OneWeb en Eutelsat tekenen intentieverklaring om te fuseren

Satellietbedrijven OneWeb en Eutelsat hebben een intentieverklaring getekend om in de toekomst te fuseren tot een bedrijf. De Europese bedrijven hopen zo samen een satellietinternetaanbieder te kunnen worden die zowel via een lage als hoge aardbaan internet kan leveren.

In de praktijk betekent de overname dat het Franse Eutelsat nieuwe aandelen uitgeeft en het Britse OneWeb volledig overneemt van de bestaande aandeelhouders. Eutelsat bezat al 23 procent van OneWebs aandelen. Ook de Britse overheid was een belangrijke aandeelhouder van het bedrijf. Volgens een persbericht zullen de nieuwe aandeelhouders van Eutelsat en Oneweb van beide bedrijven vijftig procent van de aandelen behouden. Eutelsat sluit zijn 36 satellieten aan op de 428 actieve satellieten van OneWeb.

Met de nieuwe joint venture hopen de twee bedrijven samen een belangrijke speler te kunnen worden in de wereldwijde markt voor satellietinternet. Samen hebben de bedrijven een belangrijke troef in handen: de satellieten van OneWeb vliegen in een low Earth orbit op ongeveer 400 kilometer van de aarde, maar die van Eutelsat vliegen in een geostationaire baan op bijna 36.000 kilometer. Lage satellieten hebben minder latency, maar zijn over het algemeen kleiner en minder krachtig. Hoge satellieten zijn groter en krachtiger, maar hebben naast meer latency ook een slechter bereik op lagere breedtegraden.

OneWeb satelliet

De bedrijven willen in de nabije toekomst gaan werken aan een platform waarin de diensten van beide satellieten worden aangeboden en aan terminals die verbindingen met beide satellieten kunnen leggen. De bedrijven denken na vier jaar een omzet van 150 miljoen te genereren. In 2030 zouden ze een gezamenlijke totale waarde moeten hebben van ongeveer 16 miljard euro, denken de bedrijven.

Zowel OneWeb als Eutelsat noemt nergens in hun aankondiging de naam Starlink, maar het is moeilijk de fusie daar los van te zien. SpaceX heeft inmiddels al 2700 Starlink-satellieten de ruimte in gebracht en levert zijn dienst inmiddels al op veel plekken commercieel aan. OneWeb heeft ook wel satellieten en actieve gebruikers, maar het bedrijf ging in 2020 failliet. Na een doorstart werd de Britse overheid een belangrijke aandeelhouder, maar die wilde dat de satellieten ook voor bijvoorbeeld navigatiedoelen zouden worden gebruikt. Door samen te gaan werken met Eutelsat kunnen de bedrijven ook commercieel opboksen tegen Starlink.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-07-2022 • 09:36

23

Reacties (23)

23
23
11
2
0
8
Wijzig sortering
Brexit out of space.
De Britten hebben zichzelf enorm genaaid met Brexit omdat ze daardoor niet meer mee mogen doen aan het Europese Galileo-navigatienetwerk en dus nog steeds afhankelijk van GPS. Ze hadden hun hoop gericht op dit satellietnetwerk om hun eigen navigatiesysteem te maken, daarom heeft de Britse regering zich ingekocht, maar dat is veel te duur.
Nu moeten ze dus een deel overdragen aan een Frans bedrijf. Dat zal een aantal Britten flink tegen het zere been schoppen want dit is het tegenovergestelde van wat ze met Brexit probeerden te bereiken.

Het zou grappig zijn als het niet zo intens treurig was voor de gewone Britten en al hun (voormalige) (handels)partners.

Wie gaat hier in durven investeren? Een samenwerking tussen een Frans bedrijf en de Britse regering op een prestigieus en duur gebied zonder de kaders van de EU? Dat is haast vragen om ruzie. Samen de concurrentie met lean-and-mean Starlink aan gaan lijkt mij vrij kansloos. Dus wie gaat hier in durven investeren? Ik kan het me maar moeilijk voorstellen.
Ze kunnen nog altijd gebruik maken van Galileo, ze zijn niet puur afhankelijk van NAVSTAR. Volgens mij kunnen hedendaagse apparaten van alle 4 GPS systemen gebruik maken: NAVSTAR, Galileo, GLONASS en BeiDou.
Alleen voor militaire doeleinden maken ze geen gebruik meer van Galileo, maar dat is een eigen keuze.

Even een toevoeging: het klopt wel dat het VK niet zomaar mee mag doen met de ontwikkeling van Galileo. Dat komt door een regel die ze er nota bene zelf doorheen hebben gedrukt. Wanneer het aankomt op het beveiliging's aspect van het systeem mogen alleen EU lidstaten meedoen.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 29 juli 2024 16:36]

Ze kunnen nog altijd gebruik maken van Galileo, ze zijn niet puur afhankelijk van NAVSTAR. Volgens mij kunnen hedendaagse apparaten van alle 4 GPS systemen gebruik maken: NAVSTAR, Galileo, GLONASS en BeiDou.
Alleen voor militaire doeleinden maken ze geen gebruik meer van Galileo, maar dat is een eigen keuze.
Dat klopt, maar die netwerken zijn gebouwd voor het leger. Dat burgers en bedrijven er ook gebruik van mogen maken is een later bijeffect. Het leger is het hoofddoel en daar komt het geld vandaan. De Brexit was een keuze maar daarna hadden ze voor Galileo niks meer te kiezen, daar werden ze als bijeffect automatisch uitgewipt. Dat het Britse leger geen gebruik meer mag maken van Galileo terwijl ze er wel aan mee hebben betaald is dus enorm zuur voor ze.
De Britse krijgsmacht mag er wel gebruik van maken, maar ze mogen volgens de regels niet meer deelnemen aan de ontwikkeling. Een regel die ze er destijds zelf doorheen hebben gedrukt.
Enorm zuur is het dus niet, dit hadden ze aan kunnen zien komen. Daarnaast heeft het VK voor zover ik weet meer aan opdracht voor Galileo verdient dan dat het kwijt was aan investeringen.
Enorm zuur is het dus niet, dit hadden ze aan kunnen zien komen. Daarnaast heeft het VK voor zover ik weet meer aan opdracht voor Galileo verdient dan dat het kwijt was aan investeringen.
Ik hoop het voor ze want het lucratieve deel van het project is nu pas begonnen, namelijk het onderhoud van het netwerk, zoals het regelmatig vervangen van satellieten. Dat brengt weinig risico met zich mee maar veel geld. Britse bedrijven mogen daar niet meer aan mee doen.
Mee eens! Het is ook zuur voor de EU want het VK heeft een goede technologische bijdrage geleverd. Het is alom jammer dat het zo is gelopen.
Ze hadden alle problemen rondom brexit kunnen voorzien en toch hebben ze er een gigantische clusterfuck van gemaakt.
Het lijkt me ook niet dat de Amerikanen de Britten aan de knoppen van GPS laten draaien. Voor de Britten zijn nu zowel GPS als Galileo in handen van weliswaar buitenlandse mogendheden, maar wel geallileerde mogenheden. Met NAVO-bondgenoten vallen afspraken te maken over millitair gebruik. Dat de Britten uit Galileo zijn gestapt wilden ze vooral zelf.
Alleen voor militaire doeleinden maken ze geen gebruik meer van Galileo, maar dat is een eigen keuze.
Wie doet dit wel dan? Binnen NATO is navstar gps gewoon de standaard.
Of ze puur Galileo gebruiken weet ik niet, maar Galileo en NAVSTAR werken gewoon samen. Galileo is opgezet omdat de VS op elk moment kon besluiten om de nauwkeurigheid weer in te perken. Ze zeggen dat de nieuwere satellieten dit niet meer kunnen, maar goed... hoe goed gelovig moeten we zijn?
Of ze puur Galileo gebruiken weet ik niet,
De vraag is of het uberhaupt gebruikt wordt.
de VS op elk moment kon besluiten om de nauwkeurigheid weer in te perken
Daarom beschikt militair spul binnen NATO vaak over SAASM.
https://en.m.wikipedia.or...lity_anti-spoofing_module
Nee hoor, dat is geen vraag. Er wordt in ieder geval een combinatie gebruikt.
Ik denk dat je je bron nog even goed moet lezen. SAASM is niet meer in gebruik. Daarnaast staat er ook niks over beschikbaar voor de gehele NAVO. Het idee was dan ook dat de VS, als het dat wilde, alleen zichzelf nauwkeurige locatie bepaling kon geven. Als de hele NAVO er over beschikt is die zekerheid er niet meer. Dat was dan ook de reden dat Galileo werd opgetuigd.
Nee hoor, dat is geen vraag. Er wordt in ieder geval een combinatie gebruikt.
Maar door wie dan?
SAASM is niet meer in gebruik.
Toch wel opvallend dat onder andere L3Harris de nieuwste generatie radio’s er nog steeds mee uitrust.
https://www.l3harris.com/...anpack-mcmp-datasheet.pdf
Door wie niet? Alhoewel sommige dingen puur in het Europese dekkingsgebied beschikbaar zijn, zoals atmosferische correcties.
-Open Service voor iedereen ter wereld (in algemeen zijn dit onze telefoons en navigatieapparatuur)
-High accuracy service (HAS) voor professionele doeleinden, dit is tot enkele centimeters nauwkeurig.
-Public Regulated Service (PRS) dit is het meer robuuste signaal en heeft wat bescherming tegen stoor-signalen. Dit is voor overheidsinstanties van de EU. De krijgsmacht, brandweer, politie, kustwacht, douane, etc kunnen hier gebruik van maken. Of de politie en brandweer er gebruik van maken weet ik niet, Defensie doet dat wel (in combinatie met NAVSTAR).
- SAR diensten, hoewel Galileo daar een onderdeel van is. MEOSAR voor SAR werkzaamheden is weer een combinatie van meerdere GNSS en andere satellieten.

Ook Zwitserland betaalt voor het gebruik. Noorwegen neemt deel aan het project en deelt daarmee de kosten.

Dat jij er niets van merkt (want we hadden NAVSTAR) betekent niet dat je het niet gebruikt. Mocht NAVSTAR om wat voor reden dan ook falen, dan maakt het voor ons geen verschil en verandert er voor ons en onze overheidsdiensten niets.

"SAASM is niet meer in gebruik.
Toch wel opvallend dat onder andere L3Harris de nieuwste generatie radio’s er nog steeds mee uitrust."

Dus is mijn opmerking "hoe goed gelovig moeten we zijn" zo slecht nog niet ;) SAASM is niet meer actief in NAVSTAR stellieten, in apparatuur werkt het beter in een omgeving met stoorsignalen. Ik vermoed dat dat de voornaamste reden is. Het M-Code signaal vervangt SAASM.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 29 juli 2024 16:36]

Die civiele toepassingen geloof ik allemaal wel, daar zit de uitdaging ook niet.
Voor militaire toepassingen is het een ander verhaal omdat beide partijen er niet happig op zijn om hun crypto-techniek samen in 1 ontvanger te stoppen.
Da's een goede opmerking. De Amerikaanse M-Code wordt pas recent langzaam uitgerold en BAE systems heeft de eerste ontvangers voor M-Code al aan Duitsland geleverd. Er zijn ook al ontvangers die beide signalen (M-Code en PRS) kunnen verwerken, bijvoorbeeld de Comrod Milant.
maar verder dan de brochure kan ik ook niet kijken :P

Het lijkt er dus meer op dat voertuigen (in ieder geval in Europa) zijn uitgerust met PRS en SAASM mogelijkheden, terwijl SAASM langzaam worden vervangen door M-Code. Dit zou ik echter aan een technici van Defensie moeten vragen en.... ik weet niet of die daar antwoord op willen (en mogen) geven.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 29 juli 2024 16:36]

Thales heeft ook een ontvanger waarbij wordt geschreven over saasm en prs, maar of dat ding allebei tegelijk kan werd me aan de hand van de webpagina niet helemaal duidelijk.
Ander dingetje is dat men binnen een krijgsmacht (of per onderdeel) te maken heeft een een volledig gesloten ecosysteem waar niet zomaar nieuwe onderdelen geïntegreerd kunnen worden.
Anoniem: 392841 @detrukurke26 juli 2022 13:38
Ietswat nieuwere tanks, jeeps, straaljagers etc - alles wat binnen Europa voor militaire doeleinden geproduceerd wordt heeft in principe toegang tot Galileo met als secundaire mogelijkheid NAVSTAR - uitzonderingen daargelaten, want niet alle export mag die toegang geven.

Na 9/11 (en tijdens de Irak oorlog als ik het me goed herinner) leverde de afhankelijkheid van NAVSTAR wereldwijd eea aan problemen op, juist omdat de VS ook voor geallieerde troepen de toegang tot de meer nauwkeurige protocollen introk en naar lagere protocollen terugzette - als ik het me goed herinner leverde dit ipv een mogelijke afwijking van 0,2 meter een mogelijke afwijking van 0,4 meter op. Lijkt niet veel, maar voor militaire doeleinden is dat toch minder prettig.

Uiteindelijk draaide men de wijziging terug iig voor geallieerde landen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 29 juli 2024 16:36]

De meeste “jeeps” worden helemaal nergens mee uitgerust maar pas achteraf voorzien van navigatie/communicatie. Voor tanks (binnen de EU produceert alleen Duitsland recent nog tanks) geldt dat in principe ook, alleen weet ik niet in hoeverre de vuurleiding beschikt over eigen gnss.
Dus wie gaat hier in durven investeren?
grappig dat je dat vraagt, het aandeel eutelsat is flink ingekakt (afgelopen maandag al).
De Franse overheid heeft een aandeel in Eutelsat.

Maar ik vraag me af of de Britten wel zo blij hiermee zullen zijn dat het een overname en geen joint venture is.

Want door de overname kunnen de Fransen veel meer invloed uitoefenen in de praktijk op hoe en waar geproduceerd en ontwikkeld wordt, en de Fransen hebben een geschiedenis van proberen alles naar Frankrijk toe te trekken.
De satelliet markt is aardig volatiel geworden.

Eerst DirectTV en toen Oneweb die failliet ging. Kan je het voorstellen, een satelliet operator met 428 satellieten die failliet gaat.

Bizar.
@TijsZonderH in het artikel worden wel de eigenaren Britse en Franse overheid genoemd, maar je mist de Chinese overheid die deels eigenaar is van Eutelsat..

En dat is gelijk de reden dat deze fusie gedoemd is te mislukken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.