Ahold Delhaize gaat dit jaar toch niet naar de beurs met bol.com

Ahold Delhaize gaat dit jaar toch niet met dochterbedrijf bol.com naar de beurs. Volgens de multinational is de timing van de vooraf aangekondigde beursgang niet goed. Er is vooralsnog geen nieuw moment aangewezen waarop het bedrijf bol.com naar de beurs wil brengen.

Slechte marktomstandigheden worden genoemd als de belemmerende factor, zo blijkt uit de duiding van de recentste kwartaalcijfers van het concern. "Gezien de huidige marktomstandigheden hebben we besloten dat de tweede helft van 2022 niet langer het juiste moment is om met bol.com gedeeltelijk naar de beurs te gaan. (...) We blijven mogelijkheden zoeken voor een beursgang wanneer de marktomstandigheden gunstiger zijn."

De marktomstandigheden waar Ahold Delhaize het over heeft, zijn niet gunstig voor webshops. Naar eigen zeggen is de e-commercesector in het afgelopen kwartaal met 'een percentage van een hoog enkel getal' gekrompen. Bol.com zou met een omzetdaling van 2,1 procent beter gepresteerd hebben dan veel andere webshops. In hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de omzet van de Nederlandse webwinkel nog met ruim 24 procent, mede vanwege de coronamaatregelen. Hierdoor waren fysieke winkels dicht en zaten mensen thuis, wat erg gunstig was voor online winkels.

Ondanks een teruglopende omzet uit bol.com wist Ahold Delhaize met uiteenlopende andere bedrijven een omzet van ruim 21,4 miljard euro te behalen, 6,4 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar op basis van constante wisselkoersen. Online sales waren goed voor ruim 2 miljard euro, een stijging van ruim 6 procent ten opzichte van Q2 van 2021. De operationele winst van Ahold Delhaize bedroeg 895 miljoen euro.

Ahold kondigde eind 2021 aan dat bol.com in de tweede helft van dit jaar een sub-IPO-beursnotering zou krijgen. Hierdoor zouden aandeelhouders een beperkt belang in het bedrijf krijgen. Toen al werden eventuele negatieve marktomstandigheden als kanttekening genoemd.

Bol.com Waalwijk
Het bol.com-fulfilmentcenter in Waalwijk, afbeelding via bol.com

Door Yannick Spinner

Redacteur

10-08-2022 • 10:23

140

Submitter: Ulysses

Reacties (140)

140
138
46
4
0
71
Wijzig sortering
Zo wie zo is de mentaliteit bij Ahold Delhaize om te kotsen, enorme winsten over de ruggen van de mensen in NL die hun boodschappen doen en vaak niet anders dan bij AH terecht kunnen. Er is ook een mooie uitleg over Ahold Delhaize op RTLZ gaande over hun werkwijze, echt walgelijk.

quote:
Producenten van levensmiddelen willen immers de hogere prijzen waar zij mee te maken hebben doorberekenen aan supermarkten.
En op hun beurt kijken die weer in hoeverre zij de prijzen in de winkel moeten opschroeven om de winst niet te zien dalen. De prijzen zijn niet van alle producten verhoogd, maar per saldo betaal je wel meer aan de kassa.
En de boeren flink uitknijpen hoort hier ook nog in het rijtje bij :( :( :(
Maar dat is toch het doel van zowat elk bedrijf: zoveel mogelijk winst maken. Waarom zou de retail anders zijn dan de productiebedrijven of de boeren? En Ahold Delhaize is daar ook helemaal niet alleen in, ze doen het allemaal.
Dat is de tendens tegenwoordig. Echter vergeet iedereen dit dit normaal vindt voor het gemak even dat bedrijven kunnen bestaan dankzij de klanten en de mensen die er werken. Het is moreel verwerpelijk om deze volledig uit te knijpen ten gunste van nog een beetje extra winst, terwijl veel burgers al bijna niet meer kunnen rondkomen door de torenhoge prijzen.
Is dat niet altijd al zo geweest?

Ik keur het absoluut niet goed. Volgens mij heeft winstbejag altijd op nummer 1 gestaan bij bedrijven. Wat misschien wel veranderd is de afgelopen decenia is dat bedrijven groter geworden zijn, en daardoor meer markt macht hebben, en dat dus ook kunnen misbruiken. Ook lijkt het alsof bedrijven vaker focussen op korte termijn ipv lange termijn.

Op korte termijn (lees maanden/jaren) kan je klanten, leveranciers en werknemers uitknijpen voor een "beter" bedrijfsresultaat, maar op lange termijn lijkt me dat nefast. Spijtig genoeg veranderen CEO's en corporate leaders tegenwoordig vaker van schip en voelen daardoor de lange termijn effecten van hun keuzes minder.
Het grootste probleem is dat de grote supermarkten (AH is zeker niet de enige), unaniem hebben besloten om de lasten die door Unilever en Kraft-Heinz worden doorgeschoven naar hun, weer door te schuiven naar de consument. Het is alsof de supermarkten niet meer echt concurreren. Alsof ze samen de monopolist vormen.

Ik zou zeggen: koop niet meer bij ze, totdat ze weer echt concurreren. In deze tijden verdienen de kleintjes zoals Lidl een veel groter marktaandeel. Ik had laatst de prijzen vergeleken (wat irritant en tijdrovend is, omdat je dat alleen kan met de AH app open in een Lidl winkel, gezien Lidl de prijzen niet op hun site zet), en bij Lidl zijn doorgaans de prijzen vaak lager, en op zijn minst gelijk.

Een probleem bij Lidl is wel dat producten vaak snel uitverkocht kunnen zijn. Hun bevoorradingslijn is waarschijnlijk veel en veel kleiner dan dat van AH, Jumbo, en zelfs Coop. Maar hoe meer mensen de kleinere supermarkten ondersteunen, des te meer budget ze zullen opbouwen om de bevoorradingslijnen uit te breiden, om met de grotere te concurreren.

Mijns inziens brengen op dit moment de grote supermarkten schade toe aan onze economie, door de lasten volledig door te schuiven naar de consument. En de overheid is compleet handsoff. In het komende jaar dreigen enorm veel mensen onder de armoedegrens te komen. De vrijemarkt werkt alleen als het makkelijk is voor nieuwe of kleine concurrenten de markt te betreden. Maar AH en Jumbo hebben een veelte grote voorsprong om die binnen een jaar te kunnen evenaren. Bevoorradingslijnen duren vele jaren om op te zetten.

Edit: en alsjeblieft mensen, probeer Unilever en Kraft-Heinz producten te vermijden.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 25 juli 2024 15:05]

Lidl is toch echt groter dan de appie hoor ;) dat producten opraken zal een lokaal dingetje zijn bij jou. Ik maak het bijna nergens mee.
Klopt ja, Ahold draait ongeveer 80 mld Euro omzet per jaar tegenover Lidl (en ook ALDI) met omzetten van boven de 100mld per jaar!

Het verschil is dat Ahold dit met een 6500 winkels doet, terwijl Lidl en Aldi het elk met meer dan 11.000 winkels doet. Dus de omzet per winkels is een stuk groter bij Ahold.
Qua winst ontlopen ze elkaar niet zoveel, allebei tussen 1-1,5 mld per jaar, dus je kan zien dat Ahold hogere marges weet te genereren.
Is dat niet altijd al zo geweest?
Ik geloof van niet. Ik kan de bron even niet meer vinden maar volgens mij (corrigeer me als ik ernaast zit, lang geleden dat ik dit geleerd heb) waren vroegere bedrijven er voor de werknemers en de buurt. Totdat er ergens in de jaren 50 iemand kwam die vond dat winst maken voor de managers/aandeelhouders het grootste goed moest zijn. Toen zag je ook de opkomst van opkopen van eigen aandelen om de bonussen/winst voor aandeelhouders maar zo hoog mogelijk te krijgen.
Zal per regio verschillen maar het was er altijd al.

Hier in Drenthe was het vroeger in feite slavenarbeid in het veen. Je had alleen werk in de zomer, in de winter zat je in de steun (de toenmalige bijstand) waar niet van rond te komen was

Je werkgever was ook de eigenaar van de winkels en de woning waarin je leefde. Zo eindigde al je geld sowieso weer terug bij hem. In de winter moest je om rond te komen wel je boodschappen laten opschrijven, wat kon als je op de loonlijst stond voor de zomer. Dat bedrag liep aardig op. Tijdens de zomer betaalde je die schuld weer af.

Het zorgde er o.a. voor dat je niet een betere baan kon accepteren, je moest wel bij je huidige werkgever blijven, ongeacht omstandigheden en laag loon, omdat je anders een schuld had en mogelijk geen dak meer boven je hoofd. Destijds gooiden we schuldenaren nog in de gevangenis.

Winstbejag en het uitbuiten van werknemers is er altijd al geweest, vroeger nog een stuk erger dan nu.
Vroeger bezaten bedrijven hele wijken en dorpen ;)
Tja, die winst is wel nodig om o.a. investeerders en aandeelhouders hun deel te geven. Vergeet niet dat aandeelhouders ook pensioenfondsen zijn waar gepensioeneerden van afhankelijk zijn. Of zelfstandigen en kleine ondernemers die deelnemen in beleggingsfondsen om hun pensioen of huis van te betalen.

Winstbejag is goed voor de pensioenen!
Omdat Ahold Delhaize, lees AH, in veel gebieden een waar monopolie bezit. En daar gaat het precies mis, ook de ACM lijkt hier compleet blind voor. Heel veel normale dagelijkse boodschappen zijn in zo'n gebied significant duurder als in een gebied waar wel concurrentie is.
Voor een echte monopolist hebben ze anders toch echt verdomde weinig marge.
Omzet 2021: 75,6 miljard
Winst 2021: 2,2 miljard

Voor een monopolist nog geen 3% winstmarge, ze zouden zich moeten schamen.

Hoeveel marge zal naar jouw inziens gezond zijn voor een bedrijf? 2%,1,%, -1%? En dan rekening houdende met inflatie, hoeveel waarde stijging (of daling) zal er plaatsvinden op dit moment met een winstmarge van 3%?
cc @PolarBear

Die bescheiden marge is na aftrek van alle investeringen en andere kosten. Een multinational als Ahold weet als geen ander hoe belasting te ontwijken. Daar zijn legio legale trucs voor.

Voorbeeldje: Ahold koopt aan de band bestaande / bouwt nieuwe winkels. Als ze gelijk ook de grond kopen, heb je het vaak over miljoenen per locatie. Die kosten mogen ze uiteraard aftrekken van de winst. Dat vastgoed wordt alleen maar meer waard dus het levert nu zelfs dik geld op in plaats van dat er belasting over betaald moet worden..
Volgens mij kloppen je aannames voor wat betreft de belastingen niet helemaal. Uitgaven voor de aankoop van onroerend goed en grond mogen zeer zeker niet zomaar ten laste van de winst worden gebracht. Sinds 2019 mag er slechts worden afgeschreven tot 100% van de WOZ-waarde (daarvoor 50%) en over grond mag zelfs helemaal niet worden afgeschreven.

Daarnaast kan je zien dat Ahold 151 mio aan winstbelasting heeft afgedragen in NL en dat haar belastingdruk over de winst 20% bedraagt.

Overigens ben ik van mening dat het tarief wel wat hoger zou mogen zijn, maar ik sluit niet uit dat Ahold dat dan weer netjes zal door-belasten aan de eindklant :)
Sinds 2019 mag er slechts worden afgeschreven tot 100% van de WOZ-waarde
Eh… Hoezo 'slechts'? Lijkt me logisch dat je niet meer dan de werkelijke waarde mag aftrekken, toch? Over de WOZ-waarde zal weinig discussie zijn als je een pand het hebt gekocht. De afschrijving daarvan moet je over meerdere jaren uitsmeren, maar dat is alleen maar een voordeel, want zoveel winst maakt een winkel nooit, dat heel het pand in één jaar wordt terugverdiend. Notariskosten en dergelijke mag je ook gewoon aftrekken van de winst.

Ik ben geen fiscalist, dus ik ken niet alle trucs, maar als het om zulke bedragen gaat, zijn er altijd wel mazen in de wet te vinden. Als je grond niet zakelijk mag aftrekken, dan richt je gewoon een 'vastgoed-investeringsbedrijf' op als aparte BV, wat de grond aan je supermarkt(en) terugverhuurt.

Ik zou trouwens niet weten waarom je de kosten van grond niet zou mogen opvoeren. Je hebt het over afschrijven, maar grond schrijf je toch niet af? Die wordt sowieso niet minder waard.
2,2 miljard weinig marge? Het is een supermarkt hè, je weet wel, die voorziet in de primaire levensbehoefte van eten. Liever zouden die helemaal geen winst maken, dan is centjes binnenhalen ook meteen niet meer het belangrijkste doel van het bedrijf.
Ja dat is weinig ten opzichte van de omzet van 75,6 miljard. Van elke euro die jij besteed bij de AH houden ze 2,9 cent over aan winst. Dat is echt niet excessief.
Liever zouden supermarkten helemaal geen winst maken? Dit is wel eens geprobeerd, met name in het voormalige oostblok. Was wel lekker snel winkelen daar, er lag niet zo veel in de winkel. #keuzestress is killing.
Voor een netto marge is dat voor een bedrijf zoals een AH vrij hoog.
Uit nieuwsgierigheid, heb je daar een voorbeeld van?
Ik was in de veronderstelling dat alle reguliere supermarktvestigingen dezelfde prijzen hadden? (met regulier bedoel ik dus de 'niet-treinstations/vliegvelden/enz/enz'). Dus effectief de prijzen die ook op de websites staan?

Het lijkt mij een vervelend verhaal voor de medewerkers als een pak rijst in de supermarkt 20ct duurder is, dan de prijs die op de site/app staat?
Jumbo heeft per vestiging verschillende prijzen. Ik weet dat AH dit niet doet (de togo is natuurlijk wel duurder).
Dat zegt mijn vrouw ook altijd, maar toen ik 3 boodschappenlijstjes (met exact dezelfde producten) van de 3 winkels hier in de buurt naast elkaar legde, was dat gewoon niet aan de hand. De AH is niet duurder dan de Plus. De jumbo is met een zeer kleine marge goedkoper dan Plus en AH, maar de benzinekosten en 5 minuten extra reistijd zou je er niet uit kunnen halen. (Regio Maastricht)

Bijvoorbeeld:

Oatly Barista: €2,19 bij AH, Plus. €2,12 bij Jumbo.
Bloemkool (niet bio): €1,79 bij alle 3.
Roomboter ongezouten (zaanse hoeve, huismerk): €2,49 bij alle 3.
Sensations Paprikachips: AH & Plus: €1,99 , Jumbo: €1,93

Ik ben echt niet een heel groot van van welke keten dan ook, dus we doen eigenlijk overal boodschappen waar dan op dat moment de voor ons meest toepasselijke acties zijn. (Naast de bio-boer uit Aken.)

[Reactie gewijzigd door Crew One op 25 juli 2024 15:05]

Precies dit, het gaat eigenlijk vooral om wat en van welk merk je koopt.

Er zit nop wel wat verschil hier en daar tussen de laagste prijs variant van product x of y bij Jumbo of AH of <insert keten>. Maar waar product x goedkoper is is y weer duurder. Dus om dan het goedkoopste uit te zijn met alles zou je precies die boodschappen bij die winkel moeten kopen, dat moet je dan weer allemaal bijhouden en uitzoeken + de benzinekosten en daar gaat je 'winst'.
De discussie gaat geloof ik meer over dat een AH in drop X (met weinig concurrentie) duurder is dan een AH in stad Y (met veel concurrentie). De Jumbo doet sowieso aan zulke praktijken, of de AH dat ook doet weet ik niet.
De prijzen van AH zijn overal gelijk.
Dat ben ik niet met je eens.
De prijzen bij AH in Enschede zijn niet hetzelfde als die hier bij ons in het dorp (Spanbroek, NH). Ook AH heeft regio gebonden prijzen)
Nee hoor.
De prijzen in Enschede zijn hetzelfde als in Amsterdam.
En in Delfzijl hetzelfde als in Vlissingen.
Online en in de winkel is er ook geen verschil.

Lokaal assortiment zou kunnen, maar dan vergelijk je appels met peren.
In Enschede verkopen ze bijv. Twents donker volkorenbrood, wat niet overal te koop is.

Jumbo hanteert lokale prijzen. AH niet.
Mijn AH Eru smeerkaas 2.19 Jumbo 500 meter verderop 2.18. Zak gesneden bloemkool 2.29, jumbo 2.27
Slechts 2 typische voorbeelden. Veel dingen zijn net een cent goedkoper. Maar de basis producten zijn gelijk geprijsd. Voornamelijk huismerk. Zoals die Zaanse Hoeve.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 25 juli 2024 15:05]

Hier een voorbeeld van de Jumbo van een stad waar ik voorheen woonde

https://indebuurt.nl/woer...umbo-eigenaar-stef~22712/
Thanks :)
Ik had hier oprecht geen idee van! Ik was echt in de overtuiging dat alle reguliere vestigingen van supermarkten dezelfde prijzen hanteerden.
Het zijn zelfs nog redelijk grote verschillen. (in het gelinkte AD-artikel zelfs ruim 31% bij een fles wasmiddel binnen dezelfde plaats zelfs!)

Weer wat wijzer geworden.
‘Goedkoopste in de gemeente’
Tja, zelfde met brandstof prijzen. In het zuiden is het altijd wel een paar centen goedkoper dan in en rond om de randstad.
Volgens mij zijn de salarissen voor "soortgelijke" functies in de Randstad dan ook weer hoger. Het lijkt erop dat locatie, locatie, locatie overal van toepassing is :O
Bepaalde buurten in Amsterdam, zoals de Kinkerbuurt, rond de Zeilstraat of oud-zuid.
Daar zit op zo'n beetje elk hoek wel een AH. Maar andere supermarkten zijn er wel maar wel meestal verder lopen dan een AH, omdat die juist op elke hoek is gaan zitten.
In Amsterdam kun je je boodschappen prima laten bezorgen door een ander, dan kun je moeilijk van een monopolie spreken.
Dat moet wel passen binnen je levensstijl ;)
En alles door flitsbezorgers te laten bezorgen lijkt me ook niet echt kosten effectief.

Daarbij vroeg @lenwar om een voorbeeld en heb ik bij deze gegeven. Hetzelfde voorbeeld werd vanochtend ook genoemd bij RTL-Z door de beurscommentator, waarom Ahold een effectieve monopolie te pakken heeft in bepaalde gebieden.
Nee, geen flitsbezorging, maar gewoon 1 of 2x per week de grotere boodschappen.

Kijk, Albert Heijn heeft het goed voor elkaar. Ze zijn goed aanwezig op de plekken waar hun klanten zijn. Maar andere supermarkten en modellen zijn er ook en makkelijk bereikbaar.

Een 'supermarkt' als Picnic kiest ervoor om geen fysieke winkels te hebben. Dat maakt ze in hun bezorgingsgebied niet minder een concurrent voor Albert Heijn.

Als je supermarkt-winkelen definieert als "naar de winkel om de hoek lopen en daar een pak melk pakken", dan is Albert Heijn dominant.

Als je de sector bekijkt door de bril van toegankelijke mogelijkheden voor een consument om aan zijn dagelijkse boodschappen te komen, dan is er meer dan voldoende concurrentie, ook op zo'n plek als Amsterdam waar idd. Albert Heijn nogal verzadigend aanwezig is. (Overigens zijn Amsterdammers in Oud-Zuid nou wel zo'n beetje de laatste die de ACM nodig hebben voor een betere deal.)
Oh nee binnen een stad zelfs kunnen de prijzen wisselen per winkel en dan soms speelt de factor franchise mee (maar hoeft niet altijd).
Voorbeeld? Het is gewoon een simpel na te trekken feit. Zowel assortiment als prijzen zijn bij verschillende filialen van dezelfde toko anders. Oa filialen met weinig concurrentie zijn doorgaans minder scherp in prijs en acties.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 25 juli 2024 15:05]

Ik heb het ondertussen gezien. Ik kom eigenlijk alleen bij de AH om de hoek (is de dichtstbijzijnde supermarkt van mijn huis. Ik ga daar altijd lopend naar toe). Volgens mij heeft de AH wel overal dezelfde prijzen in de reguliere filialen.

Dat het assortiment verschilt per winkel is natuurlijk logisch. Voor sommige producten is in bepaalde wijken gewoon meer vraag dan andere wijken. (Simpele voorbeelden zijn de beschikbaarheid van halal vlees en goedkoop bier) Nou zeg ik niet dat het altijd logisch lijkt.
Dat moet dan toch wel om kleine plaatsen gaan. Zelfs dorpen hebben tegenwoordig vaak 3 of meer supermarkten. Hier hebben we 2 Jumbo's, 1 AH, 1 Lidl en 1 Aldi. In het dorp waar ik geboren ben een Jumbo, AH, Lidl en Jan Linders.

Overigens zit daar de Spar in de naastgelegen kleine dorpen. Kleine buurtsupers met weinig assortiment en een hoge prijs. Dus niet alleen de AH zit in dergelijke gebieden. Maar in die gevallen zit je (met de auto) in 5 minuten in het grote dorp en heb je meer dan genoeg keuze.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 25 juli 2024 15:05]

Ik had in Den Haag (Laak) een jaar of 12 terug drie verschillende supermarkten op wat nog loopafstand mag heten die in 2 jaar tijd alledrie een AH werden.

Natuurlijk zit er verder in de stad wel meer maar allicht ga ik niet met een tram naar een andere wijk voor een andere supermarkt.

Je kan hier en daar echt wel vragen stellen over de dichtheid AHOLD versus de rest.
Veel oude Laureus supermarkten zijn verdeeld tussen Plus, AH en Jumbo en dat speelde net toen.
En kleinere dorpen compenseren hun dure supermarkten weer met goedkopere huizen etc. Even relativeren en kijken naar het geheel
Die monopolie komt vaak door bewoners en gemeenten ambtenaren zelf. Net als in het Tynaarlo deel van Eelderwolde. Er zit nu alleen een AH waar mensen 4km naar moeten fietsen. Men protesteert tegen de komst van Jumbo. Elders in de stad is vol op concurrentie en heb je 6 supermarkten binnen 700 meter
Dit geld niet enkel voor AH, in mijn dorp zit enkel een Plus supermarkt, en het is zo'n beetje de duurste supermarkt van heel de provincie.
Omdat Ahold Delhaize, lees AH, in veel gebieden een waar monopolie bezit.
Dat is maar één probleem.

@SomerenV Hier zit ook een AH en een Aldi tegenover elkaar, maar het aanbod overlapt maar deels. Wil je naar een andere supermarkt, zit je twee keer een kwartier in de auto. Dit geldt niet alleen op het platteland; in stedelijke gebieden hebben mensen vaker geen auto. Ga dan maar eens een wijk verderop sjouwen met je tassen en een kratje bier.

Vergis je niet in de macht van Albert Heijn. AHOLD en twee frietfabrieken hebben zo'n grote marktpositie in (in ieder geval) Nederland, dat je als boer die aardappels verbouwt, automatisch aan hen vast zit.

Zij kunnen onderling in hoge mate de prijs bepalen, doordat zij vrijwel de hele afzetmarkt in handen hebben. Sterker nog, regelmatig worden nieuwe kwaliteitseisen bedacht, waaraan je moet voldoen, zonder dat daar iets tegenover staat..

Zelfs als je niet aan de Grote Drie verkoopt, heb je hier net zo goed last van omdat de rest de AH-prijzen volgt. Dit is geen gezonde situatie en heeft steeds minder met een vrije markt te maken. Het aantal 'merken' supermarkten is de laatste decennia flink teruggebracht / samengegaan.
@keur0000 Dat is bijzonder, bij onze AH XL zit zelfs in het zelfde pand, pand is van Ahold, een Aldi gevestigd.

(dit naast de Etos, Gall, Bruna en lokale slager)

@beeldbuijs Leeuwarden zeker? :)

[Reactie gewijzigd door Dennisb1 op 25 juli 2024 15:05]

Nee, dorp op 40 km / 20 minuten rijden rijden vanaf Zuidplein, Rotterdam, met de bus / auto. Meeste mensen hier in de straat die niet thuis werken, werken daar of in ieder geval buiten de eigen gemeente.

Het is een mythe die leeft bij veel stedelingen dat Nederland is opgedeeld in een twee zones: 'betonnen steden' enerzijds en 'alleen maar weilanden met koeien en hier en daar een boerderij' platteland. De helft van de Nederlanders woont in dorpjes, buurtschappen, parkachtige buitenwijken, recreatiebungalowparken.

Dat komt door clubs als het CBS die graag trends opsporen zoals vandaag, dat mensen 'uit de Randstad wegtrekken'. Maar wat is dan precies die Randstad? 'Gebieden met de meeste banen per inwoner'. Heel aparte definitie.
Ahold Delhaize is wel enigzins meer dan AH, natuurlijk de Nederlandse merken AH, Etos en Gall&Gall, de Belgse Delhaize maar het grotendeel van de omzet en winst komt uit de VS. Het monopolie waarvan u spreekt is niet zo absoluut als u laat verdenken. AH is in NL gelimiteerd met de hoeveelheid winkels en de grootte van deze winkels en mag geen andere supermarkt ketens opkopen. Jumbo - Ahold Delhaize zou immers geen eerlijke concurrentie zijn.
Onzin. De ACM gaat er helemaal niet over in welke buurt supermarkten gevestigd zijn. Je praat Hans de Geus na die de plank hiermee volledig misslaat vandaag op RTL-Z.
Waarom moet een doel van een bedrijf zo "veel mogelijk winst maken" zijn? Waarom kan het doel niet gewoon "winst maken" zijn?

Winstmaximalisatie is maatschappelijk ontzettend ongewenst, het is op de lange termijn absoluut niet bevorderlijk behalve voor degene die de winst maakt.

Er zijn ook bedrijven die een win-win-win principe volgen. De klant wint (want goed product of service, tegen goede/eerlijke prijs), de leverancier wint (tevens eerlijke prijs) en het bedrijf wint (want maakt winst).

Bij winstmaximalisatie speelt een lose-lose-win principe.

Bij een maatschappij die gericht is op winstmaximalisatie wordt het verschil tussen arm en rijk ook gemaximaliseerd. Met alle bijkomende nadelen. In de zorg wordt winstmaximalisatie bv gewoon wettelijk tegengehouden. Bij het OV net zo goed.

Shell en co kunnen in Frankrijk en een paar andere landen ook niet meer grensloos de bevolking uitzuigen.

Armoede neemt toe en iedereen verliest op termijn behalve de rijke top (0,1%). Zou fijn zijn als we dat negatieve aspect van het kapitalistische systeem eens een beetje aan de banden leggen.
Waarom moet een doel van een bedrijf zo "veel mogelijk winst maken" zijn? Waarom kan het doel niet gewoon "winst maken" zijn?
Inderdaad.. Ook het eindeloos moeten groeien van bedrijven (want "stilstand is achteruitgang"). Ik denk dat we uiteindelijk toe moeten naar duurzaamheid, niet alleen op het gebied van milieu maar ook op dat van bedrijfsvoering. Stabiliteit van een bedrijf zonder continu te moeten groeien tot het uiteindelijk klapt.
Dat vraag ik me al jaren af. Het moet altijd maar groeien. Meer, meer meer. Zo'n mindset is een soort van gezwel, op termijn bezwijken we daar gewoon aan.
Precies dit. Daarnaast gaat de kwaliteit achteruit. Als je ziet wat er in sommige producten wordt gestopt (pesto Genovese is echt een extreem voorbeeld) dan vraag je je af waarom we het allemaal nog eten. Maar hetzelfde geld voor tomatensoep (gemodificeerd zetmeel met wat tomatenaroma en water en dan durven zeggen dat het goed gevuld is). Ondertussen betaal je de hoofdprijs voor de winst van de fabrikant.

Kinderarbeid, moderne slavernij, eerlijke prijs, milieu en duurzaamheid zijn alleen op papier en voor het juiste imago.

Maar hoe lossen we dit nu op? Zeker met een partij als VVD in een kabinet. En een land als VS die nog altijd dit als ideaal beeld ziet?
Wat een onzin dit verhaal. Iedere consument kan zelf lezen wat er in product zit. Blijkbaar interesseert het hem te weinig. Prima. Zijn of haar keuze.

Wat de VVD ermee te maken heeft is mij dan geheel onduidelijk. Het is de partij, die al jarenlang de meeste stemmen trekt.
De meeste stemmen zijn niet altijd het beste. Maar gezien je wat nonchalante opmerking begrijp ik precies hoe je er in staat.
Nee, maar in een democratie gelden wel de meeste stemmen. Gezien je gekleurde opmerking snap ik ook hoe jij er naar kijkt.
Ik los het pesto-probleem op door regelmatig zelf pesto te maken. Het is doodsimpel, kost nauwelijks tijd dus je kunt het doen terwijl de pasta / groente gaar staat te worden.
30 gram pijnboompitjes 3 minuten in de airfryer op 175º met koude start. Intussen 30 gram basilicum afspoelen, steeltjes er uit trekken, ± 40 ml olijfolie en 30 gram geraspte grana padano kaas erbij (zakje, aldi), snuf zout.
Alles in een goed schoongemaakt jampotje. Staafmixer er overheen. Klaar! En wat je niet gebruikt kan met deksel er op de koelkast in. :)

Ja, het is duurder dan die neppe pesto met te veel knoflook er in / bullshit toevoegingen zoals citroensap en spinazie, maar het smaakt tien keer beter.
Wat er in de Nederlandse supermarkten voor "pesto" verkocht wordt is niet te kanen (veel te zout, for starters) en zelfgemaakt is inderdaad tien keer beter, maar ook wel tien keer zo duur. Pijnboompitten kun je praktisch net zo goed in zakjes goudstof afrekenen met hetzelfde gewicht. Je snapt ook gelijk waarom er zoveel nep is aan de supermarktpesto. :X
Tja. Ik heb ooit iemand bij de Keuringsdienst horen zeggen over coquilles: koop ze vers en als je dat niet kunt betalen, doe jezelf een lol en sla de diepvries over en koop iets anders vers binnen je bereik.
Pesto is duur, maar door te bezuinigen op alle (!) ingrediënten is het niet ineens goedkope pesto. Het is gewoon cashewnoten, zout-suiker, nep kaas en groen blaadjes prut.
Klopt, pijnboompitten (goedkoopste verpakking bij AH: € 49,87 per kilo..) zijn wel de helft duurder dan een paar jaar geleden en de enige verse basilicum die ik hier vers kan kopen ligt in een plastic bakje in de koeling van de Albert Heijn à 15 gram voor € 1,19 => Prijs per KG € 79,33 8)7

En dan kun je nog wel 40% van dat gewicht weggooien in de vorm van de vezelige takjes.
Pijnboompitten zijn wel duur inderdaad. Zeker bij een Albert Heijn. Gelukkig heb je er geen kilo van nodig. Als je een basilicumplantje op de kop kunt tikken heb je er meer plezier van. Als je zorgvuldig plukt groeit blijft ie geven.
Basilicum zelf telen / in leven houden mislukte bij mij een paar keer en dan gaat de lol er wel af. Ik heb ontdekt dat het via hofweb (een landelijke, biologische webwinkel) te krijgen is en ook nog voor een vijfde van de prijs. Dus dan bestel ik daar een flinke portie, maak het schoon en vries het in kleine porties in en dan kan ik er weer een jaar tegen.
Ik heb in pesto cashewnoten, 'witte' kaas, suiker, spinazie inderdaad zien zitten. Zelf maken is lekkerder. Het probleem is alleen dat de supermarkten dus iets verkopen dat het dus niet is.
Tsja. Onder aan de streep is het natuurlijk ook maar net wat je lekker vindt.
Ik vind persoonlijk de 'Unox ingeblikte tomatensoep' van vroeger de lekkerste tomatensoep. Uiteraard weet ik dat het niks te maken heeft met tomatensoep en is het in principe behanglijm met een smaakje/geurtje/kleurtje en wat excuusballetjes, maar ik vind hem wel lekkerder.
Maar hoe lossen we dit nu op?
De consument wil alles zo 'goedkoop mogelijk'. Kijk maar hoeveel mensen troep kopen bij een Ali Expres. Ze zeggen bij de aankoop al 'Als het stuk gaat, was het maar zoveel cent of koop ik gewoon een nieuwe'. Zelfde met meubels. Vroeger kocht/kreeg je bij je huwelijk een eikenhouten tafel en een degelijke bank waar je de rest van je leven mee deed. Tegenwoordig koopt menig persoon iedere 4-6 jaar een nieuwe woonkamer bij de IKEA en/of Leen Bakker.

Verse tomatensoep is nou eenmaal duurder dan een blik/zak van de Unix. Het is dan uiteraard ook een compleet ander product, maar daar kijkt men niet naar. Men kijkt alleen maar naar prijs (en of ze het enigszins te eten vinden). Programma's als Kassa, maar ook de consumentenbond voeden dit gedrag natuurlijk ook. Die zitten alsmaar te hameren op 'wat is de goedkoopste supermarkt', dan pakken ze de goedkoopste variant van de productgroep. Er wordt geen rekening gehouden met herkomst of (meetbare) kwaliteit. Alleen de centen.

Bovenstaand consumentengedrag gaat overigens niet veranderen door een andere partij in het kabinet.

Het zou misschien een idee zijn om onder andere zout, suiker en gemodificeerd zetmeel te verbieden in kant-en-klaar producten en 'maaltijd-pakjes' en kritischer zijn wanneer je iets, iets mag noemen (tomatensoep moet bijvoorbeeld minimaal voor 70% uit tomaten bestaan of zo, in plaats van dat er een foto van een tomatenplant in de buurt van de fabriek moest staan :) )
Programma's als Kassa kijken de laatste 10, 15 jaar gelukkig juist meer naar de inhoud van de soep (hamburger, vla, etc). Ze zijn kritisch op goedkope, ongezonde smaakmakers zoals te veel zout en suikers en gebruiken smaakpanels die niet alleen uit 'experts' of consumenten bestaan.

Maar deels is het probleem inderdaad dat mensen zijn opgegeroeid met waterige tomatensoep uit een pakje of zak, vol E-nummers en dat dat dan voor hun de norm is qua 'lekker'. Ze willen vaak niet eens echte tomaten / basicilum / room proeven, want dat zijn de meesten niet gewend.
want dat zijn de meesten niet gewend.
of ze vinden de synthetische smaakjes daadwerkelijk lekkerder natuurlijk. Dat is prima mogelijk en hoeft niet per se met gewenning te maken te hebben. Er zijn zelfs mensen die McDonalds-voedsel oprecht lekker vinden |:( (persoonlijk vind ik het oké en vooral makkelijk, maar echt lekker nee)

Ik vind persoonlijk de Haribo banaantjes lekkerder dan 'echte bananen' :)
De negatieve toon op 'e-nummers' vind ik overigens altijd een beetje vervelend. Vergeet niet dat zaken als ascorbinezuur (vitamine C) (E300), cellulose (E460) en zuurstof (E948)* ;-) ook e-nummers hebben, maar ik snap uiteraard wat je bedoeld en dat er teveel hulpstoffen worden gebruikt om een product goedkoper of beter houdbaar te maken en dat dat niet altijd wenselijk is. Het is alleen niet zo dat alle e-nummers per definitie 'slecht' zijn.

(* De toevoeging van zuurstof is een goedgekeurde stof als verpakkings- of drijfgas)
Inderdaad hebben allerlei onschuldige stoffen vaak ook een E-nummer hebben en staan als E-nummer op de verpakking vermeld. Bewust, want dan denk je als je die nummer opzoekt: Oh, maar dat valt wel mee. Maar tegelijkertijd is het is ook een manier om bijvoorbeeld natriumnitriet in de vorm van 'E250 (conserveermiddel)' op een onopvallende manier op de verpakking te zetten. Vooral de vermelding van '(conserveermiddel)' op deze manier voorkomt dat mensen het zelf op gaan zoeken. Dat wil de fabrikant voorkomen want dan gaan er mensen afhaken.

Als er namelijk op de verpakking zou staan 'bevat natriumnitriet, waarvan bewezen is dat het de kans op darmkanker verhoogt', zou dat maar mensen aan het denken zetten. Ik eet geen worst meer, al was het alleen al omdat daar verplicht natriumnitriet in zit en je dus een extra risico op darmkanker 'eet'.
De EU heeft een lijst van hulpstoffen gemaakt die zijn goedgekeurd om onder bepaalde omstandigheden gebruikt te mogen worden. Nou hoeven we het niet met die lijst eens te zijn natuurlijk, maar als de EU die stoffen heeft goedgekeurd betekend dat dat er op z'n minst naar gekeken is (het is tenslotte een whitelist, niet een blacklist zogezegd) door mensen die er verstand van moeten hebben.
De E-nummers zijn niet alleen potentieel gevaarlijke/slechte stoffen. Het is een complete lijst van stoffen die überhaupt gebruikt mogen worden.

Ik ben het zeker met je eens dat sommige van die stoffen inderdaad een slechte reputatie hebben en er zijn er uiteraard ook niet voor niets verwijderd over de jaren heen, omdat ze toch echt niet goed bleken.
Winstmaximalisatie is maatschappelijk ontzettend ongewenst, het is op de lange termijn absoluut niet bevorderlijk behalve voor degene die de winst maakt.
Als er goede concurrentie is en consumenten rationeel zijn, dan is het maken van een hogere winst heel goed voor de consument, want dat betekent dat die consument beter wordt bediend.

Uiteindelijk is het kapitalisme een extreem sociaal systeem dat mensen beloond als ze dingen voor elkaar doen. Het communisme heeft overduidelijk laten zien dat deze beloning ook nodig is. Het grote probleem is wel dat er grote verschillen zijn in de mate waarin mensen waarde voor anderen kunnen produceren en dus beloond worden voor wat ze voor anderen doen. Daarvoor kun je herverdelen, al wordt de beloning lager voor sociaal gedrag als je meer herverdeelt, dus daar zit een grens aan.
Bij een maatschappij die gericht is op winstmaximalisatie wordt het verschil tussen arm en rijk ook gemaximaliseerd. Met alle bijkomende nadelen. In de zorg wordt winstmaximalisatie bv gewoon wettelijk tegengehouden. Bij het OV net zo goed.
We zijn in Nederland al 1 van de meest nivellerende landen ter wereld, al zou je dat niet denken als je links hoort. Ik vind de continue klachten dan ook vrij absurd.
Zou fijn zijn als we dat negatieve aspect van het kapitalistische systeem eens een beetje aan de banden leggen.
Dat wordt al massaal gedaan, maar het is blijkbaar nooit genoeg.

Overigens heb ik totaal geen vertrouwen in het niet-kapitalistische 'win-win-win' systeem waar zo vaak mee wordt geschermd. Dat lijkt er meestal op neer te komen dat een kleine elite wil bepalen wat er gebeurd en net doet alsof hun eigen wensen door vrijwel iedereen worden gedeeld. Er wordt dan gedaan alsof hun keuzes totaal geen nadelen hebben, wat natuurlijk wel zo is.

Begin eens met een eerlijk verhaal waar je bijvoorbeeld toegeeft dat een hoger inkomen voor werknemers in armere landen altijd ten koste zal gaan van de koopkracht van de middeninkomens in Nederland en wellicht ook de lagere inkomens (dat laatste kun je namelijk eventueel nog compenseren, maar dat eerste niet).
Nee er zijn ook heel veel bedrijven zonder winst oogmerk. Het probleem met de doelstellingen van bedrijven die wel een winst oogmerk hanteren is dat ze de consument steeds verder en verder proberen uit te knijpen, waardoor al het vermogen bij een steeds kleiner wordend clubje extreem rijken komt te liggen. En dat is onhoudbaar. Kapitalisme is niet duurzaam, en eindig. We zullen vroeg of laat op een ander economisch systeem over moeten. Als lapmiddel wordt de onderlaag nu ondersteund met belastinggeld uit de middenlaag. Wat uiteindelijk de situatie alleen maar verergerd. Want ook de middenlaag komt inmiddels gevaarlijk dicht bij het welstandsniveau van de onderlaag.
Omdat we als maatschappij steeds bewuster worden en ons gaan realiseren dat winst maken over eerste levensbehoeftes not-done is. Kapitalisme begint zijn grens te bereiken, zeker met de jongere generatie die de gevolgen per direct ziet: dure zorg, dure woningen, dure boodschappen: omdat we besloten hebben dat er winst gemaakt moet worden op eerste levensbehoeftes.
Ja en nee, AH/Delhaize is een multinational. Net als Unilever. De regering kan en mag daarop ingrijpen.

Maar heb je het nieuws gevolgd? Multinationals konden buiten de wet om onderhandelen met de belastingdienst over van alles en nog wat maar was je een toeslagenouder dan....

Jumbo is dit niet. Maar je sponsor contracten (dure hobby's) zoals formule 1 en wielrennen enz. Kun je ook van de belasting aftrekken.

Een groot bedrijf kan veel omzeilen en heeft het geld om iemand in te huren met verstand er van. En als je op bent in de politiek, dan heb je je positie in het bedrijfsleven natuurlijk voorverwarmd...

Een toeslagenouder niet. Wie wordt er genaaid denk je? Niet de AH. Dat heb je gezien.

[Reactie gewijzigd door rob12424 op 25 juli 2024 15:05]

Het is toch logisch als je sponsor-uitgaven ten laste van je winst mag brengen? Wat verschilt dat van een advertentie in een krant?

Overigens ben ik het met je eens dat het van de zotte is dat zelfs een "gemiddelde" burger een specialist nodig heeft voor wat belastingen betreft, laat staan een toeslagenouder (en dat zeg ik als fiscalist).

[Reactie gewijzigd door Tjappioso op 25 juli 2024 15:05]

Wat betreft je sponsor uitgave. Tot op zekere hoogte wel. Maar als het gebruikt gaat worden voor belasting ontwijking en het financieren van een dure hobby. Is de vraag of dit altijd wenselijk is
En de Jumbo doet dat niet? of andere supermarkten, bij iedereen is het duurder hoor, dat jij toevallig geen AH klant bent prima
Jumbo is ook Ahold.
Nee, Jumbo is een familiebedrijf, familie Van Eerd.
Misschien speelt jouw geheugen een spelletje, omdat Ahold een aantal winkels overnam toen Jumbo C1000 kocht. Dat moest van de mededingingsautoriteit.
Daarom is een op winst gebaseerd model uiteindelijk ook niet houdbaar. Je gaat hoe dan ook een keer een plafond bereiken en hebt de kans dat alles uiteindelijk in elkaar dondert. Je kunt niet tot in den treuren blijven sturen op meer winst. Uitbreiden naar andere markten of bedrijven met groeipotentieel kopen is een optie, maar ook daar bereik je een keertje de limieten.

Maar omdat het doel altijd zal zijn meer winst te maken dan een vorige periode verbaast me het niet dat Ahold hetzelfde doet. Het is geen liefdadigheidsorganisatie maar een commercieel bedrijf dat aandeelhouders tevreden wil houden.
Klopt we moeten echt naar een stagnatie of zelfs verlies model. Dan zal niemand meer durven risico’s te nemen ten koste van alle welbedoelende burgers.
Daarom is een op winst gebaseerd model uiteindelijk ook niet houdbaar.
Een winst-gebaseerd model kan prima. Een steeds hogere winst-gebaseerd model gaat niet lukken, want dat gaat uit van oneindige groei.

Een supermarkt die elk jaar een gezonde winst maakt (maar niet per se meer winst dan vorig jaar) hoeft het niet slecht te doen.
Dat klopt maar als je de piramide van maslowe kent weet je ook dat mensen altijd moeten eten en het hier eigenlijk niet mee op gaat (vaak een fundering voor oorlog)
Sowieso schrijf je sowieso niet als zo wie zo.

Ik heb toen Ahold bekend maakte bol.com over te nemen per direct mijn account afgesloten. Als ik nu iets wil bestellen via bol.com dan vraag ik familie, in de afgelopen 12 maanden niet voorgekomen.

Bol.com is echt een onmogelijke partij geworden om zaken mee te doen. Vroegâh verkocht ik nog wel eens een oud studieboek of twee via bol.com, maar tegenwoordig (zelfs met een tegemoetkoming in de verzendkosten) moet je geld toeleggen. Dan kan je ze net zo goed bij het oud papier gooien want volk op Marktplaats is vaak ook alleen te porren voor een appel en een ei.

En breek mij de bek niet open over alle wederverkopers op bol.com. Je kan aan alles zien dat ze de geek squad bij bol.com een API hebben laten maken die 1:1 rotzooi van AliBaba en Wish kan importeren. Titels, omschrijvingen, alles komt één op één overeen met die Chinese meuk, die je dan vaker gewoon via Amazon.nl weer net goedkoper kan krijgen dan bol.com.

Overigens denk ik wel dat Ahold bol.com in 2023 naar de beurs brengt. En dan zal het in 2024 weer van de beurs gehaald worden als de verkoop van bol.com door Ahold aan Amazon voltooid. is.
Bol.com is echt een onmogelijke partij geworden om zaken mee te doen. Vroegâh verkocht ik nog wel eens een oud studieboek of twee via bol.com, maar tegenwoordig (zelfs met een tegemoetkoming in de verzendkosten) moet je geld toeleggen.
Ze hebben boekenverkoop van particulieren al een tijd geleden afgeschaft.
Dat weet ik. Ik spreek hier over >5 jaar geleden.
Boeren uitknijpen is de hele kolom. En wij als consument doen daar hard aan mee.
Vandaag in het nieuws: de prijzen zijn enorm gestegen in de supermarkten. Consumenten schreeuwen moord en brand, de groenten zijn zo duur.
Maar ondertussen staan wel wel achter de boeren. Terwijl die, om het probleem aan te pakken, minder dieren moeten houden en daarmee een hogere prijs moeten krijgen per kg vlees of liter melk.

Dus eigenlijk is de consument hier de bron van alle ellende. Die willen zo laag mogelijke prijzen, waardoor in de hele keten dus beknibbelt wordt, want iedereen in de keten wil een zo hoog mogelijke winst.
De winst zit hem toch echt bij de supermarkt.
Want de fabrikanten maken geen winst denk je?
Waarom willen de fabrikanten op dit moment niet praten met de regering en geven zij aan dat de regering het eerst met de boeren moet oplossen? Omdat ze dik geld verdienen aan het uitknijpen van de boeren.
Het kan gewoon een oplossing zijn dat de fabrikanten die de boel verwerken naar ons eten, de boeren wat meer geld geven. Dan verdienen de boeren met de helft van het vee, hetzelfde geld. Is een groot probleem al opgelost. Maarja, dat gaat ten kostte van de winst van de verwerker.
Als die de prijs doorbelasten naar de supers, moeten die wel mee (ja, of ze leggen helemaal geen vlees en melk meer in de winkel, maar denk niet dat ze dat heel lang volhouden).
Gaat de prijs in de winkels omhoog, dan schreeuwt iedereen weer moord en brand, want het leven is al zo duur. En komt er een boycot met zaken kopen in de supers... Want ja, wij gaan toch niet 2x zoveel betalen voor melk en vlees.

Let maar op wat de reacties zijn van de consument als straks de aardappelprijs omhoog gaat. Want dat die omhoog gaat is wel zeker, gezien de droogte van nu.
4% winstmarge op hun omzet, nou, wat een afzetters!
Zo wie zo is het sowieso.
Wat is dat nou voor een onzin? Mensen die niet anders dan bij AH terecht kunnen? Ik kan mij geen plaats voorstellen waar er geen andere supers in de buurt zijn. Dan moet je echt in een heel klein gehucht wonen. Misschien is de andere super een paar minuutjes verder, maar claimen dat er geen andere optie is, is onzin.
Uitzuigpraktijken doen alle supermarkten aan mee. Lidl had ook ooit ruzie met een leverancier omdat ze een bepaald product goedkoper wilden hebben. Scherp inkopen is iets dat ze allemaal doen en/of proberen. Bevalt je dat niet, ga dan zelf maar naar de boer.
Breek mij de bek niet open, kijk maar eens op bol.com naar de prijzen met of zonder cookies.
Zitten soms erg grote verschillen in!
De winst dat de groep AH Hold maakt valt best mee. Ze hebben een Operating margin 4.2 % voor de half jaar resultaten op een omzet van zo'n 40 miljard.

In absolute getallen is dat natuurlijk mooi, maar er zijne echt wel andere bedrijven die veel grotere margin halen.

De consument heeft hier ook zijn deel in. We willen alles goedkoper en beseffen soms niet hoeveel dat maatschappelijk kost.
3% winst voor ahold delhaize. Niks schokkends toch?
Dat is helemaal geen quote van wat Hans de Geus vandaag op RTL-Z zei. Hij heeft het woord boeren niet eens in de mond genomen.

Verder heeft vrijwel iedereen een keuze om elders boodschappen te doen.

Er is helemaal niets mis met Ahold. Zij functioneren in een kapitalistische omgeving waar we allemaal aan meedoen. Bedrijven proberen hun winst te maximaliseren en werknemers hun salaris.
Heb je überhaupt naar de financiële rapporten gekeken of zuig je dit allemaal uit je duim? Hun winst marge van Q2 2020 is 4.1% terwijl het 4.6% was in Q2 2021. Ze hebben de prijzen dus minder hard laten stijgen dan hun kosten (lees productprijzen van producenten). Dat apparaat waar jij deze ongeinformeerde comment op het getypt, heeft een winstmarge van zeker vijf keer dat. Daar hoor ik je niet over

Het is ook nooit goed. Wil je dat ze nu verlies maken zodat ze ook hun medewerkers niet meer fatsoenlijk kunnen betalen? Nee toch?

[Reactie gewijzigd door Pindakaaskroket op 25 juli 2024 15:05]

Dit is niet anders bij Jumbo, COOP, C1000 Aldi Lidl Plus... Lekker makkelijk de gene in het nieuws er uit te pikken. Ik ben blij dat mensen nu veel bewuster boodschappen doen en vaker die extra zak chips laten liggen en meer huismerk kopen (die zijn nauwelijks duurder geworden)

Denkers als jullie moeten wat verder terug in de keten kijken. Als er iemand is die de prijzen deed stijgen is het Unilever wel.
Ik vind het gewoon zo typerend dat bedrijven lopen te miepen. Eerst een hele
Flinke omzetstijging door Corona in deze sector, om nu vervolgens te concluderen dat het minder gaat dan vorig jaar.

Kan een bedrijf zelf niet een beetje context aanbrengen in hun resultaten en juiste verwachtingen creëren richting aandeelhouders?

Het antwoord is uiteraard nee, want dit geeft bedrijven een excuus om te gaan reorganiseren en zielig te doen tijdens CAO onderhandelingen, om weer te kunnen snijden in de kosten. Die hele sector is al helemaal uitgekleed, bezuinigd tot op het bot en alles wordt gedaan met flexwerkers, etc.
het gaat niet minder met Ahold Delhaize, wel met bol, iets minder omzet omdat we weer de deur uit kunnen om dingen zelf live te kopen.
Ik werk bij ahold Delhaize en intern wordt er toch gesproken over een zeer slecht kwartaal door hoge dieselprijzen, lagere omzetten , etc. We zijn zgn gered door de dollarkoers.
En dit is vergeleken met het jaar daarvoor toen eigenlijk alleen van supermarkten en andere essentiële sectoren de winkels open waren. Maar nu het is mega crisis. Iedereen heeft zich binnen het bedrijf de t.ring gewerkt, veel bezettingsproblemen door besmettingen gehad, hele goede resultaten behaald door de omstandigheden (Corona) . En nu: gaat echt niet goed, we moeten wat doen.

Top dat je een tip omzet draait door wereldomstandigheden 2 jaar lang en nu 5 maanden oorlog en daardoor hogere energie en grondstofprijzen: “ het gaat zo niet meer, we moeten wat doen” reorganiseren, etc.

Is gewoon een beetje zuur als je er zelf in heb gezeten.
Ik werk daar ook op de vloer in een winkel en herken alle personele problemen en nog steeds, de jongeren staan niet meer in de rij om te werken bij de firma als ze ergens anders aan de bak kunnen.

Bij moederbedrijf Ahold Delhaize steeg de omzet in het afgelopen kwartaal naar 21,4 miljard euro. Vooral in de Verenigde Staten verkocht het bedrijf meer. De omzet steeg daar met 7,7 procent en ook de sterke dollar hielp mee. De VS is goed voor bijna twee derde van de totale omzet van het supermarktconcern. In Europa groeide de omzet ook, met ruim 4 procent.

Je hebt erin gezeten zeg je dus je bent weg begrijp ik.
Ja, maar ik werk dus in nl. En bij ah. En daar hebben we het alleen over de resultaten van ah zelf. En ah zelf was minder.
Is dat slecht t.o.v. de zelfopgelegde targets? Of is het ook slecht in absolute zin: bijvoorbeeld dat aandeelhouders moeten bijleggen, leveranciers & personeel niet meer betaald kunnen worden, er nergens meer winstmarges zijn, enzovoorts?
Ah zijn resultaten waren minder tov een jaar geleden.
Okay:
De prijs wordt dus bepaald a.h.v. omzet/winst en mer van dat soort zaken. Maar die fluctueert en dat is ook bekend.
Nu is deze omzet (en winst) aardig gestegen door een externe omstandigheid die niet vaak optreedt (hopen we...)
Vervolgens gaan ze wachten tot de omzet weer een keertje fijn hoog is, maar deze laatste stijging was het gevolg van een pandemie? Gaat Ahold wachten op weer een pandemie dan? Of gaan ze autonome groei verbeteren? Maar vaak is daar extra kapitaal voor nodig, dat je kan krijgen door een aandelen emissie...
Veel koersen stijgen met een beursgang en week later stort het alweer in, door wat voor omstandigheden dan ook. Ja dan kost het weer geld en levert het niks op
Slechte marktomstandigheden worden genoemd als de belemmerende factor
Waar heb ik dat eerder gehoord..? Oh ja Coolblue
Die stelde eerst nog een ipo uit omdat de cfo zwanger was 8)7
Ik probeer te bedenken waarom een bericht over het naar de beurs gaan van een niet tech gerelateerd bedrijf een nieuwsbericht op Tweakers oplevert. Ik kan de link niet zien. Of heb ik dat verkeerd?
Bol.com is één van de eerste webshops die groot is geworden in Nederland, dat er een bericht aan gewijd wordt over de beursgang hiervan vind ik wel passend. Iedere poep en scheet van een klein beetje aangepast product krijgt ook een bericht, dan vind ik dit groter nieuws in de internet hoek.
Er is vaak lastig een link te leggen.

Zo snap ik ook niet waarom elke poep en scheet over elektrische autos op Tweakers komt terwijl buiten de batterijen de enige interessante electronica net zo goed in ICE's zit (elektromotoren zijn niet zo interessant, en daar heeft Tweakers het dan ook zelden over). Niettemin is er gewoon een grote overlap tussen de bezoekers van Tweakers en de fans van Elon Musk, en daarom sowieso veel aandacht voor Tesla (van daar ook SpaceX nieuws op deze site bijv.). Dat trekt views dus komt er nieuws.

Het zelfde zie je met sommige andere bedrijven. Musk inc. was maar een voorbeeldje. Maar er zijn gewoon bepaalde dingen die op het eerste gezegd weinig met de site te maken hebben, maar waar de interesse in wel correleert met interesse in het typische Tweakers nieuws. Dan levert het views op en dan komt er dus een artikel :)

Volgens de eigen 'over ons' pagina is Tweakers "de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland en België". Elektronica en technologie, daar kan je er veel onder scharen, zelfs scharen zelf want een schaar is ook technologie. Een beursgang is nou net weer niet een technologie, maar Tweakers vinden het bedrijf waar het over gaat alsnog interessant.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 25 juli 2024 15:05]

Niet aan tech gerelateerd? Je weet dat als het je alleen om bits bytes schroefjes waterkoeling en fps gaat er genoeg andere sites zijn toch? Dit is nieuws over Nederlandse grootste webshop. Dat dat hier op tweakers verschijnt is niet raar. Dat is het soort site dat Tweakers anno 2022 is.
Wanneer kan ik producten van Delhaize ook in Nederland gaan bestellen?
(en ook Carrefour en Colruyt?)
Colruyt heeft volgens mij niets te winnen met een stap naar Nederland, waar er al een paar jaar een prijzenoorlog heerst (ondanks wat men hier in de comments een monopolie lijkt te noemen), dat terwijl ze het net moeilijk beginnen te krijgen in België omwille van dezelfde redenen :).

Ik zou denken dat je via Spar wel producten van Colruyt zou kunnen bestellen, maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat dat alleen in België is en Nederland eigenlijk een aparte "Spar" is.
SPAR in Nederland is eigendom van Sperwer (PLUS, SPAR, sinds kort Coop) en Sligro, in België inderdaad weer van andere partijen. De SPAR formules over de rest van de wereld zijn ook weer eigendom van jan en alleman, zit niet één grote partij achter. (Wiki)
Jammer want ik wil specifiek Belgische producten.
Deze opmerking van mij zal wel negatief gewaardeerd worden maar boeit mij niet.

Maar wat heeft dit bericht met Tweakers te maken?

Hier heb je de kranten voor niet Tweakers.
bol.com drijft op techniek en heeft heel veel techneuten in dienst. Het wordt gezien als de Nederlandse tegenhanger van Amazon. Amazon is een van de tech-reuzen die grote invloed heeft op internet en onze hele maatschappij. Bijvoorbeeld door de felle concurrentie die ze voeren met andere bedrijven en hoe ze daarbij gebruik maken van hun technische situatie. Amazon is namelijk niet alleen concurrent maar ook een van de poortwachters die de toegang tot de markt en internet beheerst. Die macht gebruikt Amazon voor een zeer agressieve overnamestrategie waarbij de ene na de andere markt wordt verovert.

bol.com is een van de weinige bedrijven die daar nog weerstand tegen bieden. Zonder bol.com zouden we nog verder overgeleverd zijn aan Amazon. Amazon zou dat ongetwijfeld gebruiken om meer grip op de ontwikkeling van de markt en de techniek te krijgen. Bijvoorbeeld door overal Amazon Echo in te zetten of alles aan Amazon Prime te koppelen (of hoe het ook heet, niet helemaal mijn wereld). Daarmee is tech nieuws.

Helaas wel.
Ik zie bol.com niet echt als een bedrijf dat 'weerstand biedt' tegen Amazon. Als bol.com zo groot zou worden dan zouden ze precies hetzelfde doen als Amazon nu doet. Dat zie je ook al met bijvoorbeeld de third-party verkopers op hun webshop. Lekker winst pakken op de verkoop maar verder alle verantwoordelijkheid afschuiven. Qua instelling en ideologie zijn ze exact hetzelfde.

Wel missen ze iets als AWS natuurlijk waarmee Amazon een grote macht heeft op de cloudmarkt.

Maar als het gaat om weerstand bieden tegen Amazon dan denk ik eerder dat we het bij de kleinere webshops moeten zoeken. Zelfs coolblue gaat al dezelfde kant op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 25 juli 2024 15:05]

Weerstand is misschien niet het goede woord. "Concurrentie" is beter. Ik bedoelde het vanuit het kapitalistische basisprincipe dat veel concurrentie goed is en een monopolie slecht. Hoe meer sterke concurrenten hoe moeilijker voor een partij om de markt te beheersen. Vandaar de term "weerstand". Maar ik ben het met je eens dat gegeven de kan bol.com waarschijnlijk dezelfde keuzes zou maken als Amazon. Ik denk dat de meeste bedrijven dat zouden doen. Vandaar dus het belang van concurrentie om "weerstand" te bieden.

Kleinere webshops kunnen geen weerstand bieden tegen Amazon. Amazon gaat gewoon ver onder de inkoopsprijs zitten en wacht tot de kleine webshops failliet gaan omdat ze niks meer verkopen. Als het niet snel genoeg gaat dan kopen ze de leverancier van de kleine webshop op of af. Geen enkel klein bedrijf kan daar tegenop. Alleen een ander megabedrijf met enorm diepe zakken kan dat weerstaan (daar komt het woord weerstand weer boven).

Niet dat we dat moeten willen, ik heb liever dat de overheid ingrijpt als bedrijven zo dominant worden als Amazon, zeker als ze dat doen door marktwerking onmogelijk te maken. Dat klinkt niet ideaal maar dat is de vrijheidsparadox, een vrije samenleving zonder regels bestaat niet. Zonder regels betekent in praktijk "het recht van de sterktse" en dat is zeker geen vrije samenleving.
Als ze echt goede concurrentie boden had Amazon Bol.com wel overgenomen. De 10 miljard euro die bol.com zou kosten is een schijntje voor een monopolie op een markt als Nederland.
Ik denk dat beide bedrijven bol en blue gewoon geen sterk genoeg verdienmodel hebben. Nu de lonen stijgen en er amper werkeloosheid is verdienen ze nog minder dan normaal ik denk dat daar juist het probleem zit en ook nog wel een tijd gaat duren. Verzenden gaat ook nog duurder worden.
Volgens mij is de conclusie dat -o.a. door de prijsverhoging- teveel mensen hun Select abonnement hebben opgezet en te weinig mensen door de nieuwe reclame campagne over Select verleid zijn om een abonnement te nemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.