Pine64's draadloze oordoppen met programmeerbare firmware waren geen grap

Pine64 gaat draadloze oortelefoons op de markt brengen waarvan de firmware door de gebruiker aangepast kan worden. Daarnaast hebben ze functies die gewild zijn bij moderne in-ears: touch-bediening, drie microfoons en noisecancellation.

De zogenaamde PineBuds werden oorspronkelijk op 1 april onthuld, maar in Pine64's aprilupdatepost houdt het vol dat de PineBuds echt zijn: 'prototype bestaat en werkt', schrijven de ontwikkelaars daar. Een releasedatum voor de oortjes zijn er nog niet; eerst wil Pine64 het ontwikkelaarsbord PineSound vrijgeven aan ontwikkelaars. Die heeft grotendeels dezelfde hardware als de PineBuds gaan krijgen, maar is makkelijker om mee te experimenteren. Wanneer de ontwikkelaars er klaar voor zijn, geeft Pine64 de PineBuds vrij.

De PineSound heeft de Bestechnic BES2300-audiochip aan boord en biedt bluetooth 5.0, dubbele coaxial-audioaansluitingen, optische audio in en uit, een 3,5mm-audiojackaansluiting, gebalanceerde 4,4mm en 2,5mm jacks, een sma-connector, usb-c en poorten voor touch-input en lcd-output. Voorbeelden van firmware-modificaties die gebruikers kunnen uitvoeren, zijn de eq aanpassen, maar ook ingrijpendere zaken als het omzetten van de PineBuds naar een gehoorapparaat.

Pine64 benadrukt dat het succes van het product mede afhangt van de community. "De aanpak die we zullen volgen, lijkt in zekere zin erg op hoe we met de PineTime en de Pinecil omgingen. Dit betekent dat het succes grotendeels zal afhangen van of een community om het platform heen groeit. Zoals we dat ook deden met PineTime, zullen we de ontwikkelingsgemeenschap toestaan ​​om de koers van het PineSound-project te bepalen. Alle belangrijke beslissingen, zoals de overgang van ontwikkeling naar productie, de productie zelf, het starten van de verkoop enzovoort worden gecoördineerd en besproken met de gemeenschap." Het techbedrijf stelt ook dat een tekortkoming op dit gebied er mede voor zorgde dat de PineCube-camera geen succes werd.

De aprilupdate van Pine64 bevat verder nieuwe informatie over de Europese tak van Pine64, het aankomende QuartzPro64-ontwikkelaarsbord en de PinePhone en PinePhone Pro. Daarnaast is ook de PinePod, een draagbare audiospeler, een echt aankomend product, hoewel Pine64 daar verder nog niets over bekendmaakt.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

16-04-2022 • 14:42

33 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (33)

33
33
24
4
0
7
Wijzig sortering
Kan iemand me toepassingen opnoemen voor die programmeerbare firmware? Ik kan er me weinig bij voorstellen...
Het artikel noemt gehoorapparaat, wat geniaal zou zijn. Een gehoorapparaat kost tussen € 1200 en € 3600 per set. Veel van deze gehoorapparaten zijn extra duur voor bepaalde functionaliteiten wat uiteindelijk neerkomt op betere software, denk hierbij aan bluetooth support voor televisie of telefoon. Maar ook filteren van achtergrondgeroesmoes.
Ja, het is me opgevallen hoe ongelooflijk duur gehoorapparaten zijn, terwijl ze eigenlijk niet zoveel te bieden hebben. Waar zijn de gehoorapparaten die met faseverschillen bepalen uit welke richting een geluid komt, en dan alles wegfilteren wat niet in fase daarmee is, zodat je exact hoort wat recht van voren komt en de rest wegfiltert? Met de huidige stand der techniek moet dat appeltje-eitje zijn om te maken, maar hoorapparaten die ik ken komen niet verder dan hoge tonen filteren of lage tonen filteren. Dat kun je dan wel via een app instellen (terwijl de telefoon om de haverklap de verbinding kwijtraakt met die hoorapparaten) maar het schiet voor geen meter op.

Wat Apple nu al doet met de Airpods gaat al verder. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon als microfoon gebruiken. Die leg je dan bij je gesprekspartner in de buurt zodat je alleen die persoon beter kunt verstaan. Was dat nu zo moeilijk om te bedenken?

Ik zie daar wel mogelijkheden voor eigen software. De fabrikanten van gehoorapparaten zijn gewoon te traag met het uitbrengen van features, dan moet de community het maar zelf doen.
Als je in een band speelt, dan is het belangrijk dat je jezelf en anderen goed hoort. Dat kan met floor monitoring, of met in-ear monitoring. In onze band spelen we met het laatste.
Tegenwoordig heb je mengtafels die bestuurbaar zijn via ethernet (dus met een accesspoint ook via Wifi). Hiermee kan iedere muzikant via een tablet zijn eigen mix regelen.
Een toepassing voor deze oortjes zou in dit gebied kunnen liggen. Als je achter de schermen een kastje hebt liggen die Bluetooth omzet in ethernet of Wifi, dan zou je via de touch bediening op je oortjes je mix kunnen bijsturen, zelfs tijdens het spelen.
Voor de deming vervang je de standaard pas-stukjes (die dingen die de doppen in je oren houden) met een paar Complyfoams - gaan met die banaan!
Lijkt me te verwaarlozen, de toepassing die je noemt, ik ken geen één in-ear voor professioneel gebruik waar ze gebruik maken van frequenties waar consumenten spul op draait. Wel hebben we een tijdje geleden alle zend apparatuur mogen vernieuwen met de introductie van 5G aangezien de afgeschermde frequenties van deze apparatuur nu door 5G in gebruik zijn, zelfde grapje bij 3G en 4G.
Ik kan me sowieso niet voorstellen dat er muzikanten in-ears met Bluetooth gebruiken. De vertraging die Bluetooth met zich meebrengt is bij huishoudelijk gebruik niet erg, maar voor live muziek onwerkbaar.
True, had nog niet stil gestaan bij de vertraging die Bluetooth met zich meebrengt. Dat maakt het inderdaad onwerkbaar.
Klein, goedkoop onopvallend afluister apparaat? Als je het zo kan programmeren dat die in iets van een sleep mode blijft totdat die stemmen hoort. Ook kan je het pcb uit de oordop casing halen om het nog kleiner te maken.
Punten voor originaliteit :)
Het enige waar ik aan dacht was dat mensen die zeer veel met muziek bezig zijn, hun presets misschien tot in detail kunnen configureren. Of de functie van de buttons die vaak op die doppen staan te wijzigen. Minder Bond achtige stuff ;)
Je zou ook iets van een timer op de button zetten. Bijvoorbeeld als je voor het sporten heel vaak een timer van 5 minuten nodig hebt maar geen horloge of telefoon wil meenemen.
Ik hoop dat ik er diverse codecs op kan draaien i.t.t. het huidige aanbod.
LDAC en alle AptX-en, gimme gimme gimme.
Waarom hebben ze hem dan onthuld op 1 April? Waarschijnlijk om de reactie van de community af te wachten en als het slechte reacties kreeg dan konden ze zeggen "Ja het was een grap"?

Edit: Volgens de blogpost, "So, then, why did we publish the post and why am I mentioning it now? – because, as with any good joke, the April fools post contained an element of truth to it." Wel leuk gedaan

[Reactie gewijzigd door Jerryy op 16 april 2022 14:58]

Of misschien was het een grap maar kregen ze overweldigend positieve reacties en gaan ze het nu realiseren. Maar dat is misschien erg ver gezocht :P
Idd vergezocht aangezien ze op dit moment al een werkend prototype hebben. Als ze nu pas waren begonnen met de ontwikkeling was dat echt nog niet zo.
Je hebt zelf al antwoord gegeven op je vraag :) Dat lijkt mij inderdaad voor de hand liggend.

Hoeft overigens niet slecht te zijn! Zo kun je gewaagde concepten testen en sneller innoveren.
Natuurlijk zijn er ook bedrijven die hier een loopje mee nemen.

[Reactie gewijzigd door WK100 op 16 april 2022 15:00]

Gratis reclame.
Eerst op 1 april, daarna vervolgens nog eens in het nieuws komen omdat het geen grap blijkt te zijn.
Door een simpele en goedkope manier van marketing heb je toch opeens behoorlijk wat bekendheid voor je product te pakken.
Of mensen moeten eens gaan beseffen dat niet alles op of rond 1 april een grap is. Serieus, ik geloof best nog dat sommige mensen het niet eens gaan geloven als op 1 april door de overheid wordt gezegd "ons land wordt binnengevallen, vlucht als dat nog kan", totdat ze oog in oog staan met een vijandelijke soldaat...
Uiteraard, alles is één groot complot. 8)7
heel veel mensen hebben ook totaal niks met 1 april en staan niet pers'e stil bij die datum.
Pine64 benadrukt dat het succes van het product mede afhangt van de community. "De aanpak die we zullen volgen, lijkt in zekere zin erg op hoe we met de PineTime en de Pinecil omgingen. Dit betekent dat het succes grotendeels zal afhangen van of een community om het platform heen groeit. Zoals we dat ook deden met PineTime, zullen we de ontwikkelingsgemeenschap toestaan ​​om de koers van het PineSound-project te bepalen.
Dit is dezelfde aanpak als een aantal minder succesvolle producten van PINE64. Denk aan de PinePhone en de Pinebook Pro. Bij de eerste werken bijvoorbeeld na twee jaar de camera's niet eens fatsoenlijk buiten een enkele applicatie om die er speciaal voor ontwikkeld is (dus geen videochat), bij de laatste werkt hardwarenatige videodecodering niet onder Linux, ondanks dat de SoC het prima aankan.

Daarom is deze aankondiging een beetje misleidend. Of een product daadwerkelijk nuttig wordt voor dagelijks gebruik hangt inderdaad van de community af. Dat houdt niet in dat de community alles oppakt. Voordat de PinePhone Pro uitkwam waren de prijzen van veel producten nog redelijk vanuit een hobby perspectief. Wat zij bijvoorbeeld rekenen voor de PinePhone Pro, daar mag je iets meer van verwachten.

PINE64 spreekt over community, maar de ontwikkeling die hardware bruikbaar maakt is afhankelijk van een kleine groep sleutelfiguren die het vrijwillig doen. Die pakken niet alles op.

Dit is geen sneer naar de vrijwilligers (@mrmartijn, @PureTryOut! _/-\o_ ), maar naar PINE64. Iets meer steun/ontwikkeling zou welkom zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 april 2022 22:32]

Mee eens hoor. Als postmarketOS ontwikkelaars zijn Martijn en ik de huidige staat van de PinePhone en PinePhone Pro ook behoorlijk zat. De enige ontwikkelaar die echt bezig is met hardware support weigert vrij wel alles te upstreamen naar mainline Linux dus nu zitten we voor eeuwig vast met een downstream kernel (van die ontwikkelaar).

Licht puntje, er is één iemand de laatste tijd bezig om wel dingen te upstreamen en zo is bijvoorbeeld sinds kort de battery driver van de optionele keyboard beschikbaar in mainline Linux. Slow but steady...

Het liefste zie ik dat Pine64 compleet afstapt van het "laat de community het werk maar doen" model en gewoon mensen aanneemt die de complete hardware support upstreamen naar de relevante projecten (u-boot, Linux). Zo valt er behoorlijk wat te klagen over bijvoorbeeld Purism, maar zij nemen die moeite tenminste wel en wordt beetje bij beetje de Librem 5 mainline Linux compatible.
Mee eens hoor. Als postmarketOS ontwikkelaars zijn Martijn en ik de huidige staat van de PinePhone en PinePhone Pro ook behoorlijk zat. De enige ontwikkelaar die echt bezig is met hardware support weigert vrij wel alles te upstreamen naar mainline Linux dus nu zitten we voor eeuwig vast met een downstream kernel (van die ontwikkelaar).
Dat is juist waar je met 'open' hardware vanaf wilt. Mainline or bust!
Licht puntje, er is één iemand de laatste tijd bezig om wel dingen te upstreamen en zo is bijvoorbeeld sinds kort de battery driver van de optionele keyboard beschikbaar in mainline Linux. Slow but steady...
Die ben ik tegen gekomen. Werkt goed! Maar dat komt meer door enthousiasme (vanuit de community), en minder door prioritering (vanuit PINE64).
Het liefste zie ik dat Pine64 compleet afstapt van het "laat de community het werk maar doen" model en gewoon mensen aanneemt die de complete hardware support upstreamen naar de relevante projecten (u-boot, Linux).
Eens. Het is een initiele investering, maar die betaalt zich vanzelf terug als anderen software voor je hardware gaan onderhouden.
Zo valt er behoorlijk wat te klagen over bijvoorbeeld Purism, maar zij nemen die moeite tenminste wel en wordt beetje bij beetje de Librem 5 mainline Linux compatible.
Purism's probleem is niet zozeer de techniek, maar meer bedrijfsvoering, (gebrek aan) communicatie, en wet- en regelgeving negeren. Dat zijn zaken die PINE64 beter doet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 april 2022 06:15]

Waar kan ik hierover meer informatie vinden? Ik heb zelf een PP postmarketOS edition en vind het inderdaad heel gestaag vooruitgaan. In het begin testte en meldde ik veel aan/voor Danct12, maar ondertussen is dat ook wel sterk geminderd. Af en toe run ik een update en zie ik weer weinig verschuiven.
Maar de Librem5 is nu ook onbetaalbaar aan het worden. Hoeveel prijsverhogingen zijn er al geweest?
Maar de Librem5 is nu ook onbetaalbaar aan het worden onverkrijgbaar. Hoeveel prijsverhogingen zijn er al geweest vaak zijn leveringen al niet uitgesteld?
Prijs is geen punt als men niet levert. Alles dat tot nu toe geleverd is, is nog steeds voor de originele prijs. Als je nu bestelt, krijg je hem misschien in 2025?

Ik bedoel niet de Librem 5 USA. Dat is een manier om de rij over te slaan voor te veel geld voor wat je krijgt. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 april 2022 15:24]

is ook niet zo gek, als je het opensource wilt moet je het zelf doen, de meeste HW-partners zullen je echt niet willen (of kunnen helpen ivm patenten en NDA's) als je voor letterlijk alles het wiel moet heruitvinden dan ga je gewoon nooit alles af krijgen. Is dat niet precies de reden waarom een Fairphone ook mijlenver achterloopt op bedrijven als samsung als het op patching en updates aankomt - en zelfs als dat niet is dan is dat vaak door onwil (bij samsung) en dus niet bij onvermogen.

edit:
begin
Ze hoeven geen Android ontwikkeling te betalen. Ze moeten goede drivers voor hun hardware schrijven en die upstreamen. De community doet de rest. Er is nu veel keuze qua mobiele Linux distributies. Daar zit het probleem niet in. De aansluiting daarvan op de hardware wel.
Maar precies dát is het probleem opensource drivers die wél 100% compatibel zijn maar die geen patentlicenties schenden of nda’s doorbreken
edit:
einde


wil je dit soort dingen echt goed doen en van de grond krijgen dan zou je eigenlijk gewoon een ARM-licentie moeten nemen en al die zaken eigenhandig moeten opbouwen dan kun je ook zelf je firmware schrijven en je hardware blijven updaten zonder afhankelijkheid van 3rd parties. misschien kun je proberen het op een accoordje te gooien met en kleiner bedrijfje dat zelf al aan een chip werkt maar die te klein is om met de qualcoms en de mediateks te concureren. : tegelijkertijd zie je eigenlijk maar 1 partij die dat tot nu toe succesvol heeft weten te doen als je een bedrijf als huawei niet meetelt.

al moet ik heel eerlijk zeggen dat - mocht huawei ooit van de zwarte lijst gehald worden - een telefoon uit hun stal onder bepaalde voorwaarden wel echt een interessante optie zou kunnen zijn mochten ze hun firmware opensourcen

[Reactie gewijzigd door i-chat op 16 april 2022 21:37]

Open source is het probleem niet, Android is open source. Het probleem is het verdien model en de kosten. Als je met genoeg volume komt doen de hardware fabrikanten ook niet moeilijk, zie Chromebooks en coreboot voor een voorbeeld. AMD geen coreboot? Dan geen AMD in Chromebooks.

Pine zal nooit de schaal hebben om Android niveau ontwikkeling te betalen, of zelfs maar SteamOS niveau.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 16 april 2022 17:52]

Pine zal nooit de schaal hebben om Android niveau ontwikkeling te betalen, of zelfs maar SteamOS niveau.
Ze hoeven geen Android ontwikkeling te betalen. Ze moeten goede drivers voor hun hardware schrijven en die upstreamen. De community doet de rest. Er is nu veel keuze qua mobiele Linux distributies. Dat is het probleem niet. De aansluiting daarvan op de hardware wel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 april 2022 06:16]

Waarom zou Pine64 op Android- of SteamOS-niveau moeten ontwikkelen als ze zelf de software niet maken? De software is afkomstig van onder meer UBports (Ubuntu Touch), postmarketOS, Manjaro, InfiniTime, etc.
Vind het idee cool. Ik zie hierboven al best veel gave ideeën staan, die ik er normaal gesproken niet van zie komen.
Een manier om patenten te omzeilen? Laat de klanten zelf algoritmes implementeren waar anders een patent monopolie op rust?
mensen willen touch besturing?
ik heb veel liever knopjes, veel makkelijker te vinden en moeilijker per ongeluk te gebruiken.
al zit er op zulke kleine dopjes wel minder ruimte voor gewone knoppen.
Mijn eerste gedachte was: wow, eindelijk dopjes zonder mogelijkheid tot spraakbesturing! Geen Alexa, Siri, of weet ik het. Zulke dopjes zullen er wellicht al wel zijn (heb er nooit echt naar gezocht). Maar als ik dopjes voor muziek luisteren of telefoneren zou aanschaffen, dan zou ik ze graag zonder de optie voor spraakbesturing willen.
...Daarnaast is het het nerd-gehalte van deze dopjes ook goed op peil natuurlijk ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee