TP Vision kondigt Philips-oled-tv met micro-lens array aan

Tv-maker TP Vision heeft zijn eerste oled-tv met micro-lens array aangekondigd. De nieuwe beeldschermtechnologie zit ook in nieuwe tv's van LG en Panasonic en komt van LG Display. De techniek moet een hogere helderheid en een lager stroomverbruik mogelijk maken.

Het gaat om de OLED+908, zegt TP Vision. De tv komt in varianten met 4k-schermen van 55", 65" en 77" en komt door de toevoeging van mla tot een maximale helderheid van 2100 candela per vierkante meter, zo claimt de fabrikant. Dat is hoger dan eerdere tv's van het merk. Hoe groot het verschil in stroomverbruik op lagere helderheden is, zegt de fabrikant niet. Een mla-paneel moet het stroomverbruik terugdringen.

Mla voegt een extra laag aan die panelen toe, waarmee het interne verstrooiing van licht binnen het substraat van het paneel tegengaat en een groter deel van het licht daadwerkelijk richting de kijker wordt uitgestraald. Dat betekent bij gelijke elektrische input dus meer lichtopbrengst, terwijl de kijkhoek van de schermen er niet onder te lijden heeft.

De tv krijgt ook een P5 AI-processor mee die een lichtsensor aanstuurt om de kleurtemperatuur van de kamer te meten en het beeld en Ambilight op aan te passen. De tv draait op Google TV OS en komt in het najaar uit voor een nog onbekende prijs.

Er komt ook een goedkopere versie in de vorm van de OLED808, die geen mla-scherm heeft en daardoor tot een maximale helderheid van 1000 candela per vierkante meter komt bij de varianten met 55", 65" en 77". Er komen ook een 42"- en een 48"-variant, maar hoe helder die kunnen, zegt de fabrikant niet. De kleinste versie van 42" krijgt ook minder krachtige luidsprekers, namelijk 50W in plaats van 70W. De OLED808 komt in mei uit voor nog onbekende prijzen. Later in het jaar komt er ook nog een OLED708, maar daarover zegt de fabrikant niets.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-02-2023 • 20:24

85 Linkedin

Reacties (85)

85
84
39
5
0
29
Wijzig sortering
Is de processor dit keer wel snel genoeg om deze tv aan te kunnen bevelen? De oled803 die ik een tijd geleden kocht kan bijvoorbeeld niet het menu openen bij 4K HDR playback zonder dat het geluid gaat haperen. Bij bepaalde zeer donkere grijstinten komt er een raar gradient banding effect wat tussen absoluut zwart en bijna zwart in zit, een beetje zoals meerdere oude inkjetprinters in de 90's dat hadden. Geweldig mooi paneel maar de software-aansturing eromheen verpest het helaas.

Ben benieuwd naar de reviews en hoop dat dit ook goed wordt meegenomen, want de ambilight is wel enorm fijn en een dikke aanrader.
Er zit zeer waarschijnlijk de nieuwe MediaTek Pentonic 1000 chip in. Dat betekent wederom niet 4 HDMI 2.1 poorten bij Philips, maar slechts 2: https://www.youtube.com/watch?v=DN5k1LiDiYQ&t . Prestaties zullen verder wel wat verbeteren, maar deze chip blijft een achilleshiel naar mijn mening. Deze chip gepaard met redelijk slecht geoptimaliseerde software is voor mij de reden om geen Philips OLED te halen.

[Reactie gewijzigd door stin00 op 7 februari 2023 21:45]

Ik blijf het vreemd vinden dat in de TV Reviews er geen 'soepelheid' van het software element zit.
Ik denk dat er best wat te kwantificeren valt hoelang het duurt om:

- Tijd van standbye tot het zachter kunnen zetten van de volume.
(niets frustrerender dan de kinderen die de TV te hard hebben gezet, ze liggen op bed, jij zet de TV aan en het geluid blert 10 seconden lang door het huis)
- Het zappen van 10 kanalen via de CI+ module
- Vanuit menu naar eerste aanbeveling Disney / Netflix afspelen
- Vanuit beeld via CI+ module naar functie om helderheid aan te passen.

Verder valt het me op dat merken extreem inconsistent zijn in hoe soepel hun software is.
Ik heb ook ooit 'nooit meer Philips' gezegd na een 2012 model die ik iedere dag het liefst uit het raam wilde gooien uit frustratratie. Todat ik een gemeubileerd appartement huurde met een Philips (Android TV uit 2019) die heel erg soepel loopt. Nav dat laatste model overweeg ik nu weer een Philips nu ik een opgrade naar eARC wil.
En de Samsung die ik in 2017 kocht omdat hij zo lekker soepel loopt: ik lees in de reviews dat het 2022 model niet te harden is.

Kortom, tijd voor een review score.

De les die ik heb geleerd is dat ik na mijn 2012 debacle met de Philips (perfect beeld, geweldige Tweakers review, niet te harden qua bediening zo langzaam) dat ik nooit meer een TV online koop. Ik kijk in de winkel, en ik zap in de winkel.
Als we dan toch de reviews gaan uitbreiden, zouden de reviewers dan ook de licentie/handleidingen willen lezen over welke kijkgegevens allemaal het land uitgestuurd worden en welke reclames er terug komen. (ook na verloop van tijd - er zijn TV's die reclame pas een half jaar na aankoop - na verloop van de retourperiode - inschakelen)
De meeste TV besturingssystemen sturen echt alle kijkdata door naar de fabrikant (of een extern bedrijf!). Niet alleen titels van Netflix e.d., maar letterlijk screenshots. Gebruik je TV nooit als externe werkmonitor als je met privacy gevoelige gegevens werkt!. Samsung heeft zelfs het lef in de handleiding te zetten dat je niks gevoeligs in de buurt van je TV mag zeggen omdat ze jou continu opnemen.
En als je dan de juiste vinkjes weet te vinden (die vaak vakkundig in diepe menu's verstopt zijn onder onbegrijpelijke namen) zijn er genoeg TV's die ze negeren...
Kortom: aan het werk Tweakers.net - voor dat soort reviews zou ik een abonnement nemen ;)
Is er ergens een bron die dit bevestigt? En vooral ook welke merken of reeksen dat doen? Ben wel benieuwd of mijn tv dat ook doet.
Samsung zelf: https://www.samsung.com/uk/info/privacy-SmartTV/ (is de 'global' policy, de EU versie lijkt wat afgezwakt, maar ze doen in de nederlandstalige versie wat schimmig over 'andere informatie', misschien werkt de GDPR hier wel afschrikwekkend genoeg - ze loggen alsnog ontzettend veel btw)

https://www.privateintern...s-of-what-youre-watching/

https://www.technadu.com/...-you-watch-samsung/89169/

En per merk:
https://www.consumerrepor...ing-features-a4840102036/
Screenshots worden doorgestuurd?
Zijn daar concrete voorbeelden / bewijzen van? (En wat is de toegevoegde waarde van het doorsturen van een screen tov zender/tijdstip of de link die ik Chromecast?)

Dat van reclames ben ik zeker met je eens. Dat wordt wel genoemd soms, maar mag mij betreft ook expliciet een kopje worden in de reviews.
Screenshots worden doorgestuurd?
Zijn daar concrete voorbeelden / bewijzen van? (En wat is de toegevoegde waarde van het doorsturen van een screen tov zender/tijdstip of de link die ik Chromecast?)
Want de aanwezigheid van een hele industrie die zich druk maakt om het tracken van kijkgedrag in combinatie van clausules in gebruiksvoorwaarden van smart TV's dat dit gebeurt door screenshots door te sturen is niet genoeg bewijs voor jou?

Automatic content recognition is de 'heilige graal' van bepalen hoe TV's gebruikt worden en dat wordt in grote datacenters uitgevoerd die gevoed worden met screen captures. Het doorsturen van een zender is per definitie veel te lokaal (en dus veel werk) voor die soort gebruik en Chromecast is slechts 1 manier om beeld op de TV te krijgen. Met screenshots heb je direct toegang tot alle beeldmateriaal, of je nou met de ingebouwde Netflix app kijkt of Youtube op een WiiU of een andere media player. Fysiek of streaming; legaal of illegaal...
En dan heb je nog TV fabrikanten die wetten zo interpreteren dat dit geen privacy inbreuk is omdat je niet kan zien wie er naar de TV kijkt...
Ik ben niet verbaasd dat men data van je wil. Google trackt alles, dus ook mijn Android TV.

Ik ben vooral benieuwd welke fabrikanten dit concreet doen, het doorsturen van screenshots. A-merken? Ik had verwacht dat er wel een uproar was geweest als Samsung of LG dit blijkt te doen, met onderzoeken van privacy instanties, waarschuwingen op Tweakers etc. En nu hoor ik het voor het eerst. Dus vraag naar een bron of link.
Precies de reden waarom ik mijn TV's liefst zo dom mogelijk wil hebben en overal Apple TV's aan heb hangen. Overal dezelfde interface, overal hetzelfde gebruiksgemak, overal dezelfde ervaring; ongeacht merk/type TV
En overal dezelfde beperkingen, dat blijft toch een zwakte. Soms wil ik weleens een film met DTS:X afspelen en dat kun je vergeten dan. Idem voor Atmos TrueHD. Niets is perfect.
Ja, inderdaad, slappe software, ik heb een LG TV met satellietontvangst en nu dementie, geblokkeerde satellietkanalen verschijnen na een tijd doodleuk weer zodat je weer uit moet zoeken hoe dat weer te blokkeren. Pas geleden een update, nou onthoudt 'ie het juiste geluidskanaal niet bij de meertalige zenders. Wat een ergenis! Iemand een idee of dat met een shield beter is?
Ik vond juist de software op de xx7 serie uitstekend geworden. Ze sleutelen er wel degelijk hard aan. Resultaten uit het verleden hè.
706 eigenaar hier. Niks te klagen over de snelheid of stabiliteit van het systeem.

Settings menu zou wat minder omslachtig mogen maar dat zou geen breekpunt mogen zijn. Gebruik het OS voor alle gangbare streamingsdiensten en heb er Kodi op lopen.

Lijkt in geen velden of wegen op de tv uit 2010 waar zelfs de instellingen openen een missie was.
Ik heb ooit ook een Philips TV gekocht vanwege Ambilight, maar had al zeer snel last van de slechte processor en korte software ondersteuning. Voor mij geen Philips TV meer.

Gelukkig kan je tegenwoordig een TV-merk naar keuze nemen, en in combinatie met Philips Hue HDMI Box hetzelfde effect als Ambilight krijgen. Kijk even hier naar: https://m.youtube.com/watch?v=V40suBc91t0

Het kost wat, maar het is een eenmalige investering die je daarna kan meenemen naar je volgende tv's. Ik wacht momenteel enkel nog tot ze een nieuwe versie uitbrengen met HDMI2.1.

En voor de echte Tweakers onder ons: je kan het ook volledig zelf bouwen met een Pi. Zoek even op Hyperion Ambilight. 2de voordeel hierbij is dat je de leds ook via Home Assistent kan aanspreken om te knipperen bij notificaties van andere apparaten bv. Misschien ga ik die route wel, als ik binnenkort wat meer tijd heb.
Samsung werkt nu samen met Philips. Er is een app beschikbaar die hetzelfde zou moeten kunnen op nieuwe tv modellen van Samsung.
Gelukkig kan je tegenwoordig een TV-merk naar keuze nemen, en in combinatie met Philips Hue HDMI Box hetzelfde effect als Ambilight krijgen. Kijk even hier naar: https://m.youtube.com/watch?v=V40suBc91t0

Het kost wat, maar het is een eenmalige investering die je daarna kan meenemen naar je volgende tv's. Ik wacht momenteel enkel nog tot ze een nieuwe versie uitbrengen met HDMI2.1.
Hier zit het probleem. Meenemen naar een nieuwe TV is nutteloos als de box verouderd is.
En voor de echte Tweakers onder ons: je kan het ook volledig zelf bouwen met een Pi. Zoek even op Hyperion Ambilight. 2de voordeel hierbij is dat je de leds ook via Home Assistent kan aanspreken om te knipperen bij notificaties van andere apparaten bv. Misschien ga ik die route wel, als ik binnenkort wat meer tijd heb.
Suboptimaal door een gebrek aan HDCP-ondersteuning. Je moet om daar omheen te werken prijzige extra hardware kopen die je ondersteunde HDMI/HDCP-versies beperkt omdat ze nog niet voor 2.1/2.3 beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 februari 2023 23:52]

HDCP is geen probleem als je een splitter gebruikt, bv. https://www.amazon.co.uk/...yperioforum-21&th=1&psc=1

:)
Deze sync box werkt toch alleen met externe HDMI bronnen? In dat geval moet je dus een losse mediaspeler en tv ontvanger hebben. En dan maakt de software op de tv zelf geen fluit meer uit :p

Ik heb zelf een LG oled vanwege de magic remote en de redelijk soepele interface.
Deze sync box werkt toch alleen met externe HDMI bronnen?
Nergens schrijf ik iets anders.
Klopt, da's ook exact wat ik enkele jaren geleden gedaan heb: een LG gekocht vanwege het zeer lichte en soepele WebOS, de tv verbruikt dan ook nog eens minder energie. En daaraan gekoppeld een Nvidia Shield waar ik alles mee doe.

Het heeft geen zin om een Android TV te kopen waarbij zelfs het menutje super traag loopt en de TV daardoor nog eens meer verbruikt ook, als je het OS toch niet gaat gebruiken.

[Reactie gewijzigd door ckkoen op 8 februari 2023 09:09]

Slechte processor of software op je tv los je op met de nvidia Shield.

Doet alles en loopt super soepel
Niet altijd.
Je hebt nog altijd het menu van de TV zelf nodig voor instellingen en ik kan je verzekeren dat het op een toestel met ondermaatse prestaties geen pretje is om nog maar iets simpel als de helderheid of beeldmodus aan te passen.
Ook de implementatie kan HDMI-CEC kan soms niet goed zijn waardoor de TV niet mee aan/uit gaat of de juiste input neemt.
Je hebt nog altijd het menu van de TV zelf nodig voor instellingen en ik kan je verzekeren dat het op een toestel met ondermaatse prestaties geen pretje is om nog maar iets simpel als de helderheid of beeldmodus aan te passen.
Dat doe ik eenmalig en daarna blijf ik ervan af.
Ook de implementatie kan HDMI-CEC kan soms niet goed zijn waardoor de TV niet mee aan/uit gaat of de juiste input neemt.
Daarom gebruik ik geen CEC.
Klopt! Ik heb er 2 draaien en geen enkel problemen mee ;)
Dat klopt, da's ook wat ik gedaan heb, zie mijn reactie hierboven. En net daardoor heb je dan geen Ambilght meer, daarom ging ik op zoek naar een andere manier.
Ja de Shield TV is een handig ding.

Maar het is natuurlijk van de zotte dat je het ding nodig zou hebben als je gewoon de hard- en software in je tv hebt zitten maar dat domweg niet goed genoeg functioneert.

Al vanaf het prille begin van het smart-tv gedoe was het duidelijk dat tv fabrikanten het spul aan klanten opdringen door simpelweg geen enkele tv meer zonder te produceren en dat er bij veel tv's altijd te goedkope hardware gebruikt zal blijven worden.
Het wordt erger als je nagaat dat tegenwoordig zowat iedereen een apparaat heeft dat die software prima kan draaien.
Ik heb in de slaapkamer een zeer trage Philips tv met mooi beeld. Zappen werkt voor geen meter. Van aanzetten tot het kunnen starten van Netflix duurt meer dan een minuut, bijna 2 minuten.

Daarom heb ik een paar jaar geleden de coax kabel verwijderd, het wifi netwerk uit de configuratie gehaald, HDMI CEC aangezet, en een Apple TV 4 aangesloten. Zappen met Ziggo Go (de app is minder dan een jaar geleden, maar 1000 maal beter dan zappen met de tv op de kabel), apps zoals Netflix en Infuse Pro werken perfect! En alles wordt bediend met de Apple TV remote (de laatste, de goede).
Ik heb zelf ook ooit de fout gemaakt om philips voor de ambilight te kopen, maar de software is echt slecht. heel erg buggy en settings die je aanpast worden regelmatig vergeten en terug naar de fabrieksinstellingen gezet om een 1 of andere duistere reden. Volgende keer ga ik waarschijnlijk voor een LG, die volgens mij de nr 1 is qua software als ik veel reviews mag geloven.

overgens vind ik het beeld wel erg goed bij deze tv (maar dit is dan ook een OLED paneel van LG)
Dit is voor mij de standaard ervaring bij Philips TV's. Het paneel zal vast prima zijn, maar de trage processor en slechte software is altijd een probleem. Heb het ervaren bij mijn eigen Philips (destijds gekocht voor Ambilight), bij die van m'n ouders en bij die van m'n zusje. Bizar dat ze steeds dezelfde fouten blijven maken.
Vooral de traagheid waarop alles reageert irriteert me. Soms loopt de boel gewoon vast bij mijn TP Vision 4K LCD met ambilight uit 2019. Ik ga er binnenkort een Nvidia Shield aan vastknopen. Veel sneller en soepeler :)
Als alternatief zou je ook kunnen kiezen voor LG. Alleen mis je dan wel DTS support (vgm zit dit wel weer in de modellen van 2023) en HDR10+ (wat je zou kunnen converten naar Dolby Vision met dv_tool).
Maar voor ambilight is er naar mijn nening een betere oplossing: hyperHDR. HyperHDR kan je via homebrew en rootmytv als service op de tv installeren. Je kan hiermee verschillende smarthome verlichting op aansturen zoals WLED en de hoeveelheid zones. Voordeel hiervan is dat het gewoon werkt met hdcp 2.3 met als enige beperking de DRM protected apps op WebOS zelf.
Een grote beperking is dat het lastig te vergelijken is. Hue verlichting met ambilight maakt een lokaal mesh netwerkje waarbij een van de lampen als controller werkt en dat maakt de vertraging effectief nul bij het aansturen. Dat is de entertainment mode api en een reden dat de lampen wat duurder zijn, want ze bevatten snellere hardware. Alle alternatieven, ook die jij noemt, leveren in op kwaliteit, snelheid en conformiteit. Een tweede probleem is namelijk dat niet alle smartlampen goed gecalibreerd zijn op helderheid en kleurtempatuur. Dan krijg je afwijkingen die ik niet om aan te zien vind.

Al die alternatieve knutselprojectjes zijn leuk maar een echt alternatief is 't niet als je van Hue/Ambilight afkomt en dat gewend bent.
Kwaliteit vind ik persoonlijk beter, mede doordat je zelf de zones kan instellen, wat als max de capture resolutie is (op een A series van 2021 360p). Stel je zou een 65 inch hebben, dan zou je waarschijnlijk die resolutie niet eens halen met 144 leds/m. Qua latency valt het reusachtig mee. Ik heb het zelf via wifi verbonden (Unifi), maar dit zou met USB moeten kunnen. Ook heb je meer controle over de smoothing en letterboxing algoritmes, Dolby vision/hdr kleurcalibratie met tv, fps, helderheid en je zit niet vast aan een hue product met een lager hdmi standaard of andere problemen met randapparatuur. Ik had dezelfde twijfels die jij had, maar was positief verrast hoe goed het werkt. Je kan meerdere zones configureren die je per zone kalibreert met de tv. Je kan zelfs LUT's doorgeven voor hdr/sdr content.

Ik heb het hier alleen over de hue sync box, niet over de lampen zelf. Je kan hue lampen namelijk gewoon laten aansturen door Hyperion/HDR
Hele verschillende ervaringen met Philips, mijn ervaring van 2010/2012 was inderdaad ook zo. Heb nu al paar jaar deze aan de muur hangen: Philips 55OLED804 en dat werkt perfect. Maar moet ook wel eerijk zjin dat ik de apps op de TV ook niet dagelijks gebruik omdat deze ook op mijn mediabox zitten. Maar gebruik wel af en toe de Plex app of soms direct via de TV een streamingsdienst.
Vanaf de xx4 serie gebruiken ze bij Philips/TP Vision snellere hardware en is het performanceprobleem verdwenen. Alle klachten die je ziet zijn xx3 series en ouder. Alles voor 2018 eigenlijk. Dat is zo'n 5 jaar geleden.
Dat is goed nieuws, maar toch... -eerst- dit in reviews terugzien voordat ik em bestel. Het hoofdstuk Software Snelheid, de aanbevelingen reclame in de interface en de ondersteuningstermijn wordt met aandacht gelezen.
Het zou handig zijn als je het typenummer of in ieder geval de jaargang er bij vermeldt. Voor OLEDs is dit namelijk minstens al 2 jaar niet meer relevant. Een beetje zonde een merk af te schrijven op zaken de ze al lang en breed hebben aangepakt.
Volgens mij zijn de chipsets inmiddels toereikend genoeg. Ik heb een Philips TV voor de fitnesskamer gekocht in 2022 (nieuw model) en heb echt niets meer te klagen over de snelheid van Android TV. 4K content is nooit een probleem en zelfs hoge bitrate 4K materiaal in Kodi gaat zonder slag of stoten. Ik herken je probleem, want met elke Android TV pre-2020 had ik dezelfde performance issues (zowel van Sony als Philips).
Ik heb de 803 ook en nergens last van , ik zou maar eens Google gebruiken om de instellingen goed te zetten
Probeer maar eens een nieuwer model en dan dit model.

Overigens lijkt het erop dat veel problemen die ik ervoer te maken hadden met dat de SkyShowtime-app op de achtergrond iets doet wat andere apps ook beïnvloedt. App eraf, nergens meer problemen mee :X
Waarom zou ik een andere proberen als ik deze zelf heb (nieuwer is meestal beter) en kijk alle apps via een Apple tv die geen problemen geeft
Het gaat om apps op de tv zelf, dat geeft juist problemen. Logisch dat het via een Apple TV wel soepel loopt want da's vrij goed spul.
Ik heb vroeger wel eens een Philips tv met Ambilight gehad maar in het begin lijkt het leuk maar na langer kijken word het vermoeiend aan de ogen. Vooral was het nadeel bij die oudere tv's dat Ambilight wel vaker niet helemaal synchroon liep met de beelden wat best storend kon werken.

Ook zaken als lichtsensoren schakel ik meestal al direct uit omdat deze meestal toch vaak te traag of juist te snel corrigeren. Ook dat maakt alles dan onrustiger dus voor mij moet er niet teveel van dit soort dingen op een tv zitten.
Bij de nieuwe tv's, althans bij mijn 1.5 jaar oude Philips oled, is de Ambilight veel 'zachter' en vloeiender. Ik heb ook wel oude Philips tv's gezien die eigenlijk net te weinig ledjes hadden waardoor je vrij harde randen tussen de kleuren kreeg. Ook zijn de overgangen nu veel vloeiender.

Mijn tv staat voor een donkergroene muur en Ambilight maakt het veel rustiger voor de ogen. Bij de vorige tv had ik er simpele led strips achter geplakt, nu ik Ambilight heb gezien wil ik niet meer terug.
Ik geloof direct dat je Ambilight van toen en nu niet meer echt met elkaar vergelijken kan maar persoonlijk vind ik achtergrondverlichting niet prettig tv kijken. Liefste heb ik het achter de tv zo donker als mogelijk maar dat is een persoonlijke voorkeur.
Puur wetenschappelijk bekeken is juist dat hoge contrast vermoeiender voor je ogen.

Ik heb naast ambilight ook HUE entertainment er bij met 3 spots boven de bank en dat geeft daardoor een veel hoger relatief contrast tussen scènes, maar minder vermoeiend voor de ogen doordat alles van kleur en helderheid verandert.
Puur wetenschappelijk bekeken is juist dat hoge contrast vermoeiender voor je ogen.
Toch als je b.v. kijkt naar Dark Mode is gebleken dat een donkere achtergrond beter voor de ogen is, terwijl je dan ook zou zeggen dat je dan een hoger contrast krijgt. Witte letters op een zwarte achtergrond springen er b.v. meer bovenuit dan andersom.

Maar wat mijzelf betreft heb ik vaak ook de helderheid van een tv en al zeker de pc-monitor heel laag staan, soms zelfs dusdanig dat anderen zich verbazen dat ik alles goed kan zien. Dus of je dan nog van een hoger contrast kan spreken vraag ik mij wel af. Wel kan ik mij voorstellen dat als je de helderheid flink opschroeft dat het dan wel vermoeiend word voor de ogen zonder dan achtergrond verlichting.
Maar wat mijzelf betreft heb ik vaak ook de helderheid van een tv en al zeker de pc-monitor heel laag staan
Ik ook!!

Het irriteert me dan ook mateloos dat de meeste schermen niet laag genoeg meer kunnen. Mijn 4K scherm moet ik overdag al op 0% helderheid zetten. En 's avonds is dat dus te fel dus wat doe ik? Het contrast terugdraaien. Maar dat betekent dat ik in de kleurdiepte ga snijden en het is al maar een 8-bit monitor dus dan krijg je weer banding en foute kleuren.

Monitorfabrikanten richten zich veel te veel op maximale helderheid en veel te weinig op minimale. Maximale ziet er knap uit in de winkel maar is iets dat je in de praktijk eigenlijk nooit gebruikt.
De pc monitor die ik gebruik had volgens reviews een ietwat minpuntje volgens de reviewers namelijk dat de helderheid niet hoog genoeg was. Voor mij was dat dus min of meer juist een rede om te kiezen voor deze monitor. Maar inderdaad, het valt mij ook wel op dat in hoofdzaak maximale helderheid en b.v. resolutie telt voor fabrikanten.

Bij mijn smartphone kan ik mij nog wel iets erbij voorstellen want bij fel zonlicht is het dan wel fijn als je even de helderheid wat kan opschroeven. Maar ja, die keren kan je op je hand tellen want je kan dan ook even wat schaduw opzoeken. Of ja, ik zelf ga toch al nooit in de zon zitten.
Ja en de reden is dat darkmode vooral goed werkt als het eromheen donker is.

Die grote bak licht van een scherm is niet handig voor je ogen als er geen natuurlijk licht aanwezig is.

Darkmode creeert juist een donkere omgeving waar dan een klein beetje licht wordt uitgestraald voor het kunnen lezen van de letters.
Darkmode is ook gewoon noodzakelijk op 'moderne' schermen die amper donker genoeg kunnen, dat is met name de reden dat ik het gebruik,
Alternatief is Ambilight continu op wit instellen, vergroot vaak ook het contrast een beetje. Ik heb zelf een Panasonic OLED dus helaas geen Ambilight en heb er een witte ledstrip achter hangen om in het donker te kunnen kijken zonder reflecties en vermoeide ogen.
Werkt bij net andersom dat juist verlichting achter de tv vermoeiender kijkt dan dat het donker is achter de tv.
Oh oké. Kijk je met licht aan in je kamer of in het donker? Zelf geef ik toe dat ik ook niet echt een mega fan ben van deze oplossing en dat het zeker bij donkere scènes best storend is als de verlichting te fel staat (en continu switchen met de hand is ook niet te doen). Pas wanneer ik inbouwspotjes heb kan ik het licht dimmen en mooi verspreiden.
Ik kijk eigenlijk bijna altijd met zo min mogelijk ligt aan in de kamer, maar dat heeft deels ook wel ermee te maken dat ik door een ooghandicap een hoge lichtgevoeligheid heb.
Aha kijk. Dan is het een ander verhaal. Dan gaan de standaard zaken dus sowieso al niet op. Erg jammer voor jou dat je een ooghandicap hebt, maar dat maakt de situatie wel heel anders.
Nou ach, een geluk is wel dat ik hiermee geboren ben en niet anders weet, maar het kan wel inderdaad lastiger zijn als je met meerdere mensen bent. Meeste mensen hebben graag veel licht in de kamer aan terwijl dat voor mij net heel onprettig is. Net als ook b.v. de tv dan op hoge helderheid staat en zeker al pc-monitoren en laptops.
Top, hier hoopte ik op.

Niet iedereen houdt ervan. Maar Ambilight icm een MLA Oled lijkt me fantastisch om naar te kijken.

Nu hopen dat de prijs binnen de perken blijft...
En dat het 't nieuwe platform is, de huidige kan geen 120hz/4k als je de 900 series of van de 806/807 de 77 inch variant kiest.
Dat is niet juist, ik heb zelf de 706 en die heeft 2 hdmi poorten met HDMI 2.1 met VRR en Gsync/Freesync en die doet gewoon 4k 120hz op die poorten,
De door jou genoemde TV is dan ook niet een van de door fapkonijntje genoemde TV's.

Is jouw 706 serie OLED deel van de 900 serie -> nee
Is jouw 706 een 77" inch model uit de 806 of 807 serie -> ook nee.

Dus wat jij beweert is niet tegenstrijdig met de comment boven je. Nog even buiten het feit of dat wel of niet waar is.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 8 februari 2023 10:14]

Het toestel is 65 inch en is de goedkoopste uit de Oled lijn van hun. Alle Oled modellen die eindigen op 6 hebben die 2 HDMI poorten met 2.1 en 2 HDMI 2.0 poorten.

Het laatste cijfer de 6 geeft het jaar aan, alle latere modellen die eindigen op 7 en dus straks ook 8 hebben nog steeds 2 HDMI 2.1 poorten.

Denk dat jij je niet genoeg hebt ingelezen.
Nee, je leest niet. Veel TP Vision TV's van de huidige lijn kunnen wel 120hz/4k op twee HDMI poorten, maar de 77inch 806 en 807 en de 900 serie kunnen dat niet op volledige resolutie en gebruiken een halve verticale resolutie op 120hz/4k. Dat staat ook los van VRR, VRR of Gsync heeft niets te maken met dat deze TV's op halve verticale resolutie werken.

Jouw model kan het dus wel, en die heb ik dan ook niet genoemd. Maar er zijn dus aardig wat modellen die het niet kunnen. Lijkt mij vrij belangrijke informatie.

Dus de 65 inch en kleiner van de 700 en 800 series kunnen wél in HDR-Monitor mode de volledige resolutie weergeven. De 77inch modellen van de 806 en 807 kunnen dat niet. De hele 900 series kunnen het sowieso niet.

Ik heb jouw model nooit genoemd als zijnde dat 'ie 't niet kan en die gebruik jij wel als voorbeeld van dat 't wel kan, dat is gewoon slecht lezen.
Boeiend... enig idee waarom de kleinere modellen het wel kunnen en de grotere niet? Heeft ie stiekem meer pixels i.p.v. grotere?
Ik heb van TP Vision nooit een uitleg daarvoor gezien. Alleen voor de 900 series omdat ze daar iets met een eigen extra chip in deden. Maar waarom de 77 inch varianten van de 806 en 807 het niet kunnen, geen flauw idee.
ik neem aan dat er ook nog modellen boven komen je hebt nu ook een 937 (tv met soundbar) en dat model dat zijn eigen poot heeft met ook een soundbar

wel jammer dat ze in deze serie die draaibare voet hebben afgeschaft
Jammer dat MierdaTek of MerdeTek nog steeds marktleider is of het gebied van gebruik van socs in tv(behalve bij Samsung en LG) https://www.youtube.com/w...=301s&ab_channel=HDTVTest

Heb ook een beetje het gevoel dat al de tv makers elk jaar een nieuwe versie moeten introduceren en daarbij het software gedeelte te weinig getest/uitgewerkt word. Met name TP Vision had in het verleden veel software bugs, zie veel conflicterende berichten hierover (volgens sommigen werkt het goed volgens andere weer niet)

Verder jammer dat men niet de nieuwe versie van het qd-oled panel gebruiken verwacht dat deze met name op kleur volume en uniformiteit wat beter zal zijn.
TP-Vision maakt mooie televisies, alleen de software laat het vaak afweten met haperingen en random restarts. En dit al vele jaren lang over vele modellen.
Het is vreemd dat ze dit maar niet onder de knie krijgen.

[Reactie gewijzigd door Von Henkel op 7 februari 2023 21:53]

Nu moet ik wel even reageren, want ik lees in de comments alleen maar dat de software het af laat weten, maar ik heb twee Philips OLED tv's en ik heb echt nooit geneuzel met de software vwb haperingen of iets. Ik ben er juist heel content over terwijl ik ook jaren liep te zeiken over de traagheid van de smart tv's. Heb LG's, Samsung en Sony gehad, maar dat waren pas slakken vergeleken met mijn Philips Android OLED tv's.
Zijn dat ervaringen van nu? Herken deze niet, en heb een Philips TV van 3 jaar oud: Philips 55OLED804
Kijk dit is nu eens leuk nieuws - ik heb al 6+ jr een LG Oled en toe aan een vervanger. De 936-serie een week gehad maar de ingebouwde soundbar haalde het niet bij de SonoS setup (Arc, Sub, 2x One) dus die ging terug. Waarom dan toch Philips? Ambilight. nog 8 maanden wachten, maar ben heel benieuwd; ook naar de GoogleTV setup en helderheid.
Wat had je verwacht? Je Sonos setup bij elkaar kost meer dan de hele 936.

Overigens kun je een 936 ook uitbreiden met een sub en rear speakers hè.
Simpel, de reviews over de B&W soundbar die erbij zit waren laaiend enthousiast en ik zou Atmos geluid krijgen (wat mijn huidige LG niet kan doorgeven aan SonoS). Maar het was het niet.

En ja, ik weet van de extra speakers. En nee, de Philips 936 was duurder dan de SonoS setup.

[Reactie gewijzigd door sdekker op 8 februari 2023 22:00]

Context is alles he. Voor mij is een 936 ook niet voldoende, al vind ik Sonos ook niet voldoende voor de prijs, maar binnen de context van de prijs en de concurrentie in de prijsklasse waar een 936 in zit is het wel goed en ver boven gemiddeld. Ook is de geluidskwaliteit qua helderheid, balans enzovoorts van de 936 heel goed. Je hebt alleen geen losse sub (tenzij je die koopt) dus je mist wat echt laag en het is minder surround. Maarja wat verwacht je he. Ik denk dat jouw verwachtingen binnen de form factor en prijsklasse wat onrealistisch is en gezien waar je mee vergelijkt is dat ook wel erg duidelijk. Sonos staat namelijk precies niet bekend om de zaken waar de soundbar in de 936 in uitblinkt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 8 februari 2023 22:52]

Ik heb een 2 maar oude oled traag als stront. Die mediatek chips hebben de snelheid van mijn 25 jaar oude intel Celeron processor
Dat ligt niet aan de mediatek chip maar aan wat de maker ermee doet. De OLED van TP Vision van tegenwoordig zijn gewoon snel.
Ja, drama is dat. Heb een LG uit 2017. Gebruik nu enkel nog een Apple TV voor media streaming op de LG.
ik had eigenlijk wel een Qd-Oled tv verwacht van TP-Vision

[Reactie gewijzigd door okkies op 7 februari 2023 22:34]

van TP link
Ik denk dat je een typefoutje gemaakt hebt en TP Vision bedoeld. Voor zover mij bekend maakt TP-Link geen tv's maar wie weet wat de toekomst brengt.
Inderdaad ja, 2 stuks zelfs. ik bedoelde het QD-oled paneel van Samsung
Ach ja, kan de beste gebeuren !
Voor mij zal het wederom geen Phillips worden. Twee HDMI 2.1 aansluitingen waarvan één eARC heeft maakt het voor mij een no-go. Ik heb een Xbox Series X en een PlayStation 5 die ik beide op 2.1 wil aansluiten, maar mijn Sonos soundbar moet op eARC. Dan zou ik één van de twee consoles op 2.0 moeten aansluiten. Jammer dat ze in zulke zaken besparen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee