EA stopt verkoop Battlefield 1943 en Bad Company 2, sluit servers eind dit jaar

Electronics Arts verwijdert vanaf 28 april Battlefield 1943, Battlefield: Bad Company 1 en 2 en Mirror’s Edge uit digitale winkels. Vervolgens worden de onlinecomponenten van deze games op 8 december gesloten.

EA meldt dat het schrappen van de vier games uit de digitale winkels betekent dat ze niet langer zijn aan te schaffen en dat dit als voorbereiding dient voor het sluiten van de onlinediensten van de titels. Bad Company 1 en 2 en Mirror's Edge blijven nog wel speelbaar, al zal dat vanaf eind dit jaar dus beperkt zijn tot de offlineonderdelen zoals de singleplayercampagnes.

De uitgever zegt dat de Battlefield-games en Mirror's Edge een 'speciaal plaatsje in ons hart' hebben, maar dat men nu uitkijkt naar het creëren van nieuwe herinneringen. EA zegt dat de focus nu wordt verlegd naar de huidige en toekomstige Battlefield-ervaringen.

Battlefield 1943

Battlefield 1943 was de derde titel uit de Battlefield-reeks en kwam in 2009 uit als digitale game voor alleen de PlayStation 3 en Xbox 360. In de shooter staat de strijd uit de Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan tussen de Amerikanen en Japan centraal, waarbij onder meer het speelveld Wake Island populair was.

Bad Company verscheen in 2008 en werd in 2010 opgevolgd door deel 2. Beide delen bevatten een singleplayercampagne met de nodige actie en humor, maar zijn ook bekend van het mutiplayergedeelte. Dankzij de Frostbite-engine was het speelveld in grote mate kapot te schieten en zeker Bad Company 2 werd geroemd om de graphics, het geluid en de intense actie.

Beeld van de singleplayer van Bad Company 2

Door Joris Jansen

Redacteur

21-03-2023 • 18:16

107 Linkedin

Submitter: T-Junkie

Reacties (107)

107
105
65
1
0
30
Wijzig sortering
Mirror's Edge wordt niet van de store gehaald, was een error:

https://twitter.com/Battlefield/status/1638266357933301760
De "winkel" en een "fout", bedoel je.
Bad Company 2 was fantastisch, gaan ze nooit meer evenaren.
Inderdaad, erg veel plezier beleefd aan BC2. Zeker met de destruction van gebouwen tijdens MP. Huis op strategische plekken met C4 bekleden, wachten op een enemy squad en boem.
Met je maatje op een quad, vol c4, kamikaze richting een tank, grootste lol gehad met de boys op tweakers hier. Vroeger was alles beter :+ maar zelden nog zo veel plezier beleefd met gamen.
Heerlijk, in battlefield 3/4 heerlijk van genoten hahah wat een tijd!
Een beetje goede tanker had daar geen problemen mee. :P Ik had wel eens potjes dat mensen met een quad helemaal gefrustreerd raakten omdat ze het hele potje 0x hun quad succesvol tot ontploffing konden brengen. Ik vond het altijd vermakelijk, van die onetricks.

Wat lastiger was: iemand die mijnen in het water legde. Die waren amper te zien.
BF1942 zo genoten tijdens Netwerkparties..

Gelukkig is die nog steeds te spelen zonder online servers, en gewoon als multiplayer op het netwerk.
Heerlijk en leuk
kan dit niet meer met BF 2042?
Sterker nog... om de Battlefield franshise te redden moeten ze toch echt met een oldskool BF op de proppen komen met hedendaagse graphics, wat oldskool maps en natuurlijk nieuwe maps. Gewoon simpel met classes en Rush en Conquest zonder al die poespas van BF2042. Wat een blammage was dat zeg. Het is zo simpel maar toch wisten ze het wéér te verneuken bij EA.
sinds de laatste updates is 2042 al een pak beter geworden, maar mijn favoriet blijft toch ook bfbc2, die sfeer hebben ze nog niet kunnen evenaren
Eens, ik heb de game onlangs pas opgestart op de PS5 (want in PS+ Extra) en moet zeggen dat de multiplayer me wel goed beviel. Ik vond het een echte Battlefield ervaring.
Vertel het de aandeelhouders :+
Ik wilde letterlijk schrijven: Bad Company 2 is nog steeds niet geëvenaard.

Echt 1 van de beste/leukste battlefield games. Ik heb dit al heel veel mensen horen zeggen.
geef mij maar bf2, dat vond ik de beste met die waanzinnig goede mappen
BF2 nog zeer actief hoor, te spelen via bf2hub.
Je krijgt zelfs je oude rank terug, ze hebben alle data van EA gekregen...
ja heb nog keer geprobeerd dat zo te spelen, maar had toen teveel bugs
Vanaf halverwege '22 geen problemen meer gehad. Alle maps zonder problemen..
Ja echt fantastisch, ook de Vietnam DLC was echt geweldig. Battlefield 3 was ook geweldig, helaas is 2042 totaal niet te vergelijken met deze games.
Indeed! Wat mij betreft ook de beste 'BF' ooit.
Inderdaad, bfbc2 zal nooit worden evenaren. Op mijn best kon ik in mn eentje een squid aan. Mooie tijd! Veel uren aan gespendeerd toen :)
Wat mij betreft een van de laatste echt goede Battlefields.
Nostalgie ten top. Niet overmaats grote mappen, maar een zorgvuldige layout op medium schaal. Toen deden ze nog aan level design.
Ik doe nog steeds samen met mijn broertje en zoontje en soms met zijn drieen tanks busten. We jagen op vijanden en vooral op tanks :)
Dat was ook mijn eerste gedachte, die game was echt top! Geen van de BF games erna heeft dit kunnen overtreffen.

Als er dan iets een remake waardig was, dan was het wel die game.
Ik vond dit denk ik de beste battlefield die er is. (Battlefield bad company 2) Ik ben destijds ook een clan gejoined. Echt veel plezier aan beleeft. Vooral met voice chat op teamspeak en zo elkaar helpen. Bijvoorbeeld tracer dart schieten op een enemy en dan weer iemand van de clan met een carl gustav waarna die raket bij de enemy boven op z’n kop komt. Heerlijk. Of shotgun met slugrounds across the map. Je kon ze gewoon op een berg in de verte killen als ze gespot waren. Want dan kwam er een rood of oranje driehoekje boven hun kop. Ook dwars door het bos heen zag je die driehoek als ik mij goed herinner.
Soms teammates (perongeluk raken als ze voor je liepen met een tracer dart) waardoor ze een rode stip zagen als ze aim down sight deden. De mappen zijn ook echt mooi gemaakt.
Of assault class met noob tubes, de class die ook de ammo box had. Soms ongebalanseerd maar wel leuk. Of medic class met AED (defeb) zaten ze met zijn drieën te campen. Allemaal een medkit naast zich en allemaal een lmg met 100 kogels. Was amper te doen om ze allemaal te killen. Als je er 1 levend lied dan werd die net zo goed weer gerivived.
Wat was dit een geweldig spel. Helaas dat er een eind aan komt. Maar mijn goede nostalgische herinneringen zullen hopelijk nog blijven. Maar jaren later was het toch anders dan de begin jaren. Volgensmij hadden ze de mappen groter gemaakt. (Door borders te verplaatsen naar buiten) en en grafische upgrade.
BFV en daarna BFBC2 inderdaad <3
Battlefield kan ik nog een beetje begrijpen. Dat zijn hoofdzakelijk online spellen, het verkopen als er geen servers zijn is niet altijd even handig. Maar zelfs dan zou je gewoon willen dat het te koop blijft, en dat je gewoon zelf een server kan aanzwengelen. Oudere Battlefield spellen zijn ook te koop. Ik heb 1942, Vietnam, en 2 wel hier in de la liggen. Gamespy werkt misschien niet meer, maar daarvoor bestaan er ook wel gewoon alternatieven.

Mirror's Edge vind ik nog raarder. Dat is een puur singleplayer spel. Daarvan wil je al helemaal dat het beschikbaar blijft. Zonder servers is die even goed speelbaar.

Hierom is piraterij dan ook noodzakelijk. Elk spel moet te downloaden zijn, en blijven. En het mag van mij overal wet worden dat abandonware verspreiden volledig legaal is.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 21 maart 2023 18:26]

Tegenwoordig met al die match making servers van de publisher zorgt ervoor dat ze uiteindelijk er mee stoppen. In de oudere titels zoals bf2 en bfv had je nog dedicated servers die iedereen kon starten. Waarschijnlijk zijn ze nog steeds te vinden.
Ja, dat is ook erg jammer. Het zou altijd mogelijk moeten zijn om op een andere manier te verbinden.
Zal fijn zijn als ze server software vrijgeven in plaats van een game te laten vergeten.
Hoogstwaarschijnlijk bouwen ze nog steeds verder op dezelfde backbone als toen, dit zullen ze dus niet zo snel vrijgeven vrees ik
Bij bf2 is alles vrijgegeven door EA, zelfs de ranking data. Dus als je via bf2hub gaat spelen (mits je je wachtwoord nog weet) krijg je zelfs je oude rang terug met alle achievements.
Correct, voor BF1942 zijn nog altijd dedicated servers actief. Op een vrijdagavond spelen er zo'n 200 tot 300 mensen.
Dat is gezien de leeftijd en support vanuit EA erg netjes.

Voor Battlefield Heroes & BFPlay4Free zijn ook projecten opgezet om de spellen weer nieuw leven in te blazen.
Er is echter geen support vanuit EA voor 1942. Die is al jarenlang geleden gestopt, in 2014 (zo snel geen betere bron).

Nadat de master server offline gegaan was kon in principe niemand meer Battlefield 1942 online spelen. Toen is een initiatief gestart door de community om een nieuwe master server op te zetten. Wat naar mijn mening toont hoe belangrijk het is als de community zelf nog de mogelijkheid heeft om servers te hosten. Zonder de beschikbare tools had je al bijna 10 jaar geen Battlefield 1942 meer kunnen spelen via het internet.
Als je in dezelfde wet dan ook gelijk laat optekenen dat alfa romeo ook alle classics blijft verkopen teken ik gelijk je petitie. :Y)
Zit wel een klein verschilletje tussen. In principe zijn de (marginale) kosten voor EA om een extra kopietje van een offline game te maken vrijwel nihil (tenzij er sprake is van licenties van beperkte duur die heronderhandeld moeten worden, wat bij muziek in Rockstar-games al meermaals gebeurd is, en misschien wat royalties) - het enige wat ze even hoeven te doen is wat nieuwe serienummers genereren en een beetje bandbreedte en schijfruimte beschikbaar stellen. Alfa zou daarentegen complete fabrieken voor oude onderdelen draaiende moeten houden - dat is toch fors duurder.
En voor Alfa zijn dan wel weer aftermarket onderdelen verkrijgbaar waardoor ze blijven rijden. Weliswaar niet origineel, maar toch.
Elk spel moet te downloaden zijn, en blijven. En het mag van mij overal wet worden dat abandonware verspreiden volledig legaal is.
Oh, dit vind ik wel interessant. Waarom moet elk spel te downloaden zijn? Als ik als indie ontwikkelaar een spel besluit te stoppen, waarom moet ik dan wettelijk verplicht worden om het tóch aan te blijven bieden? Heb ik zelf niks te zeggen over mijn eigen product?

Niet dat ik nou echt toejuich dat games uit een online winkel gehaald worden, maar ik ben benieuwd naar je argumenten waarom dit een wettelijke verplichting zou moeten zijn. Als leverancier heb je gewoon het recht je product uit de schappen te halen, ook als het digitale schappen zijn.
Ik ben het oneens met het hele fundament dat het uit de schappen mag kunnen gaan.

Dat wil niet zeggen dat ik actieve support verwacht. Maar ook software en games vervullen een moderne cultuurhistorische rol die bewaard moet blijven. Er zijn hele bewegingen rondom games en ook hardware preservering. Mensen willen soms terug naar waar het is begonnen. Of "het" in die zin nu een eerder deel van een serie is of van de algehele geschiedenis van gaming. Niet voor niets heb ik een vitrinekast met spelcomputers en zelf een oude Friden EC-130 uit de tijd dat video games nog een fantasie waren.

Dat wil niet zeggen dat je eeuwig moeite en geld in een oud spel hoeft te steken. Gooi het op een torrent of usenet of Mega of waar dan ook, is het wat mij betreft ook goed. Hoef je er daarna niet meer naar om te kijken. Maar doelbewust mensen ervan weerhouden om terug te gaan slaat nergens op.
Hierom is piraterij dan ook noodzakelijk. Elk spel moet te downloaden zijn, en blijven. En het mag van mij overal wet worden dat abandonware verspreiden volledig legaal is.
Helemaal mee eens, maar abandoneware legaal brengt wel degelijk risico’s met zich mee: viri die zo verspreidt worden, computers die bepaalde games niet goed meer draaien en mogelijk de merknaam schaden, of heel simpel een buggy game versie die pc’s laat crashen. Dus dan is het misschien beter om gedoog beleid toe te passen ipv gelijk legaal te maken. Zelfs vandaag de dag denk ik dat mensen te gretig een spel willen spelen bijvoorbeeld. Bij gedogen kan men op zich nog zeggen van “tja, had je maar niet zomaar moeten downloaden”.
Volgens mij had de eerste Mirrors Edge leaderboard die vast door fanatieke speedrunners gebruikt werden. De tweede had volgens mij Challenges of iets dergelijks om andere spelers uit te dagen. Echt boeiend waren de online mogelijkheden niet.

Wilde de tweede toevallig van de week weer eens opstarten op de PS4.
Mirror's Edge vind ik nog raarder. Dat is een puur singleplayer spel.
Als het gaat om Catalyst heb je de online speedrunner scoreboard en open world multiplayer competities. Jammer dat de twee spellen niet al te goed verkocht worden, de single player is echt kicken als het gaat om gameplay. Zoiets heeft geen enkel ander spel (ook wel logisch).
En gelukkig zijn beide ME spellen gewoon offline speelbaar.
1943 was volgens mij een arcade game op xbox 360 met minimale content, volgens mij 3 maps in roulatie. Maar echt zo'n geweldig spel, had er destijds ruim 800 uur inzitten. Stond ergens top 10 qua score in de leaderboard #nolife #whocares
Klopt en je had ook nog Vliegtuig only modus. Was ook echt té gaaf.
Ik had er ook bizar veel uur in zitten. Spel smaakte enorm naar meer, helaas kwam er nooit een volwaardige 1943.
Erg tof ja. Jammer dat ie niet meer content heeft gekregen ook. Verder was de 1943 soundtrack net iets mooier dan de originele 1942 soundtrack omdat ie wat voller klonk en iets beter afgewerkt.
Ik speel dit nog steeds regelmatig op de PS3. Er zijn nog altijd volle servers en nog steeds leuk om dit te spelen voor de old school BF ervaring. Erg jammer dat de stekker hieruit gaat :(
Weet nog dat ik hem gepre-orderd had voor de PC, maar nooit uitgekomen en geld terug. Was een raar spel, alsof ze hem niet wilde maken ofzo.
Top 10 van de 10 actieve spelers? ;)
Dat je de boel offline haalt na zoveel jaar kan ik me nog wel in vinden. Het zou ze wel sieren om ervoor te zorgen dat de MP van deze games nu door modders / derden zou kunnen worden voorgezet.
Er zijn al modded servers, maar weet niet of deze nog blijven bestaan als EA de stekker er uit haalt.
Voor BF3 heb je Venice Unleashed, totaal onafhankelijk van EA buiten activatie van de game.

BFBC2 heb ik nooit echt op PC gespeeld (wel aangeschaft veel later, destijds vooral gespeeld op console). Maar volgens mij kan je er nog ouderwets mee direct connecten naar servers.
Idd, en de community servers op BFBC2 zijn echt insane soms, je moet het ervaren, moeilijk om te omschrijven, maar wel leuk!
BFBC2 heeft een project van dezelfde ontwikkelaars als VU genaamd Project Rome. Waarschijnlijk komt er in de loop van het afsluiten van de MP servers meer aandacht richting dat project.
Ik denk dat de online communities een soort standaard implementatie moeten maken waar gamedevs gebruik van kunnen maken om de servers naar te offloaden. Natuurlijk is elke game anders, maar als je al de serverbrowser of een quickmatch/private match kunt offloaden volgens een standaard, kun je er wel veel meer mee doen en is het ook voor modders niet zo moeilijk meer.

Maar ik denk dat het probleem vooral in de kosten zit om dergelijke zaken te implementeren. Ik vind zelf dat dit gewoon onderdeel moet zijn van je strategie om het op den duur te offloaden (geef een optie om de master server in te stellen en je kunt al heel snel iets aan de community overlaten). Maar devs beginnen er pas aan te denken zodra alles al plat moet gaan en er is dan geen budget meer om een mooie oplossing te geven. Terwijl er met wat hulp best goede tools kunnen worden gemaakt om zelf die dingen op te zetten.

Alleen al voor lanparties is het welkom als niet alles online hoeft te gaan.
Ze kunnen beter stoppen met de verkoop van Battlefield 2042... dat zou minder omzet schelen :+
Recentelijk nog gespeeld dan? Het is bij lange na niet meer het spel dat het was bij release namelijk. De servers zijn behoorlijk bevolkt en ik haal behoorlijk wat plezier eruit.
Zitten er nog steeds bots in? Wordt Portal nu actief gebruikt en kan je bijv. makkelijk een volle 1942 server spelen?
Zitten er nog steeds bots in? Wordt Portal nu actief gebruikt en kan je bijv. makkelijk een volle 1942 server spelen?
 • Ik ben nog nooit bots tegengekomen in een multiplayer match, dat zou kunnen gebeuren op het moment dat de server niet voldoende gevuld is maar nog nooit gezien dus. Als je graag een potje tegen bots speelt kan dat overigens wel.
 • Portal wordt actief gebruikt, maar geen idee of dat in dezelfde mate is als de andere spelonderdelen (want ikzelf doe niet zoveel met portal)
 • Helaas nog geen serverbrowser, die is inderdaad nog missend
Nee, ik prefereer het beste spel allertijden: BF1.
Hoop tot op de dag van vandaag nog steeds op een vervolg op bad company 2, enkel en alleen al vanwege de singleplayer.

Buiten de singleplayer was die game ook enorm goed!
Hoop tot op de dag van vandaag nog steeds op een vervolg op bad company 2, enkel en alleen al vanwege de singleplayer.
"No, no, no. He'll just send some special-ops douchebags with pussy-ass heartbeat monitors on their guns instead of us."

Dat was in BC2 een sneer naar de Call of Duty Modern Warfare-serie. Het is geweldig wanneer een spel zichzelf niet zo serieus neemt. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 maart 2023 07:33]

Wat een schat aan games en bedankt aan alle mensen die de taak van deze bedrijven overnemen en het beschikbaar zullen houden voor ons. Zal vast wel weer een mp mod komen (als die er al niet is).

Zo speel ik nu weer Mohaa online voor de nostalgie.
Anoniem: 1664360
21 maart 2023 18:21
Zijn toch nog wel 2 beste games

Helaas maar ook wel weer iets goeds :)
Zo heb ik toentertijd niet nogal wat afgespeeld zeg. Voor mij toch wel de games welke een inkijkje gaven in wat er zou kunnen hebben afgespeeld toen. Kreeg een kleine deja vu bij het lezen van dit artikel. Wist niet eens dat het nog online was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee