Kabinet wil meer geld voor infoloketten in bibliotheken voor overheidsdiensten

Het Nederlandse kabinet wil de Informatiepunten Digitale Overheid meer geld geven. De loketten waar burgers terechtkunnen voor vragen over digitale overheidszaken, moeten structureel 21 miljoen euro aan budget krijgen, vindt staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil dat het kabinet 20,95 miljoen euro per jaar uittrekt om de Informatiepunten Digitale Overheid in stand te houden. Die informatiepunten werden in 2019 opgezet door toenmalig staatssecretaris Raymond Knops. Het gaat om fysieke loketten waar burgers terechtkunnen om overheidszaken digitaal te regelen. Ze kunnen er hulp krijgen bij het aanvragen van uitkeringen, het inloggen met DigiD of het doen van online belastingaangiftes. Het kabinet begon in 2019 met 15 loketten, maar dat is inmiddels uitgegroeid tot 450. Die zitten doorgaans in bibliotheken.

Van Huffelen wil het extra geld gebruiken om de loketten langer te openen en om medewerkers te trainen. Ook wil de staatssecretaris dat er meer overheidsinstanties worden aangesloten bij de loketten, zodat burgers hulp kunnen vragen over meer instanties. "Tot slot wordt het geld ingezet om te experimenteren met nieuwe soorten locaties, bijvoorbeeld wijk- en buurtcentra en zorginstanties", schrijft Van Huffelen.

De kosten moeten vanaf het komende jaar structureel worden, zegt Van Huffelen. Het plan valt binnen de beleidsvisie van de staatssecretaris. Zij stuurde vorige maand een beleidsbrief naar de Tweede Kamer waarin ze haar visie voor digitalisering uiteenzette. Van Huffelen wil de overheid digitaler maken, zei ze onlangs ook in een interview met Tweakers. Zo wil ze het liefst dat er één loket komt waar burgers al hun overheidszaken kunnen regelen. Tegelijkertijd staat er in het regeerakkoord dat overheidsdiensten ook altijd offline toegankelijk moeten blijven voor burgers. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de overheid dat zo'n vier miljoen Nederlanders moeite hebben om hun overheidszaken digitaal te regelen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

06-04-2022 • 11:43

37 Linkedin

Reacties (37)

37
35
26
0
0
2
Wijzig sortering
Goede ontwikkeling. Zonder goede IDO ondersteuning wordt de mogelijkheid van laagopgeleide mensen om mee te gaan in alle overheidsprocessen nog lastiger dan het al is.

Vergis je niet hoe veel mensen nog steeds geen eigen laptop of smartphone hebben, laat staan digitale kunde.

* AceAceAce kent iemand die IDO ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door AceAceAce op 6 april 2022 11:56]

Alleen hoeveel laagopgeleide mensen gaan er naar de bibliotheek?
veel, als je het mij vraagt.. Zeker in wijken met veel laagopgeleide mensen weten er veel de bibliotheek te vinden, en langzamerhand ook het IDO punt daarin. Zeker als het gemeentehuis 'ver' is, met lange wachtrijen.

Je hoeft geen lid te zijn (voor 5/maand) om je krantje te lezen of vragen te stellen
aanvulling daarop, wat je nu ook veel ziet is gemeentes die moeten samenvoegen om een magische grens van inwoners te halen. waardoor dus optie bestaat dat de gemeentehuizen verdwijnen en de bieb wel blijft staan.
Hier worden juist de bibliotheken wegbezuinigd.
Dit. Welke bibliotheek? In Den Bosch is er nog 1 over.
Hier ook, of weggepest. Ver van enige openbaar vervoer en op en plek maar minder valide mensen eigenlijk ook amper kunnen komen.
Ik denk meer dan je zou denken....

Een bibliotheek is tegenwoordig allang niet meer alleen voor het lenen van boeken. Ze doen tegenwoordig veel meer op sociaal gebied. Zo worden er vaak informatie-avonden over actuele onderwerpen georganiseerd, zijn er workshops, en vaak hebben diverse maatschappelijke organisaties er ook een loket, al dan niet op deeltijd-basis.

Ook wordt er vaak hulp geboden bij het aanvragen van allerlei regelingen, tegemoetkomingen, subsidies etc, en helpen ze bij belastingaangiften.

Een deel van die functies is juist gericht op relatief laagopgeleide mensen.
Laag opgeleid of niet mag geen uitgangspunt zijn. Denk een publieke functie is een betere omschrijving en dit moet je zo houden om dit proces te continueren en deze dienst goed te kunnen blijven leveren.

[Reactie gewijzigd door Whdr op 6 april 2022 12:22]

Ik dacht dat die die juist niet gebruikte?
Goed initiatief, maar jammer dat er al jarenlang bezuinigd wordt op bibliotheken en deze dus verdwenen zijn uit heel veel dorpen en steden. Het dorp waar ik woon (~20.000 inwoners) heeft al jaren geen bibliotheek meer, maar bestaat uit relatief veel oudere inwoners.

Uit het onderzoek wat wordt gerefereerd in het artikel staat dat ongeveer 20% van de Nederlanders niet of slecht overheidszaken online kan doen, en dus afhankelijk zou zijn van bibliotheken en andere servicepunten. Op gemeentehuizen worden (volgens mij) veel mensen niet meer op deze intensieve manier geholpen. Het aantal bibliotheken is sinds 2015 weer stabiel, maar ik zie vaak genoeg nieuwsberichten langskomen waaruit blijkt dat de bezuinigingen ook vanuit de lokale overheden keihard doorgaan. Zie bijvoorbeeld vandaag nog in Hoogeveen: https://www.rtvdrenthe.nl...et-budget-de-rek-is-eruit. En dan komen daar ook nog de kosten bij waar veel ondernemers last van hebben: stijgende huren en hogere vaste lasten.

[Reactie gewijzigd door FictionalFridge op 6 april 2022 14:08]

En daarom staat er ook in het plan:
Tot slot wordt het geld ingezet om te experimenteren met nieuwe soorten locaties, bijvoorbeeld wijk- en buurtcentra en zorginstanties
En daarom staat er ook in het plan:


Tot slot wordt het geld ingezet om te experimenteren met nieuwe soorten locaties, bijvoorbeeld wijk- en buurtcentra en zorginstanties
Ironisch genoeg worden die plekken ook wegbezuinigd...
Dit is vooral symptoombestrijding. Als een loket nodig is om overheidsregelingen te begrijpen, dan is de regeling kennelijk te complex. Het is daarom beter om het belastingsysteem voor iedereen eenvoudiger te maken: lager tarief in de eerste schijf en het afschaffen van aftrekposten en toeslagen scheelt al veel onduidelijkheid.

Daarnaast is de bibliotheek een uitstervend instituut vanwege de afnememende vraag naar fysieke boeken en de reis(tijd)- en parkeerkosten. Daarnaast is het vanuit duurzaamheidsperspectief niet langer verantwoord om informatie op papier af te drukken. Alles wat een bibliotheek doet kan immers digitaal.
De regeling is niet te complex, een behoorlijk deel van de mensen heeft absoluut geen kaas gegeten van technologie. Hoe simpel je het ook maakt, er zullen altijd mensen moeite mee hebben.

Dat 'maar' 20% van de bevolking er moeite mee heeft, valt me nog redelijk mee. Ruim 20% heeft er al moeite mee om een kabel in het juiste gaatje van een laptop of dockingstation te drukken of dat je ze moet uitleggen wat nou in hemelsnaam een browser is.

De digitale wereld is voor de meerderheid van de mensen echt pure magie.
De regelingen zijn wel te complex, zie het aantal mensen dat afhankelijk is van een belastingconsulent om aangifte te doen. Of de toelichting nu digitaal is of op papier, het lukt veel mensen niet om hun belastingaangifte zelf te doen.

Ook de toeslagenaffaire toont aan dat de regelgeving te complex is. Veel mensen begrepen niet dat ze mogelijk moesten terugbetalen en dat ze dit op tijd moeten terugbetalen als dit aangegeven wordt. Daarnaast heeft de overheid ook steken laten vallen in de uitvoering van de regeling.

Dat sterkt het argument dat het beter is om mensen niet afhankelijk te maken van toeslagen, maar te zorgen er minder inkomstenbelasting geheven wordt waardoor de noodzaak voor een toeslagensysteem niet bestaat. Daarmee wordt voorkomen dat burgers verplicht worden om de regelgeving te begrijpen en wordt tevens voorkomen dat de overheid fouten maakt in de uitvoering van de regeling.

Voorkomen is beter dan genezen.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 6 april 2022 14:07]

De wereld is gewoon heel complex, dus je ontkomt er bijna niet aan dat die complexiteit de wet en regelgeving in sluipt. Dus je kunt lang niet alles voorkomen zelfs als je de tweede kamer puur 4 jaar zou geven om alleen maar dingen te versimpelen. Dus je kunt maar beter iets verzinnen hoe je dat opvangt.
Die geschatte aantallen ("maar" 20%) is ook echt aan de lage kant als je het mij vraagt. Het is de combinatie van laag opgeleid, nauwelijks computervaardig (of geen computer / geen internet thuis), en gewoon digitaal-analfabeet. Dat zijn bij elkaar ongeveer twee miljoen Nederlanders.
Alles wat een bibliotheek doet kan digitaal. Helaas heeft niet iedereen verstand van/toegang tot computers en internet. Juist voor de mensen die geen kaas hebben gegeten van computers is het fijn als er een loket is om daar hulp bij te krijgen. Voor die mensengeld ook dat het nog nodig is om informatie op papier af te drukken.
En dat is nou net waarin de bibliotheek zo sterk in is, omdat alles digitaal is, veel ouderen hebben daarbij hulp nodig. Ik spreek uit ervaring, ben nu 2 jaar als vrijwilliger daar werkzaam voor het digitale vraagpunt. Schrikbarend om te zien dat grote aantallen mensen vastlopen in de digitale wereld en dus hulp nodig hebben!
Anoniem: 1582350
6 april 2022 12:10
"Vrijwilligers" zijn de nieuwe medewerkers.
Klinkt als een andere aanpak dan in België waar de komende twee jaar 10000 ambtenaren worden opgeleid om de digitale kloof tussen de overheidsdiensten en burgers te dichten.

nieuws: België komt met ambtenarenopleiding om digitale kloof met burgers te ...
Ach. Dat willen ze. Maar dan wel met vrijwilligers. |:( |:(. Dat soort dingen zijn er nu al
Wat is er mis met vrijwilligerswerk? Daar draait een flink deel van Nederland op.
Dat is nuttig werk dus daar mag ook wel voor betaald worden. het is natuurlijk ook een stukje waardering.
Zeker!
Alleen dat geld is er niet altijd, omdat klanten steeds meer dingen gratis willen.
Er zijn immers ook gratis search engines, gratis navigatie, gratis media.
Dat je daar voor betaalt in tijd en in ongemnak van advertenties door je neus geduwd krijgen ontgaat de klant vaak. In plaats daarvan wil de klant steeds meer gratis 'product X is toch ook gratis? Waarom product Y dan niet?'
Echter hebben we het hier over burgers die hulp nodig hebben bij iets van de overheid. Dat heeft niets met "klanten" te maken, de overheid is immers geen commerciële partij.
Ach. Dat willen ze. Maar dan wel met vrijwilligers. 😂 |:( |:(. Dat soort dingen zijn er nu al
Als die bibliotheken zijn toch aan het verdwijnen?
Het probleem is helemaal niet de techniek.
Vrijwilligers (of ambtenaren) genoeg die goed weten hoe ze digitaal alle overheidssites moeten bedienen. Het gaat om de inhoud van alle regelingen en inzicht dat je nodig heb in alle zaken van iemand die langs komt voor hulp.

Ik help 3 mensen met hun financiën/zorg/pensioen (etc.) en digitale zaken. Het kost flink wat tijd voordat je alles van hen weet en op orde hebt. Die mensen die zelf die digitale vaardigheid niet zullen leren (of die oud en vergeetachtig worden) vertellen je niet alles (niet uit kwade wil). Ze weten gewoon niet dat dat van belang is voor al die regelingen.

Ik heb het zelf meegemaakt dat de gemeente (ambtenaren) die mensen niet wil helpen omdat als ze dat doen en achteraf blijkt dat allemaal niet goed of ongunstig gedaan is: DAN WILLEN ZE NIET AANSPRAKELIJK GESTELD WORDEN. (goed financiële adviseur hebben hier voor een beroepsverzekering net als medici).

Dus ik zie meer in vereenvoudiging en het automatisch toekennen en herbereken.
De overheid weet gewoon bijna alles van en kan dat dus ook.
Maar sinds de jaren 90 (vorige eeuw) zijn bewust door de regering de rollen omgedraaid onder het mom zelf verantwoordelijk. Dus vraag je het niet aan dan krijg je het niet . Bij de Rutte periode is er bij gekomen: Maak je een fout(je) dan moet je alles terugbetalen ook over de jaren waar het wel klopte.

Neem nou de zorgverzekering. Ik heb een man geholpen die bij de tandarts loopt voor onderhoud op 2 pinnen voor zijn kunstgebit (zijn kaak is niet helemaal goed). Alle tanden zijn er uit en de zorgverzekeraar (Zilverkruis) heeft een nieuw kunstgebit vergoedt. Die man had toch de duurste tandarts verzekering genomen van 28 euro per maand (met vergoeding kronen etc.) bij Zilverkruis omdat die dacht dat dat nodig was om bij de tandarts te kunnen blijven komen. Ik ga die man helpen en blijkt dan die een "kunstgebit onderhoud" aanvullende verzekering kan nemen (wordt niet mee geadverteerd) van 5 euro per maand. Zilverkruis weigert de "teveel" premie over dik 10 jaar terug te betalen (3000 euro) met het argument dat die dat zelf die dure verzekering aangevraagd heeft.
Dus je moet echt alles van die man weten , zijn pensioen, zijn AOW, zijn zorg, zijn hypotheek, zijn bijverdienste etc. Dat gaat ze echt niet doen bij de bibliotheek als je langs komt.

Kortom een aantal zaken uit de commerciële hoek halen (zoals zorg en ik denk ook energie) en gewoon automatisch regelen waar iemand recht op heeft, KLAAR geen overstappen meer, geen "snelle commerciële jongens" meer. etc. (zoals vroeger het Ziekenfonds, de Energie met maar 1 smaak en de huursubsidie die de woningbouw kreeg en jouw hielp aan te vragen).

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 6 april 2022 15:32]

Als de overheid nu eerst eens zou zorgen dat ze bereikbaarder worden zonder dat je je gegevens moet delen met commerciële partijen als Apple, Google en de grote marketing/tracker bedrijven die de websites 'analyseren', dan zou dat een grote vooruitgang zijn.
100 gemeentes hadden laatst een website gesponsord die kinderen wegwijs moest maken in de digitale wereld. Toen ik de site opende zag ik direct al het gebruik van google-analytics en Google fonts (beide nogal omstreden). De kinderen moesten ook even een account aanmaken, waarbij ze zelf mochten aangeven dat hun ouders akoord zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee