijnlijk is één van de twee een gierige krent die mee wil liften op de graaiflatie.
Ik denk dat ze voor persoonlijk gebruik al lang en breed zijn ingehaald door bijvoorbeeld Onedrive in combinatie met Office 365.

Je krijgt bij een basic dropbox account maar een paar GB opslagruimte, mag maar op een paar devices de app installeren (was vroeger niet zo!) en de betaalde variant kost je minstens 10,- per maand.

Ok, je krijgt dan wel 2TB aan opslagruimte, maar voor 99,- per jaar heb je een office 365 family pakket waarbij 5 personen élk 1tb opslagruimte krijgen én office op 5 devices mogen gebruiken.
Die 99 Euro is alleen al je het via MS aanschaft. Je kunt voor 70 Euro een jaarabonnement kopen via andere partijen.
Maar je hebt gelijk, ik gebruik DropBox eigenlijk nooit meer actief. Ze werden veel te onhandig, duur en drammerig.
Office 365/Onedrive en Google Suite zijn veel betere deals voor de gemiddelde gebruiker.

Technologisch is Dropbox echter nog steeds overduidelijk beter, met meer features, die sneller werken, minder van je systeem vereisen, etc.

Persoonlijk gebruik ik daarom ook nog Dropbox, omdat het ongelofelijk goed werkt in wat het moet doen: bestanden synchroniseren, versie beheer, en deelbaar maken van bestanden.

Professioneel heb/gebruik ik zowel Gsuite en Office365, beiden hebben nog steeds allerlei gebreken en punten die mij irriteren aan het gebruik er van. Ik stoor mij extreem aan de hoeveelheid tijd die Onedrive/Sharepoint iedere keer neemt om een wijziging / nieuw bestand te detecteren en te synchroniseren, zeker als je dat vergelijkt met Dropbox.

Desalniettemin heb je voor "hetzelfde geld", ook email, calendar, office, video bellen, etc etc. Begrijpelijk dus dat zakelijk (nouja, en wellicht ook prive) heel veel mensen voor Office 365 gaan.

In de basis is onedrive, nog steeds, gewoon een slechter product. En het kan alleen maar winnen omdat het onderdeel is van een bundel. Als Onedrive evenveel zou kosten, en een losstaand product zou zijn, dan was het een heel ander verhaal.
Anoniem: 407645 @arjan19955 juni 2023 16:18
O365 is inderdaad ook een optie voor een redelijke prijs, soms kan je een deal scoren voor 50-60 euro voor een jaar O365 Family, heb er zelf ook over lopen twijfelen. Maar ik heb maar de keuze gemaakt om niet afhankelijk te willen zijn van Microsoft en daarom een storage box van 3,50 p.m. gehaald van 1TB.

Voor de echt belangrijke data is dat voor mij voldoende en qua ease of mind fijner dan dat mijn accounts of afgenomen diensten potentieel als strong arm tegen mij gebruikt wordt door absurde prijsverhogingen en/of terms of services. Plus het enige waar ik echt interesse in heb is de storage zelf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 407645 op 27 juli 2024 14:40]

Dit nieuws lijkt me wel moordend voor bedrijven en zelfs al consumenten dat hier gebruik van maken. Als je mooi alles via die manier zit te beheren zit je nu plots met een grote migratie van documenten aan je been.
Of je zet alles over naar Drive en moet plots eventjes van je online cloud storage provider wisselen (wat met al je gedeelde links, wat met al de andere bestanden, als bedrijf nieuwe procurement starten...). Kortom een massa migratie.
Of je zet alles om in het MS formaat met mogelijke conversie problemen tot gevolg, hoe zit het met document wijzigen (want je vertrouwde op Sheets, docs enz en nu plots naar MS),...

En je krijgt maar 30 dagen de tijd :( Ik zou razend zijn moest ik gebruikmaken van die dienst.

Ik snap dan wel waarom bedrijven Microsoft zouden verkiezen in zulke zaken. Veel meer bedrijfszekerheid.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 27 juli 2024 14:40]

Weet iemand een goede Europese vervanger?

Ik zit (nog) bij Dropbox, ooit lang lang geleden een account aangemaakt en met wat referrals e.d. een paar GB opslagruimte verkregen. Ideaal voor belangrijke documenten offsite opslaan. Maar ik wil eigenlijk naar een Europees alternatief, met het oog op AVG e.d.
Zelf een Synology kopen en daar Drive op draaien.
tja, maar dan ben je zelf ook verantwoordelijk voor het onderhoud, backup, beveiliging etc.
Maar dat is bij Synology vrij simpel te regelen. Koop 2 dezelfde NAS’sen, eentje zet je aan de andere kant van het land, en met Hyper Backup regel je de rest. Easypeasy oh so cheesy.

Ik heb mijn beide NAS’sen de deur uit gedaan en vervangen voor twee linux servers, maar als je er minder verstand van hebt, of gewoonweg niet teveel aan wil sleutelen, kom je met Synology echt een heel eind.
Kost dus een hoop tijd, moeite geld om dat zo in de lucht te houden.
Je kan ook cloud-backup inkopen bij Synology
Echte beveiliging is wel een beetje duurder. Je moet oa SSL regelen (niet zo moeilijk), regelmatig scannen voor kwetsbaarheden, MFA, accounts, verbinding met OAuth, VPN etc

Synology doet veel van die dingen gewoon niet en is bedoeld voor huis-en-tuin niet voor bedrijfsgebruik. Uit eigen ervaring weet ik dat die krengen niet schalen voorbij 10 gebruikers of je moet al naar hun “rack” systeem dat peperduur is en helft de functies van een degelijke NAS.

En het is moeilijk om te schakelen omdat een sync naar een 3rd party platform dagen kan duren omdat de 5 jaar oude Atom processor of de 4-core Xeon in hun Pro systemen respectievelijk nog geen Gig of 10Gig kunnen vullen.
Inderdaad, doe ik sinds kort ook en erg tevreden over. Wel zorgen voor backups van je nas. :)
Ik gebruik koofr. Zeer tevreden.

- Privacy minded
- Servers in EU
- Betaalde variant is anoniem te betalen met giftcard.
- Server side encryption standaard.
- Optioneel open source client-side encryption.
- Storage mounten als network drive zelfs met client side encryption via rclone.
- 1TB voor 60 per jaar.

[Reactie gewijzigd door nestview op 27 juli 2024 14:40]

Lifetime 1TB voor USD 120 > https://stacksocial.com/s...lifetime-subscription-1tb

Zelf ooit voor EUR 90 opgepikt.
Ik heb Dropbox al jaren geleden uit mijn workflow verbannen vanwege de algemene voorwaarden, nog voordat de AVG bestond. Ze claimden namelijk alles wat jij in Dropbox opslaat zomaar te mogen gebruiken voor onder andere promotie doeleinden en dergelijke, alsof de data van hen is. Hopelijk is dat inmiddels niet meer zo.

Een gratis Europees alternatief is er ken ik niet, tenzij je studeert of werk in het hoger onderwijs of een onderzoeksinstelling. In dat geval kan je gebruik maken van SURFdrive. Als particulier zou je eens kunnen kijken naar de STACK dienst van TransIP, dat is een betaalde dienst maar dan ben je in ieder geval niet zelf het product.

[Reactie gewijzigd door rbr320 op 27 juli 2024 14:40]

Een gratis Europees alternatief is er niet
Dat is niet waar: Cozy Cloud is volledig Europees en Nextcloud heeft Europese opslag en beiden hebben een gratis versie.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 27 juli 2024 14:40]

Cozy Cloud kende ik niet, evenmin de alternatieven die door anderen gesuggereerd worden zoals koofr. Ik zal mijn post even aanpassen wat zoals het er nu staat bedoelde ik het niet, dat ik ze niet ken wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet zijn.

Zo wist ik ook niet dat Nextcloud een gratis versie van hun hosted oplossing bood. Ik draai zelf mijn eigen Nextcloud, momenteel nog op een VPS maar ben bezig deze naar mijn eigen thuisserver te migreren, en ben erg tevreden over de stabiliteit en functionaliteit.
Een binnen Europa gehoste instantie van Nextcloud zou wellicht een optie kunnen zijn.
Heb zelf die stap ook gemaakt, en er zitten een aantal opties in die ik in Dropbox graag had willen zien, maar voor zover ik weet destijds alleen maar mogelijk waren met externe apps.

Een van die opties is bijvoorbeeld dat je het mogelijk kan maken om je opslag via WebDAV te benaderen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld apps die dit ondersteunen direct bij de opslag op de Nextcloud server, zonder dat je hiervoor handmatig hoeft te synchroniseren.
Ik gebruik Koofr.
Je hebt ook nog pCloud, waar je de optie hebt om een Europese server te selecteren voor data opslag.
pCloud of Mega zijn eventueel alternatieven.
Zelf Nextcloud hosten is natuurlijk de ultieme tweakers optie, maar mocht je daar geen zin in of tijd voor hebben dan kun je bestanden ook delen via bijvoorbeeld The Good Cloud, en documenten delen en editen met Mijn Cloud Office.
Ik zit bij The Good Cloud momenteel. Gebruik die voor back-ups, synchronisatiedingen, en dingen die koppelen aan andere software. Bedrijf uit Amsterdam op XS4ALL servers, eigen server per (betalende) gebruiker met NextCloud software (zijn official partner). Werkt erg lekker moet ik zeggen.

Heb ook Proton Drive gezien ik daar ook m'n email heb. Maar die is zo dicht getimmerd dat koppelingen met andere software niet echt werkt, en heeft nog geen desktop cliënts. Hier heb ik vooral bestanden staan die voor lange tijd bewaard wil hebben en niet vaak nodig zijn noch hoeven te synchroniseren. Proton zit in Zwitserland.

Heb ook pCloud gehad maar had veel bugs en zelfs hun WebDav integratie is aangepast waardoor het met veel niet samen werkt. Daarom juist vervangen met The Good Cloud. Kan die dus niet aanraden, maar kan wel EU gehost.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 27 juli 2024 14:40]

Oke, voor mij geen probleem, gewoon over naar MS Office formaten.
het vervelende is dat, mijn ervaring, als je een google doc omzet naar een doc(x) dat de layout in sommige gevallen veranderd.
bij sheets kan je te maken hebben met functie conversie en dat is bij complexere formules lastig (niet onmogelijk natuurlijk ;) )

dus ik kan begrijpen dat dit voor verschillende partijnen niet gewenst is

[Reactie gewijzigd door xtrme op 27 juli 2024 14:40]

dan zou ik overstappen op drive als je niet zonder Google Docs kan.

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 27 juli 2024 14:40]

Mocht de grote software spelers ook gebruik maken van OpenDocument formaten ( https://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument ), dan zou deze problematiek (en die van @xtrme ) er niet meer zijn ...

[Reactie gewijzigd door MartenBE op 27 juli 2024 14:40]

Officieel ondersteunen ze het wel maar gebruiken ze het niet in de standaard formaten. Waarschijnlijk ondersteunen ze het omdat het moet, niet omdat ze dat zo graag willen.
Daarom maken de grote spelers geen gebruik van dat formaat.
</zwartgallig op maandag morgen>
Nou, ik heb anders door de jaren heen genoeg problemen gehad met odt-bestanden. Ook met docx-bestanden, daar niet van. Dus ik zie odt niet als de oplossing.
het werk met je bestanden gestroomlijnd wordt
Whahah wat een slecht excuus.
Ik gebruik zelf sinds 2011 Dropbox (Basic). Vroeger kon je met wat truuckjes (zoals een studentenmail gebruiken, dropbox volgen op socials, een foto uploaden) gratis opslag krijgen, waardoor ik tot op heden 25gb opslag heb. Voor het opslaan van wat basiszaken is dit voor mij voldoende.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 27 juli 2024 14:40]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.